Česká liga - souhrn 26. kola

28.04.2017, 19:57, aktualizováno 01.05.2017, 19:23
Komentáře a souhrny
Karviná přehrála Hradec Králové, zatímco Teplice se rozešly smírně se Slováckem. Plzeň si poradila s Duklou a dotáhla Slavii, která ztratila s Jabloncem. Sparta v samém závěru utrhla výhru v Příbrami. Mladá Boleslav vyhrála ve Zlíně a pojistila si čtvrté místo. Jihlavě se proti Brnu dlouhodobě daří, což naplno potvrdila i v úvodním utkání šestadvacátého kola.

Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905 4:1

01.05.2017 17:30

Góly: 20. Ubong Ekpai, 35. Ubong Ekpai, 45. Milan Baroš, 89. Radek Voltr - 78. Tomáš Berger (pen.)

Hráči Liberce zvítězili v dohrávce 26. kola nad Bohemians 1905 4:1 a připsali si nejvyšší výhru v této ligové sezoně. Slovan rozhodl o svém triumfu už v úvodním dějství, kdy se dvakrát trefil Nigerijec Ubong Ekpai a jednou Milan Baroš. V 78. minutě z penalty snížil Tomáš Berger, ale v 89. minutě přidal čtvrtý gól domácích Radek Voltr.

Severočeši zvítězili potřetí za sebou a posunuli do horní poloviny tabulky na osmé místo. Čtyři kola před koncem mají jedenáctibodový náskok na sestupové příčky a jsou téměř zachráněni. Naopak "Klokani" po druhé porážce za sebou zůstali třináctí a od patnáctého Hradce Králové a šestnácté Příbrami je dál dělí jen čtyři body.

Bohemians přitom nezačali špatně a měli první velkou šanci. Kuchta ve třetí minutě postupoval ze strany na domácí branku, ale vypálil mimo. Od té doby už v první půli na trávníku kraloval Liberec a na startu 20. minuty otevřel skóre. Mikula si narazil s Vůchem a po jeho centru se přesnou hlavičkou k tyči prosadil Ekpai.

Ve 28. minutě hosté dostali míč do sítě, ale pomezní sudí nejspíš chybně odmával ofsajd. O sedm minut později Liberec po rychlé akci zvýšil. Baroš nahrál Breitemu a ten vysunul Ekpaie. Nigerijský záložník pod padajícím brankářem Fryštákem, který nastoupil místo zraněného Berkovce, poslal míč do sítě a poprvé v české lize dal dva góly v jednom utkání.

Na Liberci bylo vidět, že je ve velké pohodě a minutu před přestávkou se trefil potřetí. Na Karafiátovu kolmici si naběhl Baroš a dloubákem přehodil Fryštáka.

Po přestávce mohl zvýšit už na 4:0 Vůch, ale hostující gólman dobře zasáhl. Bohemians s příchodem střídajícího Jiráska přidali a soupeře zatlačili, jenže v koncovce dlouho potvrzovali, že jsou nejhůře střílejícím týmem ligy. Maškova zblokovaná rána skončila těsně nad a v 63. minutě hlavičkoval Šmíd vedle.

Pražané se dočkali až v 78. minutě. Rozhodčí Hrubeš zapískal spornou penaltu za údajnou Karafiátovu ruku a střídající Berger po minutě na trávníku s přehledem snížil střelou k tyči. Víc už však Bohemians nestihli a naopak minutu před koncem počtvrté inkasovali, když se po spolupráci dvou střídajících hráčů prosadil po Graiciarově přihrávce Voltr.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Jablonec 1:1

30.04.2017 17:30

Góly: 90. Muris Mešanović - 74. Michael Lüftner (vl.)

A helemese, že by Slavia nechtěla titul? Sešívaní se po vyřazení od Zlína v semifinále MOL Cupu trápili i v lize a měli vůbec co dělat, aby z domácího zápasu s Jabloncem neodešli jako poražený tým. Konečnou remízu 1:1, která je pro Slavii pochopitelně velkou ztrátou, zařídil až v 90. minutě spasitel Muris Mešanoviš. Nyní mají jak Plzeň, tak i Slavia shodný počet bodů, avšak pro Viktoriány hraje lepší vzájemná bilance.

Slavia věděla, že pokud chce zpátky do čela, musí Jablonec porazit. Hosté zase chtěli domácí tým zaskočit a odčinit tolik propíranou ostudu s Příbramí. No a to se jim nakonec i podařilo. Utkání nabídlo opravdu hodně gólových šancí a jejich plný výčet snad ani není na místě. Slavia byla v prvním poločase lepším týmem, jenomže selhávala v koncovce. Proti Ščukovi a Škodovi vždy skvěle zasáhl brankář Hrubý a se svým pokusem neuspěl ani Zmrhal. Na druhé straně se zjevil sám před Pavlenkou Trávník a také slávistický brankář dokázal skvěle zareagovat. Následně byla odstřelovaná opět jablonecká branka. V krátkém časovém sledu po sobě pálili Sýkora, Ngadeu i Ščuk, ale opět bez kýženého gólového efektu.

Jablonec velice dobře pochopil, že pouze defenzivní prací v Edenu těžko uspěje a začal čím dál více vystrkovat růžky. Na začátku druhého dějství předvedl pohledné sólo Kubista, které musel utnout až vynikající Pavlenka.

Slavia ale byla nadále lepším týmem a dvacet minut před koncem měla na svém kontě další penzum gólových příležitostí, opět bez kýženého efektu. A pak přišla 73. minuta, centr Jabloneckých do šestnáctky a vlastní gól hlavou v podání obránce Lüftnera. Eden utichl a Slavia znervózněla. Čas kvapil rychle a Diviš měl na kopačce druhý gól, který by Slavii definitivně srazil na kolena. Jenomže se zaskvěl Pavlenka, udržel šance a vzápětí Muris Mešanovič srovnal na 1:1, když pláchl jablonecké obraně a obstřelem překonal Hrubého. Sešívaní ještě chtěli výsledek otočit, ale čas zakrátko vypršel.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FC Hradec Králové 4:2

30.04.2017 17:00

Góly: 22. Patrik Dressler, 25. Lukáš Budínský, 66. Jan Kalabiška, 89. Tomáš Wágner - 37. Jan Mudra, 55. Ladislav Martan

Šestigólovou nadílku s vítězným koncem pro domácí si na "čarodějnice" přichystali v Karviné. Svěřenci Jozefa Webera přestříleli Hradec Králové 4:2 a utnuli černou sérii porážek. Ta naopak trvá v Hradci, který se po tomto kole propadl už na sestupové, předposlední místo.

Jsou případy zápasů, kde první branka vývoji zásadně pomůže. Přesně to se stalo v Karviné, kde se až do úvodní branky ve 22. minutě prakticky nic nedělo. Patrik Dressler dostal přihrávku do strany a jeho evidentní centr skončil za zády překvapeného Ottmara. Než se hosté stačili vzpamatovat, inkasovali podruhé a opět u toho svojí roli sehrálo štěstíčko. Ránu Lukáše Budinského sice Ottmar vyrazil, ale jen do břevna, od něhož se balón odrazil do zad hradeckého brankáře a následně do sítě.

Votroci ještě v prvním poločase snížili a velice rychle se vrátili do hry o body. Centr Martana dostal na zadní tyči do sítě Jan Mudra. Karvinou mohl znovu nasměrovat k dvoubrankovému vedení Budinský, ale jeho rána šla těsně vedle.

Po změně stran byl po velkém závaru v šanci Černý, ale Karviná to ustála bez vážnější újmy. Vedení domácích přeci jenom dlouhého trvání nemělo. V 55. minutě poslal směrem na karvinskou branku dlouhý nákop Jirsák, Ladislav Martan si balón v šestnáctce zpracoval, přehodil si jej na silnější nohu a krásně vypálil - 2:2.

Popáté se měnilo skóre v 66. minutě a bylo to ve prospěch Karviné. Wágner prodloužil dlouhý nákop na Kalabišku a ten se zblízka nemýlil. Karviná znovu vedla a tentokrát už svůj náskok nepustila. Hodně blízko dalšímu srovnání byl sice Černý a po něm i Vlkanova, ale Karviná kritické chvíle přečkala a nakonec minutu před koncem definitivně rozhodla. Kalabiška odvedl na pravé straně hřiště skvělou práci, svému strážci nasadil jesličky a Tomáši Wágnerovi přesnou přihrávkou před branku nabídl jednoduchý gól. Karviná porazila Hradec divokým výsledkem 4:2.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Slovácko 2:2

30.04.2017 17:00

Góly: 53. Martin Fillo, 71. Martin Fillo (pen.) - 2. Tomáš Zajíc, 56. Jan Navrátil

V boji o Evropskou ligu ztrácejí Teplice, které pouze remizovaly se Slováckem 2:2. Pravdou je, že domácí tahali za kratší konec. Slovácko na Stínadlech dvakrát vedlo, ale Skláři vždy našli odpověď. Ztráta pátých Teplic na čtvrtou Mladou Boleslav tak vzrostla na čtyři body.

Slovácko mělo na Stínadlech fantastický začátek. Už po 120 sekundách dostal do vápna přesný centr Tomáš Zajíc a brankář Grigar poprvé inkasoval. Teplice na nic nečekaly a okamžitě zahájily ofenzivu, vidět byl zejména záložník Hyčka. Další nepříjemnost zasáhla Skláře ve 22. minutě, kdy se zranil Jakub Hora a na plac vyběhl zkušený Jan Vošahlík. Před koncem poločasu byly Teplice nadále aktivnějším týmem a například Kroba dvakrát vychytal Daněk.

Teplice si za svou aktivitu zasloužily vyrovnat a povedlo se jim to až po změně stran. V 53. minutě odcentroval Vošahlík a Martin Fillo rovnou z první propálil brankáře Daňka. Radost Sklářů ale dlouho netrvala. Jen o tři minuty později dostal krásný pas za obranu Navrátil a postup sám na Grigara vyřešil elegantním a efektivním lobem.

Takže se mohlo začít od znovu, v tom smyslu, že Teplice opět potřebovaly útočit, aby srovnaly výsledek. Sám soupeř jim k tomu dopomohl v 70. minutě, kdy byl ve vápně stažen Červenka a sudí Jílek nekompromisně rozhodl o penaltě. Martin Fillo si poradil a znovu srovnal stav, tentokrát na 2:2.

V závěru se domácí snažili zvrátit průběh na svojí stranu a do slibné příležitosti se dostal Vaněček, jenomže Daněk jeho pokus vyrazil. Další změnu skóre už utkání nenabídlo, takže oba týmy si připisují po bodu.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Dukla Praha 2:0

29.04.2017 20:15

Góly: 21. Milan Petržela, 25. Marek Bakoš (pen.)

Fotbalisté Plzně v 26. kole první ligy porazili pražskou Duklu 2:0 a jsou minimálně do neděle v čele tabulky o bod před Slavií, která se v neděli utká s Jabloncem. Viktorii poslal do vedení v 21. minutě Milan Petržela, na nějž rychle navázal z penalty kapitán Marek Bakoš. Plzeň tak udržela domácí ligovou neporazitelnost s dejvickým klubem, který zůstal na osmém místě tabulky.

Poprvé od 25. února nastoupil v základní sestavě Plzně rakouský záložník Andreas Ivanschitz. Kromě toho poslal do hry kouč Zdeněk Bečka oproti zápasu na hřišti Sparty (0:2) stopera Hájka, který nahradil vykartovaného Hubníka, pravého beka Matějů a záložníka Kopice. Bakoš se posunul na hrot a jen na lavičce tak zůstal nejlepší střelec Krmenčík. Na druhé straně dal Jaroslav Hynek důvěru stejné jedenáctce, jako v předešlém vítězném duelu s Jihlavou (4:1).

Úvodních dvacet minut se spíše než šancemi hemžilo žlutými kartami, z první větší příležitosti posléze hned padl gól. Po závaru ve vápně hostů odvrátil míč Miloševič nůžkami pouze k Hořavovi, jehož střelu tečoval za Radova záda Petržela.

O tři minuty později ve skluzu zasáhl Šimůnek ve vápně střelce první branky, nařízenou penaltu s přehledem proměnil plzeňský kapitán Bakoš a dal sedmý gól v sezoně. Stejně jako Petržela vzpomněl zvednutými prsty k nebi na bývalého spoluhráče Františka Rajtorala, který 23. dubna v Turecku spáchal sebevraždu.

Dukla se k první střele dostala až v 33. minutě, Olayinkův pokus ale gólman Kozáčik vyrazil a míč do zámezí poté uklidil Hejda. Deset minut před přestávkou Plzeňští zamkli Duklu v šestnáctce, Hořava, jenž odehrál jubilejní 100. ligový zápas za Viktorii, ale napálil míč pouze do bránícího hráče.

Krátce po přestávce nacentroval z přímého kopu Mustedanagič, Štětina však hlavou minul. Na druhé straně po Kopicově pasu nezakončil přesně Matějů. V 56. minutě vyrazil Holendův pokus Kozáčik zpět k bývalému forvardovi Plzně, který předložil míč Olayinkovi, jenž však přestřelil odkrytou branku.

Po hodině hry Bakoš poslal do úniku Kopice, který si efektně poradil s obráncem a jeho střelu z hranice vápna Rada pro jistotu vyrazil na roh. V 75. minutě v další šanci Kopic jen těsně minul Radovu branku, vzápětí neuspěl ani Ivanschitz. V závěru se hosté pokusili vstřelit alespoň čestnou branku, Štětina ani Olayinka ale skóre nezměnili.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Mladá Boleslav 1:2

29.04.2017 17:00

Góly: 59. Josef Hnaníček - 76. Lukáš Magera, 82. Douglas

Fotbalisté Mladé Boleslavi vyhráli po obratu ve Zlíně 2:1 a čtyři kola před koncem první ligy si upevnili čtvrté místo, které jako poslední zaručuje start v pohárech. Od pátých Teplic, jenž mají o zápas méně, dělí Středočechy pět bodu, jejich dnešní soupeř už na šesté příčce zaostává o sedm bodů.

Všechny góly padly po změně stran. Zlín posunul do vedení v 59. minutě Josef Hnaníček. Boleslav však v závěru utkání otočila v rozmezí šesti minut skóre brankami Lukáše Magery a Douglase Da Silvy. Zlín tak potvrdil, že se mu na domácím trávníku nedaří, když tam z posledních jedenácti zápasů porazil pouze Brno.

Oba soupeři zasáhli v týdnu do semifinále domácího poháru. Trenér Zlína Páník sáhl k jediné změně a na postup brankáře místo Dostála nastoupil Švenger, v poli dal důvěru stejné sestavě, která porazila Slavii a prošla do finále. Boleslavský kouč Svědík oproti prohranému semifinále s druholigovou Opavou vyměnil v základu šest hráčů.

"Ševci" vstoupili do zápasu ve svižném tempu, ale jejich úsilí nevedlo do střeleckých příležitostí a po deseti minutách viditelně polevili. Ani hosté se do šancí nedostávali, pouze v 17. minutě se protáhl mezi domácími obránci Mebrahtu, jehož rána ze dvaceti metrů mířila přímo do náruče brankáře Švengera.

Po změně stran pozvedlo výkon Zlína příchod Vukadinoviče, který v 59. minutě po průniku mezi obránci soupeře našel na levé straně Štípka, po jehož centru Hnaníček přesnou střelou k tyči vstřelil úvodní gól. Hosté mohli vyrovnat vzápětí. Jánoš se po nedorozumění stoperů ocitl zcela sám před brankářem Švengerem, ale v rozhodujícím okamžiku stoupl na míč a upadl.

Po inkasované brance zvýšila Boleslav tlak. V 66. minutě Magerova střela jen těsně minula tyčku a v 71. minutě chytl Švenger z bezprostřední blízkosti střelu Železníka. Na druhé straně se po brejku Vukadinoviče nepodařilo Holíkovi překonat brankáře Vejmolu.

Boleslav zúročila nápor v 76. minutě, kdy si na centr Ljovina za domácí stopery naběhl Magera, jenž hlavou vyrovnal. O šest minut později po další chybě domácích zadáků otočil výsledek Da Silva.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sparta Praha 1:2

28.04.2017 20:15

Góly: 45. Jan Rezek - 4. Josef Šural, 90. Josef Šural

Fotbalisté Sparty v předehrávce 26. kola první ligy zvítězili 2:1 na hřišti Příbrami. Připsali si tak první venkovní výhru od listopadového duelu v Hradci Králové. Dvěma góly se o to zasloužil Josef Šural, který ve čtvrté minutě otevřel skóre a v první minutě nastavení minutě zápas rozhodl. Na obě branky mu nahrál Bogdan Vatajelu.

Příbram se prosadila v nastavení první půle, kdy srovnával Jan Rezek po velké chybě Lukáše Váchy. V závěru ale o remízu přišla a v tabulce opět klesla na poslední místo. Na čtrnáctou Jihlavu ztrácí dva body.

Sparta nastoupil v totožné sestavě jako při poslední výhře nad Plzní i s Rumunem Vatajeluem, který navázal na povedený výkon. Už ve čtvrté minutě poslal do vápna přesný centr a Šural zblízka hlavou otevřel skóre.

V 16. minutě pak po dalším centru Vatajelua na zadní tyč měl vyloženou šanci Konaté, z úhlu ale netrefil odkrytou branku a jeho rána jen lízla tyč.

Příbram, která se v poslední době herně zvedla, se sice snažila a byla Spartě vyrovnaným soupeřem, ale sama se do šancí dostávala těžko. Bičíka prověřil jen Linhart.

Největší šance domácím připravovali sami sparťané. Nejprve Holek chybnou rozehrávkou nabil Rezkovi, který ale místo zakončení ještě volil neúspěšnou kličku na Váchu.

Už se zdálo, že si Sparta vedení do poločasu pohlídá, ale ve druhé nastavené minutě vyslal nedůraznou malou domů Vácha a ideálně tak nahrál protihráči Rezkovi. Příbramský kapitán byl u míče dříve než vybíhající gólman Bičík, který byl chvíli předtím ošetřován s poraněným nosem, a poslal balon do prázdné branky. Zdrcený Vácha se mohl jen chytit za hlavu.

Hosté byli nepoučitelní a ve druhé půli málem udělal stejnou hrubku i Michal Kadlec, tentokrát však byl u míče jako první spoluhráč Holek a nebezpečí odvrátil. Po hodině hry se připomněl Vatajelu, který střelou z dálky prověřil brankáře Hrušku.

To nejlepší si ale rumunský záložník nechal na první minutu nastavení, kdy pronikl do vápna a přesnou přihrávkou našel zcela volného Šurala. Pro něj už nebyl problém trefit odkrytou branku a rozhodnout o osmé ligové výhře Sparty nad Příbramí za sebou.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Zbrojovka Brno 3:0

28.04.2017 18:00

Góly: 50. Lukáš Zoubele, 75. Jakub Fulnek, 89. Dāvis Ikaunieks

Fotbalisté Jihlavy porazili v 26. ligovém kole Brno 3:0. Vysočina rozhodla o výhře třemi góly v druhém poločase, kdy se trefili Lukáš Zoubele, Jakub Fulnek a Davis Ikaunieks. Jihlava dosáhla na nejvyšší vítězství v ligové sezoně a z posledního místa tabulky se posunula na čtrnáctou příčku o dva body před Hradec Králové a Příbrami. Oba soupeři ale mají zápas k dobru. Brno prohrálo potřetí z posledních čtyř kol a před Vysočinou má už jen tříbodový náskok.

Velmi důležitý souboj o záchranu nabídl v úvodní čtvrthodině opatrnou podívanou. Za vytrvalého deště si první gólovou šanci připsala v 16. minutě Jihlava, když Popovič našel na malém vápně Zoubeleho, který ale nechal vyniknout hostujícího brankáře.

Z následného Vaculíkova rohu poslal odražený balon kapitán domácího týmu zpět do vápna přesně na hlavu osamoceného Ikauniekse, ale nejlepší střelec Vysočiny selhal a z malého vápna trefil břevno prázdné branky.

Ikaunieks si mohl spravit chuť jedenáct minut před přestávkou, když ze strany postupoval po podklouznutí Kijanskase sám na Melichárka, ale v rozhodující chvíli si míč ukopl a vůbec nezakončil.

Skóre se měnilo až čtyři minuty po pauze. Po rohovém kopu a závaru ve vápně poslal Vysočinu do vedení přesnou hlavičkou k tyči Zoubele. Po hodině hry mohl vyrovnat Řezníček, ale přízemní centr poslal vysoko nad branku.

Na druhé straně minul Vaculíkův centr v jasné pozici Zoubele a druhý gól tak přidala Jihlava až do 75. minutě. Vaculík poslal míč z přímého kopu k Fulnekovi, který překonal Melichárka a mohl slavit premiérovou trefu v lize.

Brno poté vsadilo vše na ofenzivu a Jihlava hrozila z kontrů. Sedm minut před koncem při přečíslení čtyři na dva střílel z velkého vápna Ikaunieks, ale minul. Lotyšský útočník dal svůj sedmý gól v ligové sezoně až v 89. minutě, kdy po Fulnekově přihrávce zakončil do prázdné brány.

Jihlava oslavila nejvyšší ligovou výhru v sezoně, přitom do dnešního zápasu měla s pouhými 18 vstřelenými góly spolu s Bohemians 1905 nejhorší ofenzivu soutěže. Brno prohrálo na Vysočině popáté za sebou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha26178154:1859
2.Viktoria Plzeň26185339:1659
3.Sparta Praha26147541:2249
4.FK Mladá Boleslav26129540:2745
5.FK Teplice26118735:2441
6.Fastav Zlín26108832:2938
7.FK Jablonec2689938:3533
8.Slovan Liberec26881025:2632
9.MFK Karviná26951237:4332
10.Dukla Praha26861232:3230
11.1. FC Slovácko26612826:3330
12.Zbrojovka Brno26414827:3826
13.Bohemians Praha 190526671319:3425
14.Vysočina Jihlava26581321:4123
15.FC Hradec Králové26631724:4521
16.1. FK Příbram26631725:5221

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (612)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele