HET liga - preview 14. kola

17.11.2017, 08:49, aktualizováno 19.11.2017, 08:36
Previews
Dvěma zápasy bude dnes dohráno čtrnácté kolo české nejvyšší soutěže. Karviná má nového trenéra a před vlastními fanoušky se pokusí zaskočit Jablonec. Mladá Boleslav se začala posouvat tabulkou směrem vzhůru a další možnost, jak si polepšit, má proti Bohemians 1905...
MFK Karviná - FK Jablonec  (neděle 15:00)
Už bez trenéra Jozefa Webera vstoupí do závěrečné části podzimu fotbalisté Karviné. Ostrou premiéru si proti Jablonci odbude nový kouč, dosavadní sportovní ředitel Lubomír Vlk. Dokáže tým pod jeho vedení konečně zabrat a po pěti kolech znovu zvítězit?

Trenéru Weberovi zlomila vaz porážka na Dukle a na jeho místo byl jmenován Lubomír Vlk, dosavadní sportovní ředitel. Zdali výměna bude fungovat ukáže až následující čas. Jedno je však jisté, Karviná potřebuje bodovat, protože její situace začíná být více než složitá. MFK je po třinácti kolech na sestupovém, patnáctém místě. "Situace není dobrá. My jsme se na tento zápas čtrnáct dní připravovali a pro nás je samozřejmě nejdůležitější získat tři body jakýmkoliv způsobem," nechal se slyšet asistent trenéra Josef Mucha.

Karviná se doma představí proti Jablonci, se kterým ve dvou vzájemných zápasech neuhrála ani bod. V loňské sezoně vyhráli severočeši nejprve 5:3 doma a venku triumfovali výsledkem 2:0.

Jablonec si zatím nevede vůbec špatně. Výsledkově se mu sice nevydařil závěr října, ale jinak musí s průběžným šestým místem panovat spokojenost. V minulém kole si svěřenci Zdeňka Kluckého připsali výhru 1:0 nad Zbrojovkou Brno.

Karviná bude mít tu výhodu, že její kádr je zcela kompletní. Na druhé straně ani Jablonec netrápí marodka, k dispozici nebude pouze brankář Hrubý, jehož mezi tyčemi nahradí Valeš.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Štepanovský, Janečka, Lischka, Vondra - Budínský, Šisler - Moravec, Panák, Kalabiška - Wágner.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Holeš, Pernica, Hübschman, Hanousek - Jovovič, Kubista, Trávník, Zelený - Doležal, Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.44 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905  (neděle 15:00)
Nedělní odpoledne nabídne zápas dvou týmů ze středu tabulky. Zatímco Boleslav je s tímto umístěním nespokojena, klokani jsou letos jedním z překvapení tohoto ročníku. V Boleslavi ale Bohemians dokázala vyhrát v ligovém zápase pouze jednou, a to v roce 2009.

Boleslav se momentálně nachází na devátém místě a po nepovedeném začátku pomalu stoupá tabulkou vzhůru. I s pohárovým zápasem mají domácí již čtyři výhry v řadě, když naposledy vyhráli v Ostravě 1:0. Do zápasu s Bohemkou bude Středočechům chybět poměrně dost hráčů. Zranění jsou Kysela, Jánoš a Da Silva a kvůli trestu nemůžou nastoupit Komličenko a Agayev.

"Nechal se unést atmosférou a jsem na něho hodně nazlobený, inkasované karty byly zbytečné," řekl na adresu brankáře Agayeva, a jeho vyloučení v minulém zápase, trenér Dušan Uhrin. Do branky se tak s největší pravděpodobností vrátí Luděk Vejmola.

Klokani, kteří v loňském ročníku skončili jen těsně nad sestupovými vodami, jsou letos zatím na osmé příčce. Minulý zápas dokázali uhrát bod za remízu 1:1 s letos silnou Sigmou. Pro tento zápas jim ale bude chybět stoper Lukáš Hůlka, který hostuje v Bohemians právě z Boleslavi. Trenér Martin Hašek nemůže počítat ani s Švecem, jenž je zraněný.

"Vzhledem k jejich rozpočtu, ambicím a kvalitě hráčů patří mezi špičku ligy. Sice neměli dobrý vstup do soutěže, ale teď třikrát po sobě vyhráli a posunuli se do středu tabulky. Momentálně na nás ztrácí bod a k vidění bude souboj dvou sousedů. V ofenzivě mají kvalitní hráče jako Mebrahtu, Rada a Přikryl," řekl o soupeři trenér Hašek.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Pauschek, Chaluš, Stronati, Fleišman - Takács, Rada - Přikryl, Matějovský, Fabián - Mebrahtu
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Krch, Šmíd, Kocič - Jindřišek - Reiter, Martin Hašek ml., Mašek, Vaníček - Tetteh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.89 - 6.19
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Zbrojovka Brno - FK Teplice  (sobota 16:00)
Poslední Zbrojovka Brno se pokusí vybrodit ze sestupových vod v utkání proti Teplicím, což je soupeř, proti kterému se mu doma příliš nedaří. Skláři v moravské metropoli neprohráli čtyři roky a tuto sérii budou chtít prodloužit.

Brno se po příchodu Romana Pivarníka přeci jenom herně zvedlo, jeho postavení v ligové tabulce je však nadále tristní. Pozitivní však je, že v tom Zbrojovka není sama, stejný počet osmi bodů má i Karviná nebo Baník a příliš růžově na tom není s deseti body ani Slovácko. Pokud se tedy Zbrojovce podaří Teplice porazit, dost možná to bude znamenat postup ze sestupových vod.

Jak už ale bylo řečeno, Brno doma nad Teplicemi více jak čtyři roky nevyzrálo a současná forma zrovna nenasvědčuje, že by se to mělo nyní podařit. Svěřenci Romana Pivarníka naposledy podlehli Jablonci, když nedokázali najít odpověď na jedinou branku Jaroslava Zeleného už ve 4. minutě zápasu.

Navzdory všem faktům nečeká Teplice jednoduchý úkol. Severočeši navíc letos venku neoslňují, nevyhráli ani jeden zápas na půdě soupeře! Současnému sedmému místu mohou děkovat díky domácí bilanci. Skláři nyní doufají, že se jim venku konečně povede zvítězit, k soupeři však mají velký respekt. "Před Brnem máme obrovský respekt. Zbrojovka sama určitě ví, že na poslední místo nepatří. Bude hrát jako o život, aby se vyhoupla na vyšší příčky. Všichni víme, že v naší lize může každý porazit každého, proto jedeme do Brna s velkou pokorou. Na druhou stranu si nepamatuji, že bychom tam někdy nějak vyhořeli. Věřím, že ani tentokrát nepropadneme a body si domů přivezeme," pripomněl vzájemnou bilanci teplický Tomáš Vondrášek.

Teplice naposledy porazily Slovácko jasně 3:0 a prodloužily domácí neporazitelnost. Co se týče zápasu na Stínadlech, v tomto ohledu patří Teplicím druhé místo. Lepší domácí bilanci má jen vedoucí Viktoria Plzeň. Jak už ale bylo rečeno, venku je bilance výrazně horší.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Polák - Pilík, Kratochvíl, Škoda, Lutonský - Koné.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Fillo, Kučera, Král, Soungole, Rezek - Vaněček.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.31 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sigma Olomouc - Fastav Zlín  (sobota 16:00)
Sigma je letos určitě překvapením ligy. Nachází se aktuálně na druhém místě a rozhodně si nepočíná jako nováček soutěže. Olomouc neprohrála v posledních deseti zápasech. Z minulého zápasu si Sigma přivezla bod z hřiště Bohemians Praha 1905. Domácí mají k dispozici kompletní kádr kromě dlouhodobě zraněných Vašíčka a Škerleho.

Trenér domácích Václav Jílek ví, že i když jsou výsledky dobré, tak je potřeba stále pracovat dál: "Vždycky si říkáme s Lacem (asistentem trenéra Onofrejem, pozn. red.), když to vyhodnocujeme, že v každém utkání jsou poměrně velké rezervy. Takže vidíme velký prostor pro zlepšení. Musíme hráče tlačit k tomu, aby ten prostor využili a ještě tu výkonnost povýšili."

Zlín v letošní sezóně kromě ligy svádí těžké boje i v Evropské lize. Zřejmě i proto se nachází na 10.místě, což je lehce za očekáváním. V posledním zápase dokázal Zlín doma vyválčit bod se Spartou. Proti Olomouci hosté neprohráli v nejvyšší soutěži již 7 zápasů za sebou a Ševci určitě budou chtít tuto sérii prodloužit. Chybět jim k tomu ale bude Hronek a nejspíše i Beauguel.

Bývalý brankář Sigmy Zdeněk Zlámal, který momentálně působí ve Zlíně, mluvil o předzápasovém hecování: "Jsem v kontaktu s bývalými hráči Sigmy. S těmi se hecujeme dost. Před zápasem bude určitě hecování s masérem Kamilem. Hecování obecně mám rád."
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Plšek, Kalvach, Houska, Falta - Chorý
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Janíček, Traoré, Jiráček, Vukadinovič - Diop
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.65 - 4.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Baník Ostrava  (sobota 16:00)
Slovan Liberec před reprezentační přestávkou nečekaně narazil v Jihlavě a nyní se bude chtít opět vrátit na vítěznou vlnu.Svěřence trenéra Jindřicha Trpišovského čeká Baník Ostrava, který potřebuje body jako sůl. Baník od prvního kola stále čeká na teprve druhé vítězství v sezoně.

Nebýt zcela nečekané porážky v Jihlavě, mohl být dnes Liberec už na druhém místě tabulky. Nicméně stalo se a Liberec musí na ztrátu co nejrychleji zapomenout. V rámci 14.kola HET Ligy přivítá Baník Ostrava, což by mohl být více než přijatelný soupeř. Liberec s Baníkem více jak čtyři roky neprohrál a velkým favoritem bude i tentokrát.

Ostravu čeká na stadionu U Nisy velmi náročný úkol, přehrát domácí družinu a konečně po dlouhé sérii zase zvítězit. Připomeňme si, že Baník vyhrál pouze v prvním kole v Brně a od té doby se zmohl jen na pět nerozhodných výsledků a sedm porážek, což v konečném důsledku znamená průběžné poslední nesestupové místo. "Liberec je nyní v pohodě, která se odráží i v jeho hře. Předvádí výborné výkony. Hraje o poháry a bude chtít napravit ztrátu z Jihlavy. Budeme se ale snažit Liberci vyrovnat ve všech atributech a urvat body, které potřebujeme," řekl Radim Kučera.

Baník v minulém kole stejně jako Liberec prohrál a to vůbec poprvé před zraky domácích fanoušků. Souboj s Mladou Boleslaví rozhodl jedinou brankou Ruslan Mingazov.

Severočeši se budou muset obejít bez Romana Potočného, který si odpykává trest za vyloučení v zápase s Jihlavou. Pro Jindřicha Trpišovského je to však jediná absence. Podobně je na tom i jeho protějšek Kučera, který se dost možná bude muset obejít bez útočníka Šašinky.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Kulhánek - Ševčík, Bosančič, Folprecht, Hybš - Graiciar.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Šustr - Pazdera, Pokorný, Šindelář, Morgan - Sus, Hlinka, Hrubý, De Azevedo, Granečný - Baroš.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.06 - 5.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Dukla Praha  (sobota 18:00)
Slávisté se před důležitým zápasem Evropské ligy představí v malém pražském derby proti Dukle. Sešívaní v Edenu nic jiného, než vítězství neberou a jakkoliv je ztráta na čelou obrovská, chtějí uspět a pokud možno z náskoku něco ukrojit.

Slavia před reprezentační přestávkou nezvládla klíčový zápas s Plzní a vidina obhajoby titulu se zdá být ztracena.Sešívaní však stále mají o co hrát, ve hře je totiž druhé místo, které pořád znamená start v předkole Ligy mistrů. Krom druhého místo zůstává dalším cílem Evropská liga. Svěřenci Jaroslava Šilhavého sice zaujímají třetí místo, avšak situaci nemají špatně rozehranou. Potřebovali by ale uspět na půdě izraelského Maccabi Tel-Aviv, kde se představí už ve čtvrtek.

Ještě než se tak stane, čeká Slavii zápas s Duklou, tedy se soupeřem, se kterým nikdy v novodobé historii neprohráli. Od roku 2011 spolu oba týmy sehrály dohromady dvanáct duelů a ani jeden z nich neskončil vítězstvím Dukly.

Dukla tedy nebude mít v Edenu vůbec co ztratit. "Médii jdou názory, že Slavia není v ideálním rozpoložení, nicméně jejich realizační tým je natolik zkušený, aby dokázal mužstvo vyburcovat a srovnat, aby šlo za vítězstvím. Slavia bude chtít jít do pohárového zápasu v pohodě, proto si myslím, že budou velmi dobře připraveni i na nás," prohlásil trenér Jaroslav Hynek. Dukla před reprezentační přestávkou přestřílela Karvinou 3:2 a vyhrála po téměř měsíci a půl čekání. Svěřencům Jaroslava Hynka patří v tabulce až jedenácté místo.

Slavia bude nadále postrádat útočníka Murise Mešanoviče i obránce Dušana Šventa. Chybět bude také reprezentant Jan Bořil, který nasbíral už čtyři žluté karty. Ani Dukla nebude v malém pražském derby kompletní. Zraněný je Hanousek a start Kušníra je při nejmenším nejistý.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Frydrych, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu - Van Buren, Hušbauer, Danny, Stoch - Necid.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Preisler, Holek, Jiránek, Podaný - Miloševič, Bilovský, Tetour - Schranz, Holenda, Holík.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.99 - 13.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň  (sobota 20:00)
Večerní sobotní zápas mezi domácím Slováckem a hosty z Plzně má jasného favorita. Jsou jím Viktoriáni, kteří letos neztratili zatím ani bod.

Slovácko se momentálně nachází na 13.mistě bod nad sestupovým pásmem a Plzeň se jim podařilo porazit v lize naposledy v roce 2006. Domácím se ale podařilo překvapit minulý pátek, když právě Plzeň dokázali vyřadit z domácího poháru. Slovácku budou chybět vykartovaný Divíšek a zranění Břečka s Radou.

Domácí nemůžou počítat ani se Stanislavem Hofmannem, který sice rozhodl již zmíněně pohárové utkání, ale v tomto kole si bude odpykávat trest za 4 žluté karty. Sám obránce k tomu řekl: "Strašně mě to štve. Raději bych klukům pomohl na hřišti, než to sledovat pouze z hlediště. Bohužel nedá se nic dělat a tentokrát mi nezbývá nic jiného, než držet klukům palce."

Už celých 13 zápasů Viktoria drží vítěznou sérii a pyšní se tak na prvním místě velkolepým třináctibodovým náskokem na druhou Sigmu Olomouc. Naposledy Plzeň dokázala porazit největšího soupeře v boji o titul Slavii 1:0, když 10 minut před koncem rozhodl Daniel Kolář. Plzeň se bude muset obejít bez dvou stoperů, když 4 žluté karty nasbíral Hájek a Baránek je stále zraněný.

"Slovácko u nás hrálo velice sympaticky, což bude chtít zopakovat. Hrálo kombinačně, v útočné fázi má navíc hráče, kteří se umí prosadit," ví trenér Viktoriánů Pavel Vrba.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Šumulikoski, Šimko, Reinberk - Sadílek - Navrátil, Daníček, Machalík, Havlík - Zajíc
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.24 - 3.95 - 1.68
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Vysočina Jihlava  (pátek 15:00)
Na 124. výročí založení klubu přivítají sparťané příznivého soupeře, totiž o záchranu bojující Jihlavu. Letenští už toho v této sezoně zpackali hodně a rozhodně nechtějí na klubové výročí další ostudu. Na druhou stranu Vysočina nebude mít na Letné co ztratit a domácí tým hodlá zaskočit.

Sparta s Jihlavou obstarají předehrávku dalšího kola HET ligy už v pátek a to ve svátečním stylu. Česká republika si nejenže připomíná 17. listopad, ale pražská Sparta, nejúspěšnější klub v historii samostatné české ligy, slaví 124.výročí založení klubu.

Sparťané jinak příliš důvodů k oslavám nemají. Na titul nedosáhnou, v evropských pohárech neúčinkují a pakovali se rovněž z MOL Cupu. Tým trenéra Andrey Stramaccioniho má už jen jeden cíl, a to skončit na druhém místě, což by znamenalo start v předkole Ligy mistrů. Od tohoto cíle není Sparta daleko, ale na rovinu si je potřeba říci, že dosavadní výkonností na něj stěží dosáhne. Sparta každopádně potřebuje bodovat a kdy jindy se to má povést, než doma proti Jihlavě. "Je důležité, abychom doma získali tři body. Musíme vyhrát. Ale soupeř bude hodně namotivovaný, takže nás nečeká lehký zápas," nechal se slyšet Bogdan Vatajelu. Domácí před reprezentační přestávkou ztratili nadějně rozehrané utkání ve Zlíně, když neudrželi vedení 2:1 a na konec jen remizovali 2:2.

Jihlava cestuje na Letnou v pozici velkého outsidera, avšak v minulém kola dokázala zaskočit Slovan Liberec a o něco podobného se chce pokusit i na Spartě. "Sparta je v domácím prostředí s podporou svých fanoušků velmi silná. Její kádr na podzim prochází určitou přestavbou. Ve hře je vidět postupné zlepšení zejména v ofenzivní fázi. Další nebezpečí ze strany Sparty hrozí i při standardních situacích," prohlásil asistent trenéra Michal Kadlec. Ježci se přitom musí obejít bez Rabušice, Nerada, Mišůna, Rosy a Nového, který je v Jihlavě na hostování právě ze Sparty.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Zahustel, Hovorka, Štetina, Costa - Frýdek, Sáček - Biabiany, Rosický, Vatajelu - Šural.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Urblík, Kryštůfek, Tlustý, Keresteš - Vaculík, Záviška - Fulnek, Dvořák, Popovič - Ikaunieks.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.54 - 14.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň13130028:439
2.Sigma Olomouc1375120:926
3.Slavia Praha1374219:525
4.Slovan Liberec1372421:1523
5.Sparta Praha1364317:1122
6.FK Jablonec1355319:1520
7.FK Teplice1354418:1619
8.Bohemians Praha 19051346313:1218
9.FK Mladá Boleslav1352617:2017
10.Fastav Zlín1344515:1916
11.Dukla Praha1344514:2116
12.Vysočina Jihlava1331914:2710
13.1. FC Slovácko131669:169
14.Baník Ostrava1315717:278
15.MFK Karviná1322912:228
16.Zbrojovka Brno132298:228

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (592)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele