HET liga - preview 7. kola

15.09.2017, 08:57, aktualizováno 18.09.2017, 08:54
Previews
Pondělní dohrávka české ligy nás zavede do Plzně. Vedoucí Viktoria, která je zatím po šesti kolech stoprocentní, přivítá Zlín, jemuž se naposledy podařilo na západě Čech vyhrát...
Viktoria Plzeň - Fastav Zlín  (pondělí 18:00)
Viktoria Plzeň může Slavii znovu odskočit na šest bodů, potřebuje k tomu však porazit ambiciózní Zlín. Ševcům se v minulé sezoně podařilo v Plzni zvítězit, ovšem letos je parta trenéra Vrby k neporažení. Viktoriáni jsou po šesti kolech stoprocentní a zažívají jeden z nejlepších startů do sezony vůbec.

Oba celky mají za sebou pohárová vystoupení v Evropské lize s rozpačitými výsledky. Zatímco Zlín v olomouckém azylu vybojoval remízu 0:0 se Šeriffem Tiraspol, Viktoria opět nezvládla duel proti rumunskému FCSB a tentokrát prohrála 0:3.

V domácí soutěží je to zatím jiná písníčka. Viktoria je bez ztráty kytičky na prvním místě a za šest kol nejenže neztratila ani bod, ale obdržela jediný gól. Takovýto start do soutěže si Viktoriáni nepředstavovali ani v těch nejhezčích snech. V minulém kole bez problému zvítězili v Liberci 3:0 a nyní je čeká Zlín, tedy soupeř, kterého v minulé sezoně nedokázali porazit. "Zlín bude mít teď na podzim podobně náročný program jako my, protože hraje základní skupinu Evropské ligy. Někteří z nich tohle zažijí úplně poprvé v životě, což na ně může dolehnout. To by měla být naše výhoda v cestě za vítězstvím," nechal se slyšet obránce Hájek.

"Zlín hraje poslední sezony velmi dobře. Má zajímavé hráče, nebude to nic jednoduchého, ale věřím, že si s nimi poradíme," dodává Limberský.

Zlín je na tom v HET lize o něco hůře. Minulé kolo s Teplicemi sice zvládl, ale v tabulce je stále až devátý. Ševci zatím těží výhradně z domácích zápasů, na zlínské Letné vyhrál všechna utkání, venku zase všechna prohrál.

Pavlu Vrbovi bude scházet celá řada hráčů. Baránek, Čermák, Hubník, Kovařík a Pilař, ti všichni jsou zranění. Na druhé straně nepomohou Zlínu Janíček a Hronek.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hájek, Hejda, Limberský - Hrošovský, Živulič - Kopic, Kolář, Zeman - Krmenčík.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Hnaníček, Gajič, Bartošák - Ekpai, Jiráček, Traoré, Mehanovič, Vukadinovič - Železník.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.88 - 9.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Vysočina Jihlava  (neděle 15:00)
Jablonec se chystá na důležité utkání s Jihlavou. Severočeši dosud nenasbírali tolik bodů, jak by si asi představovali, a kde jinde uspět než doma s předposlední Jihlavou.

Fotbalisté Jablonce získali dosud jen sedm bodů, když pouze jednou vyhráli a čtyřikrát remizovali. Naposledy se tak stalo s Ostravou, přestože Jablonec vedl 2:0 a byl na nejlepší cestě získat tři body. "Je potřeba zlepšit aktivitu a koncentraci po celých devadesát minut utkání. V některých zápasech jsme v závěru zápasu vedli, ale nedokázali jsme to udržet do konce. Když vezmu teď Ostravu, tak patnáct minut před koncem vedeme 2:0, ale necháme si tím, že nejsme aktivní, vstřelit dvě branky," prohlásil zklamaný Zdeněk Klucký.

Jablonec tak doma potřebuje zabrat, navíc hostí poměrně oblíbeného soupeře, se kterým na Střelnici nikdy neprohrál. Na druhou stranu výsledky Jihlavy jsou poněkud matoucí. Herní projev totiž není špatný a ve většině případů dopláceli Ježci na tristní produktivitu. "Přitom jsme s žádným soupeřem vyloženě nepropadli. Dokážeme si v každém zápase vytvořit šance, jenže je neproměňujeme. Musíme jít štěstí naproti, nebát se a tlačit se do šestnáctky," nevzdává se trenér Vysočiny Ivan Kopecký.

Jihlava před týdnem poprvé vyhrála, když dokázala otočit nepřiznivý vývoj s Duklou. Se čtyřmi body však Ježkům nadále patří předposlední pozice.

Trenér domácího celku Zdeněk Klucký bude postrádat pouze zraněného Valeše, jinak je jeho tým kompletní. Na druhé straně nenastoupí Nerad, Rabušic a Štěpánek. Všichni tři laborují se zraněním.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Hübschman, Hanousek - Masopust, Kubista, Trávník, Zelený - Doležal, Tecl.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Nový, Tlustý, Krejčí, Keresteš - Vaculík - Fulnek, Zoubele, Ikaunieks, Popovič - Dvořák.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.58 - 7.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Sparta Praha  (neděle 18:00)
V neděli odpoledne vypukne v Edenu 288. derby pražských S a obě strany už se nemohou dočkat. Slavia i Sparta však ztrácejí na vedoucí Plzeň, a pokud tedy nevyhrají, jejich manko na čele může ještě narůst. Své portfólio slavných derby rozšíří Andrea Stramaccioni.

Vedl Inter Milán v boji s AC, zažil derby v Římě i v Aténách, ovšem v českém prostředí bude mít premiéru. Andrea Stramaccioni zatím nemá ve Spartě na růžích ustláno, letenští pod jeho vedením zažívají krušné časy, nicméně italský kouč věří, že právě v derby se může leccos změnit. "V derby je největší šance ukázat, že si každý zaslouží oblékat dres Sparty. Zažil jsem derby v Římě, v Miláně, v Aténách a každé je svým způsobem jiné. Každé má lokální specifika, ale všude má mimořádný význam. K tomu pražskému mám velký respekt a mužstvo na něj připravuju s maximální energií," nechal se slyšet Andrea Stramaccioni.

Sparta před týdnem porazila Karvinou 2:0, ale spíše než výsledek se řešili její rozpolcení fanoušci. K uklidnění situace nepřispěl ani historický moment v podobě gólu uzdraveného Tomáše Rosického. Postavení Sparty v tabulce není optimální, s jedenácti body jí patří až čtvrtá příčka a navíc ztráta na Viktorii Plzeň činí už sedm bodů!

Příliš si vyskakovat nemůže ani Slavia. Sešívané dělí od první příčky šest bodů. Obhájce titulu se ale stále může pyšnit ligovou neporazitelností. Pod vedením Jaroslava Šilhavého dosud nenašel přemožitele. Vítězně vstoupil i do základních skupin Evropské ligy. Izraelské Maccabi Tel-Aviv porazil jedinou brankou Tomáše Necida 1:0. Trenér Jaroslav Šilhavý využil rotace kádru a některé členy základní jedenáctky nechal odpočívat. V derby se Spartou totiž očekává ještě náročnější utkání. "Těžší bude. Bude určitě bouřlivější, v Edenu bude víc lidí. Ale nemyslím si, že bude rozhodující, zda vyhraje ten, nebo onen," stručně dodal Jaroslav Šilhavý.

Historie vzájemných zápasů je nesmírně bohatá. Jde už o 288. měření sil. V loňské sezoně byla úspěšnější Slavia, která zvítězila na Letné 2:0 a v Edenu pak po kontroverzním pádu Mingazova zachránila remízu 1:1 na poslední chvíli.

Slavia nebude moci využít svou nejzvučnější posilu Portugalce Dannyho, kterého trápí zranění. Mimo hru je i jeden z nejzkušenějších Slávistů v derby Dušan Švento. Jinak je to především Sparta, kdo má problémy se sestavou. Tomáš Rosický se sice už uzdravil, ale chybějí jiní jako Néstor, Kaya, Štětina, Sáček, Hovorka a nejspíše i Michal Kadlec. Utkání vypukne v Edenu v 18 hodin a řídit jej bude sudí Jan Jílek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Frydrych, Jugas, Deli, Bořil - Ngadeu - Van Buren, Rotaň, Hušbauer, Stoch - Škoda.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Zahustel, Mareček, Costa, Čivič - Mandjeck, M. Frýdek - Biabiany, Rosický, Šural - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.43 - 4.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Sigma Olomouc  (sobota 17:00)
Karviná se po slibném začátku trápí a tři kola už nejenže nebodovala, ale ani nevstřelila gól. Oproti tomu nováček z Olomouce se veze na vlně euforie a je třetí. Poradí si Hanácí i v Karviné?

Začátek HET ligy se domácím povedl. Výhra nad Jihlavou a remíza s Boleslaví znamenaly čtyři body, avšak dalšího rozšíření už se tým trenéra Webera nedočkal. Následoval složitý los a porážky ve Zlíně, s Libercem a na Spartě. "Máme málo bodů a střílíme málo gólů. Věříme, že to jedním zápasem zlomíme. Kéž by se tak stalo už nyní proti Sigmě. Tento zápas by nás mohl nakopnout. Chce to se ještě víc koncentrovat v zakončení," řekl asistent trenéra Josef Mucha.

Sigma je ve zcela jiné pozici. Začátek se jí vyvedl skvěle a dosud Hanáci nasbírali jen jednu porážku, o kterou se zapříčinila Viktoria Plzeň. V minulém kole dokonce nováček obral o body mistrovskou Slavii. Proti Karviné tak bude v pozici mírného favorita.

"Druhý rok je pro nováčka složitější. Nicméně Karviná má ve svém středu hráče, kteří jsou určitým předpokladem pro to, aby bodovala. O to to pro nás bude těžší, domácí musí udělat pro vítězství maximum a na hřišti to bude určitě cítit," nechal se slyšet trenér Václav Jílek.

Karviná se s Olomoucí potkávala ve druhé nejvyšší soutěži v sezoně 2014/2015 a dvojzápas žádného vítěze nepoznal. Dvakrát se dělily body za shodný výsledek 2:2.

Trenér domácích Jozef Weber bude s velkou pravděpodobností postrádat útočníka Wágnera, jinak je tým kompletní. Na druhé straně platí totéž a nejisté jsou starty Chorého a Škerleho.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann - Šisler, Janečka - Kalabiška, Budínský, Panák - Ramírez.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Houska, Plšek, Falta - Manzia.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.33 - 3.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Brno se po triumfu nad Spartou vrátilo pevně nohama na zem, což zapříčinila jasná porážka v Mladé Boleslavi. Domácí i v 7. kole čeká těžký soupeř v podobě Slovanu Liberec.

Porážka 0:3 od Mladé Boleslavi zároveň znamenala propad na poslední místo tabulky, ovšem jen díky horšímu skóre, protože čtyři získané body má hned čtveřice týmů. Situace Zbrojovky pochopitelně není dobrá, avšak v týmu je odhodlání vše změnit. "Nálada je bojovná, chceme se prezentovat stejně, jako se Spartou, a uděláme pro to maximum. Je jasné, že proti Spartě se motivace hledá snáze, ale Liberec má také kvalitní mužstvo a dobré hráče, to by nás mělo motivovat taky. Stejně jako to, že jsme poslední, což rozhodně nechceme," zdůraznil Tomáš Pilík.

Do cesty se Zbrojovce postaví Slovan Liberec, který ze dvou posledních venkovních zápasů bral plný počet bodů. Na druhou stranu i Liberec v minulém kole klopýtl a rovněž prohrál jasně 0:3. "Utkání s Plzní jsme nezvládli, ale v předchozích zápasech jsme buď bodovali, nebo předvedli dobrý výkon. S Plzní to byl jeden zápas s těžkým soupeřem, který je upřímně někde jinde než my. Teď se ukáže síla našeho mančaftu, jak rychle se po takové porážce dokážeme sebrat," řekl trenér Jindřich Trpišovský.

Loni se Brnu proti Liberci dařilo. V zápase pod Ještědem vydřelo remízu 0:0 a doma dokonce zvítězilo po jediné brance Jakuba Řezníčka.

Zbrojovka se bude muset vypořádat s celou řadou absencí. Zraněný je Šural a hned tři hráče trápí viróza (Kratochvíl, Přichystal, Krejčí). Jisté není ani to, zdali nastoupí Kijanskas a Jablonský.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Jovanovič, Juhar - Polák, Sedlák - Fortes, Pilík, Lutonský - Škoda
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Mikula, Breite, Vácha, Ševčík, Potočný - Pulkrab.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.21 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav  (sobota 19:00)
Víc jak 270 minut už Slovácko nevstřelilo gól a ve třech zápasech v řadě nezvítězilo. V týdnu navíc došlo ke změně pozic, kdy se hlavním trenérem stal Michal Kordula a sportovním ředitelem Stanislav Levý. Dopomohou změny konečně k vítězství, nebo Mladá Boleslav naváže na první výhru s Brnem?

Změna na trenérském postu je možná na první pohled jen kosmetická, v praxi však může mít zásadní význam. Slovácko se v posledních kolech trápilo, nejenže totiž nevyhrálo, ale ve třech kolech v řadě nevstřelilo ani gól. Naposledy si celek z Uherského Hradiště odvezl nejtěsnější porážku ze stadionu Bohemians.

Mladá Boleslav po reprezentační přestávce konečně zabrala a výsledkem bylo hladké vítězství 3:0 nad Brnem. Situace Středočechů je však nadále špatná a proto cestují na Moravu s jasným cílem zvítězit. "Mají mladý tým a vepředu kvalitní hráče jako Navrátil, Zajíc. Mají zkušeného Šumulikovskiho, který ten tým diriguje. Slovácko žije fotbale a my tam pojedeme s tím, že chceme vyhrát," prohlásil Petr Mareš.

Bude to právě Veliče Šumulikovski, jenž bude pro zranění v zápase chybět. Jedná se o jedinou ztrátu Slovácka. Hosté se zase představí bez rekonvalescentů Magery a Kysely.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Šimko, Divíšek - Sadílek, Navrátil, Daníček, Machalík, Havlík - Zajíc.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Pauschek, Chaluš, Stronati, Fleišman - Hubínek, Rada - Přikryl, Matějovský, Mingazov - Mebrahtu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.34 - 2.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
Dukla v rámci páteční předehrávky přivítá Baník Ostrava, který by už potřeboval naplno bodovat. Oba týmy v minulém kole nevyhrály a o to budou mít větší žízeň na úspěch.

Domácí fotbalisté si v 6.kole pokazili dobrou sérii bez porážky, když ztratili nadějně rozehrané utkání v Jihlavě. Dukla ještě dvě minuty před koncem vedla, aby nakonec zápas prohrála 2:3. Fanoušci tak očekávají domácí revanš, i když Baník nebude snadným soustem.

Baník vyjma prvního kola nevyhrál a v následujících zápasech získal tři body za tři nerozhodné výsledky. Ten poslední získal doma s Jabloncem, přestože prohrával už o dva góly. Baník mohl i s trochou štěstí výsledek otočit, ale konečná plichta 2:2 je asi spravedlivější.

Každopádně Baník už pět kol v řadě nevyhrál a tuto sérii by rád přerušil na Julisce, kde v novodobé historii ještě nikdy nevyhrál. "Dukla tu kvalitu a sílu na domácím hřišti dlouhodobě má, to je prostě fakt. A myslím to ve vztahu ke všem soupeřům, nejen k Baníku. I v této sezoně to dokazuje, když zatím oba domácí zápasy proti Bohemce a Zlínu zvládla. Tím svým taktickým pojetím hry a kombinací je nepříjemná," řekl Radim Kučera.

Na každé straně jsou hlášeny dvě velké ztráty. Domácím nepomůže Hanousek, kterého ještě doplňuje Koreš. Oba jsou zranění. Baník bude zase dost možná postrádat Milana Baroše. "Tento týden byl tím, že hrajeme v pátek, krátký, kalkulujeme zatím se všemi variantami, ale byl bych rád, kdyby byl Bary zdravý a mohl hrát, i když tam je tréninkový výpadek. Zatím to je otevřené," řekl Radim Kučera.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojič, Jiránek, Podaný - Bezpalec, Tetour - Koval, Miloševič, Brandner - Holenda
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Pazdera, Šindelář, Pokorný, Granečný - Mičola, Hrubý, Hlinka, De Azevedo, Sus - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.68 - 4.06
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - Bohemians Praha 1905  (pátek 18:00)
Klokani zavítají na půdu těžkého soupeře z Teplic. Severočeši se po nepovedeném zápase ve Zlíně chtějí vrátit na vítěznou vlnu, avšak Bohemka nebude snadným soustem.

Bohemka si pod Haškovým vedením vede dobře a po šesti kolech jí patří solidní sedmé místo. V minulém kole Klokani porazili Slovácko 1:0 díky jediné brance Martina Haška. V Teplicích se ale Bohemce dlouhodobě nedaří. Naposledy tu zvítězila v roce 2010 brankami Milana Škody a Jana Štohanzla. "Teplice mají ve svých možnostech zápas odběhat a odpracovat. Umí hrát kombinačně, ale zároveň nemají problém se soubojovým fotbalem. Navíc umí přecházet do rychlého protiútoku a zaútočit z něj. Je to stabilizovaný tým. Trenér už je v klubu druhou sezonu. Hráči jsou dlouho pohromadě. Někteří patří do ligového nadstandardu. Mezi takové se řadí Krob nebo Fillo," rozpovídal se trenér Martin Hašek

Teplice si také vedou dobře, i když v minulém kole prohrály ve Zlíně. Doma jsou zatím neporaženi, ze tří zápasů dva vyhrály a jeden remizovaly. V minulé sezoně nabídly zápasy s Bohemkou vyrovnanou partii, ale Teplice nakonec vždy dokázaly zvítězit nejtěsnějším rozdílem. "Vyzrajeme na ně, hlavně když budeme hrát svou hru, když budeme nebezpeční dopředu, což nám v tom posledním utkání fakt chybělo. Ale víme, že každý zápas je v lize těžký, že nás ani teď nečeká jednoduché utkání. Na druhou stranu budeme doma, chceme vyhrát a získat tři body," prohlásil Jan Rezek, který před deseti lety zelenobílý dres oblékal.

Domácí se budou muset obejít bez zraněného Jakuba Hory a k dispozici nebude ani potrestaný Šušnjar. Za Bohemku nenastoupí rekonvalescent Krch a start stopera Švece je přinejmenším nejistý.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Král, Jeřábek, Krob - Fillo, Ljevakovič, Rezek, Kučera, Urma - Vaněček
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Jindřišek, Jirásek - Reiter, Martin Hašek ml., Bartek - Nečas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.62 - 5.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň660014:118
2.Slavia Praha63308:112
3.Sigma Olomouc63218:411
4.Sparta Praha63216:411
5.Slovan Liberec63127:610
6.Fastav Zlín63035:59
7.Bohemians Praha 190562314:49
8.FK Teplice622210:98
9.FK Jablonec61418:77
10.Dukla Praha62138:127
11.1. FC Slovácko61326:56
12.Baník Ostrava613210:146
13.MFK Karviná61144:74
14.Vysočina Jihlava61145:114
 FK Mladá Boleslav61145:114
16.Zbrojovka Brno61144:114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1275)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele