Názory a komentáře

Hodnocení týmů na MS 2018 - Asie

Po zhodnocení afrických vystoupení na šampionátu přichází na řadu také nejlidnatější kontinent, Asie. Ten se před čtyřmi roky v Brazílii prezentoval mimořádně špatně, tentokrát to bylo o poznání lepší. S výjimkou Austrálie si koneckonců každý asijský účastník připsal na konto aspoň jednu výhru...

Hodnocení týmů na MS 2018 - Afrika

Teprve včera se uzavřel letošní světový šampionát, my na EuroFotbalu nicméně neváháme a ihned vám přinášíme první ze sedmi dílů našeho hodnocení všech účastníků. Začínáme tím nejskleslejším regionem - Afrika poprvé od dávného roku 1982 nedodala do vyřazovací fáze mistrovství světa žádného svého vyslance. A tak se nabízí otázka: zvládl si alespoň někdo zachovat čest?

Ruský zápisník XXV. aneb Oslavy na Avenue des Champs-Élysées

Didier Deschamps to přeci jen dokázal a zařadil se po bok Franze Beckenbauera a Maria Zagalla jakožto další muž, který dobyl světová kolbiště coby hráč i trenér. Sice se nedá říct, že by si na tomto turnaji Deschamps vydobyl zvláštní uznání a získal nové fanoušky, ale co je doma, to se počítá. A co se kapitánovi zlaté Francie roku 1998 zkrátka musí nechat, to je poskládání sourodého, koncentrovaného mančaftu...

Ruský zápisník XXIV. aneb Harry, jdem do baráku

It was not coming home; they were. Angličané v čele s Harrym Kanem po neúspěchu v semifinálovém prodloužení nesebrali dostatek psychických sil a s Belgií i vinou nedozírného rozdílu v kvalitě ofenzivních hráčů prohrála 2:0. Kevin De Bruyne spolu s Edenem Hazardem totiž otevřeli dveře všech anglických domů a sebrali i ty nejmenší naděje na první medailový úspěch Albionu od roku 1966.

Masakr modrou pilou. Chelsea se s Contem rozchází přes právníky a vzájemně si nemohou přijít na jméno

V polovině července je už většina evropských klubů v plné přípravě nebo ji vzhledem k mistrovství světa minimálně rozjíždí. V Chelsea už sice hráči také pár dní trénují, jenže tématem číslo jedna je úplně něco jiného. Krvavý rozchod s trenérem Antonieem Contem, který vyvrcholil dnes jeho oficiálním ukončením kontraktu.

Ruský zápisník XXIII. aneb Mandža si čvachtá

Chorvatsko si poprvé ve fotbalových dějinách zahraje finále mistrovství světa. Potřetí za sebou se svěřenci Zlatka Daliće vydali za úspěchem do prodloužení, tentokrát se ovšem penaltovému rozstřelu vyhnuli. Už v nastavené hrací době totiž skóroval "manža" Mário a Chorvaté už vyhlíží nedělní zápas s Francií, který může navždy změnit jejich kariéry.

Ruský zápisník XXII. aneb Ani umTitiho Belgii do finále neprotlačil

Belgická "zlatá generace" si vysněné finále velkého turnaje ani tentokrát nezahraje, a proti Francii jí nepomohlo ani našeptávání "přeběhlíka" Thierryho Henryho po boku hlavního trenéra Roberta Martíneze. Les Bleus opět nijak neokouzlili, ale nadále se prezentují jako velice kompaktní tým, kterému tentokrát stačila jedna přesná hlavička stopera Umtitiho...

Mistrovství světa v kostce - čtvrtfinále

Francie, Belgie, Anglie, nebo Chorvatsko. Nový mistr světa bude už jistojistě pocházet z této čtveřice, která si ve čtvrtfinálových zápasech zasloužila postup nejvíce. Kromě Francouzů slaví všechny nároďáky semifinálovou účast po dlouhé době - Chorvati čekali 20 let, Angličani ještě o osm let déle, no a Belgie dokonce 32 roků.

Ruský zápisník XXI. aneb Livin‘ la Vida Luka

Ve skupině to byla krasojízda na jednokolce, vyřazovací fáze ale dává Chorvatům pořádně zabrat. Dva zápasy, 240 minut a dva penaltové rozstřely - to všechno museli Vida, Modrić a spol. zvládnout, aby se dostali do semifinále mistrovství světa. Tam se Chorvatsko utká s Anglií, která rovněž živí svůj velký sen o titulu po vyřazení Švédska.

Ruský zápisník XX. aneb Brazilci zapomněli na Kevina

Poprvé v historii světových šampionátů se stalo, že ani jeden z trojice gigantů Argentina, Německo, Brazílie neprošel branami čtvrtfinále. První dva jmenovaní byli učiněným zklamáním, Kanárci naproti tomu zkrátka narazili na silnějšího protivníka. Kevin De Bruyne navíc nebyl sám doma, pomohli mu i spoluhráči, kteří už se v semifinále těší na druhého postupujícího - Francii.

Mistrovství světa v kostce - osmifinále

Je to vůbec možné? Vždyť mistrovství světa teprve před chvílí začalo, no a už máme za sebou šestapadesát zápasů! Na tu závěrečnou a nejočekávanější osmičku duelů jsme každopádně natěšeni dokonale. Dočkali jsme se nádherných zápasů, gólových přestřelek i napínavých zvratů. Ani ve čtvrtfinále přitom nebudou chybět příběhy a silné emoce.

Ruský zápisník XIX. aneb Penalty? Yes, we Kane

Přepište dějiny, Anglie vyhrála penaltový rozstřel. Něco takového se jí na mistrovství světa povedlo vůbec poprvé v historii, celkem na velkých akcích vyhrála teprve podruhé z osmi pokusů. Prokletí je však prolomeno, Kolumbie padla a Albion slaví nové hrdiny. V jejich čele stojí kapitán Harry Kane, jenž už na turnaji proměnil čtyři pokutové kopy. Další příležitost může mít ve čtvrtfinále se Švédskem, které vyřadilo Švýcary.

Ruský zápisník XVIII. aneb Chybami se člověk Yamaguchi

Dlouho to vypadalo na další senzaci, a že Japonci favorizované Belgii zle zatopili! V repertoáru ovšem zjevně nemají ty pro dnešní dobu nutné taktické znalosti, jimiž oplývá třeba Írán nebo Uruguay. Nedokázali se soustředit na bránění ani při závěrečném rohu, který nakonec i vinou chybného postavení Hotaru Yamaguchiho skončil gólem na 3:2. Do čtvrtfinále míří vedle Belgičanů i Brazilci.

Ruský zápisník XVII. aneb Tiki takajedeme domů

Tohle mistrovství světa začíná trošičku připomínat světový šampionát z roku 2002. Portugalsko, Argentina vůbec nenadchly a jsou již venku, nyní se k nim přidalo také jen o něco málo přesvědčivější Španělsko, které v osmifinále padlo s nabuzenými pořadateli. A opět na penalty...

Ruský zápisník XVI. aneb Nemusí pršet, stačí, když Mbappe

Na jednu stranu je smutné, že se v jediný den dostavila dost možná poslední vystoupení obou nejlepších fotbalistů planety na této obří scéně. Na stranu druhou si leckterý fanoušek může oddychnout, že pro zbytek turnaje už začátkem osmifinále utichnou veškeré debaty o tom, kdo je lepší, a kdo více táhne svou reprezentaci - zdali Messi, nebo Ronaldo...

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele