HET liga - souhrn 30. kola

26.05.2018, 17:58, aktualizováno 26.05.2018, 17:58
Komentáře a souhrny
Slavia vyhrála na hřišti Teplic a uhájila druhou pozici za mistrovskou Plzní, která pro změnu rozstřílela Duklu. Třetí místo a tím pádem jistotu účasti v základní skupině Evropské ligy má Jablonec, jenž zdolal Slovácko. Olomouc porazila Mladou Boleslav a posunula se před Spartu, která jen remizovala s Bohemians 1905. Karviná vyhrála utkání v Jihlavě, která se s nejvyšší soutěží loučí, neboť ostravský Baník přehrál Brno. Tři body má rovněž Zlín...

Dukla Praha - Viktoria Plzeň 1:5

26.05.2018 16:00

Góly: 38. Dominik Preisler - 3. Michael Krmenčík, 14. Michael Krmenčík, 30. Aleš Čermák, 59. Michael Krmenčík, 66. Ondřej Štursa

Mistrovská kocovina? Kdepak. Viktorka na závěr sezony rozdrtila Duklu na jejím hřišti 5:1 a podtrhla vydařenou sezonu. Hlavní hvězdou byl autor hattricku Michael Krmenčík, nejlepší střelec sezony se nakonec zastavil na šestnácti ligových brankách.

Byl to doslova plzeňský uragán, který řádil v úvodu zápasu na Julisce a který de facto rozhodl celé utkání. Ve 3. minutě vystihl chybnou rozehrávku Krmenčík, načež o zakončení se neúspěšně pokoušel Kopic, ale Krmenčík se ještě jednou dostal k balónu a Plzeň vedla 1:0. Nejlepší střelec letošního ročníku HET ligy přidal další přesný zásah ve 14. minutě, kdy se obtočil kolem obránce a přesnou ranou dal na 2:0. Po půlhodině hry už to s Duklou vypadalo hodně bledě. Aleš Čermák ve vápně zvyšoval už na 3:0.

Dukla se pak konečně probrala a výsledkem bylo snížení. Nejprve Néstor orazítkoval tyč a ve 37. minutě snížil Dominik Preisler. Pochvalu přitom zaslouží i Miloševič za přesný centr, kterým mladého Preislera našel. Na konci prvního a začátku druhého poločasu nehrála Dukla vůbec špatně a dokonce se mohla Viktoriánům přiblížit na rozdíl jediné branky, ovšem všechno nakonec bylo jinak.

V 53. minutě zkompletoval hattrick Michael Krmenčík, slávu pro něj nachystal další skvělou prací Kopic. Po hodině hry dostali prostor i plzeňští mladíci a jeden z nich, teprve sedmnáctiletý Ondřej Štursa, po pouhých třech minutách pobytu na hřišti zvyšoval na 5:1. Svojí premiérovou branku v dresu Viktorie dostal za brankovou čáru i s pomocí teče. Štursova branka byla v zápase poslední.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slavia Praha 0:3

26.05.2018 16:00

Góly: 41. Michael Ngadeu, 51. Tomáš Souček, 68. Jaromír Zmrhal

Druhé místo a tím pádem i předkolo Ligy mistrů si pohlídala Slavia. Sešívaní bez problémů vyhráli v Teplicích 3:0. Domácím už na Stínadlech o nic nešlo a i přes porážku a hrubě nepovedený závěr sezony obsadili konečné osmé místo.

Slavia ještě mohla přijít o druhé místo, pokud by ze zápasu v Teplicích nezískala ani bod a Jablonec zároveň zvítězil nad Slováckem. Jenže Pražané nenechali nikoho na pochybách, do zápasu vstoupili aktivně a šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Sýkorův centr si málem srazil do vlastní sítě Čmovš, ale dobře zasáhl Diviš. O chvíli později nebezpečně pálil Frydrych a Diviš si připsal další úspěšný zákrok. Teplice si vytvořily první příležitost ve 14. minutě a s Vodráškovým centrem si musel poradit brankář Kolář. Také ve 26. minutě byly Teplice blízko vedoucí branky, ale Kučera trestuhodně přestřelil.

Hosté se uklidnili až ke konci prvního poločasu, kdy se jim podařilo vstřelit vedoucí branku. Akci Stocha, Frydrycha a Ngadeua zakončil hlavou posledně jmenovaný a Slavia vedla 1:0. Krátce po změně stran pak hosté přidali i druhý gól a o osudu zápasu už nikdo nepochyboval. Milan Škoda zvládl souboj s brankářem Divišem a Tomáš Souček trefil odkrytou branku - 2:0 pro Slavii.

Sešívaní drželi otěže zápasu pevně ve svých rukou a když v 68. minutě Jaromír Zmrhal překonal Diviše potřetí, bylo rozhodnuto. Závěr zápasu už se v klidu dohrál. Na osmé příčce Teplic se ani přes porážku 0:3 nic nezměnilo, stejně jako na postavení Slavie, která si s definitivní platností zahraje předkolo Ligy mistrů a má rovněž jistotu základní skupiny Evropské ligy.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - 1. FC Slovácko 2:0

26.05.2018 16:00

Góly: 14. Martin Doležal, 53. Jan Chramosta

Obrovský úspěch slaví v Jablonci. Severočeši si po výhře 2:0 nad Slováckem pojistili třetí místo a v příští sezoně si zahrají základní skupinu Evropské ligy. O branky se podělili oba útočníci, tedy Martin Doležal a Jan Chramosta.

Svěřenci Petra Rady měli ještě možnost poskočit na druhé místo, ale potřebovali k tomu nejen zvítězit, ale také porážku Slavie v Teplicích, která se nakonec beztak nekonala.

Nechybělo přitom moc a domácí mohli rychle prohrávat. Kubala už v jasné pozici napřahoval, když se mu vrhl pod nohy Luděk Pernica. Mimochodem obránce Jablonce nastoupil k poslednímu zápasu v dresu Severočechů, neboť už dříve se domluvil na podmínkách ve Viktorii Plzeň. Pak už hrozil převážně domácí tým. Doležal nejprve hlavičkoval mimo, ale ve 14. minutě už byl úspěšnější. Po centru Tomáše Holeše byl jablonecký útočník ve správný čas na správném místě a zblízka zajistil Jablonci vedení.

Jablonec měl v prvním poločase ještě další možnosti, avšak ke změně skóre prozatím nedošlo. I proto, že Doležal i Jovovič své další příležitosti neproměnili. Severočeši si pojistili vedení v 53. minutě, k Janu Chramostovi se odrazil balón a prázdná branka pro něho nepředstavovala žádný problém.

Dvougólový náskok si svěřenci Petra Rady hlídali až do závěrečného hvizdu. Slovácko vyjma první šance na začátku zápasu nic zásadního nepředvedlo a ze severu Čech se vrací po zásluze s nepořízenou. Jablonec vyhrál 2:0 a může se těšit na základní skupinu Evropské ligy.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - MFK Karviná 0:2

26.05.2018 16:00

Góly: 66. Jan Kalabiška, 90+4. Tomáš Wágner (pen.)

Je dobojováno, je hotovo. Karviná vyhrála v Jihlavě 2:0 a odsoudila jí k sestupu. Hosté šli za vítězstvím od úvodní minuty a po celý zápas byli výrazně lepším týmem. Jihlavě sázka na opatrnou hru nevyšla a nakonec jí nepomohl ani výsledek z Ostravy.

Karviná musela v tomto zápase vyhrát, nic jiného by jí totiž v první lize neudrželo. Jihlavě zase stačil k jistotě i bod, popřípadě jakákoliv ztráta Baníku Ostrava.

Nejspíše vědomí, že i ten bod bude stačit k záchraně, domácím fotbalistům poměrně svázalo nohy. Karviná na nic nečekala a na Vysočině začala bušit do vrat. Dreksa hlavičkoval z dobré pozice nad a pokus Wágnera přehodit Rakovana nevyšel. O několik minut později opět zakončoval Wágner, tentokrát hlavou a Rakovan musel zasahovat. Největší šanci prvního poločasu měl Budinský, který ve 25. minutě orazítkoval tyč.

Jednu z mála příležitostí Jihlavy zahodil Ikaunikes, jenž trefil boční síť. V závěru prvního poločasu tlak hostujícího MFK sílil a Rakovan byl palbou, ovšem vše ustál, a tak si Jihlava odnášela do šaten prozatím výsledek 0:0, který jí vyhovoval.

Domácí fotbalisté si byli vědomi faktu, že výkon, který předvedli v prvním poločase, nemůže stačit, ale na jejich hře se nic nezměnilo. Karviná byla nadále lepší a ohrožoval domácí svatyni. Eismanův přímák skončil těsně vedle a na druhé straně pohrdl velkou příležitostí Ikaunikes. Nevyužitá šance musela domácí hodně mrzet, protože v 66. minutě přišel klíčový okamžik zápasu.

Letićův centr posunul hlavou na malé vápno Tomáš Wágner a Jan Kalabiška zblízka zajistil Karviné vedení. Jihlava měla půlhodiny na to, aby srovnala, jinak byl její osud zpečetěn. Ale Karviná hrála dobře a vzápětí mohla zvýšit, kdyby Letić dokázal z úhlu trefit odkrytou branku. Vysočina byla v těžké situaci, čas se jí krátil a musela rychle pelášit dopředu, kde jí čekala už zformovaná defenzíva Karviné. Už v nastaveném čase vrhli Ježci všechno do útoku a ve třetí minutě nastavení byl jejich osud definitivně zpečetěn. Po faulu Vladislava Levina byla ve prospěch hostů odpískána penalta a Tomáš Wágner úspěšnou exekucí poslal Jihlavu do druhé ligy.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 2:0

26.05.2018 16:00

Góly: 65. Dame Diop, 77. Marek Hlinka

Ostrava bude i v příští sezóně prvoligová. Baník musel kvůli výhře Karviné taktéž uspět, což se mu díky dvěma brankám ve druhém poločase podařilo. Velkou měrou se na vítězství podílel útočník Diop, který první gól vsítil sám a druhý si po jeho akci připsal Hlinka.

V sestavě domácích se na pravém kraji obrany objevil Stáňa místo Pazdery. Znovu jen na lavičku usedl Baroš, kterého nahradil Diop. Trenér Brňanů Roman Pivarník již věděl, že posledním zápase jeho svěřencům jde jen o čest, a tak jedenáctku svého týmu obměnil. Mezi tři tyče se postavil brankář Halouska, pravého obránce zahrál Sedlák, střed záložní řady vyztužil Sedlák a v útoku se s hostováním loučil Bazeljuk.

Již ve druhé minutě hlavičkoval Diop vedle brány. Po dvaceti minutách hry nedosáhl Halouska na centr De Azevedo, ale znovu Diop nedokázal v těžké pozici zamířit do odkryté brány. Vzápětí na druhé straně zahrozil střeleckým pokusem Krejčí, ale gólman Laštůvka pohodlně lapil míč do svých rukavic. Baník byl v první půli aktivnější, ale branky se mu docílit nepodařilo.

Po změně stran se jako první dostal ke střele Fillo, ale jeho zblokovanou střelu chytil Halouska. Obrovskou příležitost dostal Baník v 55. minutě. Hlinkovu tvrdou ránu vyrazil Halouska k Fillovi, který byl v pokutovém území nedovoleně zastaven a sudí Královec odpískal pokutový kop. K exekuci se postavil sám faulovaný, avšak Halousky vystihl jeho záměr a zachránil Brno od inkasované branky.

V 65. minutě se však přeci jen dočkali domácí fandové první branky. Procházka svůj útočný výlet zakončil centrem na Diopa, který hlavičkou do protipohybu nedal Halouskovi šanci. Ještě větší klid přišel na kopačky Baníku v 77. minutě. Po Diopově akci z levé strany se k míči i s trochou štěstí dostal Hlinka, který propálil vyběhnuvšího Halousku a rozjásal vítkovický stadion podruhé. Pět minut před koncem ještě Halouska vychytal Diopa, avšak po závěrečném hvizdu se Ostrava mohla radovat ze záchrany.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Slovan Liberec 3:1

26.05.2018 16:00

Góly: 13. Jean-David Beauguel, 51. Jean-David Beauguel, 84. Jean-David Beauguel - 71. Petr Ševčík

Zlín se výhrou rozloučil s domácími fanoušky. Na výhře 3:1 se velkou měrou podílel autor hattricku Beauguel. Liberec i po porážce zůstal a konečné šesté pozici.

Domácí trenér Vlastimil Petržela učinil pro poslední utkání několik změn v sestavě. Prostor mezi třemi tyčemi hájil Dostál, na post stopera se postavil Bijimine a v útoku se objevil Beauguel, který velkou část sezóny promarodil. I v sestavě hostů došlo k prostřídání gólmana, svoji šanci totiž dostal Nguyen. Na hrotu se ukázal Bartl, který nahradil vykartovaného Pulkraba.

Ve 13. minutě ocentroval z právé strany Ekpai přesně na svého spoluhráče Beaugela a francouzský útočník přesnou hlavičkou otevřel skóre utkání. Navrátilec do sestavy Zlína se k dalšímu střeleckému pokusu dostal za jedenáct minut, kdy jeho dalekonosný pokus pokryl Nguyen. Po půlhodině hry prodloužil Džafić na Ekpaie, jehož volej vyrazil Nguyen na rohový kop.

Aktivní Beaugel měl další šanci ke skórování ve 33. minutě, ale Ekpaiovu přihrávku nedokázal uklidit do odkryté brány a namísto toho jej vrátil do Nguyenovy náruče. Hned za minutu se na druhé straně probojoval k centru z levé strany Wiesner, ale těsně netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Ve 37. minutě se pouze zastřeloval domácí Železník.

Šest minut po změně stran se Zlínu podařilo skórovat podruhé. Šťastným autorem branky byl opět Beauguel, který vybojoval míč na polovině hřiště a samostatný únik zakončil prostřelením Nguyena. Liberec mohl odpovědět za sedm minut, ale Breite na hranici pokutového území pálil těsně nad břevno. Slovan zbraně nesložil, což v 63. minutě potvrdil Pilař, jehož střela pořádně protáhla Dostála.

Devatenáct minut před koncem Severočeši snížili po akci dvou střídajících hráčů. K Da Silvově zblokované ráně se dostal Ševčík, který zblízka překonal Dostála. Liberecké choutky na vyrovnání však překazila situace z 83. minuty. Po Vukadinovićově standardní situaci se k zakončení dostal Bijimine, jehož hlavičku dorazil Beauguel. Navrátilec do sestavy zkompletoval hattrick a uzavřel gólový účet duelu.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha 0:0

26.05.2018 16:00

Góly: -

Sparta v pražském derby pouze remizovala v Ďolíčku a sezónu zakončila až na pátém místě. Na letenský celek tedy čeká předkolo evropské ligy. Bohemians dělbou bodů završili povedený ročník, ve kterém se umístili o dvě příčky za rivalem z Letné.

Do základní sestavy Klokanů se po pauze dostal Šmíd a v záloze se místo Reitera objevil Bartek. Hosté se museli obejít bez vykartovaného Štetiny a Plavšiće. Prvního jmenovaného nahradil Costa a levého beka zahrál Frýdek, za Plavšiće zase zaskočil Vatajelu.

Po čtyřech minutách hry vyslal Kanga obloučkem Frýdka, který předložil balón Ban Haimovi, avšak izraelský fotbalista trestuhodně minul. Za minutu musel do útoku Bohemians zasáhnout včasným výběhem brankář Niță, následně se z levé strany protlačil k zakončení Bartek, ale ani on nazamířil mezi tři tyče. Ve 14. minutě se Niță nedostal k Jindřiškovu centru a míč propadl až k Tettehovi, který netrefil odkrytou svatyni Sparty.

Domácí zahájili zápas aktivně, což potvrdil v 15. minutě Dostál, proti jehož střele musel zasahovat Niță. Po půlhodině hry se do pokutového území letenských dostával Hašek, ale našel jen náruč rumunského brankáře ve službách Sparty. Na druhé straně si Frýdek narazil s Vatajeluem, ale jeho slabou střelu chytil gólman Fryšták.

Po přestávce našel si Vatajelu naběhl na přihrávku od krajana Stanciua, po souboji s Hůlkou upadl a sudí Franěk odpískal penaltu. Arbitr však následně celou situaci zkonzultoval s videorozhodčím a po zhlédnutí sporného záběru svůj verdikt odvolal. V 55. minutě si na standardní situaci Vatajelua naskočil Šural, ale našel jen připraveného Fryštáka. Za deset minut se domácí Tetteh prosmýkl okolo bránícího Costy, avšak Nițu svým pokusem nezaskočil.

Dvacet minut před koncem dohrál Vatajelovu nepovedenou střelu Šural, ale zamířil pouze do kotle fanoušků Bohemians. Za dvě minuty vysunul Mašek střídajícího Kabejeva, jehož střelu vyrazil Niță. Stejný hráč se za minutu sám řítil na Nițu, který si ale připsal další úspěšný zákrok. Kabajev svou aktivitou dělal obraně Sparty velké problémy. V 80. minutě prošel kolem dvou protihráčů, ale kličkou na Nițu se vyhnal do zámezí.

Do hry se dostal i Lafata, který si připsal posledních deset minut své kariéry. Již minutu po svém pobytu na trávníku si naskočil na Frýdkův centr, ale Fryšták nakonec nemusel zasahovat. V 90. minutě táhl protiútok domácích Kabajev, který předložil míč Záviškovi, ale jeho střelu lapil Niță. Vítězství Sparty mohl ještě v nastavení zařídit Mustedanagić, ale ve velké příležitosti pálil nad břevno.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav 3:0

26.05.2018 16:00

Góly: 33. Jakub Plšek, 52. Šimon Falta, 81. Jakub Plšek

Olomouc porazila Boleslav a v tabulce HET ligy skončila na čtvrtém místě. Sigma si tak v příští sezóně zahraje předkolo Evropské ligy. Domácí sice dohrávali v deseti, ale Středočeši zahodili několik šancí na změnu stavu. Naopak v dresu Hanáků opět vynikal záložník Plšek.

Domácím scházel kapitán Vepřek, který v minulém kole na Spartě viděl červenou kartu. Svou šanci tak dostal obránce Sladký. Mezi tři tyče se zase postavil Reichl, přičemž ofenzivní část sestavy Hanáků zůstala beze změn. Jedenáctku hostů posílili obránci Šušnjar s Křapkou a záložník Mareš. Ten se již po pěti minutách mohl zapsat mezi střelce, ale jeho střela i díky teči Sladkého skončila nad břevnem.

V desáté minutě si domácí brankář vybral slabší chvilku, když našel protihráče Jánoše. Jemelka však včasným skluzem zabránil pohromě. Ve 28. minutě se ke střele dostal Matějovský, pokus boleslavského záložníka ještě tečoval expert na tyto situace v olomouckém dresu Sladký. Ke štěstí fanoušků Sigmy skončil míč těsně vedle tyče Reichlovy svatyně.

Po půlhodině hry nabil Řezníček v pokutovém území Faltovi, ten ale pálil nad břevno. Ve 33. minutě se ke střele z dálky dostal Plšek. Brankář Poláček si sice sáhnul na míč, ale první brance domácích zabránit nedokázal. Druhý gól domácích přidal sedm minut po přestávce Falta. Záložník Hanáků si navedl míč do středu hřiště, odkud zamířil přesně k tyči.

V 62. minutě měli Středočeši obrovskou příležitost ke snížení skóre. Konatého střelu zastavil na brankové čáře obránce Radaković rukou. Rozhodčí ukázal na penaltový puntík a navrch ukázal Radakovićovi červenou kartu. K pokutovému kopu se postavil Magera, ale Reichl vystihl jeho úmysl a pokus boleslavského útočníka zneškodnil. Za dvě minuty zasáhl olomoucký gólman proti ráně Jánoše. Úspěšný byl Reichl i proti pokusu Ladry.

Neproměněné šance definitivně zlomily odpor hostů. Sami naopak mohli inkasovat v 75. minutě, ale Plšek v obrovské šanci hlavičkoval nad břevno. Za pět minut se však Olomouc radovala potřetí. Střídající Moulis vybojoval míč a po jeho přihrávce se podruhé v utkání prosadil Plšek. Sigma si již pohlídala závěr zápasu a nepustila Boleslav do velké příležitosti.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň30206455:2366
2.Slavia Praha30178550:1959
3.FK Jablonec30168649:2756
4.Sigma Olomouc301510541:2255
5.Sparta Praha301411543:2553
6.Slovan Liberec301371037:3546
7.Bohemians Praha 1905309111030:2938
8.FK Teplice308101232:4034
9.FK Mladá Boleslav30971431:4334
10.Fastav Zlín30891331:4833
11.Dukla Praha30951632:5532
12.Baník Ostrava307101336:4331
13.1. FC Slovácko306131123:3231
14.MFK Karviná30791432:4030
15.Vysočina Jihlava30861630:4830
16.Zbrojovka Brno30661820:4324

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (898)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele