Evropská liga - preview prvních zápasů základních skupin

17.09.2015, 08:32, aktualizováno 17.09.2015, 08:32
Previews
Po nejprestižnější evropské klubové soutěži se rozjíždí také Evropská liga. Na programu je celkem čtyřiadvacet zápasů, do bojů vstupují i tři české týmy. Plzeň před vlastními fanoušky přivítá Dinamo Minsk, Liberec si zopakuje devět let starý souboj s Bragou, zatímco pražská Sparta se představí na půdě Asterasu Tripolis...
Skupina A
Fenerbahçe SK - Molde FK  (čtvrtek 19:00)
Fenerbahce přes léto mohutně posílilo, a když už nevyšel útok na Ligu mistrů (ve třetím předkole vypadl istanbulský tým na štítu přeci jen zkušenějšího Šachťoru Doněck), připravuje se alespoň na dobytí Evropské ligy. První krok ve zrádné skupině A je zároveň papírově tím nejlehčím: do Turecka přijíždí norský mistr Molde..

Jelikož papírově jsou síly rozděleny jasně, je největší nadějí hostů možná efekt překvapení. Vždyť Fenerbahce proti norskému soupeři ještě nikdy nehrálo, což tedy platí i obráceně. Posledních sedm venkovních zápasů v Evropě sice Molde vyhrát nezvládlo, hned čtyřikrát ale vybojovalo alespoň remízu, a takový výsledek by dnes na severu určitě kvitovali s povděkem.

Coby mistr své země postoupilo také Molde nejprve do kvalifikačního osudí Ligy mistrů, stejně jako jeho dnešní oponent však vypadlo na předposlední překážce - jeho katem se stali fotbalisté Dinama Záhřeb. Žádná ostuda, vzhledem k tomu, že ti neprohráli už 42 utkání v řadě a včera dokonce udolali Arsenal. Jenže turecký soupeř je ještě těžším protivníkem než Dinamo, zejména po letošním létě.

Do města na Bosporu totiž ve snaze posunout slavný klub na ještě vyšší úroveň zamířili hned čtyři vysoce hodnocení hráči: nizozemský veterán Robin van Persie, portugalský reprezentant Nani, skvělý dánský stoper Simon Kjaer a také Souza, reprezentant Brazílie. To je ohromné posílení. Zejména van Persie přidá do mixu ceněné zkušenosti; vždyť sám nastřílel v soutěžích UEFA už 28 gólů, což je jen o tři méně než celé Molde dohromady.

O tom, že právě Fenerbahce bude skupinovým favoritem číslo jedna, je ostatně přesvědčen i Nick Viergever z Ajaxu - podle něj se amsterdamští s Celtikem budou rvát pouze o druhé místo: "Fenerbahce je favorit. Utratili hodně peněz, skvěle posílili, takže realisticky hrajeme o jednu postupovou příčku. Pro Ajax i Celtic bude nesmírně těžké umístit se na čele."

Fanoušci v Istanbulu nyní doufají, že se jejich kouč Vítor Pereira rozpomene na sezonu 2010/11, kdy coby asistent Andrého Villase-Boase pomohl Portu Evropskou ligu vyhrát. Od té doby získali Dragoes už pod jeho vedením dva ligové tituly a naposledy v loňské sezoně zaznamenal domácí double s Olympiakosem. Fenerbahce touží po podobných úspěších.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Celtic FC  (čtvrtek 19:00)
Atraktivní souboj mezi Ajaxem a Celticem bude na programu úvodního utkání skupiny A Evropské ligy. Oba věhlasné kluby evropského fotbalu aspirují na postup do jarní části, takže jejich vzájemný duel bude velmi důležitý.

Ajaxu po dlouhé době unikl v minulé sezóně mistrovský titul a v Eredivisii skončil až na druhém místě za PSV. Odchody výrazných hráčů zapříčinily pokles výkonnosti a sázka na mladé talenty se kouči Franku de Boerovi téměř nevyplatila v evropské kvalifikaci. Amsterdamský celek nejdřív překvapivě vypadl v předkole Ligy mistrů s Rapidem Vídeň a následně prošel do EL jen těsně přes FK Jablonec. V dvojutkání se Severočechy nakonec rozhodla proměněná penalta Arkadiusze Milika z prvního duelu a to měl český celek v odvetě k dispozici rovněž pokutový kop a dlouhou přesilovku.

V domácí soutěži se Ajaxu zatím daří o mnoho lépe. V úvodních pěti kolech ještě neprohrál a s třinácti body drží první místo. O víkendu uhráli Amsterdamští venkovní remízu s FC Twente, když na konci zápasu dokázali stáhnout dvoubrankové manko. V utkání proti Celticu se hodně čeká od nejlepšího střelce domácích Anwara El Ghaziho, jenž sice v Eredivisii vsítil již šest branek, ale na evropské scéně se ještě neprosadil.

"Celtic je v podobném postavení jako my. Oba máme výjimečně úspěšnou historii, ale skotská Premiership a Eredivisie nemohou konkurovat velkým soutěžím, jako mají Anglie, Španělsko nebo Německo," poznamenal na tiskové konferenci před zápasem domácí kouč. Ten také připustil, že místo hrotového útočníka by mohlo tentokrát připadnout Davy Klaassenovi namísto tradiční volby Areka Milika, jenž byl kvůli špatnému výkonu střídán v Enschede už o poločase.

Cesta Celticu do skupinové fáze Evropské ligy vedla podobně jako v případě Ajaxu přes neúspěšnou účast v předkole Ligy mistrů. Nad síly skotského celku bylo švédské Malmö, které po domácí výhře 2:0 slavilo postup mezi evropskou klubovou elitu. I díky tomu si fotbalisté z Glasgow svou pověst polovičního týmu na hřištích soupeřů rozhodně nezlepšili.

Skotský mistr přijíždí do hlavního města Holandska po víkendové porážce od Aberdeenu, což bylo první utkání v novém ročníku Premiership, ze kterého zelenobílí odcházeli bez bodu. Celkově v tabulce Celticu schází právě na stoprocentní Aberdeen pět bodů. Kouč hostů Ronny Deila spoléhá v útočné řadě hlavně na služby Leigha Griffithse, jenž v nové sezóně stihl vstřelit už devět branek napříč všemi soutěžemi. Právě on by měl před brankou Ajaxu dělat největší problémy dvojici Riedewald - Veltman.

V dresu domácích je připraven zasáhnout do zápasu uzdravený Mitchell Dijks, naopak de Boerovi budou chybět lehce zranění Heitinga a Sanogo. Hosté nebudou moci nasadit Charlieho Mulgrewa, fit je již ale Emilio Izaguirre, který musel kvůli zdravotním potížím vynechat utkání v Aberdeenu. Zápas budou řídit rozhodčí z Itálie, v roli hlavního sudího se představí Luca Banti.
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Cillessen - Tete, Dijks, Riedewald, Veltman - Serero, Gudelj, Klaassen, Sinkgraven, El Ghazi - Milik
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Gordon - Blackett, Izaguirre, Boyata, Janko - Bitton, Brown, Johansen, Forrest, Mackay-Steven - Griffiths
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax (NED)00000:00
 Celtic FC (SCO)00000:00
 Fenerbahçe SK (TUR)00000:00
 Molde FK (NOR)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 21:05Molde FK - AFC Ajax
01.10. 21:05Celtic FC - Fenerbahçe SK
22.10. 21:05Molde FK - Celtic FC
22.10. 21:05Fenerbahçe SK - AFC Ajax
05.11. 19:00AFC Ajax - Fenerbahçe SK
05.11. 19:00Celtic FC - Molde FK
26.11. 21:05Molde FK - Fenerbahçe SK
26.11. 21:05Celtic FC - AFC Ajax
10.12. 19:00AFC Ajax - Molde FK
10.12. 19:00Fenerbahçe SK - Celtic FC
Skupina B
Girondins Bordeaux - Liverpool FC  (čtvrtek 19:00)
Po slibném vstupu do sezony se Liverpool ocitl zpět v problémech a tlak na manažera Brendana Rodgerse sílí. První šanci zastavit sérii porážek dostanou Reds na půdě Bordeaux, kam ve čtvrteční večer zavítají v rámci úvodního kola skupinové fáze Evropské ligy.

Nevýrazné výkony, z nichž vyplynuly tvrdé prohry s West Hamem a Manchesterem United, vzbudily v řadách liverpoolských fanoušků značnou nelibost, přesto Rodgers odmítá, že by se nyní cítil ohrožen více než kdy předtím. "Je to pořád stejné, asi tak po celý poslední rok. Vůbec si nemyslím, že by to nyní narůstalo. Jde o tlak, který jde ruku v ruce s trénováním takto význačného klubu."

"Kdykoli prohrajete několik zápasů, dojde i na nátlak, ale něco takového jsem vždy přijímal s otevřenou náručí," pokračoval Rodgers. "V tomto ohledu se nic nemění, potřebuju se soustředit na to, aby tým zase šlapal. Být pod tlakem je jen součástí trénování tohoto klubu."

Mizerný výkon Liverpoolu v prestižním derby na Old Trafford však nekritizovali jen nespokojení fanoušci, ale také celá řada dřívějších hráčů klubu od řeky Mersey. To, co Rodgerse v dobách jeho největší liverpoolské slávy zdobilo, je zdánlivě nenávratně pryč. Pohledný bleskurychlý fotbal, s nímž Liverpool před dvěma lety skoro vyhrál Premier league, nahradily bezkrevné výkony s minimem kreativity i gólového zakončení. Na každý krásný gól Coutinha či Bentekeho připadá celá řada bezútěšných pasáží, která Liverpool stojí cenné body.

"Jde o to, jak své zápasy prohráváte," vysvětluje liverpoolský manažer. "Těch posledních pár je ukázkou, jak bychom prohrávat neměli. Je podle mě jen dobře, že mám jakožto trenér určitou identitu a způsob trénování, který je jasně daný. Věřím tomu, že se dokážeme dostat zpátky k naší hře a s celým naším personálem na tom tvrdě pracujeme."

Rodgers sáhl k poněkud drastickému kroku, kdy ze soupisky na výjezd do Bordeaux vynechal celou řadu hráčů ze základní sestavy. Odpočinek tak dostala třeba skoro celá obrana (Clyne, Škrtel, Lovren), střed zálohy (Milner, Lucas) i jednička do útoku Christian Benteke. Přesto však severoirský kouč odmítá, že by tím riskoval. "Můj přístup k této soutěži zůstává stále stejný od mých počátků: dávat šanci hráčům, kteří potřebují zápasové vytížení, což mi zároveň umožní podívat se na některé mladší hráče. Tehdy jsme skupinu vyhráli," argumentuje Rodgers, jenž dále potvrdil, že si první start v sezoně připíšou Mamadou Sakho i Divock Origi.

Rodgersův protějšek Willy Sagnol zůstává těmito změnami na soupisce soupeře nevzrušen. "Celá řada předních hráčů Liverpoolu zůstává mimo hru. My se takto měnit nebudeme, náš Benteke chybí tak jako tak - Cheick Diabate je zraněný. Je tohle správná chvíle pro měření sil s Liverpoolem? Když jste Bordeaux, tak netuším, zda něco takového vůbec existuje." Kromě Diabateho nemůže Sagnol stále počítat ani s Jaroslavem Plašilem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Sion - Rubin Kazaň  (čtvrtek 19:00)
Sion se jakožto vítěz Švýcarského poháru procpal do základních skupin Evropské ligy a svou premiéru v této fázi prožije proti ruskému Rubinu. Hosté sice mají daleko větší zkušenosti s evropskými poháry, přesto v tomhle duelu nebudou favoritem. Tenhle zápas mimochodem bude pro oba celky zajisté hodně důležitý.

Bordeaux a Liverpool jsou ve skupině B jednoznačnými kandidáty na postup. A to nejenom proto, že pro Sion je už samotná účast v Evropské lize velkým úspěchem a že Rubin musel hodně bojovat v předkolech, aby se mezi 48 nejlepších mohl dostat. Body z tohoto duelu se ve finále můžou brát jako ty klíčové.

Sion je na domácí scéně zatím na třetím místě a body sbírá především před vlastními fanoušky. Ze čtyř utkání hned třikrát vyhrál, a především díky této statistice se drží na třetím místě tabulky. Je ovšem pravda, že na suverénní první Basilej ztrácí už deset bodů. "Soupeř je jakýsi černý kůň skupiny," myslí si hostující trenér Valerij Čalyj.

Rubin by si měl dát pozor především na útočníka Moussu Konatého, jenž už letos nastřílel pět branek a je v ofenzívě tou nejdůležitější osobu týmu. Spolu s Geoffreym Mujangim Biou, novou posilou ze Standardu Lutych, by mohl utvořit velmi dobrou útočnou dvojici, která by nakonec mohla spoluhráče dotlačit k vysněnému postupu.

Kazaňský klub během dvou až tří sezón ztratil několik důležitých hráčů, takže ostatní z něho takový strach už mít nemusejí. Obzvláště, když se podíváme na jeho cestu do Evropské ligy. V předkolech jak proti rakouskému Sturmu, tak proti makedonskému Rabotnički, nepředvedl nijak oslnivý a přesvědčivý výkon.

Ve Švýcarsku bude každopádně hodně namotivovaný, vždyť v lize porazil nečekaně Lokomotiv Moskva 3:1. "Do určité míry nám to pomohlo zapomenout na předchozí porážky," uvedl záložník Blagoj Georgiev. "Chceme ukázat, že v lize jsme na špatném místě, než jaké si zasloužíme," dodával.

Rubin ještě nedávno vedl trenér Rinat Biljaletdinov, protože však po sedmi ligových kolech zůstal ruský celek dokonce poslední, přišlo na řadu jeho odvolání. "Máme skvělé hráče, trenéry i fanoušky," říkal Georgiev. "Věřím, že tenhle zápas bude pod novým trenérem Čalyjem ten nejlepší, jaký jsme odehráli."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rubin Kazaň (RUS)00000:00
 Liverpool FC (ENG)00000:00
 Girondins Bordeaux (FRA)00000:00
 FC Sion (SUI)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 21:05Liverpool FC - FC Sion
01.10. 21:05Rubin Kazaň - Girondins Bordeaux
22.10. 21:05Liverpool FC - Rubin Kazaň
22.10. 21:05Girondins Bordeaux - FC Sion
05.11. 19:00FC Sion - Girondins Bordeaux
05.11. 19:00Rubin Kazaň - Liverpool FC
26.11. 17:00Rubin Kazaň - FC Sion
26.11. 21:05Liverpool FC - Girondins Bordeaux
10.12. 19:00FC Sion - Liverpool FC
10.12. 19:00Girondins Bordeaux - Rubin Kazaň
Skupina C
FK Qäbälä - PAOK Soluň  (čtvrtek 19:00)
Tenhle zápas by PAOK Soluň rozhodně neměl podcenit. FK Gabala sice účastí v Evropské lize prožívá historicky nejlepší léta své historie, rozhodně si však nechce v základních skupinách utržit ostudu. Domácí prošli všemi předkoly a stejně jako v kvalifikačních zápasech chtějí všem účastníkům co nejvíce zatopit.

Tenhle mančaft v evropských pohárech nikdo nečekal. Už takhle je přítomnost dvou ázerbájdžánských celků včetně Karabachu jedním velkým překvapením v rámci Evropské ligy. Vždyť ještě loni Gabala bez sebemenší šance vypadla v 1. předkole o tuto evropskou soutěž s bosenským Široki Brijeg.

A letos? Dinamo Tbilisi, Čukarički, Apollon Limassol a na závěr mnohem slavnější Panathinaikos se museli sklonit právě před maličkým klubem ze severu Ázerbájdžánu. Sídlí mimochodem v městečku, které čítá necelých třináct tisíc obyvatel. "Budeme hrát svou hru, abychom získali dobrý výsledek," nebojí se soupeře domácí kouč Roman Hryhorčuk.

Ukrajinský lodivod je u týmu od konce roku 2014 a v lize s ním v minulé sezóně získal konečné třetí místo. Generálka na tenhle duel se ovšem jeho mužstvu nevydařila, na půdě Interu Baku podlehlo 1:2. Domácí tak prohráli vůbec poprvé od půlky července, na domácí scéně však tenhle neúspěch jeho aktuální druhou příčku ve finále neohrozil.

PAOK od nové sezóny trénuje chorvatský stratég Igor Tudor, který se na konci sezóny rozloučil se svým tahounem Dimitriosem Salpingidisem, útočné řady však obohatil Dimitar Berbatov, který přišel jako volný hráč z Monaka. "Soudě podle mého odhadu pokračuje nový trenér ve vytvoření dobrého týmu," hodnotil Hryhorčuk.

Gabala se po vyřazení Panathinaikosu ze 4. předkola může stát proti soluňskému družstvu tím pravým katem řeckého klubového fotbalu. "Myslím si, že není rozdíl mezi oběma týmy," myslí si ukrajinský kouč. "Můj tým je lepší, než kdy předtím. Můžeme být hrdí na to, že se doma ještě utkáme proti Borussii a že Karabach přivítá na Tottenham."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - FK Krasnodar  (čtvrtek 19:00)
Jen málo týmů napříč Evropou zanechalo na úvod sezony takový dojem jako Borussia Dortmund. Tradiční klub po příchodu nového kouče Thomase Tuchela válí, v lize dosud neztratil ani bod a celkově má na kontě už devět soutěžních výher v řadě. Pro bývalého lodivoda Mainzu vskutku impozantní začátek. Proti Krasnodaru tak budou domácí jasným favoritem..

Jestliže v žluto-černém fanouškovském táboře existovaly obavy, co přinese éra po Jürgenu Kloppovi, Tuchelova mašina je rozprášila hned v samém zárodku - současný stratég dokonce vstoupil do klubové historie jako nejúspěšnější nový trenér všech dob. Zejména po ofenzivní stránce je Dortmund v excelentní formě, v oněch devíti zápasech nasázel soupeřům úchvatných 34 gólů (!) a ligová generálka na půdě Hannoveru (4:2) svědčí o tom, že je na dnešek maximálně připraven.

Cesta do skupinové fáze Evropské ligy začala pro Borussii ve třetím předkole, rakouský Wolfsberger i norský Odds BK však nepředstavovaly žádnou výraznější překážku. "Vítězné série nejsou samozřejmostí a netrvají věčně. Týmu ale dodávají potřebné sebevědomí, které můžete získat jedině tak, že vyhráváte," pochvaluje si Tuchel. "Euforie se může přehnat, ale my máme velké ambice a neplánujeme polevit."

Krasnodar tak hned na úvod čeká papírově vůbec nejtěžší test. Zbylí soupeři ve skupině C, řecký PAOK a ázerbájdžánský Qäbälä FK, také neplánují být pouze do počtu, momentálně to však vypadá na boj o druhé místo. A v něm by Krasnodar rád uspěl lépe než loni, kdy v evropské premiéře skončil třetí za Evertonem a Wolfsburgem.

S dosavadním průběhem sezony mohou být v ruském klubu spokojeni tak napůl. Postup do skupiny Evropské ligy přes Slovan Bratislava a HJK Helsinky je určitě úspěchem, nicméně Krasnodar byl v těchto zápasech favoritem; v domácí soutěži se mu naopak daří spíše střídavě. Nečekaná výhra 2:0 na půdě Zenitu Petrohrad ukazuje, že umí hrát i s těmi nejlepšími, a sebevědomí dodává i jasný triumf 4:0 v domácí generálce s Dinamem Moskva. Díky několika zbytečným ztrátám se však tým postavený kolem Odila Achmedova, Andrease Granqvista či Ariho Ferreiry musí zatím spokojit s průběžnou šestou příčkou.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund (GER)00000:00
 PAOK Soluň (GRE)00000:00
 FK Krasnodar (RUS)00000:00
 FK Qäbälä (AZE)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 21:05PAOK Soluň - Borussia Dortmund
01.10. 21:05FK Krasnodar - FK Qäbälä
22.10. 17:00FK Qäbälä - Borussia Dortmund
22.10. 21:05PAOK Soluň - FK Krasnodar
05.11. 19:00Borussia Dortmund - FK Qäbälä
05.11. 19:00FK Krasnodar - PAOK Soluň
26.11. 17:00FK Krasnodar - Borussia Dortmund
26.11. 21:05PAOK Soluň - FK Qäbälä
10.12. 19:00Borussia Dortmund - PAOK Soluň
10.12. 19:00FK Qäbälä - FK Krasnodar
Skupina D
FC Midtjylland - Legia Varšava  (čtvrtek 19:00)
Dánský Midtjylland má letos nabitý program a oproti loňskému roku se dokázal dostat alespoň do základní skupiny Evropské ligy. Jednoduché to však vůbec neměl, nyní jeho cílem určitě bude postup do jarní části. Nicméně hned na úvod ho vůbec nečeká lehký protivník, polská Legia Varšava svou kvalitu určitě má a kvalifikací Evropské ligy prošla naprosto suverénně, když dokázala zvítězit ve všech šesti utkáních.

FC Midtjylland narazil ve 2. předkole Evropské ligy na velmi slabého protivníka a gibraltarský Lincoln zdolal v poměru 1:0 a 2:0. V následujícím předkole však nezvládl souboj s kyperským APOELem Nikósie a po úvodní domácí porážce 1:2 mu už nestačila ani venkovní výhra 1:0. V play-off o Evropskou ligu narazil na silný anglický Southampton, po venkovní remíze 1:1 zvítězil doma 1:0 a trochu překvapivě prošel do základní skupiny.

Midtjylland dokázal loni poprvé ve své klubové historii získat mistrovský titul a letos zatím směle kráčí za obhajobou. V osmi zápasech sice hned třikrát remizoval, nicméně dánskou nejvyšší soutěž prozatím vede o tři body před druhou Kodaní. Jeho čtvrteční protivník si na domácí scéně tak suverénně nevede, ve stejném počtu odehraných duelů získal o šest bodů méně a je až čtvrtý, na vedoucí Piast Gliwice ztrácí šest bodů.

Ovšem na evropské scéně se mu daří na jedničku. Nejprve vyřadil rumunské Botosani 1:0 a 3:0, pak si poradil s Kukësi po naprosto stejných výsledcích a v play-off překvapil ukrajinskou Zarju Luhansk, kterou zdolal 3:2 a 1:0. Legia postoupila do základní skupiny Evropské ligy, loni dokonce proklouzla do jarní fáze mezi dvaatřicet nejlepších celků a nakonec vypadla s nizozemským Ajaxem.

V domácím dresu působí český reprezentační obránce Filip Novák, který se k dánskému celku připojil po přestupu z Jablonce. Domácí trenér Jess Thorup očekává vyrovnaný souboj. "Legia je doslova pohárovým výběrem, má mnoho zkušeností a v důležitých momentech umí zabrat. Kvalitativně je na tom stejně jako my, šance na vítězství jsou podle mého názoru padesát na padesát. Nacházíme se ve velmi těžké skupině a pokud chceme myslet na postup, tak musíme jednoznačně zvítězit," řekl na pravou míru.

Jeho protějšek norského původu Henning Berg má podobný názor a věří, že právě jeho tým udělá důležitý krok k postupu. "Je to pochopitelně úvodní utkání a to určitě rozhodovat nebude, ovšem v těžké skupině s belgickými Bruggami a italskou Neapolí potřebujeme bodovat. Midtjylland pracuje koncepčně, má velmi dobrou defenzívu a jeho rychlý brejk je opravdu hodně nebezpečný, musíme být na pozoru po celých devadesát minut."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SSC Neapol - Club Bruggy  (čtvrtek 19:00)
Italská Neapol zažívá přechodovou fázi, která se zatím vůbec nevyvíjí podle představ vedení a fanoušků. Další šanci ukázat pravý potenciál mají hráči trenéra Maurizia Sarriho proti belgickým Bruggám, které v poslední době také příliš nezáří.

Nejeden fanoušek Neapole zřejmě není spokojen s tím, jak se jeho milovaný celek prezentuje. Na poli Serie A se Neapoli nedaří herně ani výsledkově, klub se trápí a přechodová fáze zatím neplodí takové ovoce, jaké by si pod Vesuvem představovali. Vše začalo odchodem trenéra Beníteze, který byl často pod palbou kritiky. Nápravu věcí měl zajistit trenér Maurizio Sarri, jenž odváděl skvělé výsledky s provinčním Empoli.

V toskánském klubu sklízel obdiv za ofenzivní styl s množstvím kombinací a skálopevnou defenzívou. Něco podobného by rád přenesl i do Neapole, která se po letech mamutích nákupů vydala trochu jiným směrem. Nakoupila mladé hráče, povětšinou Italy či hráče, kteří již v Itálii dlouho působí. Přišel Allan, Mirko Valdifiori, Elseid Hysaj, Vlad Chiriches nebo Pepe Reina. Papírově Partenopei jistě posílily, ale výsledky se zatím nedostavují.

V prvním kole nového ročníku Neapol senzačně prohrála se Sassuolem poměrem 2:1 a tehdy ještě herní projev zůstal daleko za očekáváním. V dalších dvou kolech se opakoval prakticky totožný scénář. Neapol hrála mnohem lépe a vždy se jí podařilo vstřelit dvě branky, jenže zmatkovala a dvě branky pokaždé také dostala. Suma sumárum, herní projev Neapole dostává určitou tvář, ale na tři body se ještě tým trenéra Sarriho nikdy nezmohl. Pokaždé za to může nedůslednost a lehké odpadnutí v závěru utkání.

Nad stavem současné Neapole se zamýšlel žurnalista Niccoló Ceccarini, který v rozhovoru pro Radio CRC zmínil: "Neapol se pod odchodu trenéra Beníteze odhodlala pro poněkud jiný styl. Vybrala si mladé a ligou prověřené hráče, kteří možná nemají ve světě takový zvuk, ale měly by vytvořit skvělou partu. V létě vedení nepřivedlo hráče na to, aby bojovalo o Scudetto, ale snažilo se spíš rozumně doplnit kádr tak, aby byl schopen bojovat o kvalifikaci do Ligy mistrů. To je hlavní cíl současné Neapole."

"Neapol musí zapracovat především na inkasování branek, protože gólů dostává hodně. Přitom nemá špatné obránce, takže chyba zřejmě bude v něčem jiném. Myslím, že nějaká změna se stane v zimním přestupovém období, aby Neapol ještě zpevnila obrannou činnost. Teď bude zajímavé sledovat, jak se hráči postaví k zápasu s týmem z jiné ligy. Bruggy jsou velmi zajímavým týmem, který se nebojí útočit," všímá si Ceccarini.

O tom vypovídá například utkání s Lutychem, ve kterém Bruggy nastřílely svému soupeři sedm branek! Naposledy se jim už ale tak nedařilo Mouscron vyhrál 2:1. Za posledních pět zápasů ve všech soutěžích dohromady vyhrály Bruggy jen jedno jediné utkání. Teď je čeká soupeř, proti kterému ještě nikdy nenastoupily. Ačkoli od sebe oba týmy dělí 1400 kilometrů, Neapol by mohla čerpat informace o belgickém fotbale z první ruky - od Belgičana Driese Mertense.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.60 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)00000:00
 Club Bruggy (BEL)00000:00
 Legia Varšava (POL)00000:00
 FC Midtjylland (DEN)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 21:05Legia Varšava - SSC Neapol
01.10. 21:05Club Bruggy - FC Midtjylland
22.10. 21:05Legia Varšava - Club Bruggy
22.10. 21:05FC Midtjylland - SSC Neapol
05.11. 19:00SSC Neapol - FC Midtjylland
05.11. 19:00Club Bruggy - Legia Varšava
26.11. 21:05Legia Varšava - FC Midtjylland
26.11. 21:05Club Bruggy - SSC Neapol
10.12. 19:00SSC Neapol - Legia Varšava
10.12. 19:00FC Midtjylland - Club Bruggy
Skupina E
Rapid Vídeň - Villarreal CF  (čtvrtek 19:00)
Rapid Vídeň nemá španělské celky příliš v lásce. Když se proti španělskému týmu dočkal výhry naposledy, psal se rok 1968. Teď se tým trenéra Zorana Barišiće musí postavit celku, který plánuje minimálně postup ze skupiny.

Dlouhých 47 let čeká Rapid Vídeň na to, až přemůže nějaký tým ze španělské La Ligy. Další šanci má nyní, protože jeho dalším soupeřem je Villarreal. S tímto celkem se vídeňský tým ještě nikdy v rámci oficiálních zápasů nesetkal. Právě španělský celek je horkým favoritem na postup ze skupiny, ve které se nachází ještě Minsk a Plzeň.

Villarreal zabral a s obměněným kádrem se vrhl znovu do dalšího ročníku Primera Division. Přestavba kádru se týkala především útoku, který téměř kompletně odešel a byl nahrazen novou krví. A tato změna se poměrně vydařila, neboť útočná dvojice Cédric Bakambu a Roberto Soldado střílí jednu branku za druhou. Tým trenéra Marcelina možná v prvním kole jen remizoval s Realem Betis, ale od té doby se mnoho změnilo.

Přišel Soldado a sním přišly i góly. Barcelonskému Espanyolu Ponorka nasázela tři, v minulém kole si vedla stejně. Tři branky dostala Granada a znovu se prosadila i další letní akvizice akambu. Fotbal ve španělském podání mu prostě sedí, což dokazuje skvělou osobní statistikou tří branek ve stejném počtu utkání. Více než vítanou posilou byl zkušený španělský střelec Roberto Soldado, který ukončil angažmá v Anglii a vrátil se vlasti.

Zkušený zakončovatel se s médii podělil o svůj názor na další utkání v Evropské lize i o predikci, kam až může Villarreal v soutěži dojít. "Je skvělé, že jsme se dostali alespoň do Evropské ligy, protože když hrajete evropské poháry, vždycky tým roste daleko lépe a rychleji. Je tam plno týmů s velkou kvalitou, různým herním pojetím a stylem. Poznáte nové kraje, odlišné způsoby a všechno vám může něco dát. Důležitý pro celý náš tým je především fakt, že každý hráč dostává šanci, další minuty a je vždycky připraven."

"To, co každý chce, je hrát co nejvíc zápasů. To je jasné a normální. Musíme ale dodržovat určité schéma a rozložení sil. Máme kádr dostatečně široký a kvalitní, abychom to zvládli. Důležitým úkolem pro každého z nás je být stoprocentně připraven na další zápas. Pokud budeme proměňovat dostatek šancí, můžeme dojít hodně daleko. Doufám, že celý Villarreal bude pracovat na sto procent, abychom se podívali dál než jen do skupiny," přeje si zkušený forvard.

Rapid má za sebou v rakouské Bundeslize už osm kol, ale poslední dobou se mu příliš nedaří. V pátém kole remizoval, naposledy si připsal dvě porážky. Od Mattersburgu dostal celkem čtyři branky, v Altachu prohrál o dvě. Přesto je zatím na druhém místě o bod za vedoucím týmem Admira Wacker Mödling. Rapid čerpá především z domácí formy, protože na domácí půdě neprohrál už sedm zápasů v evropských pohárech.

Villarreal v minulé sezoně pouze ve skupinách nastřílel celkem impozantních 15 branek. Teď má ve svém středu dalšího obávaného střelce, takže bude chtít tuto statistiku ještě vylepšit. Rapid má co napravovat, protože v předchozích čtyřech pokusech se nedostal ze základní skupiny ani jednou.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.50 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Dinamo Minsk  (čtvrtek 19:00)
Plzeňští hráči ve čtvrtek zahájí úvodní fázi Evropské ligy domácím utkáním s Dinamem Minsk. Český mistr by proti papírovému outsiderovi skupiny E rád prodloužil čtyřzápasovou vítěznou šňůru pod novým trenérem Karlem Krejčím.

Plzeň, která s Krejčím na lavičce ani jednou neinkasovala, se do pohárů vrací po roční pauze. Podzimní část Evropské ligy hrála jen v sezoně 2012/13, kdy postoupila z prvního místa a doma porazila i favorizované Atlético Madrid. Vedle Minsku se Viktoria utká ještě s Villarrealem a Rapidem Vídeň.

"Vstup do skupiny je vždy důležitý. Známe sílu soupeře, který dokázal vyřadit Curych a Salcburk, ale s podporou vyprodané Doosan Arény věřím, že nás fanoušci poženou k vítězství," řekl na tiskové konferenci Krejčí.

Plzeň se s jiným běloruským soupeřem střetla dvakrát ve skupině Ligy mistrů v sezoně 2011/12. S Borisovem tehdy Západočeši doma remizovali 1:1 a venku (na stadionu v Minsku) zvítězili 1:0. Oba tehdejší zápasy odchytal za BATE současný brankář Dinama Alexandr Gutor.

"Já jsem proti Borisovu nehrál, ještě jsem nebyl v Plzni. Ale na domácím utkání jsem se byl podívat jako fanoušek. Hodně mě tenkrát ten tým překvapil, mají jiné finanční možnosti a je to vidět podle toho, jací jsou tam hráči. Dinamo je kvalitou určitě hodně podobné právě Borisovu," konstatoval kapitán Václav Procházka.

Zatímco Viktoria v nedělní generálce deklasovala Příbram 4:0, Minsk jen remizoval 0:0 na hřišti Granitu Mikaševiči. Dinamo, které na jaře vedl současný trenér Slavie a bývalý kouč Plzně Dušan Uhrin mladší, je v domácí soutěži druhé. Sedminásobný běloruský šampion do skupiny EL došel až z druhého předkola a v play off vyřadil na penalty favorizovaný Salcburk. Asi největší hvězdou týmu je černohorský reprezentační útočník Fatos Bečiraj.

"Viděli jsme na videu pět jejich zápasů. Z toho jsme vypozorovali, že spoléhají na propracovanou defenzivu, z níž po zisku míče jdou do rychlých protiútoků. Největší nebezpečí představují jejich čtyři ofenzivní hráči, hlavně střelec z Černé Hory," upozornil Krejčí.

V domácí sestavě by měl znovu nastoupit i obránce David Limberský, který minulý týden v opilosti boural, za což přišel o kapitánskou pásku a dostal vysokou pokutu. Reprezentační bek pak vstřelil v Příbrami dva góly, ale za oslavu své první trefy si vysloužil další velkou kritiku. "Já bych se dnes nechtěl bavit přímo o sestavě, ale David prokazuje v zápasech dobrou formu a je připraven do sestavy," řekl plzeňský kouč.

Čtvrteční utkání ve Štruncových sadech začne v 19:00 pod vedením rumunských rozhodčích v čele s Mariusem Avramem. Přímý přenos vysílá televizní stanice Nova Sport 1.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Baránek, Procházka, Limberský - Hrošovský, Vaněk - Kopic, Hořava, Kovařík - Ďuriš
Dinamo Minsk - pravděpodobná sestava:
Gutor - Běgunov, Politević, Bangura, Vitus - Neacsa, Voronkov, Korytko, Adamović - Bečiraj, Rassadkin
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)00000:00
 Viktoria Plzeň (CZE)00000:00
 Rapid Vídeň (AUT)00000:00
 Dinamo Minsk (BLR)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 21:05Villarreal CF - Viktoria Plzeň
01.10. 21:05Dinamo Minsk - Rapid Vídeň
22.10. 21:05Villarreal CF - Dinamo Minsk
22.10. 21:05Rapid Vídeň - Viktoria Plzeň
05.11. 19:00Viktoria Plzeň - Rapid Vídeň
05.11. 19:00Dinamo Minsk - Villarreal CF
26.11. 17:00Dinamo Minsk - Viktoria Plzeň
26.11. 21:05Villarreal CF - Rapid Vídeň
10.12. 19:00Viktoria Plzeň - Villarreal CF
10.12. 19:00Rapid Vídeň - Dinamo Minsk
Skupina F
Slovan Liberec - SC Braga  (čtvrtek 19:00)
Liberečtí se po roční odmlce a celkově potřetí představí v základní skupině pohárů a hned na úvod mohou splatit devět let starý dluh. V 1. kole Evropské ligy přivítají portugalskou Bragu, s níž v listopadu 2006 utrpěli jeden ze svých dvou nejvyšších debaklů na evropské scéně 0:4. Ve čtvrtek mohou portugalskému soupeři prohru vrátit, žádný pamětník tehdejšího duelu už ale v jejich kádru není.

Severočeši hlavně chtějí dobře rozjet skupinu F, v níž narazí ještě na francouzského favorita Marseille a nizozemský Groningen. Do vyřazovací fáze postoupí první dva týmy a Slovan by rád navázal na předminulou sezonu, kdy prošel do jarních vyřazovacích bojů.

"Přesně bych to k té cestě před dvěma lety přirovnal. Ti soupeři jsou typologicky podobní, v čemž by mohla být naše šance. Budeme o postup bojovat," řekl kapitán David Pavelka.

Úvodní duel s finalistou soutěže z roku 2011 bude velmi důležitý, možná i klíčový. "Outsideři určitě nejsme, protože hrajeme doma. Čeká nás výborný celek na úrovni top týmů, ale myslím, že jsme i v domácí soutěži i v předkolech ukázali, že jsme na našem stadionu silní, a to chceme potvrdit," řekl na předzápasové tiskové konferenci trenér Jindřich Trpišovský.

Slovan pod jeho vedením v úvodu sezony září. Prohrál jen Superpohár v Plzni a od té doby je deset zápasů neporažen. V předkolech vyhrál proti Hapoelu Kirjat Šmona a Hajduku Split všechny čtyři zápasy a inkasoval jediný gól. "Je pohoda, ať už psychická nebo herní, čehož samozřejmě budeme chtít využít," řekl Pavelka.

Braga naopak zasáhne rovnou do základní skupiny, v sezoně zatím hraje průměrně. Oba venkovní zápasy portugalské ligy prohrála 0:1, naposledy v Estorilu, přes který Liberec postoupil v předminulé sezoně Evropské ligy. "Braga se ale dlouho pohybuje na evropské scéně, má zkušenosti. Budeme muset odvést stoprocentní výkon, abychom uspěli," prohlásil Pavelka.

Braga, která dvakrát hrála základní skupinu Ligy mistrů, má v kádru řadu Brazilců. Na aktuální soupisce pro Evropskou ligu jich figuruje devět. "Očekávám od nich proto hodně technický a kombinační fotbal. Je to západní škola, takže to bude vyspělý tým. My se ale musíme snažit hrát svůj fotbal," uvedl stoper Lukáš Pokorný.

"Čeká nás tým, který bude silný na míči, zároveň je až netypicky pro ně disciplinovaný. Soupeř právě bude možná těžší i o to, že nemá takové jméno, ale přitom ve svém kádru má hráče, který tuším Manchesteru dával tři góly. Slabiny jsme sice objevili, ale chceme se soustředit na naši hru. I když to bude velmi náročné, chceme, aby se hrálo podle našich not," dodal Trpišovský.

Duel začne na stadionu U Nisy v 19:00, přímý přenos vysílá Nova Sport 2.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Soungole, Pavelka - Bartl, Shala, Šural - Bakoš
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Kricjuk - Carneiro, Boly, Pinto, Goiano - Santos, Vukčević, Mauro, Alan Silva - Fonte, Crislan
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Groningen - Olympique Marseille  (čtvrtek 19:00)
Výkony Groningenu v nové sezoně jsou zatím jako den a noc: doma se svěřencům Erwina van der Looie daří náramně, venku se trápí. Totéž se nicméně dá říct i od Marseille pod vedením nového kouče Míchela. Jejich debutový vzájemný zápas ve skupině F Evropské ligy proto sice možná má papírového favorita ve francouzském týmu, ve skutečnosti ale slibuje vyrovnanou podívanou..

Nečekaný odchod Marcela Bielsy po prvním kole (v němž Les Phocéens prohráli doma s Caen) uvrhl fanoušky do hluboké deprese, nyní, zhruba o měsíc později, je však nálada v marseilleském táboře veskrze pozitivní. Míchel si totiž kromě své know-how přinesl na Riviéru i nakažlivě optimistický přístup, jak bylo jasně vidět po poslední pohodlné domácí výhře 4:1 s Bastií. Olympique už dříve při jeho premiéře rozstříleli Troyes 6:0.

"Co se mi líbilo? Všechno!," vyjádřil se entuziasticky španělský kouč. "Výkon mého týmu mě naplnil hrdostí. Když vidím své svěřence hrát takto, musím jim poděkovat. Myslím, že máme kvalitu k tomu, abychom mohli být úspěšní i na tom nejvyšším levelu. Bastia možná nepatří k nejsilnějším soupeřům, ale my zápas jasně kontrolovali, což se nám v Guingampu (0:2) nedařilo."

Zároveň však existují indicie, že pro Míchela bude letos stěžejní zejména domácí soutěž a návrat do Ligy mistrů, což by mohlo znamenat menší soustředění na Evropskou ligu. "Proti Groningenu udělám čtyři nebo pět změn," potvrdil ostatně hned na tiskové konferenci po Bastii. Dá se ale očekávat, že mladý stoper Karim Rekik si svoje místo udrží. Jako jediný hráč v hostujícím kádru má totiž bohaté zkušenosti s nizozemským fotbalem, loni s PSV dokonce vyhrál titul.

Groningen potřebuje z vlastního stadionu udělat nedobytnou pevnost, aby měl v těžké skupině s Olympique, Bragou a Libercem vůbec šanci na postup; v domácí soutěži zatím před vlastními fanoušky dominuje, ve třech zápasech ztratil pouze úvodní remízou Twente, kdežto na cestách stále čeká na první bod i vstřelený gól. Marseille je sice jednoznačně těžším protivníkem než Excelsior nebo Heerenveen, vzpomínky na její poslední evropskou sezonu (ostudných 0 bodů ve skupině Ligy mistrů před dvěma lety) i celkově špatná venkovní forma však vlévají nizozemským fanouškům optimismus do žil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.75 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Marseille (FRA)00000:00
 SC Braga (POR)00000:00
 Slovan Liberec (CZE)00000:00
 FC Groningen (NED)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 21:05SC Braga - FC Groningen
01.10. 21:05Olympique Marseille - Slovan Liberec
22.10. 21:05SC Braga - Olympique Marseille
22.10. 21:05Slovan Liberec - FC Groningen
05.11. 19:00FC Groningen - Slovan Liberec
05.11. 19:00Olympique Marseille - SC Braga
26.11. 21:05SC Braga - Slovan Liberec
26.11. 21:05Olympique Marseille - FC Groningen
10.12. 19:00FC Groningen - SC Braga
10.12. 19:00Slovan Liberec - Olympique Marseille
Skupina G
Dněpr Dněpropetrovsk - SS Lazio  (čtvrtek 21:05)
Lazio se nedostalo do Ligy mistrů, když skončilo těsně pod vrcholem. Nyní mu zbývá soustředit se na Evropskou ligu, ve které jej ale na úvod vyzve poměrně dobrý soupeř. Poslední týdny se Dněpru velmi daří.

Lazio dlouho usilovalo o Ligu mistrů. V předkole proti Bayeru Leverkusen si navíc dokázalo zajistit výhru, jenže odveta mu nevyšla. A od té doby se tým jen zhoršoval. Po debaklu od německého soupeře na jeho půdě se Laziu nepodařilo zvednout se ani v Serii A, takže utrpělo další ostudný debakl. Chievo Verona se zrovna vezlo na vysoké vlně a nadělilo překvapenému celku z Věčného města čtyři branky.

V tu dobu Lazio srážela rovněž absence hrotového útočníka, protože Miroslav Klose se zranil. A stejně na tom byl i muž, který jej měl nahradit - Filip Djordjević. Hra Lazia proto postrádala osobnost, která by byla schopná zakončovat jeho nápadité akce. S trochou nadsázky se spasitelem stal Alessandro Matri, jenž do Věčného města zavítal z AC Milán. A jeho přítomnost se hned projevila. V minulém utkání se Lazio dlouho trápilo a nemohlo přijít na skulinu v obraně Udinese. Než přišel Matri.

Zkušený útočník nejprve proměnil první šanci po nahrávce od Andersona a následně okradl o míč váhajícího obránce, čímž zvýšil na 2:0 pro svůj celek. Debut, který se Matrimu již tradičně velmi vydařil. Jeho výkonu si povšiml také respektovaný Giorgio Venturin, někdejší opora římského celku. Na adresu Matriho Venturin poznamenal: "Má hodně zkušeností a umí proměnit i šance, které se jiným zdají neproměnitelné. Především útok bez něj vypadal bezzubý, ale s Matrim na hrotu získává větší vážnost i schopnost se prosadit z více situací."

Teď Lazio čeká velmi náročný soupeř a Venturin si sílu Dněpru uvědomuje: "Myslím, že Lazio má všechny předpoklady pro to, aby došlo v Evropské lize hodně daleko. Je to sice mladý tým, ale má velký potenciál a hráče, kteří jsou hladoví po úspěchu. Zůstali všichni hráči, kteří tvořili kostru týmu v minulé sezoně. Sice mne trochu mrzí, že se Lazio nedostalo do Ligy mistrů, ale také Evropská liga má co nabídnout a bude velmi zajímavé sledovat, kam Biancocelesti dojdou. Dněpr je celek, který musí být respektován, což ukázal už v minulém ročníku," dodal Venturin.

A má pravdu, neboť Dněpr došel v minulém roce až do finále, kde narazil na svého přemožitele - španělskou Sevillu. Po celou dobu se prezentoval velmi vyváženými výkony se svědomitou defenzívou, silovou střední linií a nebezpečným útokem. To by mohlo představovat pro Lazio problémem. Navíc římskému celku chybí několik zraněných hráčů. Po dlouhé době jsme sice viděli v bráně Federica Marchettiho, ale zraněni jsou Lucas Biglia, stoper De Vrij a oba zmínění útočníci Klose i Djordjević.

Dněpr je ve své domácí soutěži už mnohem dál než Lazio, má za sebou již sedm odehraných kol. V nich nasbíral čtyři výhry, jednu porážku a dvě remízy. To mu stačí na třetí místo. Ze tří bodů se radoval i minule, když si poradil s domácím Záporožím a svou generálku na Lazio dokonale ovládl. Nastřílel svému sokovi čtyři branky, o něž se podělili Selezňov, Rotan a Edmar. Z jeho kádru ale odešly dvě ofenzivní hvězdy - Konopljanka a Kalinić. Jak si Ukrajinci povedou bez nich?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - Rosenborg BK  (čtvrtek 21:05)
Fanoušci, kteří loni sledovali boje napříč Evropskou ligou, si Galtierovo Saint-Étienne pamatují jako nudného, defenzivně orientovaného sběratele remíz. Podle přísného kouče je jedním z hlavních letošních cílů se této nálepky konečně zbavit. Ve skupině s Rosenborgem, Laziem a Dněprem mají prý Les Verts bojovat o postup..

Jejich úvodní domácí duel s Rosenborgem však většina pozorovatelů vnímá jako symbolický boj o třetí místo. Málo platné, karty jsou v tomto případě rozdány jasně: loňský finalista z Ukrajiny a římský velkoklub plní role favoritů, Saint-Étienne je v této společnosti alespoň papírově o krok pozadu. Těsný postup z předkola, v němž Galtierův tým jen tak tak přetlačil obskurního moldavského soupeře Milsami Orhei, v tomto ohledu také příliš nepomohl.

"Necítím žádné uspokojení nebo hrdost, spíše obavy o náš progres," prohlásil kritický kouč po odvetné upachtěné výhře 1:0. Trochu tvrdá slova, nicméně pokud doma jen tak tak přetlačíte moldavského nováčka, nejde o zrovna ideální vizitku. Zvláště pro tým, který v součtu posledních tří sezon nasbíral v Ligue 1 třetí nejvyšší počet bodů a láme v tomto směru vlastní historické rekordy.

"Evropské zápasy nám poskytnou šanci dále se vyvíjet. Náš tým se stále omlazuje a pro nové hráče se teď otevírá možnost okusit špičkový fotbal. Musíme se ale adaptovat rychle. Naším primárním cílem je postoupit ze skupiny, což se nám loni nepovedlo. Evropská liga je velmi prestižní soutěž, musíme na sobě hodně zapracovat," uvědomuje si Galtier.

Od doby, kdy pronášel tato slova, nicméně uplynulo několik týdnů - a během nich se Les Verts hodně zlepšili. Může za to do značné míry příchod mladého playmakera Valentina Eysserice a s tím související přechod na plynulejší, ofenzivnější systém 4-2-3-1. Dnes proti tradičnímu norskému velkoklubu by tak domácí měli minimálně diktovat tempo a kontrolovat obraz hry. V lize vyhráli už třikrát v řadě a působí mnohem lepším dojmem než na začátku sezony.

Jediné předchozí vzájemné utkání na Guichardu - zápas ve skupině tehdejšího Poháru UEFA na podzim 2008 - vyhráli domácí 3:0. Od té doby se však situace v obou klubech hodně změnila. Rosenborg už dávno nepatří mezi širší evropskou elitu, loni dokonce ani neopanoval domácí soutěž (skončil druhý za Molde). Letos je však situace jiná, po 23 odehraných zápasech trondheimský tým jasně vede (s jedenáctibodovým náskokem!) a v předkole EL vyřadil silnou Steauu Bukurešť. Tradičně silnou domácí obranu prověří hlavně vytáhlý forvard Alexander Søderlund, autor 21 letošních gólů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)00000:00
 SS Lazio (ITA)00000:00
 AS Saint-Étienne (FRA)00000:00
 Rosenborg BK (NOR)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 19:00SS Lazio - AS Saint-Étienne
01.10. 19:00Rosenborg BK - Dněpr Dněpropetrovsk
22.10. 19:00SS Lazio - Rosenborg BK
22.10. 19:00Dněpr Dněpropetrovsk - AS Saint-Étienne
05.11. 21:05AS Saint-Étienne - Dněpr Dněpropetrovsk
05.11. 21:05Rosenborg BK - SS Lazio
26.11. 19:00SS Lazio - Dněpr Dněpropetrovsk
26.11. 19:00Rosenborg BK - AS Saint-Étienne
10.12. 21:05AS Saint-Étienne - SS Lazio
10.12. 21:05Dněpr Dněpropetrovsk - Rosenborg BK
Skupina H
Sporting CP - Lokomotiv Moskva  (čtvrtek 21:05)
Jeden z nejzajímavějších zápasů prvního kola skupinové fáze Evropské ligy uvidí diváci v Lisabonu, kam přijíždí Lokomotiv Moskva. Hosté sice začali sezonu ve velkém stylu, domácí Sporting ale v pohárech na Alvalade zásadně neprohrává..

Evropská bilance Lvů na vlastním stadionu je skutečně impozantní: v posledních 21 zápasech zde padli jedinkrát, proti Chelsea. Pokud tuto statistiku zúžíme pouze na Evropskou ligu, jsou na tom lisabonští dokonce ještě lépe. Ve skutečnosti to jsou totiž právě oni, kdo drží aktuální rekord pro nejvyšší počet domácích výher v EL v řadě: 20. To už je pro Lokomotiv opravdu slušná výzva.

Ne že by se jí svěřenci Igora Čerevčenka měli obávat. Sporting už má sice na kontě portugalský Superpohár, v lize se dělí o první příčku s Portem a naposledy získal velecenné tři body na půdě Ria Ave, také moskevský tým ale zahájil nový ročník více než dobře a až víkendová prohra 1:3 v Kazani jej připravila o dosavadní neporazitelnost. I přesto to ale stále stačí k průběžnému druhému místu za suverénním CSKA.

Mimochodem, právě CSKA je tím, kdo vyřadil svěřence Jorgeho Jesúse z finálního předkola Ligy mistrů; střet s Lokomotivem proto domácí mohou vnímat i jako druhou šanci zdolat ruského protivníka. Proti těm se jim ostatně tradičně nedaří. Tyto dva konkrétní kluby se oficiálně potkávají vůbec poprvé, Sporting ale z dosavadních sedmi duelů s Rusy vyhrál jediný, a to právě letos doma proti CSKA (následně v odvetě padl 1:3). Naopak mezi porážky patří i neúspěch z finále tehdejšího Poháru UEFA v roce 2005. Opět proti CSKA.

Čerevčenko sice uznává kvality soupeře, výzvy se ale nebojí. "Náš protivník má velice silnou ofenzivu," podotýká; to je pod Jesúsem ostatně jeden z průvodních znaků každého jeho týmu. I dnes se tak fanoušci mohou těšit na útočné rozestavení 4-4-2 (4-2-4), i když bez suspendovaného Joaa Mária. "My ale víme, kde leží jeho slabiny, a jsme připraveni je využít," pokračuje hostující kouč.

Vzápětí ještě vysekl Portugalcům velkou poklonu, když prohlásil, že ve dvojzápase s CSKA letos zkrátka rozhodovalo štěstí; postoupit do Ligy mistrů prý klidně mohl právě Sporting. Obránce Vedran Ćorluka pak svého šéfa doplnil: "Bude to těžký zápas, Sporting hodně respektujeme. Nemáme ale strach, ani náznakem nepřemýšlíme nad tím, že bychom mohli prohrát. Neděláme si iluze, že je rozstřílíme o tři nebo čtyři branky, ale věříme, že výsledek bude na naší straně."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.20 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Skënderbeu Korça - Beşiktaş JK  (čtvrtek 21:05)
Po mnoha letech se albánský fotbal dočkal velkého fotbalového klubového úspěchu. Nejen reprezentace dělá v rámci kvalifikace na EURO 2016 dobré jméno své země. Skënderbeu Korcë se dokonce pralo o účast v Lize mistrů, nakonec ovšem vzalo za své Evropskou ligu. A v základních skupinách prožije premiéru proti Besiktasi.

Klub z malého městečka, počtem obyvatel nepřesahující sto tisíc, který je pojmenovaný po slavném albánském hrdinovi Skanderbegovi, je vůbec prvním albánským celkem v základní fázi Evropské ligy. Pochopitelně že v konkurenci svého aktuálního soupeře Besiktase, Lokomotivu Moskva a Sportingu je jednoznačným outsiderem.

Dá se říci, je jakýkoli pozitivní výsledek bude pro Skënderbeu velkým úspěchem. "Vím, co nás čeká. Nemohu vám slíbit, jestli celý tým bude pohromadě, ale budeme hrát svou hru tak, abychom ubojovali slušný výsledek," říkal kouč Mirel Josa po výhře v ligovém klání na půdě Tërbuni, po němž si jeho mužstvo upevnilo první místo tabulky.

Turecký celek bude v utkání jasným favoritem. Fotbalově, finančně nebo kádrem je přece jenom trošku jinde než jeho soupeř. Na domácí scéně se zatím drží na třetím místě, ze čtyř zápasů ztratil jen s Trabzonsporem zhruba před třemi týdny. Něco jiného než vítězství z albánské půdy by se ve finále mohlo Besiktasi vymstít.

Tou největší hvězdou Besiktase je v současné chvíli forvard Mario Gómez, nová posila z Fiorentiny, který o víkendu proti Istanbulu Basaksehir skóroval hned dvakrát. "Důležité je, že jsme vyhráli," říkal. "Jsem tu šťastný. Hráli jsme dobře a také jsme na dobré cestě. A budeme v tomhle trendu pokračovat i nadále."

Hostující trenér Senol Günes je zatím se začátkem sezóny spokojený. A to včetně výkonů Gómeze, který o víkendu zaznamenal své první branky v novém dresu: "Každý hráč by měl podporovat svého spoluhráče. S Gómezem je náš tým silnější. V budoucnu bychom měli být lepší a lepší na všech pozicích."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 4.75 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP (POR)00000:00
 Beşiktaş JK (TUR)00000:00
 Lokomotiv Moskva (RUS)00000:00
 Skënderbeu Korça (ALB)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 19:00Lokomotiv Moskva - Skënderbeu Korça
01.10. 19:00Beşiktaş JK - Sporting CP
22.10. 19:00Lokomotiv Moskva - Beşiktaş JK
22.10. 19:00Sporting CP - Skënderbeu Korça
05.11. 21:05Skënderbeu Korça - Sporting CP
05.11. 21:05Beşiktaş JK - Lokomotiv Moskva
26.11. 19:00Lokomotiv Moskva - Sporting CP
26.11. 19:00Beşiktaş JK - Skënderbeu Korça
10.12. 21:05Skënderbeu Korça - Lokomotiv Moskva
10.12. 21:05Sporting CP - Beşiktaş JK
Skupina I
ACF Fiorentina - FC Basilej  (čtvrtek 21:05)
Domácí Fiorentina chce navázat na dobrou práci v Serii A a pod novým trenérem úřadovat také v Evropské lize. V prvním kole ji čeká Basilej, celek důvěrně známý trenéru Sousovi. Zkušený stratég totiž před letním příchodem do Fiorentiny vedl právě Basilej, takže svého soupeře bude velmi dobře znát.

Trenéra Paula Sousu čeká hodně pikantní duel. Hned v prvním kole základních skupin Evropské ligy čeká jeho Fiorentinu tým, která ještě nedávno Sousa vedl. Basilej se stala mistrem ligy především právě díky Paulu Sousovi, za což si ho vedení Violy vyhlédlo jako schopného trenéra a ideální náhradu místo odvolaného oblíbence fanoušků Vincenza Montelly. A Sousa nakonec novou výzvu přijal. To ještě netušil, že se s Basilejí velmi brzy utká.

Sousa zatím odvádí v toskánské metropoli skvělé služby a mezi fanoušky si rychle získal podporu a lásku stejně jako v případě hráčů. Hned v prvním kole čekal Sousu a spol. velmi náročný soupeř, když do Florencie přijel nově posílený a ambiciózní AC Milán. Fiorentina však předvedla nebojácný výkon a nakonec vyhrála. V dalším kole nastal menší výpadek, kvůli kterému podlehla dravému FC Turín, ale v minulém kole se vše vrátilo do tříbodových kolejí.

Byly to sice nervy, ale přeci jen se Fiorentina dočkala výhry, když se jako jediný po hodině hry prosadil Khouma Babacar. Vedle něj od začátku nastoupil i nově uzdravený Giuseppe Rossi, který by měl patřit k oporám toskánského celku. Velkou posilou do útoku je také Nikola Kalinić, který v zápase nastoupil až ke konci, aby byl plně připraven pro duel s Basilejí. V minulém klání dostal červenou kartu Milan Badelj, ale ta se na Evropskou ligu nevztahuje.

Fiorentina se ubírá zajímavým směrem a svým stylem hry si získává mnohé příznivce. Její stav okomentoval i zkušený trenér Marcello Lippi, kterému se zatím projev i strategie Violy zamlouvá. "Překvapuje mne, jak rychle si trenér Sousa podmanil hráče i fanoušky. Je velmi charismatický, přesně ví, co chce a jak toho dosáhnout. Má zajímavý projev, umí s hráči otevřeně mluvit a motivovat je. Přivedl si hráče, kteří se hodí do jeho systému. Trochu mi to připomíná "střídání stráží" u Juventusu Turín, když Conteho nahradil Allegri."

"Nepřišly sice žádné vyložené hvězdy, které by měly světové renomé, ale hráči, kteří se hodí do systému a jsou to bojovníci. Líbí se mi směr, jakým se Fiorentina ubírá. Navíc se jí vrátil i Pepito Rossi, což je skvělý a rozdílový hráč. Uvidíme, jak si povede po zranění, ale zatím to vypadá, že je dostatečně silný. Je dynamický, rychlý a má cit pro zakončení. Je hbitý a velmi dobře napadá rozehrávku soupeře. Zapadá do Fiorentiny a je hráčem, který umí rozhodovat zápasy. Rozhodně se na něj těším," dodal Lippi.

Basilej si v minulém kole vedla poměrně dobře, když vyhrála nad Saint-Gallenem 2:1. Potvrdila tím dobrou formu a zůstala na prvním místě švýcarské elitní ligy s náskokem sedmi bodů na své nejbližší pronásledovatele. Basilej se přes léto hodně změnila a přišlo několik nových tváří. Kromě trenéra Urse Fischera dorazili Jean-Paul Boëtius, Birkir Bjarnason, Zdravko Kuzmanović a Marc Janko. Marco Streller, který ukončil v létě kariéru, se včera přidal k vedení celku jako muž zodpovědný za marketing a mladíky, takže jedna z ikonických postav klubu zůstává spojena s týmem. Dokáže Sousa najít recept na své někdejší svěřence?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lech Poznań - CF Os Belenenses  (čtvrtek 21:05)
Polský Lech Poznań bude v úvodním zápase Evropské ligy považován za mírného favorita na vítězství, v domácím prostředí totiž přivítá portugalské Belenenses a to zatím neprožívá nijak úspěšnou sezónu. Lech se letos představil v předkole Ligy mistrů, kde nejprve dvakrát porazil bosenské Sarajevo 2:0 a 1:0, ve 3. předkole však nedokázal přehrát švýcarskou Basilej, se kterou prohrál oba duely v poměru 0:1 a 1:3.

Oba dva soupeři ze třetího předkola se potkají znovu, ve skupině I se kromě čtvrtečních protivníků nachází právě silná Basilej a největší favorit skupiny, italská Fiorentina. Lech se v play-off o Evropskou ligu utkal s maďarským Videotonem a v tomto souboji jasně dominoval, když dokázal zvítězit 3:0 a 1:0. Belenenses prošlo přes dvě předkola Evropské ligy a prezentuje se hlavně kvalitní defenzivní hrou.

Nejprve přešlo přes švédský IFK Goteborg (2:1 a 0:0), následně v závěrečném předkole vsítilo jediný gól v obou dvou zápasech a postoupilo tedy do základní skupiny. Ani jednomu celku se nijak výrazně nedaří v domácí soutěži. Lech je na tom přímo hrůzostrašně, v osmi zápasech získal pouhé čtyři body a nachází se na patnácté sestupové pozici, v minulých čtyřech ligových zápasech nezískal ani bod.

Portugalský celek ve čtyřech dosavadních kolech ani jednou nevyhrál a naposledy s favorizovanou Benficou dokonce utrpěl ostudný debakl 0:6, v lize mu patří šestnácté místo z osmnácti účastníků s pouhými třemi body. Podle médií se začíná výrazně kývat židle pod trenérem Sá Pintem a pokud nedokáže ve čtvrtek zdolat Lech, tak si podle všeho bude muset hledat nové angažmá.

Ricardo Sá Pinto nabádá své svěřence, aby co nejrychleji zapomněli na víkendový neúspěch. "Byla to těžká porážka, ale nás určitě nerozhodí. V evropských pohárech se nám daří a proti polskému protivníkovi chceme hrát s čistými hlavami, základem úspěchu by měla být pevně defenzíva," řekl dvaačtyřicetiletý kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)00000:00
 ACF Fiorentina (ITA)00000:00
 Lech Poznań (POL)00000:00
 CF Os Belenenses (POR)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 19:00FC Basilej - Lech Poznań
01.10. 19:00CF Os Belenenses - ACF Fiorentina
22.10. 19:00FC Basilej - CF Os Belenenses
22.10. 19:00ACF Fiorentina - Lech Poznań
05.11. 21:05Lech Poznań - ACF Fiorentina
05.11. 21:05CF Os Belenenses - FC Basilej
26.11. 19:00FC Basilej - ACF Fiorentina
26.11. 19:00CF Os Belenenses - Lech Poznań
10.12. 21:05Lech Poznań - FC Basilej
10.12. 21:05ACF Fiorentina - CF Os Belenenses
Skupina J
RSC Anderlecht - AS Monaco  (čtvrtek 21:05)
Na první pohled to vypadá spíše jako utkání Ligy mistrů. Jak domácí Anderlecht, tak hostující Monaco patří mezi velmi ambiciózní týmy, jejichž cílem je hrát nejlepší evropskou klubovou soutěž; letos jim to sice svorně nevyšlo, pokusí se však alespoň zabojovat o postup z nepříjemné skupiny J.

Anderlecht sice má v lize slušnou formu, neprohrál tři zápasy a stejně dlouhou dobu drží i čisté konto, dnes nicméně bude bojovat i s jednou nepříjemnou okolností: na francouzské soupeře mu to zkrátka nejde. Konkrétně proti Monaku bude hrát oficiálně vůbec poprvé, nicméně jinak posledních pět soků z Ligue 1 porazit nedokázal.

Jedním z těchto zápasů byl i domácí duel s PSG dva roky zpátky; tehdy Pařížané v Lize mistrů vykradli Brusel jasně 5:0. Horší domácí porážku Anderlecht v Evropě nikdy nezažil. A jelikož Monaco naopak vítězně ovládlo tři ze čtyř dosavadních duelů proti Belgičanům, je statistika v tomto ohledu převážena na jeho stranu.

Kouč Besnik Hasi před ligovou generálkou proti Genku nabádal své svěřence k soustředěnosti a zdůrazňoval důležitost nadcházejícího týdne; konečná remíza 0:0 ho sice nepotěšila, herně nicméně favorit dominoval a potvrdil solidní start do letošní sezony. Bruselští přišli v létě o dva důležité hráče, které svorně přilákal Newcastle (Aleksandar Mitroviće doprovodil na jeho cestě přes La Manche i Chancel Mbemba), leč jejich cíle zůstávají nezměněny.

Jedním z nich je i výrazně zlepšit evropská představení před domácím publikem. Diváci na Constant Vanden Stock Stadium už skoro ani neví, jaké je to slavit triumf v mezinárodním zápase: z posledních osmi pokusů tento pocit zažili jedinkrát, naopak hned šestkrát se radoval soupeř. Na druhou stranu se ještě nikdy nestalo, že by Anderlecht nepostoupil ze skupiny Evropské ligy (či dříve Poháru UEFA).

Monaco letos vyřadilo ve 3. předkole Ligy mistrů Young Boys Bern po suverénních výhrách 3:1 a 4:0, poté ale narazilo na Valencii a i přes vyrovnaný boj nakonec o gól vypadlo. Loňský čtvrtfinalista milionářské soutěže se tak letos bude muset spokojit pouze s druhořadou scénou, i když zrovna skupina s Anderlechtem a Tottenhamem příliš prostoru pro odpočinek nenabízí.

"Naším cílem je hrát dobrý fotbal, ale není to jednoduché," prohlásil kouč Leonardo Jardim s ohledem na proměnlivé výkony klubu jak v domácí lize, tak v předkole LM. Na vině je obrovská hráčská přestavba, která v knížecím klubu v létě proběhla: ze základní sestavy zmizeli Geoffrey Kondogbia, Layvin Kurzawa, Yannick Ferreira-Carrasco i Anthony Martial, nově se naopak na Stade Louis II objevila celá řada talentovaných mladíků. Na Jardimovi je nyní poskládat z nich fungující tým.

"Tito mladí hráči přišli často z menších klubů, kde nejsou tak zvyklí nastupovat pod tlakem. Naší prací je jim v tomto ohledu pomoci a zajistit jejich progres," dodal uznávaný Portugalec, který stále postrádá zraněného kapitána Toulalana, Dirara a Héldera Costu. Naopak návrat po měsíci slaví Joao Moutinho, pro nějž může být dnešní zápas jubilejním 100. v evropských pohárech.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 21:05)
Proti Tottenhamu se v prvním zápase skupiny J Evropské ligy postaví exotický soupeř. Na White Hart Lane dorazí mistr ze 4000 kilometrů vzdáleného Ázerbájdžánu Qarabağ Ağdam. Spurs jsou pochopitelně jasným favoritem, v předkolech evropských pohárů však Qarabağ prokázal, že umí překvapit.

Tottenham Hotspur nevstoupil do nového ročníku Premier League zrovna úspěšně. Tým vedený Mauriciem Pochettinem čekal na první výhru dlouhá čtyři kola a až tuto neděli získal londýnský celek premiérové tři body za výhru 1:0 na hřišti Sunderlandu. Spurs trápí hlavně koncovka, vždyť dohromady zaznamenali v prvních pěti kolech pouhé čtyři branky, což zatím stačí pouze na 12. místo tabulky.

Pátý celek loňského ročníku Premier League se do Evropské ligy probojoval přímo a letos načíná už svou dvaadvacátou sezónu v evropských pohárech. Vloni se Kohouti dostali do základní skupiny EL přes předkolo s AEL Limassol. Poté dokázali společně s Besiktasem postoupit ze skupiny C i do jarní fáze, kde však vypadli s Fiorentinou.

Pro letošní ročník nemají na White Hart Lane malé cíle. "Očekávám od Tottenhamu, svých spoluhráčů i sám od sebe více. Potřebujeme dokráčet v Evropské lize co nejdále, je to prestižní soutěž. Máme velké ambice, takže naším jediným cílem musí být vítězství. Výhra v Evropské lize rovněž znamená přímou kvalifikaci do dalšího ročníku Ligy mistrů, nyní se ale soustředíme jen na příští zápas," uvedl na tiskové konferenci domácí gólman Hugo Lloris.

Přestože Qarabağ není na evropské scéně zdaleka tak známý jako jeho nadcházející soupeř, oplývají jeho fotbalisté poměrně dosti evropskými zkušenostmi. Za dvojnásobného mistra Ázerbájdžánu z posledních dvou sezón hraje například Rashad Sadygov, jenž plní roli kapitána ve svém klubu i v ázerbájdžánské reprezentaci. Sadygov nasbíral už 65 startů na evropské úrovni, což je více než kterýkoli ze současných hráčů Tottenhamu.

K dalším oporám klubu sídlícího do roku 1993 v hlavním městě Baku patří také gólman Ibrahim Sehic, díky jehož umění obdržel Qarabağ pouhou jednu branku v šesti letošních kvalifikačních utkáních. V dresu hostí bude připravena i trojice ostřílených brazilských fotbalistů v čele s nejlepším střelcem týmu Richardem Almeidou. Ten se trefil v obou klíčových zápasech v posledním předkole Evropské ligy s Young Boys Bern.

Domácí manažer Pochettino nemůže nasadit hned čtveřici hráčů. Zraněné Eriksena, Dembeleho a Bentaleba, kteří nemohli nastoupit již proti Sunderlandu, doplnil po víkendu i Ryan Mason, jenž si nešťastně poranil koleno při střelbě vítězného gólu. Zápas začíná ve 21:05, hlavním sudím bude Švýcar Adrien Jaccottet.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)00000:00
 RSC Anderlecht (BEL)00000:00
 AS Monaco (FRA)00000:00
 Qarabağ Ağdam (AZE)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 19:00Qarabağ Ağdam - RSC Anderlecht
01.10. 19:00AS Monaco - Tottenham Hotspur
22.10. 19:00RSC Anderlecht - Tottenham Hotspur
22.10. 19:00AS Monaco - Qarabağ Ağdam
05.11. 17:00Qarabağ Ağdam - AS Monaco
05.11. 21:05Tottenham Hotspur - RSC Anderlecht
26.11. 19:00AS Monaco - RSC Anderlecht
26.11. 19:00Qarabağ Ağdam - Tottenham Hotspur
10.12. 21:05Tottenham Hotspur - AS Monaco
10.12. 21:05RSC Anderlecht - Qarabağ Ağdam
Skupina K
APOEL Nikósie - Schalke 04  (čtvrtek 21:05)
Nová éra v Schalke zatím přináší smíšené výsledky, kouč André Breitenreiter je však před zahájením evropské pohárové sezony optimistou. Omlazení Königsblauen už nyní pod jeho vedením předvádějí mnohem atraktivnější výkony než dříve za vlády Roberta Di Mattea či Jense Kellera a dnes to chtějí potvrdit v těžkém zápase na Kypru..

APOEL nicméně rozhodně nepatří k lehkým protivníkům. Největší kyperský klub ještě loni nastupoval v základní skupině Ligy mistrů a totéž se očekávalo i letos, když mu los ve finálním předkole určil za soupeře kazašskou Astanu. Kypřané však nejprve prohráli na půdě soupeře a následně doma pouze remizovali 1:1, což znamenalo jednak konec nadějí na milionářskou soutěž, jednak vyhazov pro kouče Domingose Pacienciu.

Otěže týmu převzal Temuri Kecbaja a uvedl se vysokou ligovou výhrou 6:2 nad provinčním AEP Pafos, dnes jej však čeká mnohem náročnější konkurence. APOEL bude bojovat i proti statistice, která říká, že Schalke ještě s kyperským týmem nikdy neprohrálo - dokonce je proti reprezentantům středomořského ostrova úspěšnější venku než doma. Výjezdy na Kypr zatím přinesly dvě výhry a celkem devět nastřílených branek.

Přidejte k tomu další fakta - jako že APOEL porazil německého protivníka jedinkrát ze čtrnácti pokusů (dvanáct proher) nebo že před vlastními fanoušky v Evropě čeká na výhru už šest zápasů - a výsledek je jasný: Schalke bude dnes velkým papírovým favoritem. Přestože od dob, kdy se naposledy představilo v pohárech a slavně triumfovalo 4:3 na jaře v Madridu, se v klubu mnohé změnilo.

Königsblauen zvládli ligovou generálku, když před vlastním publikem porazili vzpurný Mainz 2:1, a jejich kouč očekává, že tento úspěch hráče jaksepatří nakopne. "Připomněli jsme si, jak vlastně chceme hrát," prohlásil. "Na Kypru chceme ukázat vysokou kvalitu a zápal do hry. Kromě pozitivního výsledku pro Schalke bojujeme také za celý německý fotbal a jeho pověst v Evropě."

Dnešní zápas může představovat velký návrat zkušeného stopera Benedikta Höwedese, který se zranil v závěru loňské sezony a vynechal celou přípravu i dosavadní soutěžní program. "Dělá velký progres," uvedl Breitenreiter na adresu světového šampiona, který už se zapojil do plného tréninku. "Ještě není stoprocentně fit, ale to je při takto dlouhé absenci normální. Uvidíme, jestli bude moci hrát. Je skvělé mít ho zpět v týmu, je to vynikající hráč a ukázkový lídr."

Na adresu nadcházejícího protivníka bývalý kouč Paderbornu uvedl, že očekává agresivní zápas. "APOEL poslední dobou často měnil trenéry, může ale překvapit," varoval Breitenreiter, načež se vyjádřil i k očekávaným tropickým teplotám, které na Kypru stále panují. "Musíme se jednoduše přizpůsobit. Dané podmínky akceptujeme, nemáme jinou možnost. Jsem přesvědčen, že ze sebe vydáme vše," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 3.60 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Asteras Tripolis - Sparta Praha  (čtvrtek 21:05)
Jen kousek od antické Sparty vstoupí ve čtvrtek fotbalisté pražské Sparty do základní skupiny Evropské ligy. Tým trenéra Zdeňka Ščasného se od 21:05 představí na hřišti Asterasu Tripolis. Poprvé nastoupí proti jinému řeckému celku, než je Panathinaikos, se kterým se v pohárech utkal celkem šestkrát.

Sparta na zápasy v Řecku nemá nejlepší vzpomínky, protože tam prohrála všechny tři dosavadní duely. S Panathinaikosem má bilanci jedné výhry a pěti porážek, tentokrát ji však nečeká soupeř takového kalibru. Asteras sice v minulém ročníku řecké ligy obsadil čtvrté místo, ve třech kolech nové sezony ale jen jednou vyhrál.

"Viděli jsme je ve všech zápasech a hrají stylem, se kterým se v české lize moc nesetkáváme," řekl asistent trenéra Sparty Stanislav Hejkal. "Agresivně napadají ve sprintu, v pěti, šesti hráčích a nenechají soupeře rozehrát. Připravovali jsme se na to, tak doufám, že budeme nebezpečnější než jejich dosavadní soupeři," dodal.

Sparta do Tripolisu, který leží jen 60 km od starověké Sparty, odletěla bez zraněného záložníka Váchy a vykartovaného náhradníka Breznaníka, ale na křídlech ligové neporazitelnosti. Minimálně střeleckou formu má i v evropských pohárech, kde ve čtyřech zápasech v předkolech proti CSKA Moskva a Thunu dala deset gólů a inkasoval devět branek.

"Chceme to ustálit, nechceme dostávat tolik branek. Už v Jablonci jsme dostali jen jednu z penalty," uvedl Hejkal. "Proti Moskvě jsme mohli jen překvapit, proti Thunu na nás ležela psychická bariéra, protože jsme museli. A to se hraje trochu jinak. Věřím, že když už jsme ve skupině, tak to z nás spadne a bude to vidět," prohlásil.

Do dobře známých míst se vrací Ščasný, který v Řecku trénoval. V sezoně 2002/2003 působil v OFI Kréta a v ročníku 2004/2005 zamířil do Panathinaikosu, kde se stal prvním českým koučem na lavičce zahraničního klubu v Lize mistrů. Ve skupině tehdy obsadil třetí místo, když aténský celek dovedl mimo jiné ke dvěma remízám s Arsenalem. "Je znát, že v Řecku působil. Volají mu trenéři, kamarádi i hráči a je vidět, že se na zápas hodně těší," řekl Hejkal.

V Řecku působil z kádru Sparty také kapitán David Lafata, který v sezoně 2005/2006 odehrál devět zápasů za Xanthi. Českou stopu má i soupiska Tripolisu, protože záložník Elini Dimutsos se před čtyřmi lety krátce objevil v Mladé Boleslavi, kde nastoupil k dvanácti utkáním. Jednou si zahrál i proti Spartě a prohrál 1:2.
Asteras Tripolis - pravděpodobná sestava:
Košický - Lluy, Goian, Alloco, Jannulis - Mazza, Dimutsos, Bertoglio, Iglesias, Funtas - Jannu.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Holek, Costa, Hybš - Frýdek, Matějovský, Dočkal, Hušbauer, Mareček, L. Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)00000:00
 APOEL Nikósie (CYP)00000:00
 Sparta Praha (CZE)00000:00
 Asteras Tripolis (GRE)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 19:00Schalke 04 - Asteras Tripolis
01.10. 19:00Sparta Praha - APOEL Nikósie
22.10. 19:00Schalke 04 - Sparta Praha
22.10. 19:00APOEL Nikósie - Asteras Tripolis
05.11. 21:05Asteras Tripolis - APOEL Nikósie
05.11. 21:05Sparta Praha - Schalke 04
26.11. 19:00Schalke 04 - APOEL Nikósie
26.11. 19:00Sparta Praha - Asteras Tripolis
10.12. 21:05Asteras Tripolis - Schalke 04
10.12. 21:05APOEL Nikósie - Sparta Praha
Skupina L
FK Partizan - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté srbského Partizanu jsou posledním zástupcem své země v evropských pohárech a rozhodně nechtějí hrát v základní skupině druhé housle. Partizan byl velmi blízko postupu mezi dvaatřicet nejlepších týmů Evropy, když v play-off o Ligu mistrů prohrál velmi těsně s běloruským celkem BATE Borisov. Nizozemský Alkmaar bude považován za mírného favorita, ovšem v bouřlivém prostředí ho čeká velmi náročný úkol.

Partizan se v tuto chvíli na domácí scéně nachází až na čtvrtém místě a po devíti kolech rozhodně nemůže být spokojen. Doposud získal patnáct bodů a na vedoucí Crvenu Zvezdu ztrácí již osm bodů. Ani Alkmaar na tom není v lize úplně nejlépe. V úvodních čtyřech zápasech ani jednou nezvítězil a vybojoval pouhé dva body, teprve naposledy uspěl na půdě De Graafschapu a s pěti body je třináctý.

Alkmaar celkem snadno přešel ve 3. předkole Evropské ligy přes Istanbul Başakşehir po výsledcích 2:1 a 2:0, následně měl velké problémy s rumunskou Astrou. Na její půdě i přes vedení 2:0 nakonec prohrál 2:3, v následné domácí odvetě s ní hrál dlouhou dobu bez branek a postoupil až po dvou gólech v závěrečné desetiminutovce. Kouč AZ John van den Brom se ve čtvrtečním utkání opět nemůže spolehnout na Oritze kvůli poraněnému kolenu.

"Po reprezentační pauze jsme pochopitelně dostali nový impuls, ovšem nyní nás čeká opravdu těžký duel. Partizan sice na první pohled nemá tak kvalitní kádr, nicméně disponuje fantastickými fanoušky a za obrovské podpory dokáže dělat zázraky. Neměl daleko do Ligy mistrů a já očekávám vyrovnaný duel, soupeř by měl hrát lehce defenzivněji. Má skvěle secvičené standardní situace a my musíme být obezřetní po celých 90 minut," řekl trenér Alkmaaru.

Domácí stratég Zoran Milinkovič věří, že jeho svěřenci mohou soupeře porazit. "Alkmaar je velmi kvalitní tým, který pravidelně postupuje do jarních bojů. Jeho útok je nesmírně silný, dokáže přecházet na útočnou polovinu rychle po křídlech a umí proměňovat nabídnuté příležitosti. Pokud chceme uspět, tak musíme hrát trpělivě a odvést stoprocentní práci," uvedl s velkým odhodláním kouč Partizanu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - FC Augsburg  (čtvrtek 21:05)
Augsburg se dostal poprvé v historii do Evropské ligy a hned na úvod jej čeká výlet do Bilbaa. Tamní Athletic je neúspěšným finalistou roku 2012 a rád by se této metě alespoň přiblížil.

Athletic je v poměrně nezáviděníhodné situaci. Na první pohled odehraje utkání jako jasný favorit, ale na ten druhý - vlastně neví, co má od soupeře čekat. Augsburg je totiž v evropských pohárech naprostým nováčkem bez zkušeností. Oba kluby od sebe dělí celkem 1200 kilometrů. Speciální utkání čeká brankáře Augsburgu Marwina Hitze, který den po zápase oslaví své 28. narozeniny. Bude mít co slavit?

Vlastně ani jednomu z týmů se v poslední době příliš nedaří. Athletic vyhrál po třech zápasech La Ligy jen jedno jediné utkání. Hned na úvod přivítal Barcelonu a prohrál o jednu branku. Eibar už byl k soupeři štědřejší a nadělil mu dvě branky. V minulém kole se ale Athleticu začalo dařit a připsal si první body. Na San Mamés vyhrál poměrem 3:1 a dvě branky si připsal zkušený útočník Aritz Aduriz.

Jednou z klíčových postav týmu je obránce Aymeric Laporte, kterého má v hledáčku celá řada evropských velkoklubů. Laporte nejenže o odchodu z Bilbaa nepřemýšlí, ale rovnou s ním chce dokráčet v Evropské lize dost daleko. V rozhovoru pro deník AS stoper sdělil: "Když začínáme jakoukoli soutěž, ať už je to liga, Evropská liga či pohár, vždycky chceme dojít dost daleko. Před třemi lety jsme se dostali do finále a chceme to napodobit. Doufáme, že budeme dost dobří, abychom se dostali třeba až do finále."

"Augsburg skončil ve své lize pátý, což je v Německu dost náročný počin. Nesmíme ho podcenit, i když na první pohled nemá žádné zkušenosti a mohl by být snadnou kořistí. Mohou si vytvářet šance a být pro nás dost nebezpeční. Jsme jasní favorité a to s sebou nese určité závazky. Hrajeme v jedné z nejlepších soutěží na světě, patříme k těm lepším týmům v ní a to znamená, že od nás naši fanoušci i veřejnost něco očekávají. Nesmíme je zklamat a doufáme, že se nám podaří už první utkání," přeje si mladý stoper Laporte.

Ani hostující Augsburg neoplývá kdovíjakou formou. Má za sebou čtyři zápasy, ale vyhrát nedokázal ani jednou. Připsal si pouze bod za remízu s Frankfurtem. V minulém kole narazil na nejtěžšího soupeře v celé lize, když změřil síly s mnichovským Bayernem. Nevedl si ale vůbec špatně, navíc šel díky Essweinově trefě do vedení! Nakonec však prohrál poměrem 1:2. Povede se mu lépe na půdě Evropské ligy?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.90 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Athletic Bilbao (ESP)00000:00
 AZ Alkmaar (NED)00000:00
 FC Augsburg (GER)00000:00
 FK Partizan (SRB)00000:00
Zbývající zápasy
01.10. 19:00AZ Alkmaar - Athletic Bilbao
01.10. 19:00FC Augsburg - FK Partizan
22.10. 19:00AZ Alkmaar - FC Augsburg
22.10. 19:00FK Partizan - Athletic Bilbao
05.11. 21:05Athletic Bilbao - FK Partizan
05.11. 21:05FC Augsburg - AZ Alkmaar
26.11. 19:00AZ Alkmaar - FK Partizan
26.11. 19:00FC Augsburg - Athletic Bilbao
10.12. 21:05Athletic Bilbao - AZ Alkmaar
10.12. 21:05FK Partizan - FC Augsburg

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (154)

Přidat komentář
FCSL

1. pro výhru Slovanu

Reagovat
8lampard8

když už, tak výhru pro všechny české týmy v EL

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oli9

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Makelele

Ako to vyzera s fantou? Bude tiez odklad? Alebo zaciname dnes?

Reagovat
Coutinho10

pokud myslis ofiko, tak to nwm, ale nedivil bych se

jinak v seznamovsky je este 21 volnejch mist...tak pro zajemce tady je link http://fantasy.sport.cz/evropskaliga/mini_leagues/7346

Reagovat
Makelele

Ta funguje tak, ze kazde kolo vyberas novy tim?

Reagovat
Coutinho10

jj presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

Letošní ročník je docela zajímavej.

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidime, je to preci jen soutez kterou spousta klubu ani nechce hrat.. O to vetsi sance pro trpasliky

Reagovat
smazaný uživatel

postupy:

A - Fener, Celtic

B - Kazan, Sion

C - BVB, PAOK

D - SSCN, Legia

E - Villarreal, Plzen

F - Marseille, Liberec

G - Dnepr, ASSE

H - Sporting, Besiktas

I - Fiorentina, Basilej

J - Monaco, Tottenham

K - Sparta, APOEL

L - Bilbao, Augsburg

Reagovat
smazaný uživatel

A - Boj o druhe postupove misto mezi Celticem a Ajaxem,Fener je pro me tutovka.

B - Liverpool a Bordeaux,přesně naopak.

C - souhlasím,tam není o čem

D - Neapol a Bruggy,i když další 2 tymy taky nebudou jen do počtu

E - souhlas,i když Rapid přišel o střelce,stejně bude zlobit.

F - Marseille a jeden z te trojice,tady se absolutne netroufam říct.

G - Lazio a Dněpr - ale za mě asi nejvyrovnanějši skupina,kde můžou postoupit všichni 4.

H - souhlas

I - souhlas

J - souhlas

K - Schalke a Sparta

L - druhá taková skupina,kde mohou postouoit všichni 4. Asi ale pujdou dal Bilbao a Alkmaar.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nějak koukám, že tam máš víceméně samý favority skupin na postupy. To je v EL blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi mám,ale napriklad žepostoupí Sion,to je odvazne tvrzeni,i kdyz mam vsazeno ze dnes neprohraje. Apoel těži z jedny povedeny sezony,diky ktery ma koeficient. Bude až 4. . St.Etienne samozrejme postouoit muze,Kazaň taky,Augsburg uplne bez problemu. Ale napriklad že ze skupiny I postoupi nekdo jinej nez Fio a Basel,tak to je podle me blbost.

Reagovat
Mr.Mike

A-Fenerbahce, Ajax

B-Liverpool, Bordeaux

C-Dortmund, PAOK

D-Neapol, Bruggy

E-Villarreal, Plzeň

F-OM, Braga

G-Lazio, ASSE

H-Sporting, Besiktas

I-Fiorentina, Basilej

J-Tottenham, Monaco

K-Schalke, Sparta

L-Bilbao, Alkmaar

Reagovat
smazaný uživatel

nemusel ses s tim takhle srat. stacilo napsat, ze podle tebe postoupi vzdy favorite, coz je samo realne pekna blbost

Reagovat
smazaný uživatel

Kromě ASSE souhlasím se vším.

Reagovat
smazaný uživatel

Muj tip:

Asteras - Sparta - padne 4 a více golu

Lech Poznaň - Belenenses - remíza v poločase

Etienne - Rosenborg - remíza

Dněpropetrovsk - Lazio - padne 4 a více golů

Anderlecht - Monaco - v 1. poločase padne max. 1 gol

Qabala - Paok - padne 3 a vícegolů

Sion - Kazaň - neprohra domácích

Liberec - Braga - padnou max. 2 goly

Plzeň - Minsk - výhra Plzně alspoň o 2 goly

Rapid - Villareal - padnou alspoň 4 goly

Bude ze mě boháč.

Reagovat
Herry31

Když budeš krást, podvádět a ubližovat, tak asi určitě.

Reagovat
Spasitel

Predávaj radšej drogy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Povíme si večer.

Reagovat
smazaný uživatel

uz budes mit nakoupeno? bych se stavil teda no

Reagovat
smazaný uživatel

Hele,včera mi tiket nevyšel jen o zkurvenej Borisiv,u kterýho jsem mel že nedá gol. 412 372 korun českých.

Reagovat
smazaný uživatel

me tvoje sazky nezajimaj, staral sem se o ten fet

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel nevedu , nechci být tak vyfetlá palice jako ty Erwine. Ještě bych začal fandit Spartě.

Reagovat
smazaný uživatel

skoda

Reagovat
Hokaido

Škoda

Reagovat
Hokaido

ukaž tiket

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel skončil ihned roztrhanej v koši.

To jsem si zas byl jednou po dlouhý době vsadit do sázkový. To mi to pak vždycky nevyjde o 1 zapas a pak chodim 3 měsíce vsázet jen na PC teď to nebude jinak. Ale na PC mam smůlu,ale dnes to cítim,včera jsem se z toho musel vychlastat,a určitě to bylo znamení z neberls že dnes vyhraju ještě víc, aby jsem byl v "mírném šoku" už den před výhrou aby mi nerupla cévka.

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Hokaido

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

jako Sparta 4 a více za @3.80 je hodně pěkný. I 3 a více za 2.10 je super

Reagovat
olis

pravdepodobna zostava http://www.calcionapoli24.it/thumbs/allegati/large/1442469557_408.jpg

Maggio, Albiol to budu zase nervy cely zapas, Lopez by bol downgrade oproti Allanovi, Jorginho pohodka, snad konecne tri body

Forza Napoli!

Reagovat
fenixLFC

Je tohle správná chvíle pro měření sil s Liverpoolem? Když jste Bordeaux, tak netuším, zda něco takového vůbec existuje."

fans bordeuax musia skakat od radosti

Reagovat
Hurrikane

Celtic Není ten Celtic, co býval pod Neilem

Reagovat
cristiano.K.

vím,že ten zápas bude hrozná sračka,ale docela se těším

Reagovat
Coutinho10

j taky sem zvedavej ale moc nam neverim

Reagovat
avicii

ja uz sa nedokazem tesit

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Spalovač šancí

Lepší soutěž než LM

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Tak slabý tým jako Chelsea v EL není ...

Reagovat
smazaný uživatel

Méně kvalitbější,přesto stále kvalitní. Vyrovnanější - může postoupi de facto kdokoliv. Nejsou tu každý rok ty samé týmy. Účast českých kluků

Reagovat
smazaný uživatel

Kluků asi taky,ale samo sebou jsem měl na mysli klubů.

Reagovat
bayern987

Reagovat
fenixLFC
Reagovat
andycek1

Treba Taliani nadviazať na úspechy z LM Pome Lazio, SSC aj Viola!

Reagovat
smazaný uživatel

predem pisu, ze se nejedna o provokaci, ale normalni dotaz, protoze sem si tady toho vsimnul u vice lidi... - proc fanousci Juventusu prejou napriklad Neapoli, ktera je pro ne naprosto nesmiritelnej rival?

Reagovat
stas87

Mongole,taliani honi Anglicko v koeficiente,tak je asi pochopitelne,ze budu priat svojim,nie?

Reagovat
smazaný uživatel

ne pochopitelne to opravdu neni.. kdyz uz si ty lidi hrajou na velky fanousky nakyho zahranicniho tymu, tak by se tak aspon minimalne meli chovat, kdyz uz se na zapasy dostanou max parkrat za zivot (omolouvam se vyjimkam)

Reagovat
smazaný uživatel

v Neapoli jsem byl a rict tam, ze fandim Juventusu, tak nedopadnu dobre

Reagovat
andycek1

Jo ale TOP 3 a 4 miesto v LM je super. V lige ich neznášam ale v Europe im doprejem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andycek1

Je to snad normalne vidim to aj od fans Barcy k Realu. Fans Bayermu k BVB

Reagovat
smazaný uživatel

"fans"

Reagovat
fenixLFC

to teda nevidis

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
The Krupy

"ktera je pro ne naprosto nesmiritelnej rival?"

medzi rivalov Juve patrí Torino, Inter, AC, niektorí fanúšikovia cítia rivalitu aj s Parmou a Violou.

Reagovat
DelPiero137

Okrem toho ze som fanusik Juve, fandim Talianskej reprezentacii a vsetkym klubom ktore reprezentuju Taliansko. Niekto citi vyslovenu nenavist voci superovi/rivalovi (mozno Inter tam vycnieva z istych dovodov). Mam rad v podstate kazde muzstvo, nemam dovod ich nemat rad. Bez superov by futbal nema zmysel.

Reagovat
Pipo123

Dnes dúfam vo výhru, pravdepodobná zostava Marchetti - Konko, Gentiletti, Hoedt, Radu - Onazi, Parolo - Kishna, Milinkovič, Anderson - Matri FORZA SS

Reagovat
lucius6

btw. Konko ještě žije?

Reagovat
oli9

No dneska radši nevsázím

Reagovat
stas87

Na UEFE nie je tento rok fantasy?Lebo ja tam mam len CL fantasy.

Reagovat
cristiano.K.

http://voyo.nova.cz/product/sport/47245-uefa-evropska-liga-bordeaux-vs-liverpool-ctvrtek-19-00

má s tím někdo zkušenost? zatím čekám už deset minut na potvrzení mailu

Reagovat
cristiano.K.

prvních 7 zdarma s tím,že musím zaplatit 160/měsíc

Reagovat
ZB 07

Nova není lepší radši koukat na kvalitní stream?

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
cristiano.K.

nikdy není jistota,že ho seženeš

Reagovat
Coutinho10

jedina jistota StreamTorrent a streamy od Anguse...vzdy PL a anglicky/skotsky tymy v LM, EL (ale funguje jenom na 32 bit verzi)

Reagovat
ZB 07

No, já jsem to Voyo před nějakou dobou měl a teda žádná sláva..Pokud s tím něco neudělali, tak tam byl občas problém se sekáním danýho videa/přenosu a samozřejmě nemohly chybět ani všudypřítomné reklamy..Zároveň si myslím, že to bude přenos bez komentáře, protože zároveň vysílají další zápasy, ale to si nejsem jistej..

Jinak to tam mělo celkem dobrou kvalitu, akorát je opravdu třeba si to koupit na měsíc, což je při touze vidět jeden nebo dva zápasy celkem zbytečný..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
olis

tak dnes 433 od zaciatku, som zvedavy

NAPOLI: Reina; Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam; David López, Jorginho, Hamsik; Callejon, Higuain, Mertens Panchina: Gabriel, Maggio, Chiriches, Allan, Valdifiori, Gabbiadini, Insigne

BRUGES: Bolat; Meunier; Duarte, Mechele, De Bock; Vazquez, Simons, Vormer; Leandro Pereira, Diaby, Bolingolo-Mbombo Panchina: Bruzzese, De Fauw, Cools, Claudemir, Vanaken, Vossen, Izquierdo

Forza Napoli!

Reagovat
Coutinho10

Liverpool FC ‏@LFC

Confirmed #LFC team v @girondins: Mignolet, Gomez, Toure, Sakho, Moreno, Rossiter, Can, Ibe, Lallana, Coutinho, Origi

Confirmed #LFC subs v @girondins: Bogdan, Firmino, Ings, Brannagan, Randall, Cleary, Chirivella

aspon to je trochu protoceny

Reagovat
Hokaido

zajímavá

Reagovat
Tomanatura

!!FORZA VIOLA!!

Reagovat
stiflerovamama

nejaky stream na LFC ?

Reagovat
olis

Callejooooooon

Reagovat
olis

Drieeeeeeeees

Reagovat
mastakillah

Dries ale José parádně. Dneska si říká o základ

Reagovat
Hokaido

OT: https://www.youtube.com/watch?v=HuAxVfZasUk

čas 1:25, to mi neřikejte. že to není Giroud

Reagovat
olis

Drieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeees

Reagovat
mastakillah

Dries je král ale krásná nahrávka

Reagovat
mastakillah

Kua špatnej smail. Tohle tam melo byt

Reagovat
smazaný uživatel

Leo . Utok Leo , Adrian , Samuel Garcia je strasna nuda .

Reagovat
The Krupy

OT: Hral tu niekto Injustice: Gods Among Us na Androide resp. iose a ak áno, čo na to poviete?

Reagovat
mastakillah

Koulibaly hraje parádně. S naprostým přehledem

Reagovat
olis

to musi byt jasny zaklad, bude top

Reagovat
GEGE

Pekne Napoli

Reagovat
olis

Marekiaroooooooooooooooooo, Dries

Reagovat
mastakillah

Marek ale Dries, klobouček. Znovu a znovu ukazuje, kdo má hrávat. Insigne ho prostě nemůže nikdy posadit

Reagovat
olis

skoda

Reagovat
mastakillah

To měl byt gol. Ten hattrick by si dneska zaslouzil

Reagovat
olis

este da

Reagovat
mastakillah

Koulibaly dneska neprohrál jedinej souboj

Reagovat
Pipo123

LAZIO (4-2-3-1): 22 Marchetti; 29 Konko, 2 Hoedt, 18 Gentiletti, 26 Radu; 16 Parolo, 23 Onazi; 10 Felipe Anderson, 21 Milinkovic-Savic, 88 Kishna; 17 Matri. All: Pioli

Reagovat
olis

no tak Lopez nakoniec tiez

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
Spasitel

Fenerbahce

Reagovat
fenixLFC

ked si tam natahali taky odpad za zenitom ench sa necuduju

Reagovat
Hokaido

Já blb se tý Neapole bál, tak jsem dal jen že dá 2 a víc

Reagovat
mastakillah

Allan José proste musi hrat zaklad, at je jakej chce ty goly proste dava a zapasy odmaká. Trojka Mertens, Gonzalo, José základ. Prvni střídající Gabi

Reagovat
smazaný uživatel

skoda no neskutocna smola . Najtazsi zapas v skupine a Marcelino si rotuje Tie zahodene tutovky zamrzia

Reagovat
smazaný uživatel

dortmund klasika haluzáci

Reagovat
GEGE

Bernardeschi je zas zraneny?

Reagovat
Pipo123

Tie dresy sú neskutočné krásne

Reagovat
lucius6

Reagovat
lucius6

Matrii

Reagovat
Pipo123

Pošli pls nejaký odkaz na zápas

Reagovat
lucius6

zkus tohle: http://starshd.org/channel5.php

dobrá kvalita a vůbec se neseká

Reagovat
Pipo123

Matri škoda, ale skvelá prihrávka od Onaziho

Reagovat
smazaný uživatel

Ja sa na tu Fiorentinu nemozem pozerat ked vidim co tam zase predvadza Borja Valero tak to je 10 bozich trestov ze nikdy nehral v Reale .

Este raz diky Mou za vsetkych Altintopov , Kaka , Essienov , Gagov , Lassov , Sahinov a podobnych tragedov .

Reagovat
smazaný uživatel

SOn ale Lamela

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš to bránění

Reagovat
smazaný uživatel

Alli

Reagovat
Pipo123

Milinkoviččččččččččččččččč

Reagovat
lucius6

GOOOOOOOOOOOOOOOOL

Reagovat
Pipo123

Kishna-Millinkovič paráda

Reagovat
lucius6

Na to, že Dněpr hrál finále EL, tak hrajou docela tužku podle mě, dneska jsme jasně lepší.

Reagovat
Pipo123

Páči sa mi záloha, to 4-2-3-1 nám proste sedí skvele, je škoda že Pioli v úvode ročníka skúšal iné pičoviny a zrovna v kvalifikácii EL, takto hráme viac ofenzívne keď tam je jedno AM, tie krídla aj útočník majú viac priestoru potom. Snad už Pioli zostane pri tomto

Reagovat
lucius6

Super centr, paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Lazio

Reagovat
lucius6

Anderson super akce, škoda toho konce

Reagovat
Pipo123

Zatiaľ pohoda, pošetria sa sily na Neapol a zahrajú si hráči na lavičke, dnes hraje pekne Onazi, snad ešte nestratil ani jednu loptu a založil pár pekných útokov + Hoedt, ten sa už proti Udine ukázal v dobrom svetle a dnes znova super

Reagovat
lucius6

Hoedt- De Vrij to by mohlo být super kombo

Reagovat
Pipo123

Mohlo by to fungovať, hlavne je to lavák a presne takého potrebujeme vedľa De Vrija, je tam priestor aby sa mohol zlepšovať, já osobne som čakal že bude docela horieť už proti Udine, ale hraje fakt dobre, proti Neapolu snad bude v základe

Reagovat
smazaný uživatel

Hoedt sa tak chytil ?

Reagovat
Pipo123

Je skoro ho ešte hodnotiť, protu Udine hral po 1x a hral naozaj dobre, dnes si znova odohraje svoje, uvidíme ako mu to pôjde dalej, ale rád by som ho videl vedľa De Vrija, síce moc skúsenosti nemajú, ale mohla by to byť konečne stopérska dvojica čo by odohrala u nás spolu aspoň 2-3 roky

Reagovat
smazaný uživatel

Sa celkom divim, lebo mal len jednu dobru sezonu ani za 21 nehral...

Ale super, držím mu palce

Celkom sa vám rozrastá tá holandská kolónia Ric je tiež skvelý, však ?

Reagovat
Pipo123

Po technickej stránke je super, asi aj lepší než Anderson, ale moc to berie na seba

Reagovat
smazaný uživatel

No, Holanská škola Sa časom hádam naučí.

Ale teraz si tak pozerám vašu súpisku a on je u vás Patric ? A už aj stihol polčas. Ako mu to šlo ?

Reagovat
Pipo123

Stihol proti Verone ale za stavu 3:0 pre súpera, takže sa už len tak dohrávalo, nevyzeral zle, snažil sa dopredu, ale je tam vidieť ta Barcelonska škola, milión krát radšej prihral než aby skúsil sám po kraji odcentrovať

Reagovat
smazaný uživatel

EL je fakt nuda. Robben mal pravdu.

Reagovat
smazaný uživatel

sám jsi nuda pejzy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Embolo do 5 rokov Top klub

Reagovat
smazaný uživatel

ale fakt že TOP

Reagovat
GEGE

Ten zrovna...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

Milinkovič

Reagovat
DelPiero137

Ten rozhodca vo Folrencii je riadna piii

Cervena z fleku (spravne odpiskana), slapak na Valera bez karty, teraz dva zakroky na penaltu a nic.

Viola si moze z casti aj sama zato, zbytocne, tvrde a idiotske zakroky.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je rozhodca piii alebo si za to mozu sami?

Reagovat
DelPiero137

Je pii za niektore rozhodnuti a Viola sa si tiez moze zato ze neberie 3b.

Reagovat
lucius6

Reagovat
lucius6

Neuvěřitelná chyba obrany....

Reagovat
Pipo123

Co sa stalo ? nepozeral som už koniec

Reagovat
lucius6

úplně hrozná hrubka obrany, po standartce tam měl jeden jejich hráč míč v rohu pokutového území, ale byl v hrozném úhlu, na něm 2 naši hráči, ale on to stejně dokázal posunout na hráče co stál kousek od něj a ten prostě jen poslal centr na druhou stranu pokutového území kde byli 2 hráči soupeře úplně volní a od nás tam nebyl vůbec nikdo, takže vlastně hlavička asi z metru do prázdné branky

Reagovat
Pipo123

Čo už stane sa, mna to ani moc neštve, bod je tiež fajn, ale čo je hlavné tak potešila predvedená hra, navyše prakticky hralo B-cko, Konko, Kishna, Savič, Hoedt, Onazi atd, Postúpiť musíme jednoznačne

Reagovat
Pipo123

Teraz som ten gól videl, takto sa nechať poblázniť, kde bol Radu a Gentiletti ? ved vôbec neboli na svojej ľavej strane

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele