Evropská liga - souhrn odvet prvních vyřazovacích zápasů

23.02.2012, 21:00, aktualizováno 23.02.2012, 23:00
Komentáře a souhrny
Včera si postup do osmifinále Evropské ligy zajistilo Man City. Dnes ho napodobily Athletic Bilbao, Hannover, Udinese, PSV, Standard Lutych, Twente a Valencia. Po další porci zápasů slaví postup Alkmaar, Atlético Madrid, Besiktas, Manchester United, Metalist Charkov, Olympiakos a Sporting...

Beşiktaş JK - SC Braga 0:1

23.02.2012 21:05

Góly: 25. Lima

První zápas: 2:0, postupuje Beşiktaş JK

Turecký Besiktas dokázal před vlastními fanoušky ubránit vítězství 2:0 nad Bragou z prvního zápasu a postoupil do osmifinále Ligy mistrů, kde se střetne se španělským Atléticem Madrid. Ačkoli měl pořádně na kahánku. Soupeř totiž od 25. minuty vedl díky trefě Limy, jenže další branku už během zbývajícího času nepřidal.

Hosté potřebovali vstřelit nutně rychlou branku. A loňský finalista Evropské ligy za tímto krokem vykročil správnou nohou. Nejprve sice neuspěl Alan Osório, poté se svou dalekonosnou ránou ani Hugo Viana či z vyložené pozice ze 20. minuty Ruben Amorim, jenž pálil nad, avšak ve 25. minutě se Braga přece jenom dočkala.

Alan Osório tvrdě vypálil a Lima z malého vápna usměrnil míč za záda bezmocného gólmana Gönena. Domácí tak měli hned od začátku pořádný problém. Stačil jeden gól a začínalo by se od nuly. Proto se do šance cpal Hugo Almeida, aby vyrovnal, avšak díky bekovi Douglaovi se neprosadil. Hostující gólman Quim pak zasahoval i proti pokusu Fernandese.

Hugo Almeida následně mohl znovu skórovat, ale opět byl proti Douglao. Na druhé straně měl poslední možnost ke vstřelení branky v prvním dějství Lima, jenže druhý gól zápasu nepřidal, protože mířil pouze mimo bránu. Besiktas po přestávce vstoupil do druhé půle lépe. Jenže Quaresma se s brankářem Quimem nevypořádal.

O pár chvil později byl ve velké příležitosti také český záložník Sivok, jenže po rohovém kopu hlavou ztroskotal na dobře chytajícími Quimovi. Když utkání dospělo k nějaké 70. minutě, začaly se dít pořádné věci. Braga zvýšila tlak a byla blízko důležité druhé brance. Nejprve však Lima dvakrát selhal v koncovce.

Potom dobře ubránil střelu Paula Césara právě Sivok. Hostující celek následně trochu otevřel obranu, ovšem zatímco Fernandes a Hugo Almeida neuspěli proti dobře chytajícímu Quimovi, Quaresmova rána byla zablokována. Dobře nebylo Besiktasi, jakmile pálil Douglao, ten však zamířil pouze nad bránu.

Do solidní možnosti, jak poslat utkání alespoň do prodloužení, měl také jinak aktivní Alan Osório, na poslední chvíli mu ale v jeho počínání zamezil domácí obránce Toraman. Minutu před koncem domácí podržel Gönen, jenž lapil střelu Hugo Viani, a po něm proti tureckému muži v rukavicích neuspěl ani náhradník Custódio.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - SS Lazio 1:0

23.02.2012 21:05

Góly: 48. Diego Godín

První zápas: 3:1, postupuje Atlético Madrid

Bez větších problémů proklouzlo španělské Atlético do osmifinále Evropské ligy přes italské Lazio. Z půdy italského soka si vezlo pohodlné vítězství 3:1, které pak před vlastními fanoušky potvrdilo jedním gólem Diega Godína ze 48. minuty. Madridský celek se tak v další fázi střetne s tureckým Besiktasem.

První větší šanci zápasu měl domácí Salvio. Ten byl vyslán do dobré příležitosti, jenže jeho následnou střelu vykryl brankář Bizzarri. O minutu později si argentinský útočník naběhl na pas Adriána Lópeze, po němž napálil tyčku. Lazio se v té době bránilo urputnému tlaku soupeře a vůbec to ani náznakem nevypadalo, že by nepříznivý stav z prvního zápasu mohlo otočit. A za pár okamžiků se bránilo dalšímu útoku.

Skvělý pas tentokráte na Adriána Lópeze vymyslel Perea, Bizzarri ovšem stále držel šance svého týmu nad vodou. Nakonec Atlético překonalo obranu soupeře tři minuty po přestávce. Gabi poslal centr z rohového kopu na hlavu Godína, jenž usměrnil balón do sítě. Dá se říci, že tohle byl pojišťovací gól, který domácím dodal na naprosté sebejistotě. Přitom Gabi o pár chvil později Bizzarriho protáhl pořádně ještě jednou.

V 57. minutě si hostující defenzíva znovu nepohlídala aktivního Salvia, kterého ale znovu vychytal jinak skvělý Bizzarri. Až Matuzalemeho střela z dálky patnáct minut před koncem na belgického gólmana Courtoise, hájícího barvy madridského celku, dost vystrašila španělské fanoušky. Nicméně Courtois si skvěle poradil. A to bylo od Lazia vše. Atlético si ve zbytku zápasu postup nad malátným soupeřem v pohodě pohlídalo.

Více informací k zápasu

RSC Anderlecht - AZ Alkmaar 0:1

23.02.2012 21:05

Góly: 54. Maarten Martens

První zápas: 0:1, postupuje AZ Alkmaar

Fotbalisté Anderlechtu nedokázali navázat na brilantní vystoupení ve skupině a jejich cesta Evropou končí hned v prvním kole jarní části. Na půdě holandského týmu sice prohráli 1:0 a ještě živili naději na postup, jenže v domácím prostředí nic výrazného nepředvedli a ani tentokráte soupeři nevsítili branku. Nutno podotknout, že domácí měli smůlu, avšak Alkmaar i v odvetě jednou skóroval a bez větších potíží tak postupuje.

V osmifinále se utká s italským Udinesse, kde má určitě šanci postoupit už do čtvrtfinále. Domácí vlétli do utkání skvostně a hned v první minutě se do obrovské šance dostal nejlepší střelec Evropské ligy Matías Suárez, který předložil balón pro Dieumerciho Mbokaniho, skvělý zákrok ale předvedl Esteban Alvardo. Ihned na to předvedl nádherný lob Milan Jovanovič, Mbokani ani tentokráte v tváří tvář skvělému Alvardovi neuspěl.

Hostující gólman držel svůj tým po celý zápas, v dalším průběhu se ale dlouho neurodila vážnější situace. Teprve necelých deset minut před koncem půle se snažil Suárez uvolnit Mbokaniho, jenže situaci překombinoval a domácí útočník se ke střele nedostal. V nastaveném čase úvodního dějství mohl jít ze své první akce do vedení Alkmaar. Krásnou kolmici obdržel Adam Maher a šel sám na branku, ale jeho pokus minul tyčku o centimetry.

Hned po přestávce se zjevil v další možnosti Suárez, ten hlavičkoval z penaltového puntíku jen o kousek nad. A pravidlo nedáš-dostaneš nyní platilo do puntíku. V 54. minutě po pasu Roye Beerense přes celé hřiště pálil ve vápně z první Maarten Martens a nedal gólmanovi Silviu Protovi žádnou naději - 0:1. Anderlecht ale i nadále předváděl útočnou hru a proti ráně Suáreze opět zasáhl jistým zákrokem Alvardo.

Poté tlak domácích upadl a zvýšit náskok mohl ještě Martens, po přihrávce Jozyho Altidora ale šla střela těsně vedle levé tyče. V samém závěru mohl nejprve srovnat Jovanovič, který po sražené střele pálil zcela osamocen, Alvardo ale mezi třemi tyčemi čaroval. A v poslední minutě nastavení se do zakončení dostal Mbokani, jenže hlavou rozezvoněl pouze břevno a podtrhl tak střeleckou impotenci belgického celku.

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - Rubin Kazaň 1:0

23.02.2012 21:05

Góly: 14. Rafik Djebbour

První zápas: 1:0, postupuje Olympiakos Pireus

Olympiakos Pireus vyhrál i na domácí půdě 1:0 a bezpečně postoupil do dalších bojů. Jedinou branku Řeků vstřelil už po čtrnácti minutách hry Rafik Djebbour. Rubin Kazaň se rozloučil s Evropskou ligou, aniž by Olympiakosu vstřelil gól.

Několikanásobný řecký šampión zahájil své domácí utkání velmi dobře, prvních třináct minut kontroloval hru, a pak nemilosrdně udeřil. Djebbour si při standardní situaci našel ve vápně místo a nekompromisní hlavičkou poslal Olympiakos do vedení - 1:0. O sedm minut později to ve vápně Kazaně znovu hořelo, naštěstí brankář Ryžikov svůj celek podržel. Ve 31. minutě se činil i brankář domácích Roy Caroll, který hodně z branky zachytil nepříjemnou přihrávku jednoho z hráčů hostí, kdyby tak neučinil, mohlo být srovnáno.

Každopádně další branka v prvním poločase nepadla, Olympiakos vedl po první pětačtyřicetiminutovce nad Rubinem Kazaň 1:0.

Deset minut po začátku druhého poločasu se opět tlačil k míči autor jediné trefy Djebbour, brankář Ryžikov ve spolupráci s obranou celou situaci vyřešil. Rusové to měli proti dobře zformované obraně Olympiakosu složité, ta když polevila, zasáhl výtečný Carrol. Bylo tomu tak zejména v 70. minutě, kdy zblízka vychytal střelu Navase! To bylo ze strany hostů všechno. Do útoku se nehnali ani domácí, a tak sudí Stefan Johannesson nakonec odpískal zápas za konečného stavu 1:0 pro Olympiakos Pireus. Řekové se tak mohou těšit na další boje.

Více informací k zápasu

Metalist Charkov - Red Bull Salzburg 4:1

23.02.2012 21:05

Góly: 28. Martin Hinteregger (vl.), 62. Jonathan Cristaldo, 63. Sebastián Blanco, 87. Marlos - 57. Jakob Jantscher

První zápas: 4:0, postupuje Metalist Charkov

Metalist Charkov i v odvetě nasázel čtyři branky do sítě Salzburgu. Ukrajinský tým vyhrál na domácí půdě 4:1 a postupuje do osmifinále Evropské ligy.

Na poloprázdném stadionu v Charkově nechtěl Metalist nic podcenit a ve 12. minutě si vytvořil první velkou příležitost. Brazilec Taison běžel jeden sám na brankáře Walkeho, ale ten ho vychytal. Poté se osmělili i Rakušané, před brankou Charkova bylo pár nepříjemných závarů...

Ve 28. minutě Metalist otevřel skóre, střelu Sosy nešťastně tečoval 19letý rakouský kapitán Hinteregger a míč zapadl do sítě. O chvíli později mohl zvýšit na rozdíl dvou branek aktivní Taison, ale jeho střela z 15 metrů jen těsně minula pravou tyč Salzburgu.

Vstup do druhého poločasu měl lepší Salzburg, který po přesné hlavičce Jantschera vyrovnal v 57. minutě na 1:1. Remízový stav nevydržel dlouho, Xavier vysunul Cristaldiho a ten v 62. minutě vrátil vedení na stranu Charkova. O minutu později Charkov navýšil vedení zásluhou Blanca a konečnou podobu výsledku dal v 87. minutě Brazilec Marlos, který míč poslal do sítě hrudí.

Více informací k zápasu

Manchester United - AFC Ajax 1:2

23.02.2012 21:05

Góly: 6. Javier Hernández - 38. Aras Özbiliz, 87. Toby Alderweireld

První zápas: 2:0, postupuje Manchester United

ManUtd nakonec dokázalo postoupit, i když na Old Trafford s Ajaxem překvapivě prohrálo. Domácí se ujali vedení hned záhy díky Hernándezovi, nizozemský celek ovšem ještě do poločasu srovnal krok, na konečný výsledek potom upravil tři minuty před koncem Alderweireld.

Sir Alex Ferguson dodržel slib a v domácí odvetě proti Ajaxu poslal na trávník především do této doby nepříliš využívané hráče nebo ty, kteří právě doléčili zdravotní neduhy. Ani s "béčkovou" sestavou se však nechtěl skotský manažer soustředit na bránění nabitého náskoku, naopak po basilejské epizodě chtěl co nejdříve přidat pojistku. A tohle přání se mu také záhy splnilo. Po akci Naniho a Berbatova se k míči dostal Hernández a pohodlně otevřel skóre - 1:0.

Vedení ovšem manchesterský klub neuklidnilo, naopak vlilo čerstvou krev do žil Ajaxu, jenž si během krátké doby vypracoval hned několik nadějně vyhlížejících akcí, proti byl ovšem De Gea, jež tentokrát držel akcie United nad vodou. Hned po čtvrthodině hry ovšem Hernández vracel gólovou přihrávku a Berbatov měl před sebou jedinečnou možnost dodat Rudým ďáblům tolik potřebný klid, to se ovšem podle očekávání nekonalo a anglický celek se tak musel nadále obávat.

Úřadující holandský mistr nakonec ještě do poločasového hvizdu srovnal krok, postaral se o to střelou zpoza vápna Özbiliz, jenž tak dodal svému celku tolik potřebný klid do následujících minut. To ovšem hned po přestávce neplatilo, neboť domácí manažer měl ke svým ovečkám podle očekávání hlučnější proslov, a to přineslo hned záhy kýžené ovoce. Cleverley okamžitě zkoušel pozornost Vermeera, ten si ale věděl rady.

Jinak to byl ale španělský strážce domácí svatyně, kdo byl neustále pod palbou - stejně tak jako to na něj zkoušel hlavou z bezprostřední blízkosti Siem de Jong, ale ani ten nedokázal na skvěle reagujícího De Geu vyzrát.

To se nakonec ukázalo jako klíčový moment celého zápasu. Svěřenci Franka de Boera nakonec přece jen dokázali utkání otočit, postaral se o to hlavičkující Alderweild, jež se položil do Özbilizova pasu a zajistil tak svému celku alespoň čestné vítězství, jenž se na úrovni Europa League počítá, o to víc pak v Divadle snů. Domácí hráči ale dozajista vědí, že pokud chtějí pomýšlet na další postupy, a nebo třeba i na samotné finále, tak budou muset předvádět lepší výkony.

Více informací k zápasu

Sporting CP - Legia Varšava 1:0

23.02.2012 21:05

Góly: 84. Matías Fernández

První zápas: 2:2, postupuje Sporting CP

Portugalský Sporting dokázal v odvetě s polskou Legií Varšava uhájit uhranou remízu 2:2 z prvního utkání a díky domácímu vítězství 1:0, o které se postaral v 84. minutě Matías Fernández, postoupil do osmifinále Evropské ligy. V něm ale narazí na pořádně těžkého soupeře. Manchester City přitom ve stejné fázi vyřadil jeho kolegu z Porta.

Pro oba celky byl výsledek z prvního klání hodně nevyzpytatelný. Především pak pro Sporting. Kdyby se totiž soupeř ujal vedení, bezpodmínečně by musel vyrovnat. Domácí měli svou první šanci utkání už v 11. minutě. Žewlakow zahrál rukou a Fernández z následného přímého kopu pořádně protáhl gólmana Kuciaka.

O tři minuty později zahrozila v největší příležitosti prvního dějství také Legia, jenže Ljuboja hlavičkoval z dobré pozice pouze vedle brány. A dá se říci, že to bylo z první pětačtyřicetiminutovky vše, co oba celky předvedly. To druhé bylo už o něco zajímavější. Aktivněji do něj přitom vstoupilo portugalské mužstvo.

Kuciak nejprve vyrazil do bezpečí hodně nevyzpytatelný centr Insúy, poté z rohového kopu ohrozil hostující gólmana také Fernández, síť se však stejně po této akci nezatřepotala. Na druhé straně mohl otevřít skóre utkání Ljuboja, ovšem brankář Rui Patrício jeho střelu levačkou celkem snadno polapil.

Pak se k hlavičce procpal i hostující Komorowski, nicméně po Vrdoljakově rohovém kopu zamířil nad bránu. Od té doby se Legia k soupeřově bráně výrazněji neprotlačila. A Sporting šest minut před koncem nakonec zasadil úder. Fernándezovi stačilo jen lehce tečovat centr z pravé strany a po jeho gólu bylo vlastně rozhodnuto.

V té chvíli hosté museli vsítit minimálně dvě branky, aby se letos udrželi ve hře Evropské ligy. Jenže byli to právě domácí, kdo mohl navýšit náskok. Carrico sklepl balón pro Insúu, který však poté pálil nad. Trochu vrásek na čele Sportingu přidělal v poslední minutě střídající Wolski, mezi třemi tyčemi ovšem byl pozorný Rui Patrício.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Lokomotiv Moskva 1:0

23.02.2012 19:00

Góly: 62. Iker Muniain

První zápas: 1:2, postupuje Athletic Bilbao

Španělský Athletic Bilbao dokázal postoupit přes Lokomotiv Moskva a to i navzdory porážce, kterou před týdnem v Moskvě utrpěl. Rozhodla prostá pohárová matematika, Bilbao vstřelilo v Moskvě gól a doma mu stačila k postupu nejtěsnější výhra 1:0.

Domácí si vypracovali první příležitost už po deseti minutách, Javi Martinéz ale nasměroval svojí střelu nad břevno! Činit se musel také Marinato Guilherme, brankář Lokomotivu, který si dobře poradil s Muniainovou střelou. Lokomotiv si svojí první šanci vytvořil až po dvaceti minutách, ale Dennis Glušakov nedokázal přelstít obranu domácích.

Bilbao se tlačilo dopředu, ale Lokomotiv byl v obraně pozorný, navíc po hlavičce Llorenteho si mohl oddechnout, neboť španělský reprezentant zamířil mimo. Po změně stran se začaly na stadionu Athleticu dít zajímavější věci. Po hodině hry totiž uviděl Fernando Amorebieta druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Pro Bilbao nastala velice nepříjemná komplikace, muselo útočit v početní nevýhodě.

Avšak ironií osudu bylo, že se Bilbau podařilo vstřelit postupový gól právě v době, kdy to hosté nejméně čekali. Hned dvě minuty po vyloučení Amorebiety! Na Iraloův rohový kop si naskočil Llorente, avšak míč jen prodloužil na Muniaina, který následně překonal brankáře Guilherma - 1:0 pro Bilbao.

Ruský celek nyní musel útočit, výsledek 1:0 totiž posouval dál domácí Athletic. Ale Rusům se ohrozit brankáře Iraizoze nedařilo, v poslední šanci, kterou Lokomotiv měl, netrefil Manuel Da Costa branku. Bilbao tedy nakonec vydřelo výhru 1:0 a zároveň postup do další fáze.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Stoke City 1:0

23.02.2012 19:00

Góly: 24. Jonas

První zápas: 1:0, postupuje Valencia CF

Bez překvapení. Valencia zopakovala zodpovědný výkon z Anglie a stejně tak okopírovala i výsledek. Na Mestalle soupeře přehrála a potřebný jeden gól jistoty vsítila už v prvním poločase zásluhou Jonase. Stoke City tak spanilou jízdu Fulhamu zpřed dvou let nenapodobí a loučí se ještě před branami osmifinále.

Pro Stoke City byl dvojboj s Valencií svátkem, prvním jarním evropským zážitkem v historii klubu. V úvodním střetnutí na Britannia Stadium ovšem španělskému favoritovi podlehli svěřenci Tonyho Pulise 0:1 a do přístavního města na východě Pyrenejského poloostrova to vyrazili pouze takříkajíc "zkusit". Doma nechal skotský lodivod opory, jako jsou Crouch, kapitán Shawcross, Etherington nebo Walters, a na lavičce se mohli rozvalovat jen tři hráči do pole. Není se tak ani čemu divit, že si Valencia postup do osmifinále Evropské ligy s přehledem pohlídala.

O postupujícím mohla prakticky rozhodnout už druhá minuta, kdy se k přímému kopu těsně za vápnem postavil Parejo, jehož střela orazítkovala břevno Sorensenovy branky. Gólu se domácí dočkali až v minutě čtyřiadvacáté a na svědomí jej měla dvojice Pablo Hernandéz - Jonas. Kapitán týmu skvěle prošel do pokutového území, tam na zadní tyčce našel volného Jonase, který měl snadnou práci - 1:0.

Potters se do šancí propracovali a pokaždé je měl na svědomí Kenwyne Jones. Už po čtvrt hodině stál sám na malém vápně, ale s vysokým centrem si vůbec neporadil a hlavičku nasměroval mimo tři tyče. Pět minut poté dostal do vápna krásný pas, přesprintoval oba stopery, jenže v gólovce selhal a jeho nedůrazný projektil Guaita vyrazil na roh. Stejně dopadla i situace, kdy reprezentant Trinidadu a Tobaga pálil z voleje.

V sedmatřicáté minutě měl na kopačce druhý gól Aduriz, k němuž v šestnáctce doputoval míč po průniku Bruna, avšak nezasáhl ho ideálně a balon jen tak proskotačil malým vápnem. Druhý poločas dlouho žádnou významnou situaci nenabídl, až v sedmdesáté minutě z přímého kopu z podobného místa jako v úvodním dějství donutil k dobrému zákroku brankáře Stoke opět Parejo. Stoke trošku otevřelo zadní vrátka, čehož v 78. minutě využil Soldado, který přijal krásnou přihrávku a postupoval úplně sám na Sorensena. Dánského brankáře ovšem v souboji 1 na 1 nepřekonal. Ke konci zápasu ještě z přímáku z šestnácti metrů zahrozil Pablo, jenže lízl jen horní síť.

Více informací k zápasu

FC Twente - Steaua Bukurešť 1:0

23.02.2012 19:00

Góly: 28. Nacer Chadli

První zápas: 1:0, postupuje FC Twente

Fotbalisté Twente sice ani v domácím prostředí nepředvedli nijak úchvatný výkon a vyhráli opět díky šťastné trefě, ovšem postupují do osmifinále, kde se utkají s přemožitelem Plzně, tedy s německým Schalke. Twente po úvodní těsné výhře 1:0 na rumunské půdě zvítězilo stejným poměrem i na stánku De Grolsch Veste a opět ukázalo sílu své obrany, která ani tentokráte neinkasovala. Domácí navíc vsítili vedoucí trefu už po půl hodině hry.

V úvodu zápasu se nic zajímavého nedělo, ovšem v úvodní desetiminutovce více hrozili hosté. Gólman Nikolaj Mihajlov ale vždy situaci vyřešil. Poté byly k vidění spíše náznaky šancí a diváci dlouho čekali na nějakou zajímavou střelu, ta přišla až ve 28. minutě a hned byla gólová. Po obrovské chybě gólmana Cipriana Tătăruşanu, který nedokázal odkopnout lehkou přihrávku, se dostal do zakončení Nacer Chadli a ten se z těchto situací nemýlí - 1:0.

Až do konce poločas oba týmy přiostřily a sudí musel vytahovat první žluté karty na obou stranách, ovšem zajímavé příležitosti k vidění nebyly a svěřenci kouče Steve McClarena šli do kabin se šťastným vedením. I v úvodu druhého dějství se snažili hosté útočit a ještě s výsledkem něco udělat, avšak po hodině hry mohli opět inkasovat. Domácí totiž ve vápně soupeře po obrovské tlačenici doráželi co mohli, avšak balón v brance nakonec neskončil.

Dvacet minut před koncem mohl navýšit stav zápasu tradiční ostrostřelec Luuk de Jong, jenže ten nyní v tváří tvář gólmana Tătăruşana nepřekonal. Steaua si prakticky vytvořila jedinou vážnější možnost necelou čtvrthodinu před koncem, kdy se ocitl osamocen před Mihajlovem Stefan Nikolič, gólu ale zabránil skvělý zákrok Mihajlova. Postupem času slábl nápor rumunského celku a závěrečný tlak již nebyl tak silný, Twente si výsledek s přehledem pohlídalo.

Více informací k zápasu

Standard Lutych - Wisła Kraków 0:0

23.02.2012 19:00

Góly: -

První zápas: 1:1, postupuje Standard Lutych

Wisla Krakov v úvodním zápase hrála téměř přes hodinu hry v deseti, a i přesto dokázala v závěrečném náporu srovnat stav, nakonec jí to ale na postup nestačilo. Polský celek totiž musel na belgické půdě nutně vstřelit branku a to se mu nepovedlo. Nepovedlo se to sice ani Lutychu, jenže ten se v závěru soustředil hlavně na zadní vrátka a tentokráte neinkasoval, v osmifinále se proto utká s německým Hannoverem a určitě nebude bez šance na postup.

Utkání bylo i tentokráte velice vyostřené a sudí musel i nyní udělovat červenou kartu, navíc se po skončení zápasu pustilo do rvačky všech jedenadvacet aktérů. Nakonec ale sudí celou situaci uklidnil a možná žádné postihy třeba nebudou. V úvodní půlhodině hýřili aktivitou spíše hosté, do vážnější situace se ale nemohli dostat a náznaky akcí vždy zastavila skvělá obrana belgického celku.

V první vážnější příležitosti se ocitl deset minut před přestávkou Cyriac, jeho hlavička ale vskutku letěla těsně vedle pravé tyče. Na druhé straně přešel přes tři hráče Ivica Iliev a dral se do zakončení, ovšem na poslední chvíli byl odstaven a Lutych tak šel do kabin o něco spokojeněji. Po přestávce se tempo hry zvýšilo, hostující obraně dělalo problémy zastavit především rychlonohého Reginala Goreuxe.

A nakonec se na něm po hodině hry vykartoval Gervasio Núňez, který ho na půlce atakoval, i když neměl balón, a sudí mu rázem udělili druhou žlutou a následnou červenou kartu. Čtvrt hodiny před koncem pronikl na kraj vápna Melikson a přihrávkou do pokutového území našel Davida Bitona, který ale před prázdnou brankou nezpracoval a míč šel do zámezí. Hosté poté sice ještě tlačili, jenže vysloužili si spíše žluté karty a v závěru neudrželi emoce, potyčka byla opravdu naprosto zbytečná.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - Udinese Calcio 0:3

23.02.2012 19:00

Góly: 6. Danilo, 15. Antonio Floro Flores, 51. Maurizio Domizzi (pen.)

První zápas: 0:0, postupuje Udinese Calcio

Udinese Calcio zvládlo těžkou odvetu na stadionu Toumbas a po vysoké výhře 3:0 slaví postup do další fáze. Italský celek zaskočil PAOK hned v úvodu, kdy se trefili Danilo a Floro Flores. Třetí branka přišla až po změně stran, z pokutového kopu se nemýlil Maurizio Domizzi.

Na úvod si připomeňme, že první klání na stadionu Friuli skončilo bezbrankovou remízou. Lepší výchozí pozici měl tedy PAOK, kterému stačila jakákoliv výhra, Udinese však stačila k postupu kterákoliv remíza větší než 0:0.

Italové začali v Řecku jak nejlépe mohli, rohový kop Pasquala dopravil hlavou do sítě Danilo a PAOK se tak dostal do nezáviděníhodné situace, prohrával 1:0 a k postupu nyní potřeboval otočit výsledek na 2:1. Přitom kdyby proměnil velkou šanci Athanasiadis před tím, než udeřil Danilo, mohlo se utkání vyvíjet zcela jinak.

PAOK se sotva stačil oklepat z úvodního šoku a po čtvrthodině hry prohrával už 2:0. Domizzi při zahrávání volného přímého kopu namazal Floro Floresovi, jenž dělovkou z poměrně velké vzdálenosti překonal brankáře Kresiče - 2:0 pro Udinese. Hosté byli jako na koni a PAOK měl co dělat, aby se utkání v úvodu neproměnilo ve výsledkovou blamáž. Od další inkasované branky zachránila Řeky jen nemohoucnost Flora Florese a nepřesnost Fabbriniho.

Svěřenci Lászla Boloniho zapnuli až v závěrečných minutách prvního poločasu, výsledkem ale bylo, že Handanovič nemusel zasahovat, největší šanci PAOKu zahodil Apostolos Giannou. První poločas skončil vedením Udinese 2:0.

Začátek druhého poločasu vyšel opět lépe hostům, Miroslaw Sznaucner fauloval Flora Florese a jelikož to bylo ve vápně, kopala se penalta. Maurizio Domizzi, jenž v tomto zápase oblékl kapitánskou pásku, penaltu proměnil a de facto stvrdil postup Udinese do dalšího kola! Italové vedli na půdě PAOKu už 3:0. Posledních dvacet minut Udine bránilo, ale útoky PAOKu nebyly nebezpečné. Další branka už nepadla, Udinese vyhrálo 3:0 a může se těšit na dalšího soupeře.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Trabzonspor 4:1

23.02.2012 19:00

Góly: 15. Dries Mertens (pen.), 31. Tim Matavž, 38. Kevin Strootman, 53. Tim Matavž - 43. Burak Yilmaz

První zápas: 2:1, postupuje PSV Eindhoven

PSV z holandských celků působilo nejsuverénnějším dojmem a nakonec hladce postupuje do osmifinále, kde se utká se španělskou Valencií. S tureckým účastníkem Ligy mistrů neměli svěřenci kouče Freda Ruttena žádné větší problémy a skórovali celkem šestkrát, Trabzonspor opravdu vyhořel především v obraně. Stejně jako v prvním zápase se mu nepovedl vstup do zápasu a po necelých čtyřiceti minutách dokonce prohrával 0:3.

Trabzonspor sice ještě dokázal snížit dvě minuty před přestávkou, jenže hned po ní na Philips Stadium inkasoval počtvrté a poté se zápas dohrával v přátelském duchu. Ústřední postavou zápasu se stal střelec vedoucí branky Dries Mertens, který proměnil penaltu a především Tim Matavž, jenž skóroval hned dvakrát. Domácí se dostali do vedení přesně po patnácti minutách hry, kdy unikajícího Mertnese fauloval český obránce Ondřej Čelůstka a sudí nařídil penaltu.

Tu Mertnes s naprostým přehledem proměnil a poslal gólmana hostů na druhou stranu. Po půl hodině hry zvýšil právě Matavž, který po krásném uvolnění Mertense a na levé straně a následném brilantním centru zakončil přesnou hlavičkou přímo k tyči a rozjásal holandské fanoušky podruhé. V 38. minutě se již schylovalo k debaklu, když se trefil Kevin Strootman po nádherné kombinaci po zemi Oly Toivonena a Zakariy Labayda - 3:0.

V první půli navíc Matavž dvakrát neuspěl v tváří tvář proti gólmanovi Tolgovi Zenginovi a rozdíl ve skóre tak mohl být ještě vyšší. Ovšem to se nestalo a Trabzonspor dvě minuty před přestávkou alespoň snížil. Po obrovském závaru ve vápně se dostal k balónu Burak Yilmaz a díky dobrému výběru místa snížil. Jenže smůla se držela Trabzonsporu i nadále a ve 44. minutě hrál rukou mimo pokutové území gólman Zengin, musel tak jít předčasně do sprch.

Ihned po přestávce přidalo PSV gólovou pojistku, když se zblízka po dalším z centrů do vápna trefil Matavž. Ihned na to neproměnil obrovskou možnost Labyad, náhradního gólmana Kivraka nepřekonal zblízka ani Georginio Wijnaldum. Poté se hra domácích uklidnila a žádná další výrazná šance k vidění nebyla, PSV proto zaslouženě postupuje.

Více informací k zápasu

Club Bruggy - Hannover 96 0:1

23.02.2012 19:00

Góly: 21. Mame Diouf

První zápas: 1:2, postupuje Hannover 96

Hannover dokázal po brance Dioufa uspět i v Belgii a může se tak po zásluze radovat z postupu do další fáze Evropské ligy. Svěřenci Mirka Slomky tak jen potvrdili výbornou jarní formu a ukázali, že se s nimi bude muset počítat i nadále.

Domácí začali hodně aktivně, hráli s velkým nasazením a drželi se na polovině Hannoveru, ten si však důslednou obranou nepouštěl soupeře k tělu. Obraz prvních dvaceti minut byl jasně daný: Bruggy se tlačily dopředu, avšak jejich akce buďto pravidelně končily na bezchybné defenzivě, kde se výborně doplňovali především Eggimann a král vzdušného prostoru Pogatetz nebo potom, tak jako v případě Zimlinga zasáhl Zieler. Hned poté navíc 96ky z ničeho nic udeřily. Stindl poslal do pokutového území nadýchaný centr, jež dopravil na místo určení na zadní tyči neobsazený Diouf - 0:1. Nedávná posila z ManUtd se tak trefila už ve druhém utkání v řadě.

Další minuty prvního dějství se proměnily na souboj domácích střelců se zdí jménem Zieler, který si připisoval jeden zákrok za druhým. Největší šanci měl po autovém vhazování a špatně odvráceném centru Pogatetze aktivní Rafaelov, z obtížné pozice ale branku přestřelil. Po půlhodině hry pak užuž mohla být postupová tajenka definitivně rozhřešena: Diouf postupoval společně se svým útočným kolegou sám do otevřené obrany, Senegalec chtěl celou akci ještě vyšperkovat přihrávkou na lépe postaveného Abdellaoueho, ten ale na Kujoviče recept nenašel. Nakonec mohlo být všechno jinak, ale strážce hannoverské svatyně dokázal hlavičku Meuniera vytěsnit.

Po změně stran jsme byli opět svědky bleskového nástupu belgického celku, jenž si znovu vytvořil místy až drtivou převahu, tu však ani tentokráte úplně nevyužil. Høgliho rána byla spíše testovací, velkou příležitost měl potom po dalším obrovském zmatku ve vápně 96tek Rafaelov, ten však opět zakončoval v časové tísni, a tak prostor tří tyčí z velkého úhlu nenašel. Nápor symbolicky ukončila standardka Vázqueze, ani ta však Zielerovi výrazné potíže nepřinesla.

Dolnosaský celek měl potom dvě velké příležitosti utkání rozhodnout, Abdellaouemu se ovšem na poslední chvíli postavil do cesty Almebäck , Diouf pro změnu pálil nepřesně. Utkání postupem času začalo nabírat na obrátkách. Další spolupráci Abdellaoue - Diouf zakončil druhý jmenovaný vedle branky, povedený volný přímý kop Pandera poté zneškodnil Kujović. Svěřencům Christopha Dauma čas neúprosně utíkal, ani přes veškerou snahu už se jim ale s konečným výsledkem nepodařilo nic udělat.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
niflheim

Diouf

Reagovat
Swarley

no kapitán je Park, tak nestraš kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

Muniaín

Reagovat
smazaný uživatel

Muniain

Reagovat
smazaný uživatel

skoro som zinfarktoval...ale Baskovia idú ďalej :)

Reagovat
kiwwi

tesime sa na nich

Reagovat
smazaný uživatel

Udineseeeee Calcioooooooooooo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

skoda Ajaxu, moh sem mit Athletic 20 minut od baraku

Reagovat
Shevchenko

Bože Lytuch mě připravil o 1300 tak to aspoň mohli prohrát aby aspoň postoupila Wisla.

Reagovat
smazaný uživatel

já měl dneska Bilbao,Atletico Madrid,Valenciu,Sporting a Charkov, dal sem si to jen tak za 50kč , no dobrých pár penízků

Reagovat
smazaný uživatel

Viktorka - za poslední dobu jedno z nejsympatičtějších družstev v ČR. Škoda, že nevyšel postup. Kam se na ně hrabe nějaká Sparta. (?)

Reagovat
smazaný uživatel

Klaas Jan Huntelaar - Viktoria Plzeň 4:2 , to je něco neskutečnýho tento hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

neskutečný je messi atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale i přesto všechno , jsem hrdý na Plzeň , ukázala , že u nás ten fotbal není zas tak bídně na tom parádní zápasy odehrála v Evropě, ve všech zápasech se snažila být aktivní a hrát útočný fotbal , pohledný, kombinační. HOŠI DĚKUJEM

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
MacekKlacek

Reagovat
smazaný uživatel

a loni pri tazeni Sparty na tom snad bidne byl??

Reagovat
insane

sparta je holt sparta, její úspěchy maj pro většinu lidí tak šestkrát menší váhu (pokud vůbec nějakou) než úspěchy ostatních (v nejlepšim případě mimopražskejch) klubů, to už bys měl vědět přece, po těch letech :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ona snad Sparta v EL předváděla pěkný kombinační a útočný styl? Jako promiň, sice došli daleko, ale místama do byl děs a hrůza, maximálně s Parmou to byl pěknej zápas...

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo opravdu "tazeni"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jako nezlob se na mě, ale já si teda tažení představuju jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

to snad nemyslíš vážně

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

litr v řiti

Reagovat
smazaný uživatel

Ten los je šílenej, dva nejlepší týmy se potkají už v osmifinále.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele