Gambrinus liga - preview 27. kola

27.04.2012, 08:39, aktualizováno 30.04.2012, 08:15
Previews
Program 27. kola Gambrinus ligy dnes uzavře dohrávka mezi třetí Plzní a dvanáctou Slavií. Západočeši se chtějí udržet v kontaktu s druhou Spartou, ke které se v případě výhry opět mohou přiblížit na rozdíl jediného bodu. Slavia z předešlých třinácti kol vyhrála jen jednou.
Viktoria Plzeň - Slavia Praha  (pondělí 18:00)
Program 27. kola první fotbalové ligy se uzavře pondělní dohrávkou mezi třetí Plzní a dvanáctou Slavií. Domácí budou chtít vrátit soupeři podzimní prohru 1:2 a zůstat v kontaktu s druhou Spartou.

Západočeši nyní ztrácí na druhé místo a předkolo Ligy mistrů čtyři body a v případě pondělního vítězství se mohou Spartě přiblížit na rozdíl jediného bodu. "Podzimní duel na Slavii byl jedním z těch zápasů, ve kterých jsme zbytečně ztratili body. Chceme hrát o pohárové příčky, a proto chceme smazat ztrátu, kterou jsme na Slavii udělali. Slavia v této sezoně dává prostor mladým hráčům, určitě nebude jen bránit, takže by to mohl být pro diváka zajímavý fotbal. Čeká nás houževnatý soupeř, který nám nedá nic zadarmo," říká trenér domácích Pavel Vrba, jehož tým v posledních šesti kolech pětkrát vyhrál.

V horší formě se nacházejí slávisté, kteří z posledních jedenácti ligových duelů vytěžili jediné vítězství. V tabulce jim patří dvanácté místo a stále nemají zajištěnou záchranu v nejvyšší soutěži. "Uděláme všechno pro to, abychom odčinili zaváhání z posledního domácího zápasu, a to můžeme udělat jedině vítězstvím. Jsme si vědomi toho, že nás v Plzni čeká náročné utkání, oba týmy jsou momentálně ve zcela odlišné situaci a na opačných pólech tabulky. Z tohoto pohledu očekávám na hřišti těžký boj o každý míč. I když je Plzeň v utkání favoritem, rozhodně nemíníme působit odevzdaným dojmem," prohlásil trenér Slavie Martin Poustka, jehož svěřenci vyhráli venku pouze jedinkrát.

Domácí budou postrádat pouze vykartovaného Ďuriše. Hosté hlásí početnou absenci. Na hřišti se neobjeví sedmička zraněných Jarolím, Čonka, Koreš, Hurka, Šimeček, Trubila, Berkovec a nejistý je start Cicmana.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Dostál, Latka, Hubáček, Cicman (Sudek) - Dembélé - Vlček, Petrák, Frejlach, Nitrianský - Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - FC Hradec Králové  (neděle 15:00)
Gambrinus liga spěje do finiše a přiostřuje se v boji o titul i o záchranu. Mimo toto dění si odehrají svůj zápas Jablonec s Hradcem Králové.

Jablonec se v posledních letech řadil mezi adepty na čelní příčky, které zajišťují postup do evropských pohárů. Letos však kvůli špatné jarní části soutěže může na tyto boje zapomenout. Domácí z posledních devíti kol pětkrát prohráli a jen jednou se radovali z vítězství. V předposledním utkání před domácím publikem tak budou chtít především napravit tyto špatné výsledky a dopřát radost vlastním fanouškům. Mimo hru je Kovařík, sestava navíc zřejmě dozná dalších změn i kvůli možnosti vyzkoušení ostatních hráčů z lavičky.

"Hradec je takový nevyzpytatelný soupeř. Umí vyhrát venku na Slovácku a pak může ztratit doma. Proto se nachází v dolní polovině tabulky. My se musíme připravit tak dobře, abychom ten závěr sezony zvládli lépe než její průběh. Sezóna to je zpackaná, ale ve hře jsou ještě další body, nechceme skončit osmí," velí jablonecký kouč František Komňacký.

Votroci po loňském povedeném vlétnutí do nejvyšší soutěže letos nepředvádí tak líbivý fotbal a především stejně dobré výsledky. Jejich letošní nevyrovnané výkony je tedy nestaví do pozice černého koně, každopádně sestup hrozí jen teoreticky a svěřenci Václava Kotala tak mohou dál pilovat svou kombinační hru a připravovat se pomalu na další ročník. Pokud Votroci přidají v Jablonci bod, jsou zachráněni definitivně. Kouč Kotal avizoval, že dá příležitost širšímu kádru i kvůli zraněním, které trápí Fukala s Černým.

"Záležet bude už na sobotním utkání Ostravy se Žižkovem. Pokud Ostrava nevyhraje, tak jsme zachráněni. Ale i bez ohledu na to utkání my si pojedeme do Jablonce pro body. Přeci jen hodně kluků od nás v Jablonci hrálo a je to pro nás z tohoto pohledu prestižnější utkání. Navíc před rokem jsme tam vysoko prohráli, takže jim máme co vracet," podotkl Kotal.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Štochl, Zábojník, Pavlík, Novák - Kopic, Eliáš, Loučka, Jarolím, Jablonský - Lafata
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Plašil, Hochmeister, Pávek - Holeš, P. Dvořák, Šisler, Poděbradský - Mrázek, Štěpán, Zelený
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bohemians 1905 - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
V Edenu bude k vidění další díl nekonečného seriálu, ve kterém Klokani čekají na tři body. Soupeřem jim bude 1. FK Příbram.

Bohemians čekají na výhru už 17 kol, z posledních 14 zápasů uhráli jediný bod a po sobotním vítězství Baníku se již nacházejí na sestupové příčce. K tomu, aby se z ní vymanili, potřebují proti Příbrami konečně zabrat. S týmem v těchto dnech netrénuje Petr Nerad, který byl nominován do reprezentace osmnáctiletých. Do plné přípravy už se naopak zapojili uzdravení Budínský a Žižka.

"Nejsme naivní, když se koukneme na tabulku a rozlosování. Víme, že to bude obtížné, ale uděláme maximum, abychom uhráli dobrý výsledek, který nám pomůže k záchraně. U hráčů mi zatím chybí ta zdravá agresivita a sportovní naštvání," řekl domácí trenér Jozef Weber.

Příbram se na jaře rozehrála k dobrým výkonům a především zajímavým výsledkům. Po sérii sedmi utkání bez porážky a myšlenkách na čtvrté místo však přišlo domácí klopýtnutí v posledním zápase s Českými Budějovicemi a aktuální sedmá pozice. Hitem Příbrami je nyní útočník Šlapák, který skóroval v šesti utkáních po sobě, a pokud se trefí i proti Bohemians, vyrovná ligový rekord. Otázkou však bude také, jestli vůbec nastoupí. Hovoří se o zdravotních problémech se zády.

"Byl bych nerad, aby to na první pohled vypadalo, že oni o něco hrají a my ne. Chci, aby si hráči zachovali charakter a morálku. Můžeme hrát uvolněně, celé jaro jsme zachráněni, což v Příbrami nebývalo zvykem. Venku jsme letos získali hodně bodů, to asi není náhoda," upozornil příbramský trenér David Vavruška.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Cseh, Žižka - Moravec, Borek, Budínský, Abraham, Bartek - Nešpor
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - P. Pilík, Krejčí, Mišůn, Divíšek - Jiří Mareš, Kraus, T. Pilík, Pleško - Koukal, Krbeček (Šlapák)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Dukla Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Boj o titul se sice odehrává někde jinde, ovšem šlágrem 27. kola je přímý souboj o čtvrtou příčku, která by mohla znamenat místo v předkole Evropské ligy. Překvapení soutěže Dukla Praha bude hostit Mladou Boleslav.

Jedná se teprve o druhé vzájemné prvoligové střetnutí těchto klubů v historii. To první na podzim vyhrála na svém stadiónu Mladá Boleslav 3:1. Dukla je velkým oživením ligy a po povedeném podzimu předvádí výtečné výkony i na jaře, kdy prohrála pouze s vedoucím Libercem. Po poslední sérii tří vítězství v řadě tak překvapivě sahá dokonce po čtvrté příčce.

"Jedná se o jedno z nejlepších mužstev v lize a nedělní utkání se Spartou to potvrdilo. Po utkání v Liberci, které prohráli v závěru, měli špatnou sérii. Kdyby tam vyhráli, možná dneska bojovali o titul. Mladá Boleslav je velmi silná směrem dopředu, ve svém středu má řadu rychlostně vybavených hráčů a z rychlých protiútoků je hodně nebezpečná. Zároveň se jedná o zkušené mužstvo," uvedl na adresu soupeře Luboš Kozel, trenér Dukly.

Svěřenci trenéra Koubka si na jaře prošli zlým obdobím, kdy během šesti zápasů vydolovali pouhé dva body za dvě remízy. Přišli tak o možnost bojovat o čelo tabulky, stále je však ve hře čtvrté místo, které si hosté pohlídají, pokud na Julisce neprohrají. Mladoboleslavským bude chybět kvůli čtyřem žlutým Kysela. O zajímavé statistice, která by mohla hrát do karet hostům, se rozpovídal trenér Miroslav Koubek.

"Vzpomínám si na podzimní sérii s pražskými mužstvy. Všechny tři zápasy jsme vyhráli, a kdyby ta série měla jarní paralelu, vůbec bych se nezlobil. Po třech bodech z utkání s Bohemkou a se Spartou už máme, líbilo by se mi v tomto stylu pokračovat i na Julisce," uvedl Koubek.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Božič, Švejdík, Vrzal - Podrazký, Gedeon, Hanousek - Svatonský, Lietava, Pázler
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Janíček, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Kúdela, Ščuk - Štohanzl, Fillo, Jakub Mareš - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
České Budějovice - Slovan Liberec  (sobota 16:45)
Liberec v cestě za titulem v sobotu narazí na domácí České Budějovice, které se v posledních týdnech prezentují ve skvělé formě.

Jihočeši drží šňůru čtyř výher v řadě a navíc doma deset kol neprohráli. V uplynulém kole si již definitivně zajistili záchranu v nejvyšší soutěži poté, co na hřišti Příbrami vyhráli 2:1. Nyní si Dynamo brousí zuby na vedoucí Liberec. "Určitě jsme moc rádi, že jsme už zachráněni. Je to určitě lepší, než kdyby nám s naším losem tři nebo čtyři body ještě chyběly. Určitě to ale neznamená, že bychom nechtěli vyhrát a nebo že bychom něco vypouštěli. Zápas slibuje výbornou podívanou. Liberec je na jaře nejlepší a my jsme v tabulce jarních zápasů třetí. Střetnou se dva silné týmy, kterým se nyní daří. Lengyel byl na plánovaném operativním zákroku kolena, místo něj nastoupí Brezinský," prozradil zkušený trenér domácích František Cipro, jehož tým uzavírá první desítku v tabulce.

Liberec čtyři kola před koncem vede tabulku se čtyřbodovým náskokem. Severočechům velí povinnost bodovat na jihu Čech, nejlépe třemi body, aby se nemuseli poohlížet na výsledek Sparty. "Sice jsem v Budějovicích působil, mám tam přátele a těším se tam, ale neberu to tak, že je to prestižnější zápas. Pro nás je teď každý zápas důležitý, protože nám jde o hodně. Budějovice nastolily směr v podobě příchodu zkušených hráčů a to se jim vyplácí. Z hráčů, co jsem tam měl já, teď hrají snad jen Lengyel a Otepka, navíc ani jeden z nich nenastoupí. Takže se ani nedá říct, že bych ten tým znal. My tam jedeme s cílem předvádět náš fotbal a potvrdit naše výsledky," říká liberecký kouč Jaroslav Šilhavý, jenž přišel do města pod Ještědem právě z Českých Budějovic.

Sestava domácích bude ochuzena o vykartovaného Otepku, dále nebude hrát dvojice rekonvalescentů Stráský s Bakalou a také se na hřišti neobjeví Lengyel, jenž je po operaci. To hosté budou postrádat pouze vykartovaného Váchu a zraněného Rilkeho.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Krajčík, Řepka, Brezinský, Machovec - Klesa, Petráň, Rýdel, Javorek, Sandro - Řezníček.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Kelič, Fleišman - Šural, Štajner, Janů, Bosančič, Breznaník - Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.75 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baník Ostrava - Viktoria Žižkov  (sobota 17:00)
Ostrava versus Žižkov. Zápas o všechno, tak by se dal charakterizovat zápas 27. kola první fotbalové ligy. Oba týmy totiž hrají o holé přežití v nejvyšší soutěži.

V lepší pozici se nacházejí domácí fotbalisté, těm patří předposlední místo a na nesestupové pozice ztrácejí pouhé dva body. Proto potřebují porazit předposlední Žižkov, na nějž mají náskok tří bodů. "Je to důležitý zápas pro celý Baník. Pořád jsme na dosah Bohemky, ale jestli se chceme zachránit, měli bychom z příštích dvou zápasů vybojovat čtyři body. Žižkov nemá co ztratit. Už je každý odepisoval, ale chytli se zápasem na Bohemce a začali si věřit. Hrají agresivní a nátlakový fotbal a to jim přináší úspěchy. Předpokládám, že o totéž se budou snažit tady. Zápas bude hodně o trpělivosti," tvrdí trenér domácích Radoslav Látal.

V horší situací se ocitají hráči Žižkova, na nesestupové Bohemians ztrácejí pět bodů. Pražský celek tedy jede do slezské metropole s cílem urvat vítězství, aby si mohli udržet reálné šance na záchranu. "V Liberci jsme sice prohráli vysokým rozdílem, ale po výkonu, který až do posledních zhruba dvaceti minut nebyl špatný. Nyní nás čeká utkání, které může určit tvrdou realitu. Na hráčích pozoruji určité natěšení na velmi důležité utkání, ve kterém půjde o hodně. Mužstvo věří, že ho dokáže zvládnout, a bude i dále bojovat o záchranu. Na Bazalech se dá očekávat velmi slušná návštěva, a tím i fotbalová atmosféra," míní kouč hostí Roman Nádvorník.

Domácí se budou muset obejít bez vykartovaného Frydrycha a zraněné dvojice Svěrkoše se Šmejkalem. Hosté budou postrádat vykartovaného Šťastného a zraněného Sivriče.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Marek, Adámik, Vomáčka, Zawada - Droppa, Vašenda - Fantiš, Greguš, Kukec - Magera.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bartl, Kiidron, Kropík, Slodowy - Hílek - Kotyza, Valenta, Sloboda, Milosavljev - Bálek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - FK Teplice  (sobota 19:00)
Slovácko v sobotu přivítá v předposledním domácím zápase na svém stadionu neoblíbeného soupeře. Do Uherského Hradiště přijedou šesté Teplice.

Z posledních jedenácti vzájemných zápasů vyhrálo Slovácko jediný. Byl to však právě poslední duel na stadionu Slovácka v loňské sezóně. Protože tým Miroslava Soukupa je již zachráněn a k pohárovým příčkám má naopak velmi daleko, může hrát v poklidu a navázat na týden staré vítězství z Edenu. Pikantním bude souboj pro Libora Doška, který na Slováckou přišel právě ze severozápadu Čech. Stopku má kvůli čtyřem žlutým Ondřejka.

"Očekávám lepší výkon než v posledním utkání doma proti Hradci. Nemůžeme hrát solidně jen v útoku a otevírat soupeři možnost k protiútokům. V jarní části považuji Teplice za velmi zvláštní tým, který hraje daleko lépe a uvolněněji na hřištích soupeře," řekl domácí trenér Miroslav Soukup.

Teplice mají teoretickou šanci na čtvrté místo a možnou účast v příštím ročníku Evropské ligy. Na jaře prohrály jen dvakrát, z toho mimo vlastní stadión však ani jednou. Žlutomodrým bude chybět vykartovaný Matula, naopak ze zraněných už začínají trénovat Volek a Zoubele.

"Čeká nás těžké utkání. Na druhou stranu nám se venku poslední dobou daří, takže věřím, že na to navážeme. Chceme na Slovácku bodovat, abychom se udrželi v tabulce nahoře," uvedl teplický trenér Petr Rada.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Reinberk, Trousil, Košút, Kubáň - Hlúpik, Kordula, Daníček, Volešák - Lukáš, Došek
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lukáš, Rosa, Ježdík - Dolejš, Čajič, Vachoušek, Siva, Vůch - Jindráček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Sigma Olomouc  (pátek 20:15)
Páteční předehrávku 27. kola první fotbalové ligy obstará duel mezi Spartou a Olomoucí. Domácí se pokusí vrátit zpět do hry o mistrovský titul, zatímco hosté by rádi potvrdili svou jarní formu.

Již čtyři kola zbývají do konce tuzemské nejvyšší soutěže a druhá Sparta ztrácí na vedoucí Liberec čtyři body. Pokud chtějí Letenští stále pomýšlet na titul, musí doma porazit rozjetou Olomouc, s níž si to mimo jiné rozdají i ve finále českého poháru.. "Čekají nás dva zápasy s Olomoucí a v naší situaci se nedá odlišovat, který je důležitější. Přikládáme jim naprosto stejnou váhu. Jsme pořád ve hře o titul, byť to už není v našich rukách, a ve středu chceme zvednout nad hlavu i pohár. Musíme vyhrát v pátek, abychom udrželi naději na výhru v lize. Bude to náročné, Sigma se zvedla, a když je skoro zachráněná, může hrát hlavně ligový zápas bezstarostně. V poháru jí samozřejmě půjde o víc," řekl trenér domácích Martin Hašek. Na jeho mužstvo se zezadu nepříjemně dotírá s jednobodovým odstupem Plzeň.

Fotbalisté třinácté Sigmy jsou ve střelecké formě, v posledních třech ligových duelech celkem nastříleli 11 branek. V uplynulém kole doma rozdrtili Bohemians 4:0 a svůj jarní vzestup budou chtít potvrdit na pražské Letné. "Psychika je před tímto utkáním na naší straně. Sparta musí vyhrát, aby měla šanci na titul. Chceme uspět, protože venku se nám daří. Zkoušet nic nebudeme, postavíme nejsilnější sestavu, jakou můžeme. Pošetříme jenom Klesnila, který v týdnu netrénoval, měl střevní virózu a byl na kapačkách. Je to generálka na finále poháru. Chceme si vyzkoušet, jestli na Spartu máme. Budeme hrát na sto procent, je to pro nás nesmírně důležitý zápas. Není tady prostor pro žádné spekulace," říká trenér hostí Petr Uličný, jehož tým ještě nemá definitivní jistotu záchrany v nejvyšší soutěži.

Domácí budou v sestavě postrádat pouze nemocného Kadlece. To Olomoučtí přijedou bez tria zraněných Rossiho, Hořavy, Petra a Klesnila, jenž se trápil se střevní virózou. Na Letné nebudou hrát Podaný a Jirouš, oba z Olomouce nenastoupí kvůli dohodě mezi kluby.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, Jarošík, E. Brabec, Pamič - Přikryl, Hušbauer, Matějovský, Grajciar, Krejčí - Kweuke.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek - Navrátil, Kučera, Pospíšil - Schulmeister, Ordoš, Varadi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovan Liberec26184462:2958
2.Sparta Praha26173645:2454
3.Viktoria Plzeň26165557:3353
4.FK Mladá Boleslav26135844:3144
5.Dukla Praha26118739:2641
6.FK Teplice26117831:2940
7.1. FK Příbram26116943:4339
8.FK Jablonec261061051:3736
9.1. FC Slovácko261031323:3133
10.České Budějovice26881029:4232
11.FC Hradec Králové26861220:2830
12.Slavia Praha266101020:2728
13.Sigma Olomouc2699837:3427
14.Bohemians 190526551617:5020
15.Baník Ostrava26461622:4518
16.Viktoria Žižkov26431918:4915
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (355)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele