Evropská liga - souhrn třetích zápasů základních skupin

25.10.2012, 20:59, aktualizováno 25.10.2012, 23:01
Komentáře a souhrny
Lyon zdolal Athletic a zůstává stoprocentní stejně jako Atlético a Dněpropetrovsk po výhrách nad Coimbrou, respektive Neapolí. Doma podle očekávání uspěly Inter a Kazaň, Mönchengladbach porazil Marseille a jinak stoprocentní německý týden narušila pouze remíza Stuttgartu s Kodaní. Udinese jede s prázdnou z Bernu, v Mariboru a Aténách se zrodily remízy...
Skupina A

Liverpool FC - Anži Machačkala 1:0

25.10.2012 21:05

Góly: 53. Stewart Downing

Zápas Liverpoolu s Anži Machačkala rozhodl Stewart Downing svým ojedinělým gólem za Reds. Anglický celek se tak s šesti body posouvá do čela skupiny A právě před svého dnešního soupeře.

Liverpool měl v domácím zápase obecně více ze hry a vítězství si zasloužil. Klíčovým momentem se stala Downingova akce chvíli po změně stran, kdy anglický křídelník zasekl před šestnáctkou míč a povedenou ranou překonal brankáře Gabulova. Fanoušci na Anfield Road se málem dočkali druhé branky svých miláčků, když Daniel Agger mazaně zkoušel dostat míč přímo z rukou hostujícího brankáře. Jeho branka však oprávněně nebyla uznána. To draze poskládaný ruský tým se v ofenzivě spoléhal především na svou hlavní hvězdu, Samuela Eto’a, ovšem ani kamerunský útočník se po celý zápas nedokázal výrazněji prosadit.

Brendan Rodgers postavil až překvapivě silnou základní jedenáctku, navzdory blížícímu se městskému derby s Evertonem. Mimo jiné tak nastoupili např. Suárez nebo Gerrard. Svalové zranění však zapříčinilo absenci Pepe Reiny v brance domácích, a tak se dočasnou jedničkou stal Brad Jones. Na druhé straně nemohl za Machačkalu naskočit do hry Lassana Diarra kvůli poraněnému kolenu.

Domácí od počátku utkání herně dominovali a první vážnou šanci si vytvořili ve 12. minutě. Assaidi našel zpětnou přihrávkou Suáreze na hranici šestnáctky, ale pokus uruguayského útočníka skončil jen pohodlně v náruči Gabulova. Aktivní Assaidi byl poté u zrodu další slibné příležitosti. Tentokrát si 24letá čerstvá posila Liverpoolu našla prostor na průnik do pokutového území a vybídla ke skórování Johnsona. Anglický reprezentant ovšem opět ztroskotal na brankáři hostí, který jeho střelu dokázal vyrazit.

Největší šanci první půle však zahodil liverpoolský středopolař Jonjo Shelvey. Po krásné pobídce Suáreze dokázal dvacetiletý talent z první odkrytou bránu soupeře pouze vysoko překopnout.

Po změně stran se držení míče ještě více přechýlilo na stranu Liverpoolu. Nejprve si Gabulov musel nadvakrát poradit s volejem Škrtěla a poté jen přihlížel, jak domácí zahazují další velkou šanci. Volný Shelvey hledal obloučkem nabíhajícího Gerrarda, který unikl pozornosti obránců ruského klubu, ale jeho centr nakonec kapitán Reds lehce podběhl a nedokázal tak pořádně zakončit. V 53. minutě se však domácí přece jen dočkali. Shelvey vybídl Downinga a anglický reprezentant vyslal zpoza pokutového území utěšenou pumelici na vzdálenější tyč, na niž byl Gabulov krátký.

Jen o minutu později mohl vedení zvýšit Suárez další střelou zdálky, ale těsně minul. Na druhé straně padla po nedorozumění v rozehrávce Eto’ovi k nohám jedinečná příležitost vyrovnat, ale Jones si s jeho pokusem bez problémů poradil. Liverpool si závěr zápasu zkušeně pohlídal a může slavit druhou výhru v soutěži i průběžné první místo ve skupině.

Více informací k zápasu

BSC Young Boys - Udinese Calcio 3:1

25.10.2012 21:05

Góly: 4. Raúl Bobadilla, 71. Raúl Bobadilla, 81. Raúl Bobadilla (pen.) - 74. Andrea Coda (pen.)

Premiérové tři body už si do tabulky zapsal také Bern, který především díky Bobadillově hattricku překonal Udine a po třech kolech tím pádem zůstává stále ve hře! Italský tým má bodový náskok a Liverpool vévodí s náskokem tří bodů.

Premiérový soutěžní výstup na švýcarské půdě nezačalo Udinese zrovna dvakrát šťastně, právě naopak. Neuběhly ani čtyři minuty, když Zarate vyslal za obranu Bobadillu, jenž se pohotovou ranou nemýlil - 1:0. Po chvilce reagoval hlavičkující Fabbrini, odražený míč se pak snažil dopravit na místo určení Ranégie, ale zpoza vápna na Wölfliho nevyzrál! Ještě do pauzy zakončoval neúspěšně Faraoni.

Šéf hostující lavičky, Francesco Guidolin, následně udělal o poločasové přestávce hned několik změn a místo Ranégieho a Agyemang-Badua poslal na trávník dvojici di Natale - Pereyra. Očekávaný progres se však ani přesto nedostavil. Snahu sice jevil Fabbrini, ani tentokrát však se svým pokusem neuspěl. Po hodině hry pak mohl přidat pojistku Bobadilla, bývalý hráč Gladbachu však nemířil přesně!

Argentinský kanonýr se však zanedlouho své druhé branky v utkání přeci jen dočkal a nemalý vliv na celé situaci měl Farnerud, který celou akci nalinkoval a Bobadilla už měl před sebou tu jednodušší část - 2:0. Italové nakonec kontrovali v sedmdesáté páté minutě, kdy se po rohu Armera prosadil další bek Coda - 1:1. Definitiva však nastala devět minut před koncem: Domizzi ve vápně srazil střídajícího Gonzáleze, načež se mohl Bobadilla chopit penalty, a svým třetím zásahem utkání rozhodnout - 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Liverpool FC (ENG)32018:66
2.Anži Machačkala (RUS)31113:24
3.Udinese Calcio (ITA)31115:64
4.BSC Young Boys (SUI)31026:83
Skupina B

Atlético Madrid - Académica Coimbra 2:1

25.10.2012 21:05

Góly: 47. Diego Costa, 67. Emre Belözoğlu - 85. Salim Cissé

Atlético Madrid prodloužilo své vítězné tažení ve všech soutěžích UEFA na úctyhodných 16 zápasů po pohodlné výhře nad Academicou v poměru 2:1. O góly domácích se postarali Diego Costa a Emre Belezoglu, za portugalský tým snižoval v závěru Salim Cisse.

V nezáživné první půli spálil největší příležitost Adrian López, ale po změně stran obhájci trofeje přepnuli na vyšší obrátky a hned ve 47. minutě se ujali vedení díky Costově dorážce po Gabiho rohovém kopu. Branka domácích donutila soupeře vylézt z obranné ulity, ale jakékoli naděje na remízu utnul o dvacet minut později Emre krásně provedeným přímým kopem. Navzdory pozdnímu snížení zpět na jednu branku si Atlético vedení zkušeně pohlídalo.

Svěřenci Diega Simoneho dnešním vítězstvím načali druhou desítku vítězství v řadě skrze všechny soutěže a téměř jistě si zaručili postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. A to přesto, že v základní sestavě chybělo hned šest pravidelně nastupujících hráčů, včetně útočné hvězdy Falcaa. Kdyby byl kolumbijský střelec na hřišti, dost možná by "Atleti" vedli již po dvou minutách. Kokeho centr z pravé strany sice nejprve těsně minul Costa, prošel ale až k Lópezovi, jenž zblízka na zadní tyči nedokázal dotlačit míč do sítě.

Sergio Asenjo byl povolán do akce jen ojediněle, ovšem hostům se alespoň dařilo držet soupeře daleko od vlastní branky, a tak se Atlético dostávalo pouze ke střelám z velké vzdálenosti. Jak Koke, tak Emre se svými pokusy neuspěli a do kabin se šlo za bezbrankového stavu. Hned po přestávce vzala defenzivní taktika hostů zasvé. Academica hrubě zaspala při bránění rohového kopu, čehož na zadní tyči využil úplně volný Costa a vstřelil svůj třetí gól v sezoně.

Brankář Ricardo se pak musel ohánět při šancích Adriana a znovu Costy, ovšem na přímý kop Emreho už nedosáhl. Krásně zakroucená střela do horního rohu znamenala pohodlné vedení domácích a o zápase bylo v podstatě rozhodnuto. O vzruch v samotném závěru se postaral Cisse, jenž po standardní situaci osamocen hlavičkoval do odkryté brány. Academica se pak ještě snažila zasypat soupeře jedním nákopem za druhým, ale skóre se již nezměnilo. Výsledek 2:1 dává Atléticu tříbodový náskok na druhou Plzeň a od třetího místa jej dělí dokonce bodů osm.

Více informací k zápasu

Hapoel Tel-Aviv - Viktoria Plzeň 1:2

25.10.2012 21:05

Góly: 19. Hanan Maman - 45. Pavel Horváth, 55. František Rajtoral

Plzeň v Evropské lize vyhrála 2:1 na hřišti Hapoelu Tel Aviv. Po třech zápasech tak má ve skupině B šest bodů a drží druhé postupové místo s pětibodovým náskokem. Postup může Viktoria slavit už za dva týdny v domácí odvetě s Hapoelem v případě, že zvítězí a Coimbra zároveň doma neporazí Atlético Madrid.

Hapoel byl v úvodu lepší, což gólem zúročil Maman. V závěru první půle ale srovnal kapitán Viktorie Pavel Horváth a zlepšený výkon potvrdil po změně stran vítěznou trefou František Rajtoral. Domácí dohrávali od 63. minuty o deseti.

Plzeň nasadila poprvé od srpna do základní sestavy uzdraveného Koláře, který prokazoval velký hlad po fotbale a patřil k nejaktivnějším hráčům. Začátek ale patřil domácím, jimž se dařilo eliminovat plzeňskou postupnou rozehrávku po zemi. Hosté se tak často museli spoléhat na delší přihrávky vzduchem. Plzni se navíc v úvodu nedařilo zachytávat rychlé brejky Hapoelu, především Řezník měl velké problémy s rychlonohým Ben Heimem.

V desáté minutě Řezník zaspal a Ben Heim se objevil sám před Kozáčikem. Plzeňského gólmana chytře obstřeloval, ale trefil jen tyč. Za dalších pět minut Ben Heim našel zpětnou přihrávkou na malém vápně Mamana, ale záložníkovi Hapoelu střela nevyšla. Do třetice už udeřilo. Ben Heim zahrál roh na přední tyč, Ďuriš neuhlídal Mamana a ten hlavou oteřel skóre. Zvýšit mohl Tamuz, ale jeho tvrdou střelu po brejku vyrazil Kozáčik.

Až poté se Plzeň chytla a začala diktovat tempo. Vytvořila si převahu, ovšem do koncovky se dostávala sporadicky. Šance přišly až v závěru půle. Nejprve po Rajtoralově centru hlavičkoval Kolář, ale jen vyrovnal bilanci nastřelených tyčí. V nastavení se po ose Rajtoral, Kolář, Darida dostal míč k Horváthovi, který ranou skrytou za obráncem vyrovnal. Šlo o první přímou střelu Plzně mezi tři tyče.

I do druhé půle vstoupila Plzeň vlažněji, ale náznaky šancí soupeře přežila a po deseti minutách udeřila. Odražený míč po standardní situaci vracel do vápna Řezník a volný Rajtoral hlavou poslal hosty do vedení.

Plzeň tak protrhla střelecké trápení a poprvé po měsíci dala v utkání více než gól. Hapoel druhý inkasovaný gól vykolejil, navíc záhy přišel o vyloučeného beka Khutabu, který dostal druhou žlutou kartu za faul na Limberského. Plzeň dobře kombinovala a držela míč, přesto byl Hapoel blízko k vyrovnání. Střídající Toama dalekonosnou střelou z přímého kopu překvapil Kozáčika a trefil tyč.

Hosté pak už ale zápas poměrně v klidu dohráli a navíc znovu srovnali bilanci nastřelené brankové konstrukce. Rajtoral tvrdou střelou orazítkoval tyč.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid (ESP)33006:19
2.Viktoria Plzeň (CZE)32015:36
3.Académica Coimbra (POR)30123:61
4.Hapoel Tel-Aviv (ISR)30122:61
Skupina C

Borussia Mönchengladbach - Olympique Marseille 2:0

25.10.2012 21:05

Góly: 33. Filip Daems (pen.), 67. Peniel Mlapa

Kometa loňské bundesligové sezóny konečně dokázala zabrat i na půdě Evropské ligy a po výhře nad Marseille se opět regulérně hlásí do bitvy o postup. Oba protivníci mají čtyři body a se tříbodovým odstupem sledují vedoucí Fenerbahçe.

Po chvilkovém oťukávání se chopili kormidla hosté z jižní Francie a zejména hbitý Rémy přidělával defenzivě Hříbat pořádné potíže. Lyonský odchovanec měl během pár okamžiků hned dvě nadějné střelecké pozice, pozorný ter Stegen si však napoprvé věděl rady a podruhé už pro změnu vůbec zasahovat nemusel. Gladbach se osměloval jen velmi pomalu, Arango však ve 28. minutě branku nenašel.

Venezuelský reprezentant si však po půlhodině hry notně pošramocenou pověst dostatečně napravil a parádní ranou donutil Mandandu k pohotovému zákroku! Záhy pak Kaboré zastavil Nordveitovu ránu nedovoleně (rukou) a nemohlo následovat nic jiného, než pokutový kop, načež rutinér Daems bezpečně zakončil - 1:0. Kaňkou na povedeném poločase pak bylo pro domácí pouze vynucené střídání Jantschkeho, kterého s podezřením na otřes mozku nahradil Brouwers.

Krátká pauza OM evidentně prospěla. Hned o sobě dal znovu vědět kdo jiný, než nezastavitelný Rémy, jenž se opět ukázal před ter Stegenem zcela osamocený, ovšem tak jako v předcházejících případech nebyl úspěšný! To ostatně platilo i pro hlavičku Fanniho, jemuž "nabil" ze standardky Valbuena a prostor branky nenašel ani z dálky střílející Barton. Reakce bylo doslova blesková a čerstvě příchozí Mlapa, utěšenou ranou z velké dálky, nedal Mandandovi sebemenší naději zasáhnout - 0:2.

Reakce Marseille na sebe opět dala vzpomenout, ovšem tentokráte už si museli hosté počínat přece jen více riskantně a to jen přilévalo vodu na mlýn Borussie. Definitivní rozhodnutí mohlo nést taktéž Mlapův podpis, tentokráte však mládežnický reprezentant Německa z blízkosti prostor branky, přes všechnu snahu, nenašel! Snaha Olympique přesto neustávala, avšak kupící se množství nepřesností už zdramatizování nepřineslo.

Více informací k zápasu

AEL Limassol - Fenerbahçe SK 0:1

25.10.2012 21:05

Góly: 72. Egemen Korkmaz

Jorge Costa nezaznamenal úspěšný debut. Novic na lavičce AEK Limassol musel strpět nejtěsnější porážku před domácími fanoušky - kyperský mistr totiž prohrál s tureckým velkoklubem Fenerbahce 0:1.

Rozhodující branku zaznamenal až ve druhé půli svojí hlavičkou po Baroniho rohu Egeman Korkmaz. Bývalý kapitán vítěze Ligy mistrů z Porta Costa tak ve své premiéře neuspěl, a to i přesto, že Limassol odehrál dobrý zápas. Konečný výsledek posunul Turky na čelo tabulky, tři body před Mönchengladbach a Marseille.

AEL se přitom před zápasem mohlo těšit z úspěšné domácí série, jenže jeho plány se začaly hroutit už od začátku. Cristian Baroni, pozdější autor gólového centru, prověřil domácího gólmana Degru dalekonosnou střelou už po pár minutách; na druhé straně se poprvé osmělil Dirk Kuijt, ale pálil mimo.

Nejnebezpečnějším hráčem domácích v první půli byl zřejmě Melo Rui Miguel, ale ani jedna z jeho dvou šancí neskončila brankou - gólman Volkan Demirel byl pozorný. Portugalského záložníka poté ještě výborným obranným zákrokem zastavil Hasan Ali Kaldirim, načež Demirel fantasticky zlikvidoval střelu Jorge Felipe Monteira.

I do druhé půle nastoupili Kypřané v útočné náladě, a Demirel musel zasahovat proti další střele Miguela. Fenerbahce se spoléhalo na brejky, a jeden z nich málem vzápětí proměnil Kuijt. Postupem času začalo být jasné, že první gól může být rozhodující - a přesně to se stalo v 72. minutě. Baroniho roh našel hlavu Korkmaze, který neomylně zamířil za Degrova záda - 0:1.

Domácí se ještě snažili o zasloužené vyrovnání, jenže Demirel byl neprůstřelný, a jeho Fenerbahce si tak z horké kyperské půdy odvezlo všechny body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Fenerbahçe SK (TUR)32107:47
2.Olympique Marseille (FRA)31117:54
3.Borussia Mönchengladbach (GER)31114:44
4.AEL Limassol (CYP)30121:61
Skupina D

Newcastle United - Club Bruggy 1:0

25.10.2012 21:05

Góly: 48. Gabriel Obertan

Newcastle se notně přiblížil postupu do druhé fáze Evropské ligy. Díky jednomu povedenému brejku Obertana doma udolal Bruggy a právě na svého dnešního soupeře, který drží třetí příčku, má již náskok celkem pohodlných čtyř bodů.

Straky svůj dnešní úspěch postavily na proměnlivé strategii. Ačkoliv v první půli dominovali statistice držení míče a nechávaly sebevědomé Bruggy útočit z bloku, nakonec to byly právě ony, kdo ztrestal protivníkovo zaváhání - právě z protiútoku. Do přestávky se ale ještě Newcastle k šancím prosazoval jen a pouze skrze klasické budování opticky lepší strany.

Papiss Cissé, který se zatím v této sezoně střelecky velmi trápí, byl přitom takřka pokaždé zakončovatelem. Nejprve nechal Jorgačeviće zasahovat po své hlavičce, podruhé se vší silou opřel do balonu, aby jej znovu vychytal srbský brankář. Ten pro změnu už nemusel zasahovat při pěkné individuální akci Sammyho Ameobiho. Na druhé straně hrozil akorát 20letý mladíček Lestienne, když Harpera alespoň jednou otestoval; druhý jeho pokus byl sražen Tiotém vysoko nad bránu.

Pokud jsem ve druhém odstavci předesílal, že Newcastle uspěl i díky Pardewově taktické přípravě, má slova potvrzuje rovněž aplikovaná změna rozestavení během 15minutové pauzy. Magpies sice začali se třemi záložníky, po přestávce nicméně pokračovali v klasickém systému 4-4-2 i se Sholou Ameobim. Zrovna jeho kombinace s mladším bratrem Sammym potom z určité části stála u zrodu jediné branky utkání. Zbytek udělal rychlonohý Obertan.

Bruggy, vedoucí tým belgické ligy, se už do závěrečného hvizdu zmohly pouze na jednu lacinou odpověď: to když se Refaelov obtočil kolem Perche, aby Harpera nenachytal na přední tyči.

Více informací k zápasu

CS Marítimo - Girondins Bordeaux 1:1

25.10.2012 21:05

Góly: 36. Valentin Roberge - 30. Yoan Gouffran

Spravedlivou dělbou bodů skončilo utkání mezi portugalským Marítimem a francouzským Bordeaux. Hosté i přes tuhle ztrátu zůstali na průběžném druhém místě, jelikož třetí Bruggy podlehly venku vedoucímu Newcastlu. FCGdB se ujalo vedení ve 30. minutě zásluhou Gouffrana, domácí ovšem dokázali srovnat záhy Robergem.

Hra byla na obou stranách hodně vyrovnaná. Nejprve si zachytal domácí brankář Salin, jenž musel zasahovat vůči Henriqueho hlavičce, na druhé straně si Olimpa musel poradit s pokusem Joaa Guilhermeho. Následně nezamířil mezi tři tyče Leandro. Ve 30. minutě již přece jenom padla první branka utkání

Trémoulinas zatáhl skvěle míč po levé straně, předal ho pak Gouffranovi, jenž z blízkosti v pohodě zacílil. O šest minut později však bylo srovnáno. Rúbenova dělovka skončila jen na břevně, div že nezbořila celou bránu, z dorážky ovšem neměl problém skórovat Roberge. Po přestávce již další trefa nepadla.

V 54. minutě Mirandovu střelu z první zablokoval hostující Mariano, Bordeaux promarnilo šanci Maurice-Belaye, jenž nezamířil mezi tři tyče. Poté nenašli správnou mušku ani Antonio s Leandrem. Závěr vyšel lépe Les Girondins, avšak N'Guemo střílel vedle a po něm Marianovu příležitost vyřešil svým zákrokem Salin.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Newcastle United (ENG)32104:07
2.Girondins Bordeaux (FRA)31115:44
3.Club Bruggy (BEL)31022:53
4.CS Marítimo (POR)30211:32
Skupina E

Steaua Bukurešť - Molde FK 2:0

25.10.2012 21:05

Góly: 30. Vlad Chiricheş, 32. Raul Rusescu

Steaua Bukurešť si upevnila vedoucí postavení ve skupině E, ve které si na své konto připsala již sedm bodů. Získala totiž veledůležitou výhru 2:0 nad Molde, které si jinak v rumunské metropoli ani neškrtlo. Domácí vévodili zápasu od začátku až do konce a mohli si dokonce dovolit takový luxus, aby Tanase ve druhé půli nemusel proměnit penaltu.

Domácí celek nenechával nikoho na pochybách a roli favorita plnil už od úvodních minut. Latovlevici ve 2. minutě dokonce orazítkoval tyčku, pak byl v pořádné ráži i gólman Soderberg, který musel dvakrát zasahovat proti Tanasemu a dále také řešil šanci Georgievskiho. A to je přitom výčet gólových možností za prvních deset minut.

Pak to na Soderberga zkoušel z přímého kopu Chipciu, nicméně se svou střelou zamířil jen nad branku, obránce Steenslid nakonec hasil další příležitost právě od Chipcia. Tlak ze strany Steauy pokračoval, po čtvrthodině hry Szukala po rohovém kopu od Tanaseho hlavičkoval nad. Nakonec se domácí dočkali zaslouženého vedení po půlhodině.

A že si Chiriches svůj gól náležitě užil. Střela Rusescua se odrazila právě k němu a rumunský bek následně zvolil originální zakončení - nůžkami. O dvě minuty později přitom zařídil konečné vítězství 2:0 nejlepší střelec bukurešťského klubu Rusescu, jemuž hezky nahrál Latovlevici. Byl to mimochodem jeho desátý gól v sezóně.

Po přestávce to s Molde mohlo vypadat ještě hůře. Simonsen fauloval ve vápně v 58. minutě Chipciua a kopala se penalta. K ní se postavil Tanase, rozehrál jí ovšem velice bídně, a tak Soderberg v pohodě zakročil. Costea pak po centru z rohového kopu od Bourceanua hlavičkoval mimo.

Navýšit vedení a vylepšit neproměněný pokutový kop mohl Tanase o pár minut později, jenže i tentokráte byl Soderberg úspěšný. I hosté si vytvořili přece jenom menší loženku, Stamnestrův rohový kop ale nezužitkoval dobře Hussain. V závěru ani díky přímému kopu neuspěl Costea a Chipicu nenašel rovněž dobrou mušku.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - FC Kodaň 0:0

25.10.2012 21:05

Góly: -

Svěřencům Bruna Labbadii se nepodařilo na evropské kolbiště přenést výkon z Hamburku a na světě je tak pro domácí mužstvo další zbytečná ztráta, jež nyní posílá Stuttgart, před utkáním v Dánsku, do nezáviděníhodné situace.

Oba týmy se od začátku prezentovaly očekávaným způsobem: Švábové se chopili dirigentské taktovky, drželi míč a stůj co stůj se snažili dostat k ohrožení soupeřovy branky, zatímco dlouholetý dánský mistr zůstával ve dvou řadách před pokutovým územím. To přidělávalo domácí straně velké potíže a na první ohrožení branky tak došlo až po patnácti minutách, Traoré navíc pálil hodně nepřesně. Dále toho k vidění moc nebylo, hra prosetá nepřesnostmi se odehrávala výhradně mezi dvěma šestnáctkami. FCK se vůbec nedostalo k ohrožení branky!

Podpořit ofenzivu švábského mužstva přišel Tunay Torun (nahradil středopolaře Raphaela Holzhausera) a hned byl pořádně vidět: Ibišević natáhl z hranice vápna, Wiland jeho ránu pouze vyrazil, kde se turecký reprezentant dostal se Švédem do kontaktu, rozhodčí Soares však nechal hru nadále plynout. Padesátá třetí minuta pak mohla přinést nečekaný trest, zapomenutý Kristensen ale nedokázal zakončit.

Jednu nabídku za druhou posílal svým spoluhráčům do pokutového území aktivní Sakai, jenž hledal především Ibiševiče, ten se však buďto k balónu nedostal, anebo pro změnu mířil vysoko nad branku. Postupem času začal stuttgartský nápor pomalu, ale jistě klesat, přesto mohl během krátké doby rozhodnout Molinaro a Torun, ani jednomu z nich se však na Wilanda vyzrát nepodařilo. VfB tak opět ztrácí...

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Steaua Bukurešť (ROU)32105:27
2.FC Kodaň (DEN)31112:24
3.Molde FK (NOR)31023:43
4.VfB Stuttgart (GER)30212:42
Skupina F

PSV Eindhoven - AIK Solna 1:1

25.10.2012 21:05

Góly: 80. Jeremain Lens - 61. Kwame Karikari

Eindhoven byl v domácím zápase se Stockholmem favoritem, ale přesto zachraňoval výhru až v závěru zápasu. Vyrovnávací gól zařídil teprve v 80. minutě hry Jeremain Lens, a uchránil tak čest nizozemského velkoklubu.

PSV se překvapivě nedokázalo dostat do souvislého tlaku, a když po hodině hry skóroval hostující Kwame Karikari, zdálo se, že je vše zaděláno na překvapivý výsledek. Lensovo pohotové zakončení však poslalo nizozemský celek zpátky do hry - a mluvíme-li řečí průběžné tabulky skupiny F, na druhé místo.

Švédové, papíroví outsideři skupiny, nastoupili od začátku zostra a málem se dostali do vedení už po čtyřech minutách. Celso Borges zahrál rohový kop, který našel dobře postaveného Nils-Erica Johanssona, ale výsledná střela se mezi tři tyče nevešla. Na druhé straně zahrozil Dries Mertens střelou nad, a podobně dopadl i další pokus Kevina Strootmana.

Mertens byl velmi aktivní postavou, a po jeho rohu mohl skórovat Timothy Derijck, jenže i on pálil těsně mimo. A tak ve druhé půli udeřili Švédové - Karikari dokonale využil rohový kop zahrávaný z levé strany - 0:1.

PSV vypadalo bezradně, ale 10 minut před koncem se mu přece podařilo srovnat. A samozřejmě u toho byl skvělý Mertens, který vyslal výborný pas na Jeremaina Lense, jehož střelu nedokázal hostující gólman zastavit - 1:1. Vítězství na stranu domácích se následně pokusili strhnout Strootman a opět Lens, ale jejich střely se do švédské brány nevešly, a tak se oba celky rozešly remízou.

Více informací k zápasu

Dněpr Dněpropetrovsk - SSC Neapol 3:1

25.10.2012 21:05

Góly: 2. Artem Fedeckyj, 42. Matheus, 64. Giuliano - 75. Edinson Cavani (pen.)

Jedním ze tří celků v Evropské lize, které po polovině bojů základních skupin zůstávají stoprocentní, je trochu překvapivě i Dněpr Dněpropetrovsk. Ten si po Eindhovenu a Stockholmu vyšlápl také na největšího favorita skupiny F Neapol, jíž porazil 3:1.

Partenopei znovu nenastoupili v plné síle a litovat mohli už po pětašedesáti sekundách, kdy náhradní brankář Rosati poprvé tahal míč ze své sítě. Standardní situace Rotana našla před branku Fedeckého a ten zblízka neměl problém otevřít skóre - 1:0. Hosté z jihu Itálie se pokusili odpovědět, ani Insigne, ani Zuniga ovšem dobře nemířili.

Jinak měl ale navrch ukrajinský celek a pokus Striniće či přímý kop kapitána Rotana nadělaly neapolské defenzivě spoustu starostí. SSC se v závěru probudilo a dokonce dostalo míč do sítě, když Fernández zpracoval pro Insigneho a ten neomylně zakončil, jenže prve jmenovaný stál v ofsajdu. Ve dvaačtyřicáté minutě se tak zahřmělo na druhé straně, když po odvrácené standardce vrátil míč do ohně Fedeckyj a hbitý Matheus hlavičkou zvýšil na 2:0.

Neapol ještě mohla být ráda, že nedohrávala o deseti, protože Fernández si o vyloučení doslova říkal. Nicméně pak favorizované mužstvo posílili obvyklí tahouni Cavani a Pandev, přičemž prve jmenovaný hned ohrozil branku, dosud nudícího se, Jana Laštůvky. Cavani poté neuspěl ještě jednou se svojí hlavičkou, načež v čtyřiašedesáté minutě přišla definitiva. Střídající hráč Dněpru Kalinić se zmocnil míče a ukázkově dotáhl do konce rychlý brejk - 3:0.

Chvíli nato mohli domácí přidat další trefu, zblízka pálil Giuliano a Rosati musel předvést výtečný zákrok. Poté si vzala slovo Neapol a čtvrthodinu před koncem utkání se dočkala čestné trefy, když spolupráci Zúñigy s Cavanim nedovoleně utnul Mazuch a z následné penalty sám uruguayský útočník snížil na 3:1. Hosté poté měli několik dalších pokusů a Laštůvka se například jednou vyznamenal znovu proti Cavanimu, na skóre se ovšem již nic nezměnilo a Neapol tak znovu odjíždí ze zahraniční půdy s tříbrankovou porážkou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)33008:39
2.PSV Eindhoven (NED)31114:34
3.SSC Neapol (ITA)31025:63
4.AIK Solna (SWE)30123:81
Skupina G

Videoton FC - FC Basilej 2:1

25.10.2012 19:00

Góly: 2. Fabian Schär (vl.), 33. Marco Caneira - 90. Fabian Schär

Fotbalistům maďarského Videotonu narostla křídla po výhře 3:0 nad portugalským Sportingem a po výhře nad švýcarskou Basilejí vykročili za prvním historickým postupem ze základní skupiny evropské ligy. Videoton nakonec udržel vedení až do konce zápasu a se šesti body mu v tabulce patří druhé místo, před švýcarským celkem má náskok čtyř bodů. Basilej poprvé ve skupině prohrála a na kontě nemá žádné vítězství, postup se jí tak začíná vzdalovat.

Videoton měl stejně jako proti Sportingu skvělý vstup do utkání a už ve druhé minutě vedl, další branku přidal krátce po půl hodině hry. Basilej pak marně celé utkání dobývala branku soupeře a nakonec dokázala jen v poslední minutě snížit. Český obránce Radoslav Kováč na hřišti nebyl přítomen. Hosté si přitom hned v úvodu vsítili nešťastnou branku. Po krásném centru Brachiho hlavičkoval Fabian Schar míč do vlastní sítě před dotírajícím Nikoličem.

Švýcarský celek mohl srovnat stav v 11. minutě, jenže po kolmici Diáze pálil Marco Streller jen do gólmana Mladena Božoviče. Hosté měli tlak i nadále, jenže ve 33. minutě z ničeho nic podruhé inkasovali. Po rohovém kopu Nikoly Mitroviče dokázal Ádám Gyurcsó sklepnout míč na Marca Caneiru a ten zblízka neměl problém se zakončením. Pět minut před přestávkou se před Božovičem ocitli Streller i Diáz, domácí brankář však dál čaroval.

Po změně stran se delší dobu nic nedělo a další velká šance se urodila až dvacet minut před koncem zápasu. Po krásném překonáni ofsajdové pasti uháněl Streller sám na Božoviče, jenže jeho sólo opět zlikvidoval skvělý gólman Videotonu. V samém závěru nejprve Nemanja Nikolič pálil těsně vedle levé tyče, na druhé straně se konečně prosadil Schar. Ten po centru do vápna zakončil hlavou pod břevno, ovšem na více než snížení to už Basileji nestačilo.

Více informací k zápasu

KRC Genk - Sporting CP 2:1

25.10.2012 19:00

Góly: 25. Benjamin De Ceulaer, 88. Elyaniv Barda - 7. Stijn Schaars

Fotbalisté Genku jsou zatím v tuto chvíli velkým překvapením skupiny a po další výhře nad trápícím se portugalským Sportingem si upevnili první místo ve skupině. Po polovině soutěže mají na kontě sedm bodů a jsou blízko postupu mezi 32 nejlepších celků Evropské ligy. Sporting naopak zůstává s jedním bodem poslední, i když byl před začátkem považován za největšího favorita skupiny. Pokud chce myslet na postup, musí v druhé polovině přidat.

Hosté přitom dlouho drželi nerozhodný výsledek, jenže od 76. minuty hráli v deseti a nakonec dvě minuty před koncem inkasovali. Sporting přitom začal výborně a hned v první vážnější akci zápasu skóroval. Po rohovém kopu Adriena Silvy se do míče opřel Stijn Schaars a po lehké teči jednoho z obránců zapadl míč na opačnou stranu, než stál gólman Kristof van Hout. Nicméně Genk dokázal ve 25. minutě vrátit úder a srovnal.

Jen tak tak se vyhnul ofsajdu Benjamin De Ceulaer, naběhl si na kolmou přihrávku a následnou střelou k tyči srovnal - 1:1. Poté se v poklidu dohrálo úvodní dějství a po pauze se opět začaly dít věci. Utkání mohl otočit Anele Ngcongca, jenže po krásné přihrávce do vápna netrefil míč z první přesně a nepochopitelně mířil vedle. Oba celky hrály v dalším průběhu zodpovědně v obraně a další důležitý moment se proto zrodil až v 76. minutě.

Zkušený Khalid Boulahrouz obdržel první žlutou kartu ve 12. minutě, jenže následně zastavil unikajícího Glynora Pleta a oslabil svůj tým. Belgický celek postupem času zvyšoval svůj tlak a měl blíže k rozhodující trefě. Nejprve dobře střílel střídající Elyaniv Barda, jenže jeho pokus brilantně vyrazil těsně kolem tyčky gólman Rui Patrício. Ovšem v 88. minutě Barda otočil průběh zápasu, na hřišti k tomu strávil jen pět minut. Po rohovém kopu se propracoval k hlavičce a rozhodl o vítězi utkání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)32107:37
2.Videoton FC (HUN)32015:46
3.FC Basilej (SUI)30213:42
4.Sporting CP (POR)30121:51
Skupina H

Inter Milán - FK Partizan 1:0

25.10.2012 19:00

Góly: 88. Rodrigo Palacio

S obrovskými problémy uhájil Inter Milán první místo v tabulce Evropské ligy skupiny H. Mladý a ambiciózní soupeř ze Srbska dokázal vzdorovat jednomu z nejúspěšnějších klubů Evropy do 88. minuty, ve které inkasoval jedinou branku utkání. Domácí tak mají společně s Rubinem stejný počet sedmi bodů, Partizan s Neftči ztrácí na oba už šest.

Nejprve zahrozil milánský Jonathan, jehož střelu dokázal zlikvidovat do zámezí brankář Petrovič. Coutinho následně pálil vedle, Cassanův pokus z blízkosti dokázal obětavě zablokovat obránce Ostojič. Hosté si v první půli nevytvořili skoro nic, tedy až na pokus Markoviče, jenž se otřel o tyčku.

On ani Inter v první pětačtyřicetiminutovce nijak nezářil. Poslední možnost měl Cambiasso, který ale hlavičkoval mimo bránu. Ve 31. minutě jinak došlo k zásadní změně, za zraněného Coutinha nastoupil později ten nejdůležitější muž utkání Palacio. Suma sumárum - před přestávkou se zkrátka skóre ještě nezměnilo.

Domácí byli i po ní samozřejmě aktivnější, skvěle si však vedl brankář Petrovič. Proti Silvestremu vytasil pohotový zákrok, Palacio poté z první branku netrefil. Ani Cassano mezi tři tyče nezamířil, míč skončil jen nad Petrovičovou brankou. Kouč Stamaccioni jinak na hřiště poslal již Zanettiho i Milita.

V největší gólovce Partizanu se ocitl Markovič, na kterého domácí obrana zapomněla, vše ovšem jistil gólman Handanovič, jenž si s jeho pokusem z blízkosti v pohodě poradil. V 88. minutě dokázal milánskému celku zařídit tři body Palacio. Partizan tlaku neodolal a domácí náhradník po centru od Milita hlavou přesně zakončil.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - Neftçi Baku 1:0

25.10.2012 18:00

Góly: 16. Alan Kasajev

Fotbalisté ruské Kazaně dokázali zvítězit nad ázerbájdžánským protivníkem z Baku a v tabulce mají po polovině soutěže sedm bodů. Pokud dokážou v příštím zápase zvítězit na půdě svého dnešního soupeře, tak si definitivně zajistí postup ze základní skupiny. Teoreticky by měl stačit také bod, pokud Partizan nedokáže doma bodovat se silným Interem Milán. Ten je ve skupině první o skóre před Kazaní, Baku patří třetí místo s jedním bodem.

Domácí celek nepředvedl nijak excelentní výkon, ovšem po čtvrthodině hry vsítil jediný gól utkání a ten nakonec na tři body stačil. Utkání na ruské půdě nebylo nijak pohledné, ovšem Kazaň měla více ze hry a určitě mohla vyhrát více než jen jednogólovým rozdílem. Domácí mohli jít do vedení už ve druhé minutě, avšak Alan Kasajev pálil z dobré pozice těsně nad. Nicméně ze své druhé šance už Kasajev skóroval v 16. minutě.

Po špatné rozehrávce Baku se míč dostal k Gökdenizu Karadenizovi a ten poslal do šance Kasajeva, který přízemní ranou k tyči otevřel stav utkání. V polovině úvodního poločasu zahrozil nádherným sólem Rondón, který vyšachoval tři hráče soupeře, avšak mířil jen do boční sítě. Pět minut před přestávkou předvedli krásnou kombinaci Kasajev s Rondónem, po následné přihrávce ale vychytal Karadenize brankář Saša Stamenković.

Deset minut po změně stran zahrozil na druhé straně Araz Abdullayev, který do té doby pobyl na hřišti jen pět minut, avšak brilantním zákrokem se blýskl Sergej Ryžikov. O minutu později mohl navýšit vedení ruského celku Oleg Kuzmin, jenže i on mířil těsně vedle levé tyče. Poté hlavičkoval nad Kasajev, na druhé straně střílel z třiadvaceti metrů Julius Woobay, avšak brankář Ryžikov skvěle vyrazil na roh.

Další šance byly k vidění až v poslední pětiminutovce, nicméně Baku si žádný velký tlak nevypracovalo a hrozil naopak ruský celek. Sražená střela Rondóna z 84. minuty se odrazila ke Kasajevovi, který ještě posunul na Natcha, nicméně jeho pokus skončil těsně vedle. V poslední akci zápasu se znovu objevil Rlondón, ani on ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil a stav tak již zůstal nezměněn.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán (ITA)32106:37
2.Rubin Kazaň (RUS)32105:27
3.Neftçi Baku (AZE)30121:41
4.FK Partizan (SRB)30120:31
Skupina I

Sparta Praha - Ironi Kiryat Shmona 3:1

25.10.2012 19:00

Góly: 7. Ladislav Krejčí, 10. Václav Kadlec, 44. Ondřej Švejdík - 76. Shimon Abuhatzira

Sparta Praha porazila doma izraelský tým Kirjat Šmona 3:1 a ve třetím zápase v základní skupiny Evropské ligy podruhé zvítězila. Duel rozhodli v úvodních deseti minutách Ladislav Krejčí a Václav Kadlec, těsně před pauzou přidal třetí gól Ondřej Švejdík. V druhé půli snížil hostující Šimon Abuhazira.

Letenští zopakovali předchozí triumf 3:1 nad Bilbaem a v tabulce skupiny I zůstávají na postupovém druhém místě s tříbodovou ztrátou na stoprocentní Lyon, který v souběžně hraném duelu porazil 2:1 Bilbao. Španělský celek ztrácí na Spartu stejně jako Šmona už pět bodů. Za čtrnáct dní se Pražané představí v odvetě na půdě Šmony.

V základní sestavě Sparty nastoupil poprvé od zářijového derby se Slavií kamerunský útočník Kweuke, jenž dostal přednost před Albáncem Balajem. Po třech týdnech se do zahajovací jedenáctky vrátil také stoper Švejdík a Holek se znovu posunul do středu zálohy.

Sparta poprvé výrazněji zahrozila v páté minutě. V pokutovém území vystřelil z úhlu Kweuke a hostující brankář Amos jeho pokus s problémy chytil. Po dalších dvou minutách už Letné slavila: izraelský gólman vyrazil Krejčího pohotovou střelu jen na brankovou čáru a domácí záložník z dorážky zblízka bez problému zavěsil.

Zaskočení hosté nezvládali sparťanský nápor a už v desáté minutě inkasovali podruhé. Kadlec si vyměnil míč s Krejčím a z pravé strany překonal Amose přesnou křížnou střelou k tyči.

Sparta dál kontrolovala hru, ale hosté zlepšili defenzivu a sami zahrozili několika rychlými brejky. Na konci poločasu poprvé vážněji zasahoval domácí brankář Vaclík, který vytáhl na roh Gabaiovu ránu.

Minutu před přestávkou se mohli diváci na Letné radovat potřetí. Míč z Matějovského přímého kopu prodloužil Jarošík a jeho kolega z obrany Švejdík zblízka hlavičkoval do odryté brány.

V druhém poločase už sparťané nehráli v tak vysokém tempu, ale stále měli převahu. Po hodině hry se sice Šmona nadechla k rychlému protiútoku, ale Vaclík nepříjemnou střelu Matoviče vytěsnil znovu na rohový kop.

Hosté v závěru ožili. Čtvrt hodiny před koncem nejprve minul branku hlavičkující Abuhazira, který si spravil chuť o chvíli později a povedeným přehozením připravil Vaclíka o první čisté konto v soutěži.

Definitivní pojistku mohl na druhé straně přidat střídající Přikryl, ale ve dvou dobrých šancích selhal. Sparta i tak v desátém domácím pohárovém zápase za sebou neprohrála a jako první český tým zdolala izraelského soupeře.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Athletic Bilbao 2:1

25.10.2012 19:00

Góly: 54. Lisandro López, 85. Jimmy Briand - 78. Ibai Gómez

Tři zápasy, tři výhry. Olympique Lyon zatím v Evropské lize válí a dnes to odnesl Athletic. Španělé sice dokázali Gomezem zareagovat na vedoucí gól Lisandra, jenže šest minut před koncem rozhodl o výsledku 2:1 pro domácí Briand. Lyon tak má plný počet bodů, Athletic naopak ztrácí druhou postupující Spartu už pět bodů.

První poločas utkání příliš vzruchu nenabídl. Lyon ani Athletic se nedostávaly do příliš mnoha šancí a vyložené gólovky v úvodní dějství nebyly k vidění vůbec. Hosté měli největší šanci v šestadvacáté minutě, když prudce střílel po úniku po pravé straně Aduriz a Vercoutre měl co dělat, aby míč vyrazil na roh. Deset minut nato mohl stejný hráč skórovat, tentokrát jej o výhodnou pozici připravil dobrým skluzem Lovren.

Domácí francouzský favorit se do příležitosti dostal až na samém sklonku poločasu. Malbranque obral soupeře na polovině hřiště a namířil si to k brance. Z nějakých dvaceti metrů natáhl ke střele, nicméně Iraizoz dobře vyrazil. Vzápětí pálil po přihrávce ze strany nad Lisandro Lopéz.

Vstup do druhé části utkání vyšel o mnoho lépe Lyonu. Po mrtvějších osmi minutách se najednou na pravé straně dostal k míči Reveillere, který nacentroval do vápna a Lisandro Lopéz ze zhruba dvanácti metrů hlavičkou na zadní tyč překonal Iraizoze - 1:0. Chvíli poté zkoušel štěstí Luciano Monzon, jehož střelu z dálky však brankář Bilbaa zkrotil.

Hned za minutu měli obrovskou šanci i hosté. Susaeta obešel vyběhnuvšího Vercoutra, centr otřel o břevno a dorážku absolutně nezvládl Aduriz, jenž netrefil bránu. Lyon se ani nestihl vzpamatovat a Susaeta šel opět sám na bránu, tentokrát volil zakončení, ale jeho oblouček skončil mimo tři tyče.

Velké věci se děly po sedmdesáté minutě, když se oba týmy dostaly po rychlých útocích do zajímavých pozic, ale vždy skončilo jen u náznaku šance. Ne tak v 73. minutě, když Batefimbi Gomis střílel jen těsně vedle. Za minutu pak měl Iraizoz co dělat s přímým kopem Monzona, jenž chytře podstřelil zeď.

Závěr zápasu nabídl parádní podívanou. V devětasedmdesáté minutě po přihrávce střídajícího Llorenteho vyrovnal rovněž střídající Ibai Goméz a to byl jen začátek. V průběhu dvou minut se na obou stranách zajiskřilo, nejprve Gomise vychytal Iraizoz, načež o chvíli později Vercoutre zneškodnil pokus Susaety. Síť se rozvlnila až pět minut před koncem. Fofanovu střelu vyrazil Iraizoz sice bravurně, bohužel jen do míst, kam dobíhal Jimmy Briand, jenž neměl problém skórovat - 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon (FRA)33008:59
2.Sparta Praha (CZE)32017:46
3.Ironi Kiryat Shmona (ISR)30125:81
4.Athletic Bilbao (ESP)30123:61
Skupina J

Panathinaikos FC - SS Lazio 1:1

25.10.2012 19:00

Góly: 90. Toché - 25. Georgios Seitaridis (vl.)

Na vlas stejný výsledek jako proti Tottenhamu si domácí fotbalisté zopakovali i proti římskému Laziu a po třech utkáních zůstávají s pouhými dvěma doby na chvostu skupiny J. Italové si naopak i díky remíze Mariboru s Kohouty hýčkají první pozici.

Pořádně horko bylo v Aténách ještě před startem samotného utkání, kdy se potkaly skupiny obou táborů, a vyjma tří zraněných fanoušků byli další čtyři zadrženi policií. Co se týká samotného utkání, tak i tady si hosté počínali obzvláště aktivně, Candreva však po pár minutách ztroskotal na skvělém zákroku Karnezise! Dias pak hlavičkoval nad branku a Candreva svou další ránu nasměroval do břevna řecké branky!

Hosté se však ve 25. minutě přeci jenom dočkali: Karnezis v tísni odehrál balón, který se mu záhy snažil vrátit Seitaridis, avšak strážce domácí branky se ještě nestačil vrátit na výchozí postavení a malér byl na světě - 0:1. Inkasovaná branka spící Panathinaikos konečně trochu probrala, ale výraznější možnost si domácí přesto vypracovat nedokázali. Své naděje tak domácí upínali ke druhé půli.

Zpočátku se však drželi kormidla Římané. Ledesma rozehrál volný přímý kop na hlavu střídajícího Zárateho, ten však nemířil přesně, stejně jako o pár minut později na druhém břehu Fornaroli. Při chuti byl vyjma Candrevy také Hernanes, ani jeho další rána z dálky však na Karnezise nestačila a Christodoulopoulos poté střílel nepřesně. Řekové postupem času poslali do hry dalšího útočníka, Toché však na Bizzarriho vzápětí také recept nenašel! Španěl se však nakonec přece jen dočkal a v poslední minutě řádné hrací doby po rohu srovnal na 1:1.

Více informací k zápasu

NK Maribor - Tottenham Hotspur 1:1

25.10.2012 19:00

Góly: 42. Robert Berić - 58. Gylfi Sigurdsson

André Villas-Boas svůj skromný cíl - neprohrát v Mariboru - splnil. I když v závěru mohl jeho Tottenham urvat všechny tři body, nakonec odváží ze Slovinska jediný. Gól do šatny Kohoutům zasadil Berič, ve druhé půli za konečných 1:1 upravoval Gylfi Sigurdsson.

První minuty zápasu lépe zvládli domácí, kteří byli aktivnější, nicméně do šancí se nedostávali. Tottenham se probral až v polovině úvodního dějství, po půlhodině hry hlavičkoval po rohovém kopu Sigurdsson, avšak mířil přímo do míst, kde stál Handanovič. Ještě větší vzruch přinesla akce o dvě minuty později, Sandro napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a jen těsně vedle minul tyč.

Slovinský celek se probudil znovu až pět minut před koncem, ale stálo to za to. Přímý kop Mejače ještě bránu minul, ale akce o pár desítek vteřin později už skončila gólem. Mezga předvedl úžasnou samostatnou akci, obešel dva protihráče, pronikl do vápna a předložil na stříbrném podnose míč Beričovi, jenž neměl problém zavěsit - 1:0.

Ani ne pět minut po obrátce měli hráči Mariboru blízko ke druhé brance, ale Lloris velkou šanci Tavarese zneškodnil. A mohl si blahopřát, jelikož pár minut poté už Tottenham vyrovnal. V osmapadesáté minutě využil závaru před brankou Slovinců Gylfi Sigurdsson, který po zblokované střele Defoa nadvakrát dostal míč do sítě - 1:1.

Více šancí si poté vytvořili domácí. Ibraimi střílel v dobré pozici jen do boční sítě, chvíli poté pak střílel z místa pro penaltu Mertejl, jenže Lloris dokázal míč vyrazit. A dvě minuty před koncem mohl rozhodnout Vertoghen, který napřáhl zpoza vápna a branku Handanoviče minul ani ne o metr.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SS Lazio (ITA)31202:15
2.NK Maribor (SLO)31114:24
3.Tottenham Hotspur (ENG)30302:23
4.Panathinaikos FC (GRE)30212:52
Skupina K

Rosenborg BK - Metalist Charkov 1:2

25.10.2012 19:00

Góly: 46. Tarik Elyounoussi - 81. Marlos, 89. Cleiton Xavier

Hodně nepovedené utkání sehráli fotbalisté Rosenborgu proti ukrajinskému Metalistu Charkov. Po trefě Elyounoussiho se zdálo, že ho dokáží dotáhnout do vítězného konce, pak ovšem v závěru na řadu přišly nevybíravé údery Marlose s Cleitonem Xavierem. Díky nim se hosté vzdálili svému soupeři na rozdíl čtyř bodů.

Se čtrnácti vstřelenými góly nejúspěšnější hráč Rosenborgu Bořek Dočkal byl v dobré střelecké pozici v 16. minutě, jenže na brankáře Horjajinova nevyzrál. Následně musel hostující muž v rukavicích zlikvidovat nebezpečný centr Dorsina, poté se nedokázal prosadit ani zabiják Prica.

Úvodní tlak norského celku dokázal trochu nahlodat ve 27. minutě Blanco, jenž se s ničím nepáral a vypálil, nicméně bránu pouze přestřelil. Taison byl o chvilku později gólu rovněž hodně blízko, jeho pravačka však nedokázala více překvapit gólmana Örlunda, jenž jeho pokus vytěsnil do bezpečí.

Do přestávky se ještě nedokázal prosadit Chibuike, jehož šanci dokázal vyřešit Horjajinov, minutu po obrátce se však již domácí ujali vedení. Právě Chibuike dokázal svým pasem najít Elyounoussiho, který se z vyložené pozice v koncovce nemýlil. Navýšit mohl i Svensson, avšak Horjajinov se tentokráte překvapit nenechal.

Stejně jako na začátku prvního dějství i v tom druhém byl trondheimský klub zpočátku lepším týmem. Skórovat mohl i Prica, v bráně se však opět zaskvěl Horjajinov. Z následného rohového kopu nedokázal míč zacedit do sítě ani Reginiussen, jenž zkrátka napálil balón jen na tribunu pro diváky.

Je možná pravda, že si domácí za konečnou porážku můžou díky svému neproměňování tak trochu sami. Když ani Chibuike nedokázal znovu překonat Horjajinova, ujali se v poslední desetiminutovce iniciativy hry hosté. Nejprve udeřil v 81. minutě Marlos, který měl po přihrávce od Villagry již snadnou práci.

Konečnou smutnou a nervyberoucí frustraci z neúspěšného zápasu, na kterém je pro Rosenborg hodně negativní konečný výsledek, zařídil minutu před koncem Cleiton Xavier. V ten moment fauloval Diskerud za vápnem pronikajícího Taisona a brazilský záložník ze standardky dokázal přesně zacílit.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - Bayer Leverkusen 0:4

25.10.2012 19:00

Góly: 37. Philipp Wollscheid, 56. Gonzalo Castro, 58. Karim Bellarabi, 90. Gonzalo Castro

Pohodovější večer si snad ani Werkself přát nemohla, Rapid byl Bayeru doslova odevzdaným sparingpartnerem a ještě může být rád za konečný čtyřbrankový výprask. Leverkusen si tak spolu s Charkovem drží pohodlný náskok.

Úvodní desetiminutovka příliš vzruchu nenabídla a přítomné obecenstvo se tak na Ernst Happel Stadionu bavilo po svém - potlesk si dozajista vysloužila skvěle provedená choreografie domácích příznivců. Druhou záznamu hodnou událostí bylo vynucené střídání Michala Kadlece, jenž musel po souboji s Ildizem přenechat své místo Larsi Benderovi. Ani potom se však dění na hřišti příkladně nerozpohybovalo.

Hosté měli sice po většinu prvních pětačtyřiceti minut více ze hry, jejich snaha ovšem ve výsledku přímé ohrožení branky taktéž nenabídla. Pohnout s bezbrankovým stavem mohl hned dvakrát Schürrle, ovšem podobně jako Kießling nedokázal nasměrovat balón mezi tři tyče. To se podařilo až ve 37. minutě: Castro rozehrál od rohového praporku míč na hlavu Wollscheida, jenž pohotově zavěsil - 0:1.

Po obrátce se pokračovalo podle not Bayeru. I díky zaváhání domácí obrany se Castro probil s míčem na kopačkách až před pokutové území, kde si narazil s Benderem a tváří v tvář před Königshoferem zachoval chladnou hlavu - 0:2. O pár okamžiků později si udělal dobrý den ze dvojice obránců Schürrle, následně předal Bellarabimu, který se již z úhlu nemýlil - 0:3. Zbytek utkání se víceméně dohrával, Friedrich hlavou neuspěl a stejně si na opačné straně vedl střídající Boyd. Definitivně jasno pak bylo v nastavení, kdy Castro uzavřel na konečných 0:4.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen (GER)32105:07
2.Metalist Charkov (UKR)32104:17
3.Rosenborg BK (NOR)31023:43
4.Rapid Vídeň (AUT)30031:80
Skupina L

Helsingborgs IF - Hannover 96 1:2

25.10.2012 19:00

Góly: 90. Álvaro Santos - 12. Mame Diouf, 90+2. Artur Sobiech

Evropská scéna pravidelně nachází Hannover ve správném rozpoložení a tato skutečnost se potvrdila i ve švédském Helsingborgu, odkud si dolnosaský celek odváží další tři body, jež hosty katapultují opět o něco blíže do vyřazovací fáze.

Hned od první minuty začalo utkání nabírat na intenzitě, hrálo se nahoru dolu a před oběma brankami bylo pořádně horko. 96ky těžily zejména z převahy ve středu pole, což záhy vyústilo v šanci Abdellaoueho, norský reprezentační útočník však nemířil do prostoru branky. Za domácí kontrovali Bedoya a Mahlangu, ani jeden z nich ovšem Zielera výrazněji neohrozili. Hned dvě dobré příležitosti měl před sebou Diouf, avšak nejdříve zakročil za minutu dvanáct Larsson a podruhé Senegalci překazil radost pro změnu pohotový Hansson!

Do třetice už se však bývalý hráč Manchesteru United přece jen dočkal: Huszti rozehrál od rohového praporku a Diouf vyrostl nejvýše - 0:1. HIF se evidentně z inkasované branky nepoučilo a ve 26. minutě se mohl z totožné situace radovat Eggimann, tomu však kýžený úspěch nepovolil strážce hostující svatyně! Svěřenci Mirka Slomky ale častokrát nechávali otevřená zadní vrátka - Mahlangu si však na Zielera nepřišel.

Ještě do pauzy mohli hosté z Dolního Saska svoje vedení minimálně jednou znásobit, ale Diouf a Stindl ve svých možnostech neuspěli. Udeřit tak mohlo, pět minut před odchodem na zasloužený odpočinek, na druhé straně: po rohu se hlavou opřel do míče Durdić, ovšem na skvělého Zielera si nepřišel!

Nastoupená cesta byla k vidění i po změně stran. Ofenzivní vozby obou celků jednoznačně válcovaly obrany a o zajímavé momenty před brankami tím pádem nouze opravdu nebyla. Padesátá první minuta přinesla další velkou možnost pro nezastavitelného Dioufa, ten však ani tentokrát neuspěl a balón, přičiněním Hanssona, nenasměroval do odkryté branky ani Huszti! Pokusy Durdiče na jedné a dvojice Stindl - Ya Konan na druhé straně postrádaly přesnost.

Domácí ekipa vsadila po hodině hry všechno na jednu kartu a na trávníku se představil další ryzí útočník Álvaro Santos. Byl to však opět Durdić, kdo mohl srovnat krok - napálil ale přesně místo, kde stál připravený strážce hannoverské branky, Bedoya pak mířil nepřesně! Osm minut před koncem se mohl dočkat i Álvaro, ale stejně jako jeho spoluhráč před ním prostor ohraničený třemi tyčemi nenašel.

Kletba jakoby se odčarovala až s přicházejícími minutami nastaveného času, kdy sice Álvaro nejdříve zakončoval do levé tyče Zielerovy svatyně, aby pak následně hlavou dopravil kulatý nesmysl na místo určení - 1:1. Ten, kdo si myslel, že tímto výsledkem utkání skončí, musel být zklamaný: spolupráce střídající dvojice Pander - Sobiech dopravila balón před prázdnou branku na Ya Konana, jenž snadno rozhodl - 1:2.

Více informací k zápasu

Levante UD - FC Twente 3:0

25.10.2012 19:00

Góly: 59. Míchel Herrero (pen.), 78. Pedro Rios, 88. Pedro Rios

Fotbalisté Twente nezvládli závěrečnou půlhodinu na španělské půdě a nakonec museli skousnout hořkou porážku 0:3. Vzhledem k výhře Hannoveru v Helsingborgu se jejich naděje na postup výrazně snížili a pokud v domácím utkání také podlehnou španělskému soupeři, tak jejich plamínek naděje pravděpodobně dohoří. Levante naopak po prohře v Hannoveru předvedlo odvážný výkon.

Nicméně utkání bylo téměř hodinu hry hodně vyrovnané a hosté byli dokonce mírně lepší. Rozhodující moment se zrodil v 58. minutě při odpískané penaltě, kterou španělský celek proměnil. Svěřenci kouče Steva McClarena poté museli otevřít obranu a ještě dvakrát inkasovali. První větší možnost byla k vidění v 9. minutě, kdy po krásné teči Pedra Riose střílel Theofanis Gekas, jenže o pár decimetrů minul levou tyč branky Twente.

Ve 20. minutě hosté vsítili gól, po hezké střele Luca Castaignose skončil míč v síti. Jenže branka nebyla uznána kvůli lehké teči Dušana Tadiče, který v tu chvíli stál v ofsajdu. Levante mělo míč častěji na kopačkách, všechny složité situace ale vyřešila obrana Twente s Nikolajem Mihajlovem v brance. Těsně po přestávce mělo obrovskou šanci Twente, jenže po centru Tadiče a rány Roberta Rosalese skvěle zasáhl brankář Keilor Navas.

Pravidlo nedáš dostaneš platilo i tentokráte a Levante se v 59. minutě dostalo do vedení. Tadič totiž nešťastně zasáhl rukou centrovaný míč do vápna a sudí ukázal na penaltový puntík. Gólman Michajlov sice vystihl směr, jenže brance Míchela nezabránil - 1:0. Od této chvíle patřilo utkání domácím. V 67. minutě Michajlov brilantně odvrátil přímý volný kop Míchela. Stejný hráč ale v 78. minutě připravil rozhodující branku.

Krásnou kolmicí do vápna našel osamoceného Pedra Rióse a ten s přehledem rozvlnil síť. Riós přidal gólovou tečku o deset minut později, když po krásné přízemní kombinaci opět čekal před prázdnou brankou a nemohl minout. Twente tak ukázalo, že po reprezentační pauze není ve své kůži a bude muset přidat. Levante naopak potvrdilo svou roli ve španělské lize, a i když dlouho nebylo lepším celkem, tak si za svou koncovku výhru zasloužilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hannover 96 (GER)32106:47
2.Levante UD (ESP)32015:26
3.FC Twente (NED)30214:72
4.Helsingborgs IF (SWE)30123:51

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (126)

Přidat komentář
EmC

Sparta

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
es tut mir leid

PRAHA!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Levante,Videoton

Reagovat
smazaný uživatel

Vidi

Reagovat
božský John

Maďaři,Slovinci

Kdo by to byl řekl

Reagovat
smazaný uživatel

jn

Reagovat
smazaný uživatel

Naprosto famózní týden pro Bundesligu!!!!!!

Reagovat
penepi

Reagovat
Arne

To jo, už jsem si říkal, že to Hannover pohnojil... Takhle to za něj udělá Gladbach, ale i tak, 6-0-1 je solidní bilance.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som cakal ze borusia prehraa,ale zatial vedie....,pozeram stuttgart co som si myslel ze v pohode vyraju a zatial bieda,ani sancu nemali a to v lige hrali cez vikend dobre...

Reagovat
smazaný uživatel

inak nesekol si sa v tvojich vypoctoch? 8 muzstiev tam asi nemaju

Reagovat
smazaný uživatel

No sorry, 6+0+1 je snad 7 ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Gladbach? Myslíš Stuttgart, ne?

Reagovat
Arne

Tak 6-1-0 je nakonec lepší...

Reagovat
herbage

Serie A 1-2-3, PL 3-1-3

Reagovat
Arne

Njn, za dva tejdny to může bejt zase naopak... Bayern, Leverkusen i Hannover by doma měly bejt za tři body, zbytek všechno klidně může prohrát.

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
Pospovič

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak zaezi ako to zoberes

Reagovat
smazaný uživatel

ja som bral ze nula je remiza

Reagovat
db18

Hannover, Bayer, Gylfi

Reagovat
smazaný uživatel

Letos by naše týmy mohli dát obrovskej počet bodů do koeficient. Těch 7.000 by to mohlo bejt.

Reagovat
OtecJaJ10

Jsme před Chorvatskem

Reagovat
bruchy

Atl. Madrid 9

Plzeň 6

Hapoel 1

Coimbra 1

Lyon 9

Sparta 6

Šmona 1

Bilbao 1

... nevypadá to nejhůř...snad to nepose..u obadva týmy

Reagovat
smazaný uživatel

postup pro oba dva

Reagovat
F.Torres

minimálně plzen by to měla dotáhnout na postup, další zápasy už možná rozhodnou

Reagovat
smazaný uživatel

Bilbao ještě Spartu pozlobí. Baskové se pomalu dostávají do formy. Plzen už by to měla zvládnout bez problémů.

Reagovat
smazaný uživatel

Fantaaa

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře Sparta. Dobře Plzeň.

Reagovat
F.Torres

Lyon, Atleti paráda

Reagovat
Israha

Krušných šest týdnů bez Gignaca právě začalo...s takovou se radši v neděli vůbec nebudu dívat, ať si nezkazím náladu.

Reagovat
smazaný uživatel

Prohibice, Downing dal gól...no čeho se to člověk nedožije

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Bobadilla hattrick, to koukám

Reagovat
smazaný uživatel

no vidíš, měli byste ho koupit

Reagovat
db18

Downing gól? Čemu se teď všichni budou smát?

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpool

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud Sparta v Izraeli vyhraje a Bilbao jen remizuje s Lyonem, tak už Spartu nepřeskočí. To samý platí u Plzně, když to dobře půjde tak příští kolo můžeme slavit dva postupy do jara a to u nás už dlouho nebylo, aby dva týmy hráli jaro

Reagovat
Jajinek

Tak čest italských klubů zachránil tohle kolo opravdu jenom Inter. Vůbec letos je to italský tým, který má nejvíce bodů v koeficientu i vlastně nejvíce bodů v základní skupině a nejpravděpodobnější postup. Ano, máme nejlehčí skupinu a hráli jsme předkolo, ale přesto se italský fotbal na nás může vždy spolehnout.

Co si pamatuju, tak naposledy jsme ze základní skupiny nepostoupili v roce 2003 po blamáži s Arsenalem a Lokomotivem...od té doby 9 postupů! To je opravdu na palec nahoru

Reagovat
smazaný uživatel

se prober, tohle je EL..

Reagovat
Jajinek

fakt?, škoda, já myslel, že hrajeme Copu Libertadores...

Reagovat
smazaný uživatel

Když se koukám do koeficientů, tak vám Německo dalo už krutě na prdel. A tlačí se na vás Francie s Portugalskem. Tam je to o pár bodíků.

Letos jste v ligách až šestí ...

Mimochodem - nejlepší jak v žebříčku, tak letos ... víření bubnů ... ano - liga dvou týmů - Primera.

Reagovat
smazaný uživatel

A když jsme u těch žebříčků:

Slováci skoro jako by letos v Evropě ani nehráli - 1,5 bodu je nějaké 32. místo, což je ostuda.

Naopak naše liga je letos na těžko uvěřitelném 9. místě.

Reagovat
kiwwi

nas ligovy futbal je v troskach

Reagovat
Jajinek

Portugalsko půjde hodně nahoru...v koeficientu půjde před Itálii už za rok.

Jinak Němci budou mít za dva roky děsnou honičku obhájit 18ti bodový výsledek, což se 7 týmy nezvládnou a zase půjdou synusoidou dolů, protože do závěrečných semifinále a tak se bude dostatávat stejně jen Bayern. I v té EL je většinou pro němce strop čtvrtfinále.

Na Interu bude letos hodně záležet co se týče italského koeficientu, jak pojme tu vyřazovací fázi, protože tam by se potenciálně dalo nahrabat hodně. Na druhou stranu si myslím, že postoupit ještě mohou všichni..všech 6 týmů z Itálie. I ta Neapol, která má nyní naprosto ukrutně lehký los a teoreticky by to měla zvládnout i s béčkem, které nasazuje.

Na druhou stranu je Německo už vážně daleko a bude to trvat nějakých 5 let, než je Itálie stáhne, při dobrém scénáři.

Španělsko je úplně někde jinde než zbytek svět, o tom se nemá cenu bavit.

Reagovat
smazaný uživatel

A co říkáš na naše? 21. flek s tím, že 18. místo je v dosahu (při postupu obou týmů by to mohlo být už letos). Po tom, co se u nás v lize děje a jak je naše liga u nás špiněna ... Já to beru jako další malý zázrak. Stejně jako výkony naší (kvalitativně podprůměrné) repre.

Reagovat
Jajinek

jak jsem psal pod Spartou...důležitá je tato tabulka...

15. Izrael 20,375

16. Kypr 20,000

17. Rumunsko 18,182

18. Česko 17,850

Jedná se o startovní pozice v koeficientu pro příští ročník, už po odečtení příslušné sezóny. Takže příští rok to vypadá na reálný boj o 15. flek, a to je prostě dobré. Pokud oba týmy letos postoupí do vyřazovací fáze, tak se přiblížíme Kypru a Izreali na dohled...nahoře je pak ještě Rakousko, které půjde šmahem dolů.

Vidím to hodně optimisticky.

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda.

Je třeba předkládat škarohlídům tyhlety data. Naše liga není kdovíco, ale na ty podmínky, ve kterejch musejí čeští bafuňáři pracovat, to dělají zázračně dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

A nemyslím si, že by Německo muselo jít nutně dolů. Oni mají jen jeden opravdový velkoklub - Bayern. To bude vždycky jejich velký mínus. Ale mají kluby finančně nejzdravější ze všech lig, což jim může v době, kdy půjde UEFA právě po financích (jako se to začíná dít) hodně pomoct. Vem si, že ostatní budou muset dělat (větší či menší) úpravy rozpočtů a to Němci dělat muset nebudou. Oni jsou na to připraveni už teď. To je zase jejich ohromné plus.

Reagovat
Jajinek

já to nemyslím finančně, ale matematicky. Aby ve větším počtu týmů dělaly ty bodobé výsledky kolem 15-18ti, tak prostě budou potřebovat ty závěrečné boje. Dokud se jim do LM budou dostávat týmy jako Gladbach, Mohuč nebo Hannover, tak to nemohou dlouhodobě dát.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zrovna třeba v téhle sezoně Němci ukazují, že mají dost konkurenceschopných týmů. V LM má k postupu nakročeno Schalke, BVB i Bayern.. a myslím, že všichni tři můžou postoupit daleko.

Reagovat
kiwwi

tipujem, ze AK postupia vsetci traja, tak dvaja skoncia v osemfinale a jeden v stvrtfinale

Reagovat
Jajinek

to je právě to, o čem mluvím...na to dostat se do semifinále má tak akorát Bayern.

Stejné je to v EL...Hannover, Leverkusen...to jsou týmy pro základní skupinu, ale do semifinále EL se také nedostanou.

Na druhou stranu to, co že sbírají ty body ve skupinách je taky důležité. Problém je to, že jich je o jednoho víc. Bude ročník, kdy ti třeba dva týmy vypadnou v předkole, což je u Gladbachu či Mohuče a obdobných klidně možné a už je to při 7 týmech průser, a zvlášť, když ti to pak v PO táhne jen Bayern.

Reagovat
herbage

BVB, které doma porazilo španělského mistra a na horké anglické půdě přehrálo mistra Anglie, tak nemá na semifinále? WTF?

Reagovat
Jajinek

ne

Reagovat
herbage

snad nemusím vytahovat Schalke

Reagovat
Jajinek

sám víš, že byli největším omylem play-off LM za posledních 10 let.

Reagovat
jv

Ono je dost dobře možný, že by se mohl tenhle "omyl", letos, klidně zopakovat.

Reagovat
Jajinek

vsadím se o cokoliv, že nemohou přejít přes osmifinále...

Reagovat
jv

Sázky do toho tahat nebudu, stačí si jednoduše počkat.

Reagovat
smazaný uživatel

je potřeba si uvědomit, že to momentálně mají rozehrané na první místo ve skupině a to potom mohou chytnout týmy jako třeba Braga, takže bych se být tebou nesázel o cokoli

Reagovat
herbage

to bych netvrdil, přes vás přešli po zásluze

Reagovat
Jajinek

ale ne vlastní kvalitou...

Reagovat
jv

Čím teda?

Reagovat
Jajinek

naprostým kolapsem obranné hry Interu v tom týdnu. Když odhlédnu od toho, že Leo vlastně nebránil tak do obrany nastoupil Ranocchia a Chivu, oba po zranění a úplně mimo. I v tom samotném zápase bylo Schalke chvílemi úplně mimo, ale prostě jsme souhrnou mnoha okolností neměli obranu. Schalke jsme ten postup darovali.

Vžyť už proti Valencii byli horším týmem a ani nevědeli jak do čtvrfinále postoupili, proti United to pak byl nejhorší výkon semifinalisty v dějinách LM od roku 1992.

Reagovat
herbage

podceňuješ MU. Před pár let nás MU vyřadil z LM výsledky 3:1 a 1:0 a my se nezmohli ani na nejmenší odpor

Reagovat
jv

Ale ty branky se nevstřelily sami? United pak bylo jinde, uznávám.

Reagovat
herbage

kvalitu jako vy sice neměli, ale měli vůli a bojovné srdce. Nás teď porazili doma ani nemuseli podat žádný světoborný výkon, proti vám hráli na hraně svých možností

Reagovat
herbage

ale to samé můžeš říci i o Lyonu, PSV či Monacu, kteří za posledních 10 let byli rovněž v SF

Reagovat
Jajinek

byli tam vlastní momentální kvalitou...na souhrou náhod a jednoho naprostého kolapsu stoperské dvojice soupeře.

Reagovat
jv

Bayer a Hannover týmy pro základní skupiny, prober se, to je další nesmysl! Bayer loni dokázal postoupit i ze skupiny LM a dva roky zpátky (06/07 a 07/08) hrál čtvrtfinále Poháru UEFA, H96 byl ve čtvrtfinále pro změnu letos, tak nevidím jediný důvod, proč by to nemohli zopakovat i letos, když jsou na tom kvalitativně minimálně stejně. Nutně nemusí do semifinále, stačí, když budou pravidelně sbírat body ve skupinách a potom se budou pohybovat okolo toho čtvrtfinále, i tak dostane SA na zadek.

Reagovat
Jajinek

na zadek dostane, to nikde nepíšu...ale při 7 týmech to bude těžké. Problém německého fotbalu je ten, že se to za Bayernem a poslední dobou i Dortmundem pořád točí....ty týmy tu výkonnost neudrží.

Reagovat
jv

Tak Schalke je v Evropě taky pravidelně, Bayer až na dvouroční výpadek to samý, Hannover má potenciál se tam se Slomkou udržet, Stuttgart je další "velikán", který v Evropě vždycky něco uhraje a místo Gladbachu si můžeš dosadit třeba HSV nebo Brémy a body taky udělají, třeba to nebude na daleký postupy, ale body přitečou, což je hlavní.

Reagovat
Jajinek

jinak v Itálii je taky problém. Třeba letos jsem čekal velký zisk z LM pro Juve. Od AC mohl někdo čekat máloco, ale Juve opravdu kvalitu má, jsou natěšení a oni ten koeficient měli táhnout i v PO. Jenže zatím to vořou a to může být klíčová ztráta. V LM je na rozdíl od EL 5!!! bonifikačních bodů za postup do osmifinále. Pokud to nikdo z Itálie nedá, bude to průser.

Reagovat
alcantara

Staci chytit United, Barcelonu ci United a zamavaju...

Reagovat
alcantara

*Madrid

Reagovat
smazaný uživatel

Vycházím z toho, že jak budou jejich týmy finančně sílit a ostatní slábnout, tak by mohly natáhnou lepší hráče a mohli by být konkurenceschopnější i dál v PO.

Reagovat
Jajinek

to bude hodně dlouho trvat...dlouho budou chodit hráči raději do AC Milán něž do Hannoveru...i když by byl Hannover finančně stabilnější kupříkladu.

Reagovat
herbage

AC bych s Hannoverem fakt nesrovnával, ty kluby jsou zcela jinde rozpočtem, historií i zázemím. U AC je spíš otázka, jak moc budou ochotni investovat do kádru a jestli Galliani přivede nějakou hvězdu. Vypadalo to s nima před dvěma lety taky kdovíjak, ale pak přivedl Ibru a vyhráli titul. Myslím, že bude časem dost zajímavých hráčů na trhu, kteří na jméno AC uslyší, v tom má Serie A velkou výhodu

Reagovat
Jajinek

o tom přesně mluvím

Reagovat
herbage

kdy se Mohuč dostala na místa zaručující kvalifikaci do LM či předkola? Stejně tak kdy Hannover? Gladbach jednou a neuspěl, ale měl velmi těžkého soupeře a hlavně se mu rozpadla osa týmu. Týmy jako Bayer, BVB, Schalke, Werder, Stuttgart či HSV jsou poměrně etablované a neřikám, že musí něco velkého uhrát v LM, ale v EL mohou. Tohle není o nějakém postupu do závěrečných bojů LM, kam klidně BVB či Bayern mohou postoupit, tohle je o poctivém sbírání bodíků do koeficientu hlavně v EL, což furt nemůžete pochopit. Btw. právě do dalších kol LM má Bundesliga kandidáty hned dva, Serie A jen jednoho a to Juve

Reagovat
Jajinek

herbe...rád bych na toto téma pokecal, ale fakt nejsi ten pravý...šlo by mi totiž o smysluplnou diskuzi a ne vyvraceních tvých demagogických na bůhvíčem založených názorů, které stejně není nikdy úspěšné.

Reagovat
herbage

tohle bych od tebe nečekal. Jen jsem upozornil na některé věci v tém příspěvku, které byly mimo mísu. Ale jestli se hodláš povyšovat bez argumentů, tak ok

Reagovat
Jajinek

nehodlám, ale vím jak to dopadne, já dávám pro a proti na obě strany...ty jsi přišel vysvětlovat svoji demagogii o Německém fotbale.

Nikdo netvrdí, že Hamburk, Werder či VFB nejsou etablované kluby...ale do semifinále evropské soutěže se prostě nemají šanci podívat.

Když máš 4 týmy v LM tak je v německu dost pravděpodobné, že se na ta místa budou dostávat kluby jak Gladbach, páč málokdo si v Německu udrží stabilnější výkonnost.

Uznávám, to, že bodíky síbrat ve skupinách je Německá výhoda a že jim to jde, třeba na rozdíl od Itálie, jen píšu, že pro výsledek 15-18 v 7 týmech potřebuješ i PO, kde to Němci prostě nedají.

Že Itálie v dohledné době Německo nedožene, taky píše a italské systém nikde nevychvaluju a myslím, že je hodně špatný.

jen ty přijdeš a začneš zase všechno překrucovat, chytat se jednotlivých vět a vykládat je do svého světa. Stalo se to už několikrát a pak se nediv, jaké jsou reakce.

Reagovat
herbage

ale to se shodneme, nevím proč jsi hned tak podrážděný. Jen zrovna HSV nedávno v SF evropské soutěže bylo, dokonce i Bayer či Schalke, které hned ve dvou soutěžích. Hannover se vloni dostl taky pěkně daleko. Hlavně v té EL mají týmy jako Gladbach, Hannover či Stuttgart potenciál neskutečný a pro Bayer to taky není podřadná soutěž. Hlavní rozdíl je právě v tom pravidelném sbírání bodíků. Jasně, postup ze skupiny by měl být pro každý tým základ, ale k tomu by neměli vypustit žádný zápas, protože body jsou i za výhru, i když nepostoupíš dále. Potom jsou postupy do finále či SF irelevantní, protože kdo na Bundesligu dotírá? Serie A, Francie a Portugalsko, z nichž ani jeden nemá potenciál Bundesligu v nejbližší budoucnosti ohrozit a ani nemá žádné cesty do finále jednou za čas na tom nic nezmění. Základ hje totiž furt EL, což přesně Němci pochopili a proto jsou tam kde jsou

Reagovat
Jajinek

jenže Němci to pochopili poměrně špatně...cesta k zisku pro klub je přes LM, tu budeš hrát kdy budeš nahoře...a nebudeš nahoře, když se vysiluješ v EL. Itálie na EL sere a přesto na postup má v EL obdobné početní šance...ale neubírá si síly pro domácí ligu a pere se o LM. Na co je Hannoveru čtvrtfinále EL, když bez něj klidně mohli být 4tí v lize a hrát LM a vydělat o dost větší prachy. Každá mince má 2 strany. Pro koeficient je určitě lepší ta Německá.

Reagovat
jv

To je nesmysl, německé kluby jednou v obou soutěžích naplno a nic nevypouští, což je určitě lepší, než něco vypustit a údajně se "soustředit" na boj o LM. Dokud to budou brát Italové takto, nikdy se výš neposunou.

Reagovat
herbage

Hannover už takhle jednou na jaře byl třetí, ale pak závěr ligy vypustil a třetí skončil Bayern a Hannover šel do EL. Oni totiž ví, že na LM nemají a radši si zahrajou EL a naopak ví, že Bayern tam něco uhraje. Navíc LM je většinou pro klub přítěž, třeba Stuttgart když vyhrál titul, tak pak hrál najednou LM, kde sice se mu dařilo a postoupil ze základní skupiny, ale v Bundeslize se motal na hraně sestupu. No pak je v osmifinále sestřelila Barcelona s Messim. Pro ně je výhodnější skončit ve skupině třetí a zkusit někam dojít v EL. Jejich příjmy jsou totiž založeny hlavně na vstupném a to je plný dům jak každé kolo v lize, tak na EL. Tyhle týmy ani nechtějí konkurovat Realu, MU či Barceloně. To si nově troufá až BVB, které to stálo 4 roky usilovné práce, aby měli jednak dost široký kádr a jednak dost kvalitní, aby se mohli s těmito velikány měřit

Reagovat
Jajinek

nechtěli hrát LM...to už je opravdu demagogie, sorry.

V LM jsou takové peníze (a nemyslím jen odměny) a prestiž, že ji postě chce hrát každý...plné stadiony na tom nic nemění.

Reagovat
herbage

hráli by kvaldu, kde by byli nenasazení, ne přímo LM

Reagovat
herbage

sezóna 2010/2011, Hannover je tři kola před koncem 3. a má bod náskok před Bayernem a lehčí los. Pak ale doma prohrají s přeposlendím Gladbachema pak venku podlehnou 12. Stuttgartu, přičemž poslední kolo porazí Norimeberk, aby si zajistili 4. místo

Reagovat
smazaný uživatel

Janinek tie tvoje bludy co tu pises sa nedaju citat,herbage ma vo vsetkom pravdu!!!jasne zenemusis vyhravat tituli,alebo byt v semifinale,staci ked vzdy posles koeficientu aspom bodik za remizu ale najlepsie dva a to sa najlepsie ziskavav europskej lige,normalne som skoro hodil sablu ked som ta cital

Reagovat
jv

Zrovna HSV nedávno (08/09) hrálo semifinále Poháru UEFA a prohrálo s Brémami, ale to jen tak na okraj, když si napal, že HSV nemá na semifinále šanci.

Reagovat
herbage

vidíš, to bylo s Werderem a já myslel že s Bayerem. Tak dokonce 2 z těch tří které jmenoval, tak tam nedávno byli

Reagovat
Jajinek

Inter vyhrál 3 roky zpátky LM a Pepa Bican dal 25. zaří 1943 krásný gól...

Reagovat
herbage

letos na jaře Bayern finále LM a Hannover se Schalke čtrtfinále EL

Reagovat
jv

Stejně si to vyvrátit nenechá.

Reagovat
jv

Nesváděl bych to na tuhle rovinu, bylo to jenom obyčejné konstatování toho, že HSV může to semifinále hrát/hrálo.

Reagovat
stas87

on zabuda na to ze az teda bude to FFP tak nemci su na to pripraveny v podstate od roku 2004 cize v tomto maju nemci naskok a vo vedeniu sedi schopny ludia co nepreplacaju hracov a maju rozumnu finacnu politiku..

prave kluby toho druheho sledu budu robit a robi BL body,uz to nie je tak ze vyleti jeden alebo dva timy z nemecka co v EL uhraju sem tam postup zo skupiny,teraz na to minimalne osemfinale maju vfb,hannover,bayer,ked sa to zlepsi tak hsv aj werder co ti samo o sebe zaruci prisun bodov

co sa tyka LM-tu je potencial na 3 pravidelne ucastniky=bvb,bayern a schalke,otazka je kto bude ten stvrty klub...s tym suvisi aj prestupova politika klubov ako je bayer,werder,vfb,hsv ci hannover,teraz nemyslim tie velke esa ktore si moze dovolit AC ci AS,s tymi nemecke kluby superit nebudu ale teraz mi ide treba o hracov ako je doumbia,honda ktore sa dokazali presadit v cska a odtial by ich treba chelsea ci united mohli vykupit treba za 15 milionov co zasa pomoze BL,je predpoklad ze AC takeho hraca zo svajciarska nikdy nekupi lebo si o nom mysli ze to bude omyl a prave hannover ho moze nalakat na pravidelne hranie poharov

keby nemci nasli 4 klub ktory by v LM dokazal uhrat kazdy rok postup zo skupiny tak sa nemusime zbytocne hadat a taliansko by ani nemohlo uvazovat o preskoceni nemecka,ak sa toto stane tak nemam pochyb,a ked uz sme u talianska tak asi fakt len juventus moze postupit zo skupiny,lazio by na tom asi bolo rovnako ako minuly rok dortmund,neapol zacne predavat a myslim si ze pojde dole,loni vytazili z toho ze city bolo slabe(neznizujem ich vykon)ak sa AC nespamata tak to na nejaky velky bodovy zisk nevidim,uz teraz je tam taky zenit schopny vyhrat a postupit dalej,inter nema slaby tim ale bude musiet kupit utocnika ci utocnikov,s tymi 30 rocnymi sa to v kuse hrat neda a bude zalezat kto pride

je dobre ze kluby z BL dokazu zaplnit stadion aj v EL a vo stvrtok,len to dokazuje ze BL je dostupna pre kazdeho a ceny listkov nie su prestrelene=zisk pre klub ktory nemusi riesit poloprazdny stadion

Reagovat
jv

*napsal

Reagovat
jv

Zrovna Bayern i BVB můžou myslet v LM, za určitých okolností, na příčky nejvyšší, Schalke taky není bez šance, zvlášť když je silnější, než před dvěma lety (semifinále). Bayer a Hannover potom klidně mohou jít do semifinále v EL, úplně klidně, kvality tam je obrovská. Navíc Stuttgart, jestli se probere, tak brzo taky nevypadne a Gladbach má ten potenciál taky neskutečný.

Německo ale bude mít vždycky stejně navrch, že nic nevypouští, což ve výsledku udrží BL před SA, tak jako tak.

Reagovat
herbage

*sinusoida sorry, ale fakt to bije do očí

Reagovat
smazaný uživatel

A když už jsme u těch kuriozit v žebříčcích:

Za rok 2011/12 je klubový koeficient:

1.Real

2. Barca a Atleti

4.Chelsea

5.Bayern

6. Athletic

7. Valencie

Reagovat
Miguel19

Bilbao je letos hodně špatný. Zajímalo by mě, čím to je. Jestli odchodem Javiho, nebo nasraností Llorenteho.

Reagovat
10

Vzhledem ke kvalitě soupeřů bych spíš pochválil Lazio, to k těm zápasům přistupuje naplno, včera bylo blízko výhře v Řecku, předtím odehráli dobrý utkání na Tottenhamu. Stejně tak i Udine, až na včerejší kolo.

Reagovat
herbage

Lazio a Neapol by spolu s Juve asi byla momentálně nejlepší italská trojka pro příští ročník LM, tedy co se týče šancí něco uhrát. Uvidíme, jestli se AC či Inter letos ještě zvednou

Reagovat
Jajinek

vyhráli jsme 6 zápasů v řadě...dost pochybuju, že to bude někdy lepší....

Reagovat
herbage

no, vás už jsem tak nějak odepsal, ale tak máte potenciál jít nahoru. Co je vůbec se Sneijderem, že nehraje?

Reagovat
Jajinek

prosímtě jak nahoru? co to meleš...jaký odepsal. Neříkám, že je to herně dobré, ale krom zápasu se Sienou patříme výsledkově jednoznačně na špici. Vyhráli jsme 6 zápasů v řadě a máme omlazený tým. Z čeho se máme zvedat a jak máme jít nahoru...zkus to trochu sledovat. Píšeš, jakobychom byli 17.tí v tabulce....

Reagovat
herbage

no, za vámi v tabulce je AS a to jsem letos viděl několikrát a můžu směle prohlásit, že by v LM vyhořeli. Ok, vás jsme viděl jen s AS, tak nebudu hodnotit, jen čtu právě tvé reporty a moc pozitivní většinou nejsou. Jinak ten tým má pochopitelně furt sílu, kvalitu těch hráčů jsem ani zpochybňovat nechtěl

Reagovat
Jajinek

herně je to tragédie...ale prostě výsledky jsou. Strach z nás nejde...ale psát, že se možá zvedneme, že už jsi nás odepsal atd, když jsme na pozici zaručující LM a na titul ztrácíme pár bodů, to je opravdu zvláštní.

Reagovat
herbage

nemyslel jsme Serii A, tu se snažím nekomentovat, myslel jsem vás příští rok v LM. Co jsem právě viděl Lazio, tak na mě udělalo dojem a myslím, že momentálně by tam uspělo více než vy, alespoň herně. Ale vy až budete mít zdravého Milita s Palaciem a Sneijderem, tak to bude taky o něčem jiném

Reagovat
Jajinek

Udinese...no...včera to byl možná klíčový zápas a naprostá tragédie. Budou muset doma porazit Liverpool (YB snad dají).

Reagovat
10

Škoda včerejší prohry Anži, teď je ta situace komplikovanější, ta skupina je dost těžká, ale na postup mají. Spíš mě sere Neapol, která by se měla snažit o to víc, že chce hrát pravidelně LM. O nás s AC v LM nemluvím, tam počkám na soudy po příštích dvou kolech, postup je pro koeficient klíčovej.

Reagovat
Jajinek

jj, těch 5 bodů je neskutečně moc!

Reagovat
tomasinho

Udine ještě teď neví, jak na Anfieldu vyhrálo. Co jsem měl možnost ze zápasů LFC posoudit, tak to bude fakt vyrovnaná skupina, Anži i Udine na Anfieldu dlouho nevěděli, co hrát, ale oba se celkem v 2. poločase zvedli. Mezi těmito třemi se rozhodne, Bern podle mě nemá šanci, hraje venku jak na Udine, tak na Anfieldu ještě.

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě paráda! Na Letný jsem byl, krásnej zápas. Teď už jenom aby Sparta a Plzeň zopakovali výhry i v odvetách s Izraelcema a můžem oslavit dvojitej postup! Navíc by to znamenalo přiblížení se v koeficientu právě Izraelcum...Jen tak dál!

Reagovat
smazaný uživatel

až na skupiny kde sem myslel že na prvních 2 místech bude Sporting a Bazilej tak jinak spokojenost

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele