Premier League - souhrn 2. kola

19.08.2017, 15:22, aktualizováno 21.08.2017, 22:57
Komentáře a souhrny
Everton obral o dva body Manchester City. Chelsea napravila zaváhání z úvodního kola a zásluhou Marcose Alonsa si poradila s Tottenhamem. Stoke poprvé od prosince 2014 vyzrál na Arsenal. Manchester United začal sezonu ve velkém stylu a už druhého soupeře deklasoval výsledkem 4:0. Tentokráte do odskákala Swansea. Liverpool přehrál Crystal Palace, Leicester si poradil s Brightonem...

Manchester City - Everton FC 1:1

21.08.2017 21:00

Góly: 82. Raheem Sterling - 35. Wayne Rooney

Domácí stratég Pep Guardiola dal v ofenzivě opět prostor obávanému duu Sergio Agüero - Gabriel Jesus. Úvod zápasu však načrtl, že hostující manažer Ronald Koeman tenhle tah očekával. Everton od prvního hvizdu umně bránil a do útoku se hrnul jen když měl defenzivu dostatečně zabezpečenou. Výsledkem byl vlažný začátek utkání s prakticky žádnými šancemi na jedné nebo druhé straně. Zaujaly jen žluté karty Morgana Schneiderlina a Toma Daviese, které pramenily z aktivity Sky Blues.

K prvnímu výraznému vzruchu došlo v minutě číslo 26. Otamendi vystřelil z hranice vápna a Pickford měl co dělat, aby neinkasoval. O několik vteřin se Argentinec Agüero dostal k odraženému balonu, ale jeho pokus byl zablokován pozornou liverpoolskou obranou. O tři minuty později se Kun po skvělé asistenci Davida Silvu téměř znovu dostal k zakončení, ovšem Everton byl opět připraven. Aktivita Citizens se stupňovala. Zajímavým faktem byla přítomnost trenéra Manchesteru United Josého Mourinha. Ten i se svým asistentem Ruiem Fariem podrobně sledoval jeden ze šlágrů druhého kola.

V 34. minutě mohl jít Manchester do vedení, když David Silva nastřelil tyč, ale opět se potvrdila stará fotbalová pravda - nedáš, dostaneš. Hned z protiútoku se k balonu po přesném pasu Calwerta-Lewina dostal Wayne Rooney a zkušený veterán otevřel skóre tohohle utkání. V závěru první části hry se ke slovu dostal arbitr Madley, který velice přísně po dvou žlutých kartách vyloučil domácího Kylea Walkera.

Manchester City vstupoval do druhého poločasu s deseti muži a musel skórovat. Průběh druhé poloviny vůbec nenaznačoval tomu, že v početné výhodě hraje Everton. Citizens byli aktivnější, měli více ze hry a častěji se dostávali do šancí. Ronald Koeman se snažil na vývoj utkání reagovat, na hřiště poslal Klaassena se Sigurdssonem. Obraz hry se ale neměnil a Sky Blues dostávali svého protivníka stále více pod tlak.

Odměna za aktivitu Manchesteru přišla v 82. minutě, kdy na odrazený balon ve vápně expresně reagoval Raheem Sterling, který vyrovnal na 1:1. Tým Pepa Guardiolu hýřil snahou a odvahou. Vítězná branka pro domácí klub visela ve vzduchu. Do zápasu velice dobře zapadli Sterling, Danilo a Bernando Silva. V 88. minutě Schneiderlin neodhadl tvrdost v souboji s Agüerem a Madley ho poslal předčasně pod sprchy. Vybičovaný závěr se 4 nadstavenými minutami přinesl drtivý tlak Citizens, ale branku jsme neviděli.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Chelsea FC 1:2

20.08.2017 17:00

Góly: 82. Michy Batshuayi (vl.) - 24. Marcos Alonso, 88. Marcos Alonso

Minulou sezónu Tottenham doma neprohrál ani jednou. Letos "využil" hned první příležitost. Chelsea dokonale odpověděla na kritiku po šokující prohře z prvního kola a díky dvěma gólům levého obránce Marcose Alonsa si veze z Wembley nesmírně cennou výhru 2:1. Spurs naproti tomu začali naplňovat skeptické předpovědi o domácí krizi...

Atmosféra na národním stadionu byla bouřlivá. Aby taky ne, do ochozů se vešlo 73 587 fanoušků, tedy jen o dva a půl tisíce méně, než je rekord Premier League. Jenže už po čtyřech minutách mohl (a měl) otevřít skóre Morata. Po Azpilicuetově centru hlavičkoval z nějakých šesti metrů - a i když fatálně minul, bylo to první znamení, že Tottenham to ve Wembley opět nebude mít snadné.

Kohouti od začátku minulé sezóny prohráli už čtvrtý ze šesti zápasů na tomto stadionu, což zní jako skutečný problém. Dnes se do pohody dostal po deseti minutách, kdy získal územní převahu a taky poprvé zahrozil prostřednictvím Harryho Kanea. S jeho ranou měl Courtois potíže, zatímco když po Christensenově zaváhání pálil Alli, prosvištěl míč nad břevnem.

Jenže ve čtyřiadvacáté minutě nechal svou levačku promluvit Marcos Alonso. Španělský zadák je po loňské sezóně už pověstný svou schopností zakroutit balón do šibenice - a dnes vykouzlil zatím nejlepší důkaz. Alli za vápnem přejel Luize a Alonso Tottenham dokonalým kopem potrestal.

Další minuty nabídly konečně očekávaný boj, byť šlo především o fyzické kontakty. Žluté karty dostali postupně Rüdiger, Dier a Luiz. Po půlhodině hry se začal osměloval nejlepší střelec předchozích dvou sezón Premier League Harry Kane, který přetlačil Alonsa v boji o letící míč a Courtois musel zasahovat.

První skutečnou šanci však měl pět minut před pauzou, kdy tlak Tottenhamu vygradoval. Alli nasadil Azpilicuetovi housle, Kane ve vápně obehrál Christensena a parádně vypálil. Rozbouřil sice ochozy, ale také brankovou konstrukci, od níž se míč odrazil zpět do pole. Po chvíli to zkoušel i Alli, ale to už Courtois v poklidu kryl. Belgický gólman si poradil i s následnou pumelicí Daviese, kterou vyrazil tygřím skokem k tyči.

Po změně stran hra pokračovala ve stejném duchu, jako skončilo první dějství. Tottenham byl aktivnější a několik minut držel Chelsea přikovanou u její branky. Všechny jeho pokusy, jak dostat míč do vápna, však poctivě odklízeli pozorní obránci Blues, včetně výtečného Davida Luize, který se pro druhý poločas posunul na post defenzivního záložníka.

Chelsea tak vytvořila vlastně osmičlenný defenzivní blok vytvořený z dvou linií - kromě toho absolutně rezignovala na jakýkoli presink a trpělivě vyčkávala na to, s čím přijde soupeř. Když však měla možnost rychlého protiútoku, Willian akci zbytečně zbrdzil.

S blížící se sedmdesátou minutou se však hra přece jen vyrovnala a fanoušci Tottenhamu se chvílemi musel strachovat, protože domácí po dlouhých minutách nudy vzadu trochu otupěli. Willian se tak mohl jako štika prosmýknout přes několik hráčů a oslovit Moratu, jehož šanci v závěru zblokovala obrana.

Tenhle moment každopádně Chelsea ukázal směr, jakým by se měla vydávat. Vysunula blok o něco výš, začala napadat a fotbal hned vypadal koukatelně. Moses se ostatně dostal do velké šance a přestřelil. Ještě blíž pojišťujícímu gólu byl Willian, jenže i když střelou zpoza vápna překonal Llorise, narazil na brankovou konstrukci.

Jenže jí to dlouho nevydrželo. Čtvrt hodiny před koncem se opět začala zasouvat níž a níž - a i když výtečně bránila a Tottenham si nevytvořil prakticky nic, trest přišel. Bakayoko zbytečně fauloval Alliho vedle vápna a Eriksenův vynikající přímý kop si nešťastně srazil do vlastní sítě střídající Michy Batshuayi.

Nakonec však šampioni mohli slavit. Všichni v závěru čekali výrazný nápor Spurs, ale překvapivě udeřilo na druhé straně. Sissoko neudržel míč uprostřed pole a Pedro si všimnul nabíhajícího Marcose Alonsa, jenž korunoval svůj hrdinský večer. Místo centru volil z úhlu přízemní ránu a Hugo Lloris si míč nechal projet pod tělem.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Newcastle United 1:0

20.08.2017 14:30

Góly: 50. Aaron Mooy

Huddersfield měl před utkáním s Newcastlem jednoduchý cíl - zvítězit. Nováček v prvním kole šokoval Crystal Palace, když vyhrál v Selhurst Parku 3:0, tým Davida Wagnera si tedy věřil i proti The Magpies.

Newcastle chtěl po prohře s Tottenhamem získat první body v novem ročníku, Rafael Benitez ale velmi dobře věděl, že to bude extrémně náročná úloha. První poločas moc fotbalové krásy nepřinesl, domácí vystřelili na bránu hostí dvakrát, hosté vyslali mezi tyče Huddersfieldu Town jenom jeden jediný pokus.

Vyložené šance jsme v prvních 45 minutách prakticky neviděli, čísla byla ve většině herních ukazovatelů vyrovnaná, či už se jednalo o střely nebo fauly. Když hlavní arbitr Craig Pawson ukončil první poločas, fanouškům zůstávalo jen doufat, že druhá polovina bude atraktivnější.

Hráči ještě ani pořádně nevyšli z kabin a Huddersfield šel do vedení. V 50. minutě skvělou akci zkomponovali Aaron Mooy s Eliasem Kachungou, když se do střelecké listiny zapsal Mooy. Benitez zkoušel na vývoj utkání reagovat. Dolu poslal Dwighta Gaylea, kterého nahradila letní posila Joselu.

V následujících minutách se hrál tradiční bojovný anglický fotbal, když se k slovu stále víc dostávala tvrdost. Sudí stihl do konce zápasu rozdat šest žlutých karet a hra se velice často přerušovala. Huddersfield si těsné vedení udržel, opět neinkasoval a po dvou kolech má na svém kontě šest bodů.

Více informací k zápasu

Stoke City - Arsenal FC 1:0

19.08.2017 18:30

Góly: 47. Jesé

Na tento debut Jesé Rodríguez jen tak nezapomene. Čtyřiadvacetiletý španělský forvard, jenž posílil Stoke City z francouzského PSG na roční hostování, se totiž v domácím zápase s Arsenalem postaral o jediný gól zápasu a vystřelil tak svému týmu první tři body v nové sezoně. To Kanonýři po strhující výhře z prvního kola padli tvrdě na zem a do očekávaného šlágru na půdě Liverpoolu půjdou v příštím kole s nečekanou porážkou v zádech.

Mark Hughes se rozhodl postavit svou novou posilu hned do základní sestavy a španělský křídelník se svému manažerovi málem odvděčil hned ve třetí minutě. Jeho nadějný průnik ovšem zneškodnil včasným výběhem Petr Čech. Poté se již herní iniciativy ujali hosté a brankář Jack Butland musel dvakrát zasahovat proti volejům Welbecka s Ramseym z bezprostřední blízkosti. Také Stoke se záhy dostalo k nebezpečnému zakončení z hloubi šestnáctky, avšak Choupo-Motingova střela postrádala razanci i přesnost a Ryan Shawcross zase prudkou hlavičku nasměroval příliš vysoko. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Také do druhé půle domácí v čele s Jesém vpadli jako velká voda a tentokráte se již jejich čerstvá útočná posila prosadila. Po Berahinově kolmici se čtyřiadvacetiletý křídelník tváří v tvář Čechovi prosadil přízemní křižnou střelou a Potters hned po devadesáti vteřinách druhé půle vedli 1:0.

Přestože od té chvíle Arsenal přišpendlil svého soupeře na vlastní polovině, očekávaného vyrovnání se nedočkal a nedočkal. Řadu slibných střel stihla zastavit obětavá obrana Stoke, a když už se Kanonýrům povedlo branku Jacka Butlanda přímo ohrozit, anglický gólman si vždy chladnokrevně poradil. Jedinou střelu, kterou Alexander Lacazette dokázal procpat do sítě, pro změnu znehodnotil zdvižený praporek čárového rozhodčího.

Hostům se tak navzdory územní převaze nepodařilo bojovné domácí zlomit ani během pětiminutového nastavení a po čtyřgólovém představení v prvním kole s Leicesterem tentokráte vycházejí střelecky i bodově naprázdno. Zatímco Potters v příštím kole zavítají na půdu doposud stoprocentního West Bromwiche Albion, Arsenal čeká ještě náročnější výjezd na Anfield Road proti Liverpoolu.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Watford FC 0:2

19.08.2017 16:00

Góly: 73. Richarlison, 86. Étienne Capoue

Bournemouth začal sezonu prohrou, Watford remízou, a tak oba týmy chtěly v druhém kole získat tři body. Očekával se těsný zápas s velikou dávkou bojovnosti. Realita neměla daleko od očekávaní.

První polovina byla taktická bitva. Bylo vidět, že domácí kouč Eddie Howe i hostující Marco Silva připravili své týmy po taktické stránce skutečně kvalitně. Vzhledem k tomu, že Bourne i Hornets byli hodně organizovaní, neviděli jsme na začátku utkáni téměř žádné šance.

Diváci zpozorněli až v nadstaveném čase první půle, když Andre Gray z Watfordu vystřelil těsně nad břevno. Stav 0:0 po 45 minutách nebyl překvapující. Nicméně, jak čas plynul, oba týmy začaly hrát otevřeněji a šance na sebe nenechaly dlouho čekat. V 58. minutě Nathaniel Chalobah z Watfordu prověřil gólmana Begoviče. Brankář z Bosny a Hercegoviny však svého bývalého spoluhráče z Chelsea v mikrosouboji pokořil.

Když se druhý poločas přiblížil ke své druhé polovině, bylo stále jasnější, že tým, který vstřelí branku jako první, pravděpodobně získá alespoň jeden bod. V 73. minutě se diváci na stadionu konečně dočkali. Letní posila Watfordu, útočník Richarlison, nekompromisně umístil odrazený balón do sítě Bournemouthu.

Oba trenéři prostřídali, hra byla mírně rozháraná, ale domácí byli statečnější. Museli útočit. Jejich zvýšená ofenzivní aktivita se však odrazila na otevřených místech v obraně. Čtyři minuty před koncem řádného hracího času skóroval Etienne Capoue. Jeho gólová střela mimo hranici malého vápna zřejmě bude patřit k ozdobám druhého kola. Tým Eddieho Howea byl na samém konci v útlumu a s výsledkem již nič nedokázal udělat.

Více informací k zápasu

Burnley FC - West Bromwich Albion 0:1

19.08.2017 16:00

Góly: 71. Hal Robson-Kanu

Nepříliš záživné utkání mezi Burnley a West Bromwichem Albion oživil až střídající Hal Robson-Kanu, který v rychlém sledu za sebou skóroval a poté se nechal vyloučit. Ani v početní nevýhodě však obrana Baggies nepovolila a brankář Foster dokonce za celých 90 minut nemusel ani jedinkrát zasahovat - na přesné střely i na góly tak hosté zvítězili 1:0 a stále v novém ročníku Premier League zůstávají stoprocentní.

Přestože Burnley, jež na úvod sezony zaznamenalo senzační triumf na půdě obhájce titulu Chelsea, mělo míč na kopačkách téměř po sedmdesát procent zápasu, k průlomu skóre tato ofenzivní snaha nevedla. Defenzivu Tonyho Pulise nerozhodila ani přetrvávající absence Garetha McAuleyho s Jonnym Evansem, byť u nebezpečných střel Hendricka s Gudmundssonem měli hosté i trochu štěstí.

První šance odpoledne přicházely takřka výhradně ze standardních situací. Z rohových kopů takto zahrozili Rodriguez s Fieldem, zatímco na opačné straně selhal v nadějné hlavičkové pozici Ben Mee. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu. Pouhé dvě minuty po změně stran sice tečovaná rána Jakea Livermorea doskákala až za záda Toma Heatona, jenže naneštěstí pro anglického reprezentanta střele předcházelo ofsajdové postavení Jaye Rodrigueze.

Závěrečnou dvacetiminutovku přišel na trávník Turf Moor oživit Hal Robson-Kanu a nutno dodat, že byl v tomto ohledu až nad očekávání úspěšný. Nejprve útočník West Bromwiche ukázal svou světlou stránku, když po Phillipsově přiťuknutí vyzrál na Warda s Tarkowskim a tvrdým zakončením nedovolil zasáhnout ani Heatonovi. Sedm minut před koncem však Robson-Kanu trefil v hlavičkovém souboji Matta Lowtona loktem a sudí Martin Atkinson bez váhání vytáhl červenou kartu.

Zatímco proti Chelsea se Burnley povedlo přesilovku beze zbytku využít, na druhý pokus již podobný úspěch neslavilo. Pokusy Hendricka, Vokese i střídajícího Walterse totiž skončily vždy mimo tři tyče Fosterovy brány a West Bromwich je tak po sobotním programu druhého kola jediným klubem, který ještě bodově drží krok s vedoucím Manchesterem United.

Více informací k zápasu

Leicester City - Brighton & Hove Albion 2:0

19.08.2017 16:00

Góly: 1. Shinji Okazaki, 54. Harry Maguire

Takhle nějak to vypadá, když bezelstný druholigový tým přijede na půdu etablovaného a nadprůměrného celku Premier League. Leicester doslova od prvních vteřin zápas s Brightonem opanoval a naprosto zaslouženě vyhrál 2:0. Skóre otevřel Shinji Okazaki, druhou trefu přidal v prvním domácím zápase za Foxes Harry Maguire.

Leicester zaujal už v prvním kole, kdy na hřišti Arsenalu sahal po vítězství. A v první domácí štaci si na nováčka z Brightonu vyšlápl ve velkém stylu už po pár desítkách vteřin. Riyad Mahrez obešel na levé straně dva hráče jako za starých časů, a i když jeho střelu brankář Ryan vyrazil, na dorážku Shinjiho Okazakiho byl krátký.

Nováček Premier League působil skutečně jako vyoraná myš. Seagulls nestíhali vysokému tempu a z nové zkušenosti byli evidentně vyjukaní - především levý bek Suttner byl mimo. Po čtvrthodině mohli prohrávat už o dva góly, a to jen vlastní chybou. Další Suttnerovo zaváhání chtěl po Okazakiho přihrávce využít Vardy, ale nezvykle ani jednou ze dvou střel gólmana neohrozil.

Leicester si ale poklidně mohl hrát svůj fotbal a soustředit se na tvorbu šancí, protože Brighton byl neškodný. Do pauzy zkoušel štěstí James, jemuž střela za vápnem sjela z kopačky, a aktivní Okazaki, který po Vardyho zadovce mířil těsně vedle. Pojišťovací gól na 2:0 přidal až po pauze Harry Maguire. Mahrez zahrál parádní roh a stoper Foxes přeskočil všechny, kteří mu stáli v cestě.

Riyad Mahrez v utkání kompletně pookřál a připomínal tu obávanou a sebevědomou alžírskou Lišku, která v sezóně 2015/16 plenila nory všech anglických klubů. Záblesk geniality předvedl ve druhé půli, kdy koloběžkou a zidanovkou rozvášnil publikum.

To Brighton si první zajímavou příležitost vytvořil až po hodině hry, a to ještě centrovaný balón před Murraym skvěle odpravil Simpson. Hosté se ale nezlepšovali, pořád vypadali jako štěně hozené do divoké vody, takže si třeba stoper Maguire prošel přes dva hráče až k vápnu, než ho těžkopádným faulem zastavil kapitán Bruno...

Ve třiasedmdesáté minutě probudil rozespalé ochozy Hemed, s jeho zajímavou ranou si ale Schmeichel poradil. V závěru to podobně zkoušel March - se stejným výsledkem. A tak zápas pozvolna doklouzal až k závěrečnému hvizdu.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Crystal Palace 1:0

19.08.2017 16:00

Góly: 73. Sadio Mané

To teda byla dřina. Upachtěná výhra však Liverpool nemusí těšit o nic méně, než kdyby Crystal Palace přejeli rozdílem třídy. O jediný gól utkání se postaral Sadio Mané, byť s velkým štěstím a nápomocí obránců Eagles. Ti každopádně po dvou kolech zůstávají bez bodu i vstřeleného gólu, zatímco Reds se přiblížili čelu tabulky.

Jürgen Klopp poslal do zápasu výrazně pozměněnou sestavu, do níž sáhl hned na pěti místech. Chyběli především Mohamed Salah a Emre Can; i když těžko říct, zda by malátný první poločas zachránili. Liverpool se do nebezpečných pozic prakticky nedostával - největší šanci měl vlastně náhodou po zaváhání Hennesseyho. Matip ale při hlavičce na malém vápně bránu fatálně minul.

Reds chyběla kreativita, často se chtěl taktovky chopit James Milner, ale takřka vždy byl nepřesný nebo se nesetkal s porozuměním u kolegů. V závěru dějství pálil za vápnem Roberto Firmino, ale Hennessey tentokrát ránu bez problémů lapil. Na opačné straně se pak obratem osmělil k tvrdé ráně Puncheon, i on ale po pasu Loftus-Cheeka narazil na připraveného brankáře.

Milner, který se pro letošní sezónu nejspíš přesune zpátky doprostřed zálohy, se ujal i první příležitosti po změně stran. Přímý kop s krásných 20 metrů však poslal těsně nad. Do vedení naopak záhy mohli jít hosté, skvělý Loftus-Cheek se prosmýkl do vápna kolem Klavana a předložil Bentekemu gólovou šanci. Ten však míč trestuhodně napálil vysoko nad.

Vítězné branky se tak dočkali borci v červeném. V sedmdesáté minutě to ještě nevyšlo, i když po dobré práci Salaha měli v šestnáctce několik příležitostí do míče prásknout a otevřít skóre. Maného i Wijnalduma ovšem zblokovala obrana, no a dorážka Maného skončila snadnou kořistí Hennesseyho.

Přesto to byl právě senegalský křídelník, kdo celý zápas rozhodnul. Milivojević si i kvůli Solankeho otravování sklepnul balón do vlastního vápna, kam vběhl vděčný Mané a špičkou kopačky přiřknul tři body svému týmu.

Více informací k zápasu

Southampton FC - West Ham United 3:2

19.08.2017 16:00

Góly: 11. Manolo Gabbiadini, 38. Dušan Tadić (pen.), 90+3. Charlie Austin (pen.) - 45. Javier Hernández, 74. Javier Hernández

Utkání Southamptonu s West Hamem United mělo patřit mezi taháky sobotního programu druhého kola Premier League. Po závěrečném hvizdu možno zhodnotit, že tenhle zápas očekávaní ještě překonal.

Southampton vlétl na svého soupeře od samého začátku. West Ham byl mírně překvapený domácí aktivitou. Hned v jedenácté minutě zaznamenal přesný zásah domácí Gabbiadini, který využil šikovné asistence talentovaného reprezentanta Nathana Redmonda. Svatí pokračovali ve své důrazné hře, Kladiváři se museli bránit. Smolařem prvního poločasu byl Marko Arnautović. Rakušan téměř střídal pro zdravotní problémy a v 33. minutě byl vyloučen po velmi nešetrném zákroku.

Jako by to nestačilo, o pět minut později José Fonte z West Hamu fauloval ve vápně a Lee Mason nekompromisně nařídil pokutový kop. Dušan Tadić bol úspěšným exekutorem a The Saints vedli o dvě branky. Krátce před koncem prvního poločasu se podařilo snížit Javierovi Hernandézovi, který udržel The Hammers ve hře o body.

Očekávalo se, že Svatí využijí početnou výhodu, ale opak byl pravdou. Kdoví, co řekl manažer Slaven Bilić svým hráčům během poločasové pauzy, ale každopádně to účinkovalo. Southampton se nedokázal prosadit, hosté naopak ano. V 74. minutě udeřil opět Chicharito a bylo vyrovnáno. O několik minut téměř obrat dokonal Sakho, ale skórovat se mu nepodařilo.

Na konci zápasu se Southampton dostal opět ke slovu, s deseti hráči hrající The Hammers značně ztráceli sílu. Hostující tým si vypil pohár hořkosti až do dna. Arbiter Lee Mason v 90. minutě "odměnil" Pabla Zabaletu za nedovolený zákrok žlutou kartou a The Saints měli výhodu dalšího pokutového kopu. Charlie Austin se v nadstavením čase nemýlil a všechny body zůstaly na St.Mary's Stadium. Potlesk si zaslouží také West Ham, který bojoval v početní nevýhodě až do samotného konce.

Více informací k zápasu

Swansea City - Manchester United 0:4

19.08.2017 13:30

Góly: 45. Eric Bailly, 80. Romelu Lukaku, 82. Paul Pogba, 84. Anthony Martial

Manchester United navázal na výtečný vstup do Premier League, a to doslova. Po suverénní výhře nad West Hamem se nadupané Mourinhovo mužstvo představilo ve Swansea, která si ze vzájemného duelu rovněž odnáší čtyřgólový debakl. Skóre otevřel na sklonku první půle Bailly, o výhře však Red Devils rozhodli až v závěru, kdy v rozmezí pěti minut smetli soupeře třemi góly.

Ve třetí minutě přitom div neotevřela skóre Swansea. Bailly při pokusu o odkop napálil míč do Jordana Ayewa, který pelášil z úhlu na bránu. Šajtlí pak překvapil nejen De Geu, ale možná i sám sebe - trefil každopádně břevno a ke gólu mu chyběly centimetry. Na opačné straně rozezněl v deváté minutě horní tyčku ramenem Phil Jones, jemuž míč naservíroval skvělým centrem Mata.

Ledy se prolomily už v úvodu, ale start divokého zápasu to rozhodně nebyl. S výjimkou odvážných nůžek Olssona nebylo až do šestatřicáté minuty o čem psát. Pak Mawson hlavou nešťastně sklepnul míč do běhu Rashforda, jenže ten při zakončení pod Olssonovým tlakem selhal a podivným pokusem o oblouček merunu prakticky hodil Fabianskimu do náruče.

United se však kýžené úvodní branky přece jen dočkali ještě před pauzou. Mata po zaváhání Fabianskiho ještě balón do odkryté sítě nestrefil, ale po rohu Blinda se hostující tým mohl radovat. Pogbovu hlavičku sice polský gólman vyrazil do břevna, ale s dorážkou na brankové čáře si prvním gólem v rudém dresu poradil dobíhající Eric Bailly.

Gól do šatny ovšem United na koně nedostal, úvod druhé půle mu s výjimkou Rashfordova propagačního pokusu moc nevyšel. Swansea se naopak na dobrých pět, sedm minut ujala vůdčí role a nepouštěla soupeře k míči. Z tlaku vytěžila taky jednu gólovou šanci, po centru Olssona ovšem Abraham hlavou ve výborné pozici přestřelil.

Načal tím hlušší období, kdy se ani jeden celek ve snaze do ofenzivy dvakrát nepřetrhl. Byl to opět Abraham, kdo se natahoval po vyrovnání, ale na přihrávku do ohně o fous nedosáhl. A byla to vlastně poslední možnost, než se jako minulý týden Rudí ďáblové nezastavitelně rozohnili.

V závěrečné desetiminutovce přeřadili na jiný rychlostní stupeň, a když se po Mchitarjanově přihrávce prosadil Romelu Lukaku, Swansea navíc úplně odpadla. Jen za 78 vteřin zachytil do té doby mizerný Paul Pogba míč ve středu pole, předal jej opět Mchitarjanovi, načež si naběhl do vápna a další skvělý pas cizelérským obloučkem proměnil ve třetí gól.

Čtvrtý gól přidal za další tři minutky střídající Anthony Martial, který podruhé v řadě z lavičky rozvlnil síť. Manchester United tak zažívá jeden z nejlepších vstupů do sezóny ve své historii - naposled Red Devils skórovali alespoň čtyřikrát v obou úvodních zápasech ligového ročníku v roce 1907.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester United22008:06
2.Huddersfield Town22004:06
3.West Bromwich Albion22002:06
4.Watford FC21105:34
5.Manchester City21103:14
6.Liverpool FC21104:34
7.Southampton FC21103:24
8.Everton FC21102:14
9.Leicester City21015:43
10.Tottenham Hotspur21013:23
11.Arsenal FC21014:43
 Chelsea FC21014:43
13.Burnley FC21013:33
14.Stoke City21011:13
15.Swansea City20110:41
16.AFC Bournemouth20020:30
 Newcastle United20020:30
18.Brighton & Hove Albion20020:40
 Crystal Palace20020:40
20.West Ham United20022:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1005)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele