HET liga - preview 29. kola

19.05.2018, 08:50, aktualizováno 19.05.2018, 08:50
Previews
Předposledním kolem pokračuje česká nejvyšší soutěž. Plzeň, která se střetne s Teplicemi, si může definitivně zajistit mistrovský primát. Slavia nesmí zaváhat proti Jablonci, odvěký rival Sparta pro změnu hostí Olomouc. Důležitý souboj čeká na poslední Brno, které si musí poradit s Jihlavou, ani to ovšem nemusí stačit, pokud Ostrava vyhraje v Karviné. O hodně se bude hrát i na Slovácku, kde se představí Zlín. Na fotbal se půjde i v Liberci a Mladé Boleslavi...
MFK Karviná - Baník Ostrava  (sobota 16:00)
Mezi jeden z nejzajímavějších zápasů 29. kola patří určitě duel mezi Karvinou a Ostravou. Bude se jednat teprve o druhé vzájemné ligové střetnutí těchto blízkých měst. Na podzim byl úspěšnější Baník, když doma dokázal vyhrát 2:1.

Domácím se na jaře rozhodně nedaří podle jejich představ, už deset zápasů v řadě nevyhráli. V posledních pěti zápasech dokonce čtyřikrát prohráli, naposledy neuspěli v Jablonci, kde místnímu soupeři podlehli 1:2. Pro tento důležitý zápas má trenér Mucha k dispozici kompletní kádr.

Josef Mucha se na zápas těší: "Myslím si, že takový vzájemný zápas oba kluby nepamatují. Bude to dost pikantní, jde o hodně. Důležitým faktorem bude kvalita v zakončení. Oba týmy jsou zkušené, ani jeden by atmosféra neměla nijak svazovat. Všichni se těšíme na tento důležitý zápas."

Baník Ostrava se po příchodu nového kouče Páníka dokázal zvednout a probojovat se až na čtrnáctou příčku. K vytoužené záchraně by se Baník dostal, pokud by se mu podařilo v sobotním zápase v Karviné zvítězit. Ostrava brala v posledních dvou zápasech vždy po bodu. Nejdříve za bezbrankovou remízu v Boleslavi a pak s Libercem, když zápas skončil 1:1. Hosté se budou muset obejít bez Šustra a možná i bez kapitána Baroše.

"Zatím to všechny týmy mají ve svých rukách, tedy s výjimkou Brna. Bude to znovu devadesát minut války. My si hlídáme jen náš tým, abychom byli dobře připraveni, my si to musíme uhrát sami," ví Bohumil Páník.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čolič, Dreksa, Janečka, Eismann - Panák, Šisler - Štepanovský, Budínský, Kalabiška - Wágner
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Šindelář, Fleišman - Fillo, Hlinka, Hrubý, De Azevedo - Poznar, Diop
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.44 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - Vysočina Jihlava  (sobota 16:00)
Zápas mezi Zbrojovkou Brno a Vysočinou Jihlava je jedním ze záchranářských duelů 29. kola. Zatímco Brno má k záchraně daleko, tak Jihlavě k udržení se v nejvyšší soutěži už moc nechybí.

Zbrojovka se po sérii devíti zápasů bez výhry konečně zmátořila a dokázala vysoko vyhrát v Teplicích 4:1. Brno je i tak nadále poslední a záchranu nemá ve svých rukou, kromě vítězství proti Jihlavě a Ostravě v příštím kole potřebuje, aby se Baníku v sobotu nepodařilo vyhrát v Karviné. Domácí nemůžou počítat se zraněným Ziklem a vykartovaným Sukupem.

"Netrávím čas nad tabulkou, nehledím na to, je tam hodně otazníků. My potřebujeme zdolat Jihlavu, to je základní podmínka. Pak můžeme kalkulovat dál. Navíc je to poslední domácí zápas sezony, je potřeba jej zvládnout, i když to nebude jednoduché," ví trenér domácích Roman Pivarník.

Jihlava je momentálně dvanáctá a výhra v Brně by ji definitivně zachránila. Hosté po čtyřech remízách dokázali překvapivě vyhrát v Liberci, následně ovšem nezvládli domácí utkání se Spartou a prohráli 0:1. Trenér Vysočiny Martin Svědík se nemůže v sobotu spolehnout na služby Ljovina, jenž v minulém zápase obdržel čtvrtou žlutou kartu.

Jihlavský asistent Michal Šmarda před zápasem hovořil o tom, proč je Brno poslední: "Brno po fotbalové stránce rozhodně nemá špatný tým. Její současné tabulkové postavení je možná dané tím, že se snaží o kombinační fotbal. Při něm však dopláceli na chyby a nedůslednost v obranné fázi. Soupeři je často trestali po jejich první či druhé šanci, čímž Zbrojovku mnohdy psychicky nalomili. Naopak, když měli brněnští šanci, tak branku nevstřelili."
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kryštůfek, Lutonský - Polák - Acosta, Kratochvíl, Krejčí - Škoda - Růsek
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Vaculík, Štěpánek, Buchta, Schumacher - Mara, Urblík - Fulnek, Dvořák, Zoubele - Ikaunieks
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.63 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Fastav Zlín  (sobota 16:00)
Bitva dvou krajských rivalů bude mít v Uherském Hradišti ještě o něco pikantnější příchuť než kdykoli jindy. Domácí Slovácko i jeho vyzyvatel ze Zlína se totiž pohybují ve spodních patrech ligové tabulky, přičemž vítěz duelu si zajistí záchranu v soutěži.

Slovácko je jedním z nejlepších mužstev jara, přesto se až do konce klepe o prvoligovou příslušnost. Moravané totiž zápolí v nebývale vyrovnaném spodku pelotonu. Slovácku se sice daří sbírat body v podstatě pravidelně, často jde však o jednobodové zisky po remízách. V sezóně jich svěřenci trenéra Michala Korduly nastřádali už 12 a této statistice jistě kralují. Na jaře dokázali obrat o body největší jména tuzemského klubového fotbalu, tedy Plzeň i pražská S.

Naposledy bodovalo Slovácko právě na půdě plzeňské Viktorie, která kvůli remíze musela odložit mistrovské oslavy. Proti Zlínu by si Moravané zajistili záchranu i případnou plichtou. "Všichni věříme, že nadcházející domácí utkání zvládneme a konečně budeme mít klid. Budeme se snažit hrát naši kombinační hru a na výhru," řekl Kordula. "V sobotu porazíme v derby Zlín a bude to definitivní," doplnil svého kouče sebevědomý brankář Slovácka Milan Heča.

Od Slovácka se pozice v dolní polovině tabulky očekávala, zato Zlín se měl dle předsezónních prognóz pohybovat na úplně jiných příčkách. Ševci si na podzim poprvé v historii vyzkoušeli skupinovou fázi Evropské ligy, což znamenalo příchod posil do kádru, které měly v domácí soutěži pomoci zopakovat loňské umístění na šesté pozicemi. Realita se však nepotkala s představami. Žlutomodří se ročníkem trápí a až do konce se strachují, co se s nimi bude dít v létě.

Zlín se přitom mohl záchraně přiblížit v utkáni proti Bohemians, avšak vedení mu Klokani sebrali až v nastaveném čase. Následně nestačili Ševci na Spartu a Olomouc a v nyní mají na záchranu náskok tří bodů. Hrozbu sestupu si však u Dřevnice nechtějí vůbec připustit. "To by byla fotbalová tragédie. Příští zápas musíme jezdit po zadku a položit na hřišti život," pronesl útočník Zlína Lukáš Železník.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Břečka, Krejčí, Reinberk - Janošek, Sadílek, Machalík, Navrátil, Petr - Zajíc
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Matejov, Bačo, Gajić, Bartošák - Ekpai, Hronek, Jiráček, Holzer - Vukadinović, Železník
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.50 - 1.65 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - FK Jablonec  (sobota 16:00)
Šlágrem 29. kola české nejvyšší fotbalové soutěže je zápas mezi pražskou Slávií a Jabloncem. Oba týmy stále bojují o konečné umístění na špici tabulky, takže se diváci mají na co těšit.

Domácí jsou momentálně na druhém místě a stále mají naději, i když jen velmi malou, na zisk titulu. Na druhou stranu ale nemají jistotu druhého místa, zajištující účast v Lize mistrů. Třetí Sigma Olomouc ztrácí čtyři body. Sešívání vyhráli poslední tři zápasy. Nejdříve porazili doma Plzeň, pak právě nad Jabloncem zvítězili ve finále MOL Cupu a zvládli také pondělní dohrávku na Dukle. Pro zápas s Jabloncem nebudou k dispozici Mešanovič, Van Buren, Mingazov, Deli a Flo.

Trenér domácích, Jindřich Trpišovský, ví, že naděje na zisk titulu není velká: "Reálné je v naší lize všechno, ale my musíme v sobotu porazit Jablonec. Na rovinu, Plzni stačí vyhrát jeden zápas a má na to dva pokusy. Nemáme to ve svých rukách. Někdy, když koukáte úplně vysoko, může vám něco utéct skrz prsty. Reálné je druhé místo."

Jablonec hraje pod trenérem Radou atraktivní fotbal a díky tomu se nachází na čtvrtém místě v tabulce. Ztráta na Sigmu je pouze dvoubodová, ale náskok na pátou Spartu činí pouhý bod. Jablonci se v lize podařilo vyhrát už tři zápasy v řadě. Naposledy minulý týden si doma poradil s Karvinou 2:1. Hosté se budou muset obejít bez zraněného Vojtěcha Kubisty a Masopusta.

"Pohár byl na jeden zápas, ale tohle bude jiné utkání. Náš menší cíl v podobě postupu do předkola Evropské ligy jsme splnili. Teď je šance být výš a my se o tu šanci musíme poprat. Ani Slavia ještě nemá jistou druhou příčku zaručující kvalifikaci Champion League, určitě nás čeká těžké utkání. Když vyhrajeme, můžeme se dostat při určité konstelaci na třetí příčku. Budeme bojovat," ví Petr Rada.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil - Souček - Stoch, Hušbauer, Sýkora, Zmrhal - Tecl
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Zelený - Jovovič, Považanec, Trávník, Hanousek - Doležal, Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.80 - 5.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - FK Teplice  (sobota 16:00)
Viktoru Plzeň čeká v sobotu odpoledne oblíbený soupeř, když hostí Teplice. S nimi Viktoriáni prohráli pouze jediný z posledních patnácti ligových duelů.

Plzeň se i přes jarní rozpačité výkony blíží k titulu. Stačí ji k tomu už pouze výhra nad Teplicemi. Domácí ovšem nemají příliš dobrou formu. Po prohře v Edenu nedokázali doma porazit Slovácko, když se jim až v závěru zápasu podařilo vyrovnat. Viktorka nemůže počítat se Zemanem a Hájkem. Otazník zatím visí nad Hejdou a Limberským.

"Očekávám, že přijde ještě více lidí než na poslední zápas. Těším se na to moc. Když předvedeme podobnou hru jako proti Slovácku a přidáme k tomu lepší zakončení, tak věřím, že to dotáhneme do úspěšného konce. Je to můj dosavadní nejdůležitější zápas kariéry. Tlak si snažím nepřipouštět, zbytečně si tím hlavu nezatěžuji. Nohy svázané mít nebudu a doufám, že to společně zvládneme," věří útočník Tomáš Chorý.

Ani osmé Teplice se aktuálně nenachází v dobrém rozpoložení. Nevyhrály už pět zápasů v řadě a v posledním utkání utrpěly vysokou porážku od posledního Brna. Týmy z druhé poloviny tabulky se tak na Teplice dotahují, a ty tak tedy budou mít ještě co dělat, aby osmou příčku udržely. Do nadcházejícího duelu nenastoupí Žitný, Soungole, Jeřábek, Shejbal, Hyčka, Vošahlík a pravděpodobně ani Král.

"I kdyby Plzeň nehrála o titul, tak nás ten zápas bude motivovat. Bude vyprodaný stadion, budeme hrát proti silnému týmu. I proti Brnu jsme měli motivaci, ale bohužel se nám to nepovedlo," ví teplický Jakub Hora.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Havel, Řezník, Hubník, Kovařík - Hořava, Hrošovský - Petržela, Čermák, Kopic - Krmenčík
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Král, Čmovš, Krob - Ljevakovič, Kučera - Hora, Trubač, Rezek - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.63 - 16.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Dukla Praha  (sobota 16:00)
Mladá Boleslav i pražská Dukla již získaly jistotu záchrany v nejvyšší soutěži. Ve vzájemném zápase jim tak půjde především o čest. Domácí budou chtít soupeři oplatit vysokou porážku, kterou museli skousnout v listopadu na Julisce.

I přes klidnou dohrávku sezóny se na její průběh nebude v Boleslavi spoléhat v dobrém. Středočeši měli být jedním z mužstev, které bude prohánět hvězdnou trojici z Prahy a Plzně. Místo toho nebylo v automobilovém městě dlouho jisté, jaká soutěž se tam bude hrát v příštích letech. Mladá Boleslav přišla v průběhu ročníku o dva trenéry, přičemž je otázkou, jakou pozici vlastně první z nich, Martin Svědík, zaujímal. Ani jeho nástupce Dušan Uhrin mladší nepředváděl zázraky.

Až třetí v pořadí Jozef Weber alespoň částečně nastartoval do té doby bídně hrající mančaft. Do další sezóny je však stále na čem pracovat, protože v Boleslavi se po letech nebude hrát předkolo Evropské ligy, což je velké zklamání. Proti Dukle si nezahraje záložník Adam Jánoš, který v minulém kole na hřišti Bohemians viděl čtvrtou žlutou kartu v sezóně, což znamená automaticky stopku pro následující klání. Boleslav přitom utkání v Ďolíčku zvládla, když zvítězila 3:1.

Vedení dejvického celku nemělo tak smělé plány jako ambiciózní Středočeši, přesto i na Julisce se čekal poklidnější průběh ročníku. Dukla se však potýká s nejslabší obranou v soutěži a s takovou se těžko předvádí kvalitní výsledky. Pražané však urvali důležité body proti konkurentům v záchranářském boji Brnu a Karviné, které dokázali porazit. Vítězství ve Slezsku bylo pro Duklu obzvlášť cenné, protože to pro ně byl teprve druhý zisk tří bodů z venkovních hřišť v sezóně.

Hráči v žlutočervených dresech sice nezvládli následné derby na Julisce se Slavií, avšak i tak jim už záchrana neunikne. "Rádi bychom vylepšili venkovní bilanci. stále máme o co hrát," řekl trenér Dukly Jaroslav Hynek. Pražané by rádi navázali na podzimní vítězství proti Boleslavi, kdy vyhráli po výsledku 4:1. V městě automobilů pak Dukla zvítězila naposledy v roce 2014, kdy se jediným střelcem stal současný hráč Zlína Jean-David Beauguel.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Poláček - Pauschek, Chaluš, Takács, Křapka - Hubínek, Matějovský - Konaté, Valenta, Ladra - Komličenko
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Milošević, Ostojić, Jiránek, Podaný - Hanousek, Bílovský - Douděra, Néstor, Brandner - Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.93 - 4.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
Bitva o třetí místo propukne na pražské Letné. Domácí Sparta hostí překvapení letošní sezóny z Olomouce. Pokud by Pražané zvítězili, dotáhli by se bodově na Sigmu. Jakýkoli bodový zisk hostům zajistí celkové umístění před Spartou.

Letenští mají poslední šanci jakž takž napravit zpackanou sezónu, musí však nejlépe zvítězit v obou zbývajících duelech. Pokud by se jim to podařilo, dostali by se v tabulce před Olomouc. i tak ale nemají jisté, že ze současné páté příčky poskočí na třetí pozici. Čtvrté místo totiž drží kometa jara z Jablonce, která v případě zisku šesti bodů ze dvou duelů nechá Spartu za sebou. Bronzová medaile je letos obzvlášť lákavá, její držitel si totiž pravděpodobně zajistí přímou účast ve skupině Evropské ligy.

Pro Spartu je však druhá nejvýznamnější evropská soutěž jen slabou náplastí na předešlé nepovedené měsíce. Pražané si dělali chutě na první dvě místa, z nichž by bojovali v lukrativnější Lize mistrů. Kvůli nepodařeným zápasů v první polovině a ze začátku jara jim však tento sen utekl. Proti Sigmě se pokusí alespoň částečně nahradit ztráty. "Nejdůležitější je zvítězit a získat tři body. Pokud by nám to povedlo o dva nebo o tři góly, bylo by to ještě lepší," uvedl záložník letenských Nicolae Stanciu.

Na Hané prožívají návrat do ligy z říše pohádek. Před dvěma lety se Olomouc loučila s prvoligovou scénou, hned v dalším ročníku se jí však podařil návrat a jako nováček zaskočila téměř všechny soupeře. Především na podzim Sigma válela. Na Andrově stadionu nezvítězila Slavia ani sobotní soupeř Sparta, jejímž katem se stal jediný úspěšný střelec v utkání Martin Sladký. Na jaře to Olomouci již neklape tak ideálně, přesto se jí stále daří držet odstup před hlavními pronásledovateli.

Sigma už osm klání v řadě nenašla přemožitele. Naposledy zavítala do Zlína, který rozstřílela čtyřmi brankami. Do formy se na východě Moravy dostal útočník Jakub Řezníček, jenž skóroval dvakrát. V Praze však na Hanáky čeká těžší oříšek. "Sparta je obrovský favorit, byť je v tabulce za námi. Určitě nechceme na Spartě ten zápas jen nějak odehrát a spoléhat se na poslední zápas. Mužstvo má sílu, nějak se prezentuje a nebudeme to měnit kvůli soupeři," řekl trenér Olomouce Václav Jílek.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Niţă - Zahustel, Kaya, Štetina, Costa - Kulhánek, Kanga - Plavšić, Stanciu, Vatajelu - Šural
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Radaković, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Houska, Plšek, Kalvach, Falta - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.90 - 5.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:00)
Liberec zpackal závěr sezóny a v posledním domácím zápase se bude chtít rozloučit výhrou s věrnými fanoušky. Ani Bohemians se v poslední době příliš nedaří, a tak na severu Čech bude k vidění souboj mužstev, které se nachází v podobném rozpoložení.

O něco hůře jsou na tom však asi o chlup pod Ještědem. Zde se totiž po většinu ročníku hrálo o jednu z místenek do pohárové Evropy. Dlouho to vypadalo, že si je rovnoměrně rozdělí všechny bojující týmy. Na jaře se však přiřítil Jablonec, kvůli němuž si jedno z mužstev muselo vylosovat černého Petra. Tím nešťastníkem se stal nakonec Liberec. Ten svému rivalovi z Jablonce podlehl dvě kola zpátky, čímž de facto rozhodl o tom, že evropské poháry se U Nisy hrát nebudou.

Definitivní razítko padlo v minulém kole, když Slovan pouze remizoval v Ostravě s tamním Baníkem. Po konci utkání na tiskové konferenci oznámil trenér Liberce David Holoubek, že u mužstva po pouhém půlroce skončí. V sobotu jej tak čeká poslední utkání na domácím stadionu, ve kterém se bude chtít rozloučit výhrou. "Poslední dva zápasy doma jsme prohráli, celkově jsme nevyhráli už šest zápasů, takže chceme zase zažít pocit vítězství a s našimi fanoušky se rozloučit úspěšně a v dobrém," uvedl Holoubkův asistent Miroslav Holeňák.

Bohemians se často předpovídal tuhý boj o záchranu. Realita však byla pro Klokany mnohem příjemnější. Klub z Vršovic se totiž povětšinou toulal kolem klidného středu tabulky a spíš než k záchraně měl vždy o něco blíž k předním příčkám. Jedním ze strůjců úspěchu pražanů je kouč Martin Hašek, který Klokani dokázal zachránit už v minulém ročníku a letos pozvedl mužstvo ještě víš až na aktuální sedmé místo.

Mužstvo s Ďolíčku dokázalo na jaře deklasovat Plzeň, od té doby však nevyhrálo a dokonce prohrálo na do té doby téměř nedobytném domácím svatostánku, kde kralovala Mladá Boleslav. "My jsme na tom podobně (jako Liberec), od výhry nad Plzní jsme tři body nezískali, ta série už je dlouhá," je si vědom Hašek. Obranu Bohemians neprověří středopolař Zdeněk Foplrecht, který na Baníku viděl osmou žlutou kartu a sezóna pro něj skončila.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Karafiát, Kačaraba, Mikula - Bosančić, Havelka - Wiesner, Oscar, Pilař - Pulkrab
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocić - Jirásek, Hašek - Reiter, Bartek, Mašek - Nečas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.61 - 5.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň28186448:2160
2.Slavia Praha28168446:1656
3.Sigma Olomouc281410438:2152
4.FK Jablonec28148644:2650
5.Sparta Praha281310542:2549
6.Slovan Liberec28127935:3243
7.Bohemians Praha 190528910930:2837
8.FK Teplice288101031:3534
9.Dukla Praha28951431:4932
10.FK Mladá Boleslav28871330:4031
11.1. FC Slovácko286121022:2930
12.Vysočina Jihlava28851530:4629
13.Fastav Zlín28781327:4629
14.Baník Ostrava28691334:4327
15.MFK Karviná28681430:4026
16.Zbrojovka Brno28651720:4123

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (665)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele