HET liga - preview 6. kola

09.09.2017, 09:00, aktualizováno 10.09.2017, 08:54
Previews
Mladá Boleslav chce konečně uspět proti brněnské Zbrojovce, Jihlava poměří síly s pražskou Duklou a Sparta pro změnu hostí Karvinou...
FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno  (neděle 15:00)
Fotbalisté Mladé Boleslavi potřebovali reprezentační přestávku jako sůl a jestli se trenéru Uhrinovi podařilo zapracovat na psychice týmu, to ukáže až důležité utkání s Brnem. Cíl Mladé Boleslavi je jasný, zvítězit a odlepit se ode dna.

Že bude mít Bolka po pěti kolech jeden bod čekal asi málokdo, ale taková je realita. Svěřenci trenéra Dušana Uhrina mladšího měli o reprezentační přestávce plné ruce práce. Domácí věří, že se jim konečně podaří zvítězit a že všechno špatné se zlomí v jejich prospěch. Jenom připomeňme, že Mladá Boleslav naposledy prohrála se Slavií vysoko 0:4.

Brno si vedlo v začátku sezony podobně a po 4. kole dokonce odvolalo kouče Svatopluka Habance. Nově zastupující trenérské duo Dostálek - Přerost si v premiéře vedlo na výbornou. Zbrojovka totiž nečekaně porazila Spartu 2:0. I když Moravané naposledy vyhráli, vědí, že je v Boleslavi čeká velmi náročné utkání a výsledky domácích prakticky neberou vážně. "Nepřísluší nám hodnotit, proč se jim vstup do sezony nevydařil. Zápasy Boleslavi jsme ale viděli a síla soupeře především směrem dopředu a ve standardních situacích je obrovská. Je to jen otázka času, kdy se ten mančaft chytne. Ještě nevyhráli, je to pro ně klíčový zápas a je tím pádem jasné, že nás čeká hodně těžká zkouška," nechal se slyšet trenér Lukáš Přerost.

Zápas se Spartou týmu nepochybně pomohl. "Nálada v týmu šla po výhře nad Spartou nahoru, ale jsme si vědomi, v jaké jsme situaci. Každý zápas je pro nás důležitý a musíme být nachystaní na 150 procent, abychom jej zvládli. Potřebujeme se dostat do jiné pozice," pokračoval Přerost.

Zbrojovka už dlouho na půdě Boleslavských nevyhrála. Naposledy se to podařilo v roce 2009, kdy nakonec diváci viděli celkem šest branek.

Mladá Boleslav bude postrádat rekonvalescenta Kyselu, ale je to jediná ztráta, kterou Dušan Uhrin mladší řeší. Na druhé straně nemůže pro karetní trest nastoupit Vraštil a Šural s Jablonským jsou zranění. Naopak k dispozici by měla být nová akvizice Martin Juhar.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Agajev - Pauschek, Chaluš, Stronati, Fleišman - Matějovský, Jánoš - Přikryl, Chramosta, Mareš - Mebrahtu.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Juhar, Pavlík, Kijanskas, Lutonský - Polák, Sedlák - Přichystal, Pilík, Kratochvíl - Koné.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.16 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Dukla Praha  (neděle 18:00)
Jihlava se s jedním bodem krčí na předposledním místě tabulky a s touto situací by ráda něco udělala. Domácí fotbalisté přivítají Duklu, která se po příšerném začátku rozjela a v tabulce vystoupala na sedmé místo.

Fotbalisté Jihlavy sice nesehráli špatná utkání, jenomže fotbal se hraje na góly a především body a těch mají na Vysočině povážlivě málo. Dosud jediný získali za bezbrankovou plichtu se Slováckem. Ježci však doufají, že konečně nastal čas smůlu prolomit. "Musíme vyhrát. Myslím, že je na čase, abychom to prolomili a hlavně doma. V celé sezoně je důležité, abychom vyhrávali zápasy především doma. I když víme, že proti Dukle to nebude jednoduché. Vždycky je to dobře připravený mančaft, který hodně kombinuje," nechal se slyšet Jakub Fulnek.

Dukla zatím venku nijak neoslňuje, ale v Jihlavě doufá, že se jí povede zvítězit. "Říct v tuto chvíli, kdy je vyrovnaný spodek i střed tabulky, že jdeme uhrát v lize tři body, je hodně opovážlivé, určitě ale chceme v Jihlavě bodovat. Myslím, že poslední tři zápasy jsme zvládli, naše výkonnost jde nahoru a máme se o co opřít, abychom následující utkání zvládli. Nicméně Jihlava ve všech zápasech, ve kterých jsme ji viděli - ať to bylo proti Teplicím, Slavii nebo Slovácku - měla docela dobré pasáže a nebyla daleko od toho, aby nějaké body uhrála," rozpovídal se trenér Jaroslav Hynek.

O tom, že bude Jihlava nebezpečný soupeř, ví i Lukáš Holík: "Mají jeden bod a hrají doma, po reprezentační pauze je to pro ně ideální šance se chytnout. Kvůli tomu budou nebezpeční. Mezi moje oblíbené soupeře Jihlava určitě nepatří."

Vysočině budou scházet zranění Nerad, Hanuš, Rabušic a Kryštůfek. Na druhé straně bude chybět pouze zraněný Hanousek.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Nový, Tlustý, Krejčí, Keresteš - Vaculík - Fulnek, Zoubele, Ikaunieks, Novotný - Dvořák.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojič, Jiránek, Podaný - Bezpalec, Miloševič, Tetour - Koval, Holenda, Schranz.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.35 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sparta Praha - MFK Karviná  (neděle 18:00)
Fotbalisté pražské Sparty se po reprezentační přestávce vracejí do ligového koloběhu a česká veřejnost i skalní fanoušci očekávají výrazné zlepšení. Času už bylo dost a Sparta potřebuje začít vyhrávat. Svěřence Andrey Stramaccioniho čeká domácí duel s Karvinou.

"Věřím, že po pauze vstoupíme do zápasů úplně jinak, než do těch předchozích," nechal se slyšet Radoslav Kováč. Sparta prožila šílený začátek soutěže, vypadla z pohárů a v lize její ztráta na vedoucí Plzeň narostla na ohromných sedm bodů. Čas zkoušení už skončil, Sparta potřebuje začít sbírat body, v opačném případě si může odškrtnout další nepovedenou sezonu.

Ať už jsou Letenští v jakémkoliv postavení, v zápase s Karvinou budou pořád velkým favoritem. V minulé sezoně doma vyhráli 3:0, v Karviné pak remizovali 1:1.

Hosté také neprožívají ideální začátek sezony. Nasbírali jen čtyři body. "Nemáme jich moc. Trošku jsme si to zkomplikovali tou domácí prohrou s Libercem. Na druhou stranu liga je vyrovnaná a nikde není psáno, že nemůžeme bodovat někde jinde. Pokusíme se o to už na Spartě," prohlásil trenér hostů Jozef Weber.

Zdá se, že Sparta vyprázdnila svojí marodku a to jsou pro Stramaccioniho určitě dobré zprávy. Jediným absentérem by tak měl být turecký stoper Kaya. Také Karviná bude téměř v plné síle, až na potrestaného Šislera.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Vatajelu, Mareček, Hovorka, Costa - Biabiany, Sáček, Mandjeck, Ben Chaim - Lafata, Šural.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann - Janečka - Štepanovský, Budínský, Panák, Kalabiška - Wágner.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.04 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (sobota 16:00)
Bezpochyby největším šlágrem kola bude střetnutí průběžně třetího celku Slovanu Liberec s vedoucí Viktorií Plzeň. Západočeši pod trenérem Vrbou ještě neztratili ani bod a pod Ještědem chtějí v této sérii pokračovat.

Liberec si během reprezentační přestávky nejenže odpočinul, ale ještě se zajímavě posílil. Z pražské Sparty přišel středopolař Lukáš Vácha, který s týmem ze severu Čech vyhrál ligový titul. "Je to srdeční záležitost, člověk to ze srdce nevymaže. Působil jsem v Liberci rád, nikdy jsem na to nezapomněl. Jsem rád, že přicházím do fungujícího mužstva. Není to celé o mně, ale o Liberci," prohlásil spokojený Lukáš Vácha. Svojí obnovenou premiéru v dresu Liberce začne proti Viktorii Plzeň, která ještě neztratila ani bod. "Všichni včetně mě se na ten zápas těšíme, bude to kvalitní utkání. Doufám, že předvedeme co nejlepší výkon."

Slovan zažívá povedený začátek, za pět kol nasbíral deset bodů a společně se Sigmou Olomouc se dělí o třetí místo. Mimochodem právě Hanáci jsou zatím jediným týmem, který Trpišovského partu dokázal porazit.

Ještě lépe si vede Viktoria Plzeň, která je zatím suverénní. Svěřenci Pavla Vrby zvládli úvodních pět kol bez ztráty kytičky a na čele mají před druhou Slavii už čtyřbodový náskok. V sérii navíc mohou pokračovat, protože zavítají na půdu sice silného, leč oblíbeného soupeře. Viktorka porazila Liberec už pětkrát v řadě. "Je to nepříjemný soupeř, má šikovné hráče. V Liberci je horká půda, ale my tam jednoznačně pojedeme udělat vše pro to, abychom zvítězili," předesílá Diego Živulić.

Liberci bude chybět pouze Grajciar. Plzeň to má v tomto směru komplikovanější, protože mimo hru jsou Baránek, Čermák, Pilař a otazník visí nad brankářem Kozáčikem.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
O. Kolář - Coufal, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Mikula, Folprecht, Potočný, Breite, Voltr - Pukrab
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hubník, Hejda, Limberský - Hrošovský, Živulič - Kopic, D. Kolář, Zeman - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.23 - 3.23 - 2.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - FK Jablonec  (sobota 17:00)
Potřetí před vlastními diváky se představí Baník Ostrava. V předchozích dvou případech si dvakrát dělil body, a tak bude chtít zvítězit. Proti bude Jablonec, který naopak před reprezentační přestávkou konečně zvítězil.

Ostravský Baník využil přestávky aby zapracoval na své defenzívě, protože ta zatím není vůbec dobrá. Dvanáct inkasovaných branek za pět kol je vůbec nejvíce v celé lize. "Příprava byla hodně zaměřená na to, abychom defenzívu zlepšili. Jsme si vědomi toho, že tam nás tlačí bota. Podrobně jsme si rozebrali i obdržené góly. Zápas ukáže, jak se to povedlo a zda to splnilo účel, i když on ten efekt se ne vždy musí dostavit ihned. Ale udělali jsem maximum, aby to tak bylo," řekl trenér Radim Kučera. Baník za pět kol nasbíral i stejný počet bodů, ale jelikož vyhrál jen v prvním kole, rád by tříbodové vítězství zopakoval a zvláště na domácí půdě. "Uděláme vše pro to, abychom v sobotu před domácími fanoušky na třetí pokus vyhráli," prohlásil ostravský kouč.

A určitě to bude v jejich silách, protože i když Jablonec naposledy zvítězil, přeci jenom to z jeho strany není ono. Jablonec je v tuto chvíli v tabulce dvanáctý a má co zlepšovat. Kouč Zdeněk Klucký však věří, že je jeho tým schopný v Ostravě zvítězit. Za posledních pět let se mu to koneckonců povedlo rovnou čtyřikrát! Oba týmy jsou v plné zbroji, takže mohou nasadit to nejlepší.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Pazdera, Azackij, Šindelář, Sus - Mičola, Hlinka, Hrubý, De Azevedo - Baroš, Poznar.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Hübschman, Hanousek - Masopust, Kubista, Trávník, Zelený - Doležal, Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.45 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - FK Teplice  (sobota 17:00)
Hodně rozpačitý začátek ligy prožívá Fastav Zlín. Klub s účastí v pohárové Evropě získal dosud jen šest bodů a je tak na něm, aby proti Teplicím tristní bilanci vylepšil. A to nebude nic jednoduchého, protože Teplice v této sezoně až na jednu výjimku neprohrávají.

Zlín se od začátku sezony těšil především na los základních skupin Evropské ligy, ale jaksi mailnko pozapomněl, že hraje ještě jinou soutěž - HET ligu. Za pět kol už totiž stihl prohrát třikrát a tak nemůže být kouč Páník v žádném případě spokojen. Velkým problémem se přitom zdá být disciplinovanost. Tři červené karty za pět kol, to je u Ševců nebývalá bilance.

Teplice navazují na loňskou úspěšnou sezonu a i letos jsou zatím jen ztěží k poražení. Své by o tom mohla vyprávět Slavia, která zatím jako jediná dokázala Teplice porazit. Stalo se tak po jediné brance Halila Altintopa z pokutového kopu.

Na druhou stranu venku ještě Skláři nezvítězili a rádi by se pokusili o nápravu v zápase ve Zlíně. "Bereme ho jako každý jiný. Jdeme do něj s tím, že ho chceme zvládnout. Už se na něj moc těšíme, ty pauzy nejsou ideální," nechal se slyšet hostující Jan Krob.

Je pravdou, že Ševci už dlouho na Teplice nevyzráli. Jejich poslední vítězství je staré přes jedenáct let! V minulé sezoně se vždy radovali svěřenci trenéra Šmejkala a to po shodném výsledku 2:0.

Fastav se bude muset obejít bez Podia, Beauguea, Janíčka i Hronka, na druhé straně absentuje pouze Jakub Hora.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Hnaníček, Gajič, Bartošák - Ekpai, Jiráček, Traoré, Mehanovič, Vukadinovič - Železník
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Šušnjar, Král, Krob - Fillo, Ljevakovič, Rezek, Kučera, Trubač - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.31 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Bohemce jakoby začal docházet dech. Jak jinak si vysvětlit fakt, že už tři kola v řadě neskórovala? Tým Martina Haška potřebuje zabrat a kde jinde by se to mohlo povést, než v Ďolíčku proti Slovácku.

Klokani po skvělém začátku zažívají útlum. Střelecky se neprosadili jak proti Zbrojovce, tak i Slavii, ovšem na body to protentokrát stačilo. Horší už to bylo na Dukle, které podlehli 0:2. Šlo už o celkově třetí derby v sezoně, kterého se hráči Bohemians 1905 zúčastnili. To ale není tolik podstatné. Bohemka potřebuje zabrat, protože situace ve druhé polovině tabulky se začíná hodně vyrovnávat, mimochodem stejný počet bodů má i soupeř z Uherského Hradiště. "Slovácko hraje organizovaně, aktivně. Nejsou líní běhat. Nemají ve svém týmu žádné hvězdy. Důležitým článkem je ovšem Šumulikoski, který už běžecky zaostává. Vidět jsou i mladíci Zajíc s Havlíkem," okomentoval soupeře trenér Martin Hašek.

Jestli mají Bohemka a Slovácko něco společného, je to gólová impotence. Slovácko jakoby si s Ostravou vystřílelo náboje a po pětibrankové kanonádě se v následujících dvou zápasech střelecky neprosadilo. A aby toho nebylo málo, také poslední vzájemný zápas s Bohemkou skončil výsledkem 0:0.

Slovácko vyplnilo reprezentační přestávku přípravnými zápasy. Jeden se odehrál v rámci projektu "Kopeme za fotbal" proti TJ Hostim. Svěřenci trenéra Stanislava Levého vyhráli jasně 20:0. Druhý rovněž zvládli, proti slovenské Senici zvítězili 4:1.

Zatímco Slovácko bude kompletní, Klokani nastoupí bez rekonvalescenta Krcha, Lutse a nejspíše i Tetteha.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Švec - Reiter, Hašek ml., Mašek, Bartek - Nečas.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Šimko, Divíšek - Šumulikoski - Navrátil, Daníček, Machalík, Havlík - Zajíc.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.45 - 4.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Slavia Praha  (sobota 18:00)
Zajímavé utkání nabídne také Andrův stadion v Olomouci. Domácí Sigma v něm přivítá obhájce titulu Slavii. Půjde o bitvu průběžně druhého celku se třetím. Olomouc doma navíc ještě neprohrála a vyšlápnout si hodlá i na sešívané.

Ale bude to velmi těžké. Slavia je silný tým, který se navíc před reprezentační přestávkou rozstřílel a během pauzy posílil o útočníka Tomáše Necida. Zápas proti Mladé Boleslavi ukázal, že Slavia dokáže střílet góly a demonstrovat svojí velkou sílu.

Slavia každopádně potřebuje vyhrát, ať už proti ní stojí soupeř se skvělou formou či nikoliv. Svěřenci Jaroslava Šilhavého ztrácejí na vedoucí Plzeň už čtyři body a případné zvětšení propasti by už mohlo být citelné. Co se však musí Slavii nechat, to je vynikající defenzíva. Sešívání jsou jediným týmem v lize, který ještě neinkasoval.

V tomto směru Sigma zas o tolik nezaostává. Tři inkasované góly na nováčka soutěže je parádní výkon, zvláště když jen jeden gól znamenal bodovou ztrátu. Tým trenéra Václava Jílka naposledy remizoval na Slovácku 0:0 a v tabulce se dělí o třetí místo se Slovanem Liberec, tedy s týmem, který už dokázali letos porazit.

Velmi zajímavá je také vzájemná bilance obou týmů. Za posledních osm let jí má výrazně lepší Sigma. Za deset let vyhrála Slavia jen čtyřikrát, kdežto Hanáci se radovali osmkrát. Pokud bychom zúžili časové možnosti na pět let, výhru Slavie bychom hledali marně.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Texl, Kalvach - Zahradníček, Houska, Falta - Chorý
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil - Souček - Danny, Hušbauer, Rotaň, Zmrhal - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.01 - 3.55 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň550011:115
2.Slavia Praha53207:011
3.Slovan Liberec53117:310
 Sigma Olomouc53117:310
5.FK Teplice522110:78
6.Sparta Praha52214:48
7.Dukla Praha52126:97
8.1. FC Slovácko51316:46
9.FK Jablonec51316:56
10.Bohemians Praha 190551313:46
11.Fastav Zlín52033:56
12.Baník Ostrava51228:125
13.MFK Karviná51134:54
14.Zbrojovka Brno51134:84
15.Vysočina Jihlava50142:91
16.FK Mladá Boleslav50142:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (754)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele