Česká liga - preview 26. kola

28.04.2017, 08:46, aktualizováno 01.05.2017, 10:35
Previews
Liberec směřuje za záchranou a rozhodující krok může udělat v pondělí odpoledne. Slovan hostí další tým ohrožený sestupem, na vlastním trávníku přivítá Bohemians 1905...
Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905  (pondělí 17:30)
Hodně důležitý souboj čeká Bohemku, která zavítá pod Ještěd do Liberce. Oba celky ještě v boji o záchranu nemají vyhráno, tím spíš Klokani, kteří mají k dobru jen čtyři body. U Nisy se také pokusí o to, co se jim tam ještě nikdy nepodařilo - zvítězit.

Liberec se v posledních kolech zvedá, porazil Duklu a vyhrál v Hradci, čímž výrazně popojel od sestupových pozic. Severočeši mají nyní k dobru už osm bodů a jsou na nejlepší cestě učinit poslední krok a zachránit se. Ve Slovanu už se všichni těší, až tato nepovedená sezona skončí.

Ještě než se tak stane, čeká Liberec pět kol, ve kterých se ještě leccos může stát. Prvním z řady soupeřů bude Bohemka, která potřebuje body jako sůl. Její nový trenér Martin Hašek má k Liberci specifický vztah. "Utkání bude pro mě specifické. V Liberci jsem 15 let žil, oženil se tam a narodili se mi tam dva ze tří synů. Byl jsem tu asi třikrát nebo čtyřikrát jako trenér Sparty. Nečeká nás tu nic jednoduchého, čemuž napovídá situace v tabulce," prohlásil Martin Hašek.

Klokani od jeho příchodu získali ze tří zápasů čtyři body a stále nemají jistotu záchrany, tím spíše, že kluby ze dna jako Příbram nebo Jihlava body sbírají. Bohemka v minulém kola doma nestačila na Fastav Zlín, kterému podlehla 0:2.

Co se týče absencí, tak lehčí problémy měl Bartek a v pořádku už by měl být i Berkovec. K dispozici ještě nebude Vrzal a také Dostál, který nasbíral žluté karty. Liberci by mělo scházet kvarteto Coufal, Bartl, Bosančič a Latka.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Mikula, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Voltr, Bosančič, Souček, Breite, Vůch - Baroš
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Nitrianský, Krch, Šmíd, Havel - Bartek, Jindřišek, Mašek, Martin Hašek ml., Luts - Kabajev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.44 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - FC Hradec Králové  (neděle 17:00)
Hradecké Votroky čeká další důležitý zápas o záchranu a tentokrát se představí na půdě soupeře, přesněji v Karviné. Venkovní bilance Votroků je sice o poznání lepší, než ta domácí, ale celková situace klubu není dobrá.

Nedaří se ani domácím. Ti sice nehrají vyloženě o záchranu, ale na jedenáctém místě si také příliš vyskakovat nemohou, zvláště když prohráli pět ligových kol v řadě. Porovnáme-li to se začátkem jarní části, je to markantní propad. Karviná navíc stihla vypadnout i z MOL Cupu, takže tým trenéra Jozefa Webera má ke spokojenosti hodně daleko. "Pro oba týmy je to velmi důležité utkání, takže budeme hrát spíše ze zabezpečené obrany. Pro diváky by hodně gólů bylo určitě zajímavých, ale i tak věřím, že nějakou branku vstřelíme a vyhrajeme," doufá kapitán Karviné Pavel Eismann.

Hradecká situace už byla naznačena. Klub ztrácí na nesestupové pozice dva body a bojuje o holé bytí či nebytí v české nejvyšší soutěži. Černá série bez zisku bodu je sice u Hradce kratší, ale o to horší, že se mu v ní nepodařilo vstřelit ani gól. "My nejsme po posledních výsledcích v luxusní situaci. Domácí také procházejí určitým nepříjemným obdobím, co se výsledků týká, takže pro nás to bude z tohoto pohledu těžké utkání," prohlásil trenér Bohuslav Pilný.

Hradec tedy naposledy prohrál doma s Libercem 0:1 a vzhledem k tomu, že Jihlava svůj zápas 26. kola už zvládla vítězně, ocitl se v sestupovém pásmu. "Samozřejmě že vnímáme, jak soupeři hrají a jaká je tabulka, ale také vím, že co si neuhrajeme sami, mít nebudeme," dodal Bohuslav Pilný.

Karviná se s Hradcem utkávala převážně ve druhé lize a můžeme hovořit o poměrně vyrovnané bilanci. Ačkoliv oběma celkům půjde o hodně, příznivci obou táborů doufají v podobné brankové hody jako na podzim, kdy ve vzájemném souboji padlo celkem sedm branek.

Karviné bude scházet zraněný Šísler a jde o jedinou absenci týmu Jozefa Webera. Hosté z Hradcem jsou na tom o poznání hůře, zranění jsou Holeš, Polom a Vlkanova, zatímco Malinského do hry nepustí karetní trest.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann - Budínský, Janečka, Panák, Šisler, Kalabiška - Wágner
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Krátký, Nosek, Hůlka, Mudra - Martan, Schwarz, Janoušek, Trubač, M. Černý - P. Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - 1. FC Slovácko  (neděle 17:00)
Teplice bojují o pohárovou Evropu a další krok na cestě za vytouženým cílem mohou udělat doma proti Slovácku. Domácí mají skvělou formu, neprohráli pět utkání v řadě a z pátého místa před sebou tlačí Mladou Boleslav. Slovácko je sice až desáté, ale také ono nehraje vůbec špatný fotbal a na Stínadla si jede pro body.

Teplice mají na jaře fantastickou formu a díky pěti výhrám, třem remízám a jediné porážce usilují po delší době o Evropskou ligu. Naposledy si Skláři poradili s Karvinou, kterou udolali jedinou brankou 1:0. A podobný výsledek by jistě brali i proti houževnatému a nepříjemně hrajícímu Slovácku. "Pro nás je to vždy nepříjemný soupeř. Viděl jsem, jak posledně hráli se Slavií, ani si nezasloužili prohrát. Musíme udělat vše pro to, abychom utkání zvládli a zůstali krok od čtvrté příčky," nechal se slyšet záložník Admir Ljevakovič.

Slovácko má za sebou dvě porážky, ale se soupeři z absolutní špičky soutěže, tedy s Plzní a Slavií, v obou případech shodně 0:2. I přes absenci bodového zisku však předvedl celek z Uherského Hradiště dobrý výkon a do dalších zápasů je to velký příslib. "Musíme hrát stejně jako jsme hráli se Slavií nebo v Plzni, ale s tím rozdílem, že musíme být důraznější a hlavně produktivnější v šestnáctce. I když mají Teplice v posledních zápasech slušnou formu, tak se domnívám, že je v našich silách si nějaký ten bod přivézt," doufá hostující Petr Reinberk.

Že Slovácko nečeká na severu Čech jednoduchá práce moc dobře ví i trenér Stanislav Levý: "Je to další zápas kdy nastoupíme proti mužstvu, které hraje o pohárovou Evropu. Čeká nás tedy další těžké utkání, ale i když jsme poslední dva zápasy prohráli, tak jsme ukázali, že můžeme hrát s každým a já očekávám, že to potvrdíme i v Teplicích s tím rozdílem, že bych si přál lepší výsledek."

Výhodou Teplic nebude jen domácí prostředí, ale také zdravotní stav samotných hráčů, scházet bude pouze Nivaldo. Slovácko to má v tomto směru obtížnější, neboť Biolek, Chyla, Košút, Rada a Tetteh mají nejrůznější zdravotní problémy.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Fillo, Ljevakovič, Hora, Kučera, Vošahlík - Červenka
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Reinberk, Hofmann, Břečka, Civič - Navrátil, Šumulikovski, Machalík, Daníček, Havlík - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 3.80 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - FK Jablonec  (neděle 17:30)
Vrátit se na první místo před Plzeň, to je jednoznačný úkol fotbalistů Slavie v zápase s Jabloncem. Domácí jsou velkým favoritem, ale Jablonec bude odhodlán učinit vše, aby odčinil příšerný výkon často skloňovaného zápasu s Příbramí. V Edenu k tomu má ideální příležitost.

Karty jsou rozdány jasně. Po porážce Plzně na Letné se Slavia dostala do čela, ovšem její náskok je velmi těsný. Viktoriáni ho v tomto kole dokázali stáhnout a vrátit se zpět na vedoucí pozici, ovšem sešívaní mají teprve své utkání před sebou.

"Čeká nás Jablonec, který měl ambice na pohárové umístění. Posledními výsledky z nich trochu ustoupil. Je tam řada výborných hráčů, ale mají rozporuplné výsledky. Dokážou hrát výborný zápas se silným soupeřem a následně pak prohrát zdánlivě snadnější zápas. Nebude to pro nás vůbec jednoduché utkání," prohlásil trenér Slavie Jaroslav Šilhavý. Na lavičce Slavie si prožil první porážku a hned hodně nepříjemnou, když jeho svěřenci nestačili v semifinále MOL Cupu na Zlín a vypadli. Jejich sen o zisku double se tak rozplynul. Ve hře ale ještě zbývá ligový titul a sešívaní si nemohou dovolit zaváhat.

Pohárové ambice měl i Jablonec, ale jeho sezona je hodně rozporuplná. Po sérii dobrých výsledků přišel opět útlum, jehož vyvrcholením byla hodně propíraná domácí porážka s Příbramí. Nyní se Severočeši střetnou s celkem z opačného pólu tabulky. "Máme ke Slavii respekt, bojuje o první místo, má kvalitní kádr. Byli jsme se teď podívat, jak hrála pohárový zápas se Zlínem. Každý zápas začíná za stavu 0:0 a každý tým se dá porazit. Zlín nám ukázal, že když se hraje poctivě, nebojíte se hrát nahoru a dobře bráníte, tak se dá i Slavia porazit," říká trenér Zdeněk Klucký.

Slavii budou scházet pouze zranění Švento a van Buren, jinak se marodka vyprazdňuje. Totéž se ale nedá říci o Jablonci, který hledá pro zápas v Edenu optimální složení. Zranění jsou totiž Hanousek, Zreľák a Masopust, pro karty zase chybějí Mehanovič s Doležalem.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Flo - Sýkora, Hušbauer, Ngadeu, Barák, Zmrhal - Škoda
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Beneš, Zelený - Trávník, Jiráček, Pospíšil, Hübschman, Mihálik - Diviš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.55 - 10.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:00)
Fotbalisté Zlína se po postupu do finále MOL Cupu musí opět soustředit na ligovou soutěž, kde je čeká klíčové utkání s Mladou Boleslaví. Oba týmy bojují o postup do Evropské ligy a zatímco Ševci mají dvě varianty, jak toho dosáhnout, Boleslavi zbývá již jen jedna.

Hosté totiž na rozdíl od Zlína semifinále poháru nezvládli a po domácí porážce s Opavou jim zbývá už jen domácí soutěž. Mladá Boleslav doma znovu selhala, což se na jaře neustále opakuje. "Připadá mně, že jsme v domácím prostředí nervóznější z toho, že musíme vyhrát. Je pro mě nevysvětlitelné, že mužstvo, které v přípravě vypadalo dobře, má v sezóně tak nevyrovnanou křivku výkonnosti nahoru dolů," prohlásil zklamaný trenér Martin Svědík. Mladá Boleslav sice doma dokázala porazit Spartu, ale v další zápasech ztrácela. S Jabloncem a Bohemians pouze remizovala a s Opavou, jak již bylo řečeno, dokonce prohrála.

Hostům stále patří čtvrté místo, ale jejich náskok je jen dvoubodový. Za jistých okolností se mohou svěřenci trenéra Martina Svědíka dostat až na bronzovou příčku, ale také nemusí a nakonec mohou oželet i Evropskou ligu, která je primárním cílem. A proto je zápas na zlínské Letné hodně důležitý. Mladá Boleslav doma první zápas se Ševci prohrála 1:2. "Vedli jsme 1:0, ale nakonec jsme prohráli. Je to nebezpečný tým, s hodně rychlými hráči. Bude potřeba jít do utkání s maximální koncentrací," dodal obránce Silva.

Konec dobrý, všechno dobré. Zlín v lize zlomil smolnou sérii bez vítězství, když vyhrál na půdě Bohemians 1905 a navrch přidal další úspěch z Vršovic, když v semifinále MOL Cupu vyřadil vysoce favorizovanou Slavii. "My jsme to měli pořád v hlavě. Zvládli jsme první zápas, teď nás čeká druhý a je před námi ještě to finále. Hlavně to finále chceme zvládnout. V lize se ale samozřejmě taky nechceme propadnout," nechal se slyšet obránce Jakub Jugas.

Zlín ale ještě v žádném případě slavit nemůže. V lize je až šestý, a pokud by finále s Opavou nezvládl a v tabulce neskončil na čtvrtém místě, byl by bez pohárů. "Ligu ale nezahazujeme a bude hrát určitě naplno," dodává Jakub Jugas.

Ševcům bude chybět zraněné duo Živulić a Janíček. Mladé Boleslavi zase nepomohou Fabián, Mareš a Pauschek. K dispozici ještě nebude ani další rekonvalescent, brankář Šeda.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Švenger - Pazdera, Jugas, Gajič, Matejov - V. Vukadinovič, Traoré, Hnaníček, Štípek, Holík - Fantiš
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Jánoš, Da Silva, Stronati, Fleišman - Přikryl, Takács, Magera, Matějovský, Nečas - Mebrahtu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.20 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Dukla Praha  (sobota 20:15)
Viktoria ještě neskládá zbraně a proti Dukle se hodlá vrátit na vedoucí pozici. Západočeši prožili doslova černý víkend, když se po porážce na Spartě ještě dozvěděli o úmrtí svého bývalého spoluhráče a kamaráda Františka Rajtorala.

Viktoria Plzeň před týdnem zaváhala a porážkou na Spartě už nemá obhajobu mistrovského titulu ve svých rukou. Západočeši se však nevzdávají, zápas s Duklou chtějí za každou cenu vyhrát a dostat tím pod tlak vedoucí Slavii.

Do Štruncových sadů zavítá Dukla, která představuje hodně nebezpečného soupeře a která má ve svých řadách někdejšího útočníka Viktoriánů Jana Holendu. "Dukla hraje v relativním klidu ve středu tabulky, kde je do pohárů i k sestupu daleko. Můžou být v tomto ohledu v pohodě. My ale uděláme všechno proto, aby pro nás zápas dopadl dobře. Musíme být důraznější v osobních soubojích, být lepší při práci s míčem a hlavně dát do hry srdce. To nám minule na Spartě chybělo," nechal se slyšet trenér Bečka.

A zatímco Dukla nemá co ztratit a o nic moc jí nejde, Plzeň zaváhat nemůže. "Sami budou vědět, že hrají o hodně a každý zápas do konce sezony musejí zvládnout. Takže trochu pod tlakem budou a toho budeme chtít využít," prohlásil Daniel Tetour. Dukla po třech zápasech bez vítězství zabrala a na Julisce rozstřílela Jihlavu 4:1. V Plzni se jí však nedaří, v historii samostatné české soutěže tam nikdy nevyhrála. První zápas letošní sezony hraný na Julisce skončil výhrou západočechů 1:0.

Plzni bude pro žluté karty chybět klíčový stoper Roman Hubník, jehož ve středu obrany nahradí Tomáš Hájek.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Petržela, Hořava, Bakoš, Hrošovský, Kopic - Krmenčík
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Štetina, Šimůnek, Podaný - Hanousek, Tetour, Mustedanagič - Miloševič, Holenda, Olayinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Zbrojovka Brno  (pátek 18:00)
Boj o záchranu se v tuto chvíli týká nejen Jihlavy, ale i brněnské Zbrojovky. Ta má sice nad svým soupeřem šestibodový náskok, ale v případě porážky se rozdíl výrazně sníží. Oba celky také v minulém kole prohrály, takže mají co napravovat.

Ježci se po euforii nad Spartou představili na Dukle a bylo to tvrdé vystřízlivění. Na Julisce schytali čtyřbrankový příděl a nejenže zůstali v pásmu sestupu, ale dokonce spadli na poslední místo za Příbram. "Rádi bychom navázali na domácí utkání proti Spartě, kdy jsme podali kompaktní a poctivý výkon. Důležité bylo, že jsme se vyvarovali chyb v defenzívě, což se nám ale nepodařilo zopakovat v posledním utkání na Dukle. Víme, jak důležitý duel nás proti Zbrojovce čeká a že v něm musíme zvítězit. Tomuto cíli samozřejmě přizpůsobíme i naši hru," připomínal povedený zápas se Spartou asistent trenéra Michal Kadlec.

Souboj Jihlavy s Brnem je pro oba aktéry velmi důležitý. "Čeká nás veledůležitý duel, který musíme zvládnout za tři body, abychom se vyhnuli nemilým a nepříjemným starostem," prohlásil trenér Zbrojovky Svatopluk Habanec. Jeho svěřenci mu v minulém kole neudělali radost, neboť před zraky vlastních fanoušků prohráli s Mladou Boleslaví 2:3. Hned třemi brankami je popravil Golgol Mebrahtu a podobně jako u Jihlavy tím poněkud degradovali povedený výkon z předchozího zápasu s Jabloncem.

"Je nepochybné, že Jihlava vloží do zápasu abnormální úsilí, tvrdost a důraz. Je to pro ně zápas o vše. Na to se musíme nachystat, abychom se v tom soupeři minimálně vyrovnali. Chceme navázat na výkon a výsledek z utkání proti Jablonci a dovézt zpět do Brna ideálně výhru," zopakoval na webových stránkách Zbrojovky trenér Habanec.

Jihlavě dlouhodobě scházejí Urblík, Mišůn a Novotný, ke kterým se přidali brankář Hanuš a Hronek. Dobrou zprávou je stav Kryštůfka, který už trénuje, ale na mistrovské utkání to ještě nebude. Zbrojovka by měla být kompletní.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Fulnek, Krejčí, Rosa, Urdinov - Batioja, Vaculík, Popović, Zoubele, Ikaunieks - Rabušic
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vráštil, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Zavadil, Polák - Ashiru, Taščij, Přichystal - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.00 - 3.33 - 2.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Sparta Praha  (pátek 20:15)
Příbram šplhá tabulkou vzhůru a už po páteční předehrávce se může ocitnout mimo sestupové příčky. Čeká jí však soupeř z nejtěžších - pražská Sparta. Letenští jsou posilněni výhrou nad mistrovskou Plzní, na druhou stranu ale na jaře venku pravidelně selhávají.

Na adresu Příbrami a její "zázračné" formě ve finiši ligové soutěže toho bylo napsáno a řečeno dost. Pravdou zkrátka je, že Příbram za posledních šest kol čtyřikrát zvítězila a na patnáctém místě je už pouze vinou horšího skóre, než jaké má Hradec Králové. Kouč Tobiáš vsadil na totální ofenzívu a vyplatilo se, Středočeši nastříleli čtyři branky jak Karviné, tak i Jablonci a v obou případech byli na hrací ploše lepším týmem.

Jenomže tentokrát na Litavku dorazí Sparta, která s Příbramí přes dvanáct let neprohrála! Jakkoli mají Letenští venku špatnou formu, pořád budou velkým favoritem. "Soutěž finišuje a každému mužstvu jde o bytí a nebytí. Dělají maximum, nechtějí prohrávat a nechtějí spadnout do nižší soutěže. Všichni víme, že ač jsou předposlední, tak dávají hodně branek, mají dobrou ofenzivu," prohlásil směrem k soupeři asistent trenéra Zdeněk Svoboda.

Příbram je ve formě a i když je Sparta favoritem, nesmí nic podcenit. "Jednoduchý protivník nebyla ani Jihlava a prohráli jsme tam," připomíná brankář David Bičík.

Sparta naposledy zvládla šlágr s Plzní a po výhře 2:0 dala Slavii velkou šanci na zisk mistrovského titulu. Sama ale ještě musí zabrat, protože nemá jistotu třetího místa. Ze čtvrté pozice na ní dotírá Mladá Boleslav.

Příbram bude kompletní, kdežto Sparta nikoliv. Na marodce zůstávají Costa, Hovorka, Juliš, Koubek, Rosický, Mazuch a Néstor Albiach.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Kvída, Chaluš, Jiránek, Divíšek - Tregler - Bazal, T. Pilík, Suchan, Rezek - Linhart
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Karavajev, Holek, Kadlec, Vătăjelu - Mareček, Sáček, Vácha, Konaté, Šural - Lafata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.90 - 4.00 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha25177153:1758
2.Viktoria Plzeň25175337:1656
3.Sparta Praha25137539:2146
4.FK Mladá Boleslav25119538:2642
5.FK Teplice25117733:2240
6.Fastav Zlín25108731:2738
7.FK Jablonec2588937:3432
8.Dukla Praha25861132:3030
9.Slovan Liberec25781021:2529
10.1. FC Slovácko25611824:3129
11.MFK Karviná25851233:4129
12.Zbrojovka Brno25414727:3526
13.Bohemians Praha 190525671218:3025
14.FC Hradec Králové25631622:4121
15.1. FK Příbram25631624:5021
16.Vysočina Jihlava25481318:4120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1436)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele