Premier League - souhrn 37. kola

04.05.2018, 22:54, aktualizováno 06.05.2018, 19:25
Komentáře a souhrny
Chelsea nejtěsnějším možným rozdílem zdolala Liverpool, zatímco Arsenal rozstřílel Burnley. Manchester City doma nečekaně nepřetlačil Huddersfield, který si tak odvezl bod za remízu 0:0. V sobotu Tottenham prohrál na půdě West Bromwiche Albion a hazarduje se svou účastí v příštím ročníku Ligy mistrů. Stoke nestačilo na Crystal Palace a po deseti letech sestupuje ...

Arsenal FC - Burnley FC 5:0

06.05.2018 17:30

Góly: 15. Pierre-Emerick Aubameyang, 45+3. Alexandre Lacazette, 54. Sead Kolašinac, 64. Alex Iwobi, 75. Pierre-Emerick Aubameyang

Za daných okolností si Arséne Wenger snad ani nemohl přát lepší rozloučení před domácím publikem. Poslední zápas Arsenalu na Emirates Stadium pod vedením dlouholetého francouzského manažera proti Burnley totiž skončil zcela suverénní výhrou Kanonýrů 5:0, která navíc znamená definitivní pojištění šestého místa, a tedy přímou účast v příštím ročníku Evropské ligy.

Ještě před samotným zápasem vzdali všichni zúčastnění na Emirates Stadium hold Arsénu Wengerovi včetně tzv. Guard of Honour v podání obou týmů i rozhodčích. Tuto slavnostní náladu si pak oba týmy zdánlivě přenesly i do samotného utkání, neboť Arsenal od počátku na hřišti dominoval, zatímco hráči Burnley místy působili, jako by nechtěli překážet v cestě za triumfální Wengerovou rozlučkou.

Na průlom skóre si museli diváci počkat jen třináct minut. Rychlá narážečka Iwobiho s Lacazettem na hranici pokutového území vyústila ve střílený centr francouzského forvarda, na který si správně počíhal Piérre-Emerick Aubameyang a sklepl zblízka míč do sítě.

Také po zbytek první půle se hrálo převážně na útočné polovině Arsenalu a bylo jen otázkou času, než se Kanonýrům povede zvýšit hubený náskok. Nebezpečné střely Mchitarjana se ještě neujaly, ovšem v nastavení o sobě dalo znovu vědět duo Iwobi-Lacazette, kdy první jmenovaný vybídl ke sprintu Héctora Bellerína, jehož pobídku usměrnil Lacazette ležérně z voleje na přední tyč.

Po změně stran hosté vstoupili do hry o poznání aktivněji, jenže navzdory zvýšené ofenzivní snaze padaly další góly jen do branky Nicka Popea. Nejprve po dravém Wilsherově průniku propálil tvrdou ranou vše před sebou Sead Kolašinac, pak se trefil nekompromisně pod břevno Alex Iwobi díky skvělé práci Aubameyanga a sám gabonský forvard korunoval excelentní výkon čtvrthodinu před koncem, když intuitivně špičkou kopačky tečoval do sítě prudký centr Bellerína.

V samém závěru mohli domácí v exhibičním tempu i s klubovým kapitánem Perem Mertesackerem na hřišti svůj střelecký účet ještě navýšit, avšak pumelice střídajícího Welbecka skončila jen na spojnici břevna a tyče. Arsenal tak rozdrtil Burnley 5:0, pojistil si šestou příčku zaručující přímou účast v příštím ročníku Evropské ligy a nanejvýš stylově se na Emirates Stadium rozloučil se svým legendárním manažerem.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Liverpool FC 1:0

06.05.2018 17:30

Góly: 32. Olivier Giroud

Až do posledního kola bude Chelsea bojovat o účast v příštím ročníku Ligy mistrů! Dnes večer v klíčovém duelu porazila 1:0 Liverpool a na čtvrtý Tottenham ztrácí už jen 2 body. Ve středu navíc může Reds dokonce dorovnat. Vděčí za to střelci jediného gólu Olivieru Giroudovi, který Liverpoolu naopak znesnadnil přípravu na finále Ligy mistrů.

Pokud totiž Chelsea zvládne dohrávku s Huddersfieldem, bude mít stejný počet bodů jako Liverpool. Ten tak v posledním kole s Brightonem nesmí ztratit - jinak by se mu v kombinaci s případným neúspěchem ve finále Ligy mistrů mohlo stát, že by senzační sezóna skončila propadákem.

Fanoušci a asi i hráči Liverpoolu se v posledních týdnech víc soustředí na Ligu mistrů a výsledky v lize tomu odpovídají. Z posledních čtyř zápasů vyhráli jediný a dnes přidali i porážku. Ve třetí minutě přitom Firmino po dlouhém pasu Alexander-Arnolda zle potrápil Courtoise - o žádném odfláknutí nemůže být tedy řeč.

Přinejmenším v první půli byl nejaktivnější Sadio Mané, který se už ve čtyřiadvacáté minutě opřel do skákajícího míče na hranici dvaceti metrů a Courtois musel opět na zem. Totéž se opakovalo i po půlhodině hry. Vzápětí se ale míč dostal na opačné straně k Mosesovi, jehož centr se stal kořistí Oliviera Girouda. Hlavička, gól, 1:0.

Začátek druhého dějství vyšel Chelsea, která hosty nepustila ze svých otěží. Hazard se parádně prokličkoval do vápna a vypálil, načež musel odražený míč brát z brankové čáry Robertson. To krátce poté, co zkoušel štěstí třeba i Kanté. Následný roh pak proměnil v gól Rüdiger, ale radost mu překazil praporek čárového.

Čtvrt hodiny před koncem zase jednou ukázal Marcos Alonso, že je jen málo lepších borců na rány z voleje. Jeho nádherný projektil po centru Mosese prosvištěl jen těsně vedle zadní tyčky. V závěru zápasu Chelsea přenechala iniciativu Liverpoolu, ale trest nepřišel. Reds si nedokázali vyprodukovat jedinou gólovou šanci a ze Stamford Bridge odjíždějí s prázdnou.

Více informací k zápasu

Manchester City - Huddersfield Town 0:0

06.05.2018 14:30

Góly: -

Málokdy se stává aby Etihad Stadium nebyl svědkem ani jedné branky. Nejproduktivnější tým Premier League tentokrát vyšel naprázdno a remíza 0:0 je pochopitelně velkým úspěchem Huddersfieldu. Pro hosty má bod cenu zlata, dvě kola před koncem soutěže si udrželi nesestupovou pozici.

Huddersfield to bude mít ve zbytku sezony ještě hodně náročné, ale dnešní zápas zvládl. Manchester City měl drtivou územní převahu, prakticky hostům nepůjčoval balón, ale branka golmana Lössla jakoby byla zakletá.

Na Lössla byla upřena velká pozornost, už v 7.minutě předvedl brankář Huddersfieldu těžký zákrok, když ho nepřekonal v jasné pozici David Silva. Zahrozili i hosté, střela Pritcharda se stáčela k tyči, ovšem též výborný zákrok předvedl Ederson. Po půlhodině to Huddersfield znovu rozjel a Löwe tentokrát napálil jen boční síť. První poločas pak uzavřela De Bruyneho rána, kterou Lössl schoval v náruči.

Po změně stran Citizens zvýšili aktivitu, dominovali na balónu, ale před vápnem byli bezradní. Nutno podotknout, že Huddersfield byl na zápas dobře připraven a zejména defenzíva mu fungovala parádně. Manchester měl několik závarů, avšak hosté se vždy ubránili.

V 87.minutě střílel vedle Mendy a v nastavení měli Citizens velké štěstí. Hadergjonaj pelášil sám na Edersona a ten předvedl výborný zákrok! Na Etihadu tentokrát žádná branka nepadla. Pro City se samozřejmě nic nemění, Huddersfield si připisuje překvapivý a velmi cenný bod.

Více informací k zápasu

Everton FC - Southampton FC 1:1

05.05.2018 18:30

Góly: 90+6. Tom Davies - 56. Nathan Redmond

Blízko blizoučko byli fotbalisté Southamptonu k zisku všech tří bodů, které by je výrazně přiblížily záchraně. V nastaveném čase však hosté nepokryli Daviese, který tečovanou střelou srovnal na konečných 1:1.

Jako první zahrozili domácí, střela Daviese ze střední vzdálenosti však přesná nebyla. Na druhé straně se zaskvěl parádním zákrokem Pickford, který zlikvidoval nebezpečnou střelu Austina. Ze střední vzdálenosti své štěstí pokoušel i Romeu, výsledek byl ale stejný. Více fotbalové krásy první půle nenabídla, a tak nebylo divu, že se do kabin odcházelo za nerozhodného stavu.

Na startu druhého dějství se Southampton ujal vedení - to si totiž centr Cédrica našel hlavu Redmonda, od kterého míč putoval za záda bezmocného Pickforda. Pětadvacet minut před koncem mohl vyrovnat Tosun, ve výhodné pozici však těsně nedosáhl na centrovaný míč. V poslední desetiminutovce mohl přidat pojistku opět Redmond, jeho rána z hranice šestnáctky však tentokrát mířila nad.

O pět minut později předvedl Yoshida nevybíravý zákrok ve středu pole, a protože už jednu žlutou kartu na svém kontě měl, musel se pakovat do sprch. Toho nakonec Everton dokázal využít. V nastaveném čase se nejprve bravurním zákrokem blýskl hostující brankář, který vytlačil volný přímý kop Bainese nad břevno, jenže na tečovanou střelu Daviese, která přišla z úplně poslední akce zápasu, již byl krátký. Utkání proto dospělo k remíze 1:1, která je pro Southampton vzhledem k průběhu velkým zklamáním.

Více informací k zápasu

Leicester City - West Ham United 0:2

05.05.2018 16:00

Góly: 34. João Mário, 64. Mark Noble

Leicester pokračuje v bídné formě a nevyhrál již pět duelů v řadě, to Kladiváři slaví díky tříbodovému zisku setrvání v nejvyšší soutěži i pro příští ročník. O osudu utkání rozhodly dvě trefy - v první půli nejprve hosty poslal do vedení Mario, v části druhé pak pojistku a potřebný klid dodal krásnou trefou Mark Noble.

Po půlhodince hry se do první vážnější šance dostal po pobídce Lanziniho Arnautovič, jenže pozorného Hamera překonat nedokázal. Tentýž hráč se o chviličku později přes Morgana uvolnil a na branku vyslal parádní pokus, který zastavilo až břevno domácí branky. Do třetice se však už hosté dočkali - centr Masuaka našel na zadní tyči právě Arnautoviče, ten tentokráte nezakončoval, ale celou akci ještě vyšperkoval zpětnou přihrávkou na malé vápno, kam si naběhl Mario a pohodlně otevřel skóre utkání.

V druhé půli jako první nebezpečně zahrozili domácí, s nebezpečným centrem Mahreze si však hostující brankář poradil. Poté se pěknou střelou z hranice vápna prezentoval Maguire, cestu do sítě si ale nenašla. Po hodině hry pak přišel nádherný fotbalový moment - standardní situaci domácí obránci odvrátili za hranici vlastní šestnáctky, kde se do míče z úctivé vzdálenosti opřel Noble a k překvapení všech míč zapadl přesně k tyči.

Domácí se už na žádný velký odpor nezmohli, zahrozili pouze střelou Silvy, která však mířila přesně do míst, kde stál Adrian, a tak se ze tří bodů a zajištění záchrany radoval West Ham.

Více informací k zápasu

Watford FC - Newcastle United 2:1

05.05.2018 16:00

Góly: 2. Roberto Pereyra, 28. Andre Gray - 55. Ayoze Pérez

Jistotu záchrany už má také Watford, který doma díky vydařenému prvnímu poločasu přehrál Newcastle 2:1. O vítězství domácích rozhodly trefy Pereyry a Graye, hosté v druhé půli už jen korigovali zásluhou Pereze.

Na Vicarage Road diváci nemuseli na první branku čekat vůbec dlouho, ta totiž přišla už po dvou minutách hry. Obrana hostí zvládla míč odvrátit jen k Doucouremu, ten nezazmatkoval, skvěle se zorientoval a míč předložil osamocenému Pereyrovi, který si počínal chladnokrevně. Tentýž hráč mohl o chvíli později přidat i druhou trefu, tváří tvář brankáři Newcastlu Martinu Dúbravkovi však neuspěl. Po půlhodině to však bylo již o dvě branky - Dúbravka nedosáhl na centrovaný míč a Andy Gray měl již velmi snadnou práci. Definitivně rozhodnout mohl o pár chvil později Deeney, který si postavil míč na značku pokutového kopu, jenže tentokráte neuspěl a nechal Newcastle naživu.

V druhé půli pak přesným centrem našel Manquillo na zadní tyči nabíhajícího Pereze, který balón perfektně uklidil k tyči a rázem bylo znovu o co hrát. Vyrovnání se však hráči Newcastlu nedočkali, a tak se Watford mohl radovat ze tří bodů a jistoty setrvání v nejvyšší soutěži.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Tottenham Hotspur 1:0

05.05.2018 16:00

Góly: 90+3. Jake Livermore

Stále se tomu nechce věřit, ale West Bromwich Albion dělá na závěr sezony všechno pro to, aby v záchranářských bojích předvedl ukázkové zmrtvýchvstání. Birminghamský klub byl již v době odvolání Alana Pardewa zdánlivě odsouzen k sestupu, avšak pod vedením Darrena Moora začaly získané body přibývat plným proudem navzdory náročnému losu, o čemž se po Manchesteru United či Liverpoolu nyní přesvědčil i Tottenham, který si ze stadionu Hawthorns odváží prohru 1:0.

Situace Baggies sice zůstává i nadále kritická, neboť k dokonání pohádkového zvratu potřebují vedle vlastního triumfu v posledním kole proti Crystal Palace také příznivé výsledky rivalů Swansea a Southamptonu, kteří se mimo jiné utkají ve vzájemném zápase. Tak jako tak ale příznivci West Bromu prožívají po dlouhých měsících utrpení snad první veskrze pozitivní období, které může klubu pomoci i v případě přesunu do druhé anglické ligy. To hosté si prohrou zahrávají s postavením v první čtyřce, neboť na pátou Chelsea se zápasem k dobru mají pětibodový náskok.

K průlomu skóre měli zprvu favorizovaní hráči Tottenhamu, jenže nejlepší střelec Spurs Harry Kane od návratu po zranění marně hledá tu pravou střeleckou pohodu. Po dobrém pasu Kierana Trippiera měl anglický reprezentant jedinečnou možnost přiblížit se v tabulce střelců vedoucímu Mohamedu Salahovi, avšak v zakončení selhal. Před poločasovým odchodem do kabin tak ještě mohli být hosté rádi za bezbrankový stav, neboť Rodriguezův nečekaný lob přes Huga Llorise na brankové čáře na poslední chvíli odpálil do bezpečí Toby Alderweireld a chvíli nato hlavička Hegazyho zamířila těsně vedle tyče.

Druhá půle se nesla spíše ve znamení boje ve středu hřiště, což symbolizovala i šarvátka Dannyho Rose s Alanem Nyomem, po níž oba hráči uviděli po žluté kartě. S přibývajícími minutami ovšem domácí v honbě za udržením naděje na záchranu přece jen přitlačili a málem se dočkali gólu řádně kuriózním způsobem. Harry Kane totiž v šestnáctce Spurs nešikovně nasměroval míč do vlastní branky a Hugo Lloris měl co dělat, aby mrštným zákrokem míč vytěsnil mimo tři tyče.

Defenzivnímu rozpoložení Tottenhamu v závěru neprospělo ani stažení Jana Vertonghena vinou podvrtnutého kotníku a hráči West Bromwiche Belgičanovy absence v posledních minutách beze zbytku využili. Dawsonova hlavička po rohovém kopu skončila u někdejšího hráče Spurs Jakea Livermora, jenž zblízka zabořil míč do sítě a spustil v druhé minutě nastavené bujaré oslavy namísto smutnění z jistého sestupu.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Swansea City 1:0

05.05.2018 16:00

Góly: 37. Ryan Fraser

Bournemouth uštědřil Swansea porážku, která jí komplikuje život. Dvě kola před koncem patří Labutím osmnácté místo znamenající sestup. Utkání na Vitality Stadium rozhodla jediná branka, tu vsítil už v prvním poločase Ryan Fraser. Bournemouth tak má definitivně po záchranářských starostech a z Premier League se bude radovat i příští rok.

Utkání mělo od první minuty velmi dobré tempo a šance se rodily na obou stranách. Tu vůbec první měla Swansea a kdyby jí proměnila, kdo ví, jak by se nakonec utkání vyvíjelo. Begovič předvedl proti střele z penaltového puntíku fantastický zákrok a jen díky němu domácí neprohrávali. Na druhé straně měl dvě vyložené šance Wilson, ale v prvním případě na balón nedosáhl a ve druhém branku přestřelil.

Ve 27. minutě se přihlásila o slovo opět Swansea, po centru Ayewa hlavičkoval vedle Olsson. Bezbrankový stav nakonec prolomili do té doby méně aktivnější domácí. Standardní situaci rozehrál Bournemouth chytře a po nacvičeném signálu se trefil přesně k tyči Ryan Fraser. V tu chvíli ještě diváci netušili, že vidí první a zároveň poslední branku utkání. Přitom šance opět byly, ale to by nesměl Ayew v blízkosti brankáře přestřelit.

Swansea se nedokázala ve druhém poločase dostat pořádně ke slovu. Bournemouth si hubený náskok dobře střežil a klidně mohl skóre ještě navýšit. Aké pouze zviditelnil Fabianskiho a Gosling v jasné pozici místo střelby volil přihrávku, což se ukázalo jako špatné řešení. Fabianski si v závěru připsal ještě jeden dobrý zákrok. Swansea nakonec těsně padla a dvě kola před koncem Premier League není v dobrém postavení.

Více informací k zápasu

Stoke City - Crystal Palace 1:2

05.05.2018 13:30

Góly: 43. Xherdan Shaqiri - 68. James McArthur, 86. Patrick van Aanholt

Stoke se zahalilo do smutku, protože nedokázalo doma vyválčit body s Crystal Palace a jeho osud v nejvyšší soutěži je takřka zpečetěn. Zápas se přitom pro Potters vyvíjel dobře, Shaqiri z přímáku vstřelil první gól, ale Orli ve druhém poločase výsledek dokonale otočili. Prosadili se McArthur a Van Aanholt.

Na stadionu Bet365 to žádná fotbalová hitparáda nebyla. Úvod poločasu byl sice rychlejší, ale tempo postupně opadlo a šance prakticky žádné k vidění nebyly. Přesto nakonec v prvním poločase padl gól. Pět minut před přestávkou musel hostující Crystal sáhnout k prvnímu střídání, zraněného Joela Warda nahradil Martin Kelly a další pohroma stihla Orli o pár minut později. Xherdan Shaqiri ukázal, že má pořád skvělou kopací techniku a střelou z volného přímého kopu nedal Hennesseymu vůbec žádnou šanci. Brankář Crystalu zůstal nehybně stát a jen se ohlédl, jak Shaqiri přesně trefuje horní roh branky.

Protože se v prvním poločase dost často přerušovalo, nastavil sudí čtyři minuty a ještě další dvě se potom hrály, nicméně poločasový výsledek se nezměnil. Crystal potřeboval v šatně zkonsolidovat síly, což se mu podařilo a ve druhém poločase začal jednobrankové manko stíhat.

Potters sice nebyli pod nějakým velkým tlakem, ale přesto v 68.minutě inkasovali. Loftus-Cheek posunul balón do běhu Jamesi McArthurovi, který přesnou střelou na vzdálenější tyč srovnal na 1:1. Utkání tedy začínalo dvacet minut před koncem odznovu.

Se Stoke mohlo být dokonce ještě hůře, kdyby velkou šanci proměnil Zaha. Ten z jasné pozici nepochopitelně přestřelil branku. Potters si ale koledovali, po vyrovnávací brance úplně vypadli z tempa a Crystal jim nakonec čtyři minuty před koncem zasadil rozhodující ránu. Patrick Van Aanholt dostal od Shawcrosse nechtěnou přihrávku a svůj unik zakončil střelou mezi brankářovi nohy.

Stoke stálo na kraji propasti a alespoň vyrovnat ke konci zápasu se mu nepodařilo. Záchrana se vzdálila na míle daleko a pokud Swansea získá bod, bude jeho osud definitivně zpečetěn. Přesně opačný pocit zažívá Crystal, který je po výhře 2:1 takřka jistě zachráněn.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Manchester United 1:0

04.05.2018 21:00

Góly: 57. Pascal Groß

Velké překvapení se událo na stadionu Falmer v Brightonu. Nováček soutěže si připsal cenný skalp slavného Manchesteru United a výrazně se přiblížil konečné záchraně. Naopak Rudí ďáblové se zatím nestali vicemistry, další šanci stvrdit druhé místo budou mít v předposledním kole. Zápas rozhodl jedinou brankou

Pro Brighton to byl pochopitelně velký sváte. Manchester United na své půdě nikdy předtím nehostil a natěšený Falmer stadium snil svůj sen o velké výhře nad jedním z nejslavnějších celků nejen Anglie, ale celé fotbalové historie.

Mourinhova parta si na půdě nováčka mohla zajistit titul vicemistra, ovšem to se jí prozatím nepovedlo. Utkání začalo pro United pěkně divoce a už ve třetí minutě zdvihal ruce nad hlavou Fellaini, který však vsítil gól z ofsajdu, takže se následně pokračovalo za nerozhodného stavu. Na druhé straně prověřil De Geu Groß.

Brighton se slavnějšího soupeře rozhodně nebal a ve 25.minutě pořádně protáhl De Geu Murray. Jeho ránu výtečným zákrokem vyrazil. Španělský brankář měl v prvním poločase celkem dost práce a byl nejvýraznější postavou v dresu Rudých ďáblů. Proti Izquierdovu pokusu tasil další zákrok a jen díky němu Manchester ještě neprohrával.

Po změně stran se vytáhl i Ryan, který zareagoval na Pogbovu střelu k tyči. Brighton ale pokračoval v zatápění a v 57.minutě rozjásal domácí publikum. Izquierdo z úhlu vracel balón na malé vápno, kam si naběhl Pasqual Groß a hlavou překonal De Geu. Brighton vedl 1:0 a na řadě byla Mourinhova parta.

Manchester sice převzal iniciativu, ale k žádné větší příležitosti se nedostal. Pogba to zkusil z třiceti metrů neúspěšně a Lingard tři minuty před koncem z dobré pozice netrefil branku. Sudí Pawson ještě nastavil pět minut, ale Brighton si historické vítězství ujít nenechal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City363042102:2694
2.Manchester United36245767:2877
3.Liverpool FC372012580:3872
4.Tottenham Hotspur36218768:3271
5.Chelsea FC36216961:3469
6.Arsenal FC361861272:4860
7.Burnley FC3714121135:3754
8.Everton FC3713101443:5549
9.Leicester City3611111449:5444
10.Newcastle United361181736:4641
11.Crystal Palace3710111643:5541
12.AFC Bournemouth3710111643:6041
13.Watford FC371181844:6341
14.Brighton & Hove Albion369131433:4740
15.West Ham United369111645:6738
16.Huddersfield Town36991827:5636
17.Southampton FC366151536:5533
18.Swansea City36891927:5333
19.West Bromwich Albion376131831:5431
20.Stoke City376121933:6730

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1090)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele