Serie A - souhrn 37. kola: Bologna - Juventus 3:3

17.05., 22:47, aktualizováno 20.05., 22:40
Komentáře a souhrny
Oslavy hráčů Juventusu (© AFP)

Šest gólů a výslednou remízu 3:3 nabídla dohrávka mezi Bolognou a Juventusem. Fiorentina doma remizovala s Neapolí 2:2 a drží se před svým soupeřem na osmém místě tabulky. Radost z výsledku má Turín, který se stále může kvalifikovat do evropských pohárů. Atalanta má po výhře nad Lecce jistou Ligu mistrů.

Bologna FC - Juventus FC 3:3

20.05.2024 20:45

Góly: 2. Riccardo Calafiori, 11. Santiago Castro, 53. Riccardo Calafiori - 76. Federico Chiesa, 83. Arkadiusz Milik, 84. Kenan Yıldız

Bologna remizovala v divokém utkání 37. kola Serie A na vlastním hřišti s Juventusem 3:3. Rossoblu sice ještě před závěrečnou čtvrthodinou vedli hned o tři branky, když se svými premiérovými trefami v italské nejvyšší soutěži prosadil zejména Riccardo Calafiori, nicméně Stará dáma nakonec dokázala v rozmezí osmi minut senzačně srovnat. Bianconeri tak díky bláznivému závěru zaznamenali již šestou ligovou remízu v řadě.

Nevídané úspěchy svěřenců Thiaga Motty dostaly jejich kouče do hledáčku předních evropských klubů. Bologna si sice již stejně jako její soupeř zajistila účast v Lize mistrů, boj těchto týmů o třetí příčku však nemohl být vyrovnanější. Čerstvý vítěz Coppa Italia z Turína měl totiž stejně bodů, společným jmenovatelem ale rozhodně nebyla forma. Právě série pěti ligových remíz Staré dámy totiž umožnila Rossoblu pokračovat v nečekaném šplhání tabulkou.

A černobílým se vůbec nepovedl ani vstup do tohoto utkání. Domácí fotbalisté na svého soupeře vlétli a vynutili si brzký rohový kop, po němž se balon odrazil k Calafiorimu, který vyslal nechytatelný projektil do levého horního rohu branky. Diváci nemuseli na druhou trefu dlouho čekat, neboť už v 11. minutě zvýšil hlavou vedení svého týmu Santiago Castro.

Pro oba hráče se jednalo o první přesné zásahy v dresu Rossoblu. Petroniani následně kontrolovali hru a svého soupeře do ničeho nepouštěli, důkazem byla pouze jedna střela hostů, která nesměřovala mezi tři tyče.

Ihned po změně stran však musel zasahovat Lukasz Skorupski proti ráně Adriena Rabiota, pro polského gólmana ale toto zakončení nepředstavovalo větší hrozbu. O několik minut později naopak využili Chrti nepřesnosti v rozehrávce domácích, a Calafiori, jenž stál na konci celé akce tváří v tvář hostujícímu brankářovi, mohl slavit druhou trefu.

Podobná situace nastala i v 76. minutě, kdy zaváhali poblíž svého pokutového území červenomodří. Míč se odrazil k Federicu Chiesovi, jehož projektil k levé tyči nedokázal Skorupski zlikvidovat. Krátký byl i na další dva pokusy z kopaček Arkadiusze Milika a Kenana Yildize, které znamenaly bleskové srovnání skóre v závěru utkání.

Bologna ziskem bodu prodloužila remízovou sérii turínského giganta. Povedené dny Rossoblu mohou pokračovat 26. května, kdy pojedou v rámci posledního kola do Janova. Juventus doma přivítá téhož dne Monzu.

Více informací k zápasu

Salernitana Calcio - Hellas Verona 1:2

20.05.2024 18:30

Góly: 90. Giulio Maggiore - 22. Tomáš Suslov, 45+3. Michael Folorunsho

Verona zvítězila ve 37. kole Serie A na hřišti Salernitany 2:1 a zajistila si setrvání mezi italskou elitou pro další ročník. Hosté neponechali nic náhodě a od prvních minut na hřišti jasně dominovali. O vítězství rozhodl už ve 22. minutě Tomáš Suslov, pojišťovací branku pak přidal v nastavení první půle Michael Folorunsho. Beznadějně poslední domácí celek se dokázal prosadit v závěru utkání zásluhou Giulia Maggioreho, což ale nic nezměnilo na tom, že se ještě víc přiblížil k překonání nelichotivého rekordu Chieva v nejnižším bodovém zisku na konci sezony v nejvyšší italské soutěži.

Verona přijížděla do Salerna ke klíčovému zápasu sezony. Stále jí totiž hrozil sestup a v posledním kole ji čekal mistrovský Inter. Vítězstvím nad Granatou, která už měla dlouhou dobu jistý pád do druhé ligy, si však žlutomodří mohli definitivně zajistit setrvání v nejvyšší soutěži. Do karet ale hostům příliš nehrál fakt, že na hřišti Salernitany vyhráli naposledy v roce 2005.

Tuto nelichotivou skutečnost se pokusil změnit ranou z volného přímého kopu Suslov, nicméně Vincenzo Fiorillo jeho střelu zneškodnil. Salernitana se od úvodního hvizdu pouze bránila a Verona ji ve 22. minutě po zásluze potrestala. Tijjani Noslin sklepl míč Suslovovi a slovenský reprezentant jej z hranice vápna uklidil na vzdálenější tyč.

V nastaveném čase první půle předvedl ukázkové napadání Jackson Tchatchoua, který vybojoval balon a ještě se u toho nechal faulovat. Následně ukázal hlavní sudí cit pro hru, když po faulu nechal hosty pokračovat v rozjeté akci, na jejímž konci zakončoval do odkryté branky Folorunsho.

Krátce po změně stran si aktivní Suslov málem připsal druhý kanadský bod v utkání. To by však Noslin musel jeho přihrávku lépe zužitkovat. O chvíli později si na centr ideálních parametrů z dílny Darka Lazoviče naskočil Noslin, který měl ale po celý zápas upilovaná mířidla a také tentokrát trefil pouze Fiorilla.

V samotném závěru mohl výsledek ještě pozměnit Folorunsho, jenže projektil vyslaný z hranice šestnáctky nasměroval pouze do vzdálenější tyče. Bezzubá Granata své pískající příznivce nakonec potěšila kontaktním gólem, když se z dorážky prosadil střídající Maggiore.

Verona tak na hřišti v Salernu uspěla a zajistila si záchranu. Poslední utkání letošního ročníku odehrají oba celky 26. května. Granata se utká s AC Milán, Scaligeri změří síly s Interem.

Více informací k zápasu

AS Řím - Janov CFC 1:0

19.05.2024 20:45

Góly: 79. Romelu Lukaku

Hráči AS Řím porazili ve 37. kole Serie A na vlastním stadionu Janov 1:0. Radost na tribunách ovšem byla výrazně tlumená, ani tříbodový zisk totiž pro Vlky neznamenal kvůli den staré výhře Atalanty naději na účast v Lize mistrů, v níž se naposledy představili v sezoně 2018/2019. Souboj s bezstarostně hrajícími Grifone dlouho postrádal gólové šance, až v průběhu druhé půle se probudil Romelu Lukaku a v 79. minutě rozhodl. Krátce předtím se přitom nechal za nesportovní gesta směrem k rozhodčímu vyloučit Belgičanův spoluhráč Leandro Paredes.

Římané přišli po třech ztrátách v řadě o poslední pozici zaručující Ligu mistrů, kterou si výhrou ve vzájemném duelu z minulého kola upevnila Atalanta. Pohodu do kabiny Vlků jistě nepřidalo ani vyřazení v semifinále Evropské ligy. Naopak Janov dohrával ročník v klidném středu tabulky, a dokonce táhl sérii tří utkání bez porážky, během nichž obral o body i silný AC Milán. V podzimní části italské ligy navíc zdolal Giallorossi poprvé za devět let.

Vyrovnaný úvod utkání žádné nebezpečné střelecké pokusy nenabídl a diváci zpočátku sledovali opatrnou partii. První vzrušení přišlo až ve 23. minutě, kdy se do zakončení na hranici vápna dostal Tomasso Baldanzi, jehož pokus z voleje však skončil nad brankou. To byl jediný vzrušující moment prvního poločasu, a do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Obraz hry se po přestávce víceméně nezměnil. Římané disponovali mírnou územní i střeleckou převahou, ale gólmana Josepa Martíneze ohrožovat nedokázali. Až v 68. minutě se individuálním průnikem prodral před španělského brankáře Janova Lukaku, v souboji jeden na jednoho s Martínezem však Belgičan selhal. Chvíli nato po zemi mezi tři tyče pálil střídající Paulo Dybala, ani on ale neuspěl. Velká komplikace pro svěřence Daniele De Rossiho přišla zhruba 20 minut před koncem, kdy známý bouřlivák Paredes viděl za dvě nesportovní gesta vůči rozhodčímu dvě žluté karty a byl vyloučen. Giallorossi početní nevýhoda mrzet příliš nemusela, jelikož v 79. minutě rozhodl o osudu duelu přesnou hlavičkou Lukaku.

AS Řím se tak po třech ztrátách v řadě vzchopil a doma si připsal tři body. V posledním kole se představí 26. května na hřišti Empoli. Janov ve stejný den přivítá Bolognu.

Více informací k zápasu

Inter Milán - SS Lazio 1:1

19.05.2024 18:00

Góly: 87. Denzel Dumfries - 32. Daichi Kamada

Fotbalisté Lazia remizovali ve 37. kole Serie A s Interem 1:1, a ještě si tak musí počkat na definitivní pojistku postupu do Evropské ligy. Domácí tým po většinu duelu dotahoval rozdíl ve skóre, jelikož se krátce po půlhodině hry trefil Daiči Kamada. Nerazzurri však druhou porážku před vlastním publikem v ročníku nedopustili, protože chvíli před koncem vyrovnal střídající Denzel Dumfries. Jeho zásah tak zvedl náladu fanouškům, kteří se mohli těšit na závěrečný ceremoniál, v němž hráči převzali jubilejní 20. trofej pro vítěze italské nejvyšší soutěže.

Loňský finalista Ligy mistrů již nějakou dobu věděl, že má titul v kapse. I tak si až na ojedinělý zkrat se Sassuolem udržoval skvostnou ligovou formu. Důkazem bylo deklasování Frosinone pěti góly v minulém kole. Lazio sice mělo v posledních pěti zápasech druhou nejlepší formu celé Serie A, udržet však na uzdě nejlepšího střelce ligy Lautara Martíneze a jeho kolegy bylo výzvou nejvyššího kalibru.

První domácí hráč, který se ocitl v jasné gólovce, byl Marcus Thuram, jeho samostatný únik ovšem zneškodnil Ivan Provedel. Krátce nato si na druhé straně navedl míč na střelu Taty Castellanos. Mířil sice přesně k tyči, jeho gólu ale předcházel ofsajd. Ostrý projektil vypálil ve 27. minutě zevnitř vápna Federico Dimarco, fantasticky však zasáhl Provedel. Po následném rohu dostal 26letý Ital druhý pokus, jenže proti dalekonosné dělovce předvedl Provedel ještě hezčí zákrok. První platný gól tak opravdu padl z kopaček hostů, když z osy hřiště za hranou půlkruhu napřáhl ve 32. minutě Kamada.

Po klidném úvodu druhé půle dvakrát vážně zahrozili hráči Interu. Nejdříve předvedl další perfektní zákrok Provedel, když vyrazil na roh hlavičku Nicola Barelly. Po následné rozehrávce zamířil do tyče Martínez. Na druhé straně těsně minul brankovou konstrukci přízemní ranou Matías Vecino. Nakonec se Inter dočkal vyrovnání, když v 87. minutě centroval na zadní tyč Alexis Sánchez a ve skrumáži těl se nejvýše do vzduchu vyšplhal Dumfries.

Inter tak v předposledním kole jen remizoval. Vítěznou tečku za sezonou se pokusí udělat 26. května na hřišti Verony, Lazio vyzve ve stejný den doma Sassuolo.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Empoli FC 1:1

19.05.2024 15:00

Góly: 90+13. Lazar Samardžić (pen.) - 90. M'Baye Niang (pen.)

Fotbalisté Udinese remizovali ve 37. kole Serie A s Empoli 1:1. Úvodní přesný zásah utkání byl k vidění až v poslední minutě základní hrací doby, když se ze značky pokutového kopu prosadil M’Baye Niang. Ten dal v této sezoně pátý ligový gól, přičemž už potřetí se trefil v 88. minutě či později. Možnost zahrávat penaltu ale nakonec v dlouhém nastavení dostali také Bianconeri a Lazar Samardžič rovněž uspěl. Oba celky namočené do boje o udržení se v nejvyšší italské soutěži tak nemají před závěrečným kolem nic jistého.

Kouč Davide Nicola přišel do Empoli s nálepkou osvědčeného italského záchranáře, který v minulosti vyvedl ze zdánlivě bezvýchodné situace Crotone nebo Salernitanu. Při startu toskánského angažmá to vypadalo, že by mohlo jít o klidnější misi, jenže Azzurri začali od začátku března výsledkově strádat a dvě kola před koncem se nacházeli na první sestupové příčce. Z té se mohli dostat výhrou nad Udinese, jež posbíralo jen o bod více.

V úvodu záchranářské bitvy byla z obou stran znát její důležitost. Ani jeden z celků nechtěl chybovat, a diváci tak příliš fotbalové krásy neviděli. První vzrušení přišlo až po standardní situaci hostů ve 36. minutě, kdy se míč ze skrumáže ve vápně odrazil příhodně k Youssefu Malehovi. Ten se na hranici šestnáctky nerozpakoval a ranou pod břevno rozvlnil síť. Gólovou radost mu ovšem sebral hlavní sudí, který trefu po komunikaci s videorozhodčím kvůli hře rukou neuznal.

Udinese po změně stran zvýšilo obrátky a v 57. minutě bylo blízko vedoucí brance. Na skvělý centr z pravé strany si naskočil střídající Keinan Davis, jeho hlavička mířící do protipohybu gólmana však skončila těsně vedle. Ani v závěrečné třetině zápasu se týmy do výraznějších ofenzivních výletů nepouštěly a vše nasvědčovalo bezgólovému vyústění. V 89. minutě ale ve vlastním vápně fauloval Samardžič a rozhodčí nařídil penaltu, kterou s přehledem proměnil Niang a v kotli hostujících fanoušků vyvolal obrovský výbuch radosti. Ta ovšem trvala jen do 13. minuty nastaveného času, jelikož po dlouhém zkoumání dostali možnost pokutového kopu také Bianconeri. Tíhu okamžiku vzal na svá bedra Samardžič, jenž se z bílého puntíku nemýlil.

Zápas tak skončil smírně a oba celky budou muset o záchranu zabojovat i v závěrečném kole. To Bianconeri odehrají 26. května proti Frosinone, Empoli ve stejný den hostí AS Řím.

Více informací k zápasu

AC Monza Brianza - Frosinone Calcio 0:1

19.05.2024 15:00

Góly: 9. Walid Cheddira

Fotbalisté Frosinone výrazně zvýšili své šance na udržení se v elitní italské soutěži, když ve 37. kole Serie A porazili domácí Monzu 1:0. O jediný gól utkání se už v deváté minutě postarala dvojice Maročanů, když Abdou Harroui našel hlavu Walida Cheddiry, který bez problémů vstřelil svůj sedmý gól v sezoně. Monza se i kvůli jistému umístění ve středu tabulky nehnala bezhlavě za vyrovnáním a umožnila soupeři zapsat vůbec první venkovní vítězství v aktuálním ročníku.

Frosinone čekal v Lombardii klíčový souboj o setrvání mezi italskou elitou, jelikož svou pozici nad sestupovým pásmem hájilo jen díky lepším vzájemným zápasům s Empoli. Celek z regionu Lazio mohl ke kýženým bodům nasměrovat Marco Brescianini, bývalý hráč Monzy, jenž se gólem a asistencí podílel na poslední výhře Giallazzurri. Domácí sezonu už jen dohrávali, jelikož byli pevně usídleni ve středu tabulky.

Úvod zápasu nastínil, komu v závěru letošního ročníku ještě o něco jde. Už v deváté minutě totiž hostující Harroui nadvakrát odcentroval míč, který si našel Cheddira a hlavou jej usměrnil do sítě. Přibližně o čtvrt hodiny později se asistent u prvního gólu dostal do obrovské příležitosti, když se ocitl sám ve velkém vápně. Jeho střelu však díky včasnému výběhu zneškodnil Alessandro Sorrentino. V samotném závěru první půle mohl ofenzivně spící Monzu probudit Andrea Colpani, který ale po centru z levé strany hlavičkoval balon pouze do tyče.

Po změně stran se dlouho čekalo na gólovou šanci, protože oba týmy byly spíše stažené do obrany. Až po hodině hry to na stadionu zadunělo, když po špatné rozehrávce Brianzoli vypálil zpoza šestnáctky Cheddira, jeho pokus však skončil na tyči. Poté se hra znovu uklidnila a ačkoliv byli na balonu častěji domácí, skóre se jim nedařilo změnit. Pevná obrana Leoni zůstala neoblomná až do konce zápasu, a hosté si tak poprvé v sezoně odvezli tři body ze hřiště soupeře.

Frosinone se tak důležitým vítězstvím přiblížilo záchraně. Závěrečné kolo jej čeká 26. května proti Udinese, Monza zakončí sezonu ve stejný den na hřišti Juventusu.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - Cagliari Calcio 0:2

19.05.2024 12:30

Góly: 71. Matteo Prati, 90+1. Gianluca Lapadula (pen.)

Sassuolo prohrálo ve 37. kole Serie A s Cagliari 0:2. Neroverdi se před svými fanoušky snažili navázat na předchozí domácí skalp Interu Milán a nasměrovat je k tomu mohl Andrea Pinamonti, ten však v den svých 25. narozenin netrefil hlavou bránu. Rossoblu byli přesnější, přičemž rozhodnutí měl v 71. minutě na svědomí teprve 20letý Matteo Prati poté, co ho jen krátce předtím poslal na hřiště Claudio Ranieri. Frustrovaní domácí se s porážkou těžko smiřovali, protože už na konci nedělního programu může být zpečetěn jejich sestup do Serie B, kde naposledy působili před 11 lety.

Do slunného Sassuola zavítalo Cagliari, což znamenalo shledání týmů bojujících o setrvání v italské nejvyšší soutěži. V sestupových vodách se dvě kola před koncem topili domácí, soupeř ze Sardinie ale balancoval těsně nad propastí a každý bod mu byl dobrý. Oba celky sice v minulém kole padly, nicméně jen o týden dříve Neroverdi překvapivě zdolali Inter.

Úvod utkání nenaznačoval, že by tyto kluby bojovaly o udržení, jelikož se ani jeden z nich nehrnul do brankových příležitostí. Až ve 25. minutě byla k vidění první šance, do které se dostal domácí Pinamonti, jenž si naskočil na centr zprava, ovšem hlavou poslal míč těsně vedle levé tyče. Rossoblu zahrozili po půlhodině hry, když po dlouhém odkopu napálil míč zpoza šestnáctky volný Gianluca Lapadula, jeho střela však o fous minula cíl.

Domácí zareagovali na neuspokojivý průběh prvního dějství velmi ofenzivním poločasovým střídáním, když obránce Filippa Missoriho nahradil forvard Grégoire Defrel. Tento strategický tah však Neroverdi nepomohl, jelikož od úvodního hvizdu druhé půle projevoval útočnou aktivitu hlavně soupeř. A v 71. minutě byli Ranieriho svěřenci za svou snahu odměněni. Po tlaku v pokutovém území si našel odražený míč Prati, jenž ho napálil k levé tyči, a radoval se tak ze své premiérové branky v Serii A. V nastavení ještě dostali Casteddu možnost navýšit vedení z pokutového kopu, který přízemní střelou k pravé tyči proměnil sám faulovaný Lapadula. Odevzdané domácí mužstvo navíc v závěru oslabil frustrovaný Matheus Henrique, jenž obdržel červenou kartu za nesportovní chování.

Hráči Sassuola tak v boji o záchranu nedokázali získat jediný bod. Sezonu završí 26. května na hřišti Lazia, Cagliari doma vyzve ve stejný den Fiorentinu.

Více informací k zápasu

Turín FC - AC Milán 3:1

18.05.2024 20:45

Góly: 26. Duván Zapata, 40. Ivan Ilić, 46. Ricardo Rodríguez - 55. Ismaël Bennacer (pen.)

Hráči Turína FC zvítězili v předposledním 37. kole Serie A nad AC Milán 3:1, a udrželi si tak alespoň teoretickou naději na účast v evropských pohárech. Překvapivý triumf nad letošním vicemistrem se začal rodit v průběhu úvodního dějství, kdy první trefy Býků před vlastním publikem od konce března postupně zařídili Duván Zapata a Ivan Ilič. Rossoneri tak potvrdili, že se jim na hřišti piemontského klubu nedaří, neboť zde vyhráli od konce roku 2012 pouze jednou.

Poslední výjezd Oliviera Girouda v dresu AC Milán na hřiště soupeře měl být podle bookmakerů překvapivě vyrovnaným utkáním. Před odchodem do americké MLS totiž čekal nejlepšího střelce Rossoneri Turín FC. Domácí stále motivovala teoretická šance na dosažení osmé příčky zajišťující kvalifikaci Konferenční ligy, zatímco Miláňané již měli druhou pozici v tabulce jistou. Možná i proto začal Francouz pouze na lavičce náhradníků.

Na hrotu útoku ho zastoupil uzdravený Luka Jovič, z ofenzivy Rossoneri byl ale vidět spíše Noah Okafor. Ten ve své první šanci z úhlu napálil Vanju Milinkoviče-Saviče a následně těsně minul horní roh brány. Turínskou reakci si vzali na starosti ti z nejzkušenějších. Ricardo Rodríguez centrem z hloubi pole našel ve vápně Zapatu a Kolumbijcův mohutný výskok vyústil v úvodní branku zápasu. Na zakončení hlavou vsadil ve 40. minutě po obloučku z pravého křídla také Ilič, a jelikož byl podobně úspěšný, náskok Granaty se zdvojnásobil.

Býkům zjevně poslední domácí duel sezony chutnal, protože bleskově po změně stran udeřili potřetí. Několik metrů před pokutovým územím zkrotil rozskákaný míč kapitán Rodríguez a tvrdou ranou, jež se do sítě odrazila od levé tyče, nedal šanci Marcovi Sportiellovi. Obdobným způsobem chtěl kontrovat Christian Pulišič, ten měl ovšem méně štěstí a balon zastavilo břevno. Reprezentanta Spojených států amerických ale aktivita neopustila a po faulu na jeho osobu se kopala penalta. Tu bezpečně proměnil Ismaël Bennacer, a Milinkovič-Savič tak přišel o možnost zapsat 19. čisté konto, kterým by vyrovnal počin Yanna Sommera z Interu. S největší pravděpodobností loučící se kouč Stefano Pioli pak sice v závěru poslal na trávník Girouda, jenž se však dostal pouze k nepřesné hlavičce po rohovém kopu.

Turín tak uzmul tři body, čímž přiživil svůj sen o pohárové Evropě. V posledním kole ale nebude mít o moc přívětivějšího soupeře, 26. května totiž pojede na hřiště Atalanty. Miláňané téhož dne přivítají Salernitanu.

Více informací k zápasu

US Lecce - Atalanta Bergamo 0:2

18.05.2024 18:00

Góly: 48. Charles De Ketelaere, 53. Gianluca Scamacca

Hráči Atalanty po prohře ve finále Coppa Italia zabrali a výhrou 2:0 nad domácím Lecce si ve 37. kole Serie A zajistili postup do příštího ročníku Ligy mistrů. K pátému ligovému vítězství v řadě nasměroval klub z Bergama po změně stran střídající Charles De Ketelaere. Perfektní formu potvrdil i Gianluca Scamacca, jenž na první branku asistoval a druhou sám vstřelil. Hosté se zároveň dobře naladili na finálový zápas Evropské ligy, který mají na programu příští středu 22. května.

Giallorossi si skvělou formu z ligy do italského poháru nepřenesli, když podlehli Juventusu. Atalanta se tak musela soustředit na výjezd do Lecce, příčky zajišťující Ligu mistrů totiž stále neměla jisté. Znemožnit domácím zaskočení finalistů Evropské ligy toužil hlavně ve formě hrající De Ketelaere, mladík zapůjčený z AC Milán totiž v minulém kole dvěma góly skolil AS Řím.

Na začátku utkání byli přítomní fanoušci svědky útočné hry s množstvím šancí na obou stranách. Více měla ze hry přece jenom hostující Atalanta, která se snažila na pátém místě ligové tabulky navýšit náskok na dotírající AS Řím. Hra se však postupem času srovnala a na konci prvního poločasu málem přišel pro Orobici trest, gól domácích fotbalistů ovšem kvůli ofsajdovému postavení Patricka Dorgua uznán nebyl.

Nedlouho poté, co se hráči vrátili z kabin, se po rychlém protiútoku prosadili Lombarďané zásluhou střídajícího De Ketelaera, který si tváří v tvář vyběhnuvšímu brankáři Wladimiru Falconemu troufl na efektní lob. V 53. minutě bylo pro žlutočervené ještě hůře. Na rohový kop z pravé strany si totiž špatně vyběhl do té doby bezchybný gólman domácích, a Scamacca tak akorát uklidil hlavou míč do opuštěné brány.

Atalanta tak podle očekávání prodloužila ligovou vítěznou sérii na šest zápasů. Další utkání v Serii A ji čeká 26. května doma proti Turínu FC, Lecce pojede téhož dne do Neapole.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - SSC Neapol 2:2

17.05.2024 20:45

Góly: 40. Cristiano Biraghi, 42. M'Bala Nzola - 8. Amir Rrahmani, 57. Chviča Kvaracchelija

Fotbalisté Fiorentiny remizovali ve 37. kole Serie A na vlastním hřišti 2:2 s Neapolí, na kterou si na osmé příčce udrželi dvoubodový náskok a jeden zápas k dobru. Partenopei po úvodním zásahu Amira Rrahmaniho z osmé minuty potkala herní letargie na konci prvního dějství, kdy soupeř dvěma slepenými góly otočil vedení na svou stranu. Hosty dovedl k bodu v 57. minutě Khvicha Kvaratskhelia, jenž geniální ranou do šibenice udržel loňskému mistrovi malou šanci na účast v evropských pohárech. V poslední době produktivní Antonín Barák sledoval celé utkání pouze z lavičky.

Neapol si procházela jedním z nejhorších pokusů o obhajobu titulu v historii Serie A. Naději alespoň na Konferenční ligu mohla udržet zdoláním Fiorentiny, která byla v momentálním rozpoložení mírným favoritem. Podíl na nedávném rozkvětu Fialek měl hlavně Barák, v posledních třech ligových kláních si totiž připsal jednu branku a tři asistence.

Tentokrát ale měli domácí velmi špatný vstup do utkání, když už v osmé minutě inkasovali první gól. Nikým nehlídaný Rrahmani si naskočil na centr od rohového praporku a přesnou hlavičkou k levé tyči překvapil Pietra Terracciana, jenž po míči ani neskočil. Hosté pokračovali v aktivním začátku i nadále, velké množství pokusů ale mířilo mimo tři tyče. Po prospaném úvodu se postupem času začala dostávat do hry i Fiorentina, což nakonec vedlo ve 40. minutě ke srovnání. Cristiano Biraghi se postavil k přímému kopu a výstavní střelou poslal balon od břevna za záda bezmocného Alexe Mereta. Trvalo to pouhé dvě minuty a Fialky dokonaly obrat, když chybnou rozehrávku Neapole využil M'Bala Nzola, jenž z levé strany hřiště poslal přízemní projektil přesně k pravé tyči.

Ihned zkraje druhé půle prověřil hostujícího brankáře Nicolás González, Meret se ale tentokrát krásně natáhl a míč vytěsnil na roh. Nakonec však i po změně stran viděli diváci fantastický gól, který v 57. minutě vsítil Kvaratskhelia. Gruzínský křídelník se postavil k přímému kopu a nádhernou technickou ranou zatočil balon nechytatelně do levé šibenice. Po hodině hry se mohli Partenopei dostat do vedení, Matteo Politano ale orazítkoval pouze tyč. Klíčový moment střetnutí málem přišel v 80. minutě, kdy sudí odpískal penaltu za faul na Andreu Belottiho. Po shlédnutí videa ji ale zrušil, a stav duelu už se tak do závěrečného hvizdu nezměnil.

Neapol tedy získala pouze bod, čímž prodloužila svou ligovou sérii bez výhry na šest utkání. V posledním kole vyzve doma 26. května Lecce, Fiorentina zamíří tentýž den do Cagliari.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
37
29
6
2
87 : 20
93
2
AC Milán
37
22
8
7
73 : 46
74
3
Bologna FC
37
18
14
5
54 : 30
68
4
Juventus FC
37
18
14
5
52 : 31
68
5
Atalanta Bergamo
36
20
6
10
67 : 39
66
6
AS Řím
37
18
9
10
64 : 44
63
7
SS Lazio
37
18
6
13
48 : 38
60
8
ACF Fiorentina
36
15
9
12
55 : 42
54
9
Turín FC
37
13
14
10
36 : 33
53
10
SSC Neapol
37
13
13
11
55 : 48
52
11
Janov CFC
37
11
13
13
43 : 45
46
12
AC Monza Brianza
37
11
12
14
39 : 49
45
13
Hellas Verona
37
9
10
18
36 : 49
37
14
US Lecce
37
8
13
16
32 : 54
37
15
Cagliari Calcio
37
8
12
17
40 : 65
36
16
Frosinone Calcio
37
8
11
18
44 : 68
35
17
Udinese Calcio
37
5
19
13
36 : 53
34
18
Empoli FC
37
8
9
20
27 : 53
33
19
US Sassuolo
37
7
8
22
42 : 74
29
20
Salernitana Calcio
37
2
10
25
29 : 78
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (34)

Přidat komentář
Salfovic

Atalanta sice zase klasicky prosere dvě finále, ale tak alespoň ten postup do LM

PS: Jak nakročila? LM má jistou.

Reagovat
Modi6

Ten zatímní kurs pro Leverkusen mě překvapuje. Myslím si, že Atalanta dá Leverkusenu pořádně zabrat.

Reagovat
JeséRodriguez

Bude to parádní finále.

Reagovat
Modi6

Taky si myslím.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pipo123

Šašoulo!!!

Reagovat
Deki

Sassuolo konečně padák. Klidně se mimo Serii A zdržte delší dobu. Pinamonti zpátky domů místo Arnautoviče. Otázka co s Berardim...

Reagovat
Pipo123

Podľa mňa Berardi zostane v Šašoule. Mal smolu na zranenia, neviem či niekto po ňom pôjde, možno Neapol a AC, ale moc tomu neverím

Reagovat
Truffaldino

Proč ta nevraživost? Jako ideální vývoj bych si představoval, že si ADL s Mapei vymění kluby (Bari x Sassuolo), ale to se těžko stane a Sassuolo v Serii A mi bude chybět fotbalem i tím, jak dávají šanci mladým hráčům.

Reagovat
Deki

Jsou to spíš osobní preference. Vadilo mi už před deseti lety, kdy ligu začalo hrát, tím jak nám pak často bralo body se to jen umocnilo. Za letošek si sestup určitě zaslouží. Ale ano, nějaké zajímavé hráče pro ligu vychovalo, to ne že ne...

Reagovat
Pipo123

Nikdy som ich nemal rad, hnusne dresy, strasne slaba fanusikovska zakladna.

Reagovat
stuff

Skoda ich

Berardiho by som do rotacie bral

Reagovat
Kucka

Reagovat
guzman

za všechny moje zkurvené tikety

Reagovat
gunkskunk

Zatím v Římě bizarní poločas, celá naše záloha se po celou dobu snaží dokázat, že trpí krutým dřevakysmem ze kterého se nedá nikdy vyléčit, je to totiž kletba. Cristante je všech dřeváků král, ty jeho střely jsou vrcholem jeho monarchismu tyjo. Mercato bude muset být divoké...

Reagovat
Gimme

Cristante a Pele jsou dnes opět ve "formě". Ať už táhnou někam do pryč

Reagovat
gunkskunk

WTF Leonarde!?! Chapu to tak ze se rozhodci jiz nechtel divat na ty jeho krosy, boze jak ja tez!!!

Reagovat
gunkskunk

R-O-M-E-l-u!!! <33333

Reagovat
Lech

Oba dva dneska ukazali inteligenci

Reagovat
Largo

Reagovat
Truffaldino

V posledních čtyřech letech končíme v lize vždy v rozmezí 62-66 bodů. Pelleg s Cristem by za tu vyrovnanost zasloužili metál, nejstabilnější tým v soutěži.

Reagovat
Pozor skluz!!!

Mancini - Cristante - Pelle. OSA.

Reagovat
Largo

Reagovat
fenixLFC

cagliari ranieri zachrana

Reagovat
Zark

Reagovat
Pozor skluz!!!

Reagovat
Largo

Reagovat
10

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
Furia Ceca

3:3, jak se to doprdele stalo?!

Reagovat
Airus

Stáhnul Rabiota a začali hrát opravdové 433

Reagovat
Interista_4ever

Ach ta Boloňa... Jirku Káru na vás.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele