Premier League - preview 2. kola

19.08.2017, 08:25, aktualizováno 21.08.2017, 08:48
Previews
Na čtyři se dnes může rozrůst počet týmů, které v prvních dvou kolech získají plný počet šesti bodů. Tuto příležitost dostanou oba účastníci pondělní dohrávky druhého kola, proti sobě se postaví Manchester City a Everton...
Manchester City - Everton FC  (pondělí 21:00)
Druhé kolo uzavře na Etihad Stadium souboj Manchesteru City s Evertonem. Pep Guardiola bude jistě chtít odpovědět na famózní start svých sousedů, navzdory tomu zrovna Toffees nepatří mezi nejoblíbenější protivníky Citizens.

Třetí celek loňského ročníku zvládl vstup do sezóny na jedničku, když minulý týden celkem jednoznačně přehrál nováčka z Brightonu. Španělský trenér mohl být s výkonem svých hráčů spokojený - celý zápas prakticky nepřetržitě dominovali, vypracovali si přehršel nadějných příležitostí, zaznamenali držení míče ve výši 79 % a vše to podtrhli i dvěma vstřelenými brankami. Že se ale s jedním dobrým výkonem v Manchesteru nespokojí, to dokládá i odtajněný zájem o stopera West Bromwiche, Jonnyho Evanse. Za něj Citizens nabídli 25 miliónů liber, a ačkoliv byla jejich úvodní nabídka smetena ze stolu, existuje poměrně velká šance, že se oba kluby na přestupu nakonec dohodnou.

Ronald Koeman se svým celkem odstartoval přece jenom střídměji, ovšem také vítězně. Nejprve minulý týden na svém stánku přehráli nejtěsnějším možným způsobem Stoke City (výhru vystřelil navrátivší se Wayne Rooney), na což navázali i vítězstvím nad Hajdukem Split ve čtvrtém předkole Evropské ligy, které zařídil Michael Keane a Idrissa Gueye. V týdnu navíc skončila jedna z nejdelších přestupových ság tohoto léta - ofenzivní záložník Gylfi Sigurdsson konečně zpečetil svůj transfer ze Swansea do Evertonu, opačným směrem za něj putovalo rovných 45 miliónů liber, což samozřejmě představuje klubový rekord.

Pokud bychom zavzpomínali na poslední vzájemné střetnutí pondělních soupeřů, museli bychom se vrátit do ledna tohoto roku, kdy Karamelky v Goodison Parku zvítězily jednoznačně 4:0. Co se duelů na Etihadu týče, City tam s tímto protivníkem neprohráli již 7 zápasů, naposledy se tak stalo v prosinci 2010.

Domácím se po dlouhém zranění kolena vrací Ilkay Gündogan, který by se po zdravotní pauze mohl objevit na lavičce náhradníků. Hrát však určitě nebude Benjamin Mendy a Fabian Delph. Hosté budou moci poprvé využít služeb Gylfiho Sigurdssona, fit již je také Sandro Ramirez, který zápas s Hajdukem vynechal kvůli problémům s patou.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Kompany, Stones, Otamendi - Walker, De Bruyne, Fernandinho, Silva, Danilo - Gabriel Jesus, Agüero
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Keane, Williams, Jagielka - Cuco Martina, Schneiderlin, Gueye, Baines - Klaassen, Rooney - Ramirez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.85 - 11.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Huddersfield Town - Newcastle United  (neděle 14:30)
Hned ve druhém kole nové sezony Premier League se utkají dva nováčci. Huddersfield v prvním kole šokoval celou Anglii, když po výborném výkonu vyhrál 3:0 v Selhurst Parku nad Crystal Palace. Newcastle United ligu přivítal doma, ale i přes bojovný výkon nestačil na skvěle připravený Tottenham Hotspur a prohrál 0:2.

Ve velkém se mluvilo hlavně o Jonjovi Shelveym, který se nechal hloupě vyloučit po surovém zákroku na Dele Alliho a bude tak The Magpies chybět. "Jonjo se za svůj šílený moment omluvil, ale stálo nás to lepší výsledek," promluvil o incidentu manažer Strak Rafael Benitez.

Mírným favoritem tohoto zápasu je tým Davida Wagnera, který využívá nováčkovského entuziazmu. Na druhou stranu, první domácí zápas může snadno svázat ruce a dostat je pod tlak. "Náš výkon proti Palace byl dobrý. Výsledek byl excelentní. Nemůžeme se však koukat moc dopředu, zůstáváme soustředění," komentoval překvapující triumf Wagner.

S určitostí se vyplatí sledovat domácího střelce Mouniého, který v prvním kole skóroval proti The Eagles dvakrát a nastínil, že ofenziva Huddersfieldu by měla ležet především na jeho bedrech. Při pohledu na obě strany však v Newcastlu nalezneme výraznější herní kvalitu.

Každopádně v Huddersfieldu očekáváme otevřené utkání, může padnout mnoho branek. Kormidelník NUFC Rafael Benitez prohlásil, že do konce léta by rád získal ještě čtyři nové hráče, takže stávající Newcastle nemusí být týmem, který bude nastupovat po většinu ročníku. Zajímavou posilou je Joselu, od kterého si Straky slibují hodně.

Huddersfield se bude muset v tomhle utkání vyrovnat s absencí zraněného Cranieho a pro zdravotní problémy Wagner nevyužije ani Stankoviče s Wellsem. Rafael Benitez musí svou sestavu postavit bez Lejeuena, Shelveyho, Sterryho a Yedlina. Zajímavé je, že v uplynulé sezoně si oba celky zapsaly po jedné výhře, kterou zaznamenaly na hřišti soupeře.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Smith, Schindler, Zanka, Löwe - Mooy, Billing - Palmer, Ince, Kachunga - Mounié
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Manquillo, Haidara, Clark, Dummett - Ritchie, Hayden, Merin, Atsu - Gayle, Ayoze
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.83 - 3.16 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Chelsea FC  (neděle 17:00)
O šlágr kola se postarají fotbalisté Tottenhamu Hotspur a Chelsea, kteří spolu v rámci nedělního programu anglické Premier League změří síly. Pikantní je, že se nebude hrát na tradičním stánku Spurs, nýbrž ve Wembley, kde pro tuto sezónu Kohouti kvůli stavbě nového stánku našli svůj azyl. Půjde tak o vůbec první utkání v rámci Premier League, které se bude hrát na londýnském národním stadiónu.

Tottenham do nového ročníku nevstoupil vůbec špatně a minulý týden si přivezl dvougólovou výhru z půdy Newcastlu, když v druhém poločase potrestal klukovské vyloučení Shelveyho. Na přestupovém poli si pak celek Mauricia Pochettina počínal dlouhou dobu až neobyčejně klidně a na startu sezóny dokonce operoval se stejným kádrem jako v loňském ročníku. Až v průběhu tohoto týdne se tým ze severu Londýna rozhoupal a do svých řad přivedl stopera Davinsona Sáncheze z nizozemského Ajaxu, a to za rekordních 42 miliónů liber.

To na Stamford Bridge zahájili obhajobu tím pravděpodobně nejhorším možným způsobem. Po penaltové prohře s Arsenalem v Community Shieldu na půdu loňského mistra zavítalo Burnley a obecně se čekalo, že s nimi Blues velmi rychle zatočí. Brzké vyloučení Cahilla však odstartovalo nevídaný kolaps, domácí do poločasu inkasovali hned tři branky a i přes zlepšený výkon v druhém poločase se jim již blamáž odvrátit nepodařilo. Další vrásky na čele Antonia Conteho pak jistě nadělalo vyloučení Cesca Fabregase, kvůli čemu bude mít italský trenér pořádné problémy se složením středové dvojice. Navíc se zdá, že mezi manažerem a vedením Chelsea nefunguje vše úplně tak, jak by mělo. Blues totiž i 12 dní před koncem přestupového okna disponují neobvykle úzkým kádrem, který by podle samotného trenéra měli doplnit ještě minimálně 3 další fotbalisté. Dá se tedy očekávat velmi pozdní aktivita na přestupovém poli, ovšem momentálně se s výjimkou Drinkwatera z Leicesteru o žádných konkrétních příchodech nespekuluje.

Co se týče vzájemné bilance, lépe jsou na tom rozhodně hosté , kteří z posledních 17 vzájemných duelů s Tottenhamem prohráli jen dva, zatímco se hned osmkrát radovali z vítězství. Ve Wembley se navíc Spurs vůbec nedaří, prohráli tam hned sedm z posledních devíti soutěžních duelů, přičemž ta poslední z nich ze semifinále Anglického poháru byla právě s nedělním protivníkem.

Domácí již možná budou moci nasadit obránce Kieran Trippiera, který podle nejnovějších informací již doléčil své zranění kotníku. Naopak počítat ještě rozhodně nemohou se zraněným Danny Rosem, Erikem Lamela a Georgesem-Kevine NKoudouem. To Chelsea přivíta zpět do svých řad Victora Mosese, který si odpykal jednozápasový trest za vyloučení z finále FA Cupu. Kvůli disciplinárním prohřeškům však Antonio Conte nemůže využít služeb Garyho Cahilla a Cesca Fabregase, oba fotbalisté totiž po červené kartě nedohráli duel s Burnley. V základní sestavě se již pravděpodobně objeví Alvaro Morata, který se už dostal do akceptovatelné fyzické kondice, což se ale nedá říci o dvojici Eden Hazard a Tiemoue Bakayoko. Prvně jmenovaný do utkání ještě vůbec nezasáhne, ten druhý by se mohl objevit na lavičce náhradníků.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Dier, Alderweireld, Vertonghen - Sissoko, Dembélé, Wanyama, Davies - Alli, Eriksen - Kane
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Rüdiger, Christensen - Moses, Luiz, Kanté, Alonso - Willian - Batshuayi, Morata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.37 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Swansea City - Manchester United  (sobota 13:30)
Legendární druhá sezóna Josého Mourinha je oficiálně zahájena a Manchester United má v plánu podmanit si Premier League stylem start - cíl. Bídný výkon z evropského superpoháru je zapomenut, Red Devils minulý týden s chutí smetli West Ham. Stylem, který je tolik kontrastní s minulou sezónou, až z toho musí fanoušci pyšně zdvihat nosy. Druhý zápas na hřišti Swansea taky mnozí považují za pouhou formalitu...

Zdá se, že Mourinho dosadil do své skládačky přesně ty dílky, které doposud United chyběly. Nemanja Matić se jako mávnutím kouzelného proutku dostal po dvou letech do svého zvířecího rozpoložení, pročež opanuje střed pole. Díky tomu má Paul Pogba o poznání víc prostoru pro svůj fotbal. No a v neposlední řadě se jako hora tyčí na hrotu útoku jeden z nejlepších zakončovatelů v Anglii Romela Lukakua. A tam loni Ďábly tlačila bota nejvíc.

Swansea však není outsiderem jen kvůli nezpochybnitelné formě soupeře. Velšané se už loni tak tak zachránili, a to ještě díky překvapivé formě týmu po nástupu manažera Paula Clementa. Nyní už Labutě ze změny či prvotního nadšení a motivace těžit nemohou, stejně jako nemůžou počítat s nejlepším a nepostradatelným Gylfim Sigurdssonem, který za 45 milionů liber přestoupil do Evertonu.

Tým, který má v plánu stabilizovat se uprostřed tabulky, musí svůj kádr posílit, nikoli ho oslabit. Jenže do Swansea v létě přišli pouze náhradní gólman Erwin Mulder, defenzivní záložník z Las Palmas Roque Mesa a na hostování útočník Tammy Abraham. Kreativní síla po úprku Sigurssona zoufale schází, což bylo zcela evidentní v prvním kole na hřišti Southamptonu. Hosté se nezmohli na jedinou střelu na branku...

Bránit jim ale jakž takž jde, což bude proti United stejně základ. A při troše štěstí, proč by to nemohlo vyjít i tentokrát? Vždyť z posledních tří vzájemných střetnutí na Liberty Stadium Swansea dvakrát triumfovala a na konci dubna dokázala brát bod dokonce z Old Trafford.

Proti ní však kromě ztráty Sigurdssona hovoří i absence druhé klíčové opory Fernanda Llorenteho, který stále není dostatečně fit. Kousek chybí k dokonalosti i Nathanu Dyerovi a Ki Sung-yeungovi. Drobné problémy se zády řeší Leon Britton.

United postrádají Luka Shawa, Marcose Roja a Ashleyho Younga. Mourinho se navíc bude muset rozhodnout, zda už postaví Victora Lindelöfa, jenž se zatím adaptuje na anglický fotbal. Další otazník visí nad složením záložní řady. Ve hře je repete ofenzivnější varianty s Matou, na venkovní zápas je však pravděpodobnější start Andera Herrery.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Mawson, Olsson - Britton (Mesa) - Fer, Carroll - Routledge - J. Ayew, Abraham
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Valencia, Bailly, Jones, Blind - Herrera (Mata), Matić, Pogba - Mchitarjan, Lukaku, Rashford
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.30 - 5.20 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Bournemouth - Watford FC  (sobota 16:00)
Bournemouth s Watfordem spolu ruku v ruce stoupaly z League Championship roku 2015, a pokud bychom se měli odvolávat čistě na jejich vzájemné souboje, dodnes nevíme, kdo že je vlastně schopnějším článkem Premier League. Předešlá čtyři střetnutí přinesla remízy, co to bude tentokrát?

Dobrou zprávou pro nezaujatého diváka je, že obě nejčerstvější utkání přinesla poněkud divoké plichty 2:2. A ačkoliv Watford do této sezony vstupuje s novým koučem, debut Marca Silvy na lavičce Hornets v prvním kole přinesl ještě divočejší remízu s Liverpoolem (3:3), takže možná nás čeká pokračování trendu. Oba celky ostatně v tomto kalendářním roce zatím neudržely nulu.

Portugalský kouč má na Bournemouth dobré vzpomínky - právě proti Eddiemu Howeovi získal v čele Hullu svůj první skalp v Premier League. Ani on nicméně v konečném zúčtování k záchraně Tigers nepřispěl. Marco Silva se přesto na jaře uvedl dobře, takže nebylo divu, že po něm sáhl prvoligový klub.

Cherries vstup do nové sezony nezvládli, když těsně 0:1 podlehli WBA, a nyní tak před nimi leží déjà-vu: dvě prohry utržili úvodem ročníku v obou předešlých případech. Tentokrát ale možná Howe může počítat s vítaným povzbuzením - po zotavení ze zranění třísel by měl moci využít Jermaina Defoea.

Watford je na tom podobně, když zpátky v tréninku po operaci třísel přivítal kapitána a rovněž rozdílového útočníka Troye Deeneyho. Jeho comeback přijde Marcovi Silvovi zvláště vhod vzhledem ke zraněním Janmaata, Pereyry a Kaboula utrženým v prvním kole s Liverpoolem.

I přesto, že už Watford vynaložil velký balík za Andreho Graye, je ještě dva týdny před uzavřením přestupového okna spojován s další posilou do ofenzívy - Marco Silva by se prý mohl vrátit pro Islama Slimaniho, kterého před třemi roky vedl ve Sportingu. Přestup útočníka Leicesteru teď sám nevyloučil.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begović - Smith, Cook, Aké, Daniels - Arter, Surman - Ibe, King, Fraser - Defoe
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Femenía, Prödl, Britos, Holebas - Chalobah, Doucouré - Amrabat, Cleverley, Richarlison - Okaka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.60 - 3.84
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Burnley FC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Řekněte, jak se asi navazuje na senzační triumf v prvním kole na půdě šampiona? Někteří hráči Burnley by možná nejradši ukončili kariéry s tím, že lepší to už nikdy nebude. Zpátky v realitě na ně nicméně čeká domácí měření sil s obvykle nepříjemným West Bromwichem...

Souboj Seana Dychea a Tonyho Pulise na první pohled na všechny světové strany křičí "bezbranková remíza", přitom v minulých dvou ročnících se na Turf Moor urodila plichta 2:2 a na The Hawthorns divoká výhra domácích 4:0. Žádné oboustranné zanďoury se tak ani omylem nekonaly.

Tentokrát Burnley rozhodně bude chtít doma na Albion vyzrát. Jejich deset vítězství před vlastním publikem v uplynulé sezoně pokládalo pevné základy záchrany Clarets a ti nyní rozhodně nebudou chtít do nového ročníku na domácí půdě vykročit v žádném jinačím než tříbodovém stylu.

Clarets přitom závěrem uplynulé sezony na vlastním hřišti polevili, když ze závěrečných šesti vystoupení zvládli jenom to proti Stoke v dubnu. Pozitivní momentum ze Stamford Bridge tak teď bude nutno vytěžit do dna, přičemž Dyche nejspíš jmenuje tu samou jedenáctku. Bardsley stále nemůže hrát.

WBA rovněž v prvním kole urvalo důležité vítězství o gól a od té doby posílilo o zkušenosti Garetha Barryho. Manažer Tony Pulis si navíc před sezonou vykoledoval nový kontrakt a nyní jistě bude chtít natáhnout prvoligovou neporazitelnost Baggies s Burnley již na sedm zápasů.

Situaci Albionu komplikuje zdravotní stav kapitána Jonnyho Evanse, kterého trápí zadní stehenní sval, a navíc mu hlavu motá věhlasný zájemce z Etihad Stadium. Gareth McAuley s Jamesem Morrisonem jsou stále mimo hru.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Mee, Tarkowski, Ward - Gudmundsson, Hendrick, Cork, Brady - Defour - Vokes
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Nyom, Dawson, Hegazy, Brunt - Yacob, Livermore - Phillips, Field, McClean - Rodriguez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.10 - 3.03
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
O své první ligové body se ve druhém kole popere Leicester City s nováčkem z Brightonu. Oba celky na úvod ročníku srdnatě vzdorovaly favoritům, nakonec ale příznivý výsledek ke konci utkání ztratily a musely se tak smířit s těsnou porážkou.

Lišky prohrály i úvodní střetnutí loňské sezóny, pravdou ale je, že výkonnostně se obě prohry nedají srovnávat. Zatímco loni v srpnu tehdy ještě svěřenci Claudia Ranieriho podlehli po nemastném výkonu Hullu City, minulý týden na půdě Arsenalu to byla jinačí písnička - Leicester naplno ukázal své silné stránky a v utkání plném zvratů nakonec nezvládl až poslední desetiminutovku.

To Brighton si pro svůj první zápas v rámci Premier League snad ani nemohl vybrat těžšího soupeře. Los určil, že se Falmer Stadium vydá favorit na celkové vítězství, Manchester City. Domácí sice podali nesmírně srdnatý výkon, ovšem ovečkám Pepa Guardioly se prostě neměli šanci vyrovnat. Například míč měli ve svém držení pouhých 21 % hracího času, což celkem výstižně vykresluje, do jak hluboké defenzivy byl nováček zatlačen. Ve svém druhém zápase by se však jeho hráči přece jenom měli s míčem potkávat častěji.

Brightonu se navíc na Leicester v poslední době daří, z posledních tří konfrontací neodešli ani jednou poraženi, naopak si na své konto připsali dvě výhry. Poslední vzájemné měření sil se konalo v dubnu 2014, kdy Brightonu na King Power Stadium zdolal domácí celek 4:1.

Co se absencí týče, domácímu týmu nepomůže trojice Drinkwater (zraněné stehno), Huth a Iborra (poraněné tříslo). Nejistá je pak účast Mendyho, který laboruje s menším zraněním. Brightonu bude chybět kmenový hráč Chelsea, Izzy Brown, který si v minulém střetnutí přivodil svalové zranění. Mimo pak ještě zůstává dvojice Baldock a Kayal.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Maguire, Morgan, Fuchs - Mahrez, James, Wilfred Ndidi, Albrighton - Okazaki - Vardy
Brighton - pravděpodobná sestava:
Mat Ryan - Bruno, Dunk, Duffy, Suttner - Knockaert, Stephens, Pröpper, Solly March - Gross - Murray
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.80 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Po úvodní ztrátě na hřišti Watfordu si budou Reds chtít spravit chuť na Crystal Palace. Jürgen Klopp minulý týden rozhodně nemohl být s výkonem svých hráčů spokojený - neustále se opakující chyby v obraně, nejistý Mignolet a vyrovnání v nastaveném čase, takové věci rozhodně nepředstavují snový start. Je to ovšem nic v porovnání s výbuchem, který předvedl sobotní soupeř, který minulou sobotu na svém hřišti doslova vybouchl a Huddersfieldu podlehl vysoko 0:3.

Liverpool každopádně může těšit, že je jednou nohou v základní skupině Champions League. Úterní předkolo na půdě Hoffenheimu totiž dopadlo pro anglický celek velmi dobře, i když rozhodně nešlo o přesvědčivý výkon. Henderson a spol. potřebovali pořádnou porci štěstí, ale na to se historie ptát nebude. Složitější situace panuje okolo budoucnosti jednoho z klíčových hráčů, Coutinha. Brazilského reprezentanta totiž láká Barcelona, a ačkoliv jej Liverpool prodat nechce, sám hráč podal žádost o přestup. Jak celá sága dopadne, to je proto ve hvězdách.

Frank de Boer si svůj debut v anglické lize jistě představoval úplně jinak. Jeho celek totálně vyhořel, odehrál příšerný první poločas, a i když v druhé půle přišlo zlepšení, na lepší výsledek to již nestačilo. A zrovna výjezd na Anfield Road nepředstavuje ideální příležitost k nabírání ztraceného sebevědomí.

Crystal Palace každopádně rozhodně nepatří k nejoblíbenějším soupeřům The Reds. Poslední vzájemný duel dopadl lépe pro hosty, kteří na jaře na Anfieldu díky dvěma brankám Bentekeho senzačně vyhráli. Dříve se jim také podařilo překazit rozlučku Stevena Gerrarda a v roce 2014 také definitivně utnout šance tohoto celku na titul.

Marodka domácího týmu je stále početná, mimo hru zůstává Clyne, Coutinho, Lallana a Ojo. Vrátit by se však již měl Daniel Sturridge, který již vyléčil své zranění. Hosté se budou muset obejít bez čtveřice Sako, Souaré, Wickham a Zaha, otazník pak visí nad startem Cabayeho a McArthura.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Alexander-Arnold, Matip, Lovren, Moreno - Henderson, Can, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mane
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Fosu-Mensah, Dann, Riedewald - Ward, Milivojevič, Puncheon, Van Aanholt - Loftus-Cheek, Benteke, Townsend
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.15 - 8.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - West Ham United  (sobota 16:00)
O první tříbodový zápis budou usilovat také celky Southamptonu a West Hamu. Zatímco domácí minulý týden nepodali vůbec špatný výkon a Swansea neporazili jen kvůli špatné koncovce, to West Ham první utkání sezóny vůbec nezvládl.

Southampton loni trápila domácí forma a především velmi nízká gólová produkce, první střetnutí letošní sezóny pak naznačila, že tyto problém i přes změnu manažera stále přetrvávají. Southampton si sice tentokrát vypracoval dostatek příležitostí, navzdory tomu v zakončení to byla opravdu bída. Krom problémů na hřišti Saints trápí také situace kolem Virgila van Dijka - ten chce celek z jihu Anglie opustit, nicméně stanovisko klubu samotného je jednoznačné, nizozemský reprezentant se nikam stěhovat nebude.

To West Ham jakoby se vrátil v čase do loňského srpna. Tehdy prožili svěřenci Slavena Biliče kataatrofální vstup do ročníku a duel na půdě Manchesteru United naznačil, že není jediný důvod, proč by se takový start neměl opakovat. Hammers podali příšerný výkon, svého soka prakticky nijak neohrozili a zaslouženě ze hřiště odešli s pořádným výpraskem. V táboře Kladivářů se v týdnu řešila budoucnost Roberta Snodgrasse, který nakonec dle všeho má povolení k odchodu.

Trable domácího celku dokumentuje i následující informace o gólovém půstu - Southampton totiž na svém stánku nevstřelil gól již dlouhých 576 minut. West Ham navíc zrovna nepatří mezi nejoblíbenější soupeře, poslední duel na St. Mary's skončil vítězstvím hostů 3:1.

Domácí sice budou znovu postrádat Virgila van Dijka, na druhou stranu se jim do sestavy vrátí Ryan Bertrand a start by si mohl připsat i Mario Lemina. Hosté nemohou počítat s Andy Carrollem, Kouyatem a Lanzinim, naopak Michail Antonio by již v sestavě figurovat mohl.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Cédric, Yoshida, Stephens, Bertrand - Davies, Romeu - Ward-Prowse, Tadič, Redmond - Gabbiadini
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Hart- Zabaleta, Reid, Ogbonna, Cresswell - Fernandes, Obiang, Noble - Ayew, Hernández, Arnautovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.95 - 5.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stoke City - Arsenal FC  (sobota 18:30)
První kolo anglické Premier League nabídlo strhující podívanou, v níž obvykle na úkor obrany dominovaly ofenzivní choutky mužstev. Ukázkovým případem budiž londýnský Arsenal, který v zahajovacím zápase nové sezony udolal Leicester City v divoké přestřelce 4:3 a nyní zavítá na nepříliš oblíbenou půdu Stoke. Potters na úvod těsně podlehli Evertonu a jsou jedním z šesti klubů, jež stále čekají na premiérový střelecký příspěvek v ročníku 2017/18. Dopomoci by k tomu měl i Jesé Rodríguez, čerstvá posila z Paris Saint Germain.

Někdejší talent Realu Madrid se po přestupu do hlavního města Francie nedokázal prosadit a druhou polovinu loňské sezony strávil zpět ve Španělsku v barvách Las Palmas. Nyní stále teprve čtyřiadvacetiletého křídelníka čeká další hostování, tentokráte na celý rok a manažer Stoke Mark Hughes právě v Jesém vidí náhradu za odchody Marka Arnautoviče, potažmo Joselua. "Věřím, že mu zde dokážeme vytvořit takové podmínky, aby si to u nás opravdu užil. Všichni se už těší, až jej uvidí na hřišti. Je to elitní hráč toho nejvyššího kalibru a nestává se často, aby se nám poštěstilo přivést někoho takového do našeho klubu. Když se to podaří, měli bychom si to vychutnat."

Jesé je poslední z nových tváří Stoke, jež během léta posílili Darren Fletcher, Kurt Zouma či Maxim Choupo-Moting a nedávno klub také dokonal přestup stopera Martinse Indiho, jenž na Bet365 Stadium strávil předešlou sezonu na hostování. "Na konci přestupového období se vždy snažíte být silnější než na jeho začátku. Když se podíváte na naše odchody, jen jeden z nich se týkal pravidelného hráče základní sestavy, ostatní byli členy širšího kádru. Nahradili jsme je samými hráči do základu, v porovnání s minulou sezonou jsme dle mého mnohem silnější," pochvaluje si Mark Hughes.

Také Arsenal může být doposud s přestupy spokojen, neboť už tak početně nabitý kádr Kanonýrů posílili Alexander Lacazette se Seadem Kolašinacem, kteří nejspíše stejně jako v prvním kole naskočí do sobotního zápasu od úvodní minuty. Jednou z nejvýraznějších postav zmíněného duelu s Leicesterem však byl loňský příchozí Granit Xhaka, jenž v závěru odčinil podíl na inkasovaných gólech dvěma asistencemi a věří, že se již v novém působišti po odchodu z Borussie Mönchengladbach dokázal plně aklimatizovat.

Švýcarský středopolař se zlepšenými výkony v dresu Gunners blýsknul v závěru předchozí sezony jakožto jeden z hráčů, jimž nové rozestavení Arsenalu s třemi obránci padlo jako ulité. "Myslím, že každý hráč potřebuje čas, aby si zvykl na novou ligu, zemi a spoluhráče. Na konci minulé sezony jsem se už cítil dobře a teď jsem na tom ještě líp. Chci týmu pomoci tak, jak jen dokážu," hlásí čtyřiadvacetiletý záložník, který si dvanácti žlutými kartami a dvěma vyloučeními vysloužil pověst hráče s diskutabilní disciplinovaností.

"Vím, že jsem byl kritizován, ale být agresivní je zkrátka můj herní styl. Mé červené karty jsou otevřeny k diskuzi, zda byly opravdu nutné, ale doufám, že letos už posbírám karet méně a navážu na závěr z loňska, kdy jsem jich už tolik nedostal," tvrdí Xhaka. Sobotní večer na půdě Stoke se na potvrzení, či vyvrácení těchto slov jeví jako ideální test...
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Zouma, Shawcross, Martins Indi - Diouf, Allen, Fletcher, Pieters - Shaqiri, Choupo-Moting - Berahino
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Mustafi, Mertesacker, Monreal - Bellerín, Ramsey, Xhaka, Kolašinac - Özil, Welbeck - Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.30 - 3.90 - 1.86
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester United11004:03
2.Huddersfield Town11003:03
3.Manchester City11002:03
 Tottenham Hotspur11002:03
5.Arsenal FC11004:33
6.Burnley FC11003:23
7.Everton FC11001:03
 West Bromwich Albion11001:03
9.Liverpool FC10103:31
 Watford FC10103:31
11.Southampton FC10100:01
 Swansea City10100:01
13.Leicester City10013:40
14.Chelsea FC10012:30
15.Stoke City10010:10
 AFC Bournemouth10010:10
17.Brighton & Hove Albion10010:20
 Newcastle United10010:20
19.Crystal Palace10010:30
20.West Ham United10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2649)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele