Premier League - souhrn 20. kola

01.01.2014, 15:41, aktualizováno 01.01.2014, 20:25
Komentáře a souhrny
Povedené kolo zažívají celky z popředí tabulky. Arsenal nakonec udolal Cardiff a drží vedení před Manchesterem City, který si odvezl body ze Swansea. Vyhrály rovněž Chelsea a Liverpool, Everton v závěru zápasu ve Stoke zachránil alespoň remízu, Tottenham vykradl Old Trafford...

Manchester United - Tottenham Hotspur 1:2

01.01.2014 18:30

Góly: 67. Danny Welbeck - 34. Emmanuel Adebayor, 66. Christian Eriksen

Manažer Tim Sherwood dál křísí Tottenham, pod jehož vedením mužstvo neprohrálo ani počtvrté v řadě. Kohouti si tentokráte připsali určitě skalp nejcennější, Old Trafford za posledních 23 let vyloupili teprve podruhé. Domácí naopak po čtyřech ligových vítězstvích v řadě nechali svého soupeře dostat se v tabulce před ně.

Moyes se už konečně mohl spolehnout na služby Rooneyho, který laboroval s poraněnými třísly, a i když měl v závěru šanci na to, jak utkání alespoň zremizovat, byl to na druhé straně Adebayor, jenž pod Sherwoodem ožívá, stal se i nyní klíčovým hráčem a asi nejvíce zatápěl stoperské dvojici Evansovi s Vidičem.

Hosté nebyli na hřišti o tolik lepším týmem, ale nebezpečnějším určitě ano. Po třinácti minutách hry pálil dobře z pravé strany Lennon a gólman de Gea musel být poprvé v pohotovosti. Do další možnosti se dostal Soldado, ten ovšem po pasu od Lennona pálil na bližší tyči vedle.

Spurs se dočkali úvodního gólu ve 34. minutě. Eriksen z pravé strany parádně odcentroval do vápna, kde se nacházel pouze Adebayor a jeho strážce Smalling, jehož tožský reprezentant předskočil a hlavou usměrnil míč k tyči. O pár minut později mohl po pasu od Lennona skórovat zase Soldado, jenže na zadní tyči trestuhodně minul.

Ani ve druhé půli se hra Rudých ďáblů o tolik nezlepšila. Do hry přišli po hodině Kagawa s Hernándezem, avšak ani tahle změna nepomohla rozhýbat Moyesovo družstvo. Naopak v 66. minutě se z branky zaradoval opět soupeř. Lennonův pokus o střelu prošel Vidičovi pod nohama, hlavou ho tak uklidil z blízkosti do brány Eriksen.

Domácí dokázali velmi záhy snížit. Januzaj našel parádní kolmicí ve vápně Welbecka, který chladnokrevně přehodil vyběhnuvšího gólmana Llorise. Atmosféra v Manchesteru načerpala jiný vzduch, body byly na obzoru obzvláště proto, že střídat kvůli nespecifikovanému zranění musel právě dotěrný Adebayor.

Do další dobré možnosti se dostal po Januzajově centru dotírající Hernández, proti němuž se musel vyznamenat až Lloris. Vyrovnat mohl Rooney i Vidič, avšak ani oni se gólově již neprosadili. V závěru ještě hráči United začali spílat rozhodčímu Howardu Webbovi, který srážku Younga s Llorisem jako penaltovou neviděl.

Více informací k zápasu

Stoke City - Everton FC 1:1

01.01.2014 16:00

Góly: 50. Oussama Assaidi - 90+3. Leighton Baines (pen.)

Liverpoolský celek měl po většinu utkání herní nadvládu, ovšem dlouho se ne a ne prosadit, když navíc udeřil za Stoke Assaidi už to nevypadalo s Karamelkami dobře, alespoň remízu však nakonec zařídil z penalty Baines.

Hostující ekipa na nic nečekala a hned od prvotního uvedení míče do hry se tlačila k ohrožení soupeřovy branky. Jako první to po Bainesově rohu zkoušel Barry, ovšem vymezený prostor hledal marně. O poznání nebezpečnější však byla rána McCarthyho, jeho pokus ale Sörensen za svá záda nepustil. Odpověď si nachystal Crouch, avšak hlavou nemířil přesně.

Po půl hodině mohl Karamelky poslat do vedení Mirallas, jeho povedená rána zpoza vápna ale zamířila pouze do břevna domácí branky! Opět se tak mohlo dostat ke slovu známé, nejen fotbalové, rčení. Vyloženou šanci měl Assaidi, trefil však jen dobře postaveného Alcaraze.

Ukázkovou kombinační akci předvedla dvojice Baines - Lukaku, přičemž druhého jmenovaného nedovoleně zastavil N'Zonzi - Mirallas však z volného přímého kopu opětovně zamířil jenom do brankové konstrukce! Kmenový hráč Chelsea měl vzápětí další nadějně vyhlížející možnost, ale hlavou z dobré pozice prostor ohraničený třemi tyčemi nenašel.

O poločasové přestávce musel kvůli zraněné achillovce nuceně vystřídat Thomas Sörensen, jehož místo zaujal debutující Jack Butland. Krátce nato však udeřilo na opačném konci hřiště: Assaidi se dostal k odraženému míči, který následně pohodlně uklidil na místo určení - 1:0.

Brzkou odpověď mohl mít na svědomí aktivní Mirallas, ovšem stejně jako o chvíli později Barkley mířil jen do Pieterse. Roberto Martínez se však nevzdával a postupně ofenzivu Toffies oživili Jelavić, Osman a Naismith, který mohl vyrovnat, ale také jemu vystavil nečekanou stopku bývalý obránce PSV Eindhoven. Už během nastaveného času však byl Osman ve vápně faulován Pennantem, načež sudí Marriner nařídil penaltu a Baines zkušeně vyrovnal na 1:1.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Chelsea FC 0:3

01.01.2014 16:00

Góly: 60. Fernando Torres, 71. Willian, 82. Oscar

V suchém triku. Chelsea pokračuje ve zlepšené formě a po klíčovém zápase s Liverpoolem dnes porazila i Southampton. Na jeho vlastní půdě jej téměř k ničemu nepustila a ve druhém poločase jej smetla třemi góly. Hvězdou zápasu byl Brazilec Oscar, který za čtyřicet minut na trávníku dokázal všechny tři branky zařídit.

Zápas mezi Southamptonem a Chelsea začal pěkně zostra - již v první minutě mohl se stavem hýbnout Torres, který se dostal za obranu a nadvakrát se snažil z úhlu propálit Davise v brance domácích, ovšem neúspěšně. Jen o několik okamžiků později se po chybě v rozehrávce Southamptonu dostal hrot Chelsea do samostatného úniku, jenže vracející se stoper dokázal jeho zakončení zblokovat pouze na rohový kop.

Po deseti minutách o sobě dali také vědět domácí. Lallana pronikl do pokutového území, pohybem ošálil Terryho a jeho zakončení z vynikající pozice na poslední chvíli zablokoval Ashley Cole. Tentýž hráč pak v polovině první půle zamezil ve skórování Rodriguezovi, který dostal skvělou přihrávku za obranu, ovšem bek hostů jej zakončit nenechal. Do konce poločasu měli oba celky ještě jednu příležitost ke skórování. Torresovu střelu ale dokázal nad břevno vytáhnout Davis, zatímco domácí ze závaru po rohovém kopu gól nakonec nevytěžili. I proto se tak do šaten šlo za stavu 0:0.

Do druhé půle vstoupili lépe domácí, kteří hned zkraje dějství málem ze závaru před Čechem vytěžili branku. Blok Cahilla a následný zákrok Čecha však Chelsea udržely ve hře a zakrátko se to ukázalo jako klíčové. Mourinhovi totiž dokonale vyšla střídání, když krátce po přestávce poslal na hrací plochu Oscara a Williana.

Oscar měl otevřít skóre už pár minut po střídání. Šel totiž sám na bránu a dokonce kličkou Davise, jenže místo pohodlného zasunutí míče do odkryté sítě nasimuloval pád a po zásluze byl potrestán žlutou kartou. Za chvíli ale své selhání napravil, když jeho tečovaný centr skončil na tyči a Fernando Torres odražený míč hlavou doklepl do branky.

Za deset minut se Brazilec podepsal pod druhý gól, když před vápnem líbezně pronikl mezi dvěma soupeři, přihrál do středu Willianovi a ten umístěnou ranou k tyči zvýšil na 2:0. Na rozdíl tří branek pak upravil Oscar již sám - počíhal si na hranici ofsajdu na geniální oblouček od Hazarda a samostatný nájezd vyřešil již zabijácky.

Chelsea zvládla zápas naprosto s přehledem a domácím nedovolila prakticky nic. Jediné zaváhání obrany vyčíhl střídající Lambert, který předskočil ve vápně váhajícího Terryho, ale hlavičkou zamířil přímo do Čecha. Neujala se ani Ramirezova krásná střela v nastaveném čase, jež minula šibenici o pár centimetrů, a tak Blues odváží kromě tří bodů i čisté konto.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Cardiff City 2:0

01.01.2014 16:00

Góly: 88. Nicklas Bendtner, 90+2. Theo Walcott

S odřenýma ušima uhájil Arsenal první příčku. Cardiff City do Londýna přijel pouze bránit a málem si domů odvezl solidní výsledek. Arséne Wenger musel ve druhém poločase něco změnit, jinak by se jeho svěřenci z místa zřejmě nehnuli. Až se mu nakonec náramně vyplatilo nasazení Nicklase Bendtnera.

První poločas za mnoho nestál. Hosté se zatáhli na vlastní polovinu, dopředu vyráželi jen do brejků. Gunners měli pochopitelně více míč na kopačkách, jenže z kanónů nepálili - vždyť do přestávky nevyprodukovali jedinou střelu na brankáře Marshalla. Wenger se přesto odhodlal ke střídání až v 65. minutě a ne hned po pauze.

Do té chvíle mohli domácí fanoušci spílat snad jen sudímu Mossovi, který ve 25. minutě mohl nařídit pokutový kop, muž s píšťalkou v ruce však Arsenalu rozhodně výkon nekazil. Statická hra bez pohybu a bez nápadu soupeři pochopitelně nedělala přílišné problémy, bránit nevýrazný hrot Podolského nebyl složitý úkol.

Vše se změnilo s příchodem Rosického a Bendtnera, kteří alespoň trochu pomohli vzbudit své spoluhráče. To už přitom těsně předtím byl blízko gólu Wilshere, jenž z těžké pozice napálil tyčku. Následně se po Walcottově rohovém kopu netrefil do brány hlavou Mertesacker, jen o minutu později německý stoper napálil již tyčku.

Cardiff tuhle kritickou pasáž hry přežil a jal se i nadále házenkářsky strážit svoje pokutové území. Čtvrthodiny před koncem dokázal vyprodukovat ne úplně špatnou střelu z přímého kopu Walcott, kýženého cíle se ovšem nedočkal. V 83. minutě měl po přihrávce Wilshera zase smůlu Cazorla, jehož pokus byl zablokovaný.

Blamáž nakonec domácí odvrátili teprve dvě minuty před koncem. Se Sagnovou hlavičkou si sice dokázal do té doby slušně chytající Marshall poradit, jenže na dorážku Bendtnera už nedosáhl. Hosté otevřeli hru snad jen jednou jedinkrát a soupeř těchto mezer hned využil. Konkrétně Walcott, jenž po pobídce Wilshera v koncovce nezaváhal.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Aston Villa 0:1

01.01.2014 16:00

Góly: 16. Gabriel Agbonlahor

Paul Lambert může po dnešku spát zase o něco klidněji. Stejně jako v předešlé sezóně veze ze Sunderlandu nejtěsnější možné vítězství a zastavuje dlouhý propad tabulkou. Black Cats naopak zůstávají poslední s dvouměsíčním čekáním na domácí úspěch.

Očekávaný úvod se zabezpečenou obranou a bezzubými útoky zatrhl po čtvrthodince kiks v domácí rozehrávce, když Cattermole nepřebral míč od brankáře a Gabriel Agbonlahor si následně vybojoval snadné zakončení do odkryté branky.

To možná podpořilo vyhlídky atraktivity první půle, pravda byla ovšem na opačné straně. Deset minut po prvním zásahu sice musel Mannone solidním zákrokem proti prudké ráně zamezit druhé radosti Agbonlahora, více práce však už před odchodem do šaten neměl. A snaha Sunderlandu o vyrovnání? 71% držení míče a osm střeleckých pokusů - bohužel pro domácí fanoušky pouze proti dorážce Diakitého musel zasahovat Guzan, a vedl si úspěšně.

Rychlé srovnání kroku v druhé půli už slavil Borini po příhře Fletchera, k velké nevoli fanoušků však sudí odpískal kontroverzní ofsajd. Od té doby se obrana hostů hypnoticky koncentrovala, jen aby se Guzan nedostával pod další nepříjemnou palbu a Black Cats tak svou převahu neměli jak gólově prokázat.

Ba přímo naopak, osm minut před koncem mohl domácí hráče polít ledovou vodou Albrighton, kdyby nerozezněl pouze břevno Mannoneho svatyně. A čtyři minuty poté neuspěl ani v samostatném úniku, když nepochopitelně minul branku. Naštěstí pro něj se ale tolik zase nestalo, dokonale hrající obrana udržela čisté konto, přičemž domácí se mohli zlobit především na svou hrubě nepřesnou koncovku.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Newcastle United 1:0

01.01.2014 16:00

Góly: 87. Saido Berahino (pen.)

Fotbalisté Newcastlu nedokázali ve vyrovnaném duelu s WBA potvrdit roli favorita a nakonec těsně prohráli brankou z pokutového kopu tři minuty před koncem. Hosté v tabulce zůstávají na osmém místě se ziskem třiatřiceti bodů, domácí vybojovali cenné vítězství v boji o záchranu a s jednadvaceti body se posunuli na čtrnácté místo, před osmnáctým Crystalem Palace mají náskok čtyř bodů.

Utkání bylo dlouhou dobu vyrovnané a vyložené šance byly k vidění na obou stranách. Hosté hráli více jak půl hodiny v oslabení po vyloučení Debuchyho, což byla paradoxně jediná karta celého utkání. Do zápasu také zasáhl v domácím dresu český útočník Matěj Vydra, který nastoupil v 78. minutě a v samém závěru zařídil pro svůj celek penaltu, když byl faulován v pokutovém území.

V úvodní dvacetiminutovce byl přeci jen o něco lepší domácí celek, ovšem k vážnějšímu ohrožení branky se nedostal. Poté se hra zrychlila a oba výběry hrozily hlavně po křídlech. Nejprve se v polovině první části dostával do zakončení Gouffran, ovšem k balónu mu scházel zhruba krok. Ihned na to napřáhl Rémy ze střední vzdálenosti a jen velmi těsně minul domácí svatyni. Po půl hodině hry na druhé straně skončil balón po rohovém kopu také o pár decimetrů vedle.

Domácí hrozili vzduchem i nadále a úvodní branku měl na hlavě Brunt, jenže ani on mezi tři tyče nezamířil. V závěru úvodního poločasu spálil obrovskou příležitost Anelka. Po skvělé individuální práci Amalfitana a jeho následné přihrávce před branku přestřelil francouzský útočník trestuhodně ze tří metrů. Po změně stran byl první zajímavý moment k vidění v 62. minutě. Debuchy šel do souboje s protihráčem oběma nohama napřed, a i když zasáhl balón, tak ho sudí za tento způsob hry poslal předčasně do sprch.

Hosté se i v deseti mohli radovat z první branky, ovšem Williamson, nikým neatakován, nepochopitelně minul. Rozhodující moment byl k vidění necelých pět minut před koncem, kdy byl Vydra faulován v pokutovém území brankářem Krulem. Sudí nekompromisně nařídil pokutový kop, který proměnil Saido Berahino, i když gólman Krul vystihl směr střely. Ve čtvrté nastavené minutě ještě chytil brankář Foster ránu Cabayeho z dvaceti metrů a West Bromwich mohl slavit cenný skalp.

Více informací k zápasu

Fulham FC - West Ham United 2:1

01.01.2014 16:00

Góly: 32. Steve Sidwell, 67. Dimitar Berbatov - 7. Momo Diamé

Sam Allardyce se podle všeho v brzké době rozloučí s lavičkou West Hamu. Podseknout vrtkavou židli by mu měl neúspěch na půdě Fulhamu, který se vyrovnal s brzkou ztrátou a v početní převaze odčinil ostudu ze stadionu Hullu.

Rychlý gólový start si na Craven Cottage užila menší část publika, když po necelých sedmi minutách poslal Jääskeläinen balón až do vápna, kam si naběhl Diamé a přesnou střelou k levé tyči rozesmutněl natahujícího se Stockdalea. V útoku nevýrazný Fulham se přes následnou zjevnou převahu málem dostal do větších problémů, když Diamé našel centrem Nolana, jehož zblízka brilantně vychytal domácí brankář.

Chvíli poté tak mohl vyrovnat agilní Berbatov, po centru Riiseho solidně vystřelil z nelehké pozice a Jääskeläinen měl co dělat, aby jeho pokus vytáhl. Sám pak musel děkovat Maïgovi, který po centru Duffa zastavil před brankovou čarou výbornou hlavičku Amorebiety. Jenže další centr Duffa z rohového kopu už našel Steva Sidwella, a ten zblízka míč do sítě dopravil.

A na stadionu mohlo být ještě veseleji hned v další minutě, když po přihrávce irského záložníka pálil v jasné příležitosti Taarabt, narazil však na pozorného O'Briena. Přesto se hosté museli před poločasem vypořádat z další nepříjemností - hloupý faul kapitána Nolana na Amorebietu ocenil sudí červenou kartou.

Přesilové hry mohl už dvě minuty po přestávce využít Riise, ale jeho pokus s gólovými parametry brilantně zastavil brankář Kladivářů. Ten musel čelit další nepříjemnosti v 53. minutě, kdy ho nechtíc zaměstnal vlastní obránce McCartney. Ovace sbíral i při zákroku proti hlavičce ze tří kroků od Taarabta, bylo však jasně zřejmé, že své spoluhráče nemůže takto držet až do konce utkání.

A to se potvrdilo v 66. minutě, kdy propadl O'Brien, Kačiniklić pak poslal balón do vápna, a přes Parkera se ke střele dostal Berbatov, jenž zblízka proti brankáři uspěl a po zásluze otočil stav ve prospěch domácích. Rozhodnutí měl na kopačce pět minut poté Bent, tváří v tvář brankáři se ale opět ukázal lepším Jääskeläinen.

V samém závěru ještě vychytal jedovatý pokus Kasamiho, jenže když se na druhé straně neprosadil ve čtvrté minutě nastavení O'Brien ani Downing, skončil jeho výkon bez bodové odměny.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Norwich City 1:1

01.01.2014 16:00

Góly: 44. Jason Puncheon (pen.) - 39. Bradley Johnson

Dva slepené góly a jinak ticho po pěšině. Ne zrovna zábavnou podívanou shlédli první den nového roku diváci v Selhurst Parku, jehož obyvatelé tak padají na sestupové příčky. Norwich se ovšem podobnými výkony přesune na stejná místa velmi rychle.

Jack Pitt-Brooke, britský novinář Independentu, vyjádřil na twitteru pachuť z prvních patnácti minut tvrzením, že jedinou zajímavostí je déšť. Bohužel pro diváka důležitého utkání ve spodní části tabulky se nic nezměnilo ani při dalším postupu času.

Až po půlhodině hry nabídl přesným centrem Puncheon příležitost pro Jeroma, ten ale z pár kroků přestřelil. Z vedení se tak radovali hosté, když po rychlém přesunu do útoku perfektně nahrál Hooper Bardsleymu, který z vápna poslal výstavní ránu o tyč za záda domácího brankáře.

Hráči CP tak konečně sebrali trochu síly a vložili ji do vyrovnání před přestávkou. Olsson sice ještě překazil radost Jeromovi odvrácením jeho pokusu z brankové čáry, následně ovšem zahrál Fer ve vápně rukou a Puncheon bezpečně proměnil pokutový kop.

Ve svém zmaru pokračoval po změně stran Jerome, který osm minut po začátku druhého dějství měl potrestat chybu Ruddyho při rohovém kopu, nicméně ve stoprocentní šanci přestřelil. Nezbývalo nic jiného, než se vrátit k staré dobré nudě z úvodní půlhodinky, kterou lehce narušoval nervózně chytající brankář hostů. Vše dovršil osm minut před koncem faulující Fer, který se po druhé žluté kartě klidil ze hřiště.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Hull City 2:0

01.01.2014 16:00

Góly: 36. Daniel Agger, 50. Luis Suárez

Liverpool potvrdil roli favorita, vrátil Hullu měsíc starou porážku po dvou kolech si opět vychutnal vítězství. Hosté sice nepropadli herně extrémně výrazně, v útoku však nepředvedli zhola nic.

Reds překvapivě nepřebrali vládu nad placem od samého začátku a Tygři tak mohli cenit zuby, nicméně nedařící se finální fáze mařila možné rychlé zakousnutí favorita. V devatenácté minutě se tak užuž radovali z vedení domácí, jenže po přímém kopu hlavičkoval do sítě Suárez z decimetrového ofsajdu, který pomeznímu neunikl.

Snad právě to byl impuls ke zvýšené aktivitě hráčů v červeném a ve 25. minutě se po pasu Cissokha šikovně prodlouženém Suárezem dral do přímého souboje s brankářem Sterling, ten ale pálil přímo do McGregora. Další výrazné šance se diváci dočkali až ve 37. minutě, pro většinu na stadionu však oslazenou přesnou hlavičkou Aggera po rohovém kopu Coutinha.

Hosté nikterak neprotestovali, naopak nabídli před přestávkou ještě dvě slibné příležitosti ke zvýšení náskoku soupeře. Ponechanou výhodu mohl využít po perfektním přiťuknutí Henderson, jemuž se uprostřed hřiště před vápnem zjevila volná dálnice, uspěchanou ranou však v tutové příležitosti netrefil. V nastaveném času pak nepotrestal smolné podklouznutí obránce Coutinho a z vápna vyslal decimetrově nepřesnou dělovku.

Na Anfield Road se tak slavilo až v páté minutě druhé půle, kdy Chester skolil Suáreze pětadvacet metrů od branky a sám faulovaný pak parádní ranou k bližší tyči zaokrouhlil svůj gólový účet v lize na dvacítku. Liverpool se samozřejmě s takovým výsledkem ještě nesmířil a Hull se při snaze o návrat do zápasu musel mít na pozoru i u zadních vrat.

Na dlouhou dobu tak jediné vzrušení vyvolal příchod Stevena Gerrarda na hřiště. Až dvacet minut před koncem začal hosty zlobit Coutinho svými prudkými náhlými pokusy, nejprve mířil nad branku, chvíli poté se vytáhl McGregor. Ten proti němu uspěl i v nastaveném čase, když vyrazil jeho tvrdou ránu zblízka a udržel tak pro svůj tým, vzhledem k průběhu klání, přijatelnou porážku o dva góly.

Více informací k zápasu

Swansea City - Manchester City 2:3

01.01.2014 13:45

Góly: 45+2. Wilfried Bony, 90+1. Wilfried Bony - 14. Fernandinho, 58. Yaya Touré, 66. Aleksandar Kolarov

Nový rok zahájil úspěchem Manchester City, který přes nevýrazný výkon prodloužil svou sérii na pět vítězství v řadě. Marně se snažící Swansea nevyužila psychické výhody po vyrovnání v závěrečných vteřinách první půle a na tři body tak čeká už dlouhých šest zápasů.

Už ve třetí minutě se po zpětné přihrávce na vápno od Negrada dostal k nebezpečné střele z první Džeko, vzdálenější tyč minul o půl metru. Vzápětí odpovídal Bony, ten z pětadvaceti metrů pálil při zemi o něco přesněji, ani Hart však zasahovat nemusel. Podstatně horší zprávu přinesla pro Laudrupa následující minuta, kdy se po odehrání míče chytil za zadní stehenní sval Pablo Hernandéz a okamžitě signalizoval nutné střídání.

Na první gól roku 2014 se čekalo pouhých třináct minut a osm vteřin, kdy se nedůrazně odvrácený centr po rohovém kopu dostal na vápno k Fernandinhovi, který mezi nohama Caňase vyslal jen těžko chytatelnou pohotovou ránu. K vyrovnání se schylovalo ve 24. minutě, to se domácí rozhodli ke skvělé kombinační akci, jež během pár vteřin dostala do přímého souboje De Guzmána s Hartem, jenž proti slabému pokusu doprostřed branky nemusel vynakládat mnoho sil.

Na druhé straně končil rychlý kontr u Džeka, který po nepovedeném zpracování napálil poskakující balón z osmnácti metrů jen těsně vedle. Hráči Swans neskrývali touhu po srovnání do přestávky a často zamkli favorita před jeho vápnem, defenzíva hostů ovšem průniky i centry dokázala likvidovat.

Jenže v samém závěru prvního dějství se o slovo začal hlásit Bony. Nejprve se opět jen zastřeloval po luxusní narážečce se Shelveym, v druhé minutě nastavení se však dostal mezi Kompanyho a Zabaletu, přesně načasoval výskok a centr De Guzmána usměrnil nechytatelně k tyči.

Gól do šatny paradoxně pomohl Manchesteru, který získal zpět ztracenou vládu nad obrazem hry, a to přes zjevně nervozního Kompanyho, jehož emoce plály snad při každém útoku soupeře. Přesným opakem totiž byl Yaya Touré, který si duel užíval a odměnou mu za to byla desátá ligová trefa v sezóně. Domácím se nepodařilo odvrátit centr mimo šestnáctku, produktivní záložník si lehce našel prostor a střelou ke vzdálenější tyči donutil Williamse k nešťastné teči, na kterou Tremmel zareagovat nedokázal.

A pro Swans bylo ještě hůře v 66. minutě. Kolarov zastavil uspávající útočný přesun domácích u lajny a rychle nabral opačný směr. Yaya Touré na sebe navázal vracející se obránce, srbský obránce si tak bez problémů naběhl na střed a zpoza vápna propálil dělovkou míč až do sítě. Ukončil tak skoro 15 měsíců dlouhé čekání na ligový gól, na hřišti soupeře takto naposledy slavil bezmála před třemi roky.

V 72. minutě se prvně od změny stran ukázal Bony a ze sedmnácti metrů pořádně provětral rukavice Harta, který chyboval při následném rohovém kopu a překvapený Williams k velkému povzdechu celého stadionu neuklidil do prázdné. To byla možná rozhodující chvíle pro tápající Swans, od té doby už obrana hostů odvracela jen bezzubé útoky. Tedy až do dalšího nastavení, kdy z dálky napřáhl kanonýr Bony a za využití deštěm zkrápěného trávníku překonal Harta podruhé. Nicméně času na srovnání bylo mizivě a Citizens zkušeně výsledek uhájili.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Arsenal FC20143339:1845
2.Manchester City20142457:2344
3.Chelsea FC20134338:1943
4.Liverpool FC20123546:2339
5.Everton FC20108232:1938
6.Tottenham Hotspur20114524:2537
7.Manchester United20104633:2434
8.Newcastle United20103729:2533
9.Southampton FC2076726:2327
10.Hull City2065922:2523
11.Aston Villa2065919:2523
12.Stoke City2057819:3022
13.Swansea City2056926:2821
14.West Bromwich Albion2049723:2721
15.Norwich City20551017:3320
16.Fulham FC20611321:4219
17.Cardiff City20461015:3218
18.Crystal Palace20521313:2917
19.West Ham United20361119:3015
20.Sunderland AFC20351215:3314

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (758)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele