2. kolo
20.08.2017 17:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Chelsea díky dvěma gólům Alonsa porazila ve Wembley Tottenham

Minulou sezónu Tottenham doma neprohrál ani jednou. Letos "využil" hned první příležitost. Chelsea dokonale odpověděla na kritiku po šokující prohře z prvního kola a díky dvěma gólům levého obránce Marcose Alonsa si veze z Wembley nesmírně cennou výhru 2:1. Spurs naproti tomu začali naplňovat skeptické předpovědi o domácí krizi...

Atmosféra na národním stadionu byla bouřlivá. Aby taky ne, do ochozů se vešlo 73 587 fanoušků, tedy jen o dva a půl tisíce méně, než je rekord Premier League. Jenže už po čtyřech minutách mohl (a měl) otevřít skóre Morata. Po Azpilicuetově centru hlavičkoval z nějakých šesti metrů - a i když fatálně minul, bylo to první znamení, že Tottenham to ve Wembley opět nebude mít snadné.

Kohouti od začátku minulé sezóny prohráli už čtvrtý ze šesti zápasů na tomto stadionu, což zní jako skutečný problém. Dnes se do pohody dostal po deseti minutách, kdy získal územní převahu a taky poprvé zahrozil prostřednictvím Harryho Kanea. S jeho ranou měl Courtois potíže, zatímco když po Christensenově zaváhání pálil Alli, prosvištěl míč nad břevnem.

Jenže ve čtyřiadvacáté minutě nechal svou levačku promluvit Marcos Alonso. Španělský zadák je po loňské sezóně už pověstný svou schopností zakroutit balón do šibenice - a dnes vykouzlil zatím nejlepší důkaz. Alli za vápnem přejel Luize a Alonso Tottenham dokonalým kopem potrestal.

Další minuty nabídly konečně očekávaný boj, byť šlo především o fyzické kontakty. Žluté karty dostali postupně Rüdiger, Dier a Luiz. Po půlhodině hry se začal osměloval nejlepší střelec předchozích dvou sezón Premier League Harry Kane, který přetlačil Alonsa v boji o letící míč a Courtois musel zasahovat.

První skutečnou šanci však měl pět minut před pauzou, kdy tlak Tottenhamu vygradoval. Alli nasadil Azpilicuetovi housle, Kane ve vápně obehrál Christensena a parádně vypálil. Rozbouřil sice ochozy, ale také brankovou konstrukci, od níž se míč odrazil zpět do pole. Po chvíli to zkoušel i Alli, ale to už Courtois v poklidu kryl. Belgický gólman si poradil i s následnou pumelicí Daviese, kterou vyrazil tygřím skokem k tyči.

Po změně stran hra pokračovala ve stejném duchu, jako skončilo první dějství. Tottenham byl aktivnější a několik minut držel Chelsea přikovanou u její branky. Všechny jeho pokusy, jak dostat míč do vápna, však poctivě odklízeli pozorní obránci Blues, včetně výtečného Davida Luize, který se pro druhý poločas posunul na post defenzivního záložníka.

Chelsea tak vytvořila vlastně osmičlenný defenzivní blok vytvořený z dvou linií - kromě toho absolutně rezignovala na jakýkoli presink a trpělivě vyčkávala na to, s čím přijde soupeř. Když však měla možnost rychlého protiútoku, Willian akci zbytečně zbrdzil.

S blížící se sedmdesátou minutou se však hra přece jen vyrovnala a fanoušci Tottenhamu se chvílemi musel strachovat, protože domácí po dlouhých minutách nudy vzadu trochu otupěli. Willian se tak mohl jako štika prosmýknout přes několik hráčů a oslovit Moratu, jehož šanci v závěru zblokovala obrana.

Tenhle moment každopádně Chelsea ukázal směr, jakým by se měla vydávat. Vysunula blok o něco výš, začala napadat a fotbal hned vypadal koukatelně. Moses se ostatně dostal do velké šance a přestřelil. Ještě blíž pojišťujícímu gólu byl Willian, jenže i když střelou zpoza vápna překonal Llorise, narazil na brankovou konstrukci.

Jenže jí to dlouho nevydrželo. Čtvrt hodiny před koncem se opět začala zasouvat níž a níž - a i když výtečně bránila a Tottenham si nevytvořil prakticky nic, trest přišel. Bakayoko zbytečně fauloval Alliho vedle vápna a Eriksenův vynikající přímý kop si nešťastně srazil do vlastní sítě střídající Michy Batshuayi.

Nakonec však šampioni mohli slavit. Všichni v závěru čekali výrazný nápor Spurs, ale překvapivě udeřilo na druhé straně. Sissoko neudržel míč uprostřed pole a Pedro si všimnul nabíhajícího Marcose Alonsa, jenž korunoval svůj hrdinský večer. Místo centru volil z úhlu přízemní ránu a Hugo Lloris si míč nechal projet pod tělem.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris - Dier, Alderweireld, Vertonghen - Walker-Peters. Wanyama, Dembele, Davies - Alli, Eriksen - Kane.

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to tak bude, jen už ne prosím Sissoko. Jedině v případě, že by to byl jeho poslední zápas za Spurs

Reagovat
waynemarkrooney

4:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

v 1.kole prohrála Chelsea vypsaná jako favorit . By mě vezli , kdyby nyní vyhrála vypsaná jako outsider.

Reagovat
vanGomm

Ano s Burnley byla vypsána jako favorit (1,32-5,50-11,40),ale nyní zas až takový "aucajdr"není (2,23-3,44-3,50).Sázkovky vypisují kurzy podle zvučnosti jména.Na výhru Chelsea nikdy v PL nebude 11,40 i kdyby byla beznadějně poslední

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Čekám na houkačku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
diastan

2:2

Reagovat
Infernoqt

3:0

Reagovat
vanGomm

Tip X.

Reagovat
ondrasch77

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0 el boringo

Reagovat
Hardwell

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Theft90

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Dier neskutečně vygumovaný fotbalista. Prase! Za takovýhle zákroky se vyhazuje.

Reagovat
smazaný uživatel

nebejt takovejch hráčů, tak můžeme zapomenout na slovo derby... dobrý, jeden zákrok byl přes čáru, ale jinak prostě hraje tak, jak má hrát stoper/defenzivní záložník v premier league hrát. Bohužel mi přijde,že rok co rok se z kdysi nejvypjatějších duelů stávají obyčejné ligové zápasy, protože hráči pomalu ani neznají historii svých klubů a nějaká rivalita je jim v ****. Dier je jeden z těch kteří tuhle tradici ctí a jestli ho budou fanoušci "nepřítele" nenávidět, tak je to jedině dobře. Brečet kvůli tomu, že někdo v Anglii hraje jako prase je v mejch očích dost směšný a zároveň smutný.

Reagovat
smazaný uživatel

To je výhovorka ako od školkára. To, že je hráč hovado, ktoré práši, neznamená že ctí tradíciu. Na tú sa ti môže odchovanec Sportingu vykašľať.

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec nevím, jak Ti na to zareagovat. Takže podle tebe vypjatý znamená vyhrocený a když někdo někomu zlomí nohu tak OK, vždyť je to derby. Zajímavá logika.

Říkej si co chceš, Dier je prase. I kdyby hrál ve Španělsku. To nemá s tvrdostí, která k Anglii patří, co do činění.

Reagovat
smazaný uživatel

M. Alonso novej Bale?:DD

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele