ZVEDÁ SE FINÁLOVÁ OPONA

03.07.2004, 20:29
Aktuality
Již za několik hodin budeme znát jméno nového evropského šampiona. Portugalsko nebo Řecko? Která z těchto zemí se připojí k Sovětskému svazu, Španělsku, Itálii, Německu, Československu, Francii, Nizozemsku a Dánsku a získá svůj vůbec premiérový titul mistra starého kontinentu?

Vzájemné duely
Obě reprezentace se zatím střetly jedenáctkrát. Poprvé se tak stalo v roce 1968 v rámci kvalifikace na mistrovství světa. Řekové tehdy doma v Aténách zvítězili 4:2 a z odvety si následně přivezli remízu 1:1. Portugalci svému soupeři vše vrátili v letech 1982 a 1989, kdy po vítězstvích 2:1 dvakrát dobyli Atény. Mezitím, v roce 1987, se oba soupeři rozešli v Lisabonu smírně 1:1. Řecko-portugalské bitvy pokračovaly kvalifikací na ME 1992. V té si rozdělili po výsledcích 2:3 a 1:0 z portugalského pohledu po třech bodech. Červeno-zelení zopakovali vítězství z této kvalifikace i v přátelském utkání v roce 1996. O rok později pak remizovali v Aténách 0:0 a remízou, tentokráte 1:1, skončil i loňský přípravný duel na ME. Poslední vzájemný zápas máme všichni ještě v živé paměti.

Psal se 12. červen letošního roku, když se v úvodním utkání dvanáctého mistrovství starého kontinentu proti sobě postavily výběry trenérů Scolariho a Rehhagela. Všeobecně se očekávalo vítězství domácích, ale chyba lávky. Řekové vyrukovali do boje s urputnou obranou a hodně jim pomohl i rychlý gól Karagounise. Jejich vedení pak po změně stran pojistil z penalty Basinas a svěřenci německého kouče Rehhagela si senzační vítězství z rukou již vyrvat nenechali, protože Portugalci stihli pouze snížit v poslední minutě Ronaldem.

Cesta šampionátem
Jak již bylo řečeno, oba celky se sešly ve stejné základní skupině. Portugalci se ze šokující porážky dokázali brzy otřepat a ve svém druhém vystoupení před domácím publikem porazili Rusko brankami Manicheho a Ruie Costy 2:0. V pyrenejském derby se Španělskem však museli i přesto vyhrát, o což se nakonec postaral střelou ze dvaceti metrů střídající Nuno Gomes. Ve čtvrtfinále čekala na výběr brazilského lodivoda Scolariho silná Anglie. Ta udeřila již po třech minutách Owenem a dlouho byla o krok napředu. Jenomže v závěru přišel na hřiště Postiga a byl to právě on, kdo svou hlavičkou zajistil prodloužení. V tom se poté báječně trefil Rui Costa, avšak oslavy portugalského postupu ještě o chvíli oddálil Lampard. Došlo tak na penaltový rozstřel, jehož hrdinou se stal brankář Ricardo. Ten v sedmé sérii nejprve chytil pokus Vassella a sám následně přesnou ranou poslal svůj tým do semifinále, kde hostitelskou zemi vyzvalo Nizozemsko. Ani to ale nedokázalo rozjetou červeno-zelenou mašinu zastavit a po porážce 1:2 se se šampionátem rozloučilo. Branky tehdy stříleli Ronaldo a Maniche. Za poraženou stranu snižoval čistokrevným vlastencem Jorge Andrade.

Po šokujícím vítězství nad hostitelskou zemí dokázali Řekové následně sebrat body dalšímu týmu z Pyrenejského poloostrova – Španělsku. Dlouho sice prohrávali brankou Morientese, ale konečnou dělbu bodů za remítu 1:1 zajistil Charisteas. Pouze jednou nastupoval tým do utkání jako favorit a bylo z toho fiasko. V závěrečném duelu základní skupiny proti Rusku totiž podlehlo Řecko 1:2, zásluhou branky Vryzase ze závěru prvního poločasu a jednobrankového vítězství Portugalska nad Španělsekm však nakonec nepřišlo o vytoužený postup do čtvrtfinále. V tom se střetlo s obhájci titulu z Francie a znovu šokovalo celý svět. Fotbalisty země galského kohouta totiž svou obranou hrou nepouštělo do šancí a samo nakonec Charisteasem rozhodlo utkání. Postoupilo tak do semifinále, jehož příběh všichni dobře známe. Cestu oveček trenéra Rehhagela nezastavila ani rozjetá česká mašina. Ta sice byla po většinu utkání lepší, ale branku v normální hrací době nevstřelila. V prodloužení pak už měli navrch Řekové a o historickém postupu do finále rozhodli v závěrečných vteřinách prvního prodloužení, kdy se po rohovém kopu Tsartase trefil hlavou Dellas.

Absence
Trenér Luis Felipe Scolari, který se může stát prvním trenérem historii, jenž dobude evropský i světový trůn, má k dispozici kompletní kádr. V jiné pozici se naopak nachází jeho protějšek Otto Rehhagel. Klíčová postava řeckého týmu, Giorgios Karagounis, totiž dostala v semifinálovém duelu s Českem svou již čtvrtou žlutou kartu ve čtvrtém zápase na turnaji, což znamená, že na finále se bude dívat pouze z hlediště. Problémy s kolenem má navíc Kapsis a zranění zad vyřadilo ze hry Nikolaidise.

Pravděpodobné sestavy – Portugalsko: Ricardo – Miguel, Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente – Costinha, Maniche, Deco, Figo, Ronaldo – Nuno Gomes.
Řecko: Nikopolidis – Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas – Giannakopoulos, Zagorakis, Basinas, Katsouranis - Vryzas, Charisteas.

Před zápasem o zlaté medaile jsou velkým favoritem Portugalci. V jejich prospěch mluví i nedávná historie. V posledních letech totiž není příliš neobvyklé, že mužstva, která se střetla v základní skupině, se nakonec potkala i ve finále. Stalo se tomu tak v roce 1988, kdy Nizozemci nejprve podlehli Sovětskému svazu 0:1, aby mu vítězstvím 2:0 nakonec vše oplatili ve finále. Podobný scénář měl i evropský šampionát před osmi lety. V Anglii tehdy Česká republika nejprve podlehla Německu 0:2. Jenom s tou odplatou to tehdy bohužel nevyšlo a v závěrečném duelu podlehl tým trenéra Uhrina po prodloužení 1:2.

Finále proti Řecku bude posledním duelem v reprezentační kariéře pro Luise Figa a Ruie Costu. Právě oni budou mít proto dvojnásobnou motivaci zvednout nad hlavu pohár pro mistra Evropy. Skončí tak éra portugalské "zlaté generace", která zatím v seniorské kategorii nedokázala navázat na triumf na MS v té do 21 let.

Závěrečný duel ME 2004 začíná v neděli ve 20.45 na Estádio da Luz v Lisabonu. Jako hlavní rozhodčí ho bude řídit německý rozhodčí Markus Merk z Kaiserslauternu. Na čarách mu budou asistovat jeho krajané Jan-Hendrik Salver a Christian Schraer.

Vše je tedy připraveno k závěrečnému představení, zbývá již jen zvednout oponu...

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele