Zlínský hrdina Kolář: Fotbal je mým životním stylem

11.11.2019, 22:22
Rozhovory
Na zlínské Letné před domácím publikem odehrál svůj první ligový zápas v základní sestavě a v jeho závěru rozhodl vítězným gólem, čímž ukončil tříměsíční čekání Zlína na vítězství. Postaral se navíc o raritu, neboť málokterému stoperovi se povede při svém prvním ligovém startu v základu vstřelit gól, který znamená pro jeho tým tři body. Řeč je o devatenáctiletém Jakubu Kolářovi, který prožil pohádkovou sobotu a poskytl serveru EuroFotbal.cz obsáhlý exkluzivní rozhovor.

Kubo, gratuluji k tvé domácí ligové premiéře, kterou jsi obohatil vítězným gólem. Málokterému stoperovi se stane, aby při svém prvním ligovém startu vstřelil branku a zároveň rozhodl zápas. Popiš nám onu gólovou trefu, která podle olomouckého brankáře Buchty byla nechytatelná?

Děkuji za gratulaci. Tak byla to standardka, kterou kopal Pablo Podio do vápna a myslím, že od Yunisovy ruky se ke mně odrazil míč, který jsem si zpracoval a z druhého dotyku ho poslal na branku.

Jaké byly tvé pocity při vstřelení prvního gólu v ligové kariéře?

Neskutečná radost. Když jsme se pak všichni seběhli u gólové oslavy, tak to bylo něco fantastického.

Kolik gratulací Ti v ten večer přišlo? Byla mezi nimi nějaká, která Tě hodně potěšila?

Bylo jich docela dost a potěšila mě každá z nich.

Proběhly po tvém životním zápase nějaké oslavy?

Nějaké malé slavení večer proběhlo. (usmívá se)

Jak bys ohodnotil svůj výkon po celý zápas, nebo co Ti řekl trenér?

Svůj výkon hodnotit nechci, to ať dělají jiní. Trenér byl velice šťastný, že jsme zápas výsledkově zvládli a nehodnotil výkony jednotlivců, nýbrž ten týmový.

V utkání nebyla na tobě vidět žádná nervozita, takže jsi šel do něho s chladnou hlavou?

Malá nervozita tam byla mezi obědem a srazem před utkáním, ale od doby, co jsme vyšli na rozcvičku, to bylo bez nervozity.

Věříš, že zanedlouho opět nastoupíš v základní sestavě?

Věřím, že ano. Budu se snažit přesvědčit trenéra v trénincích, abych v ní byl i v následujícím zápase.

Pojďme nyní k samotnému zápasu. Pro Hanáky tento výsledek byl krutý, neboť byli celkově lepším týmem, i když ve druhém poločase jste tam už měli světlejší chvilky. Proběhla o přestávce bouřka v šatně? A jak celkově hodnotíš zápas?

Zápas hodnotím pozitivně, protože jsme dokázali zvítězit. Je pravda, že první poločas byl z naší strany špatný. Chyběl nám hlavně pohyb a dělali jsme zbytečně fauly na naší polovině, čímž jsme se dostali pod tlak. Neřekl bych, že byla v šatně bouřka, jen jsme si řekli, co potřebujeme zlepšit. A myslím, že druhý poločas byl z naší strany lepší.

Co je třeba ještě zlepšit, aby to i herně vypadalo dobře?

Je potřeba zlepšit hlavně pohyb, aby hráč s míčem měl více možností, komu nahrát. A samozřejmě finální fázi, která nás trápí zatím od začátku sezóny. Ale vždycky se dá zlepšit úplně vše.

V tabulce jste se už odpoutali od sestupového pásma. Bude podle tebe tým ještě silnější po reprezentační přestávce, kdy se uzdraví další marodi?

Věřím, že bude. Navíc se nám vrátí Hnaníček s Jiráčkem, kteří teď nemohli hrát kvůli kartám.

Před sezonou se mluvilo o boji o šestku, nyní ty ambice zřejmě takové nejsou. Je to nyní boj o desítku?

Nejspíš ano, ale můžeme najet na vítěznou vlnu a klidně se i přiblížit šestce.

Zlepšila se atmosféra v kabině po odchodu kouče Csaplára? Jak bys porovnal styly trénování mezi ním a Kameníkem?

Osobně si myslím, že se atmosféra zlepšila. Csaplár nikdy nechtěl měnit styl hry podle soupeře. Proti všem chtěl hrát stejným stylem. Vysoko napadat klidně i u soupeřova vápna a hrát tzv "tiki taka”. Trenér Kameník zažil ve Zlíně hodně trenérů a věcí, které dřív fungovaly, a to od nich přebral. Myslím, že největší inspiraci našel u trenéra Bílka. Díky tomu hrajeme v rozestavení se 3 obránci. A klade velký důraz na pevnou defenzivu.

Ještě pár otázek na závěr k tobě. S kým si v šatně nejvíc rozumíš?

S Ceďou (pozn. red. Martin Cedidla). Byli jsme spolu v týmu, rok v U17 a 2 sezóny v U19, rozumíme si spolu hodně.

Jaké byly tvé první fotbalové začátky a co tě k tomuto sportu přivedlo?

Už odmala jsem si doma kopal s dědou, taťkou nebo i sám. Začínal jsem ve Slušovicích v 6 letech a vím že začátky byly docela těžké, protože jsem se na tréninky vůbec netěšil a nebavily mě, ale po nějaké době se to změnilo. Fotbal je mým životním stylem.

Kdo je tvým fotbalovým vzorem?

Mats Hummels. Líbí se mi, s jakým přehledem hraje, během zápasu hodně přemýšlí, kam se má postavit, aby zabránil gólu a také má výbornou rozehrávku.

A jaké mety v kariéře bys chtěl rád dosáhnout?

Jednou bych si chtěl zahrát německou Bundesligu.

Autor: David Křížka

Komentáře (18)

Přidat komentář
sajmon10

Tak snad to není jeho první a zároveň poslední světlý moment v jeho kariéře a někam to dotáhne.

Reagovat
smazaný uživatel

Chytrej kluk, jde vidět ze fotbalu rozumí. Jinak ale díky za sestreleni Olomouce, to vždy potěší.

Reagovat
smazaný uživatel

Každá zbytečná otázka je zbytečná.

Reagovat
ttopi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ttopi

Jakože dobrá hláška

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Puskas

Otázka "Jaké byly tvé pocity při vstřelení prvního gólu v ligové kariéře?" nesměla chybět, jako okopírovaná z poločasových rozhovorů.

Reagovat
TheTopFootbaler

Četl jsem to v poločase jednoho fotbalového utkání, takže za mě zbytečná ztráta času.

Reagovat
shitcool

Víc takovejch rozhovorů Díky za něj

Reagovat
chavi.27

vždyť na tom rozhovoru neni vůbec nic zajímavýho...

Reagovat
smazaný uživatel

Sarkasmus

Reagovat
Y.N.W.A

Ševci olé, díky za rozhovor

Reagovat
smazaný uživatel

Csaplár nikdy nechtěl měnit styl hry podle soupeře. Proti všem chtěl hrát stejným stylem. Vysoko napadat klidně i u soupeřova vápna a hrát tzv "tiki taka”. Trenér Kameník zažil ve Zlíně hodně trenérů a věcí, které dřív fungovaly, a to od nich přebral. Myslím, že největší inspiraci našel u trenéra Bílka. Díky tomu hrajeme v rozestavení se 3 obránci. A klade velký důraz na pevnou defenzivu.

Csapiho bych videl v tymu, ktery ma na tohle trochu hrace aspon, dejme tomu Jablonec, Boleslav mozna, zajimalo by me, jak by si vedl ve Sparte, podle me by je dokazal vytahnout nahoru. Na jeho styl potrebujes fotbalisty, ne dreva aka Poznar bohuzel

Reagovat
Uwe háže buly

U nás už neni co posrat, klidně bych se na to pod ním podival..

Reagovat
Y.N.W.A

a byl by to další ztracenej půlrok... Jílek má větší perspektivu, ať je jakej chce egoista a choler, tak v je pořád větší diplomat než Csasplár, kterej si řečma fakt ubližuje, bez ohledu na to, jak jsou pro někoho zajímavý... nikam nevedou

Reagovat
smazaný uživatel

O nicem, same klise. Rozhovorum od Pikyho tohle nesaha ani po kotniky

Reagovat
ttopi

Nejlepší je obligátní:

"Jak bys ohodnotil svůj výkon po celý zápas, nebo co Ti řekl trenér?

Svůj výkon hodnotit nechci, to ať dělají jiní. Trenér byl velice šťastný, že jsme zápas výsledkově zvládli a nehodnotil výkony jednotlivců, nýbrž ten týmový."

Tohle je prostě připosranost bát se hodnotit svůj výkon. Nevím proč každej žije v domnění, že se nemůže pochválit, nebo zkritizovat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele