HET liga - souhrn 4. kola

18.08.2017, 22:08, aktualizováno 20.08.2017, 18:54
Komentáře a souhrny
Plzeň zvládla utkání na hřišti Jihlavy a zůstává stoprocentní. Olomouc si poradila s Brnem a Jablonec se pro změnu rozešla smírně s pražskou Duklou. Mladíci Graiciar s Havelkou zařídili Liberci vysokou výhru nad Mladou Boleslaví. Další drama, tentokrát se šťastným koncem za sebou má Sparta. Letenští doma porazili Slovácko a zůstávají neporaženi. Zlín stejným poměrem přetlačil Karvinou, drama s remízovým rozuzlením přinesl souboj Ostravy s Teplicemi, Slavia si rozdělila body s Bohemians...

FK Jablonec - Dukla Praha 2:2

20.08.2017 17:00

Góly: 15. Stanislav Tecl, 30. Mirzad Mehanović - 32. Ivan Schranz, 78. Jan Holenda

Ani na čtvrtý pokus Jablonec nedokázal zvítězit a je to o to horší, že hrál doma a brzy vedl o dvě branky a v nastavení neproměnil pokutový kop! Dukla v žádném případě nesložila zbraně a nakonec čtvrthodinu před koncem zásluhou Jana Holendy srovnala na konečných 2:2.

Jablonec potřeboval zvítězit a trenéru Kluckému bylo jasné, že pokud by se to nepovedlo, mohla by na jeho hráče padnout tzv. deka. Dukla sice mohla Jablonec hned v úvodu zaskočit, ale šanci Schranze skvěle zlikvidoval brankář Hrubý a pak už dominovali domácí. Mihálik pálil těsně vedle a obrovskou šanci spálil i Mehanovič. V 15.minutě poslal do vápna parádní centr Hanousek a Stanislav Tecl hlavou zajistil zelenobílým vedení!

A mohlo být s Duklou hůře, ovšem Doležal v samostatném úniku neuspěl. Na druhé straně zase na brankové čáře zabránil inkasované brance Masopust. Ve 30.minutě už Jablonec vedl o dvě branky a postarali se o to pohlednou akcí nahrávající Kubista a skórující Mirzad Mehanovič. Domácím ale dvoubrankový náskok dlouho nevydržel. Naprostý nedůraz před brankou využil Ivan Schranz, který v pohodě snížil na 1:2. Ještě do konce poločasi si mohl Jablonec vzít náskok zpátky, ale volej Tecla skončila na Radovi.

Druhý poločas dlouho žádnou šanci nenabídl, až v 73.minutě odmítl pojistku Tecl i proto, že další famózní zákrok předvedl Rada. Místo třetí branky přišel pro domácí šok. Miloševičův centr našel přesně hlavu Jana Holendy a vytáhlý útočník srovnal na 2:2.

Přesto měl Jablonec ještě velkou šanci zápas dovést do vítězného konce. V nastavení předvedl pohledné sólo Pernica a když ho fauloval Bezpalec, sudí odpískal pokutový kop. Jenomže Michal Trávník vypjatý moment vůbec nezvládl, z penalty ani netrefil branku a odmítl jablonecké vítězství.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Viktoria Plzeň 1:2

20.08.2017 17:00

Góly: 1. Dāvis Ikaunieks - 64. Patrik Hrošovský, 90. Marek Bakoš

Až brankou v nastavení dokázala Viktoria zvítězit a odskočit na čele ligového pelotonu. Výhra v Jihlavě se nerodila vůbec lehce, protože domácí vsítili rychlou branku a favoritovi dlouho odolávali. Hrdinou okamžiku se stal stejně jako v týdnu proti Larnace Marek Bakoš.

Pro Plzeň je to velmi důležité vítězství, protože se díky tomu zvýší její náskok v tabulce. Kouč Pavel Vrba přitom nechal odpočívat některé opory jako Hořavu, Pilaře, Koláře nebo Bakoše.

Obměněná sestava nevstoupila do zápasu vůbec dobře. Jihlava hosty zaskočila bleskurychlou brankou, když Hronek přelstil oba stoper a Davis Ikaunieks propálil Matúše Kozáčika. Zaskočená Viktoria se do nějakého drtivého tlaku vůbec nedostávala, byť tedy šance si vytvářela. Po Kopicově centru zakončoval Krmenčík, ale na Rakovana si nepřišel. Jihlava se rozhodně nezatáhla a nadále dokázala zaměstnávat obrannou čtveřici západočechů. Ikaunikes dokonce sám před Kozáčikem nedokázal zakončit. Nespokojený Pavel Vrba se rozhodl na nic nečekat a ještě v prvním poločase vypustil na hřiště Marka Bakoše, který nahradil Živuliče.

Ve 42.minutě se položil do Zemanova centru Řezník, ovšem bez úspěchu. Podobně pak dopadl Krmenčík.

Plzeň prohrávala po prvním poločase 0:1 a bylo jasné, že se s tímto výsledkem nehodlá spokojit, nicméně Jihlava dál kousala a krátce po změně stran se dožadovala marně pokutového kopu.

Po hodině hry se hosté konečně dočkali vyrovnání, Tlustý odvrátil centr jen k nohám Patrika Hrošovského, na jehož ránu Rakovan nedosáhl. Kdo ale očekával následný tlak Viktorie, ten se mýlil. Plzeň v žádném velkém náporu nebyla a naopak v 77.minutě mohla být ráda, že zblízka hlavičkující Dvořák trefil jen připraveného Kozáčika. To byla velká šance Jihlavy, která později musela mrzet.

Už to vypadalo, že si Vysočina doma cenný bod připíše, když v poslední minutě nastavení rozehrál rohový kop Zeman a neuhlídaný Marek Bakoše hlavou rozhodl!

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno 3:0

20.08.2017 17:00

Góly: 9. Jiří Texl, 11. David Houska, 14. Jiří Texl

Pouhých čtrnáct minut stačilo olomoucké Sigmě na to, aby zápas s Brnem předčasně rozhodla. Svěřenci Svatopluka Habance vstoupili do zápasu naprosto katastrofálně, v úvodní čtvrthodině třikrát inkasovali a z toho už se až do konce zápasu nevzpamatovali.

Trenér Zbrojovky Svatopluk Habanec asi musel pořádně kroutit hlavou, jak že to jeho svěřenci do prestižního zápasu s moravským rivalem vstoupili. Sigma hosty během patnácti minut doslova roztrhala na cucky...

První střelecký pokus sice vyslalo Brno, ale pozdrav Fortese golman Buchta směle přijal. A pak už to přišlo. Pavlík ve vápně nešťastně odvracel balón přesně na kopačku Jiřího Texla a ten přesnou ranou k tyči poslal Hanáky do vedení. Vzápětí si na vápně zpracoval balón David Houska a parádní ranou do šibenice zvýšil na 2:0. Do třetice se pak ve vápně Zbrojovky zorientoval opět Texl a bylo po zápase!

Samozřejmě do konce utkání zbývala pořád hodně, ale zaskočené Brno nevědělo, kde mu hlava stojí. Tím spíše, že Sigma měla i další šance a jen zázrakem je nevyužila, několikrát přitom dobře zasáhl golman Melichárek. Ve 35.minutě mělo Brno velkou šanci snížit a možná se dostat zpět do zápasu, ale Jovanovič hlavičkoval v tutovce nad. Jakkoliv se Zbrojovka snažila směrem dopředu něco vymyslet, její snaha byla marná. Tříbrankové manko z úvodu zápasu se nepodařilo ani snížit, takže Habancův tým má na svém kontě další propadák.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec 0:3

19.08.2017 20:00

Góly: 39. Martin Graiciar, 64. Martin Graiciar, 90+3. Filip Havelka

Mladá Boleslav už je poslední. Středočeši předvedli doma další bídný výkon a s Libercem prohráli vysoko 0:3. Vítězství Slovanu je naprosto zasloužené, dvěma brankami se o něj postaral Martin Graiciar a v nastavení zvýšil na konečný výsledek Filip Havelka.

Hosté zpod Ještědu vyhráli naprosto zaslouženě. Už v prvním poločase měli více ze hry, zatímco domácí se opět hledali. Kouč Dušan Uhrin mladší už měl k dispozici duo Golgol Mebrahtu - Jan Chramosta. Zatímco prvně jmenovaný nastoupil od úvodní minuty, Chramosta se dostal do hry až později.

Účast klíčových útočníků ale nebyla na hře Boleslavi znát. Liberec byl lepší a vedení se ujal ve 39. minutě. Potočného centr z rohového kopu si našel cestu k nehlídanému Graiciarovi a Liberec vedl 1:0. Boleslav se na vyrovnání nezmohla, zlepšení začala vykazovat až po změně stran.

Klíčový moment nabídla 63., respektive 64. minuta. Nejprve se ve velké šanci ocitl Chramosta a vzápětí na druhé straně vstřelil druhý gól do domácí sítě opět Martin Graiciar. Stalo se tak po velké chybě v boleslavské defenzívě, po které Graiciar utíkal sám na Vejmolu, kterého i překonal.

Mladá Boleslav si pak přeci jenom začínala vytvářet šance, ale s jejich proměňováním to byla snad ještě větší bída. Takács, Magera i Chramosta - všechno vedle. V 93. minutě pak hosté uštědřili domácím ránu z milosti. Ševčík vyslal do samostatného úniku Filipa Havelku a ten úprk na Vejmolu proměnil ve třetí branku.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha 0:0

19.08.2017 18:00

Góly: -

Nakonec žádný gól vršovické derby nenabídlo, přestože šance byly. Slavia se tak příliš nenaladila na důležitou odvetu proti APOELu a navíc v lize ztratila další dva body. Svojí ligovou neporazitelnost natáhla i Bohemka.

V Ďolíčku se ale bylo na co dívat a šance si vypracovaly oba celky. Kabajevovu střelu bez problémů lapil Laštůvka a na druhé straně Mešanović, ani Sýkora z úhlu nepropálili Fryštáka. O pár minut později, v další velké šanci, zblízka přestřelil branku Bořil. Ve 30. minutě se Slavia dožadovala pokutového kopu po nastřelené ruce Šmída, ale sudí správně nechal hru pokračovat.

Domácí sice byli mírně horším týmem, ale směrem dopředu rozhodně nebyli neškodní. Po Dostálově centru těsně nedosáhli na balń Hůlka se Šmídem! A vedení Slavistům zase nezajistil nepřesnou střelou Zmrhal.

Po změně stran byla překvapivě více nebezpečná Bohemka. Na Maškovu výzvu nedosáhl Bartek a po hodině hry přišel další okamžik zavánějící penaltou. Tentokrát se rukou ve vápně provinil padající Hromada, ale kdyby sudí pískl do píšťalky, bylo by to velmi přísné rozhodnutí. Naštěstí pro Slavii se nic takového nestalo.

Klokani ale dál hopsali do vápna Sešívaných; Kocič nepropálil hradbu těl a Nečas pro změnu netrefil branku. V držení balonu sice měla Slavia lehce navrch, ale nebylo ji to nic platné. Svěřenci Jaroslava Šilhavého i ve druhém venkovním zápase remizovali 0:0, a i když prodloužili svojí neporazitelnost, spokojeni být nemohou.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - MFK Karviná 1:0

19.08.2017 17:00

Góly: 65. Ubong Ekpai

A teď už si jen užít páteční los základních skupin Evropské ligy. Fastav se na tento ceremoniál naladil dle svého přání vítězně, když jedinou brankou Ekpaie udolal houževnatou Karvinou. Svěřenci Bohumila Páníka už se nemohou dočkat. Los základních skupin Evropské ligy se kvapem blíží a tak měl kouč Ševců plné ruce práce směřovat myšlenky hráčů především na zápas s Karvinou.

Zlín skutečně začal lépe, v osmé minutě nebezpečně hlavičkoval Ekpai, ale to bylo na delší dobu vše, co domácí předvedli. Na druhé straně zase Dostál vyrazil střelu Janečka i dorážku Kalabišky a když ve 23. minutě zazdil další šanci Wágner, bylo jasné že Karviná je nebezpečnějším celkem. Zlínskou ofenzívu táhne především Ekpai, jehož spolupráce s Holzerem málem přinesla úspěch.

V 56. minutě už začala Letná jásat, ovšem předčasně. Diop si totiž při brance pomohl útočným faulem, což nezůstalo bez povšimnutí.

Ubong Moses Ekpai. Tohle jméno si domácí fandové honem rychle zapamatovali, protože to byl právě on, kdo v 65. minutě nasměroval Ševce za vítězstvím. Nutno pochválit i Holzera, jehož centr splňoval nepřísnější kritéria, a Ekpai si hlavou poradil. Fastav měl šance odskočit, ale nebylo mu přáno a naopak se musel ještě o výsledek obávat. Zvláště, když si Karviná dokázala vytvořit tlak. Wágner ale v hlavičce totálně selhal a Kalabiška zase jen provětral Dostálovy rukavice.

Hodně vzrušení přineslo i nastavení. Nejprve šel sám na Berkovce Železník, ale golman Karviné udržel hosty ve hře a ve třetí minutě nastaveného času promarnil příležitost na vyrovnání Šisler, skvěle přitom zasáhl Dostál. Zlín tak udolal Karvinou 1:0.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Teplice 3:3

19.08.2017 17:00

Góly: 48. Dyjan Carlos De Azevedo, 52. Robert Hrubý, 70. Tomáš Mičola - 21. David Vaněček, 30. Jan Rezek, 90. Martin Fillo

Baník po svém návratu zatím fotbalové obecenstvo baví a je jedno, jestli zrovna neschytává debakl od Slovácka. Zkrátka zápasy Ostravy mají náboj a přesně to, co chce fanoušek vidět. Do zápasu s Teplicemi domácí nevstoupili dobře, brzy nabrali manko, ale nakonec sahali po vítězství. Divoká remíza 3:3 je nakonec spravedlivá na všechny strany.

Hodně šancí a především branek, to byl zápas Baníku s Teplicemi. Hosté vstoupili do zápasu mnohem lépe a ve 21. minutě se ujali vedení. Hlavičku Vaněčka ještě Vašek dokázal zpacifikovat, ale dorážku Rezka již nikoliv. Za dalších devět minut paralyzoval skvělé ostravské publikum Vaněček, když se po rohovém kopu Kroba a prodloužení Šušnjara zjevil na zadní tyči, což znamenalo vedení Teplic 2:0.

Baník okamžitě zpozorněl a také začal útočit. Milan Baroš se objevil za teplickou obranou, ale Grigara nepropálil. Ve 41. minutě potkala Baníkovce velká nepříjemnost, po střetu Vaška s Fillem musel domácí brankář střídat a mezi tyče se tak postavil Martin Šustr.

Svěřenci trenéra Kučery byli v nelichotivém postavení, ale hned po změně stran s tím začali něco dělat. Po centru Pazdery se na zadní tyči prosadil De Azevedo, tedy přesněji řečeno, po jeho kontaktu s míčem si vstřelil vlastní gól Michal Jeřábek. Baník byl zpět v zápase a to za chvíli dokonce srovnal na 2:2. Na Mičolův centr si ve správném prostoru naskočil Robert Hrubý a fanoušci mohli jásat.

A to ještě zdaleka nebylo všechno. V 70. minutě předvedl Baník další pohlednou akci, na jejímž konci byl pohotový Tomáš Mičola, jenž se nemýlil. Ostrava tak otočila průběh utkání a vedla čtvrthodinu před koncem 3:2. Baníkovci měli i další šance utkání rozhodnout, ale nestalo se tak a v 90. minutě Teplice srovnaly na konečných 3:3. Znovu za to mohl parádní Krobův centr a skvělá forma Martina Filla, který hlavou rozvlnil síť.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 1:0

18.08.2017 20:15

Góly: 60. David Lafata

Sparta doma udolala Slovácko 1:0 brankou tradičního kanonýra Davida Lafaty, který tak oslavil svůj 400. start v české nejvyšší soutěži. Slovácko nehrálo špatně a v závěru dokonce sahalo po vyrovnání, ale Spartu zachránila branková konstrukce.

Sparta byla jasným favoritem a jakkoliv se na ní v posledních týdnech snáší kritika, do utkání vstoupila lépe. Velice brzy se dostal do stoprocentní šanci David Lafata, ale Heča ho v tento moment ještě vychytal. Právě od Lafaty hrozilo největší nebezpečí a je s podivem, že svěřenci Stanislava Levého dávali tomuto hráči dostatek prostoru. O několik minut později vypálil Šural a Slovácko mohlo děkovat brankové konstrukci. Sparta měla velké množství šancí, jenomže jejich proměňování, to byla velká bída. Hosté uměli také zahrozit, střelu Navrátila musel likvidovat Koubek a Zajíc v zajímavé možnosti nedosáhl na balón.

Poločasový výsledek 0:0 domácím nevyhovoval a Sparta nadále vyvíjela větší tlak. Další tutovku zazdil Zahustel, následně uběhla minuta a slušně zaplněná Letná začala bouřit. Na Ben Chaimův nadýchaný centr si naskočil nikým nehlídaný David Lafata a Heča poprvé inkasoval. 400. Lafatův ligový start byl tedy oslazen další brankou s číslem 201.

Slovácko neskládalo zbraně a Spartu dokázalo dostat pod tlak. Po rohovém kopu Sadílka orazítkoval tyčku Hofmann a další střelecký pokus neprošel přes dobře postaveného Costu. Obrovská šance byla nevyužita a to vzápětí přišla další. Střídající Kubala měl ve vápně jasnou pozici, ale balón poslal vysoko nad. Nic dalšího už si Slovácko nevytvořilo a na Spartě znovu neuspělo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň44008:112
2.Sigma Olomouc43017:39
3.Slavia Praha42203:08
4.Sparta Praha42204:28
5.Slovan Liberec42116:37
6.Bohemians Praha 190541303:26
7.Fastav Zlín42023:36
8.1. FC Slovácko41216:45
9.FK Teplice41217:65
10.Baník Ostrava41218:95
11.MFK Karviná41124:44
12.Dukla Praha41124:94
13.FK Jablonec40314:53
14.FK Mladá Boleslav40132:71
15.Vysočina Jihlava40131:61
16.Zbrojovka Brno40132:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (843)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele