HET liga - preview 30. kola

26.05.2018, 08:11
Previews
V posledním kole české nejvyšší soutěže se rozhodne o tom, kdo doprovodí Brno do druhé ligy a také o rozdělení pohárových pozic za mistrovskou Plzní. Důležité zápasy se budou hrát v Teplicích, kam přijede Slavia, v Jablonci, kde hostuje Slovácko, ve vršovickém Ďolíčku, kde Bohemians přivítají Spartu a v Olomoucí, která se utká s Mladou Boleslaví. Z hlediska záchrany jsou klíčové duely Baníku s Brnem a Karviné v Jihlavě.
Dukla Praha - Viktoria Plzeň  (sobota 16:00)
Viktoria Plzeň odehraje poslední kolo sezony na pražské Julisce, kde v novodobé historii prohrála jen jednou. Svěřenci Pavla Vrby chtějí zakončit sezonu důstojně a ještě pobavit diváky, o což by se měla postarat i domácí Dukla Praha.

Pamatujete na mistrovskou kocovinu při plzeňském titulu v sezoně 2015/2016? Viktoriáni tři kola před koncem, kdy už byli jistým mistrem, všechny zápasy prohráli a ve 30.kole to "završili" výpraskem 0:5 od Slavie. Klub tehdy své hráče potrestal pokutami, ale před zápasem s Duklou věří, že k ničemu podobnému už nedojde. Jinými slovy Plzeň chce hrát naplno, bez ohledu na to, jestli jí ještě o něco jde nebo nejde. "Jsem přesvědčený, že to není jen o mistrovském titulu, ale o sportovních ambicích každého z nás. Je úplně jedno, jestli to je zápas "pouze o body", či utkání o titul. Hráči mají sportovní ambice a věřím, že to budou brát vážně. Doufám, že výsledek nebude nějakých 0:1 nebo 1:1, ale klidně i 4:5, aby diváci byli spokojení," nechal se slyšet kouč Pavel Vrba.

Viktorka po minulém víkendu definitivně zpečetila svůj titul, který je o to cennější, že znamená přímý postup do Ligy mistrů. Stalo se tak po vítězství 2:1 nad Teplicemi. Mistrovské oslavy proběhly na plzeňském náměstí ve velkém stylu, koneckonců sám generální ředitel Adolf Šádek by mohl vyprávět.

Zatímco na umístění Plzně už se nic nezmění, kolikátá skončí Dukla se stále neví. Pražané jsou před posledním kolem desátí a jen případná výhra je může posunout do první poloviny tabulky. Jisté je, že o záchranu už se nebojuje, neboť kolo před koncem má Dukla nedostižný pětibodový náskok. Domácí se chtějí na Julisce rozloučit s fanoušky tím nejlepším způsobem, což by případný triumf nad mistrovskou Viktorii byl. Mimoto Pražané mají svému soupeři co oplácet, poslední měření sil totiž vyznělo lépe pro Západočechy, kteří v úvodním kole sezony vyhráli 4:0.

Jakou nakonec Pavel Vrba zvolí jedenáctku je nejisté. Určitě by se neměl na trávníku objevit zraněný Hájek a u dalších obránců Limberského a Hejdy je to s otazníkem. Dukle bude chybět suspendovaný Ostojič a zraněný Schranz.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Miloševič, Bezpalec, Jiránek, Podaný - Holík, Hanousek, Bilovský - Brandner, Holenda, Néstor.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Havel, Řezník, Hubník, Kovařík - Hořava, Hrošovský - Kopic, Čermák, Zeman - Krmenčík.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 3.78 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Slavia Praha  (sobota 16:00)
Slavia Praha nemůže v závěru sezony nic vypustit a z Teplic si nutně potřebuje odvézt alespoň bod. Pokud by se to nepovedlo, může jí ještě na druhém místě vystřídat Jablonec. Sešívaní věří, že jim třetí předkolo Ligy mistrů už neunikne.

Pokud Teplice k tomuto zápasů přistoupí zodpovědně, nečeká Slavii vůbec nic jednoduchého. Je tam ale to "pokud", protože severočeský tým od 24.kola jen paběrkuje a čím více se blíží konec sezony, tím je to horší. Za všechny stačí jmenovat katastrofální výsledek s Brnem (1:4). Je pravda, že Teplice žádnou extra motivaci nemají. Z osmého místa se už výše posunout nemohou, naopak v případě porážky mohou klesnout až na desáté místo.

Mnohem větší tlak je na fotbalistech Slavie. Případná bodová ztráta je totiž může stát druhé místo a tím pádem 3:předkolo Ligy mistrů. "Nemůžeme teď přemýšlet o tom, že bychom nezvládli boj o druhou příčku. My se teď musíme plně koncentrovat na sobotní zápas v Teplicích a musíme ho zvládnout. Nic jiného v hlavách nesmíme mít," nechal se slyšet Jan Sýkora.

"První krok ji potvrdit jsme nevyužili, ale máme na to ještě jedno utkání. Tlak je na nás podobný jako ve finále nebo semifinále poháru, na Dukle i proti Jablonci. Utkání chcete zvládnout, to je pořád stejné... Každopádně máme pořád náskok a máme to ve svých rukách," dodává kouč Jindřich Trpišovský.

Slavia před týdnem nezvládla zápas s Jabloncem a mezi oběma celky je už jen tříbodový rozdíl, přičemž lepší vzájemnou bilanci mají severočeši.

I když Teplice nad Slavií už čtyři roky nevyhrály, dokázaly jí vždy alespoň potrápit. Někdy více, někdy méně. V 1.kole HET ligy doma Sešívaní vyhráli jen 1:0 a hubené vítězství zařídil proměněnou penaltou Halil Altintop. Zajímavá je i statistika vyhraných zápasů Slavie na Stínadlech. Za deset let se to pražskému celku povedlo jen dvakrát!

Na marodce Teplic zůstávají Shejbal, Hyčka a Vošahlík. Na té slávistické zase Mešanovič, Van Buren, Mingazov, Deli a Flo.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Ljevakovič, Jeřábek, Krob - Soungole, Kučera - Hora, Rezek, Žitný - Vaněček.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil - Souček - Stoch, Hušbauer, Sýkora, Zmrhal - Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.67 - 3.82 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - 1. FC Slovácko  (sobota 16:00)
Už zachráněné Slovácko čeká poslední cesta mimo svůj stadion. Celek z Uherského Hradiště se představí na severu Čech v Jablonci, kde se pokusí zaskočit favorita. Nejlepší celek jara se v případě výhry kvalifikuje do základních skupin Evropské ligy, navíc za jisté konstelace ještě může hrát Ligu mistrů. Poslední zápas v zeleném dresu odehraje obránce Luděk Pernica.

Na milionářskou soutěž však v Jablonci nemyslí, neboť nepředpokládájí, že by Slavia v Teplicích prohrála. Výhra nad Slováckem však severočechům garantuje něco, o co v posledncíh letech dlouho marně usilovali, totiž základní skupinu Evropské ligy. Výhra jim dá definitivní jistotu, v opačném případě bude hodně záležet i na dalších výsledcích Sparty a Olomouce.

Jablonec na jaře pokračuje ve skvělých výkonech a ze všech týmů HET Ligy má nejlepší formu. Potvrdil to před týdnem v Edenu, kde vyhrál 3:1, přestože jen pár dní před tím se stejným soupeřem a na stejném místě prohrál. Jablonec posbíral ve druhé části sezony už deset výher a doma se Slováckem může zaznamenat jedenáctý triumf.

Slovácku už na severu Čech o nic nepůjde. Záchranu si s definitivní platností zajistilo v minulém kole, takže proti Jablonci může hrát uvolněně. A právě to by mohla být jeho výhoda. "Víme, že Jablonec je kvalitní soupeř a navíc stále hraje o poháry, takže do zápasu určitě postaví nejsilnější možné mužstvo. My jim to jedeme znepříjemnit a pokusit se natáhnout naši šňůru bez porážky na osm zápasů," říká záložník Slovácka David Machalík. Slovácko napsoledy prohrálo koncem března s Libercem.

Jablonci bude pro čtyři žluté karty chybět Zelený a kvůli zranění nenastoupí také Masopust. Na druhé straně se zdá být celý kádr pohromadě, otazník visí jen nad startem Divíška.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Hanousek - Trávník, Hübschman, Považanec - Chramosta, Doležal, Jovovič.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Břečka, Krejčí, Reinberk - Janošek, Daníček - Navrátil, Sadílek, Petr - Kubala.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 5.93 - 15.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - MFK Karviná  (sobota 16:00)
Zápas o všechno! Vysočina Jihlava přivítá v nejdůležitějším zápase sezony MFK Karvinou a pokud se chce zachránit, nesmí prohrát. V opačném případě by záleželo ještě na výsledku dalších zápasů. Karviná nemá na vybranou, ta na Vysočině musí zvítězit.

Boj o záchranu je až do posledního kola nesmírně dramatický. Ve 30.kole HET ligy má nejhorší výchozí pozici Karviná, která v přímém záchranářském duelu musí vyhrát v Jihlavě. Když se jí to povede, zachrání se, když ne, doprovodí Zbrojovku do druhé ligy.

Před posledním zápasem pravdy se klubové vedení odhodlalo k nečekanému kroku a odvolalo trenéra Josefa Muchu. Důvodem změny byla prý potřeba nového impulsu. Proti Jihlavě povede tým sportovní ředitel Lubomír Vlk. "Situace je jasná, přesně víme, co je ve hře. Uděláme všechno pro to, aby se v Karviné hrála nejvyšší soutěž i v příští sezóně," nechal se slyšet nový kouč Lubomír Vlk.

Karviná není v optimální formě. V lize naposledy vyhrála před třemi měsíci. V minulém kole navíc vyšla střelecky naprázdno a v jiném klíčovém zápase s Baníkem Ostrava jen remizovala (0:0).

Jihlavě bude proti Karviné stačit i remíza. Jak moc je ošidné hrát na nerozhodný výsledek na Vysočině moc dobře vědí. "Hraní na nerozhodný stav je strašně ošidné. Na to se rozhodně spoléhat nemůžeme! Na zápas se velmi pečlivě připravujeme a víme, co je ve hře. Jde o poslední zápas play-off, vrchol sezóny, duel o všechno. S Karvinou si to v sobotu rozdáme o záchranu v lize. Věříme, že naši fanoušci v tomto enormně důležitém utkání zaplní stadión a pomohou nám jarní záchranářskou jízdu dotáhnout do úspěšného konce. Už jsme udělali velký kus práce, ale před námi je ještě poslední krok," rozhovořil se asistent trenéra Michal Šmarda.

Pokud by Jihlava zápas nezvládla, ještě by existovala naděje na záchranu, ale Baník Ostrava by nesměl porazit Brno. Vysočina získala na jaře několik skvělých výsledků, ale ani to v konečném zúčtování nemusí stačit. Jenom připomeňme, že jihlavští porazili Slavii i Plzeň.

Oba týmy jsou před vzájemným soubojem kompletní, mohou tak nasadit to nejsilnější, co mají k dispozici.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Štěpánek, Buchta, Schumacher - Mara, Urblík - Fulnek, Dvořák, Zoubele - Ikaunieks.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolič, Dreksa, Janečka, Eismann - Panák, Šisler - Štepanovský, Budínský, Kalabiška - Wágner.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.72 - 3.79
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Zbrojovka Brno  (sobota 16:00)
Důležitý zápas se odehraje ve Vítkovicích. Tamní Baník přivítá už jistého sestupujícího z Brna, avšak domácí ještě budou mít o co hrát. Stále nemají jistotu záchrany a pokud chtějí hrát první ligu i v příští sezóně, měli by v nejlepším případě zvítězit.

Ostravané se mohli zachránit již v minulém kole. Tehdy zavítali do nedaleké Karviné, která okupuje druhou sestupovou pozici. I přes velké očekávání fanoušků však Chachaři pouze remizovali a v posledním zápase jim půjde o kejhák. Pokud však Karviná prohraje v Jihlavě, není nutné, aby Baník bezpodmínečně bodoval. Před svým slezským rivalem má totiž jednobodový náskok. Na ztrátu bílozelených se však Ostrava nebude chtít spoléhat.

"Mužstvo si uvědomuje vážnost situace. Je tento týden i ještě vážnější a koncentrované. Ví, že může zúročit veškeré snažení, které do toho dalo, když se vyhrabalo z takřka neřešitelné situace. Věřme, že to zvládneme," uvedl trenér Baníku Bohumil Baník. Ten přišel do Ostravy až v průběhu jara, kdy se Chachaři lopotili na poslední pozici. Od té doby se až nečekaně zvedli, poslední krůček však stále nebyli. O něj se pokusí proti Brnu.

Zbrojovka na jaře propadla na celé čáře a zaslouženě míří do druhé nejvyšší soutěže. Po zimní pauze se přitom očekávalo, že kouč Roman Pivarník dokáže pozvednout mančaft z Králova Pole. Brnu se však absolutně nedařilo v útoku, přičemž k řešení této lapálie nepomohla ani posila z CSKA Moskva Konstantin Bazeljuk. Na jaře se pod Špilberkem radovali z výhry jen dvakrát. Není proto divu, že Zbrojovka má na svém kontě pouhých 24 bodů.

"Domácím jde o hodně, my vstřebáváme zklamání. Ten úvod týdne byl hodně těžký, postupně se z toho oklepáváme a snažíme se mužstvo nachystat tak, aby těžký zápas v bouřlivém prostředí zvládlo. To zklamání jen tak neodezní, relativně tomu pomůže až dovolená. Ta musí zklamání rozptýlit, protože je potřeba, aby hráči dokázali přijít mentálně připravení na novou sezónu, která nebude jednoduchá," řekl Pivarník, jehož budoucnost v Brně je nejistá.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Šindelář, Fleišman - Filla, Hlinka, Hrubý, De Azevedo - Poznar, Baroš
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kryštůfek, Lutonský - Polák, Sedlák - Acosta, Kratochvíl, Ashiru - Zikl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.25 - 16.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Slovan Liberec  (sobota 16:00)
V podstatě pouze povinná dohrávka bude k vidění na zlínské Letné. Tamní Ševci změří síly s Libercem. Domácí se již dokázali zachránit a tak budou chtít především oplatit Slovanu porážku z července.

Až nečekaně krušnou sezónu mají za sebou ve Zlíně. Vše přitom začalo pohádkově. Ševci si poprvé v historii vyzkoušeli skupinovou fázi evropské soutěže. Na ligové scéně to však skřípalo a ani letní posily, kterými byli například záložníci Petr Jiráček s Danielem Holzerem, na tom nic nezměnili. A když se žlutomodrým nepovedl ani začátek jara, došla vedení mužstva trpělivost a oblíbený kouč Bohumil Pánik si musel sbalit kufry.

Na volné křeslo usedl Vlastimil Petžela, ovšem ani zkušený stratég nepřinesl do Zlína klid. Právě naopak, sám Petržela způsobil několik skandálů a jelikož se nedostavovaly ani výsledky, začala se nad Dřevnicí stahovat mračna. Ševci se nakonec i díky souhře několika okolností zachránili již v minulém kole, když remizovali v derby na půdě Slovácka. Vyrovnávací gól vstřelil z penaltového puntíku Lukáš Železník, celé akci však předcházel nafilmovaný pád Vukadina Vukadinoviće.

Na severu Čech si takovým dramatem prožít nemuseli, přesto se i zde bude sezóna hodnotit rozporuplně. Liberec ji zahájil na jedničku a po první polovině byl jedním z aspirantů na postup do Evropské ligy. To platilo dlouho i na jaře, přestože Slovan již nevedl úspěšný kouč Jindřích Trpišovský, který se přestěhoval na slavistický Eden, ale David Holoubek. Pod Holoubkovým vedením se dařilo především Matějovi Pulkrabovi, který svými brankami táhl celý mančaft.

Závěr ročníku ale Severočechům nevyšel. Liberec totiž potkala série šesti zápasů bez výhry, což se ukázalo jako kritické. Přes Slovan se navíc přehnal rival ze sousedního Jablonce a tak se pod Ještědem musí spokojit se šestým místem, ze kterého se do pohárové Evropy nepostupuje. Tento nezdar stál nakonec místo Holoubka a jeho asistenty. Zápas ve Zlíně bude pro realizační tým Liberce posledním.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Matejov, Bačo, Gajić, Bartošák - Ekpai, Hnaníček, Džafić, Holzer - Vukadinović, Železník
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Karafiát, Kačaraba, Mikula - Havelka, Bosančić - Wiesner, Oscar, Pilař - Potočný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.40 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha  (sobota 16:00)
Poslední pražské derby sezóny svede proti sobě Bohemians a Spartu. Domácí se budou chtít rozloučit s fanoušky po povedeném průběhu ročníku. Hosté stále bojují o třetí místo a postup do skupinové fáze Evropské ligy.

V Ďolíčku si mohou říct, že sezónu zvládli úspěšně. Klokani před jejím startem patřili mezi hlavní aspiranty na sestup, avšak pod vedením Martina Haška předváděli solidní výkony, které se promítly do výsledků. Vše vyvrcholilo jarní pětigólovou kanonádou proti Viktorii Plzeň. Od tohoto zápasu se sice ve Vršovicích zapomněl recept na zisk tří bodů, i tak zůstává Bohemka v poklidném středu tabulky s pohodlným náskokem na spodní patra.

S Klokany se proti Spartě rozloučí záložník Slim Luts. Estonský fotbalista se totiž stěhuje na sever Čech do Teplic. Bohemians by si rádi vzpomenuli na první kolo, kdy se střetli právě se Spartou. Dlouho to vypadalo, že celek z Letné po nepovedeném výkonu přeci jen vybojuje tři body. V závěru ale hostující Michal Šmíd zajistil dělbu bodů. Klub z Vršovic se od tohoto výsledku odpíchl k povedené sezóně.

Naopak pro letenské znamenala remíza blamáž, která odstartovala jejich ligové trápení. Pražanům se podzim nepovedl podle představ a začátek jara se nesl ve stejném duchu. Vše vyvrcholilo domácí plichtou s Brnem, po které se ze Sparty pakoval trenér Andrea Stramaccioni. Jeho nástupce Pavel Hapal ze začátku také nepředkládal přesvědčivé výstupy, postupem času se však hra Sparty zlepšila a nyní drží šňůru tří výher v řadě.

"Tři výhry za sebou nás udržely v boji o třetí místo. Když vyhrajeme počtvrté za sebou, budu spokojený. A pak budeme čekat, jak se vyvinou ostatní zápasy," řekl Hapal. Letenští totiž musí spoléhat na zaváhání Jablonce, jinak se budou muset spokojit s maximálně čtvrtou pozicí. Ani ta není jistá, protože vzadu číhá na svoji příležitost Olomouc. Spartě navíc budou chybět vykartovaní Lukáš Štetina a Srdjan Plavšić a také zraněný Václav Kadlec.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Baderka, Švec - Hašek, Jindříšek - Reiter, Vaníček, Mašek - Tetteh
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Niţă - Zahustel, Kaya, Costa, Frýdek - Kulhánek, Kanga - Ben Haim, Stanciu, Vatajelu - Šural
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.96 - 3.98 - 1.64
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Olomouc nadále zápasí o co nejvýhodnější postavení v Evropské lize, pro posun vpřed však musí spoléhat na ztráty soupeřů. Jejím sobotním protivníkem bude Mladá Boleslav, která se již zachránila a v posledním duelu jí půjde především o čest.

Sigma prožívá vskutku až snový návrat do nejvyšší soutěže. Před dvěma lety téměř stejný kádr sestoupil o patro níž. Nyní se po téměř spanilé jízdě může těšit na střetnutí v pohárové Evropě. Olomouc vsází především na sehranost a trenéra Václava Jílka. Na Hané si však dojem z ročníku trochu pokazili v posledních týdnech, kdy se z průběžného třetího místa propadli za Jablonec a Spartu na pátou příčku.

"Největší motivací je utkání vyhrát. Co můžeme ovlivnit, to je ten samotný zápas. Chceme vyhrát, na co to bude ve finále stačit, to už není v naší moci. Soupeř dlouho neměl jistotu záchrany, takže možná o to byl nervóznější. Protože přece jen ambice Boleslavi jsou o něco jiné, než jak vypadal jejich pohyb v tabulce. Myslím, že teď s jistotou záchrany budou uvolnění, s řadou zkušených a kvalitních hráčů, nečeká nás vůbec nic jednoduchého," uvedl Jilek.

Středočeši si před zahájením ročníku skutečně dělali zálusk na mnohem vyšší příčky, než na jakých se pohybovali po většinu sezóny. I přes velkou kvalitu na soupisce se jim však nedařilo výkonnostně ani výsledkově, tudíž museli vzít za vděk tuhý boj o záchranu. Ten nakonec v Boleslavi zvládli a dokázali se vyšplhat na současné deváté místo. Pokud v posledním kole získají více bodů než Teplice, mohou se posunout ještě výše.

Boleslav se trápila především doma. Pod vedením nového kouče Jozefa Webera si první domácí vítězství připsali až v minulém kole proti Dukle Praha. "Je dobře, že jsme vyhráli a ukončili neblahou sérii bez jarní domácí výhry. Není jedno, jestli Boleslav, která v předchozích sezónách hrála v popředí ligy, skončí letos třináctá nebo devátá. Budeme usilovat o co nejlepší umístění i za týden v Olomouci," vzkázal po utkání s Duklou Weber.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Radaković, Jemelka, Sladký - Zahradníček, Houska, Plšek, Kalvach, Falta - Řezníček
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Poláček - Pauschek, Chaluš, Takács, Křapka - Hubínek, Matějovský - Konaté, Valenta, Ladra - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.24 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň29196450:2263
2.Slavia Praha29168547:1956
3.FK Jablonec29158647:2753
4.Sparta Praha291410543:2552
5.Sigma Olomouc291410538:2252
6.Slovan Liberec29137936:3246
7.Bohemians Praha 1905299101030:2937
8.FK Teplice298101132:3734
9.FK Mladá Boleslav29971331:4034
10.Dukla Praha29951531:5032
11.1. FC Slovácko296131023:3031
12.Vysočina Jihlava29861530:4630
13.Fastav Zlín29791328:4730
14.Baník Ostrava296101334:4328
15.MFK Karviná29691430:4027
16.Zbrojovka Brno29661720:4124

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (495)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele