HET liga - souhrn 8. kola

23.09.2017, 18:55, aktualizováno 25.09.2017, 20:54
Komentáře a souhrny
Plzeň ukončila tříleté čekání na triumf v Mladé Boleslavi, opět jí k tomu pomohl skvělý start. Sigma Olomouc zase bavila a hravě si poradila s Duklou, Slavia ve Zlíně kvůli penaltě přišla o dva body. Jablonec uspěl v Dolíčku, tři body mají i Jihlava a Karviná, Sparta neměla velké problémy s Teplicemi, Liberec ztratil se Slováckem...

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 1:1

25.09.2017 19:00

Góly: 71. Matěj Hybš - 86. Tomáš Zajíc

Ani devatenáct střeleckých pokusů a zhruba hodinová přesilovka nestačila Liberci na vítězství proti Slovácku. Slovan se sice dostal v 72. minutě do vedení, ale pět minut před koncem srovnal na konečných 1:1 Tomáš Zajíc. Obě branky padly v době, když už byl počet hráčů na obou stranách vyrovnaný.

Jak hned z kraje zápasu dostat Slovácko do úzkých předvedl David Machalík. Naprosto zbytečným a ostrým skluzem na Voltra si nic jiného nemohl zasloužit a Kordulovi svěřenci museli od 7. minuty hrát v početní nevýhodě. Liberec okamžitě dostával územní převahu, ale k překvapení všech to bylo také to jediné, co měl. Až s blížícím se koncem poločasu nebezpečně hlavičkoval nad Pulkrab a krátce po něm napálil z nadějné pozice boční síť Potočný. Do třetice pak tečoval balón mimo Hečovu svatyni Breite a do šaten se šlo za stavu 0:0.

Trenér Jindřich Trpišovský nejspíše své svěřence nabádal k trpělivosti a také větší aktivitě, to druhé rozhodně platilo. Slovan zachytil hrůzostrašnou rozehrávku Heči, kterou mohl potrestat prvním gólem Pulkrab, jenomže branku zase netrefil.

V 62. minutě byla početní výhoda domácích u konce. Karafiát opět zbytečně zastavil Navrátila a po druhé žluté kartě musel i on předčasně do sprch. Slovácko vycítilo šanci udeřit, jenomže se stal přesný opak. Po centru Bosančiče hlavičkoval do výtečného Heči Pulkrab, ovšem brankář Slovácka se nedohodl s Juroškou a další chyby už využil Matěj Hybš ve vedoucí branku.

Liberecký Potočný měl v dalším průběhu dvě příležitosti zvýšit a definitivně rozhodnout o vítězství svého celku, ale dvakrát selhal a pět minut před koncem nastal u Nisy šok. Poté, co Vácha ztratil balón, přešli hosté do rychlého brejku a Daníček našel na malém vápně skórujícího Tomáše Zajíce - 1:1.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Teplice 3:0

24.09.2017 18:00

Góly: 16. Václav Kadlec, 45. David Lafata, 57. Václav Kadlec

Snad poprvé v sezoně předvedli fotbalisté Sparty výkon za který se rozhodně nemusí stydět. Nebezpečné Teplice vyřídili po hodině hry 3:0. Dva zásahy si připsal Václav Kadlec, jednu trefu přidal i David Lafata.

Sparta byla skutečně aktivnější a první pozdrav Tomáši Grigarovi poslal z přímého kopu Vatajelu. Teplice ale mohly vést a kdo ví, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby Rezek jasnou šanci proměnil. Někdejší reprezentant obdržel centr z prava a z první těsně minul Dúbravkovu svatyni. Teplice svojí šanci neproměnily a Sparta o pár minut později trestala. Přetažený Vatajelův centr vrátil na malé vápno Zahustel a Václav Kadlec zblízka překonal Grigara.

Vedoucí branka pražany nabudila a ti to čím dál častěji zkoušeli ze střední vzdálenosti. Pohotová rána Marečka skončila vedle a když už to vypadalo, že Hovorkova střela skončí v síti, na poslední chvíli zasáhl Fillo. Sparťanům se podařilo těsně před odchodem do šaten vstřelit druhý gól a to byl nakonec klíčový okamžik celého utkání. Závar před Grigarem ukončil až David Lafata, který doslova dotlačil balón za brankovou čáru.

Domácí se druhou trefou uklidnili a také do druhého dějství vstoupili lépe. Brzy mohl zvýšit na 3:0 Václav Kadlec, ale v klíčový moment si příliš předkopl balón. Kadlece to nakonec vůbec nemuselo mrzet, protože Sparta v 57.minutě předvedla podobnou akci jako u prvního gólu. Přetažený centr vrátil na malé vápno Zahustel a Václav Kadlec ve správný čas na správném místě zvýšil na 3:0 a lidově řečeno bylo vymalováno.

Do konce utkání ještě zbývala zhruba půlhodina a oba celky měly další šance ještě změnit skóre. Na Teplické straně to byl Jeřábek, který dvakrát nedokázal přesně zakončit. Sparta udržela čisté konto a zvítězila 3:0.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Zbrojovka Brno 2:1

24.09.2017 17:00

Góly: 21. Eric Ramírez, 56. Lukáš Budínský (pen.) - 8. Michal Škoda

Brněnská Zbrojovka si komplikuje situaci a po další porážce na hřišti Karviné je poslední s už dvoubodovou ztrátou na nesestupové pozice. Brnu nebyl nic platný dobrý začátek, Karviná nejenže rychle srovnala, ale po změně stran dokonala obrat. Hosté následně přišli o vyloučeného brankáře Melichárka a tím bylo rozhodnuto.

Byl to důležitý duel, oběma celkům se totiž vůbec nedaří a tři body pro ten, či onen tým by byly velkou vzpruhou.

Brno začalo v Karviné dobře a už v 8. minutě se díky dlouhému nákopu Pilíka dostalo do vedení. Ve vápně totiž Pilíkův centr sklepl Pavlík a uvnitř malého vápna zblízka dopravil balón do sítě Michal Škoda. Hosty branka nakopla a brankář Berkovec musel být znovu ve střehu po střele Fortese. Také Karviná udeřila víceméně z první šance, kterou měla. Propadlý rohový kop zasáhl Eric Ramírez a Karviná srovnala na 1:1. Domácí mohli ještě do konce poločasu dokonat obrat, ovšem Ramírez placírkou přestřelil Melichárkovu branku.

Zápas se lámal po změně stran, přesně v 57. minutě, kdy se uvnitř pokutového území Brna skácel Moravec a sudí odpískal pokutový kop. Pravdou je, že Moravec šel na zem hodně ochotně a penalta to byla velice přísná. Každopádně Lukáš Budinský si nedělal těžkou hlavu, penaltu proměnil a Karviná vedla 2:1. Za chvíli navíc neudržel nervy na uzdě Melichárek, povalil svého protihráče a sudí ho bez milosti vyloučil. A to už byl velký problém, Brno tedy nejenže prohrávalo, ale navíc muselo dohrávat v početní nevýhodě.

Karviná měla sérii šancí, jak utkání definitivně rozhodnout, jenomže v ofenzívě si někdy příliš počínala lehkovážně, za což mohla v závěru pykat. V 83. minutě mohla Zbrojovka zčistajasna srovnat, Škoda si ve vápně převzal balón, otočil se a trefil jen dobře zasáhnuvšího Moravce. Brnu to tam nepadlo ani v nastavení, kdy po Halouskově nákopu vznikl závar a Pavlík zblízka donutil ke skvělému zákroku Berkovce. Byl to důležitý moment, který nakonec výraznou měrou přispěl k výhře Karviné 2:1.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Baník Ostrava 2:1

24.09.2017 17:00

Góly: 37. Dāvis Ikaunieks, 90. Jakub Fulnek - 21. Dyjan Carlos De Azevedo (pen.)

Velmi důležitý duel zvládla Jihlava. S ostravským Baníkem sice prohrávala, ale výsledek dokázala ve třetí minutě nastavení otočit. Hrdinou okamžiku se stal Jakub Fulnek a Vysočina se rázem vyšplhala na průběžné třinácté místo.

Důležitost utkání byla jasná, pokud se chce Jihlava zachránit, potřebuje doma sbírat body právě proti takovým soupeřům jako je Baník. A to samozřejmě platilo i opačně. Vysočina ale začala lépe a hned v 1.minutě mohl rozjásat jihlavské fanoušky Fulnek, který po závaru vypálil a zasahovat musel Vašek. O několik minut později minul branku Urblík a v 19.minutě přišla pro domácí studená sprcha. Domácí obrana si počínala při bránění Šašinky nedovoleně a sudí odpískal pokutový kop. Vzhledem k absenci Milana Baroše se míče chopil Dyjan De Azevedo a i když trefil stejnou stranu kam skákal Hanuš, dostal balón do sítě.

Jihlava se snažila o okamžitou odpověď a ránu Keresteše vytáhl golman Vašek. Neuspěl ani Zoubele, opět skvěle zasáhl Vašek, nicméně domácí zůstávali u balónu a nakonec po rohovém kopu udeřili. Z prvu se zdálo, že Baník rohový kop ustál, jenomže Vaculík vrátil centrem balón na malé vápno a Davis Ikaunieks srovnal na 1:1. Závěr prvního poločasu ještě nabídl zajímavou situaci, kdy hlavní sudí odpískal pokutový kop, ale svůj verdikt vzal kvůli ofsajdu zpátky.

Baník byl po změně stran překvapivě aktivnější a i se dostával do koncovky, jenomže scházela větší razance a důraz. Také Jihlava měla šance, například Keresteš po nepovedeném centru orazítkoval břevno. Jihlava se v závěru tlačila dopředu, jenomže rozhodnout mohl i Baník. V první minutě nastavení měl na kopačce vítězný gól Hrubý, ale zase scházela přesnost i razance. Ostravští za to nakonec zaplatili vysokou cenu. Ve třetí minutě nastavení si domácí vytvořili velký závar a Jakub Fulnek nadvakrát procedil balón za Vaškova záda! Jihlava byla v eufórii, Baník nakonec porazila 2:1.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 0:2

23.09.2017 18:00

Góly: 3. Michael Krmenčík, 14. Michael Krmenčík

Viktoria Plzeň je nadále bez ztráty bodu a navíc navyšuje své vedení v tabulce. Rozhodla o tom výhra na půdě neoblíbeného soupeře Mladé Boleslavi a zaváhání Slavie. Vrbovi svěřenci předvedli parádní začátek zápasu, během kterého se dvakrát prosadil Michael Krmenčík.

Lepší start už si Viktoriáni stěží mohli představit. V Mladé Boleslavi jim stačily pouhé tři minuty, aby se ujali vedení. Přitom domácí začali hodně aktivně a ještě před inkasovanou brankou stihli nebezpečně vypálit Matějovský s Chramostou. Nebylo to nic platné, ve třetí minutě nacentroval šajtlí Limberský a Krmenčík parádní ranou z voleje překonal Vejmolu. Navíc za jedenáct minut opět zafungovala spolupráce Limberského s Krmenčíkem a vytáhlý útočník na zadní tyči zvyšoval na 2:0.

S Mladou Boleslaví to vypadalo bledě, nicméně domácí se i za tohoto stavu nevzdávali a tlačili se dopředu. Petr Mareš mohl snížit z volného přímého kopu, avšak zamířil těsně vedle tyče. Stejný hráč pak pálil i ve 23. minutě a Kozáčik schoval balón v rukavicích. První poločas ještě nabídl tutovku Petržely, který postupoval sám na Vejmolu, ale k další změně skóre už nedošlo.

Zajímavé šance byly k vidění i ve druhém poločase. Mladá Boleslav se snažila o kontaktní branku, ale Kozáčikova svatyně jako by byla zakletá. Slovenský brankář dobře zasáhl proti hlavičce Stronatiho a Přikrylovu ránu vyrazil na rohový kop. Čtvrthodinu před koncem mohl završit hattrick a definitivně rozhodnout o vítězství Plzně Krmenčík, po rohu ale vypálil vedle. Také většina dalších akci končila jen mimo branku a zkrátka Plzeň si už vítězství 2:0 vzít nenechala.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Slavia Praha 1:1

23.09.2017 17:00

Góly: 84. Vukadin Vukadinović (pen.) - 76. Ondřej Bačo (vl.)

Nepříjemnou ztrátu si opět připisuje Slavia, přestože se ve Zlíně čtvrthodinu před koncem ujala vedení. Vedení po gólu Milana Škody ale nemělo dlouhého trvání, za osm minut srovnal z pokutového kopu Vukadin Vukadinovič. Oba celky si tak v generálce na další kolo Evropské ligy připsaly po bodu.

Slavia věděla, že jí ve Zlíně čeká náročné utkání, a proto se chtěla co nejdříve uklidnit brzkým gólem. Sešívaným patřil první poločas, ovšem z převahy, kterou měli, nic nedokázali vytěžit.

První šanci však měli domácí a to už ve čtvrté minutě. Ekpai poslal do vápna centr a Vukadinovič ho trestuhodně netrefil. O chvíli později si zkoušel vymodlit pokutový kop Jugas, ale sudí Královec se rozhodl nepískat. Pak už hrozila Slavia. Hušbauerovu střelu nadvakrát krotil Dostál. Ve 34. minutě měl obrovskou příležitost Van Buren, na zadní tyči byl sám a stačilo trefit prázdnou branku, ovšem právě to se nestalo. O pár minut později zase postupoval z úhlu na Dostála Bořil, ale ani on nerozvlnil síť.

Druhý poločas dlouho žádnou velkou šanci nenabídl. Mírnější převahu získával Zlín, avšak Laštůvka zůstával bez práce. Železníkova rána šla mimo branku a totéž platilo na druhé straně o Hušbauerově pokusu. Mířidla si rovnal i aktivní Stoch, který dalekonosným pokusem z první výrazně přestřelil.

Bezbrankový stav nakonec vydržel do 75. minuty, kdy Slavia rozehrála rohový kop a Milan Škoda hlavou překonal Dostála! Slavia byla blízko důležité výhře, jenomže za osm minut fauloval Jugas ve vápně Diopa a Královec nařídil pokutový kop. Zodpovědnost na sebe vzal Vukadin Vukadinović a suveréně srovnal na 1:1.

Slavia si mohla vzít vedení zpátky a vypracovala si dvě stoprocentní příležitosti. Nejprve se odkryla branka Součkovi a skvělý zákrok předvedl Dostál a po něm Zmrhal pálil nad. Neproměněné šance musely Slavii pořádně mrzet, zvláště když je v nastavení pořádně vystrašil Vukadinovič, který orazítkoval tyč. Konečná remíza 1:1 je tak pro obě strany spravedlivá.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 0:1

23.09.2017 17:00

Góly: 56. Martin Doležal

Fotbalisté Bohemians doma nečekaně zaváhali a s Jabloncem prohráli nejtěsnějším rozdílem. Výhru Severočechů zařídil v Ďolíčku útočník Martin Doležal.

Vše přitom mohlo být jinak, kdyby Klokani využili alespoň nějakou z řady gólových příležitostí. Už v páté minutě měl na kopačce vedoucí gól Tetteh, ovšem jeho přízemní rána pouze rozezvonila tyč. Stejný hráč měl velkou příležitost i po čtvrthodině hry, jenomže v dobré pozici váhal se zakončením až to nakonec prováhal. Ve 25. minutě zase nečekaně propadl balón brankáři Hrubému, ale nenašel se nikdo z domácích, kdo by usměrnil balón do sítě. A brankou neskončila ani další šance, kterou svým dravým průnikem skvěle připravil Tetteh. Dostál měl po jeho přihrávce nabito, ovšem z voleje pálil nad!

Všechny nevyužité šance Klokanů mrzely o to více, když po změně stran zničehonic udeřil Martin Doležal. Skvělou práci předvedl Masopust, který Doležala našel stříleným centrem a útočník Jablonce byl ve správný čas na správném místě.

Bohemku inkasovaná branka hodně zmrazila a svěřenci Martina Haška nebyli schopni na Doležalův gól jakkoliv reagovat. S ubývajícím koncem se sice domácí tlačili dopředu, ale žádná tutovka k vidění nebyla. Dvě minuty před koncem prolétl pokutovým územím Jablonce ostrý centr, ale nikdo z domácích na něj nezareagoval. Naopak pojistku měl na kopačce Mihálik a to rovnou dvakrát, pokaždé ale trefil jen obránce. Jablonec každopádně výsledek udržel a z Ďolíčku veze cenné vítězství.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Dukla Praha 3:0

23.09.2017 17:00

Góly: 17. Jakub Plšek, 32. Jakub Plšek, 80. Martin Sladký

Už na druhé místo poskočila Sigma Olomouc. Hanáci jasně porazili Duklu 3:0, když dvě branky vstřelil Jakub Plšek a třetí v závěru přidal Martin Sladký. Dukla toho na Hané moc neukázala, čímž potvrdila, že se jí venku vůbec nedaří.

Domácí Sigma začala dobře a bezbrankový výsledek vydržel jen do 17. minuty. Pak se totiž po centru Sladkého hlavou prosadil Jakub Plšek a Sigma vedla 1:0. Domácí navíc zůstávali u balónu a ve 32. minutě zvyšovali po podobné akci na 2:0. Plšek si opět naskočil na skvělý centr, a i když mu Rada pokus zneškodnil, proti dorážce už nic nezmohl.

Podobně hodlala udeřit i Dukla, jednu z mála šancí měl ve vzduchu Holenda, ale na rozdíl od Plška netrefil branku. Vytáhlý útočník Pražanů byl asi jejich nejaktivnějším hráčem, nicméně scházela mu větší přesnost v zakončení.

Sigma ale byla mnohem nebezpečnější. Proti Zahradníčkovi zasahoval Rada a brankář Dukly se zaskvěl i proti tutovce Plška, když i s jeho přispěním skončil balón na břevně. Sigma byla nadále aktivnější a chtěla rozhodnout třetím gólem. Falta ale pálil do připraveného Rady a dočkal se až Martin Sladký. Ten z dálky vypálil a Rada se natahoval marně. Třetí branka Hanáků znamenala definitivní rozhodnutí. Dukla na další dění rezignovala a smířila se s celkem jasnou porážkou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň880018:224
2.Sigma Olomouc852116:717
3.Slavia Praha844011:216
4.Sparta Praha84229:614
5.Slovan Liberec842210:814
6.FK Jablonec834114:713
7.Fastav Zlín83147:810
8.Bohemians Praha 190582424:510
9.Dukla Praha831410:1510
10.FK Teplice823310:129
11.1. FC Slovácko81437:77
12.MFK Karviná82159:137
13.FK Mladá Boleslav82156:137
14.Vysočina Jihlava82157:177
15.Baník Ostrava813411:186
16.Zbrojovka Brno81166:154

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (641)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele