Evropská liga - souhrn prvních zápasů základních skupin

17.09.2015, 20:56, aktualizováno 18.09.2015, 00:10
Komentáře a souhrny
V prvním kole skupinové fáze Evropské ligy z českých zástupců uspěla pouze mistrovská Plzeň doma proti Dinamu Minsk. Dále Neapol rozstřílela Bruggy, Liverpool pouze remizoval v Bordeaux a Marseille suverénně vyloupila Groningen. Později večer se potom za Tottenham blýskl nově příchozí Son Heung-min, Athletic otáčel zápas s Augsburgem a Schalke úřadovalo v Nikósii...
Skupina A

Fenerbahçe SK - Molde FK 1:3

17.09.2015 19:00

Góly: 42. Nani - 36. Tommy Høiland (pen.), 53. Mohamed Elyounoussi, 65. Martin Linnes

Takový start asi v Istanbulu nečekali. Fenerbahce před sezonou mohutně posílilo a vyhlásilo útok na trofeje, místo pohodlného domácího vítězství proti papírovému outsiderovi skupiny však přišel tvrdý políček. Molde v Turecku vyučovalo z efektivity a veze si domů velecennou výhru 3:1..

Že zápas proti úřadujícímu norskému mistrovi nebude žádná procházka růžovým sadem, začali domácí pociťovat hned v úvodních minutách. Sice se jim dařilo alespoň opticky plnit roli favorita, Molde ale pozorně bránilo a nepouštělo je do větších šancí. Až téměř po půlhodině hry se do vápna probil Volkan Sen, svoji akci nicméně zakončil nevyprovokovaným pádem ve vápně. Místo vytoužené penalty se tak hrálo dál a Tuffan dokázal nebezpečně vystřelit, hosté se nicméně ubránili.

Píšťalka rozhodčího nakonec skutečně zazněla, ale na druhé straně. Ve 35. minutě si v pokutovém území Fenerbahce neobratně počínal bránící Nani, nutno ovšem uznat, že tato situace byla posouzena hodně přísně. Ne že by si hosté stěžovali. Tommy Holiand z nařízené desítky předvedl parádního 'Panenku' a otevřel skóre.

Fenerbahce najednou muselo dohánět skóre - s něčím takovým kouč Vítor Pereira určitě nepočítal. Ještě do změny stran se nicméně domácí dočkali. Věci do svých rukou vzal Raúl Meireles, který výtečným pasem našel hříšníka Naniho. Portugalský křídelník následně jakoby nic protančil norskou obrannou zdí a ránou k tyči srovnal na 1:1.

Povzbuzení domácí začali druhé dějství aktivněji a Nani mohl brzy otočit, z dobré pozice ale vypálil mimo. A brzy toho mohl litovat. Molde totiž dnes předvedlo maximálně efektivní výkon, jak hned v 53. minutě potvrdil Mohamed Elyounoussi, když ve vápně převzal chytrý pas od Hoilanda a parádní rybičkou vrátil hostům vedení.

Kdo by čekal, že Fenerbahce zareaguje nějakým výrazným tlakem, byl by hořce zklamán. Domácí působili vyloženě zaskočeným dojmem a mohli potřetí inkasovat z kopačky dnes vynikajícího Hoilanda, který však opřel svoji ránu pouze do tyče. O pár desítek vteřin později však už bylo hotovo. Martin Linnes se se svojí šancí příliš nerozpakoval a uklidil míč nekompromisně k tyči. 1:3.

Autor vítězného gólu Elyounoussi sice ještě v 85. minutě musel předčasně opustit hřiště, to už ale hostům radost nezkazilo. Fenerbahce ve svém úvodním zápase těžce selhalo a v konkurenci Ajaxu a Celtiku bude mít ještě spoustu práce, zatímco Norové mohou začít směle snít o nečekaném postupu..

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Celtic FC 2:2

17.09.2015 19:00

Góly: 24. Viktor Fischer, 84. Lasse Schöne - 8. Nir Bitton, 42. Mikael Lustig

Ajax sice dlouho tahal za kratší provaz, ale nakonec se mu přeci jen povedlo srovnat. Skotský Celtic slině začal, když se prosadil Bitton, ale domácí se nevzdali. První branku vstřelil Fischer, na druhý gól Lustiga odpovídal až sedm minut před koncem Schøne.

Domácí Ajax Amsterdam se chtěl před vlastními fanoušky vytáhnout, ale nečekal jej právě snadný soupeř. Skotský Celtic je zvyklý hrát hodně silový a důrazný fotbal, což byla pro Aja velká zkouška. Domácí nastoupili s osvědčeným Cillessenem v bráně, před ním se skvěla osa Veltman - Fischer - Klaassen a El Ghazi. Za Celtic nastoupila zkušená formace čítající jména jako Gordon, Lustig, Boyata, Brown nebo Forrest s Commonsem.

Kdekdo čekal otevřený fotbal, ale v prvních minutách se nic takového nestalo. K vidění byly opatrné a zdlouhavé rozehrávky. Především na straně nervóznějšího Ajaxu byla vidět nepřesnost. A tak udeřili hosté. Commons zabojoval ve středu hrací plochy o míč a ačkoli měl na sobě pověšeného obránce, přesto dokázal míč rozdělit do strany. Tam se zjevil nabíhající Nir Bitton a krásnou ranou zamířil k tyči - 1:0 pro hosty.

Ajaxu chvíli trvalo, než se dokázal zase koncentrovat a adekvátně odpovědět. Do žádného velkého tlaku se nehnal a spoléhal na překvapivou nahrávku. Ke střele se posléze dostal Younes a brankář Gordon musel zasahovat na poslední chvíli. Ajax začínal zrychlovat hru a vedlo to k první brance domácího týmu. Klaassen potáhl míč po straně, předložil jej na střed Viktoru Fischerovi a mladý ofenzivní klenot Ajaxu se krásnou ranou z hranice vápna prostřelil Gordona!

Kombinací mezi Fischerem a Klaassenem jsme dnes viděli mnoho, ale žádná už se neujala tak dobře, jako ta gólová. Ke slovu se opět dostal i Chris Commons, který pálil poměrně nebezpečně. Zkušeného brankáře Cillessena ale nepřekonal. K zakončení se potom dostal i Griffiths, který zatím nebyl úplně vidět. Jeho rána však postrádala razanci a nemohla tedy brankáře Cillessena překvapit.

Co ho překvapilo zcela určitě, to byl rohový kop od Commonse. Spadl totiž na hlavu Mikaela Lustiga, který přesně zamířil a skóroval! Ajax měl před vlastními fanoušky co dohánět, pokud dnes nechtěl prohrát. Do druhé půle vstoupili domácí lépe. Centr od Gudelje mířil na Veltmana, který jej jen těsně neusměrnil mezi tři tyče. Deset minut po změně stran pálil nadvakrát Forrest, jenže pokaždé mimo. O pouhou minutu později dostal žlutou kartu za ostřejší zákrok Izaguirre.

Po hodině hry s dalším pohotovým zakončením přispěchal Griffits, který však také nenašel recept na brankáře Cillessena. Izaguirre následně předvedl dva fauly, přičemž ten druhý byl naprosto zbytečný. Vzhledem k tomu, že měl zkušený univerzál už žlutou kartu, sestřelení El Ghaziho jej přišlo hodně draho. Dostal totiž druhou žlutou kartu a oslabil svůj tým. O minutu později se na hřiště dostavil Lasse Schøne, který vystřídal Fischera. A bylo to zlaté střídání.

Deset minut před koncem utkání se do velké šance dostal talentovaný střelec Milik, který hlavičkoval z velké blízkosti jen do tyče! Tlak Ajaxu narůstal každým momentem a brankáře Gordona čekaly ještě hodně horké chvíle. Další standardní situace byla výzvou pro Lasse Schøneho, který se postavil k jejímu zahrávání a krásnou ranou poslal míč do sítě! Ajax se nakonec dočkal a po velkém tlaku bere alespoň bod. A to ještě Milik v závěru neproměnil další šanci!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Molde FK (NOR)11003:13
2.AFC Ajax (NED)10102:21
 Celtic FC (SCO)10102:21
4.Fenerbahçe SK (TUR)10011:30
Zbývající zápasy
01.10. 21:05Celtic FC - Fenerbahçe SK
01.10. 21:05Molde FK - AFC Ajax
22.10. 21:05Molde FK - Celtic FC
22.10. 21:05Fenerbahçe SK - AFC Ajax
05.11. 19:00Celtic FC - Molde FK
05.11. 19:00AFC Ajax - Fenerbahçe SK
26.11. 21:05Molde FK - Fenerbahçe SK
26.11. 21:05Celtic FC - AFC Ajax
10.12. 19:00Fenerbahçe SK - Celtic FC
10.12. 19:00AFC Ajax - Molde FK
Skupina B

Girondins Bordeaux - Liverpool FC 1:1

17.09.2015 19:00

Góly: 81. Jussiê - 65. Adam Lallana

Anglická liga nezažila dobrý vstup do evropských pohárů. Po ostudě celků z Manchesteru a selhání Arsenalu se už čtvrtému celku z Premier League v jednom kole nepovedlo zvítězit. Liverpool byl přitom blízko, v Bordeaux od pětašedesáté minuty vedl a sahal po třech bodech. Ty však svěřencům Brendana Rodgerse odepřel deset minut před koncem Jussie.

Francouzský celek si bod rozhodně zasloužil, především v prvním poločase předvedl solidní výkon a byl blíže úvodní brance utkání. Po deseti minutách dostal krásný míč za obranu Rolán, jenže skákavý balón nakonec při pokusu o přehození Mignoleta sblížil pouze s horní sítí.

Těsně nad břevno mířil krátce nato ani Khazri, jemuž na hranici penalty "nabil" Nicolas Maurice-Belay. Největší šanci prvního dějství měli přesto hráči Liverpoolu, jmenovitě Coutinho, jenž o víkendu nehrál vinou karetního trestu. Z nějakých dvaceti metrů se napřáhl a míčem orazítkoval tyčku, jejíž zvonění ukončilo úvodní pětačtyřicetiminutovku.

V té druhé už konečně padaly i branky. Ještě předtím však spálil obrovskou příležitost domácí Maurice-Belay, ke kterému se šťastně odrazil míč na rohu malého vápna. Jeho ránu však skvělý Mignolet kryl, a jelikož Enzo Crivelli inkasoval odražený míč razantně někde do prostoru kolene, stav zůstal nezměněn.

Až do pětašedesáté minuty. Tehdy se dirigentské hůlky chopil uzdravený Adam Lallana, který strávil posledních třicet dní na marodce. Návrat na hřiště však oslavil dokonale. Od levé lajny si to namířil k brance, po cestě nasadil housle nešťastnému Pablovi a přesnou přízemní střelou překonal i brankáře Bordeaux Carrassa - 0:1.

Deset minut na to mohl o výhře Reds rozhodnout střídající Danny Ings, ale ten už gólmana domácích překonat nedokázal. Místo toho se tak dočkalo právě Bordeaux. V jednaosmdesáté minutě si ve vápně zadribloval s míčem Crivelli, Can od něj míč oddělil pouze k dalšímu střídajícímu žolíkovi Jussiemu, jenž byl dokonale pohotový. Svižnou ranou pod břevno nedal Mignoletovi šanci a postaral se o konečný výsledek 1:1.

Více informací k zápasu

FC Sion - Rubin Kazaň 2:1

17.09.2015 19:00

Góly: 11. Moussa Konaté, 82. Moussa Konaté - 65. Maksim Kanunnikov

Sion potvrdil, že před vlastními fanoušky je nesmírně silný a při své premiéře v základních skupinách Evropské ligy dokázal porazit daleko slovutnější Rubin Kazaň. Hosté nakonec nenavázali na víkendové vítězství nad Lokomotivem Moskva, protože si především nedokázali pohlídat útočníka Moussu Konatého.

Senegalský reprezentant ukázal, že ne nadarmo je aktuálně největším tahounem svého týmu. V lize nasázel už pět branek, teď k nim přidal další dvě. Domácí se nejprve po jeho trefě ujali vedení a nakonec devět minut před koncem díky němu získali tři body. Švýcarský celek dokonce vede skupinu B, jelikož Bordeaux remizovalo s Liverpoolem.

Mužstvo Didiera Tholota vstoupilo do utkání, jak nejlépe mohlo. V 11. minutě se střela Edimilsona Fernandese odrazila ke Konatému, který z vyložené pozice nezaváhal a usměrnil balón přesně na bližší tyč. Další šance na řadu přišla až pět minut před poločasem, avšak Konaté ani Carlitos z blízkosti na gólmana Ryžikova nevyzráli.

Po hodině hry měl Sion velké štěstí, že se sudí Ekberg rozhodl udělit Pa Modouovi jen žlutou kartou za faul na Kanunnikova, který se ocital opravdu těsně na hranici šestnáctky a řítil by se sám na bránu. Z následného přímého volného kopu Carlose Eduarda ruský tým nic nevytěžil. Dokázal přesto vyrovnat v v 65. minutě.

Portnjagin převzal dlouhý pas v šestnáctce, a i když míč neudržel na své kopačce, posunul se s trochou štěstí na Kanunnikova, jenž prudkou střelou zamířil na vzdálenější tyčku. Kazani se však remízu udržet nepodařilo. Po dvou neproměněných šancích Carlitose se po přihrávce Edimilsona Fernandese z pravé strany prosadil do prázdné branky Konaté.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Sion (SUI)11002:13
2.Liverpool FC (ENG)10101:11
 Girondins Bordeaux (FRA)10101:11
4.Rubin Kazaň (RUS)10011:20
Zbývající zápasy
01.10. 21:05Rubin Kazaň - Girondins Bordeaux
01.10. 21:05Liverpool FC - FC Sion
22.10. 21:05Liverpool FC - Rubin Kazaň
22.10. 21:05Girondins Bordeaux - FC Sion
05.11. 19:00Rubin Kazaň - Liverpool FC
05.11. 19:00FC Sion - Girondins Bordeaux
26.11. 17:00Rubin Kazaň - FC Sion
26.11. 21:05Liverpool FC - Girondins Bordeaux
10.12. 19:00Girondins Bordeaux - Rubin Kazaň
10.12. 19:00FC Sion - Liverpool FC
Skupina C

FK Qäbälä - PAOK Soluň 0:0

17.09.2015 19:00

Góly: -

Ázerbajdžánská Qäbälä ve svém úvodním zápase základní skupiny Evropské ligy jasně ukázala, že si rozhodně svůj postup zasloužila a s favorizovaným řeckým PAOK Soluň uhrála první bod po bezbrankové remíze. Domácí vynikali skvělou defenzivou a se svým soupeřem sehráli vyrovnanou partii, vytvořili si také několik vyložených příležitostí. Pro řecký celek je bod určitě málo a je to pro něj ztráta.

Domácí sekundovali soupeři i co se týče držení míče, měli ho v sedmačtyřiceti procentech případů. V úvodu zápasu se začalo svižně, nicméně rozehrávka obou výběrů byla velmi nepřesná. V 7. minutě poprvé vystřelil hostující Pelkas, ale jeho pokus byl hodně nepřesný. O úvodní nebezpečnou střelu se postarali domácí o tři minuty později. Z dálky vypálil obránce Ricardinho a gólman Olsen předvedl velmi dobrý zákrok, míč konečky prstů odvrátil na rohový kop.

Po čtvrthodině hry vypálil na druhé straně z přímého volného kopu Rodrigues, ani on mezi tři tyče nezamířil. Ihned na to předvedl tvrdou ránu Vítor a brankář Bezotosnyj musel poprvé v zápase zasahovat. Domácí gólman si ve 20. minutě poradil také s další razantní ranou Rodriguese. O čtyři minuty později zakončoval bleskovou akci PAOK Ricardo Costa, Bezotosnyj si i tentokráte na konto připsal jistý zákrok.

V závěrečné čtvrthodině byli o něco aktivnější domácí. Nejprve mířil těsně vedle Zec, následně Olsen vychytal kapitána Dodôa a v samém závěru nebyl přesný Ricardinho. V úvodní pětiminutovce po změně stran zahrozili hosté hned dvakrát, nicméně Rodrigues do prostoru tří tyčí nemířil a poté Bezotosnyj zneškodnil ránu Saba. PAOK bylo nejblíže vedoucí trefě krátce po hodině hry, avšak Makovu ránu zneškodnil brilantní domácí strážce.

Zhruba dvacet minut před koncem vypálil nezištně Haj a brankář řeckého týmu dokázal míč odvrátit. Ve zbývajícím průběhu měli hosté herně navrch a vyslali na Bezotosnyjho několik pokusů, ani jeden se však mezi tři tyče nevešel. Naopak ve druhé nastavené minutě mohl rozhodnout Antonov, jenže po rohovém kopu netrefil dobře balón v ideální pozici a skóre čtvrtečního utkání se tak již nezměnilo.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - FK Krasnodar 2:1

17.09.2015 19:00

Góly: 45+1. Matthias Ginter, 90+2. Joo-ho Park - 12. Pavel Mamajev

Borussia Dortmund podle očekávání přehrála na domácí půdě ruský Krasnodar, ovšem vítězství 2:1 se nerodilo vůbec lehce. Lídr Bundesligy dokonce dlouho prohrával a zápas zvrátil na svou stranu až v samotném závěru, kdy se prosadil Park Joo-Ho.

Hosté dlouho vytrvale odolávali tlaku favorita a zvláště brankář Andrij Dykan tasil jeden povedený zákrok za druhým. Dortmund tak málem pykal za svůj nekoncentrovaný vstup do zápasu, když inkasoval hned ve dvanácté minutě. Aktivní Fedor Smolov se prohnal po pravém křídle, vyzrál na zaskočeného Gintera a poslal do šestnáctky centr přímo na hlavu nabíhajícího Mamajeva. Hostující záložník na přední tyči nikým nehlídán přesvědčivě napálil míč do sítě.

Dortmund se snažil záhy kontrovat dalekonosným pokusem Mchitarjana, jenže arménský reprezentant nezamířil přesně. Po půlhodině hry se do dobré šance dostal Gonzalo Castro, avšak z Ginterovy přihrávky vytěžil jen ránu příliš vysoko. Poté o sobě dal vědět také talentovaný mladíček Adnan Januzaj, jenž v Borussii hostuje z Manchesteru United, ovšem ani po jeho pobídkách pro Mchitarjana či Aubameyanga domácí ne a ne překonat pozorného Dykana.

V samotném závěru první půle se ale dortmundský tlak přece jen podařilo zužitkovat. Parkův centr našel v pokutovém území Gintera a německý obránce rázně srovnal. Po změně stran měli slušné příležitosti na obrat skóre Januzaj s Mchitarjanem, jenže Dykan předvedl v případě prvního jmenovaného parádní zákrok, v druhém pak sledoval ránu zamířit pouze vedle jeho tyče. A když už se v hustém dešti podařilo hostujícího brankáře Ramosovi překonat, zasáhl na brankové čáře Petrov a dostal míč z pohledu Krasnodaru do bezpečí.

Užuž se zdálo, že favorit na úvod Evropské ligy nečekaně ztratí dva body, ale v třetí minutě nastavení se pětapadesát tisíc fanoušků na tribunách mohlo zaradovat i podruhé. Znovu u toho bylo duo Ginter-Park, oba aktéři si pouze oproti prvnímu gólu prohodili role a zakončujícím přesného centru byl debutující korejský reprezentant.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund (GER)11002:13
2.PAOK Soluň (GRE)10100:01
 FK Qäbälä (AZE)10100:01
4.FK Krasnodar (RUS)10011:20
Zbývající zápasy
01.10. 21:05FK Krasnodar - FK Qäbälä
01.10. 21:05PAOK Soluň - Borussia Dortmund
22.10. 17:00FK Qäbälä - Borussia Dortmund
22.10. 21:05PAOK Soluň - FK Krasnodar
05.11. 19:00FK Krasnodar - PAOK Soluň
05.11. 19:00Borussia Dortmund - FK Qäbälä
26.11. 17:00FK Krasnodar - Borussia Dortmund
26.11. 21:05PAOK Soluň - FK Qäbälä
10.12. 19:00FK Qäbälä - FK Krasnodar
10.12. 19:00Borussia Dortmund - PAOK Soluň
Skupina D

FC Midtjylland - Legia Varšava 1:0

17.09.2015 19:00

Góly: 60. Michał Kucharczyk (vl.)

Dánský Midtjyllandu zvládl velmi důležitý zápas s polskou Legií Varšavou a do tabulky si připsal cenné tři body po vítězství 1:0. Utkání nebylo nijak bohaté na vyložené příležitosti a domácí o své výhře rozhodli po hodině hry, kdy do vlastní sítě nešťastně zamířil Michał Kucharczyk. Hosté navíc dohrávali utkání v deseti lidech, když byl po druhé žluté kartě vyloučen v 88. minutě Dominik Furman.

V úvodním poločase se diváci rozhodně nemohli kochat nijak pohlednou hrou, k vidění bylo mnoho osobních soubojů i nepřesností v rozehrávce. Ani jeden celek se za celých pětačtyřicet minut nedostal do gólové šance. Po změně stran se prakticky nic nezměnilo, dánský výběr se v podstatě dostal do vedení velmi šťastně v 60. minutě a od této chvíle musela Legia více útočit. Midtjylland vstřelil svůj jediný gól z přímého volného kopu.

Ten zahrál Poulsen z levé strany a Kucharczyk přizvedl balón hlavou na hranici brankového území. Tam sice číhali dva domácí hráči, ovšem ani jeden se míče nedotkl a ten zapadl přímo k pravé tyči. Hosté mohli vyrovnat zhruba čtvrthodiny před koncem po bleskovém protiútoku. Po elegantní patičce prošel po levém křídle až do pokutového území Guilherme a mířil ke vzdálenější tyčce, ale gólman Andersen předvedl velmi dobrý zákrok.

Dvě minuty před koncem si to namířil mezi dva hráče střídající Onuachu a byl podkopnut ve slibně se rozvíjející šanci Furmanem, který po zásluze odešel po druhé žluté kartě předčasně do sprch. K následnému přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů se postavil Poulsen a kroucenou ranou napálil bližší tyč. Midtjylland zahrozil ještě jednou ve druhé nastavené minutě.

Po brejku se ke střele z úhlu probojoval další střídající hráč Olsson a napálil brankáře Kuciaka, jeho týmu to však příliš vadit nemuselo. Český obránce Filip Novák ve službách dánského mistra odehrál celý zápas. V příštím kole zavítá Midtjylland na půdu belgických Brugg, Legia přivítá vysoce favorizovanou italskou Neapol.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Club Bruggy 5:0

17.09.2015 19:00

Góly: 5. José Callejón, 19. Dries Mertens, 25. Dries Mertens, 53. Marek Hamšík, 77. José Callejón

Neapol na domácí půdě naprosto zdemolovala belgickou návštěvu. Bruggám nasázela pět branek. Dvě z nich si připsal José Callejón, další dvougólovým hráčem byl Dries Mertens. Jednu branku pak přidal i Slovák Marek Hamšík.

Neapol si přála konečně prorazit a ukázat naplno, že celý projekt omlazování pod taktovkou trenéra Sarriho nebyla chyba. V Itálii se Partenopei poměrně trápí, takže upírali naději k utkání Evropské ligy. Nečekal je ale snadný soupeř. V bráně dostal opět šanci Pepe Reina, před nímž nastoupili Hysaj, Albiol, Koulibaly a Ghoulam. Silná záložní řada sestávala z Jorginha, Hamšíka a Lópeze, o střílení branek se měli starat především Gonzalo Higuaín se dvěma křídly Callejónem a Mertensem.

Hosté přijeli na stadion San Paolo s cílem uhrát dobrý výsledek a spolehli se při tom na brankáře Bolata. Před ním nastoupili Meunier, Mechele, Duarte a De Bock. Kapitán Simons dirigoval zálohu, o útok se starali Diaby, Pereira a Bolignoli-Mbombo.

Byly to právě Bruggy, kdo se dostal k míči a už jej nechtěl půjčit soupeři. Neapol v prvních minutách přijala belgický diktát a před soupeřem ustupovala. Možná to byl ale jen záměr, protože právě tehdy se Neapol dočkala! Utkání jako hrom začal José Maria Callejón, který si vzal míč na pravé straně a nádhernou ranou ke vzdálenější tyči propálil vše před sebou - 1:0 pro domácí celek.

Bruggy samozřejmě inkasovaná branka trochu ochromila, ale snažily se rychle se vzpamatovat. Belgický celek v počátcích utkání neměl příliš přesnou mušku, a to ani pokud jde o rozehrávku. Neapol hru následně trochu uklidnila, ale opět to byl jen zastírací manévr. Po dvaceti minutách už byl rozdíl dvougólový! A kdo jiný by se měl prosadit proti belgickému týmu, než Belgičan? Dries Mertens byl tam, kde měl být. Skvělou práci na straně odvedl José Callejón, jenž našel právě Mertense a tomu stačilo již jen nastavit nohu - 2:0.

Belgičané se nestačili divit. A divili se ještě víc, protože o pouhých pět minut později Dries Mertens dostal míč od Jorginha a z první elegantně zavěsil! Dvě branky proti svým krajanům, to zavánělo skoro až vlastizradou. Neapol naprosto dominovala a z utkání se stala exhibice domácích. Ve vápně se k dalšímu míči cpal Higuaín, který posléze upadl po kontaktu s hráčem, ale dle sudího bylo vše v pořádku.

Dalším hráčem, který byl hodně vidět, se stal Gonzalo Higuaín. Někdejší hvězda Realu Madrid si stále častěji nabíhala, byla středem pozornosti a všeobecně dost hrozila. V první půli nebyla nastavena ani jedna minuta a myslím, že hráči hostujícího celku to jen uvítali. Neapol opět nechala v úvodu druhého dějství trochu aktivity na hostech. A opět se jí to vyplatilo. Deset minut po změně stran se totiž prosadil Marek Hamšík. Dries Mertens našel slovenského záložníka přesnou nahrávkou a rozeběhnutý "Marekiaro" dostal míč do sítě!

Partenopei odteď již jen plnili povinnost a utkání v poklidu dohrávali. Mertens dostal na vápno další centr, jenže ten nedokázal usměrnit do brány. Unaveného Hamšíka poté vystřídal defenzivně laděný Brazilec Allan, který měl ve zbytku utkání především držet soupeře na uzdě. O poměrně zajímavou střelu z dvaceti metrů se pokusil také obránce Koulibaly, jenže jeho pokus prosvištěl kolem tyče. Ačkoli Neapol vedla o čtyři branky, stále měla chuť hrát. Pátou branku málem vstřelil Gonzalo Higuaín, jenže jeho radost zastavila tyč!

To byla také jeho poslední akce, protože byl posléze střídán Manolem Gabbiadinim. Patnáct minut před koncem se na hřišti objevil také Lorenzo Insigne a byl svědkem páté branky svého týmu. Tu připravil Allan, když našel Josého Callejóna, jenž tvrdou střelou propálil Bolata!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)11005:03
2.FC Midtjylland (DEN)11001:03
3.Legia Varšava (POL)10010:10
4.Club Bruggy (BEL)10010:50
Zbývající zápasy
01.10. 21:05Club Bruggy - FC Midtjylland
01.10. 21:05Legia Varšava - SSC Neapol
22.10. 21:05Legia Varšava - Club Bruggy
22.10. 21:05FC Midtjylland - SSC Neapol
05.11. 19:00Club Bruggy - Legia Varšava
05.11. 19:00SSC Neapol - FC Midtjylland
26.11. 21:05Legia Varšava - FC Midtjylland
26.11. 21:05Club Bruggy - SSC Neapol
10.12. 19:00FC Midtjylland - Club Bruggy
10.12. 19:00SSC Neapol - Legia Varšava
Skupina E

Rapid Vídeň - Villarreal CF 2:1

17.09.2015 19:00

Góly: 50. Stefan Schwab, 53. Steffen Hofmann (pen.) - 45. Léo Baptistão

Rapid Vídeň si možná trochu překvapivě poradil s hosty z Villarrealu a na domácí půdě si připsal první tři body do tabulky základní skupiny Evropské ligy. Villarreal se sice díky Baptistaovi dostal do vedení, ale během pěti minut ve druhé půli o něj přišel. Prosadili se Schwab a Hofmann.

Villarreal poslal na hřiště od prvních minut Soriana, dos Santose, Denise Suáreze a Samuela v záložní řadě, o ofenzívu se starali Adrián López a Leo Baptistao. Startu se dočkal i zkušený stoper Daniele Bonera. Domácí vsadili na brankáře Novotu a dvojici defenzivních záložníků Grahović a Schwab. Jediným hrotovým útočníkem byl Prosenik, kterého podporovali Schaub, Hofmann a Kainz.

První minuty střetnutí byly velmi opatrné, neboť ani jeden z celků nechtěl udělat chybu jako první. Domácí Rapid tlačil Villarreal, ale dostal se jen k několika rohovým kopům. Hosté z La Ligy se pokusili o rychlou kombinaci, kterou založil Bonera dlouhým pasem na Baptistaa, jenže tomu míč nesedl. Od prvních minut byl hodně aktivní Adrián López, který se jednak snažil o narážečky s Jokićem a Sorianem, především ale pálil. A brankáře Novotu několikrát nepříjemně vystrašil. K přímému ohrožení jeho brány se ale nedostal.

Obránci Villarrealu neměli příliš mnoho práce a v klidu zvládali odklízet střely soupeře mimo nebezpečí. Po chybě Paveliće však mohlo být horko na druhé straně, když Soriano našel dlouhým pasem Adriana Lópeze a ten v čisté gólové šanci neuvěřitelně přestřelil! Tlak Villarrealu sílil, jenže ztroskotal na nepřesnosti. Velký podíl na tom, že se obrana Rapidu necítila dobře, měl rychlý Jonathan dos Santos, který neustále napadal rozehrávku domácích a centroval na volnější spoluhráče.

K ohrožení branky soupeře se dostal i Rapid. Levý obránce Stangl dostal dost prostoru a skvělým centrem našel Philippa Prosenika. Ten však ve velké šanci selhal a namířil balon vedle! Rapid Vídeň měl problémy především s centry ze strany. Další takový posílal před jeho bránu Jokić a hledal jím Adriana Lópeze, kterému však míč utekl v tu nejnevhodnější chvíli. Utkání nepostrádalo rytmus a emoce byly k vidění hodně často - zvláště tehdy, kdy Grahovaće nechtěně nakopl Leo Baptistao - ale scházelo mu to hlavní. Góly.

Vstřelit jej se snažil také Louis Schaub, který však narazil na pozorného obránce Ruize. Villarreal byl od začátku aktivnějším týmem a dostalo se mu za to náležité odměny. Těsně před koncem první půle ho totiž dostal do vedení Leo Baptistao. Ten byl po celý první poločas aktivním a nyní se dostal k centru od Rukaviny. Baptistao měl sice těžkou pozici, ale přesto hlavičkou přesně zamířil a skóroval! Rapid Vídeň musel přidat, pokud chtěl z dnešního utkání vytěžit nějaké body. Na stadionu Ernsta Happela to dnes žádná ofenzivní smršť nebyla.

Do druhého poločasu už v dresu Villarrealu nenastoupil křídelník Samu, na jehož místě se nově pohyboval Samuel Castillejo. Villarreal se hned zkraje druhého dějství dostal k míči, Denis Suárez přenechal míč Adriánu Lópezovi a ten našel Castilleja. Jeho ránu však zablokovala obrana domácích. A možná to byl klíčový moment, protože hned z dalšího protiútoku se Rapid dočkal! Standardní situace po faulu Bonery se ujal Hofmann, který našel přesným pasem Schwaba a ten míč poslal do sítě - 1:1.

Sotva se Villarreal trochu rozkoukal, už prohrával! Neuvěřitelný obrat totiž dokonal Steffen Hofmann, který se prosadil z pokutového kopu nařízeného za ruku ve vápně! Během tří minut domácí dali dvě branky a zcela otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch!

Po hodině hry mohl Villarreal srovnat díky Leu Baptistaovi, který dostal skvělou nahrávku od Denise Suáreze. Baptistao však v další skvělé šanci střílel mimo! K další zajímavé střele ze střední vzdálenosti se odhodlal Florian Kainz, který pálil jen těsně vedle! V zájmu posílení ofenzívy se na hřiště dostal také hostující útočník Cédric Bakambu. Tomu se přestup do La Ligy vyloženě povedl a po třech kolech má na kontě stejný počet branek. Dvacet minut před koncem utkání střídal Kainz a na jeho místě se objevil Huspek. Villarrealu nelze upřít snahu vyrovnat, ale stále mu něco scházelo. Patnáct minut před koncem zajímavě centroval Baptistao, ale neohrozil bránu domácích.

Na posledních deset minut se na hřiště dostal Nahuel Leiva, který střídal unaveného Denise Suáreze. V závěru utkání se Villarreal dostával do tlaku jen těžko, protože domácí skvěle zvládali bránění a míč příliš často neztráceli. Poslední velkou šanci spálil Samuel Castillejo, který po rohovém kopu pálil vysoko nad bránu! Drtivý tlak, který zahájila Ponorka, se s úspěchem nesetkala. K zajímavé střele se ještě dostal dos Santos, jenže brankář Novota předvedl famózní zákrok a míč vyrazil. Rapid výhru 2:1 tak už nepustil!

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Dinamo Minsk 2:0

17.09.2015 19:00

Góly: 36. Tomáš Hořava, 75. Milan Petržela

Viktoria Plzeň vstup do skupinové fáze Evropské ligy zvládla na jedničku, když před vlastními příznivci porazila Dinamo Minsk zásluhou gólů Tomáše Hořavy a Milana Petržely 2:0. Bělorusové Matúše Kozáčika prakticky vůbec neohrozili a zaslouženě odjíždějí s prázdnou.

Viktoria Plzeň vstup do skupinové fáze Evropské ligy zvládla na jedničku, když před vlastními příznivci porazila Dinamo Minsk zásluhou gólů Tomáše Hořavy a Milana Petržely 2:0. Bělorusové Matúše Kozáčika prakticky vůbec neohrozili a zaslouženě odjíždějí s prázdnou.

Plzeň měla od začátku více ze hry, na první velkou šanci si však zaplněná Doosan Aréna musela dlouho počkat. Hned v úvodu navíc mohlo skórovat Dinamo, Korytko si ale v rozhodujícím momentu příliš předkopl míč a nepotrestal tak velkou chybu domácí defenzivy. Svěřenci Karla Krejčího se do první nadějné příležitosti dostali až po půl hodině hry, kdy se po rohovém kopu rozehraném na krátko a následném Kovaříkově centr do vzduchu zavěsil Jan Baránek a jen o kousek minul.

Z podobné situace o pár minut později už Západočeši udeřili. Patrik Hrošovský našel svým centrem od rohového praporku temeno Václava Procházky, ten míč prodloužil na malé vápno, kde číhal Tomáš Hořava a přesnou hlavičkou překonal brankáře Hutara. Šestadvacetiletý gólman už proti Plzni dvakrát nastoupil, a to před čtyřmi lety v dresu BATE Borisov v základní skupině Ligy mistrů.

Ani gól ale tempu zápasu příliš nepomohl. Příliš zajímavých situací před oběma brankami k vidění nebylo, Viktorka nicméně převážně držela míč na svých kopačkách a kontrolovala svůj těsný náskok. Pojistka přišla čtvrthodiny před koncem a nutno dodat, že tato akce možná fanouškům vynahradila předchozí nezáživné minuty.

Milan Petržela, který na trávníku v 74. minutě nahradil Kovaříka, se ihned po vystřídání zapojil do ofenzivy, na pravé straně si krásně narazil s Františkem Rajtoralem, nasadil jesličky Bangurovi, obelstil také Voronkova a pak tvrdou ranou svou slabší nohou na přední tyč propálil bezmocného Alyaksandra Hutara.

Více už toto průměrné utkání nenabídlo, tři body do tabulky si připisují domácí, které může těšit další čisté konto pod trenérem Krejčím, ovšem sami vědí, že podobný výkon by proti Villarealu nemusel stačit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň (CZE)11002:03
2.Rapid Vídeň (AUT)11002:13
3.Villarreal CF (ESP)10011:20
4.Dinamo Minsk (BLR)10010:20
Zbývající zápasy
01.10. 21:05Dinamo Minsk - Rapid Vídeň
01.10. 21:05Villarreal CF - Viktoria Plzeň
22.10. 21:05Villarreal CF - Dinamo Minsk
22.10. 21:05Rapid Vídeň - Viktoria Plzeň
05.11. 19:00Dinamo Minsk - Villarreal CF
05.11. 19:00Viktoria Plzeň - Rapid Vídeň
26.11. 17:00Dinamo Minsk - Viktoria Plzeň
26.11. 21:05Villarreal CF - Rapid Vídeň
10.12. 19:00Rapid Vídeň - Dinamo Minsk
10.12. 19:00Viktoria Plzeň - Villarreal CF
Skupina F

Slovan Liberec - SC Braga 0:1

17.09.2015 19:00

Góly: 60. Rafa Silva

Slovan Liberec první utkání své skupiny v Evropské lize nezvládl a Braze na vlastním stadionu podlehl 0:1. Jediný gól utkání vstřelil Rafa. Svěřenci trenéra Trpišovského si tak hned zpočátku své evropské anabáze výrazně zkomplikovali případný postup do vyřazovacích bojů. Další zápas navíc čeká Slovan v Marseille, která dnes rozstřílela Groningen.

První příležitost však dostal Liberec, a to po rohovém kopu Bartošáka. Ten na přední tyči našel dobře prodlužujícího Pavlenku a Bakoš na té zadní jen těsně nedosáhl na letící míč. Účet střel na branku tak načal až ve dvacáté minutě na druhé straně Fonte, ale Koubek byl připraven a tvrdou ránu vyrazil.

Domácím se do ofenzivy vůbec nedařilo, veškeré jejich pokusy o útok končily ještě před šestnáctkou soupeře, problém Liberci dělala i předfinální fáze, do šancí se zkrátka nedostával ani náznakem. Naopak útočník Bragy Fonte byl velmi aktivní a po skvělé práci Baiana měl další velkou šanci. Druhou střelu na branku však nepřidal - namísto toho už podruhé vystřelil míč pryč ze stadionu.

Hned první přesný pokus Slovanu však stál za to. Centr Bartla dolétl přesně na hlavu Šurala, jenž ve výborné pozici hlavičkoval přesně k tyči - Matheus se však vymrštil a balón vyrazil na roh. Po změně stran se hra více otevřela a na obou stranách bylo k vidění zaváhání brankáře - v obou případech nepotrestaná.

Až deset minut po obrátce a dvou nepochopitelných chybách Suongoleho se k nebezpečné hlavičce dostal kapitán Bragy Alan, ale Koubek stál přesně v trajektorii jeho střely. Jenže Liberci toto varování nestačilo a v šedesáté minutě Slovan inkasoval. Tentokrát Alan akci rozehrával na Fonteho, jeho centr prolétl nad Pokorným a nedůsledný Coufal nechal gólově zakončit Rafu - 0:1.

Zlatou šanci na vyrovnání měl záhy Bakoš, ale Shalův centr ve vyložené příležitosti téměř netrefil. Stejně jasnou příležitost krátce nato spálil Bartošák, jenž se ve vápně v nadsázce mohl brankáře zeptat, "kam to chce". Jestli to však Matheus "chtěl" vedle branky, levý bek Liberce mu jeho přání splnil do putníku.

Necelou čtvrthodinu před koncem měl na noze definitivní rozhodnutí střelec první branky Rafa, který při samostatném nájezdu obešel dokonce i Koubka, ale míč posléze z úhlu nedokázal nasměrovat mezi tři tyče. A jelikož nejnebezpečnější vyústění následného tlaku Liberce přerušil ofsajd Rabušice, skončil zápas nejtěsnějším vítězstvím Bragy.

Více informací k zápasu

FC Groningen - Olympique Marseille 0:3

17.09.2015 19:00

Góly: 25. Georges-Kevin N'Koudou, 39. Lucas Ocampos, 61. Romain Alessandrini

Marseille ukončilo desetizápasové čekání na pohárovou výhru ve velkém stylu! Míchelovi svěřenci ve svém úvodním zápase letošního ročníku Evropské ligy rozstříleli Groningen na jeho půdě 3:0 díky brankám Georgese-Kévina N'Koudoua, Lucase Ocampose a Romaina Alessandriniho. Pro Nizozemce jde v Evropě o nejtěžší domácí porážku v historii..

Dnešní zápas byl velkou oslavou zejména pro N'Koudoua, který skóroval poprvé po desíti měsících půstu. Francouzský tým dnes na hřišti jasně dominoval a dal tak najevo, že ve skupině, v níž se utká ještě s Bragou a Libercem, míří za postupem. Naopak Groningen má před nadcházejícím těžkým duelem na portugalské půdě o čem přemýšlet.

Les Phocéens od začátku dávali jasně najevo, že přijeli zvítězit, a už ve třetí minutě prověřil domácího gólmana Sergia Padta nepříjemnou ránou Lucas Silva. O chvíli později pak strážce nizozemské klece musel zasahovat proti jedovce Romaina Alessandriniho, takže když N'Koudou ve 25. minutě otevřel skóre, šlo o logické vyústění situace. Letní posila Olympique ukázala na levém křídle skvělou kontrolu míče, pronikla do šestnáctky a tvrdou ránou na bližší tyč propálila Padta poprvé.

Groningen poprvé zahrozil až po půlhodině hry, kdy se povedeným technickým pokusem z přímého kopu prezentoval Danny Hoesen, mířil však mimo. Jinak ale dominovali hosté, jak ve 39. minutě stvrdil Ocampos - argentinský záložník utekl domácí obraně, zpracoval skvělý pas od Zamba, jednoduchou kličkou ošálil Padta a zakončoval do prázdné brány. 0:2.

Nizozemcům je nutno přičíst k dobru, že do druhého dějství nastoupili v aktivnějším tempu a několikrát se dostali i do slibných šancí. Hostující obrana však odolala. Michael de Leeuw pálil ze střední vzdálenosti těsně mimo a Hans Hateboer ze skvělé střelecké pozice poslal míč pouze do koše připraveného gólmana Mandandy.

Les Phocéens tedy úvod druhého poločasu přečkali ve zdraví a po hodině hry sami udeřili potřetí: Alessandrini se po zpětné přihrávce levého beka Benjamina Mendyho příliš nerozpakoval a vypálil rovnou k tyči. Padt při této brance neměl úplně čisté svědomí, sice si na balon sáhl, ale to bylo z jeho strany vše. Jednoduchý gól, nicméně pro Groningen znamenal definitivní konec nadějí na bodový zisk.

Následné dvě šance aktivního de Leeuwa možná ještě mohly zadělat na závěrečné drama, nejlepší hráč domácího celku však pokaždé těsně minul, takže Mandanda mohl zůstat v klidu. Pět minut před koncem ještě výtečným zásahem vytěsnil ránu střídajícího Mimouna Mahiho. A protože i N'Koudou svoji závěrečnou šanci poslal vedle, zůstalo konečné skóre netknuté.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Olympique Marseille (FRA)11003:03
2.SC Braga (POR)11001:03
3.Slovan Liberec (CZE)10010:10
4.FC Groningen (NED)10010:30
Zbývající zápasy
01.10. 21:05Olympique Marseille - Slovan Liberec
01.10. 21:05SC Braga - FC Groningen
22.10. 21:05SC Braga - Olympique Marseille
22.10. 21:05Slovan Liberec - FC Groningen
05.11. 19:00Olympique Marseille - SC Braga
05.11. 19:00FC Groningen - Slovan Liberec
26.11. 21:05SC Braga - Slovan Liberec
26.11. 21:05Olympique Marseille - FC Groningen
10.12. 19:00Slovan Liberec - Olympique Marseille
10.12. 19:00FC Groningen - SC Braga
Skupina G

Dněpr Dněpropetrovsk - SS Lazio 1:1

17.09.2015 21:05

Góly: 90+3. Jevhen Selezňov - 34. Sergej Milinković-Savić

Jevhen Selezňov se pro dnešek stal hrdinou Dněpropetrovsku. Třicetiletý Ukrajinec totiž vystřelil v nastavení svému klubu vytoužený bod ze zápasu se silným Laziem. Pro Římany naopak dopadl první zápas ve skupině G nešťastně, jelikož neudrželi vedení z prvního poločasu po gólu Milinkoviče-Saviče. Oba týmy si po remíze 1:1 připisují jeden bod.

Obě mužstva začaly zápas opatrně. Dněpr, jakožto finalista loňského ročníku Evropské ligy, budil na domácím hřišti respekt i proto, že v posledních pěti vystoupeních v této soutěži na domácím hřišti bral plný počet bodů bez obdržené branky. Na druhé straně Ukrajinci nechtěli otevřít hru proti bronzovému týmu loňského ročníku Serie A. Jako první se osmělili hosté, když se v 16. minutě dobře uvolnil Matri a tvrdou ranou po teči gólmana Bojka orazítkoval tyč!

Matriho akce byla ovšem nadlouho po hříchu jediným výrazným vzrušením zápasu, který se odehrával převážně mezi šestnáctkami. Utkání rovněž nemohli dodat šťávu fanoušci, jelikož se hrálo vyprázdněnými tribunami. Domácí klub pykal za vpád diváků na hřiště při semifinále loňského ročníku proti Neapoli. A tak si mohli hosté pěkně hlasitě zajásat při první vstřelené brance ve 34. minutě. Milinkovič-Savič vybojoval nedaleko šestnáctky domácích standardní situaci, ke které se postavil Ricardo Kisha. Ten skvělým pasem oslovil právě Milinkoviče-Saviče a mladý Srb hlavou doťuknul míč za záda padajícího Bojka - 0:1!

Po změně stran domácí přeci jen zabrali, ale dlouho si nedokázali vypracovat vážnější příležitost. Lazio díky odpovědnému výkonu v obraně kráčelo za vítězstvím a nebálo se i v případě nebezpečí zatlačit na pilu a přitvrdit v osobních soubojích. V 71. minutě měli na kopačkách pojišťovací branku Matri a poté ještě Parolo, oba pokusy ale zblokovala domácí obrana. V 85. minutě na druhé straně zahrozil Senegalský obránce Gueye, jenže míč se mezi tři tyče nevlezl.

Zápas se zdál rozhodnutý, jenže ve čtvrté minutě nastavení se domácí v zoufalém závěrečném náporu nahrnuli do vápna hostů při zahrávání posledního rohového kopu. Po centru Matose se na zadní tyči vznesl do vzduchu nikým nehlídaný Jevgenij Selezňov, jenž hlavou upravil na konečných 1:1! Domácí díky brance v hodině dvanácté slavili, jakoby zápas vyhráli. Svěřenci Stefana Pioliho naopak odcházeli z de facto vyhraného utkání se svěšenou hlavou.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Rosenborg BK 2:2

17.09.2015 21:05

Góly: 4. Robert Berić, 87. Nolan Roux (pen.) - 16. Tobias Mikkelsen, 79. Jonas Svensson

Evropská scéna jako by byla pro Saint-Étienne zapovězeným územím. Loni Les Verts v Evropské lize zklamali, když získali pouze pět remíz, letos však dle slov kouče Christophe Galtiera byli připraveni začít vyhrávat. Rosenborg vítali s vizitkou týmu, který neztratil body už čtyřikrát v řadě. Nakonec se však musí spokojit s horko těžko vydřenou plichtou 2:2..

"Jestli jsme se v něčem loni poučili, je to fakt, že sbírání remíz vám je v důsledku k ničemu. Guingamp pár zápasů prohrál, v dalších ale zvítězil a postoupil. To je pro nás příklad. Půjdeme tvrdě za výhrou," prohlásil Galtier před výkopem dnešního duelu, a fanoušci věřili, že budou proti papírově nejjednoduššímu soupeři doma konečně moci oslavit pohárové vítězství.

Zpočátku to přitom pro domácí vypadalo opravdu slibně. Už po čtyřech minutách se přes Monneta-Paqueta s Clerkem dostal míč Robertu Berićovi, a slovinský kanonýr, koupený na poslední chvíli za šest milionů eur z Rapidu Vídeň, bez problémů propálil hostujícího gólmana. Les Verts dominovali, vedli a vše vypadalo ideálně.

Místo aby však favorit po vstřelené brance pokračoval v tlaku, stáhl se nepochopitelně do defenzivy a hosté jej brzy vytrestali. Stačilo jim k tomu dvanáct minut a jeden povedený míč za obranu. Na ten si naběhl zakončující Tobias Mikkelsen, reprezentační gólman Ruffier si vybral trochu slabší chvilku, a bylo srovnáno. Pro Les Verts až příliš známý obrázek.

Ve zbytku prvního dějství domácí působili opticky lepším dojmem, ale do šance se ne a ne dostat. Bylo zkrátka až příliš zřetelně znát, že Rosenborg je s remízovým stavem spokojen. A když už někdo zahrozil, byli to spíše hosté, kteří si na dnešek připravili účinnou brejkovou taktiku. V první půli to ještě úspěchem neskončilo, po změně stran však domácí neschopnost vytvořit cokoliv zajímavého dostoupila vrcholu.

Alexander Søderlund, nejlepší střelec Norů, se dnes převtělil do role asistenta - po hodině hry takto parádním pasem vyzval ke skórování Konradsena, ten však ve vyložené šanci zaváhal a pálil vedle. Saint-Étienne se však nepoučilo. Místo utažení šroubů dovolovalo soupeři nadále pronikat až k Ruffierovi, čehož agilní hosté využili jedenáct minut před koncem. Selnäs rozehrál přímý kop, Søderlund hlavou sklepl míč ke Svenssonovi a tomu už nedělalo žádné problémy otočit skóre.

Rosenborg mohl z brejku dokonce přidat i třetí branku, Mikkelsen však v samostatném nájezdu selhal, a tak nakonec Francouzi dostali šanci zachránit si svoji čest. Berić byl čtyři minuty před koncem základní hrací doby faulován ve vápně a k rozehrání pokutového kopu se postavil Nolan Roux, který nezaváhal. Remíza 2:2 však fanouškům Les Verts určitě nestačí..

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Saint-Étienne (FRA)10102:21
 Rosenborg BK (NOR)10102:21
3.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)10101:11
 SS Lazio (ITA)10101:11
Zbývající zápasy
01.10. 19:00Rosenborg BK - Dněpr Dněpropetrovsk
01.10. 19:00SS Lazio - AS Saint-Étienne
22.10. 19:00SS Lazio - Rosenborg BK
22.10. 19:00Dněpr Dněpropetrovsk - AS Saint-Étienne
05.11. 21:05Rosenborg BK - SS Lazio
05.11. 21:05AS Saint-Étienne - Dněpr Dněpropetrovsk
26.11. 19:00SS Lazio - Dněpr Dněpropetrovsk
26.11. 19:00Rosenborg BK - AS Saint-Étienne
10.12. 21:05Dněpr Dněpropetrovsk - Rosenborg BK
10.12. 21:05AS Saint-Étienne - SS Lazio
Skupina H

Sporting CP - Lokomotiv Moskva 1:3

17.09.2015 21:05

Góly: 50. Fredy Montero - 12. Aleksandr Samedov, 56. Aleksandr Samedov, 65. Oumar Niasse

Kouzlo Alvalade je prolomeno. Až do dneška si Sporting hýčkal vzácnou bilanci na vlastním stadionu, kde jej v Evropě udolala z posledních 21 zápasů pouze mocná Chelsea, dnes však svěřenci Jorgeho Jesúse naprosto zkolabovali a prohráli s Lokomotivem Moskva 1:3. Hrdinou zápasu se stal senegalský forvard Oumar Nyasse, který zaznamenal gól a dvě asistence..

Sporting sice podle očekávání diktoval tempo hry a na konci utkání měl na kontě dokonce 67% držení míče, ve skutečnosti však Lokomotivu cestu za nečekaným triumfem vlastně ani moc neztížil. Ve zkratce by se dnešní zápas dal popsat tak, že domácí hráli, zatímco hosté stříleli branky. Tu první zaznamenali už po třinácti minutách, kdy po Samedovově pasu pálil Niasse; gólman Rui Patrício sice jeho střelu vyrazil, Alexandr Samedov však z dorážky hlavou nezaváhal. Možná trochu náhodný gól, ale i takové se počítají.

Jesúsův tým ve svém hyper-ofenzivním rozestavení dominoval, ale co naplat - hosté zkrátka přijeli do portugalské metropole perfektně připraveni a celý zbytek první půle zdařile odolávali domácím útokům. Až po změně stran dokázal srovnal skóre zapomenutý hrdina Montero, jehož dělovka po Maného pasu zapadla za záda brankáře Guilhermeho.

To se psala 50. minuta. Fanoušci v ochozech Alvalade nejspíš doufali, že jejich oblíbenci konečně zaberou a ruského soupeře smetou z trávníku, místo toho však přišel tvrdý direkt - aniž by se Lokomotiv musel příliš snažit, brzy vstřelil druhou, rozhodující branku. Skvělý Niasse, který dělal domácí obraně celý zápas velké problémy, byl sice nejprve zastaven zdviženým praporkem pomezního, to však jeho apetit nezastavilo. Hned z následující akce totiž vymyslel parádní přihrávku na Samedova, který podruhé propálil portugalského reprezentanta v lisabonské bráně.

Domácí se nevzdávali a Teofilo Gutiérrez tvrdou ránou pořádně prověřil Guilhermeho pozornost, v 65. minutě však už bylo definitivně hotovo. Niasse se tentokrát rozhodl, že nebude spoléhat na spoluhráče, a celou akci si vzal na starost sám. Po efektní sólové akci se probil do vápna, nasadil Patríciovi jesle a uvrhl natěšené publikum v zelenobílém do stavu hluboké deprese.

A mohlo být ještě hůře - Patrício totiž vzápětí musel likvidovat další samostatný Niasseho únik. Obrana Sportingu dnes zkrátka neměla svůj den. Impotentní favorit nedokázal v závěru vytvořit žádný efektivní tlak a nyní musí přemýšlet, jak a kde ztracené body nahnat zpět. Jorge Jesús sice s Benfikou naposledy došel v Evropské lize až do finále, dnes však se svojí filozofií tvrdě narazil..

Více informací k zápasu

Skënderbeu Korça - Beşiktaş JK 0:1

17.09.2015 21:05

Góly: 28. José Sosa

Besiktas zvládl hodně nepříjemnou zkoušku na úvod a z půdy Skënderbeu Korcë si díky jediné brance Josého Sosy odvezl domů tři body. Domácí se proti favoritovi drželi statečně, nakonec ale byla jejich premiéra v základních skupinách Evropské ligy neúspěšná. Albánský celek je aktuálně na třetím místě tabulky, zatímco soupeř na druhém.

První větší šanci utkání si vytvořili svěřenci Mirela Josy zásluhou přímého volného kopu Shkëmbiho, který se svou přízemní střelou nebyl úvodnímu gólu zápasu vyloženě daleko. Na druhé straně se snažil prosadit Ricardo Quaresma, ovšem brankář Shehi dokázal jeho možnost zlikvidovat. Až ve 28. minutě udeřili hosté.

Tosun sklepl balón hlavou na pravou stranu na Josého Sosu, jenž na nic nečekal a tvrdým přízemním pokusem prostřelil Shehiho. Od té chvíle se Besiktas zkušeně zaměřil především na pevnou defenzívu a soupeře do tlaku v žádném případě nepustil. Prosadit se navíc mohl ještě Tosun, nevyzrál ale na Shehiho.

Ani po přestávce se obrázek hry příliš nezměnil. Tým Senola Günese držel bez větších problémů jednobrankový náskok, Skënderbeu toho směrem dopředu moc neukázal. V 57. minutě se do další dobré příležitosti dostal José Sosa, jenže z dobré pozice zamířil jen nad Shehiho svatyni.

Domácí se o pár chvil později přece mohli radovat z vysněného vyrovnání. Olayinka v šestnáctce zkoušel skórovat patičkou a jeho řešení situace nebylo vůbec špatné. Nicméně hostující brankář Zengin zasahovat nemusel, neboť snažení nigerijského útočníka vyústilo pouze nepřesnou střelou těsně vedle tyče.

Také Berisha vyzkoušel pozornost Zengina, ten ovšem jeho pokus dokázal vyrazit do bezpečí. Náhradník Töre mohl Besiktasi ušetřit nervy, kdyby byl sám před Shehim úspěšnější v koncovce, nakonec však hosté nemuseli litovat, neboť na trefu Sosy již jejich sok v závěru utkání reagovat nedokázal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lokomotiv Moskva (RUS)11003:13
2.Beşiktaş JK (TUR)11001:03
3.Skënderbeu Korça (ALB)10010:10
4.Sporting CP (POR)10011:30
Zbývající zápasy
01.10. 19:00Beşiktaş JK - Sporting CP
01.10. 19:00Lokomotiv Moskva - Skënderbeu Korça
22.10. 19:00Lokomotiv Moskva - Beşiktaş JK
22.10. 19:00Sporting CP - Skënderbeu Korça
05.11. 21:05Beşiktaş JK - Lokomotiv Moskva
05.11. 21:05Skënderbeu Korça - Sporting CP
26.11. 19:00Lokomotiv Moskva - Sporting CP
26.11. 19:00Beşiktaş JK - Skënderbeu Korça
10.12. 21:05Sporting CP - Beşiktaş JK
10.12. 21:05Skënderbeu Korça - Lokomotiv Moskva
Skupina I

ACF Fiorentina - FC Basilej 1:2

17.09.2015 21:05

Góly: 4. Nikola Kalinić - 71. Birkir Bjarnason, 79. Mohamed Elneny

Fiorentina navzdory slibnému vývoji utkání selhala a podlehla doma Basileji 1:2. Po brzkém Kalinićově gólu se dlouho vše zdálo z pohledu italského favorita pod kontrolou, jenže od vyloučení kapitána Rodrigueze za ostrý faul převzali otěže zápasu hosté a dvěma góly Bjarnasona s Elnenym otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch.

Hodně zvláštní příchuť musel tento zápas mít pro trenéra Fialek Paula Sousu, jenž ještě loni seděl právě na lavičce Basileje. Na úvod musel mít radost z toho, jak mu jeho bývalí svěřenci naservírovali vlastním nedorozuměním gól až do kuchyně. Uplynuly sotva tři minuty, kdy se Marek Suchý s Tomášem Vaclíkem hrubě nedohodli, kdo že vlastně zúčtuje s Roncagliovou kolmicí, čehož dokonale využil Nikola Kalinić a vsítil první gól zápasu. Marně se hosté dožadovali anulace skóre kvůli Kalinićově domnělému hraní rukou.

Basilej v tu chvíli rozhodně nepůsobila nejjistějším dojmem, což záhy podtrhlo další Vaclíkovo nedorozumění, tentokráte s Danielem Hoeghem. Basilejský stoper si tak málem vstřelil vlastní gól. Teprve pak dominanci Fiorentiny narušila rána Embola, jenž po dravém průniku přinutil brankáře Sepeho k řádnému zákroku.

Po změně stran o sobě dal vědět také debutant v domácím dresu Jakub Blaszczykowski, jenž umně zpracoval přihrávku Babacara a vyhnul se i vyběhnuvšímu Vaclíkovi, ovšem výslednou ránu z úhlu poslal do boční sítě. Basileji se nedlouho poté sice podařilo vyrovnat, jenže anglický sudí Michael Oliver správně Jankův gól neuznal kvůli jeho postavení mimo hru.

V šestašedesáté minutě pak přišel klíčový moment zápasu. Gonzalo Rodriguez totiž bez jakýchkoli zábran vletěl oběma nohama napřed skluzem do sprintujícího Embola a vysloužil si za tento zbytečný zákrok rovnou červenou kartu. Když navíc musel kvůli zranění hlavy střídat i další obránce Astori, byla domácí defenziva v troskách a Basilej cítila šanci.

Pět minut po Rodriguezově vyloučení hosté vyrovnali zásluhou Bjarnasona, jenž se prosadil ranou na bližší tyč, o níž se míč při svém letu do sítě i otřel. Jedenáct minut před koncem pak Elneny dokonal basilejský obrat díky jedovaté ráně do horního růžku. Fialky se po takto drastickém vývoji zápasu již nezmohly na vážnější odpor a překvapivě tak na úvod Evropské ligy doma kapitulovaly 2:1.

Více informací k zápasu

Lech Poznań - CF Os Belenenses 0:0

17.09.2015 21:05

Góly: -

Dá se říci, že konečná remíza zápasu mezi Lechem Poznaň a Belenenses sluší. I když oba týmy měly nějaké ty možnosti na to, aby vítězství strhly na svou stranu, buď je chránily brankové konstrukce, nebo zasahovali pohotoví gólmani. Na úvod Evropské ligy ani jedno z mužstev vlastně nic nepokazilo.

Co se prvního poločasu týče, moc k vidění toho nebylo. Nejprve vypálil hostující Rúben Pinto jen takový propagační pokus, který v žádném případě nemohl ohrozit Buriče mezi třemi tyčemi, na druhé straně se ve 21. minutě snažil překonat brankáře Huga Venturu útočník Formella, jenže slaboučkou střelou nemohl uspět.

O pár chvil později napřáhl ze střední vzdálenosti Thomalla, nicméně Hugo Ventura mohl míč pouze sledovat, kterak míří do zámezí. Deset minut před přestávkou pak Belenenses zahrozil hned ze dvou rohových kopů. Po tom prvním Miguel Rosa hlavičkoval do břevna, při druhém Burič musel jistit situaci na zadní tyči.

Zkraje druhého dějství byli hosté úvodní brance ještě blíže. Geraldes unikl podél levé strany, přihrál do vápna na úplně volného Carlose Martinse, který trefil tyčku. V 65. minutě se ocitl sám před Hugem Venturou nedůrazně bráněný Formella, ten si ale v krkolomné pozici nakonec v koncovce neporadil.

Čím více se blížil konec utkání, tím více Lech začal tlačit na pilu. Další, kdo pořádně pozlobil hostující defenzívu, byl Pawlowski, jeho táhlý pokus však dokázal zlikvidovat portugalský gólman. Ten se o pár chvil později činil na bližší tyči ještě jednou vůči Formellovi. V nastavení měly oba celky každý po jedné šanci, ale neuspěli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)11002:13
2.Lech Poznań (POL)10100:01
 CF Os Belenenses (POR)10100:01
4.ACF Fiorentina (ITA)10011:20
Zbývající zápasy
01.10. 19:00CF Os Belenenses - ACF Fiorentina
01.10. 19:00FC Basilej - Lech Poznań
22.10. 19:00FC Basilej - CF Os Belenenses
22.10. 19:00ACF Fiorentina - Lech Poznań
05.11. 21:05CF Os Belenenses - FC Basilej
05.11. 21:05Lech Poznań - ACF Fiorentina
26.11. 19:00FC Basilej - ACF Fiorentina
26.11. 19:00CF Os Belenenses - Lech Poznań
10.12. 21:05ACF Fiorentina - CF Os Belenenses
10.12. 21:05Lech Poznań - FC Basilej
Skupina J

RSC Anderlecht - AS Monaco 1:1

17.09.2015 21:05

Góly: 11. Guillaume Gillet - 85. Lacina Traoré

Dlouho to vypadalo, že Anderlecht ve svém debutovém utkání Evropské ligy ambiciózní Monaco těsně porazí, nakonec však hosté přece jen udeřili. Střídající Lacina Traoré vynuloval krátce před koncem povedený volej Guillaumeho Gilleta z 11. minuty a stanovil konečné skóre na 1:1. Největším pozitivem pro knížecí klub byl bezesporu výkon nováčka Fabia Coentraa..

Po taktické stránce si domácí stratég Besnik Hasi v prvním poločase udělal ze zkušenějšího Leonarda Jardima vyloženě dobrý den. Jeho 4-1-4-1 skvěle eliminovalo silné stránky monackých mladíků, a když chvíli po začátku utkání šli Belgičané do vedení, nebylo to vlastně až tak překvapující. Guillaume Gillet, který měl na pozici středního záložníka dnes spoustu příležitostí podnikat útočné výpady, využil chyby hostujícího levého beka Éldersona a jeho rána z první po pasu Dennisa Praeta zaplula do sítě Danijela Subašiće.

Bruselští mohli svůj náskok dokonce ještě navýšit, Stefano Okaka však na chytrý pas Ivana Obradoviće těsně nedosáhl. V tu chvíli už hosté tušili, že aby se dokázali vyrovnat evidentně lépe připravenému soupeři, potřebují nějaký velký individuální výkon. Naštěstí pro Jardima však v monackém dresu nastoupil i Coentrao (i když netradičně na levém křídle). Portugalský reprezentant na sebe výrazně upozornil už před poločasem, kdy fantastickým centrem našel Ivana Cavaleira; ten však těsně netrefil.

Do druhé půle Jardim udělal důležitou změnu a vyslal na hřiště klasickou devítku, Lacinu Traorého. Chaotická ofenziva AS tím dostala pevnější řád a diváci se brzy dočkali dlouhých období hostující dominance. Ne snad že by Anderlecht pohrdl šancí útočit z brejků - Matías Suárez takto po Wallaceho chybě pálil těsně mimo, další pokus Obradoviće zase musel odklízet bránící Almamy Touré.

Traorého mohutná postava byla na hřišti hodně znát. Další žolík Stephan El Shaarawy mohl z jeho práce vytěžit vyrovnávací trefu, leč neuspěl; nakonec tak zůstal rozhodující krok právě na ztepilém forvardovi. Bernardo Silva naservíroval míč na El Shaarawyho, který parádně vystřelil; balon se následně dostal k Traorému, jenž hlavou z dorážky nezaváhal. Domácí sice mohli ještě v samém závěru rozhodnout stoprocentní šancí Imoha Ezekiela, štěstí ale tentokrát stálo na monacké straně.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Qarabağ Ağdam 3:1

17.09.2015 21:05

Góly: 28. Heung-min Son, 30. Heung-min Son, 86. Erik Lamela - 7. Richard Almeida (pen.)

Většina anglických klubů letos na úvod evropských pohárů trapně zaváhala, ne však Tottenham Hotspur. Severolondýnský klub navzdory brzkému nepříznivému stavu dokázal porazit ázerbajdžánský Qarabağ 3:1. Dvěma góly se o obrat postaral jihokorejský útočník Son Heung-Min a v závěru přidal pojistku Erik Lamela.

Ne že by po čtvrtečním představení Tottenham vzbuzoval v očích budoucích soupeřů děs, ovšem nic víc než odstartovat svou pouť Evropskou ligou takřka povinnou výhrou ani nemohli. Šanci nastoupit v základní sestavě navíc dostali hráči širšího kádru, na něž dříve či později bude Mauricio Pochettino muset spoléhat i v upřednostňované Premier League, a nutno podotknout, že alespoň někteří z nich si hlasitě řekli o místo v základní sestavě již o víkendu proti Crystal Palace.

Ázerbajdžánský mistr není na poli evropských pohárů žádným nováčkem a například loni dokázal obrat o body i takové kluby jako milánský Inter, Saint-Etienne či pozdějšího finalistu Dněpropetrovsk. A že dokáží kousat i na White Hart Lane dali svěřenci kouče Gurbanova jasně najevo hned v úvodu. Neuplynulo ani sedm minut a levý bek Agolli si na debutantovi Kieranu Trippierovi chytře, byť poněkud dramaticky, vysloužil pokutový kop. Richard Almeida záhy nedal přesnou ranou Llorisovi šanci a hosté nečekaně vedli.

Tottenham zprvu reagoval jen zablokovanou střelou Sona, jenž nastoupil na hrotu místo spočívajícího Kanea, a nepřesnou hlavičkou Tobyho Alderweirelda. S blížící se půlhodinou hry však domácí přece jen zlomili dosavadní suverénní počínání fotbalového trpaslíka dvěma slepenými góly. Townsendův roh našel na hranici malého vápna osamoceného Sona a jihokorejský útočník bez váhání vyrovnal.

Přesně stočtyřiačtyřicet sekund nato se opakovala takřka totožná situace, snad jen s tím rozdílem, že šlo o akci ze hry. Dele Alli vyškolil Sadygova a přesným přízemním centrem pod sebe vybídl Sona, aby svůj první zásah v novém působišti hned doplnil i o další. Alli, jeden z nejlepších hráčů na hřišti, se mohl posléze sám zapsat do listiny střelců, ovšem hostující Sehić mu včas stihnul ránu zablokovat.

Na druhé straně přivodil Hugu Llorisovi menší šok Danny Rose, když nedůrazným sklepnutím míče směrem k brankáři dal šanci Ismayilovi, který však poslal míč nad branku. Podobně záhy dopadla i hlavička Reynalda, a tak se do kabin v poločase odcházelo za stavu 2:1 pro domácí a něco málo přes šestadvacet tisíc diváků na stadionu tedy mohlo být spokojených.

Přestože Mauricio Pochettino právě před čtvrtečním zápasem urgentně připomněl, že právě letošní sezona je pro Erika Lamelu tou klíčovou, jeho argentinský soukmenovec v první půli předváděl pravý opak. Po změně stran však předloňská posila z AS Řím vlétla do zápasu jako vyměněná a hned v třiapadesáté minutě málem skórovala. Gólmana Sehiće však zachránila levá tyč.

Quarabag se ani s blížícím se závěrem utkání nemínil nijak odchýlit od defenzivní taktiky, kterou jen podtrhla Sehićova žlutá karta za zdržování. Přesto si kupříkladu Quintana s Ismyilovem našli příležitosti k provětrání domácí obrany a šance na možné vyrovnání stále visela ve vzduchu. Zvláště Quintana si možná ještě teď drbe hlavu, že osamocen poslal svůj hlavičkový pokus pouze do Llorisovy náruče. Čtyři minuty před koncem pak Spurs uklidnil Lamela hezkým lobovaným zakončením po přesné přihrávce střídajícího Kanea a stanovil tak konečné skóre 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)11003:13
2.RSC Anderlecht (BEL)10101:11
 AS Monaco (FRA)10101:11
4.Qarabağ Ağdam (AZE)10011:30
Zbývající zápasy
01.10. 19:00Qarabağ Ağdam - RSC Anderlecht
01.10. 19:00AS Monaco - Tottenham Hotspur
22.10. 19:00AS Monaco - Qarabağ Ağdam
22.10. 19:00RSC Anderlecht - Tottenham Hotspur
05.11. 17:00Qarabağ Ağdam - AS Monaco
05.11. 21:05Tottenham Hotspur - RSC Anderlecht
26.11. 19:00AS Monaco - RSC Anderlecht
26.11. 19:00Qarabağ Ağdam - Tottenham Hotspur
10.12. 21:05RSC Anderlecht - Qarabağ Ağdam
10.12. 21:05Tottenham Hotspur - AS Monaco
Skupina K

APOEL Nikósie - Schalke 04 0:3

17.09.2015 21:05

Góly: 28. Joël Matip, 35. Klaas-Jan Huntelaar, 71. Klaas-Jan Huntelaar

Schalke na půdě kyperského APOELu potvrdilo roli favorita a díky vítězství 3:0 se dostalo do čela skupiny K. O dva góly se postaral nizozemský forvard Klaas-Jan Huntelaar, ten první vsítil obránce Joël Matip. Domácí soupeři nekladli příliš velký odpor a frustrovaní pak bez vyloučeného De Vincentiho dohrávali o deseti hráčích.

Hosté v úvodu utkání trefovali jen brankové konstrukce, jejich dominance byla ovšem na hřišti jinak hodně znát. APOEL toho směrem dopředu moc nepředvedl, snad jen Viniciusova střela ze střední vzdálenosti z 5. minuty mírně ohrozila Fährmanna mezi třemi tyčemi, německý gólman si však s tímhle pokusem dokázal poradit.

Pak už Schalke podle předpokladů roztáčelo svůj kolotoč. Meyer v 8. minutě trefil svou pumelicí břevno, to samé se o pár minut povedlo Geisovi, který tentokráte pálil z větší vzdálenosti, akorát se podařilo míč mírně tečovat gólmanovi Watermanovi. Ve 28. minutě se pak svěřenci Andrého Breitenreiterovi ujali zaslouženého vedení.

Geis poslal z levé strany centr ze standardky na hranici malého vápna, kam si naběhl Matip, jenž hlavou překonal vyběhnuvšího Watermana. Deset minut před obrátkou se trefil rovněž Huntelaar, který ve středu hřiště přebral přihrávku od Meyera a krásnou táhlou střelou zamířil přesně ke vzdálenější tyči.

Německý celek mohl o svém vítězství definitivně rozhodnout krátce po obrátce, avšak přímý volný kop Aoga nebyl úspěšný. V 63. minutě se Schalke marně radovalo z gólu po přesné střele Goretzky, jelikož Huntelaar v ofsajdu clonil Watermanovi, který tak nemohl na tuhle situaci dobře zareagovat.

Hosté se definitivně uklidnili po vstřelené brance ze 71. minuty. Po rychlém brejku Meyer přihrál na pravou stranu úplně volnému Huntelaarovi, který ihned z první poslal svůj přízemní pokus ke vzdálenější tyčce. V 77. minutě ještě De Vincenti poslal k rozhodčímu Chapronovi pár nevybíravých slov, a musel se tak předčasně pakovat ze hřiště.

Více informací k zápasu

Asteras Tripolis - Sparta Praha 1:1

17.09.2015 21:05

Góly: 2. Pablo Mazza - 56. David Lafata

Fotbalisté pražské Sparty si z řeckého Tripolisu vezou bod za remízu 1:1. V zajímavém utkání se spoustou šancí obou stranách se Astoris brzy ujal vedení, český vice mistr ale zásluhou Lafaty dokázal vyrovnat a v závěru dokonce sahal i po vítězství.

Sparta prožila na Peloponéském poloostrovu hrůzostrašný vstup do utkání. Střela Iglesiase se sice ještě mezi tři tyče nevešla, po dvou minutách už však šli domácí do vedení. Petr Jiráček přišel o míč ve středu pole, Bertoglio pak vynikající přihrávkou vysunul Pablo Mazzu a ten se v samostatném nájezdu na Bičíka nemýlil a otevřel skóre.

Deset minut nato mohlo být ještě hůř. Po další parádní přihrávce se řítil na sparťanského brankáře pro změnu Giannou, jenomže David Bičík teď dokázal jeho šanci i s pomocí Costy bravurně zlikvidovat, a zachránil tak svůj tým. Na druhé straně se poprvé osmělili také hosté, odražený balón napálil Josef Hušbauer jen kousek vedle levé tyče.

Asterasu dělal problémy především Ladislav Krejčí na levém křídle, po jednom z jeho průniků a následné zpětné přihrávce střílel Marek Matějovský bohužel pouze do středu brány. Druhý polovina prvního dějství už patřila Spartě, vyrovnat mohl také Martin Frýdek, který dnes nastoupil na pravém kraji obrany, jeho hlavičku po rohu Dočkala ale zastavila tyč.

Krátce po změně stran to byl znovu Tripolis, který měl dvě příležitosti navýšit skóre, na rozdíl od první půle však ani jednu z obrovských šancí nevyužil. Nejprve nabídl Mazzovi situaci jeden na jednoho proti Bičíkovi podklouznuvší Costa, autor prvního gólu ovšem další trefu nepřidal. Za chvíli zase postupoval sám Fountas a jeho dobře myšlený lob proletěl těsně vedle.

Družina Zdeňka Ščasného přežila tyto nepříjemné situace, aby pak sama udeřila. Centr Martina Frýdka byl sice zblokován, přesto doputoval až k Davidu Lafatovi a sparťanský kapitán ve své typické pozici doklepl míč do prázdné branky. Dokonat obrat mohl Ladislav Krejčí, to jen kdyby ho nevychytal výborný Košický.

Devětadvacetiletý slovenský gólman předvedl další výborný zákrok v 63. minutě, kdy si centr Petra Jiráčka málem do vlastní sítě srazil kapitán Dorin Goian. V nervózním závěru pak Sparta dokonce vstřelila vítěznou branku, ovšem hlavní rozhodčí z Chorvatska ji pro údajný faul neuznal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)11003:03
2.Sparta Praha (CZE)10101:11
 Asteras Tripolis (GRE)10101:11
4.APOEL Nikósie (CYP)10010:30
Zbývající zápasy
01.10. 19:00Sparta Praha - APOEL Nikósie
01.10. 19:00Schalke 04 - Asteras Tripolis
22.10. 19:00Schalke 04 - Sparta Praha
22.10. 19:00APOEL Nikósie - Asteras Tripolis
05.11. 21:05Sparta Praha - Schalke 04
05.11. 21:05Asteras Tripolis - APOEL Nikósie
26.11. 19:00Schalke 04 - APOEL Nikósie
26.11. 19:00Sparta Praha - Asteras Tripolis
10.12. 21:05APOEL Nikósie - Sparta Praha
10.12. 21:05Asteras Tripolis - Schalke 04
Skupina L

FK Partizan - AZ Alkmaar 3:2

17.09.2015 21:05

Góly: 11. Aboubakar Oumarou, 40. Aboubakar Oumarou, 89. Andrija Živković - 34. Jop van der Linden, 90+3. Markus Henriksen

Hráči Partizanu Bělehrad navázali na dobré vystoupení z předkol Ligy mistrů a v domácím prostředí dokázali porazit favorizovaný holandský Alkmaar po přestřelce 3:2. Partizan měl na dosah základní skupinu Ligy mistrů v závěrečném předkole proti běloruskému BATE, nicméně z tohoto neúspěchu se velmi rychle oklepal a do tabulky Evropské ligy si připsal první tři body zcela zaslouženě.

Poslední srbský zástupce na evropské scéně se dostal do vedení už v 11. minutě zásluhou Aboubakara Oumaroua, který po rohovém kopu z levé strany vyskočil nejvýše a hlavou ze sedmi metrů zamířil do horního levého rohu. V dalších minutách se hrálo z obou stran velmi vyrovnaně, ovšem hosté tvořili hru a nakonec se jim povedlo vyrovnat ve 34. minutě zásluhou Jopa van der Lindena, i když nutno říci, že s trochou štěstí.

Po přímém volném kopu z dobrých pětatřiceti metrů vracel hlavou míč před branku Janssen a ten propadal po sérii odrazů na zadní tyč ke zcela volnému Lindenovi, který zachoval chladnou hlavu a zakončil nad bezmocného gólmana Živkoviče. Vyrovnaný stav vydržel pouhých šest minut, když svůj druhý gól v utkání vsítil Oumarou. Ten využil pasu Vuličeviče z pravé strany a skákavou střelou z deseti metrů uklidil balón k levé tyčce.

Po změně stran hosté podle očekávání přidali a soupeře svírali na vlastní polovině, vyrovnat mohli po hodině hry. Po centru z pravé strany se u vzdálenější tyčky ocitl Gouweleeuw a razantně hlavičkoval, fantastický brankář Živkovič však s vypětím všech sil vyrazil balón na rohový kop. Alkmaar si výrazně zkomplikoval situaci necelou čtvrthodinu před koncem, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Guus Hupperts.

Partizan se mohl definitivně uklidnit v 89. minutě, kdy v přečíslení dostal na půlící čáře parádní přihrávku za obranu Andrija Živkovič a své dlouhé sólo zakončil chladnokrevně podél bezmocného Rocheta - 3:1. Oslabený Alkmaar ještě snížil ve třetí nastavené minutě. Na hranici pokutového území dostal nahrávku Markus Henriksen a krásnou střelou s pomocí tyče rozvlnil síť, ovšem pro hosty přišla tato trefa příliš pozdě.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - FC Augsburg 3:1

17.09.2015 21:05

Góly: 55. Aritz Aduriz, 66. Aritz Aduriz, 90. Markel Susaeta - 15. Halil Altintop

Téměř hodinu živil Augsburg naději na nečekané vítězství z horké půdy stadionu San Mamés v Bilbau, ovšem to by nesměl na straně Athleticu nastoupit Aritz Aduriz. Legenda baskického klubu dvěma trefami otočila vývoj utkání, které ještě v samotném závěru pojistil Markel Susaeta na pohodové vítězství španělského klubu v poměru 3:1.

Návrat na evropskou pohárovou scénu se zprvu pro domácí Athletic nevyvíjel vůbec růžově. Místo toho, aby Baskové zkusili využít relativní nezkušenosti svého soupeře, pro nějž šlo o debut v rámci Evropské ligy, zadělali si vlastní nervozitou a nedůsledností na pořádné trable. Když jeden z útoků Augsburgu zakončil díky špatnému odkopu bránícího hráče střelou Esswein, brankář Herrerín dokázal míč vyrazit pouze před sebe k nohám Halila Altintopa, jenž střelhbitě zareagoval a poslal hosty do vedení.

Německý pohárový nováček tak zničehonic vedl na hřišti největšího favorita skupiny L, kterému se ani po zbytek první půle nedařilo oklepat ze špatného úvodu. Až na samotném sklonku poločasu mohl vyrovnat Raúl García, jenž však vůbec netrefil bránu. Po změně stran ovšem došlo na to, co se očekávalo od samého počátku, tedy góly Aritze Adurize. V pětapadesáté minutě ostřílený pardál v útoku Athleticu vyskočil při rohovém kopu nejvýše a nechytatelně prudkou hlavičkou srovnal na 1:1.

Od té chvíle již hráli domácí prim, zvláště pravá strana zálohy se Susaetou a De Marcosem fungovala jako na drátkách a nedlouho po Adurizově gólu číslo jedna přišel i ten druhý, tentokrát instinktivně pravačkou. V samotném závěru pak obrat dokonal aktivní Markel Susaeta. Výsledek 3:1 posílá svěřence Ernesta Valverdeho do čela skupiny, Augsburg po změně stran jednoduše nedokázal favoritovi nadále vzdorovat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Athletic Bilbao (ESP)11003:13
2.FK Partizan (SRB)11003:23
3.AZ Alkmaar (NED)10012:30
4.FC Augsburg (GER)10011:30
Zbývající zápasy
01.10. 19:00FC Augsburg - FK Partizan
01.10. 19:00AZ Alkmaar - Athletic Bilbao
22.10. 19:00AZ Alkmaar - FC Augsburg
22.10. 19:00FK Partizan - Athletic Bilbao
05.11. 21:05FC Augsburg - AZ Alkmaar
05.11. 21:05Athletic Bilbao - FK Partizan
26.11. 19:00AZ Alkmaar - FK Partizan
26.11. 19:00FC Augsburg - Athletic Bilbao
10.12. 21:05FK Partizan - FC Augsburg
10.12. 21:05Athletic Bilbao - AZ Alkmaar

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (60)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ajax a Bordeaux dotahovačka na poslední chvíli. Liberec škoda

Reagovat
ZB 07

Liberec především hrůza..

Reagovat
smazaný uživatel

strata 2 bodov, ale ideme ďalej postup musíme spraviť

Reagovat
mastakillah

Jen tak dál. Avanti Napoli

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

OT:

Sťahuje niekto pes 16 ?

Reagovat
smazaný uživatel

hej

Reagovat
smazaný uživatel

už si stiahol? ako to vyzera?

Reagovat
smazaný uživatel

neni to taky az taky odpad, ale aj tento rok zrejme vyhra fifa, je tam vidno trochu zmenu ale po par zapasoch tam najdes ti prvky co vadili v minulom roku

Reagovat
smazaný uživatel

súpisky aktuálne nie sú ?

Reagovat
Israha

Hmm, čekal jsem na Groningenu bramboračku a boj o remízu, a nakonec další suverénní výkon v řadě. N'Koudou MOTM, dnešním výkonem si řekl o základ místo zatím nerozehraného Cabelly. A výborní byli i Sparanga se Zambem, tam dost nechápu, proč je loni Bielsa ignoroval a dával místo toho šanci jiným juniorům, kteří na to vůbec neměli.

Super výkon, na kterém se dá stavět, Teď v neděli smáznout rozložený Lyon, a deme dál

Reagovat
smazaný uživatel

Jak si viedol Rusnák?

Reagovat
Israha

Upřímně - soustředil jsem se spíš na výkony hráčů OM. Řekl bych nicméně, že se svezl na matném a nevýrazném výkonu celého týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

Aj tak dik..

Reagovat
Pasha

Chcem dať jednotku, krásny kurz, tak dúfam, že to padne

Reagovat
Godwinson

Zambo teprve v červenci přišel. Je pravda, že lepší by byl Sparagna než Aloe, ale i tak měl lepší

Reagovat
Israha

Ajo, to se Zambem mi ve chvíli psaní toho postu nedošlo .

A souhlasím, že Sparanga by loni byl lepší varianta než Fanni, to bez diskusí...ale místo Morela občas hrávat mohl, když sleduju jeho výkony letos. Ale Bielsa na něho hodil ty dvě úvodní ztráty a už mu další šanci nedal, což se ukazuje jako chyba.

Reagovat
Israha

NEbyl lepší variant než Fanni

Reagovat
Gryphonheart

Vídeň

Reagovat
smazaný uživatel

Villareal

Reagovat
fantomas

Sonaldo

Reagovat
Felitel

Spurs

Reagovat
smazaný uživatel

Son a predovšetkým Alli MOTM

Reagovat
smazaný uživatel

Weiss Sylvestr Mak

Hamsik

Lobotka Paur

Stym by Slovan vyhral EL

Reagovat
CubONE

Reagovat
smazaný uživatel

Ocamposův gól

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpool

Reagovat
Pipo123

Názorná ukážka toho ako si dojebať zápas a prísť o 3 body na druhej strane potešila predvedená hra, nečakane skvelý Onazi, asi jeho najlepší zápas v Laziu. Tak a teraz na Napoli

Reagovat
fantomas

Jak se zatim jeví Milinković-Savić (krom toho, že ted dal gól)?

Reagovat
Pipo123

Zatiaľ toho moc neodohral, dnes hral AM pod Matrim a hral docela dobre, na svoju výšku má fakt dobrú techniku. Ale neviem kde sním počítať, či na DM, ale box to box, prípadne AM

Reagovat
fantomas

No ideálně asi box-to-box, ale pokud na něho normálně nehrajete (nevim), tak se asi nedá očekávat, že se taková specifická pozice bude vytvářet čistě s ohledem na nováčka jako Milinkoviće-Saviće.

Reagovat
Pasha

Ako hral Son?

Reagovat
smazaný uživatel

Je na titulke.

Reagovat
fenixLFC

nevyzera ze by jedol

Reagovat
Pasha

Vďaka

Reagovat
smazaný uživatel

Slušnej výkon, ale zrovna ty góly dostal na podnose.

Reagovat
Pasha

Bude lepší, dúfam

Reagovat
fenixLFC

sledoval niekto fener?

Reagovat
monty25

Schalke Vyučovalo na Kypru a mohlo vyhrát i větším rozdílem (dvě břevna, gól z ofsajdu)... APOEL toho moc nepředvedl. Nejvíc mi pil krev jejich hráč Vadmer (má číslo 77 a plnovous), který víc ležel než hrál. Jakmile ho někdo štrejchne, tak jde hned k zemi. Většího simulanta jsem neviděl...

Schalke vyučovalo na Kypru a mohlo vyhrát i větším rozdílem (dvě břevna, gól z ofsajdu)... APOEL toho moc nepředvedl. Nejvíc mi pil krev jejich hráč Vadmer (má číslo 77 a plnovous), který víc ležel než hrál. Jakmile ho někdo štrejchne, tak jde hned k zemi. Většího simulanta jsem neviděl...

Liverpool Bod zvenku není špatný, ale mohly být tři. Ztratit vedení v 81. minutě, to zamrzí...

Reagovat
monty25

Tak se mi to trochu divoce zkopírovalo...

Reagovat
smazaný uživatel

viac ako bod si Live nezaslúžil

Reagovat
monty25

Já jsem sledoval tři zápasy současně a ten závěr jsem už neviděl... Nevím, asi to byl spíš remízový zápas, ale udržet se to určitě dalo.

Reagovat
smazaný uživatel

To ano, ale lepší než prohrát 3:0. Jako dlouholetý fanoušek jsem si zvykl čekat to horši a pak se kolikrát nestačím divit. Co ten Firmino, docela jsem se na něj těšil ale zatím nic moc.

Reagovat
Shevchenko

Co to sakra ten Sporting vyváděl?

Reagovat
domingo

Stephanois jsou v ty Evrope fakt za hrozny vocasy, nemuzu si pomoct. Ten tym je tak strasne moc stavenej na uspech v L1, ze jim staci si pred zapasem precist si na souperove soupisce jiny nez francouzsky jmena a okamzite se z toho podelaj. Letos to bude zase heroicka serie remiz a hovno z toho. Aspon ze Marseille a Monaco postoupi dal.

Reagovat
Pasha

A že som si nedal pozor a prišiel som kvôli nim o výhru A tak som sa potešil, keď dali gól hneď na začiatku

Reagovat
smazaný uživatel

Aduriz ma formu na repre, v sezone zatim 7 zapasu 8 golu

Reagovat
smazaný uživatel

Takovyho utocnika nemel Athletic peknejch par let, mozna i nekolik desetileti

Reagovat
fenixLFC

llorente?

Reagovat
smazaný uživatel

ja Adurize hodnotim vys

Reagovat
Xavi

Aduriz Selección.

Reagovat
Phillipinho

Tu mel uz minulou sezonu, ale Lesak rekl, ze do repre pocita s mladsimi hraci....

Jinak Aduriz je fenomen, kazdej fanousek se Athleticu se musi hrozit momentu, az povesi kopacky na hrebik.

Reagovat
Phillipinho

Nevis, jestli Iňaki a Iturraspe budou pripraveni na Real?

Reagovat
smazaný uživatel

cece to nevim, rek bych ze spis ne...a Iturraspe by imho stejne hned nesel do zakladu..

Reagovat
smazaný uživatel

To je svym zpusobem pochopitelny, ale on je ted Aduriz rychlejsi, silnejsi a golovejsi nez kdykoliv predtim a to mu je 34 Na hrotu bude asi celkem problem, ale rekl bych ze Williams (pokud nezustane na kridle) a Villalibre maj sance ho nahradit

Reagovat
db18

BVB

Reagovat
Free_player

jo Son bude dobrej z něj mám radost

Reagovat
madridcan

Krasne vysledky, raj pre stavkarov

Reagovat
smazaný uživatel

Molde Sporting

Reagovat
stajnko

Viděl ste někdo Midtjylland? NOVÁK hrál celej zápas, ale jak mu to šlo?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele