34. kolo
18.05.2024 15:30 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Fanoušci Leverkusenu oslavující 51. zápas bez porážky (© AFP)

Brzký Koubkův kiks pomohl Leverkusenu dovést ligový ročník k dokonalosti

Leverkusen vítězstvím 2:1 nad Augsburgem dopsal ve 34. kole Bundesligy poslední kapitolu neuvěřitelné mistrovské sezony, ve které nezaznamenal jedinou porážku. Xabi Alonso sice do základní sestavy nenominoval žádného ze tří Čechů, přesto hrál v úvodní půli důležitou roli právě jeden z krajánků, když brankář Augsburgu Tomáš Koubek chybnou rozehrávkou daroval gól Victoru Bonifacovi. Z českých zástupců na straně Die Werkself zasáhl do utkání na poslední půlhodinu ještě Patrik Schick.

Řada expertů tipovala, že Bochum může ohrozit rekordní sérii Leverkusenu, Bayer ale tyto prognózy rozmetal pěti góly. Překvapivého mistra tak dělil jen jediný zápas od toho, aby se stal prvním týmem Bundesligy, který projde celým ročníkem bez jediné porážky. Do cesty se mu postavil Augsburg, v jehož bráně dochytával sezonu Koubek, jenž se sice o uplynulém víkendu dostal do sestavy kola, prohře se Stuttgartem ale nezabránil.

Domácí se od úvodního hvizdu chopili otěží utkání a hostující obrana musela odvracet jeden útočný nájezd za druhým. První zásah nakonec Farmaceutům doslova daroval gólman Koubek. Ten nedokázal včas odkopnout míč, který se dostal k Bonifacovi, jenž neměl problém skórovat. Převahu Bayeru podtrhl ve 27. minutě po rohovém kopu Robert Andrich poté, co v malém vápně nikým nebráněný skóroval efektní patičkou. Snížení Fuggerstädter mohlo přijít hned z jejich první šance, pokus Ermedina Demiroviče ovšem zablokoval Jonathan Tah. Andrich na druhé straně ještě před poločasovou pauzou pořádně vystrašil Koubka dalekonosnou ranou mířící jen těsně mimo levou tyč.

Krátce po změně stran se musel opět činit český brankář, když hrudníkem vyrazil pokus Amineho Adliho bodlem z ostrého úhlu. V 62. minutě hry přišel pro domácí mírný šok poté, co chybu v rozehrávce využil krásným obstřelem 18letý debutant v základní sestavě Bavorů Mert Kömür. Do hry se následně dostal střídající Schick a po pár sekundách na hřišti mohl skórovat, jen kdyby mířil o něco níž. Minelu z úvodu následně znovu vykoupil Koubek, který zasáhl proti prudké jedovce Granita Xhaky a také po chybě obrany, kdy uloupil míč zpod kopačky Florianu Wirtzovi. Festival brankářských úchvatností na druhé straně podtrhl Lukáš Hradecký skvělým reflexivním zákrokem.

Leverkusen se tak díky 28. výhře v ročníku dočkal dosud nevídaného bundesligového primátu. Cesta Bayeru za obhajobou nečekaného titulu začne v polovině srpna.

Autor: Livesport.cz / Marek Spilka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele