HET liga - souhrn 29. kola

19.05.2018, 17:57
Komentáře a souhrny
Plzeň porazila Teplice a slaví zisk mistrovského titulu, druhá Slavia doma navíc nestačila na Jablonec. Sparta si poradila s Olomoucí, Zbrojovka Brno doma jenom remizovala s Jihlavou a přišla o poslední šanci na záchranu v nejvyšší soutěži...

MFK Karviná - Baník Ostrava 0:0

19.05.2018 16:00

Góly: -

Slezské derby skončilo bezbrankovou remízou a oba týmy mají tak nadále záchranu ve svých rukou. O bod lépe je na tom Baník, ale vše se rozhodne v posledním kole.

Hosté byli v úvodu aktivnější. Nejdříve Diop přestřelil hostující svatyni a o pár minut později krásnou Hlinkovu střelu vyrazil na roh Berkovec. Ve 13. minutě hlavičkoval těsně vedle domácí branky Diop. O deset minut později střílel opět aktivní Diop, tentokrát se do jeho střely vložil na poslední chvíli Janečka. Na druhé straně mohl zahrozit Dreksa, jeho zakončení se ale mezi tři tyče nevešlo. Zhruba po půlhodině hry se z dálky opřel do míče domácí Fleišman, jenže mířil hodně nepřesně. Podobně dopadl o chvíli později Diop. Zbytek poločasu už žádnou dramatickou podívanou nenabídl a fotbalisté tak odešli do kabin za nerozhodného stavu.

Druhý čas byl, jak se na záchranářský duel sluší a patří, daleko bojovnější. Více ze hry měl Baník, ale i on se velmi těžko dostával do šancí. V 68.minutě vystřelil tvrdě Fillo, Berkovec s námahou jeho pokus vyrazil k obráncům a ti míč odkopli bezpečně daleko. O pět minut se zaskvěl Granečný, po individuální akci nadějně vypálil, jenže jeho střela bohužel pro hosty skončila nad. Deset minut před koncem zahrozil domácí Voltr nůžkami, ty byly sice efektní, ale míč skončil mimo Laštůvkovu branku. Víc už fotbalisté nenabídli a důležité utkání tak skončilo dělbou bodů.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Vysočina Jihlava 0:0

19.05.2018 16:00

Góly: -

Utkání chudé na příležitosti skončilo zaslouženou remízou. Dělba bodů posílá Zbrojovku do druhé ligy, zatímco Jihlava se i díky ostatním výsledkům znovu o kousek víc přiblížila záchraně.

Domácí do zápasu vstoupili lépe, ale velmi dlouho se jim kromě pár nadějných centrů nepodařilo vypracovat nějakou vážnější šanci. Ve 25. minutě z velké dálky nepřesně vypálil hostující Urblík. Na druhé straně Polákovu standardku jihlavská obrana srazila na roh. S přibývajícím časem se převaha Brna rozplynula, a byli to naopak hosté, kteří měli více ze hry. Deset minut před koncem prvního poločasu hlavičkoval Ikaunieks pouze do náruče brankáře Melichárka. V posledních minutách před přestávkou se domácí fanoušci dočkali slibné příležitosti. Acosta však z trestného kopu těsně za vápnem vysoko přestřelil.

V 50. minutě Acosta využil chybu Rakovana a poslal lob směřující do brány, ten však neměl potřebnou razanci, takže se Buchtovi na poslední chvíli podařilo míč odkopnout pryč od hostující branky. O šest minut později se po centru Fulneka zorientoval ve vápně domácích nejlépe Ikaunieks a i když hlavičkou mířil přesně, tak si Melichárek poradil a udržel šance Brna nad vodou. V 67. minutě zakončil z trestného kopu Zoubele, Melichárek však s tímto pokusem neměl žádný problém. V 86. minutě mohl vstřelit vítězný gól Ashiru, jenže z nadějné pozice trefil pouze boční síť. Jihlava v posledních minutách už Brno k ničemu nepustila a diváci gól tedy neviděli.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Fastav Zlín 1:1

19.05.2018 16:00

Góly: 26. Lukáš Sadílek - 78. Lukáš Železník (pen.)

Slovácko uhrálo v derby se Zlínem remízu a definitivně se zachránilo v nejvyšší soutěži. Dělba bodů stačí i ševcům, plichtu zařídil až deset minut před koncem Železník.

Do sestavy domácích se vrátil kapitán Daníček, jemuž přepustil místo Machalík. Jedenáctku hostů posílil záložník Traoré, který nahradil Hronka. Ke střele se jako první dostal v páté minutě útočník Zlína Železník, ale jeho slabou střelu pokryl brankář Heča. Slovácko poprvé zahrozilo ve 24. minutě, kdy si Sadílek narazil s Navrátilem, prvně jmenovaného však vychytal gólman Zlámal. Za minutu si znovu Sadílek naskočil na centr zprava a tentokrát se mu povedlo vsítit branku.

Po úvodním gólu se domácí snažili o další, ale ani Kubalův ani Sadílkův pokus neohrozily vážněji Zlámala. Mnohem větší horko nastalo před zlínskou svatyní ve 34. minutě, kdy Daníček jen těsně nenasměroval mezi tři tyče pobídku od Reinberka. Po změně stran se zastřeloval Železník, jeho první pokus lapil Heča a druhý ztečovala obrana Slovácka na roh. Po hodně hry proletěl ostrý míč od Navrátila celým pokutovým územím a na zadní tyči na něj těsně nedosáhl Petr.

V 62. minutě vybojoval Kubala balón na Gajićovi, ale stoper Ševců dokázal svou chybu napravit a střelu domácího útočníka zblokoval. Kubala se do další šance řítil v 75. minutě, v pokutovém území vybídli Machalíka, který však minul cíl. V 79. minutě se v souboji s Daníček v pokutovém území skácel k zemi Vukadinović. Nařízenou penaltu proměnil Železník a zařídil tak konečnou remízu.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Jablonec 1:3

19.05.2018 16:00

Góly: 83. Jan Sýkora - 13. Jakub Považanec, 19. Jan Chramosta, 30. Michal Trávník

Slavia nezvládla domácí duel s Jabloncem a zkomplikovala si boj o druhé místo. Zatímco Jablonec se posunul na třetí příčku, a útočí tak na přímý postup do skupiny Evropské ligy.

Hned ve čtvrté minutě měli domácí obrovskou šanci. Zmrhal hlavičkou našel Frydrycha, ale ten zblízka neprostřelil Hrubého. Sešívání nadále tlačili. Zmrhal s Teclem a posléze ani ve velké příležitosti Souček se mezi tři tyče netrefili. Byli to ale nakonec překvapivě hosté, jež otevřeli skóre. Z veliké dálky se napřáhl Považanec a krásnou střelou poslal Jablonec do vedení. Vyrovnat mohl v 16. minutě Hušbauer. Hrubý však jeho střelu vyrazil před sebe a dorážející Tecl přestřelil.

O tři minuty později Holeš přihrál do vápna Chramostovi a ten chladnokrevným zakončením zvýšil vedení Jablonce na 2:0. Ve 24. minutě se uvolnil domácí Sýkora a pěknou střelou těsně přestřelil. Po půlhodině hry Trávník z přímého kopu prostřelil zeď i brankáře Kováře a poslal tak hosty už do tříbrankového vedení. Sešívání se snažili s výsledkem do konce poločasu něco udělat, nicméně Sýkorova střela skončila mimo a nic dalšího domácí fotbalisté nevymysleli.

Domácí vstoupili i do druhého poločasu lépe. Škoda hlavičkoval po Sýkorově centru nad. O deset minut později pálil tentokrát z otočky znovu Škoda. Jeho střela skončila znovu mimo. Po hodině hry si dva dobré zákroky připsal Hrubý. Nejdříve zlikvidoval střelu Hušbauera a následně i pokus Dannyho. Hušbauer nebyl úspěšný ani v 68. minutě, když jeho zakončení skončilo na tyči. Stochova dělovka sice nadělala Hrubému velké problémy, ale brankou taky neskončila. Domácí se dočkali až v 83. minutě, to se po individuální akci prosadil Sýkora. V závěru duelu nejdříve Jugas ve stoprocentní příležitosti minul bránu a Frydrychovu hlavičku z brankové čáry odvrátil Pernica. Červenobílým se tedy zápas více zdramatizovat nepodařilo.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Teplice 2:1

19.05.2018 16:00

Góly: 24. Michael Krmenčík, 61. Milan Petržela - 85. David Vaněček

Plzeň zvládla poslední důležitý krok a popáté v historii slaví titul. Domácí vedli po brankách Krmenčíka a Petržely. Za hosty dokázal v závěru zápasu pouze snížit Vaněček.

Viktoriáni byli od začátku zápasu dominantnějším týmem a ve 14. minutě mohli otevřít skóre. Kopic však odražený míč napálil těsně vedle pravé tyče. O moment později pálil vysoko nad branku Teplic i Řezník. Ve 24. minutě dokázal Chorý propasírovat míč na malé vápno na Krmenčíka, jenž si s vyloženou příležitostí poradil výborně a nekompromisně prostřelil Diviše. Po půlhodině chyboval Kovařík a hostující Hora měl dobrou možnost na vyrovnání, jenže jeho lob skončil nad Kozáčikovou brankou. Ve 35. minutě si Diviš dokázal poradit s nepříjemně tvrdou ranou Krmenčíka. V závěru poločasu ještě zahrozili hosté, Kučerova střela ovšem skončila pouze v rukavicích plzeňského brankáře.

V 56. minutě Kopic na levé straně málem využil zaváhání hostů. Proti ale byl Diviš, jenž výborným zákrokem zasáhl. O pět minut později si míč do středu navedl Milan Petržela a pravačkou zpoza vápna rozvlnil síť Teplic podruhé. Třetí branku mohl přidat Kovařík, jenže z trestného kopu těsně přestřelil. Domácí po druhé brance ve svém snažení polevili, a to vyústilo v gól hostí. Trubač se prosmýkl po pravé straně a na malém vápně našel nekrytého Vaněčka, který překonal Kozáčika. Víc už nám ale zápas nenabídl a v Doosan Arene tak mohly začít oslavy.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Dukla Praha 1:0

19.05.2018 16:00

Góly: 22. Nikolaj Komličenko

Fotbalisté Mladé Boleslavi doma uspěli proti Dukle, kterou porazili nejtěsnějším výsledkem 1:0. O jedinou branku zápasu se postaral po dvaadvaceti minutách Nikolaj Komličenko.

Pět minut stačilo na to, aby byla k vidění první obrovská příležitost domácího celku. Mladá Boleslav dostala po faulu na Pauscheka možnost pokutového kopu, ale Jiří Valenta jedinečnou možností pohrdl, branku vůbec netrefil. Bolka ale zůstávala u balónu, byla nadále aktivnější a Valenta z další zajímavé příležitosti přestřelil. V 17. minutě zase lapil Komličenkovu hlavičku Hruška. Každopádně tlak Mladé Boleslavi sílil a bránící se Dukla nakonec přeci jenom inkasovala. Ve 22. minutě se Konaté vyhnul Hruškovi a naservíroval na zlatém podnose branku Nikolaji Komličenkovi - 1:0.

Dukla se probrala až před koncem prvního poločasu a domácím zle zavařila. Nejprve vypálil nepříjemnou ránu Holík a o chvíli později trefil jen Chaluše útočník Holenda. Bolka vedení v prvním poločase udržela a dlouho ho držela i po změně stran. Druhá půle přeci jenom nabídla o něco vyrovnanější podívanou, bohužel ale ubylo vyložených šancí.

Po hodině hry se dostal hned dvakrát ke střele Ladra, ale Hruška si pokaždé poradil. Dukla se v závěru zápasu nadechovala k tlaku a několikrát si vytvořila jakýsi závar před brankou, který však k brance nevedl. Osm minut před koncem nebezpečně napřáhl Néstor, jenomže střela skončila těsně vedle. Necelé dvě tisícovky diváků už se žádné další branky nedočkaly, takže Mladá Boleslav zvítězila nejtěsnějším možným výsledkem 1:0.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Sigma Olomouc 1:0

19.05.2018 16:00

Góly: 46. Josef Šural

Sparta porazila Olomouc a v tabulce se bodově dotáhla na svého soupeře. Kvůli vítězství Jablonce se však nedostala na vytoužené třetí místo. Zápas ovlivnila červená karta pro hostujícího Vepřeka. Přesilovku letenských přetavil v branku Šural.

Trenér domácích Pavel Hapal se na rozdíl od posledního zápasu v Jihlavě musel obejít bez zraněného Václava Kadlece. Volné místo na pravém kraji zálohy obsadil Ben Haim. V obraně se do středu vedle Štetiny posunul Costa a na levém bekovi zbylo místo pro Frýdka. Sestava Hanáků vyběhla na letenský trávník ve stejném složení jako před týdnem ve Zlíně, kde Sigma uhrála tři body.

Skóre se mohlo měnit již po třech minutách. Stanciu získal míč na Vepřekovi, jeho centr nezachytil brankář Olomouce Buchta, avšak Šural nedokázal hostujícího strážce svatyně překonat. Za minutu rozehrál Stanciu přímý kop na Costu, ale Buchta zachránil svůj tým. Hosté vážně zahrozili v sedmé minutě. Řezníček našel ve vápně Zahradníčka, avšak gólman Niţă se blýskl reflexivním zákrokem. Po hluché pasáži zahrával Stanciu ve 23. minutě další přímý kop, ale Šural svou hlavičku nasměroval přímo do Buchtovy náruče.

Po půhodině hry nedosáhl Buchta na Ben Haimův centr, Plavšićovu ránu však zblokovala obrana Hanáků. Ve 37. minutě se pouze zastřeloval Kanga, jehož pokus skončil nad břevnem. Hned vzápětí neudržel nervy Vepřek, který fauloval Šurala a po druhé žluté kartě se předčasně pakoval do sprch. Ve 42. minutě chtěl spolupráci na levé straně mezi Plavšićem a Frýdkem zakončit Šural, ale znovu se neprosadil. Následně si Ben Haim navedl pumlíč na levačku a tvrdou ránou vystrašil Buchtu, jeho pokus však skončil na tribuně. Ve třetí minutě nastavení první půle si na Plavšićův centr naskočil Šural, ale opět netrefil cíl.

Hned po ptřestávce se však sparťanský útočník radoval. Kanga vysunul Ben Haima, jehož precizní přihrávku uklidil do odkryté brány Šural - 1:0. V 50. minutě se znovu představil nejistý Buchta, jehož nepovedený výběh chtěl dalekonosným pokusem potrestat Kanga, avšak minul. Za tři minuty vyčaroval gabonský záložník další průnikovou přihrávku na Ben Haima, který z ostrého úhlu pálil do boční sítě. Po hodině hry nastoupil k poslednímu domácímu mači za Spartu Lafata a v 66. minutě se málem radoval, jenže míč se od něj odrazil nad bránu.

Za dvě minuty po první příležitosti dopadl Lafata stejně, když nepřesně dorážel Kangovu střelu z dálky do tyče. A do třetice Lafata. V 71. minutě si naskočil na Vatajelův rohový kop a Buchta předvedl pohotový zákrok. Za osm minut po malé domů hostí pálil po rozehrávce nepřímého volného kopu Štetina, avšak nepropálil Buchtu. Olomouc se v závěru snažila o vyrovnání, místo toho však mohla inkasovat, ale Šural svůj samostatný únik zakončil střelou vedle.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905 1:0

19.05.2018 16:00

Góly: 61. Matěj Pulkrab

Liberec udolal jedinou brankou Bohemians 1905, ovšem i přesto ztratil veškeré šance na Evropskou ligu. Jedinou branku v jinak nezáživném a hodně bojovném utkání vstřelil po hodině hry Matěj Pulkrab.

Slovan ještě živil šance na Evropskou ligu, ale potřeboval nutně úspěch Sigmy na půdě Spartě a ten se nedostavil. Kolo před koncem HET Ligy tak Slovan ztrácí na páté místo nedostižných šest bodů.

První poločas nepřinesl žádnou vyloženou gólovku. Liberec sehrál s Bohemkou bojovné utkání, které příliš fotbalové krásy nepobralo. Snad jen dva momenty stály za zmínku, nejprve pálil jen do gólmána Bosančič a o několik minut později pálil z přímáku do zdi Jindřišek.

Diváci na stadionu U Nisy doufali v o poznání lepší druhý poločas a dočkali se. Oba celky sáhly ke střídáním, která přeci jenom hru oživila a v 61. minutě byl bezgólový stav prolomen. Na Mikulovu přihrávku před branku si naběhl střelec Matěj Pulkrab a Liberec vedl 1:0. Následně ale utkání zase ztratilo tempo a opět nebyly k vidění žádné větší šance. Holoubkovi svěřenci už těsné vedení udrželi a získali tři body. Bohužel pro ně přišla špatná zpráva ze Sparty, takže ani výhra 1:0 nakonec na Evropskou ligu nestačila.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň29196450:2263
2.Slavia Praha29168547:1956
3.FK Jablonec29158647:2753
4.Sparta Praha291410543:2552
5.Sigma Olomouc291410538:2252
6.Slovan Liberec29137936:3246
7.Bohemians Praha 1905299101030:2937
8.FK Teplice298101132:3734
9.FK Mladá Boleslav29971331:4034
10.Dukla Praha29951531:5032
11.1. FC Slovácko296131023:3031
12.Vysočina Jihlava29861530:4630
13.Fastav Zlín29791328:4730
14.Baník Ostrava296101334:4328
15.MFK Karviná29691430:4027
16.Zbrojovka Brno29661720:4124

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (624)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele