HET liga - souhrn 14. kola

17.11.2017, 16:58, aktualizováno 19.11.2017, 16:58
Komentáře a souhrny
Karviná zabrala a před vlastními fanoušky zdolala Jablonec, Bohemians 1905 pak vezou body z Mladé Boleslavi. Plzeň i bez Krmenčíka na Slovácku pokračovala v krasojízdě. Liberec si poradil s Ostravou a zůstává čtvrtý, Slavia totiž odpověděla demolicí Dukly. Olomoucká Sigma si poradila se Zlínem a Brno se z poslední příčky odpoutalo výhrou nad Teplicemi. Další trápení se šťastným koncem za sebou má pražská Sparta, tentokrát udolala Jihlavu...

MFK Karviná - FK Jablonec 2:1

19.11.2017 15:00

Góly: 53. Filip Panák, 74. Jan Kalabiška - 36. Stanislav Tecl

Lubomír Vlk začal na lavičce Karviné nejlépe jak mohl. Domácí MFK otočil nepříznivý výsledek proti Jablonci a připsal si důležité tři body. Rozhodující branku měl na svědomí Jan Kalabiška. Zmínit je nutno skvělý výkon brankáře Le Gianga i nahrávajícího Jana Šíslera.

Karviná se do svého soupeře pustila od úvodní minuty a vidět byl zejména Hošek, který nejprve napálil balón jen do náruče připraveného Valeše a později pak neuspěl podruhé, když se pokoušel jabloneckého brankáře přehodit. To se mu sice podařilo, ale Janeček vykopl balón z brankové čáry. Podobný moment byl viděn i na druhé straně, kdy už překonal Le Gianga Tecl a odkopávat musel Štěpanovský.

Nerozhodný výsledek vydržel do 36. minuty, to se po rychlém brejku utrhli Masopust s Teclem a druhý jmenovaný překonal Le Gianga. Severočeši mohli v závěru prvního poločasu náskok navýšit, ale Mihálik ve stoprocentní příležitosti selhal.

Domácí fotbalisté tedy nevstoupili do utkání optimálně, ovšem na začátku druhého poločasu se jim podařilo rychle vyrovnat. Šisler prokázal cit v noze, obloučkem nabídl možnost pro Filipa Panáka, který střelou na zadní tyč srovnal. Jablonec se nechtěl s remízou smířit a vrhl se do ofenzívy, tutovku Jovoviće ale zlikvidoval famózní Le Giang. Brankář Karviné se pak znovu zaskvěl proti Mihálikově voleji.

Le Giang byl ústřední postavou zápasu a jeho zákroky se později ukázaly jako klíčové. Zvláště když v 77. minutě dokonal obrat parádní ranou do šibenice Jan Kalabiška. Karviná otočila výsledek ve svůj prospěch a v závěru mohla své vedení ještě navýšit, ale Budinský v jasné pozici Valeše nepřekonal. Jablonec vyrovnat nestihl a z Karviné odjíždí s nepořízenou.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905 1:2

19.11.2017 15:00

Góly: 56. Lukáš Magera (pen.) - 48. Antonín Vaníček, 63. Jakub Nečas

V nedělním zápase 14.kola 1. fotbalové ligy mezi Boleslaví a Bohemians se radovali hosté. Klokani se tak dokázali v tabulce posunout už na šesté místo, zatímco Boleslav je devátá.

Domácí vstoupili do zápasu aktivněji, v první šanci se ocitl Mingazov, jenže v těžké pozici hlavou přestřelil. V 11. minutě se ke střele dostal Rada, jeho střela ale minula branku. Fryštáka nezaměstnal ani Chaluš, jeho hlavička totiž nebyla přesná. Na druhé straně byl podobně neúspěšný Mašek. V 31. minutě Matějovský pěkně prostrčil na Fabiána, ten odcentroval na Chramostu, těsně před ním ale dobře zasáhl připravený Fryšták. Domácí byli v prvním poločase mírně lepší, nicméně nějaké velké gólové příležitosti si nevytvořili.

Druhý poločas lépe začali hosté. V 48. minutě nový muž na hřišti, Reiter, obešel dva protihráče na pravé straně a zpětnou přihrávkou našel Vaníčka, který se nemýlil a poslal Bohemku do vedení. V 56. minutě Rada po souboji se Šmídem spadl ve vápně a sudí Pavel Orel nařídil pokutový kop. Lukáš Magera penaltou nepohrdl a s přehledem proměnil.

O pár minut později si Nečas prohodil míč mezi Magerou a Chalušem a svoji individuální akci chladnokrevně zakončil a vrátil tak Bohemians vedení. V 70. minutě vypálil z veliké dálky Fleišman, ale pouze těsně vedle pravé tyče. V 86. minutě se domácí dostali do své největší šance. Pauschek vybídl ke skórovaní Mingazova, jeho hlavičku ale skvělým zákrokem zlikvidoval Fryšták. V závěru zápasu si ještě druhou žlutou kartu a následné vyloučení vysloužil Chaluš, který hasil rychlý brejk hostů.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 1:4

18.11.2017 20:00

Góly: 90. Petr Reinberk - 17. Jan Kopic, 37. Radim Řezník, 58. Lukáš Hejda, 71. Jan Kopic

Plzeň zvládla i čtrnáctý zápas a připisuje si tak do tabulky již čtrnáctou výhru. Slovácko bojovalo, ale na Plzeň dnes prostě nemělo. Hrdinou zápasu se stal Jan Kopic, který byl u všech čtyř branek.

Již ve 4. minutě se dostal do šance Kolář, který si naskočil na pěkný Petrželův centr, ale hlavičkoval těsně nad. Na druhé straně pěkně vypálil Navrátil, Kozáčik však jeho střelu zlikvidoval. Po čtvrthodině hry se Kopic dokázal uvolnit a zpoza vápna vystřelit, Heča jeho střelu vyrazil pouze na roh. Plzni se podařilo vystupňovat tlak a po dalším rohu se Petržela dostal k centru, který prodloužil Hejda na volného Kopice, jenž zblízka propálil Heču. Slovácko se snažilo vyrovnat, ale ztroskotávalo na předfinální fázi.

V 34. minutě poslal Limberský krásný míč za obranu Bakošovi, jeho zakončení ale skončilo mimo bránu. O chvíli později Hrošovský vyslal Kopice do vápna, kde jej fauloval Daníček. Kolář penaltu neproměnil, Heča vyrazil i Hrošovského dorážku, a nakonec Řezník dotlačil míč do sítě. Pět minut před koncem předvedl Petržela pohlednou individuální akci, na konci ale jeho úmysl Heča výborně přečetl. Domácí se sice snažili, jenže pořádnou šanci si nevytvořili, a tak se do kabin šlo za stavu 2:0.

V 54. minutě se do šance dostal Sadílek, Kozáčika se mu ovšem nepodařilo přehodit. O čtyři minuty později se opět prosadili Viktoriáni, když Kopicův centr po standardní situaci chladnokrevně zakončil Lukáš Hejda. V další šanci se ocitl Petržela, jehož Heča vychatal. Kvalita zápasu ve druhém poločasu postupně upadala. Pokusy domácích plzeňská obrana zkušeně odvracela. Ke střelám se dostali Bakoš i Reinberk, jenže obě střely skončily mimo. V 70. minutě už na 4:0 zvyšoval Kopic, který měl po Řezníkově centru před sebou úplně prázdnou branku.

O pár minut později na stadionu Miroslava Valenty vypadla elektrika a hráči šli do kabin. Po vynucené zhruba desetiminutové pauze, během které se hodně diváků rozešlo do svých domovů, se ve zbytku zápasu hodně otevřely obrany. Šance si vytvářely oba týmy a Slovácku se jednu takovou podařilo proměnit, když Reinberkova střela překonala Kozáčika. Domácí si tak připsali aspoň čestný úspěch a korigovali konečné skóre na 1:4.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Dukla Praha 5:0

18.11.2017 18:00

Góly: 9. Milan Škoda, 32. Milan Škoda, 55. Jaromír Zmrhal, 65. Jaromír Zmrhal, 82. Tomáš Souček

Ve zcela jednoznačnou záležitost se proměnilo malé pražské derby mezi Slavií a Duklou. Sešívaní doma v Edenu nastříleli nebohé Dukle pět branek, aniž by přitom sami inkasovali. O branky se podělili Milan Škoda, Jaromír Zmrhal a Tomáš Souček.

Dukla toho v Edenu mnoho neukázala, jako první si sice vytvořila brankovou příležitost, když Schranz hlavou minul branku, ale to bylo v jejím podání všechno. Slavia okamžitě převzala iniciativu do svých rukou a už v deváté minutě se ujala vedení. Zmrhalův centr našel hlavu Milana Škody a Slavia vedla 1:0.

Jestli si hosté z Dejvic něco nepřáli, pak rychle inkasovat. Slavii vedoucí branka logicky nakopla a zanedlouho se na branku Rady valil jeden útok za druhým. Stochovu ránu brankář Dukly vyrazil a brankou neskončil ani Dannyho technický pokus. Ve 31. minutě se Slavia dočkala druhé branky. Milan Škoda prokázal obrovskou bojovnost, vrhl se za balónem, vyhnul se dvěma obráncům a krásným lobem překonal po druhé brankáře Radu. Vzápětí přidal třetí gól Portugalec Danny, jenomže ten nebyl pro ofsajd vůbec uznán.

Výrazně lepší Slavia pokračovala v lámání soupeře i po změně stran a zanedlouho se ujala už tříbrankového vedení. Jaromír Zmrhal se dostal k odraženému balónu a povedenou střelou zvýšil na 3:0.

Nikdo v Edenu nepochyboval, že je o vítězi zápasu dávno rozhodnuto. Slavia hrála ve velké pohodě a Dukla jí to svým pasivním přístupem usnadňovala. Po delší době se také ve velké šanci ocitl Tetour, ale to byla spíše světlá výjimka. V 65. minutě po další pěkné ráně zvýšil na 4:0 Jaromír Zmrhal.

Autoři branek Milan Škoda i Jaromír Zmrhal měli zaděláno na hattrick, nicméně dalším kdo se v závěru utkání prosadil byl Tomáš Souček. Vytáhlý středopolař vystihl špatnou rozehrávku a postupoval sám na Radu, kterého následně i překonal. Slavia rozdrtila v malém pražském derby Duklu 5:0 a alespoň trochu snížila manko na vedoucí Viktorii Plzeň.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Teplice 1:0

18.11.2017 16:00

Góly: 86. Michal Škoda

Hráči Teplic nejspíše úplně rezignovali na venkovní utkání, jak jinak si totiž vysvětlit, že opět prohráli a navíc s oslabeným soupeřem, který hraje o záchranu. Zbrojovka přišla už ve 40.minutě o vyloučeného Francise Koného, ale i v oslabení se v pohodě ubránila a čtyři minuty před koncem rozhodla o svém vítězství. Hrdinou zápasu se stal Michal Škoda, autor vítězné trefy.

Co více k Teplicím řici, Skláři předvedli neuvěřitelně bídné vystoupení a jakoby snad ani v Brně vyhrát nechtěli. Začátek zápasu patřil Zbrojovce, která si vypracovala první gólovku díky hlavičkujícímu Konému. Stejný hráč pak znovu hlavou ohrozil svatyni Tomáše Grigara ve 21.minutě a opět neúspěšně. Teplice letos venku prakticky nebodují a i tentokrát to vypadalo, že severočeši přijeli jen na výlet. První šanci si vytvořili až ve 32.minutě, díky nepřesné ráně útočníka Vaněčka.

Teplicím se nakonec rozhodl pomoci domácí Francis Koné, který během pouhých tří minut uviděl zcela zbytečné dvě žluté karty a tedy už v prvním poločase musel předčasně do sprch. Teplicím se tak naskytla obrovská šance poprvé venku zvítězit. Chtělo to však přidat ještě jednu důležitou ingredienci a sice vstřelit gól a to se ukázalo jako neřešitelný problém.

Oslabená Zbrojovka se pochopitelně zatáhla a během druhého poločasu se Roman Pivarník rozhodl dát šanci mladému Martinu Ziklovi, pro kterého to zároveň byla ligová premiéra. Zbrojovka s jeho příchodem ožila a i v oslabení nepříjemně kousala. Teplice nebyly směrem dopředu nijak nebezpečné a nakonec čtyři minuty před koncem inkasovali z kopačky Michala Škody. Útočník domácích předvedl parádní ránu, na kterou Grigar neměl nárok. Zbrojovka i v oslabení porazila neškodné Teplice a slaví důležité tři body.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 2:0

18.11.2017 16:00

Góly: 7. Tomáš Chorý, 87. Martin Hála

Domácí Sigma Olomouc potvrdila svoji roli favorita a zaslouženě porazila Ševce ze Zlína. Hanáci předvedli dobrý výkon a mohli vyhrát i vyšším rozdílem, zatímco hosté měli velký problém dostávat se do šancí.

První velká šance přišla v 7. minutě, když Ekpai ztratil míč a Sigma šla do brejku. Výbornou průnikovou přihrávku Housky dostal Chorý, jenž před prázdnou brankou hledal Zahradníčka, ten na míč těsně nedosáhl, ale zdánlivě ztracený balón doběhl a poslal ho zpět do vápna, do kterého si seběhl opět Tomáš Chorý a technickou střelou k pravé tyči otevřel skóre. O chvíli později se Zahradníčkův sražený centr odrazil k Sladkému, jehož střela ale skončila vysoko nad. V 16. minutě se do obrovské šance mohl dostat Plšek, na Vepřekův centr ovšem nedosáhl.

Dále bylo na hřišti viděno hodně soubojů a málo fotbalových momentů. Na další šanci si tak diváci museli počkat až do 35.minuty, jenže Chorého dobře bránil Bačo, takže jeho hlavička nebyla přesná. O dvě minuty později napřáhl Zahradníček ze střední vzdálenosti, jeho slibná rána ale skončila mimo. Po prvním poločase tak domácí vedli 1:0 a nutno říct že zaslouženě, protože Zlín si nevypracoval žádnou vážnější příležitost.

I do druhého poločasu měli lepší vstup domácí. Na Vepřekův přízemní centr Plšek ve skluzu těsně nedosáhl. Hned z další akce centroval z levé strany Zahradníček a Jakub Plšek ve vyložené šanci přestřelil. V 53. minutě se do první velké šance dostal konečně i Zlín. Mehanovičův přetažený centr našel Ekpaie, ten ovšem hlavičkou branku netrefil. Po hodině hry Sladký krásně uvolnil Kalvacha, který poslal centr do vápna, k míči se dostal Chorý, ale ten nabízenou šancí pohrdl.

V 72. minutě se Ekpai řítil do šance, pěkně se zbavil protihráčů, jenže zakončení skončilo opět pouze vedle. O pět minut později napřáhl Kalvach zhruba z 20 metrů a přinutil Dostála k pěknému zákroku. Deset minut před koncem mohla být Sigma potrestána za své neproměněné šance, ale po Buchtově vyražení stříleného centru dokázal Radakovič včas odehrát balón před Traorém. V 87. minutě se domácím konečně podařilo vstřelit druhou branku. Sladký prostrčil na Housku, jenž z pravé strany našel ve vápně Hálu, ten si efektně zpracoval balón a přesným zakončením pečetil skóre.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Baník Ostrava 2:1

18.11.2017 16:00

Góly: 3. Radim Breite, 71. Radek Voltr - 13. Tomáš Mičola

Slovan Liberec dle očekávání porazil ostravský Baník 2:1 a minimálně na pár hodin se posunul už na třetí místo tabulky. Svěřenci Jindřicha Trpišovského začali lépe, ale na branku Breiteho rychle odpověděl Mičola. Konečné slovo měl ale dvacet minut před koncem Radek Voltr.

Baník nezačal v Liberci vůbec dobře a jeho obrana inkasovala už ve třetí minutě zápasu. Polkrab ve vápně posunul balón na Breiteho, který osamocen a se spoustou času zvolil přízemní střelu doprostřed, kterou i tak překonal hostujícího brankáře. O chvíli později pálil těsně vedle z přímého kopu Karafiát, ale druhou branku nepřidal. Hostům se ve 13.minutě tak trochu překvapivě povedlo vyrovnat. Na kolmici De Azeveda si seběhl Tomáš Mičola a ačkoliv proti němu brankář Kolář vyběhl, dostal nadvakrát balón do sítě.

Liberec byl jinak častěji u balónu i na polovině svého soupeře, tuto převahu však nedokázal zužitkovat. Baník se zatáhl k vlastní šestnáctce a vyčkával na rychlé brejky a hned dvakrát z nich mohl udeřit. Nejprve Mičolu rychle přesprintoval Bosančič a na podruhé De Azevedo volil nepřesnou střelu, namísto přihrávky na lépe postaveného Milana Baroše. Těsně před koncem poločasu pak střílel nad Šindelář.

Hostující tým vydatně podporovali fanoušci, kterých do Liberce přicestovalo celkem dost. Hned na začátku druhého poločasu měl zajímavou příležitost Baroš, branku však přestřelil a v 55.minutě pro změnu nedosáhl na Mičolův centr.

Celkově byl Liberec lepší tým a do jisté míry bylo otázkou času, kdy utkání rozhodne ve svůj prospěch. Karafiátova přihrávka trochu nečekaně prošla až k Radku Voltrovi, který nehlídán poslal balón k tyči! Ostrava se sice v závěru tlačila před libereckou branku, ale vyrovnat nedokázala a znovu ztratila všechny body.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Vysočina Jihlava 1:0

17.11.2017 15:00

Góly: 4. Václav Kadlec

Sparta oslavila 124. výročí založení klubu vítězstvím, ale nutno podotknout, že poměrně utrápeným vítězstvím. O záchranu bojující Jihlavu udolala jen díky jediné trefě Václava Kadlece z úvodu utkání. Ježci měli šance na vyrovnání, ale skvělý Dúbravka nebyl překonán.

Hlavně brzy neinkasovat, říkali si nejspíše jihlavští hráči, když vstupovali na trávník k duelu s favorizovanou Spartou. Černé obavy se však nakonec vyplnily a to po pouhých čtyřech minutách. Stačil k tomu přesný pas za obranu v podání stopera Štětiny a Václav Kadlec si sám před brankářem zkušeně poradil. Sparťanský útočník se brzy mohl prosadit podruhé, ke skórování ho centrem vyzval Mavuba, ale Kadlec tentokrát minisouboj s brankářem Hanušem prohrál.

Sparta se po těchto okamžicích malinko pozapomněla v obraně a málem z toho byl průšvih. Ránu Keresteše z velké vzdálenosti Dúbravka pouze vyrazil a Ikaunieks měl na kopačce srovnání, avšak slovenský brankář ve službách Letenských zaváhání perfektním zákrokem odčinil. Sparta ale byla lepším týmem, svojí převahu však nedokázala nijak využít. Na Costovu přihrávku před prázdnou branku nikdo nezareagoval a ve 32. minutě Šural nepropálil brankáře Hanuše.

Svěřenci trenéra Stramaccioniho ovládli první poločas, nicméně vedli jen o jednu branku a Jihlava cítila šanci dostat domácí výběr do úzkých. Hned na začátku druhého poločasu měl obrovskou příležitost Zoubele, jenomže Dúbravka předvedl další skvělý zákrok a Spartu výrazně podržel i o minutu později při šanci Tlustého.

Sparta také měla šance, ale vstřelit druhý, uklidňující gól se ne a ne podařit. Šural v další zajímavé možnosti trefil boční síť a Štětina se zase marně dožadoval odpískání pokutového kopu za zákrok na jeho osobu ve vápně Jihlavy. Hosté nesehráli vůbec špatnou partii, proti favoritovi si dokázali vytvořit poměrně velké šance, jenomže ani jednu z nich neproměnili. Koneckonců ani Sparta nebyla nijak efektivní, ale jednu branku dala a to jí nakonec stačilo k vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň14140032:542
2.Sigma Olomouc1485122:929
3.Slavia Praha1484224:528
4.Slovan Liberec1482423:1626
5.Sparta Praha1474318:1125
6.Bohemians Praha 19051456315:1321
7.FK Jablonec1455420:1720
8.FK Teplice1454518:1719
9.FK Mladá Boleslav1452718:2217
10.Fastav Zlín1444615:2116
11.Dukla Praha1444614:2616
12.MFK Karviná1432914:2311
13.Zbrojovka Brno143299:2211
14.Vysočina Jihlava14311014:2810
15.1. FC Slovácko1416710:209
16.Baník Ostrava1415818:298

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (324)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele