Gambrinus liga - souhrn 24. kola

06.04.2012, 20:01, aktualizováno 09.04.2012, 22:03
Komentáře a souhrny
Slavia po dlouhé době má tři body, v malém derby přetlačila Žižkov. Sparta zvládla klíčový duel v Liberci a po výhře 3:1 se vrátila do čela tabulky, tři body si připsala i Plzeň. Příbram přestřílela Jablonec 4:3. V boji o záchranu si hodně polepšil Baník, naopak pokračuje krize Bohemians 1905...

Slavia Praha - Viktoria Žižkov 2:0

09.04.2012 20:15

Góly: 58. Daniel Bartl (vl.), 76. Lukáš Jarolím

Velikonoční dohrávka 24. kola byla k vidění v Edenu. V malém pražském derby domácí Slavia porazila Viktorii Žižkov a připsala si první jarní vítězství.

Utkání nabídlo hodně šancí a diváci, kteří se rozhodli strávit sváteční pondělí na tomto duelu, se jistě nenudili. Úvod zápasu ještě příliš vzruchu nepřinesl, mužstva se spíše oťukávala, domácí se opatrně snažili postupným útokem zdolat žižkovskou defenzívu, zároveň si však museli dávat pozor na rychlé protiútoky soupeře. Zlobil především Chorvat Sivrić.

První ohrožení brány hostů si připsal Böhm, na podzim ještě hráč právě žižkovské Viktorie. Jeho střelu zneškodnil Kučera. Hostující brankář pak musel vytáhnout další bravurní zákrok proti Jarolímově ráně. Na druhé straně připomněl pro změnu Sivrić, jakým způsobem Žižkov na jaře získává body. Rychlý kontr do rozhozené obrany ale nezakončil přesně. Skóre se do přestávky neměnilo ani po Cicmanově hlavičce.

Také ve druhém poločase pokračovaly oba týmy v sympatické snaze o ofenzivní hru. Kombinaci domácích zakončoval technickou střelou opět Cicman, Kolář však znovu byl proti změně stavu. Na druhé straně pak z přímého kopu trefil břevno Slodowy. Když se nikdo ze střelců Slavie ani Žižkova neměl ke vstřelení branky, vzal na sebe roli koncového hráče obránce Žižkova Bartl. Bohužel pro hosty, centr Vlčka si srazil do své brány a připsal si ukázkového vlastence - 1:0.

Viktoria vrhla své síly do útoku a od vyrovnání nebyla daleko. Kropíka ale výhodná příležitost před Berkovcem překvapila a hlavou míč správně neumístil. Hosté stále více otevírali zadní vrátka, a proto se k netradičnímu útočnému výletu dostal i slávistický matador Hubáček. Jeho centr pak proměnil v další branku Jarolím a do domácích řad tím vnesl více klidu - 2:0.

Přestože se hosté snažili s výsledkem něco udělat, z duelu nakonec odešli poraženi a neprodloužili tak svou sérii z posledních tří zápasů. Na záchranu chybí Viktorii 6 bodů, Slavia se naopak vzdálila nebezpečí sestupu.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 1:0

08.04.2012 17:00

Góly: 10. Marek Bakoš

Fotbalisté Plzně porazili ve 24. kole první Slovácko 1:0 a lídrovi tabulky Spartě se přiblížili na čtyři body. Nejtěsnější výhru si Viktoriáni zajistili již v první půli, kdy svoji čtrnáctou branku v letošním ročníku vstřelil Marek Bakoš. Hosté se i bez distancovaného Libora Doška prezentovali odvážným výkonem, ale vinou neproměněných brankových příležitostí si připsali osmou porážku v Plzni za sebou.

Aktivněji začali překvapivě hosté. Domácí se na svoji útočnou polovinu dostali poprvé až v 7. minutě, kdy z pravé strany přihrával do šestnáctky Ďuriš a před nabíhajícím Kolářem na poslední odhlavičkoval na brankové čáře balon Trousil. O tři minuty později sehráli hráči Viktorie roh nakrátko a po nadýchaném centru Horvátha z pravé strany na zadní tyč skóroval zblízka hlavou Bakoš. Vedoucí gól úřadujícího mistra viditelně uklidnil a Slovácko jen s obtížemi odolávalo typickým nápaditým kombinacím Západočechů.

Ve 23. minutě hostující defenziva pouze ustupovala před postupujícím Kolářem, který z hranice velkého vápna těsně minul pravou tyč Hečovy branky. Do větší příležitosti se ovšem domácí už do konce poločasu nedostali a naopak po těsném ofsajdovém postavení Ondřejky přišlo Slovácko o možnost přečíslení dvou na jednoho.

Hosté se poté opět osmělili směrem dopředu a brankáře Pavlíka ve 36. minutě pořádně protáhla tečovaná střela Hlúpika. Jeho spoluhráč Mezlík za chvíli dalekonosným pokusem ze 20 metrů zamířil vedle.

Po změně stran domácí na hřiště doslova vlétli. Po přiťuknutí od Daridy ale Bakoš v dobré pozici minul prostor branky a vzápětí se Rajtoralovo prudké zakončení vytočilo nad. Domácí sice diktovali tempo hry, přesto hosté hrozili z protiútoků. V 51. minutě šikovně přihrál Volešák nekrytému Hlúpikovi, jehož střelu z hranice šestnáctky skvěle vyrazil pozorný Pavlík.

Slušně zaplněný stadion následně potleskem a povedeným transparentem poděkoval za odvedenou trenéru Vrbovi. Méně už se svému kouči odměnili jeho svěřenci, kteří po šedesáti minutách výrazně polevili.

V závěru hosté vrhli všechny síly směrem dopředu a po propadnutí Plzně po rohu uháněli v přečíslení čtyři na dva. V kritické chvíli ale proti střele Pavelky zasáhl Pavlík. Zkušený gólman se vyznamenal i v 88. minutě, poté co se do odraženého míče opřel Volešák a Pavlík vyškrábl balon mířící přesně k levé tyči.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Baník Ostrava 0:1

08.04.2012 17:00

Góly: 15. Ján Greguš (pen.)

Baník po čtyřech kolech znovu vyhrál na hřišti soupeře, podruhé letos porazil Hradec a už je opravdu nadosah příčce zaručující udržení se v lize. Hradečtí podruhé nedokázali skórovat, boje o sestup se jich však příliš netýkají a můžou se v klidu připravovat na další kolo.

Hradec se ujal otěží zápasu a po čtyřech minutách se mohl dostat do vedení. Jen kdyby Holeš střelou z rohu šestnáctky nerozvlnil síť zvnějšku. Příležitost tak dostal Baník po diskutabilním kontaktu Hochmeistera s Gregušem, který z následné penalty poslal brankáře ke druhé tyči. Od té chvíle se na rozhodčího snášela jedna nadávka za druhou a nepomáhaly tomu ani další více či méně sporné momenty pískané pro Baník.

Největší vlnu nevole tak vyvolala situace z 27. minuty, kdy ránu Hochmeistera dorazil Dvořák z těsného ofsajdu a domácí se tak radovali jen pár sekund. Nalomení domácí už do poločasu žádný nebezpečný centr nevymysleli a do šaten šli s gólovým mankem.

To se mohlo změnit už po třech minutách od změny stran, kdy Fantiš našel na malém vápně Vašendu, který ale nedostatečně tečoval a branku netrefil. Hradec zahrozil v 57. minutě, kdy Šisler z dálky prověřil pozornost Baránka, který měl problémy, aby alespoň vyrazil.

Bohužel pro domácí to byl také poslední zjevný záchvěv jejich snahy alespoň o vyrovnání. Naopak ještě v samém závěru mohl svou druhou trefu přidat Greguš, když se díky nedůrazné obraně mohl opřít do half-voleje před Koubkem, kterého museli po solidním zákroku bolet ruce.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sparta Praha 1:3

07.04.2012 19:00

Góly: 75. Josef Šural - 33. Josef Hušbauer, 73. Ladislav Krejčí, 80. Ladislav Krejčí

Liberec potřetí za sebou nedokázal před vlastními fanoušky porazit Spartu, kterou zpátky k titulu nasměroval dvěma zásahy Ladislav Krejčí. Hosté si přinesli do druhé půle těsný náskok, který aktivní hrou ze zabezpečené obrany v klidu hlídali, aby v závěru ještě navýšili své vedení a nebyli tak daleko od překvapivého obratu ve statistice vzájemných zápasů.

Úvodní minuty byly poznamenány nervozitou a z ní vyplívající nepřesností. První výraznější šance tak přišla spíše náhodou v 19. minutě. Rabušic se dostal k míči po chybě Přikryla a spoluhráče hledal zpětnou přihrávkou na vápno, kde trefil pouze Holka, od kterého se míč odrazil k Vaclíkovi, před nímž se v pádu snažil prosadit osamocený Rilke, byl však už moc blízko.

V další moment neměl daleko k povedené hlavičce Gebre Selassie, když po přímém kopu Breznaníka přeskočil Přikryla a těsně minul bližší tyč. Do 33. minuty v útoku tichá Sparta tak šla do překvapivého vedení. Rychlá rozehrávka po libereckém faulu ještě na pražské polovině, centr z levé strany od Krejčího na Fleišmana, který odkopl pouze na vápno k Hušbauerovi a pohotová přízemní střela k bližší tyči znamenala úvodní trefu pro hosty.

První minutu a půl po změně stran byla Sparta zamčena před vlastním vápnem, přesto se Kweuke dostal do stoprocentní šance na pojistku hned ve druhé minutě. Hušbauerova přihrávka mezi obránce na vápno ho vystavila přímé zteči proti Bičíkovi, který dokázal nohama vyrazit.

V jednapadesáté minutě mohl nedůrazné defenzívy domácích ve svém vápně využít Pamič, který napálil odražený balón z dvanácti metrů po zemi ke vzdálenější tyči, minul. Následovalo dvacet minut marné liberecké snahy, ze které nevzešla byť jen jediná nebezpečná akce a osmnáct minut před koncem řádné hrací doby se tak Sparta radovala z pojistky.

Pět metrů před vápnem nedovolil Nezmar projít Kweukemu pouze za cenu faulu a parádní trefu přes zeď přesně k tyči si tak mohl připsat talentovaný Krejčí. Neuběhly ani dvě minuty a stav se měnil znovu, prvně zvedali ruce nad hlavu domácí.

Breznaník z přímého kopu poslal do soubje Kweuekeho s Vaclíkem, míč tak mohl Nezmar směrovat zpět k brance, kde Šural hlavičkoval do protipohybu bezmocného brankáře. Ten se musel blýsknout vzápětí, když dostal parádní přihrávku za obranu Gerbe Selassie, který před vyběhnuvším Vaclíkem nedokázal míč dostatečně zvednout a místo vyrovnání viděl kartu.

A co hůř pro domácí, pouhých pět minut po získání nadějí, sfoukl plamínek Nezmar, který nabil Krejčímu, jenž poslal balón k levé tyči kolem vybíhajícího Bičíka. Definitivní tečku za zápasem mohl v 83. minutě udělat Kweuke, který dostal od Hušbauera přihrávkou před odkrytou branku, kde musel úřadovat obětavý obránce.

Ani závěrečný tlak nedokázal Liberec přetavit v nebezpečí pro Vaclíkovu branku a hodil tak rukavici Plzni, která se v nedělní dohrávce může dostat na čtyři body od prvního místa.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baumit Jablonec 4:3

07.04.2012 16:00

Góly: 7. Tomáš Krbeček, 20. Martin Šlapák, 46. Lukáš Pleško, 60. Tomáš Pilík - 9. Jan Kopic, 53. David Lafata (pen.), 71. David Lafata

Do bojů o evropské poháry se po další výhře regulérně zapojila Příbram. Středočeši doma porazili v krásném a na góly bohatém utkání Jablonec 4:3. Pro hosty je to pochopitelně další ztráta, znovu se ale trefil kanonýr Lafata.

Utkání mělo začátek jako hrom a diváci se od úvodní minuty bavili. Ránu hostujícího Kopice vyrazil Hruška a o minutu později už se poprvé měnilo skóre. Tomáš Krbeček stál ve správný čas na správném místě a odražený míč od tyče dorazil do branky - Příbram vedla 1:0. Vedení domácích ale trvalo jen dvě minuty, další rána Milana Kopice totiž už skončila v síti - 1:1. I nadále se hrál ofenzivní fotbal. Do další šance se propracovali hosté, Vošahlík ale ve stoprocentní šanci selhal! A Příbram toho okamžitě využila a neproměněnou šanci potrestala. Martin Šlapák si počkal na zadní tyči na míč a pohodlně poslal Příbram znovu do vedení - 2:1. Příbram byla při chuti a na jabloneckou branku se valil další útok. Pilík našel uličkou Koukala a Špit musel vytasit dobrý zákrok.

Hodně vzrušení přinesl i závěr prvního poločasu. Nejprve trefil v obrovské šanci Lafata hlavou tyč a posléze Divíšek odkopával míč z brankové čáry! Minutu před koncem ještě hlavičkoval nebezpečně Beneš, ale Příbram poločasové vedení udržela.

Na začátku druhého dějství navíc vstřelila třetí branku. Koukal skvěle našel Pleška a ten povedenou střelou překonal gólmana Špita - 3:1 pro Příbram. Ve 49. minutě měl Pleško na kopačce další branku, ale Špit tentokrát bravurně zasáhl. Jablonec utkání znovu zdramatizoval rychlou odpovědí, hlavní sudí totiž v jejich prospěch odpískal pokutový kop a David Lafata ho s přehledem proměnil - 3:2.

Příbramští ale nehodlali těsné vedení bránit. V 61. minutě se znovu vydali do ofenzívy a znovu z toho byla branka. Tomáš Pilík propálil vše před sebou včetně Špita a Příbram vedla v domácí Startip Aréně 4:2. Jablonec se ale nevzdával a čtvrthodiny před koncem snížil na 4:3. Znovu se prosadil nejlepší ligový střelec David Lafata! Rozdíl jediné branky jablonečtí už nesmazali. Ale šance k vidění byly. Především Lafata v 90. minutě šelsám na Hrušku a nedal! To už ale Startp Aréna viděla dvě červené karty. Tu první obdržel Lukáš Pleško za faul na polovině hřiště a druhou jablonecký Novák. Co je však důležitější, je fakt, že Příbram si výhru vzít nenechala.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc 2:3

06.04.2012 20:15

Góly: 35. Jakub Mareš, 57. Jan Štohanzl - 33. Martin Pospíšil, 59. Martin Pospíšil, 67. Martin Hála

Zápas plný obratů nakonec vyzněl lépe pro Sigmu, která si na jaře jde za bezproblémovým koncem sezóny. Naopak Boleslav popáté v řadě nevyhrála a připsala si třetí porážku v řadě, notně si tak komplikuje pozici pro postup do evropských pohárů.

V počátečních minutách měli častěji míč u nohy domácí, přesto se hrálo především u půlící čáry. První výhružku tak vyslal po šestnácti minutách olomoucký Schulmeister, jehož dalekonosnou ránu vyrazil Miller pouze před sebe a zlikvidovat tak musel i hlavičku Navrátila.

Na druhé straně odmítl stoprocentní šanci Chramosta, kterému nahrával na malé vápno Štohanzl. Mladý útočník netrefil míč a Zlamál tak mohl vyrazit ke Kúdelovi, jehož pokus z brankové čáry vykopl jeden z obránců.

Ve 33. minutě vyslal přesný pas Schulmeister na Navrátila, který táhl rychlý kontr od poloviny hřiště až na vápno, kde se k němu vrátila sražená přihrávka, Miller stačil pouze vyrazit k Pospíšilovi, ten osamocen na vápně neměl problémy dorazit.

Jenže neuběhly ani dvě minuty a bylo opět srovnáno. Schulmeister našel přetaženým centrem volného Mareše, který využil výpadku olomoucké koncentrace a po zpracování pohotově propálil Zlámala.

Tři minuty před koncem první půle mohl dokonat obrat Chramosta, který si perfektně zpracoval výborný pas Šírla a z vápna překonal Zlamála, jeho levá tyč svým zazvoněním zabránila domácí radosti.

Ta tak přišla až v 11. minutě druhé půle, kdy Štohanzl dokázal zpracovat skákající přihrávku Chramosty, vetřel se do vápna přes Vepřeka a mezi nohama brankáře procedil míč do sítě. Jenže učení se z chyb druhých je někdy těžší, než se zdá. Stejně jako v první půli Sigma přišla Boleslav do dvou minut o svůj náskok kvůli prapodivnému vypnutí v defenzívě.

Schulmeister rozehrál přímý kop chytrou přihrávkou do vápna na absolutně volného Pospíšila, který pohotovou střelou dokázal najít uličku až do domácí branky. A v 67. minutě už drželi všechny body zase Hanáci. Střídající Hála centroval od levé lajny ze stoje přes Kalinu a netečovaný balón pak doputoval až ke vzdálenější tyči překvapeného Millera.

Vyrovnání mohlo přijít čtvrthodinku před koncem řádné hrací doby. Parádní brejk zakončovaný dobře provedenou přihrávkou Filla na Štohanzla skončil brilantním zákrokem Zlámala, který včas vyběhl a stačil vyrazit. Z následného rohu pak Zlámal po kontaktu s hráči spadl, hra ale pokračovala a Mareš se tak mohl chytat za hlavu, kterou mířil pouze do tyče odkryté svatyně.

V 80. minutě se už zase olomoucký brankář vytahoval, když vyrazil Fillovu střelu z bezprostřední blízkosti. Poslední minuty pak patřily takticky dobře zvládnuté hře hostů, Boleslav se další naděje nedočkala.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Bohemians 1905 2:0

06.04.2012 18:00

Góly: 40. Ivan Lietava, 58. Pavel Hašek

Hráči Bohemians snad opravdu zapomněli vyhrávat a měli by se začít učit od nováčka z Julisky, který pokračuje ve fantastickém jaru a stále se nevzdává boje o čtvrtou příčku, v konečném hodnocení dost možná evropskou.

Po devíti minutách se začal ozývat domácí Podrazký, který centrem pobídl ke střele z první Lietavu, ten ale neuspěl ani z dorážky. Odchovanec Bohemians se pak proti svému mateřskému klubu snažil prosadit sám v 16. minutě, když zpoza vápna technickým pokusem donutil zkamenět Sňozíka, který si mohl oddechnout po zazvonění levé tyče.

27. minuta se málem stala osudnou Jindřiškovi, který pokazil přihrávku a prakticky tak rozjel rychlý kontr domácích, na jehož konci Hanousek přihrával Lietavovi a pouze bravurní zákrok brankáře zabránil tvrdé ráně z deseti metrů k bližší tyči, aby skončila v síti.

Domácí útočník se tak dočkal až pět minut před koncem první půle, když po centru do vápna od Malého přeskočil pasivního Lukáše a za jeho hlavičkou se Sňozík pouze ohlížel. Dukla šla do šaten se zaslouženým vedením.

Klokani se po změně stran snažili hrát, jenže v 58. minutě přišel další centr Malého, tentokrát od rohového praporku, který z voleje napálil Pavel Hašek a parádní ranou z patnácti metrů těsně nad zemí propálil vše, co mu stálo v cestě. V první lize se tak trefil poprvé od 13. září 2003, kdy šest minut před koncem zařídil pro Blšany remízu.

Definitivní pojistku mohl po nádherném sólu přidat Lietava, to by proti němu však nesměl stát Sňozík. To na druhé straně musela pomáhat Radovi jeho branková konstrukce, když po centru Budínského hlavičkoval Hartig. Nadechnutí Klokanů mohl ve snižující trefu proměnit nejprve Budínský, který pohotový pokus z dvanácti metrů poslal nad, a v 82. minutě Vyhnal, k němuž propadl centr Moravce na malé vápno, aby nepochopitelně přestřelil.

A Moravcův centr nevyužil ani Hartig, který hlavou poslal balón mimo tři tyče. Závěrečný tlak tak nepřinesl ani čestný úspěch psychicky zlomených hráčů Bohemians, naopak Dukla pokračuje ve své jarní krasojízdě, kterou ještě dvě minuty před koncem ochudil o výraznější vítězství Sňozík a jeho perfektní zákrok proti střele zblízka od Hanouska.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Dynamo České Budějovice 0:1

06.04.2012 18:00

Góly: 44. Sandro

Teplice odmítly šanci přinejmenším dvouhodinový pobyt na čtvrté příčce a svým otřesným výkonem darovaly Českým Budějovicím jejich první vítězství na hřišti soupeře. Ty se tak radují podruhé za sebou a znovu s čistým kontem, záchrana tak dostala ještě reálnější obrysy.

Jak se nemá útočit, chtěly prezentovat oba týmy divákům v prvním dějství. Přestože chyby v obraně byly na obou stranách až překvapivě časté, kromě rány Sandra ze čtrnácté minuty po přetaženém centru Klesy se nic zajímavého nedělo. Jedinou povedenou fotbalovou akci domácích, která navíc skončila gólem, zastavil praporek pomezního.

Zásah z čistého nebe přeci jen přišel necelé dvě minuty před odchodem do šaten. Po většinu poločasu nejistý Matula dovolil Řezníčkovi postupovat vpřed a přesně vyměřenou přihrávkou dostat do vápna Sandra, který si naběhl za obránce a přízemní ranou prostřelil vybíhajícího Grigara.

Ani druhá půle nebyla ze soudku české fotbalové kvality. Budějovice útočily už jen za pomoci efektivních fines Sandra, tepličtí hráči se dlouho marně snažili využít své převahy alespoň k ohrožení branky. Až v 64. minutě dostal na vápno balón Dolejš, zaseknutím se zbavil obránce a pohotovou ranou těsně minul bližší tyč.

Budějovice cítily, jak blízko jsou prolomení dlouhé série bez vítězství venku a podle toho také bojovaly o každý balón. Zaskočené Teplice naopak nedokázaly outsidera zápasu zatlačit a vytvořit si příležitost alespoň ke srovnání. V samotném závěru je navíc oslabil emotivní trenér Rada.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha24172543:2053
2.Slovan Liberec24164455:2852
3.Viktoria Plzeň24154556:3349
4.FK Mladá Boleslav24115839:3138
5.1. FK Příbram24115838:3738
6.FK Jablonec24106849:3236
7.FK Teplice24106826:2536
8.Dukla Praha2498733:2535
9.1. FC Slovácko24931222:2830
10.Slavia Praha24610820:2528
11.FC Hradec Králové24761117:2727
12.České Budějovice24681026:4126
13.Sigma Olomouc2488829:3023
14.Bohemians 190524551417:4320
15.Baník Ostrava24461420:3818
16.Viktoria Žižkov24421818:4514
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (779)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele