HET liga - preview 8. kola

23.09.2017, 08:58, aktualizováno 25.09.2017, 08:54
Previews
Liberci se proti Slovácku daří a potvrdit to chce i v dohrávce osmého kola letošní sezony. Slovan si zatím vede velmi dobře a v případě výhry se bodově dotáhne na třetí Slavii...
Slovan Liberec - 1. FC Slovácko  (pondělí 19:00)
Dohrávku 8. kola české nejvyšší soutěže obstarají Slovan Liberec a Slovácko. Severočeši se po porážce s Plzní vrátili na vítěznou vlnu a dvakrát vyhráli. Totéž se nedá říci o Slovácku, které se herně i výsledkově trápí. Kordulovi svěřenci jsou dokonce až na čtrnáctém místě.

Liberci se až na výjimky v této sezoně daří a tým trenéra Jindřicha Trpišovského to uplynulý víkend znovu potvrdil. Nejprve dokázal odčinit porážku s Plzní a porazit Zbrojovku Brno na jejím hřišti a následně si zařídil i postup v MOL Cupu přes Hodonín. Liberec ovšem musel jít přes prodloužení, v němž nastřílel čtyři branky.

Slovácko mělo v MOL Cupu volno, a tak se mohlo plně koncentrovat na nadcházející duel na stadionu U Nisy. Trenér Kordula musel zapracovat hned na několika věcech, jednak psychice hráčů a také gólové produktivitě. Od kanonády do sítě Baníku se totiž hosté ve čtyřech zápasech ani jednou neprosadili a to je velký problém. "Realita je taková, že tady pracujeme s velmi mladým mužstvem, které nemá ještě tolik zkušeností a to se v některých případech projevuje. Máme v tuto chvíli šest bodů, ale nemyslím si, že ta naše situace je nějaká kritická, podobně jsou na tom i jiná mužstva. Kluci jsou mladí, takové situace ještě neznají. Potřebují čas, potřebují pracovat a potřebují důvěru. My jim věříme a zároveň víme, že nic nepřijde hned," uklidňoval situaci trenér Slovácka Kordula.

Liberec má se Slováckem výrazně lepší vzájemnou bilanci. Za posledních deset let s ním prohrál všeho všudy jen jedinkrát a Severočeši budou i tentokrát velkým favoritem.

Domácí celek bude s největší pravděpodobností postrádat Grajciara a možná také Váchu, u kterého je start nejistý. Slovácku zase bude chybět zkušený Šumulikovski a pro čtyři žluté karty nenastoupí ani Reinberk.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Mikula, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Coufal, Folprecht, Breite, Ševčík, Potočný - Pulkrab
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Hofmann, Šimko, Divíšek - Daníček, Machalík - Navrátil, Havlík, Petr - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.82 - 5.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Karviná se herně i výsledkově trápí a vše chce napravit v domácím duelu se Zbrojovkou Brno. Ani hosté totiž neoplývají formou, se stejným počtem čtyř bodů jsou dokonce na předposledním místě tabulky.

Stručně řečeno, oba celky jsou na tom velice bídně. Karvinou může těšit alespoň vysoká produktivita, protože jak o víkendu s Olomoucí, tak i v týdnu v Kroměříži nastřílela tři respektive čtyři branky. Zatímco ale v prvním případě to na body nestačilo, ve druhém to znamenalo jasný postup do dalšího kola MOL Cupu. Karviná si postupu pochopitelně považuje, na druhou stranu ligový zápas s Brnem bude mnohem složitější a náročnější. "To nás pochopitelně těší, ale s Brnem to bude úplně jiný zápas. Budeme muset víc tvořit a oba týmy budou pod větším tlakem, protože získané čtyři body jsou pro nás i pro ně opravdu málo," nechal se slyšet asistent trenéra Josef Mucha. Dosavadní čtyři body získali karvinští díky domácí výhře nad Jihlavou z úvodu ligového ročníku a remíze s Mladou Boleslaví.

V podstatě stejně jsou na tom hosté z Brna. Zbrojovka se po senzační výhře nad Spartou vrátila ke špatným výsledkům a prohrála jak v Boleslavi, tak i doma s Libercem. Nyní je čeká Karviná, kterou v loňské sezoně nedokázali porazit, protože hned dvakrát se hrálo shodně 1:1. A žádná výsledková divočina, jakou sehrála Karviná v minulém kole se příliš neočekává.

"Jsme přesvědčeni, že udělají maximum pro to, aby se takový zápas neopakoval. Jinak ale platí, že se soustředíme hlavně na sebe. Máme nachystané nějaké varianty, co se týče sestavy i taktického záměru. Nyní je chceme dopilovat," připomněl porážku domácích 3:5 od Olomouce brněnský trenér Richard Dostálek

Jeho protějšek Jozef Weber nebude mít k dispozici útočníka Wágnera, jinak je tým kompletní. Na druhé straně nemohou zasáhnout do hry Šural, Kratochvíl a Krejčí.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann - Šísler, Janečka - Štěpanovský, Budinský, Letič - Panák
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Jovanovič, Juhar - Polák, Sedlák - Fortes, Pilík, Lutonský - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.52 - 4.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Baník Ostrava  (neděle 17:00)
Důležitý souboj z hlediska vývoje záchranářských starostí čeká na Jihlavu s Baník. Hosté nasbírali jen o dva body více, takže se klidně může stát, že Vysočina svého soupeře po dnešku přeskočí.

Pokud vůbec můžeme hovořit o formách obou týmů, lépe na tom bude Jihlava, která nedávno zvládla porazit Duklu 3:2 a v týdnu si spravila chuť postupem v MOL Cupu. Černou kaňkou je ale těžká porážka v Jablonci. Vysočina tam schytala rovnou bůra! Samozřejmě v pohárovém utkání se Sokolovem to už bylo o ničem jiném. "Chceme navázat na zodpovědný projev v pohárovém měření proti Sokolovu a zejména na kvalitní domácí výkon proti Dukle, kdy měla naše hra v první půli vysoké parametry. Při pohledu do tabulky je jasné, že potřebujeme zvítězit," nemusel zdůrazňovat asistent kouče Kopeckého Michal Kadlec.

Baníkovci si moc dobře uvědomí o jak důležitý zápas jde. Jihlava i Baník byli před sezonou pasování na jedny z outsiderů na sestup a jejich vzájemný duel může v budoucnu sehrát velkou roli. " Další důležitý zápas. My jsme teďka samozřejmě ty body nesbírali, takže tam jedeme s jasným cílem uspět. Nejlepší by byly tři body, tak abychom drželi distanc od Jihlavy.To vítězství, které by nám pomohlo, už potřebujeme jako sůl," nechal se slyšet trenér Baníku Radim Kučera.

Jihlava s Ostravou neprohrála od chvíle, kdy českou nejvyšší soutěž opustil její dlouholetý název Gambrinus liga, tedy už před třemi lety. Jihlava je tedy v pěti posledních vzájemných zápasech s Baníkem neporažena.

Domácí se musejí obejít bez Nerada a Štěpánka, kdežto hosté jsou v plné síle.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Nový, Tlustý, Krejčí, Keresteš - Vaculík - Fulnek, Zoubele, Ikaunieks, Popović - Klíma
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Pazdera, Pokorný, Šindelář, Granečný - Sus, Hlinka, Hrubý, Stáňa - De Azevedo - Baroš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.45 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Teplice  (neděle 18:00)
Spartu čeká naročné domácí utkání proti nepříjemnému soupeři. Teplice se budou chtít na Letné předvést a určitě odvézt nějaký bod. Sparta si však další zaváhání dovolit nemůže a potřebuje nutně zvítězit.

Už před tímto kolem byla ztráta na vedoucí Plzeň velká a pokud Sparta neporazí Teplice, tak ještě naroste. Letenští jsou stále pod palbou kritiky, naposledy v lize nezvládli derby se Slavií, které podlehli 0:2. Tým trenéra Stramaccioniho si alespoň spravil chuť v poháru, i když herně vůbec nepřesvědčil. Na půdě druholigového Znojma zvítězil 1:0, ale o výsledek se musel až do konce strachovat. Nicméně povedený výkon předvedl Bogdan Vatajelu. "Musíme být soustředění, musíme se na zápas koncentrovat, hrát jako tým. Zkrátka musíme vyhrát, musíme se probrat, protože Plzeň má všech sedm výher. Musíme se dostat na přední příčky tabulky," vyjmenoval, co všechno Sparta musí učinit právě Bogdan Vatajelu.

"Pro nás je důležitý už každý zápas. My hrajeme každý zápas jak play off a přijede velmi těžký soupeř Teplice. Já je řadím vysoko, myslím si, že je to velmi dobrý mančaft, dobře poskládaný Je to dorbý mančaft, dobře vyvážený, hrají dobrý fotbal. Mají tam zkušený i mladý kluky a vysoký stopery," varoval před soupeřem Radoslav Kováč.

Teplice budou mít na Letné o motivaci postaráno. Jak by také ne, každý chce proti Spartě uspět. Skláři v minulém kole pouze remizovali 0:0 s Bohemians a kolo před tím ještě prohráli ve Zlíně. "Určitě nejedeme k žádnému utkání s tím, že prohrajeme, natož na Spartu," nechal se slyšet trenér Šmejkal.

Spartě bude chybět stoper Kaya, jinak se marodka solidně vyprázdnila. Jednu ztrátu hlásají i Teplice, jmenovitě bude chybět Hora.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Zahustel, Mareček, Štětina, M.Kadlec - Mandjeck, Frýdek - Ben Chaim, Rosický, Biabiany - Lafata
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Král, Jeřábek, Krob - Ljevakovič, Kučera - Fillo, Rezek, Hyčka - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.01 - 5.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Slavia Praha  (sobota 17:00)
V generálce na venkovní zápasy Evropské ligy se společně utkají oba zástupci Fastav Zlín a Slavia Praha. Ševcům to zatím v lize příliš nejde, na druhou stranu jestli se mají o co opřít, pak o domácí prostředí. Slavia je sice v tabulce druhá, ale na vedoucí Plzeň hodně ztrácí.

Hodně daleké cesty mají před sebou fotbalisté Zlína i Slavie. Vítěz českého poháru cestuje do Moskvy a ligový mistr se představí v Astaně. Ale ještě než na Evropskou ligu dojde, čeká je vzájemné utkání, které bude velmi důležité.

Zvláště pro Slavii, která i díky výtečnému začátku Plzně nesmí příliš ztrácet. Sešívaní ale nabrali skvělou formu. Po výhře nad Tel-Avivem zvládli derby se Spartou (2:0) a v ligovém poháru si s chutí zastříleli proti Třinci (5:1). Nyní čeká Sešívané cesta do Zlína. "Zlín teď sbírá zkušenosti z evropského fotbalu, přes léto posílil, zkvalitnil tým. Z tohoto pohledu nás nečeká nic jednoduchého, nicméně my tam jedeme s vírou ve vítězství," říká před sobotním duelem trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

Ševci zatím pokračují v nevyrovnaných výkonech a střídají domácí vítězství s venkovními porážkami a to vše proložené bezbrankovou remízou s Šeriffem Tiraspol v rámci Evropské ligy. Pro svěřence Bohumila Pánika je to jistě zklamání, na druhou stranu v týmu je pořád plno nových tváří a kombinace ligy, MOL Cupu a Evropské ligy je pro Zlín něčím novým.

Zlín má před sebou velmi náročný program. V sobotu doma přivítá silnou Slavii a ve čtvrtek se představí na půdě Lokomotivu Moskva, aktuálně třetího týmu ruské Premier ligy.

Slavii budou chybět Danny, Švento, Hromada a dlouhodobě i Muris Mešanovič. Zlínu zase Janíček s Hronkem.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Jiráček, Traoré, Bartošák - Vukadinovič, Diop
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Bořil, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu - Sýkora, Hušbauer, Rotaň, Stoch - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.18 - 3.35 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec  (sobota 17:00)
Bohemka se po pohárové blamáži představí na ligové scéně a v Ďolíčku přivítá nevyzpytatelný Jablonec. Severočeši rozjeli svůj brankostroj na plné obrátky, což by rádi předvedli i na horké půdě ve Vršovicích.

Hráči Bohemians 1905 se po výhře nad Slováckem a velmi cenné remíze v Teplicích utkali s Vlašimí a málokdo asi očekával, že druholigový celek zvítězí. Klokani přitom vstoupili do zápasu parádně a brzy vedli, jenomže Vlašim nejenže srovnala, ale v prodloužení dokonce vedla. O postupujícím nakonec rozhodly pokutové kopy, v nichž měla více štěstí Vlašim.

Pro Martina Haška je to určitě nepříjemně hořká pilulka, protože tým na triumf v poháru, po vzoru Zlína, pomýšlel. Na druhou stranu Klokani se teď mohou soustředit jen na ligu, kde se chtějí co nejrychleji zachránit. "Jablonec je hned za námi. Stejně jako se Slováckem, v Teplicích, tak i teď s Jabloncem nás čeká utkání s nejbližším tabulkovým sousedem. Soupeř umí hrát do plných, ale má i rychlé a zajímavé hráče. Na českou ligu i trochu nadstandardní. Třeba zkušený Hübschmann, se kterým jsem se potkal ve Spartě. Mě bylo třicet a on tam přišel. Dále také Tecl, který se dostal do dobré formy. Hrají do plných, ale mají v možnostech i styl rychlých protiútoků. Defacto se dá říci, že se mohou prezentovat jakýmkoliv herním stylem," nechal se slyšet Martin Hašek.

Utkání ligového poháru na rozdíl od Bohemky Jablonec zvládl a Viktorii Žižkov porazil 2:1. Úspěšně tak navázal na kanonádu s Jihlavou. Trenéra Zdeňka Kluckého může těšit výrazné zlepšení v produktivitě, vždyť jablonečtí nastříleli za posledních pět kol dvanáct branek. Pro Jablonec není Bohemka zrovna oblíbeným soupeřem. V minulé sezoně jí nedokázali ani jednou porazit.

Klokani budou bez rekonvalescenta Krcha a nejistý je start Švece. Na druhé straně bude chybět pouze Valeš.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Jindřišek - Reiter, Hašek ml., Nečas, Bartek - Tetteh
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Hübschman, Hanousek - Masopust, Kubista, Trávník, Jovovič - Doležal, Tecl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.18 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Na vlně nováčkovské eufórie se stále veze Sigma Olomouc . Hanáci jsou v popředí tabulky a setrvat tam hodlají i po tomto kole, ve kterém hostí pražskou Duklu. Hosté jsou v této sezoně hodně nevyzpytatelní, což v týdnu potvrdili senzačním vypadnutím z českého poháru.

Sigma pokračuje v dobrých výsledcích a v minulém kole doslova rozstřílela Karvinou 5:3. Svěřenci trenéra Václava Jílka už posbírali čtrnáct bodů a jsou v těsném závěsu za druhou Slavií. O další body se střetnou na domácím Andrově stadionu s Duklou, kterou v lize naposledy porazili před pěti lety. "My samozřejmě budeme chtít to utkání zvládnout jako všechna předešlá. Na to se moc nedívám, jestli mají nebo nemají zvýšenou motivaci. Prostě čeká nás další ligové mužstvo, které je silné, ve venkovních zápasech zatím tolik bodů neposbírali, ale to neznamená, že by sem nejeli s úmyslem bodovat," uvedl trenér Jílek.

Dukla zatím předvádí hodně nevyzpytatelné výsledky. Po špatném startu dokázala třikrát v řadě bodovat, aby pak prohrála s posledním Jihlavou. V minulém kole zase porazila Baník, aby v týdnu senzačně vypadla z MOL Cupu. Nad síly Pražanů byla domažlická Jiskra, která zvítězila 3:2.

Velký rozdíl je, jestli hraje Dukla doma nebo venku. Připomeňme, že doma Dukla neztratila ani bod a dokonce neinkasovala. "Všechny góly, které jsme v této sezoně dostali byly venku, takže nedělat tolik chyb, nepouštět ty mančafty do tolika šancí co jsme pouštěli," hledá recept na zápas v Olomouci brankář Filip Rada.

Sigma se nejspíše bude muset vypořádat s citelnou absencí útočníka Chorého i zkušeného obránce Škerleho. U obou je start nejistý. Dvě absence hlásí i Dukla. Delší dobu je mimo Hanousek i další zraněný Koreš.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Houska, Texl, Kalvach, Falta - Plšek
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojič, Jiránek, Podaný - Bezpalec, Tetour - Koval, Miloševič, Brandner - Holenda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.74 - 4.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň  (sobota 18:00)
Jestli existuje soupeř, proti kterému se Plzni nedaří, je to Mladá Boleslav. Viktoriání zajíždějí na mladoboleslavskou půdu prodloužit vítěznou sérii a upevnit si vedení v tabulce, ale čeká je nejen neoblíbený soupeř, ale navíc rozehraný do dobré formy.

Prvních pět kol Mladé Boleslavi hrubě nevyšlo a pomohla až reprezentační přestávka, po které se Středočeši uklidnili a psychicky srovnali. Rázem to odskákalo třemi brankami Brno a v minulém kole i Slovácko, které doma prohrálo nejtěsnějším rozdílem.

Svěřence Dušana Uhrina mladšího čeká vedoucí tým ligy Viktoria Plzeň, která dosud neztratila ani bod. "Jde vidět, že v tom mužstvu je pohoda. Zápasy zvládá de facto jakýmkoliv způsobem. Například teď vyhráli nad Zlínem 2:1, dokáží získat výsledky jednogólovým rozdílem a to je důležité. Ne vždycky se může dařit," chválil hosty útočník Lukáš Magera.

Viktoriáni si moc dobře uvědomují, jak těžký soupeř je čeká. Špatné formě mladoboleslavských z úvodu sezony nepřikládají žádnou váhu. "Měli složitější začátek, ale zdá se, že se uklidnili. Půjdou nahoru, mají kádr na to, aby bojovali o poháry. Čeká nás velmi těžký zápas. Jsem zvědavý, jak to zvládneme proti soupeři, který se chytil a bude na nás dobře připravený," poznamenal Vrba.

Plzeň sedm zápasů neprohrála a na druhou Slavii má šestibodový náskok a na pátou Spartu dokonce desetibodový. Ztratí Vrbova parta první body v Mladé Boleslavi? V loňské sezoně skončily oba zápasy nerozhodným výsledkem.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Pauschek, Chaluš, Stronati, Fleišman - Hubínek, Rada - Přikryl, Matějovský, Chramosta - Mebrahtu
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Živulič, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.11 - 3.54 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň770016:221
2.Slavia Praha743010:115
3.Sigma Olomouc742113:714
4.Slovan Liberec74129:713
5.Sparta Praha73226:611
6.FK Jablonec724113:710
7.Bohemians Praha 190572414:410
8.Dukla Praha731310:1210
9.FK Teplice723210:99
10.Fastav Zlín73046:79
11.FK Mladá Boleslav72146:117
12.1. FC Slovácko71336:66
13.Baník Ostrava713310:166
14.MFK Karviná71157:124
15.Zbrojovka Brno71155:134
16.Vysočina Jihlava71155:164

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1058)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele