ZEMĚTŘESENÍ V MANCHESTERU!

13.05.2005, 23:33
Aktuality
Americký obchodník Malcolm Glazer v uplynulých dnech navýšil svůj podíl v Manchesteru United až na 74.81% a k převzetí kontroly nad klubem mu už chybí jen krůček. Fanoušci se bouří, protestují, vyhazují permanentky, o odstoupení uvažuje manažer Alex Ferguson, na odchodu by mohli být i někteří hráči!

Malcolm Glazer se o ovládnutí nejbohatšího klubu světa snažil už minulý rok, kdy postupně skupoval akcie a dostal se až na 28%, pak ale narazil u irských dostihových magnátů J.P. McManuse a Johna Magniera, největších akcionářů, kteří mu odmítli svůj podíl 28.7% prodat. To se změnilo v uplynulých dnech. Pánové McManus a Magnier své akcie prodali, k tomu si Glazer zajistil i 6,45% od třetího největšího akcionáře Harryho Dobsona, další procenta od drobných akcionářů a svému cíli, kompletnímu převzetí Manchesteru, je velmi blízko.

Pokud se totiž dostane nad 75%, bude moci United stáhnout z burzy, bude moci do klubu převést své dluhy a stane se prakticky úplným pánem. A kdyby svůj podíl navýšil nad 90%, mohl by se lehce zbavit zbývajících akcionářů a získat tak klub celý do svého vlastnictví.

Krátce poté, co Glazer koupil podíl od irských největších akcionářů, vylétla cena akcií klubu o 12% na 299 pencí za akcii. Pokud by Glazer chtěl všechny akcie, znamenalo by to pro něj investici v hodnotě přibližně 790 miliónů liber.

Tím hlavním, co se současnému vedení klubu a fanouškům nelíbí, je původ Glazerových peněz. Na rozdíl od majitele Chelsea Romana Abramoviče, který do klubu investoval vlastní finance, si Američan musel podstatnou část půjčit. A 265 miliónů liber z celkové půjčky 540 miliónů by se údajně mělo stát dluhem Manchesteru.

Poslední Glazerovy nákupy pobouřily velkou část fanoušků United a ti se rozhodli svou nevoli dát najevo. Asi tři tisícovky se jich už včera večer sešly před Old Trafford a s transparenty s hesly jako "ManU není na prodej" zablokovali blízkou silnici. Pálili formuláře na obnovení permanentek, pálili Glazerovy figuríny, vyzívali ostatní fanoušky k bojkotu sobotního zápasu se Southamptonem a bojkotu všeho, co s klubem souvisí. Nick Towle, prezident společnosti Shareholders United, která sdružuje drobné akcionáře, prohlásil: "Jsem velmi smutný. Stále klub miluji, ale nedám do něj ani penny. A myslím, že odejde dalších nejméně 20 tisíc fanoušků." Podle viceprezidenta Shareholders United Seana Bonese se v posledním průzkumu 93% fanoušků United vyjádřilo proti Glazerovi...

S obavami se vyjádřil i britský ministr sportu Richard Caborn. "Vlastnictví Manchesteru United je komerční rozhodnutí, ale kdokoli, kdo chce klub koupit, by byl hloupý, kdyby nevzal v úvahu názory fanoušků. Doufám, že pan Glazer co nejdříve s klubem, jeho fanoušky a zaměstnanci zahájí konstruktivní diskusi. Je důležité, aby klub i nadále hrál v anglickém fotbale hlavní roli."

Manažer United Sir Alex Ferguson se stejně jako někteří služebně nejstarší hráči postavili na stranu nespokojených fanoušků, a tak se nyní horlivě spekuluje o jejich budoucnosti. Ferguson údajně zvažuje další setrvání v klubu a podle jistých informací by mohla proběhnout i větší čistka - na odchodu by prý mohli být i další "protestující", mimo jiné Gary Neville, Ryan Giggs, Ole Gunnar Solskjaer nebo Rio Ferdinand.

Obavy fanoušků a široké veřejnosti Malcolm Glazer a jeho rodina pochopitelně vyvrací. "Jsme velmi rádi, že jsme získali jeden z předních světových klubů. Jsme dlouhodobí sportovní investoři a nadšení fanoušci Manchesteru United. Naším záměrem je pracovat nadále se současným managementem, hráči a fanoušky a zajistit další vývoj klubu s ještě většími úspěchy," nechal se slyšel Glazerův syn Joel. Dále prohlásil, že mají pětiletý plán, jehož součástí je mimo jiné dlouhodobý kontrakt pro Alexe Fergusona a 100 miliónů liber na posily.

Kdo je vlastně muž, který se stal noční můrou velké části fanoušků United? Malcolm Glazer je syn litevských přistěhovalců, narodil se v roce 1928 v Rochesteru ve státě New York a momentálně žije v Palm Beach na Floridě. Je ženatý a má šest synů. Podniká v mnoha oblastech a mimo jiné od roku 1995 vlastní tým amerického fotbalu Tampa Bay Buccaneers. Ten během osmi let vypracoval z nejhoršího týmu ligy v jeden z nejlepších a v roce 2003 s ním poprvé vyhrál titul, Super Bowl.

Do Manchesteru United vstoupil v březnu roku 2003, kdy koupil první akcie, konkrétně 2,9%. I přesto, že fanoušci byli od počátku proti němu, svůj podíl navyšoval až do současného stavu. Glazer nemá příliš dobré mediální renomé, údajně jej zajímá především zisk a ne dobré fungování podniku, který vlastní. Jaké skutečné záměry má s Manchesterem United ví asi jen on sám. Fanouškům Red Devils nezbývá než věřit, že jejich klub nebude v rukou amerického podnikatele upadat, ale naopak vzkvétat...

Autor: Petr Starý

Komentáře (28)

Přidat komentář
HOST*Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

ty si blbeček

Reagovat
HOST*Shevchenko

DRrž hubu kreténe

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby tak Milán koupil někdo jako bin ládin, pak by ti sklaplo ty bezmozku

Reagovat
smazaný uživatel

Nehadaj sa z nim-je to debilko-nema to zmysel

Reagovat
HOST*Shevchenko

A ty se do toho nepleť nevím kdo by teď fandil realu

Reagovat
smazaný uživatel

třeba někdo kdo mu fandí odmalička

Reagovat
RMCF

Všichni věrní fanoušci.

Reagovat
HOST*Shevchenko

no vidíš já sem věrný AC tak se nehadejme

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

asi nový trend

Reagovat
antimadrista

Nenávidim američany a rusáky !

Reagovat
HOST*a

a ja tebe, kretene

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PJ

V tomhle příspěvku je nějaká zkrytá inteligence nebo jak to mam pochopit?

Reagovat
antimadrista

Reagovat
HOST*DINO

ten glazer je asi uplny debil. neviem preco to kupuje ked su fans proti nemu...

Reagovat
Mr.Jindros

Hm, já být fandou ManU tak se bojím. Nejsem si jistej, jestli má Glazer stejný vztah ke sportu jako třeba Abramovič ... řekl bych že ne.

Reagovat
PJ

Těžko říct, zase když se podíváš na ten tým NFL, tak ten vytáh docela slušně.. Ale i tak z toho nemam nejlepší pocit...

Reagovat
HOST*

Prej jsou nadsení fanousci ManU!proto na n chtej previst vsechny dluhy!Opravdu: jaký otec taký syn..inteligence se prestala navysovat hned po jejich zrodu ne-li jeste driv!

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, proč mu nedát šanci. Jde sice o překupníka, ale myslím si, že jeho záměrem stopro není likvidace ManU. To by si nedovolil.

Ale máte pravdu, že je divný, že ho tolik lidí nechce. To už asi něco znamená

Doufejme, že tahle móda kupování fotbalových klubů bohatýmy mecenáši nebude pokračovat .

Reagovat
smazaný uživatel

To dufam

Reagovat
VicenteRodriguez

V Mancheteru se stejně nic nezmění pokud nevyhoděj Fergusona. Největší slávu maj za sebou, teď budou žebračit někde ve středu tabulky, tam taky patřej

Reagovat
smazaný uživatel

To v zadnym pripade. Fergusona rozhodne vyhazovat nebudou, protoze to je vybornej trener a na stred tabulky taky zapomen.

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si myslím,že počiatočný hnev postupne pominie.Stačí pár šikovných obchodných ťahov pána Glazera,nejaké tie dobré posily a už bude všetko inak.

Mimochodom považujem trošku za nechutné porovnávanie s Abramovičom.Nemali by sme zabudnúť,že on svoje peniaze nakradol v rámci divokej privatizácie v Rusku,takže opravujem autora v tom,že Abramovič tam rozhodne nedáva vlastné peniaze,ale nakradnuté peniaze.Glazer si požičal-Abramovič ukradol.NEZABÚDAJME nikdy na minulosť,ale učme sa z nej.

Reagovat
PJ

No já teda nevim o tom, že by je Abramovič nakrad, v privatizaci se pokud vim žádný peníze nerozdávaji. Koupil šikovný podniky, který mu vydělaly slušný prachy...

Reagovat
smazaný uživatel

Ak je privatizácia transparentná,tak platí to,čo hovoríš.Ak privatizujú vyvolení a v podstate dohodnutým spôsobom,tak platí to,čo hovorím ja.Príklady: Chodorkovskij,Lebedev atď

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele