HET liga - preview 4. kola

18.08.2017, 08:35, aktualizováno 20.08.2017, 09:26
Previews
Na trojlístek zápasů se mohou těšit fanoušci tuzemské nejvyšší soutěže, všechna utkání se nicméně odehrají v jeden čas, od pěti hodin. Do Jihlavy zavítá vicemistr z Plzně, jablonecká Střelnice pohostí Duklu a Olomouc vyzve na tuhý souboj Brno...
FK Jablonec - Dukla Praha  (neděle 17:00)
Zatím jen dva body získal v novém ročníku ligy Jablonec. Severočeši to teď budou mít šanci napravit, protože na jejich půdu zavítá Dukla, která má o bod více.

Jablonec si určitě představoval, že bude mít po třech kolech více bodů, ovšem pokud se na to podíváme z jiného úhlu, nejde o zas tak špatný výsledek. Severočeši prohráli jen s Plzní a dva body získali na půdách soupeřů. Přesto by kouč Klucký už konečně rád slavil vítězství. "Už potřebujeme získat tři body. Už nemůžeme hledět jen na krásu, potřebujeme bodovat. Za pár týdnů se nikdo nebude koukat, jestli jsme hráli hezky, ale podívají se do tabulky. A když nebudeme mít body, tak to bude špatně. Musíme vstoupit do zápasu s tím, že chceme za každou cenu bodovat, být hladoví před bránou soupeře, být důrazní v soubojích a někdy na úkor krásy do toho vložit více agresivity," nabádá domácí trenér.

Je paradoxem, že Dukla, která odstartovala katastrofálně, má v tuto chvíli o jeden bod více. Může za to tříbodový import z domácího utkání proti Zlínu, který Hynkovi svěřenci zvládli nejtěsnějším rozdílem. Postavení v tabulce ale v tuto chvíli žádnou výraznější roli nehraje. "Severočeši ukazují v nové sezoně zajímavý herní projev. Budeme muset hrát velmi pozorně, tak abychom eliminovali jejich kombinaci. Věřím, že si dokážeme najít i skulinku v jejich defenzivě," plánuje kouč Dukly Hynek.

Jablonci bude scházet rekonvalescent Kysela, zatímco Dukla nastoupí bez zraněného Marka Hanouska.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Masopust, Pernica, Hübschman, Hanousek - Tecl, Trávník, Kubista, Zelený - Mihálik - Doležal
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojič, Jiránek, Podaný - Bezpalec, Miloševič, Tetour - Koreš, Holenda, Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.74 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Viktoria Plzeň  (neděle 17:00)
Viktoria Plzeň může na čele ligového pelotonu zvýšit svůj náskok, potřebuje k tomu jen porazit porazit Vysočinu. Domácí budou samozřejmě velkým outsiderem, nicméně na Viktoriány si věři a chtějí získat alespoň jeden bod.

Jihlavě se zatím příliš nedaří, což se při vší úctě k týmu viceméně očekávalo. Jihlava zatím ziskala pouze bod, za domácí remízu se Slováckem. Během týdne si ale domácí spravili chuť postupem v poháru, když rozstříleli Vyškov 4:1. Nyní bude proti nim stát mnohem zvučnější soupeř. "Přestože víme, že proti nám v neděli nastoupí velice kvalitní soupeř, tak si zároveň uvědomujeme, že jsme v situaci, že bychom v nadcházejícím utkání potřebovali uspět. Chceme podat takový výkon, který nám zaručí bodový zisk. Vycházet budeme muset ze zpevněné defenzívy a včasného přepínání hráčů z útoku do obrany. Zároveň musíme zefektivnit naši útočnou hru. Zatím v každém utkání jsme si dokázali vypracovat gólové příležitosti, ale vázlo jejich proměnění," prohlásil asistent trenéra Michal Zach.

Viktoria v týdnu zvládla domácí zápas s Larnakou a po výhře 3:1 je blížeji základní skupině Evropské ligy. Že by ale šlo o bezchybnou hru, to tedy ani náhodou. Kouč Vrba se musel pořádně divit, co že to jeho svěřenci páchají v obranné činnosti.

Proti Jihlavě a následně i v odvetě na kyperské půdě je potřeba zlepšení. "Čeká nás nepříjemný soupeř, hlavně v období, kdy hrajeme pohárové zápasy. Musíme se od první minuty koncentrovat na to, abychom nechybovali a odvezli si tři body," nechal se slyšet stoper Roman Hubník. Plzeň naposledy prohrála v Jihlavě před třemi roky, když se do její sítě prosadili Muris Mešanović a Lukáš Masopust.

Jihlavě bude chybět Urblík, Nerad, Hanuš, Mišůn a Rabušic. Dobrou zprávou už je uzdravení záložníka Vaculíka. Trenér Pavel Vrba zase bude postrádat křídelníka Kovaříka i stopera Baránka.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Nový, Kryštůfek, Krejčí, Keresteš - Daníček - Fulnek, Zoubele, Hronek, Popovič - Ikaunieks
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hubník, Hejda, Limberský - Živulič, Hrošovský - Kopic, Hořava, Pilař - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.20 - 3.85 - 1.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Fotbalová Morava je znovu na nohou! Sigma Olomouc totiž přivítá Zbrojovku Brno a určitě půjde o důležitý zápas. Zvláště pro Brno, které ještě nedokázalo zvítězit.

Sigma Olomouc si v úvodu sezony vede nad očekávání dobře a díky dvěma výhrám si hýčká páté místo. Na druhou stranu v lize není lehkých soupeřů, takže svěřenci trenéra Jílka nesmějí polevovat a to ani v zápase s na první pohled trápícím se Brnem. "Brnu se začátek nepovedl, posbíralo jen jeden bod, vypadlo z poháru, takže to jim asi na klidu nepřidalo. Na druhou stranu si myslím, že je to spíš takový impuls pro určitou motivaci, zalarmování týmu, aby v nejbližších kolech do repre pauzy udělal co nejvíce bodů. Z tohoto pohledu bude tento zápas o to těžší. Motivaci urvat body za každou cenu bude soupeř mít," prohlásil trenér Václav Jílek.

Domácí v minulém kole prohráli v Plzni, ale za výsledek se v žádném případě nemusí stydět. S Viktoriány sehráli vyrovnanou partii a s trochou štěstí si klidně mohli odvézt bod. Bod v minulém kole získal jejich soupeř, ale pro něj je to z domácího duelu s Bohemians velmi málo. Zbrojovka si proto moc dobře uvědomuje, že je potřeba konečně zabrat a získat tři body. Sigma však v žádné případě nebude lehkým soupeře, právě naopak. "Předvádějí atraktivní hru a sklízejí úspěchy. Zápas má prvek derby, je to velice blízko, takže předpokládám, že bude mít dobrou kulisu, jaká u takových zápasů bývá. Naším cílem nemůže být nic jiného, než bodový zisk," prohlásil Svatopluk Habanec.

Oba tábory registrují jednu absenci. Domácím nepomůže zraněný Plšek, zatímco hostům Jablonský.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Houska, Texl, Falta - Chorý
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kijanskas, Šural - Polák - Pilík, Kratochvíl - Přichystal, Koné, Lutonský
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.60 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - MFK Karviná  (sobota 17:00)
Hodně za očekáváním si zatím vede Fastav Zlín. Pohárový účastník vyhrál jen jednou ze tří případů a před losem základních skupin Evropské ligy by si bilanci rád vylepšil. O něco lepší start do sezony má Karviná, i když v minulém kole bodově ostrouhala.

Zlín po úvodní prohře v Liberci sice vyhrál nad Zbrojovkou, ale následující kolo opět prohrál, když po jediné brance Ondřeje Kušníra nestačil na do té doby poslední Duklu. "Zatím spokojenost není. V sobotu máme Karvinou, chceme vyhrát a posunout se v tabulce výše. Před losem Evropské ligy to potřebujeme," říká zlínský záložník Daniel Holzer. Ševci už vyhlížejí zvučné soupeře typu Arsenalu, Lyonu nebo AC Milán, avšak koncentrovat by se měli především na zápas s Karvinou.

Karviná loni na Letné prohrála jasně 0:3, ovšem doma dokázala Ševce porazit. Forma hostů zatím není vyloženě špatná, s Jihlavou vyhráli a s Mladou Boleslaví remizovali 1:1. Kaňkou zůstává jen nepovedené utkání na Bohemce.

"Rádi bychom odčinili nepovedený výkon ze zápasu na Bohemce a navíc podruhé za sebou hrajeme proti pohárovému zástupci. To je velká motivace," prohlásil natěšený Jozef Weber.

Zlín se musí vypořádat s absencí Beauguela a chybět bude též Podio, zatímco Karviné bude scházet pouze rekonvalescent Budinský.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Janíček, Gajič, Bartošák - Ekpai, Jiráček, Traoré, Holzer - Železník, Diop
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann - Janečka, Šisler - Štepanovský, Panák, Kalabiška - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.80 - 5.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FK Teplice  (sobota 17:00)
Honem rychle zapomenout na pětibrankový příděl a nejlépe doma přehrát Teplice. To by byl pro domácí ideální scénář. Jenomže to nebude tak jednoduché, Teplice totiž zatím předvádějí dobrý fotbal, který přináší i výsledky.

Skvělý návrat do nejvyšší soutěže poněkud pokazilo třetí kolo a několikrát propíraný zápas na Slovácku, ve kterém Baníkovci prohráli vysoko 2:5. Radost z předchozí výhry v Brně a remíze se Slavií to však nepokazilo. Nyní čeká na Ostravu další těžký soupeř - Teplice. "Je to tým, který na jaře bojoval o Evropskou ligu. Velice zdatný soupeř, který v utkání na Slavii působil velice dobrým dojmem. Mají perfektní rychlou přechodovou fázi po zisku míče, pracují dobře v defenzívě a rozhodně si musíme dát pozor na Filla, který je velmi nebezpečný," upozorňuje trenér Radim Kučera.

V minulém kole ztratily i Teplice, které po výhře nad Duklou a postupu v poháru přes Vltavín remizovaly s Jabloncem 1:1. "Ten náš výkon proti Jablonci nebyl tak dobrý, jak jsme byli poslední dobou zvyklí. Musíme se na Ostravu připravit co nejlépe, abychom se zvedli. Věříme, že uspějeme," doufá záložník Admir Ljevakovič. Také on vyhlíží těžký zápas.

"Bude to zajímavé. Vrátil se Baroš, udělali Poznara, jsou tam i další zajímaví hráči, které známe. Ale jak jsou silní v útoku, tak v obraně mají problémy, na Slovácku teď dostali bůra," dodal Ljevakovič.

Trenér Kučera má k dispozici kompletní kádr, ovšem ani jeho protějšek Šmejkal na tom není špatně, postrádat bude pouze zraněného Horu.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Pazdera, Breda, Šindelář, Granečný - Stáňa, Hlinka, Hrubý, Sus - Baroš, Poznar
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Kučera, Ljevakovič - Fillo, Rezek, Vošahlík - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.76 - 3.26 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha  (sobota 18:00)
Vršovické derby mezi Bohemians 1905 a Slavií Praha bude hlavním tahákem celého kola české HET ligy. Obhájce trofeje se v úvodu sezony stále hledá, byť pod trenérem Šilhavým pokračuje jeho ligová neporazitelnost. Vydrží i po bitvě v Ďolíčku?

Bohemians se v začátku soutěže daří. Ze tří kol získali solidních pět bodů za jedno vítězství a dvě remízy. Klokani zároveň věří, že když dokázali uspět na půdě Sparty, povede se jim totéž i doma proti Slavii. "Jedná se o celek z TOP 3 v Česku. Zápas se ovšem odehraje před odvetou v Lize mistrů. Víme, že to není jednoduché a budeme toho chtít využít. Mají v týmu asi 25 hráčů. Uvidíme, kdo proti nám nastoupí v sobotu. Pokud by se ovšem v sestavě Slavie objevilo mnoho změn, tak ti hráči nebudou spolu úplně sehraní. Není jednoduché jít na Bohemku se stejnou koncentrací jako na zápas Ligy mistrů v Nikósii. Pro ně je ovšem i ten ligový zápas důležitý," rozhovořil se o soupeři trenér Klokanů Martin Hašek.

Vršovické derby má pochopitelně velký náboj. Eden a Ďolíček jsou od sebe vzdáleny jen několik set metrů. "Je to derby, hráči se těší. Je jasné, že do zápasu se Slavií, Spartou jdete trochu jinak než proti slabším soupeřům. Bude to jiné, než třeba s Karvinou," dodal Martin Hašek.

Jak přistoupí k zápasu Slavia, je otázkou. Už v týdnu čeká Sešívané důležitá odveta Ligy mistrů proti APOELu Nikósie. I přes nepříznivý výsledek na Kypru se Slavia nevzdává a věří v postup. Na druhou stranu ani v lize příliš ztrácet nesmí, na vedoucí Plzeň má totiž dvoubodové manko. Je tak velmi pravděpodobné, že kouč Šilhavý protočí sestavu, koneckonců kádr na to má dost široký.

Klokanům bude chybět Krch a otazník visí nad Tettehem, jinak má Martin Hašek kompletní kádr. Jeho protějšek Jaroslav Šilhavý má sice nabitý kádr zvučnými jmény, avšak ti nejdůležitější jako Danny a Deli chybějí. Fit není ani další stoper Bílek.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Švec - Reiter, Hašek ml., Nečas - Kabajev, Tetteh
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Bořil, Jugas, Ngadeu, Sobol - Souček - Zmrhal, Hušbauer, Altintop, Stoch - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.64 - 3.45 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec  (sobota 20:00)
Zajímavou podívanou slibuje duel mezi Mladou Boleslaví a Slovanem Liberec. Domácí vstoupili do sezony velmi špatně a po třech kolech mají na svém kontě jediný bod. Vzájemná utkání v posledních letech přinesla spousty branek, bude to platit i tentokrát?

Když se oba celky naposledy potkaly, bylo z toho drtivé vítězství Slovanu Liberec 4:0. Zarážející je na výsledku fakt, že šlo o poslední kolo, ve kterém Mladá Boleslav bojovala o Evropskou ligu a v případě porážky o ní klidně mohla přijít. Naštěstí pro Středočechy tehdy páté Teplice evropské poháry směle odmítly, takže k boleslavské radosti nakonec tento výsledek kupodivu stačil.

Tentokrát je situace jiná, Mladá Boleslav se po třech kolech krčí ve spodku tabulky a zatím marně vyhlíží tříbodový import. Doma s Libercem by proto potřebovala vyhrát. "Nedávno ještě hráli skupinu Evropské ligy, takže kvalitu určitě mají. Budou tady chtít vyhrát, ale my jim to určitě nedáme zadarmo. Budeme chtít vyhrát více, než oni," nechal se pro BolkaTV slyšet Patrizio Stronati.

Mladá Boleslav měla první výhru na dosah v minulém kole. V Karviné před koncem vedla, jenomže jednobrankový náskok neudržela. "Jeli jsme si pro tři body, takže je to málo a nejsme spokojeni. Dali jsme branku, řekli jsme si, že to musíme udržet za každou cenu, což se nám to nepovedlo," dodal Stronati.

Situace Liberce je o poznání lepší. Čtyři body ze tří zápasů není nic zázračného, ale také to neznamená žádnou paniku. Liberec v minulém utkání remizoval se Spartou 1:1 a kouč Trpišovský doufá, že se jeho svěřenci od výsledku odrazí. "Doufám, že zápas se Spartou bude takové pozitivní nakopnutí. Máme suverénně nejmladší tým v lize, což také znamená, že se dají očekávat určité výkyvy výkonnosti. Stačí se podívat třeba na srovnání zápasů v Olomouci a proti Spartě," řekl liberecký kouč.

Kouč Dušan Uhrin mladší se musí nadále obejít bez útočného dua Chramosta - Mebrahtu. Znamená to, že se vepředu objeví Magera s Klobásou. Mimo hru je také Agajev. Liberci zase budou scházet karetní hříšníci Kúdela s Kerbrem, které ještě doplní zraněný Bartl.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Pauschek, Čmovš, Stronati, Fabián - Takács - Přikryl, Matějovský, Jánoš, Klobása - Magera.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kolář - Mikula, Coufal, Karafiát, Knejzlík - Kulhánek - Ševčík, Breite, Folprecht, Malinský - Potočný.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.70 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - 1. FC Slovácko  (pátek 20:15)
Páteční předehrávku 4.kola HET Ligy obstarají favorizovaná Sparta a Slovácko. Oba týmy mají shodný počet pěti bodů, je ale jasné, že pro letenský tým je to i v úvodu sezony málo. Stramaccioniho svěřenci potřebují zabrat a koho jiného doma porazit, než Slovácko. Hosté z Uherského Hradiště totiž na Letné nikdy nezvítězili.

Sparta kupí v úvodu sezony jeden malér za druhým, naposledy remizovala v Liberci, přestože vedla a hrála proti dvojnásobné převaze. Tato ztráta se v ligové tabulce okamžitě promítla a propast mezi ní a vedoucí Plzní je už čtyřbodová. Sparta se v pátek může posunout na druhé místo, ale potřebuje k tomu porazit Slovácko, které se rozstřílelo s Ostravou. "Bylo překvapením, že to takhle zvládli, protože Baník měl dobrý úvod ligy. Musíme se na ten zápas připravit a zvládnout ho. Nám už v téhle fázi absolutně nic jiného nezbývá, než urvat tři body a odehrát dobrý zápas," nechal se slyšet Radoslav Kováč.

Již zmiňovaná výhra nad Baníkem přišla v pravý čas, po dvou remízách potřebovali svěřenci trenéra Levýho také zabrat a povedlo se. Celkem čekalo Slovácko na ligovou výhru dlouhých devět kol! "Pokusíme se navázat na náš výkon ze zápasu s Baníkem. Bude důležité, abychom se soupeře nebáli a nevyklidili střed hřiště. Budu po hráčích požadovat aktivní výkon s potřebnou agresivitou," řekl trenér Stanislav Levý.

Spartě se proti Slovácku tradičně daří, za deset let s ním prohrála jen jednou a i tentokrát bude velkým favoritem. Speciální utkání může zažít David Lafata, pro kterého by to byl 400. start v české nejvyšší soutěži.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Mareček, Štetina, Vatajelu - Biabiany, Frýdek, Mandjeck, Plavšič, Ben Chaim - Lafata
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Šimko, Divíšek - Navrátil, Šumulikoski, Machalík, Daníček, Havlík - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.50 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň33006:09
2.Slavia Praha32103:07
3.Sigma Olomouc32014:36
4.1. FC Slovácko31206:35
5.Bohemians Praha 190531203:25
 Sparta Praha31203:25
7.FK Teplice31114:34
 MFK Karviná31114:34
9.Slovan Liberec31113:34
10.Baník Ostrava31115:64
11.Fastav Zlín31022:33
12.Dukla Praha31022:73
13.FK Jablonec30212:32
14.FK Mladá Boleslav30122:41
15.Zbrojovka Brno30122:51
16.Vysočina Jihlava30120:41

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1190)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele