Gambrinus liga - souhrn 27. kola

27.04.2012, 22:07, aktualizováno 30.04.2012, 19:49
Komentáře a souhrny
Plzeň doma nedala šanci Slavii a výhrou 3:0 zareagovala na tříbodové zisky Sparty a Liberce. Jablonec si poradil s Hradcem, Mladá Boleslav uspěla na Dukle. Baník porazil poslední Žižkov, ze sestupové pozice se ale nedostal, neboť Bohemians vyhráli nad Příbramí. Slovácko hrálo bez branek s Teplicemi...

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 3:0

30.04.2012 18:00

Góly: 9. Marek Bakoš, 18. Milan Petržela, 43. Milan Petržela

Z trojlístku bojujícího o titul nezaváhala ani mistrovská Plzeň a nadále ztrácí na druhou Spartu jeden bod. Viktoria byla v zápase se Slavií jasně lepším týmem a zcela zaslouženě zvítězila 3:0. O osudu utkání bylo rozhodnuto už během první půle, kdy padly všechny tři branky. Dvě z nich trefil Milan Petržela.

Plzeňský stadion přitom mohl zmrazit už ve 4. minutě Nitrianský, když sám před gólmanem Pavlíkem ani nadvakrát nedokázal vyzrát. Pavlík pokaždé jeho střelu vyrazil. To byly obrovské šance, kterých musela Slavia později litovat. Za dalších šest minut totiž Plzeň vstřelila branku a nastartovala tím svůj gólostroj. Pilař na levé straně potáhl míč a naservíroval jej na malé vápno, kde neomylně zakončil Bakoš - 1:0 pro Viktorii Plzeň. Vzápětí mohl Bakoš zvýšit, jenže nastřelil jen Čontofalského.

V 18. minutě dali domácí druhou branku a znovu v ní měl prsty Pilař. Reprezentační záložník opět zatáhl míč před Čontofalského a našel z druhé vlny nabíhajícího Petřelu, který vsítil gól na 2:0. Plzeň hrála v naprosté pohodě, Slavia se pouze bránila a při další šanci měla štěstí, že Pilař z dorážky minul branku. Nicméně Sešívaní ještě do poločasu inkasovali potřetí. Bakoš naservíroval přesnou přihrávku na Milana Petrželu, jenž střelou k tyči znovu překonal Čontofalského - 3:0 pro Viktorii Plzeň.

Domácí měli ve druhém poločase i další šance, ale výraznější debakl se nekonal. Kolář ve vyložené pozici míč zalehl a dvanáct minut před koncem byl na poslední chvíli vytěsněn. Kolář byl vůbec smolařem utkání, v další jasné pozici promáchl, ale domácí to nemuselo mrzet. O výhru 3:0 už samozřejmě nepřišli a nadále pronásledují na druhém místě pražskou Spartu.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - 1. FK Příbram 2:0

29.04.2012 17:00

Góly: 17. Martin Abrahám, 31. Martin Nešpor

Fotbalisté Bohemians 1905 zvítězili ve 27. kole první ligy nad Příbramí 2:0 a utnuli tak sérii 17 zápasů bez vítězství, která trvala sedm měsíců. Zároveň odpověděli na sobotní výhru Ostravy a vrátili se před ni na čtrnáctou příčku tabulky znamenající záchranu. Góly se o to postarali Martinové Abraham a Nešpor.

Trenér Bohemians Jozef Weber hodně zamíchal se sestavou, hned tři hráče nechal hrát na jiných postech než obvykle a vůbec poprvé nasadil do základní sestavy Orolína. Jeho svěřenci do utkání nastoupili s mnohem větší vervou než do minulých zápasech a přinášelo to své ovoce.

První šanci měl už v šesté minutě Nešpor, který mohl jít sám na Hrušku, ale ten byl z branky rychle venku a na poslední chvíli mu míč sebral. V 17. minutě už se ale domácí prosadili. Šumský posadil přímý kop přesně na hlavu Abrahama a ten se v lize trefil poprvé po čtyřech letech.

Příbram i dnes potvrzovala, že je v ofenzivě mnohem silnější než v defenzivě a i přes tlak domácích se dostávala do zakončení. Nejprve hezky vystřelil Šlapák, ale brankář Sňozík byl u tyče včas. Ještě lépe zareagoval na hlavičku Mišůna po rohovém kopu, kterou reflexivně vyrazil.

Bohemians pochopili, že musí přidat pojistku a předvedli drtivou desetiminutovku. Odstartoval ji znovu Šumský, který přihrávkou našel ve vápně Nešpora a ten tvrdou střelou na zadní tyč propálil Hrušku. Pak ale příbramský brankář svůj tým hned třikrát podržel. Vychytal Nešpora, Borka po rohovém kopu i Orolína.

Hosté mohli ještě do poločasu snížit, ale Šlapák téměř na brankové čáře promáchl. Nejlepší příbramský střelec se trápil i po změně stran, když se mu nejprve ve vápně zamotal míč a v další šanci trefil jen Sňozíka. Přišel tak o svou sérii šesti zápasů v řadě se vstřeleným gólem.

Bohemians ve druhé půli pozorně bránili a vyráželi do nebezpečných brejků. Další gól už ale nepřidali, i když například střídající Hartig k němu měl blízko. Na malém vápně hlavičkoval a gólman Hruška míč vyrážel možná až za brankovou čárou. Sudí nechali ve hře pokračovat.

Hartig se však i tak mohl gólu dočkat, když postupoval sám na Hrušku, ale hostujícího brankáře nepřehodil. I tak ale Bohemians vyrovnali nejvyšší vítězství v sezoně, kterým byl výsledek 2:0 z prvního kola proti Slavii.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FK Mladá Boleslav 1:2

29.04.2012 17:00

Góly: 87. Ivan Lietava - 11. Jan Chramosta, 34. Jakub Mareš (pen.)

Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili ve 27. kole první ligy Duklu Praha na jejím hřišti 2:1 a uhájili před pražským celkem čtvrté místo, které může znamenat účast v předkole Evropské ligy. O třetí výhře Středočechů za sebou rozhodli v prvním poločase Jan Chramosta a Jakub Mareš z penalty, v závěru snížil Ivan Lietava. Nováček soutěže naopak přerušil sérii tří výher a zůstává v tabulce pátý.

Boleslavští se na Julisce dostali už ve třetí minutě do stoprocentní šance. Po Božičově podklouznutí postupoval Fillo sám na brankáře Radu, přehodil ho, ale na brankové čáře napravil svou chybu vracející se Božič.

V jedenácté minutě už hosté skórovali. Štohanzlův centr z pravé strany se pokusil trefit akrobatickým kopem Fillo, míč se odrazil k Chramostovi a ten ho umístěnou hlavičkou dorazil do sítě. Mladý útočník navázal na vítěznou branku proti Spartě a připsal si celkově devátý zásah v sezoně.

Krátce nato mohla Dukla vyrovnat, ale Pázlerův pokus hlavou tentokrát těsně minul branku. Podobně naložil se svou příležitostí ve 22. minutě nejlepší domácí střelec Lietava.

Pražané byli aktivnější a měli častěji míč na kopačkách, ve 34. minutě se však radovala znovu Boleslav. Domácí kapitán Gedeon srazil v pokutovém území pronikajícího Štohanzla a nařízenou penaltu s jistotou proměnil Mareš. Dukla se dál tlačila dopředu a pět minut před přestávkou málem snížila. Pázlerovu střelu z úhlu vyrazil výborným zákrokem brankář Šeda a před dobíhajícím Hanouskem odkopl míč pohotový Kúdela.

Domácí měli hned zkraje druhého poločasu po rohovém kopu další slušnou šanci, ale Malého dorážku Šeda bez problémů chytil. Záložník pražského celku pak v 61. minutě po akci střídajícího Svatonského neprostřelil obranu hostů.

Naději dal Dukle až tři minuty před koncem Lietava, který tvrdým volejem pod břevno snížil a zaznamenal desátý gól v sezoně. Minutu po něm odmítl vyrovnání náhradník Engelmann ranou vedle.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - FC Hradec Králové 2:0

29.04.2012 15:00

Góly: 44. David Lafata, 77. David Lafata

Baumit Jablonec porazil před vlastními diváky Hradec Králové 2:0 a konečně přerušil třízápasovou sérii bez zisku jediného bodu. Hlavním strůjcem vítězství se stal David Lafata, který se prosadil hned dvakrát a ve střelecké tabulce už má pětadvacet zásahů.

První poločas nabídl poměrně vyrovnanou podívanou. Z diváckého hlediska byl klíčový až hektický závěr poločasu. Nejprve zazdil dobrou příležitost Malinský, uvnitř jabloneckého vápna vystřelil a orazítkoval tyč! A následně o tři minuty později Jablonec prolomil hradeckou defenzívu. Eliáš vymyslel přesný centr na hlavu kanonýra Davida Lafaty a ten si s těmito situacemi ví rady - 1:0 pro Jablonec.

Po změně stran se pokračovalo v nastoleném tempu. Oba celky hrály dobře a utkání bylo dost vyrovnané. Po hodině hry měl Baumit výbornou šanci na zvýšení náskoku. Střely Jablonského, Vošahlíka i Lafaty brankář Lindr za svá záda nepropustil.

Hradečtí si žádnou vyloženou šanci vypracovat nedokázali a Jablonec se tak třináct minut před koncem mohl definitivně uklidnil. Ke druhé brance ale hodně pomohli sami hosté. K Lafatovi se totiž odrazil balon a pro nejlepšího ligového kanonýra to už byla hračka - 2:0 pro Jablonec. V 81. minutě viděli diváci na Střelnici červenou kartu. Holeš uviděl za faul druhou žlutou a musel se poroučet ze hřiště. Červená karta neměla na utkání už žádný vliv. Jablonec doma porazil Hradec Králové 2:0 a dal alespoň trochu zapomenout na jarní trápení.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Teplice 0:0

28.04.2012 19:00

Góly: -

Naprosto zaslouženou bezbrankovou remízou skončilo klání mezi Slováckem a Teplicemi, diváci viděli nudný fotbal, pouhých sedm střel na branku a gólu se nedočkali. Ani jeden tým to však už mrzet nemusí, domácí jsou devátí, hosté dokonce šestí.

Poprvé musel jeden z brankářů zasahovat ve třetí minutě, v permanenci byl domácí Melichárek, ten však se slabou střelou Vondráška nemohl mít sebemenší problémy. V jedenácté minutě o sobě dali poprvé vědět i domácí, když Volešák přiťukl balón proti noze Daníčkovi, ten ovšem těsně minul.

Po čtvrthodině hry mělo Slovácko dvě obrovské příležitosti dostat se do vedení. Nejprve mohl Volešák využít obřího zaváhání Grigara při výkopu, teplického gólmana ale tváří v tvář neprostřelil. O pár chvil později měl stejný hráč snad ještě větší gólovou možnost, když šli dva domácí fotbalisté na jednoho hráče Teplic, Hlúpik poslal míč Volešákovi, ten ale znovu selhal.

Ve čtyřiadvacáté minutě si Volešák s Hlúpikem úlohy vyměnili, první jmenovaný nahrával, ten druhý ve skluzu neproměnil. Krátce před přestávkou mělo Slovácko ještě jednu šanci, obránce Reinberk předvedl nádhernou individuální akci, které ale chybělo přesnější zakončení.

Teplice zahrozily prakticky ihned po návratu ze šaten, Sivův pokus ale vyrazil Melichárek, Jindráček se následně k dorážce nedostal. Hrál se opravdu nepříliš atraktivní fotbal a jediné brankové příležitosti vznikaly po chybách obran. Patnáct minut před koncem vyrobili jednu takovou hosté a Grigar musel předvést hned tři po sobě jdoucí úžasné zákroky, vylámali si na něm zuby Hlúpik, Došek a se svým druhým pokusem znovu Hlúpik. Teplický brankář tímto uhájil čisté konto a oba týmy se tak rozešly smírně.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Viktoria Žižkov 3:1

28.04.2012 17:00

Góly: 18. Dominik Kraut, 59. Lukáš Magera, 77. Dominik Kraut - 52. Michal Kropík

Důležitý záchranářský souboj nakonec zvládl Baník Ostrava a minimálně do zítřka opouští sestupové pásmo. Domácí dnes zdolali poslední Žižkov a výsledkem 3:1 ho de facto poslali do nižší soutěže. Dvěma zásahy se dnes blýskl Dominik Kraut.

Domácí Baník měl velkou převahu hned od začátku utkání a v 18. minutě šel poprvé zaslouženě do vedení. Lukeš z úhlu napálil míč na hostující branku, golman Ticháček míč pouze vyrazil a dobře zorientovaný Dominik Kraut zajistil Ostravě vedení 1:0. Radost Baníkovců nemusela mít dlouhého trvání, po špatné Adámikově malé domů se dostal do svízelné situace brankář Baránek, ten poslal k zemi Sivriče, ale rozhodčí penaltu ke zděšení hostí neodpískal. To byla prakticky jediná nadějná situace Žižkova, Ostravští nadále útočili, ale další branku odmítl ve 34. minutě Fantiš. Kukec ho poslal do jasné situace, jenže Fantiš z nadějné pozice minul branku. Za šest minut měl Fantiš další velkou šanci, jenže opět nedokázal usměrnit míč do branky.

Ostravští sice byli lepší, ale krátce po změně stran museli spolknout hořkou pilulku v podobě vyrovnávací trefy. Adámik se nepohodl se Zawadou, což okamžitě potrestal Michal Kropík. Žižkovský hráč obešel Baránka a střelou do prázdné srovnal na 1:1.

Baník byl nucen znovu útočit. Po Lukešově centru se dostal do gólovky Droppa, ale naložil s ní opravdu bídně. V 59. minutě už Baník znovu vedl! Kiidron vyrobil hloupou chybu a Lukeš z přímého kopu našel hlavičku Magery, který skóroval - 2:1 pro Baník Ostrava. Domácí měli záchranářský duel rozehraný parádně a čtvrthodiny před koncem dokonce zvýšili už na 3:1. Magera našel přízemnímcentrem na malém vápně Krauta a ten svojí druhou brankou v zápase dodal Baníku uklidnění. Ostrava vedla na Bazalech 3:1!

Třetí branka znamenala pro Žižkov definitivní KO. Pražané po porážce v Ostravě už mají jen malou šanci na záchranu. Naopak Baník se přiblížil záchraně, ovšem o tu musí ještě bojovat s pražskými Bohemians 1905.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 0:4

28.04.2012 16:45

Góly: 23. Jiří Štajner (pen.), 59. Miloš Bosančić, 69. Miloš Bosančić, 85. Vojtěch Hadaščok

Na páteční výhru Sparty tím nejlepším možným způsobem zareagoval Liberec, který si odváží z Českých Budějovic výhru 4:0 a i tři kola před koncem má na čele ligové tabulky čtyřbodový náskok. Skóre otevřel z penalty Štajner, pak se dvakrát trefil Bosančič a definitivní podobu výsledku dal Hadaščok.

Hosté začali aktivněji a měli také první příležitost v utkání, Šural ovšem po rohu hlavičkoval nad. Na druhé straně utekl Machovec a předkládal balón Klesovi, který se už připravoval na prakticky jisté gólové zakončení, jenže v poslední možné chvíli mu míč od kopaček odpálil Kelič. V osmnácté minutě pálil z dálky Bosančič, Daněk ale vytěsnil kulatinu a byl z toho jen roh.

Ve dvacáté druhé minutě se Liberec dostal do vedení, Řepka totiž v šestnáctce srazil Breznaníka a Slovan kopal penaltu. K ní se postavil tradiční exekutor Štajner a se štěstím proměnil, Daněk si na balón sáhl, vyrazit ho ovšem nedokázal. Hned po pár sekundách mohl vyrovnat Javorek, jenže přestřelil. Hosté drželi balón, zformovanou obranou Budějovic se však prokousávali těžko. V závěru poločasu ale zahrozili po rychlém protiútoku, Rabušic si pohrál s Řepkou, následně ale zakončil těsně vedle levé tyče. Stejný hráč mohl vedení svého týmu navýšit ještě jednou, po perfektní akci Štajnera s Gebre Selassiem ale ve skluzu zblízka přestřelil.

Rozhodnutí přišlo v padesáté deváté minutě, to se ze standardní situace opřel do míče Bosančič a trefil se krásně k tyči. Šural pak trefil břevno za bezmocným Daňkem, dorážka zase vůbec nesedla Breznaníkovi. Stav 0:2 vydržel jen deset minut, pak udeřili liberečtí dnes potřetí. Na hranici pokutového území se šikovně uvolnil Bosančič, všiml si špatného postavení Daňka, kterého následně geniálně přehodil a slavil svou druhou trefu v zápase.

V závěru měly oba týmy po jedné šanci, naložily s ní ovšem rozdílně. Zatímco Hadaščok po Štajnerově pobídce nezaváhal a zvýšil už na 4:0 pro Liberec, Řezníček svou možnost po akci debutanta Wermkeho nezužitkoval. Slovan tak učinil další obrovský krok k titulu, ve zbývajících třech kolech mu k jistotě stačí uhrát pět bodů.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Sigma Olomouc 1:0

27.04.2012 20:15

Góly: 29. Leonard Kweuke

Fotbalisté Sparty po dvou zaváháních konečně zabrali, když v předehrávce 27. kola Gambrinus ligy zdolali Olomouc 1:0. Výhru domácích zařídil ve 30. minutě kamerunský střelec Kweuke. Sparťané se tak alespoň na jeden den přiblížili vedoucímu Liberci na rozdíl jednoho bodu. Severočeši mají zápas teprve před sebou, v sobotu se představí v Českých Budějovicích.

Sparta začala zápas aktivněji, Sionko se v úvodu dostal do dvou zajímavých příležitostí. Ale kdo si vytvořil první gólovou šanci, byl tým Olomouce. Díky špatné rozehrávce domácího Brabce se míč doplachtil k Ordošovi ve vápně, který obehrál obránce a vypálil tvrdou ránu na brankáře Vaclíka, ale ten jeho pokus vyrazil do bezpečí. O minutu později kontrovali domácí, na pravý centr Přikryla si naběhl Hušbauer a ten hlavičkou nedokázal překonat Zlámalovu branku, míč skončil v brankářově náruči.

V 30. minutě otevřel skóre sparťanský kanonýr Kweuke, jenž si v šestnáctce dobře zpracoval dlouhou Brabcovu přihrávku a následnou tvrdou střelou vstřelil gól. Ani dvě šance sparťana Krejčího a následně Kweukeho střela v závěru poločasu nevedly ke zvýšení na 2:0. Oba týmy tak odešly do svých šaten za stavu 1:0 pro domácí.

Po změně stran se o vážnější příležitost ke skórovaní branky postarali domácí. V 50. minutě po Pamičově krásné přihrávce zakončoval v ideální pozici Krejčí, přesto nevyužil stoprocentní šanci a sparťanský mladík mířil nad.

Nevyužitou šanci domácích mohli o čtyři minuty později potrestat fotbalisté Olomouce. Navrátil sprintoval sám na Vaclíka, pokusil se míč poslat na zadní tyč, ale domácí brankář si dobře vyběhl a střelu zblokoval. Hanáci byli blízko k vyrovnání i v 84. minutě, kdy však soupeřův nápor sparťanská obrana přečkala. V ideální pozici se k hlavičce nedostal Klesnil a vzápětí nebezpečně centroval Schulmeister.

Sparťané měli ve druhé půli několik možností, jak jít do dvoubrankového vedení. Se střelami Přikryla, Matějovského a dělovkou Kweukeho si však poradil olomoucký brankář Zlámal. Zápas tak skončil výsledkem 1:0 pro Spartu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovan Liberec27194466:2961
2.Sparta Praha27183646:2457
3.Viktoria Plzeň27175560:3356
4.FK Mladá Boleslav27145846:3247
5.Dukla Praha27118840:2841
6.FK Teplice27118831:2941
7.FK Jablonec271161053:3739
8.1. FK Příbram271161043:4539
9.1. FC Slovácko271041323:3134
10.České Budějovice27881129:4632
11.FC Hradec Králové27861320:3030
12.Slavia Praha276101120:3028
13.Sigma Olomouc2799937:3527
14.Bohemians 190527651619:5023
15.Baník Ostrava27561625:4621
16.Viktoria Žižkov27432019:5215
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (554)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele