Zlatý míč získá jeden z trojice Messi, Ronaldo, Iniesta

29.11.2012, 14:51
Aktuality
Bez překvapení se obešla nejužší nominace na ocenění Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2012. FIFA dnes zveřejnila jména tří finalistů, kterými jsou úřadující trojnásobný vítěz útočník Barcelony Lionel Messi, jeho klubový spoluhráč Andrés Iniesta a kanonýr Realu Madrid Cristiano Ronaldo...

Nominace byla oznámena v brazilském Sao Paulu a tiskové konference se zúčastnili i prezident FIFA Sepp Blatter, generální sekretář Jérôme Valcke, šéfredaktor spolupořádajícího deníku France Football François Morinière, někdejší útočník Ronaldo nebo několikanásobná nejlepší fotbalistka světa Marta.

Oznámena byla i jména ucházející se o ocenění pro nejlepšího trenéra roku, tím se stane José Mourinho s Realu Madrid, kormidelník španělských mistrů světa a Evropy Vicente del Bosque, nebo ještě v loňské sezoně kouč Barcelony Pep Guardiola, jenž je od června bez angažmá.

O primát nejlepší fotbalistky se rozhodne mezi pětinásobnou vítězkou Brazilkou Martou a dvojicí Američanek Abby Wambachovou a Alex Morganovou.

V anketě hlasují trenéři a kapitáni národních týmů společně s novináři, které vybírá France Football. Jména vítězů budou odtajněna 7. ledna na galavečeru v Curychu, kde bude vyhlášen rovněž autor nejkrásnější branky roku. Zde se do užšího výběru dostali Falcao, Miroslav Stoch a Neymar.

Patnáctičlenná nominace na nejlepšího útočníka roku:
Cristiano Ronaldo (Portugalsko, Real Madrid), Lionel Messi (Argentina, Barcelona), Sergio Agüero (Argentina, Manchester City), Mario Balotelli (Itálie, Manchester City), Karim Benzema (Francie, Real Madrid) Edison Cavani (Uruguay, Neapol), Dider Drogba (Pobřeží slonoviny, Shanghai Shenhua) , Samuel Eto'o (Kamerun, Machačkala), Radamel Falcao (Kolumbie, Atlético Madrid), Mario Gómez (Německo, Bayern), Zlatan Ibrahimović (Švédsko, Paris Saint-Germain), Neymar (Brazílie, Santos), Robin Van Persie (Nizozemsko, Manchester United), Wayne Rooney (Anglie, Manchester United), Luis Suarez (Uruguay, Liverpool).

Autor: Tomáš Pavlík / fifa.com

Komentáře (786)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele