ZEMĚTŘESENÍ V BARCELONĚ ZAČÍNÁ

24.06.2003, 00:12
Aktuality
Nově zvolený prezident katalánského klubu FC Barcelona Juan Laporta se dal čile do práce. Pouhý den poté, co skončila liga, klub oznámil jméno nového trenéra. Radomira Antiče, který se ve funkci ohřál jen pět měsíců, nahradí Holanďan Frank Rijkaard. Další "obětí" se stal Frank de Boer, Philip Cocu naopak prodloužil smlouvu...

Srbský kouč Radomir Antič do Barcelony přišel v únoru, pár dní poté, co byl kvůli špatným výsledkům odvolán Luis van Gaal. Mužstvo pod jeho vedením očividně ožilo, ze spodních příček ligové tabulky se vyšplhalo až na šestou příčku, která zajišťuje účast v Poháru UEFA. Nový prezident Juan Laporta však má zřejmě jinou představu o úspěšném trenérovi a Barcelona na tiskové konferenci oznámila, že s Antičem smlouvu neprodlouží. "Antič je velmi dobrý trenér, splnil cíl dostat Barcelonu do Poháru UEFA. Máme však v plánech jiná jména," uvedl technický ředitel klubu Txiki Begiristain.

O Antičově budoucnosti se vedly debaty již delší dobu, Laporta prakticky ihned po svém zvolení začal hledat nového trenéra, jako první přišly na řadu nabídky pro Ronalda Koemana z Ajaxu a Guuse Hiddinka z Eindhovenu. Když však oba dva nabídku odmítli, sáhl Laporta po dalším Nizozemci – bývalém trenérovi reprezentace země tulipánů Franku Rijkaardovi. Přestože nejprve post trenéra nabídl Koemanovi a Hiddinkovi, nyní Laporta tvrdí, že Rijkaard byl volbou číslo jedna. "Měli jsme jiné alternativy, ale ta nejlepší možnost se naštěstí stala skutečností," prohlásil prezident.

Dnes 40letý Frank Rijkaard svou aktivní kariéru spojil především se dvěma kluby – Ajaxem Amsterdam a AC Milán. Ve své krátké trenérské kariéře už stihl vést nizozemský národní tým, na evropském šampionátu v roce 2000 s ním získal bronzové medaile. Z celkových 22 utkání pod jeho taktovkou však Nizozemci vyhráli jen osmkrát. Poté vedl Spartu Rotterdam, ovšem po loňském sestupu z první ligy odstoupil. "Jsem hrdý, že budu trénovat nejlepší klub na světě," nechal se slyšet na tiskové konferenci. Dal také najevo, že se těší na spolupráci s novým vedením Barcelony: "Máme stejnou fotbalovou i organizační filosofii." Rijkaardovým asistentem bude Henk ten Cate, který letos s NAC Breda vybojoval účast v Poháru UEFA.

Velké změny pravděpodobně čekají také hráčský kádr. První obětí letní čistky se stal Frank de Boer, nizozemský obránce, který do Barcelony přišel v roce 1999 spolu s bratrem Ronaldem, nedostal nabídku nové smlouvy a odchází 30. června, kdy mu současný kontrakt vyprší. Nabídku naopak dostal jeho krajan Philip Cocu, který byl ještě před týdnem přesvědčen o svém odchodu. Smlouvu v Barceloně prodloužil o rok.

Autor: Petr Starý

Komentáře (55)

Přidat komentář
HOST*Amigo Barca

Laportu nesnáším. Je to hnusný lhář, arogantní a namyšlený. Nesplnil příchod Beckhama, ted si vymýšlí, že chtěl Rijkaarda, i když každej ví, že chtěl Koemana. Laporta es mal cuentista. Visca el Lluis Bassat....

Reagovat
HOST*Amigo Barca

Horší presídent a entrenador ani být zvoleni nemohli. Je to ostuda...

Reagovat
HOST*

Laporta je fakt kreten, doufam ze nam aspon nekoho privede, jenze mam fakt strach ze bude zas hovno...

Reagovat
smazaný uživatel

Náoodobně. Chivu už je v Interu a to mělo být jisté. Co s Barcou bude dál?!?

Reagovat
HOST*saviola7

Chivu to s Interem ještě nepodepsal. Stále se rozmýšlí mezi ním a Barcelonou.

Reagovat
HOST*saviola7

Já si myslím, že žádné velké jméno nepřivede. Každý si půjde zahrát radši Ligu mistrů. A měl by se smekat alespoň s Chivuem nebo ho získá Inter.

Reagovat
PJ

A vy ste vážně věřili, že Laporta přivede velký hráče? Vždyť na to nemá prachy a dobře ví, že "velký" hráče do Barcy neukecá. Jak se řiká - když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají... Laporta pěkně zpíval, taky "ptáčka" lapil, ale tim to hasne...

Reagovat
antimadrista

Já věřim stále.

Reagovat
HOST*

Laporta je pekne hovado... Nejprv naslibuje aby se dostal ke korytu a potom kdyz ma konat, tak hovno.... Mel privest Beckhama, Regbera a Chiva. Zatim tam neni ani jeden... Uvidime, ale ja sy myslim, ze pod nim bude Barca prumerny tym La Primera Division. Mezi nama fandinm spis Realu ikdyz taky maj pokurvene vedeni, kdyz vyhodili Del Boqeho a Hiera...

Reagovat
HOST*Skye

Já nechápu, jak někdo mohl věřit, že JAKÝKOLIV prezident FCB přivede do týmu hráče typu Beckhama nebo Henryho. Je to nesmysl. Barcelona dluží 6miliard Kč a těžko by na takového hráče sháněla peníze. A splacení dluhu je navíc v nedohlednu. Klub navíc nehraje Champions League, má stárnoucí tým, kde jedinou perspektivu má Saviola a Xavi a letos skončil v lize propadákem. Tak co by tam kdo hledal?! A že je Barcelona prestižní? Možná až po Realu...

Reagovat
HOST*saviola7

Regber už tam je!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rád, že uznáváte Laportovu neschopnost. Rijkaard byl až třetí volbou, proč asi Koeman s Hiddinkem odmítli?

Reagovat
antimadrista

Koeman má s Ajaxem smlouvu ještě na jednu sezonu a řekl že dodrží svůj konkrat. Je to čestnej chlap a drží sví slovo, tak proto Barcu odmítl. Co se týče Hiddinka, tak nevim.

Reagovat
HOST*Amigo Barca

Bylo mi nanic, když (jeho jméno ani vyslovovat nebudu) vyhodil Radiho. Měl sem ho rád, nikdy sem na něj neměl žádnou stížnost a pan xxx ho vyhodí a čile angažuje nezkušeného Rijkaarda...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně! Já jsem si Radiho od 1. zápasu tak zamiloval a on ho vyhodil! Vždyť neměl žadný důvod,Radi byl úspěšný,hráči ho měli rádi,byl hrozně sympatický a teď tohle!! Sice proti Rijkaardovi taky vůbec nic nemám,ale Radi by mohl být lepší.

Reagovat
antimadrista

Vůbec se mně nelíbí jak tady všichni pomlouváte prezidenta Laportu a Rijkaarda, dejte jim hergot šanci. Ještě se ani nerozkoukali a už je kamenujete.

Reagovat
smazaný uživatel

Naopak je správné, že jste objektivní. Rijkaard zatím všude propadl, včetně "oranjes". A Laporta? Žádný Beckham, žádný Henry, vyhozený Antič. Ajajaj.

Reagovat
smazaný uživatel

To zas vypadá na titul pro Valencii příští rok :-) Real a Barca se budou utápět v problémech :-)

Reagovat
antimadrista

A co ten tvůj Queiroz, ten už někdy něco dokázal?!

Reagovat
smazaný uživatel

Měl určitě větší úspěchy než Rijkaard. Možná je to pro někoho až příliš slabé jméno, já zatím neříkám ani ano ani ne. Vše ukáže čas ....

Reagovat
antimadrista

Ňákej asistent se ani náhodou nemůže srovnávat s našim spasitelem- Franem Rijkaardem!

Reagovat
PJ

Přesně tak. Rijkaard je velká neznámá, ale nevidim to na nějakej velkej úspěch. A Laporta? Škoda mluvit, typickej politik...

Reagovat
antimadrista

Počkej za měsíc, to o Laportovi budeš mluvit úplně jinak.

Reagovat
PJ

Uvidíme :-)

Reagovat
HOST*K.O

Barcelona má dost silný kádr na to ,aby byla nejlepší,a já jen doufám ,že nový trenér ji k tomu přivede.

Reagovat
antimadrista

To si piš!

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň Vincente,nechci ti kazit iluze,ale podle mě Valencia nemá moc velkou šanci. 1.- halvní kandidát bude Barca,ketrá bude toužit po nějakém úspěchu. 2.-je tady ještě Depor a San Sebastian,kteří boj o titul taky nevzdají 3.- Real bude chtím opakovat svůj triumf z této sezony. 4.- Valencia nemá nejlepší období na to,aby skončila kolem 4. místa natož aby vyhrála titul.

Reagovat
HOST*saviola7

Reagovat
HOST*saviola7

Začíná docela zajímavá čistka kádru. Riquelme byl zařazen na transfer listinu. Mendietu Lazio neprodá, takže se tam vrací. Odejít by měli také Sorín, Geovanni a Rochemback. Jsem zvědavej kdo tam zbyde. Do 5 dnů by se mělo rozhodnout o Kluivertovi. Chce si popovídat s vedením, jestli o něj ještě stojí.

Reagovat
PJ

Heh, tak to ten váš obdivovanej Riquelme skončil moc pěkně :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Spíše mě zajímá pohyb hráčů do Barcy, protože tam se dějí přímo neskutečné věci! Lúcio, F.Cannavaro, Ayala, Kewell, Recoba, Aimar, Crespo, Ronaldinho, Makaay. Tato jména v poslední době údajně interesují vedení Katalánců. Ale konkrétní jednání stále nikde!

Reagovat
antimadrista

No vidiš, politika Joana Laporty, to se prostě musí umět.

Reagovat
PJ

Na to nemusí bejt politik, aby vyhlásil co všechno by rád... Když teď ukáže, že je schopenj to získat, pak můžeš říct, že je dobrej prezident. Ale zatim jen kecy a skutek utek...

Reagovat
smazaný uživatel

Pak ječtě Aimar,Ayala,Trezeguet a Robinho. Neříká,že Barca bude všechny,ale 2-3 lidi určitě. +další né tak známí od někud jinud. Podle mě je potřeba to trochu pročistit,protože takhle velký kádr jde jen na škodu a někodo si stejně zakope jen 120 min za sezonu. A nevíte někodo,co bude s christanvalem?

Reagovat
antimadrista

Christanvala taky nepotřebujem.

Reagovat
antimadrista

Riquelme nikam nepude!

Reagovat
antimadrista

Zbyde jen elita.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,do budoucna Juana budeme ještě hrozně moc POTŘEBOVAT a jestli ho prodáme,tak toho budeme později jenom litovat!! Zbydou jen ti nejpotřebnější.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Rijkaard mě fakt dorazil. Sotva jej Laporta zvolí, tak si v klidu odletí na týden do Karibiku. SRDCAŘ jak má být! A zatím mu z týmu mizí hráči: de Boer, Mendieta, Sorín. Kdo bude zítra? Asi Kluivert, Wenger po něm mocně zatoužil.

Reagovat
smazaný uživatel

aspon ubyde konkurence v boji o ligu mistrů

Reagovat
smazaný uživatel

Proti odchodu odcházejících hráčů zatim nic nemám,až na Mendietu a Juana Romana. Takový Anderrson mi absolutně nevádí.

Reagovat
antimadrista

Mendiety je vážně škoda, ale zase na druhou stranu ubyde konkurence Juanovi.

Reagovat
antimadrista

Stejně vás zase připravýme o LM jako v minulých letech :-)

Reagovat
antimadrista

Tak musí přece načerpat novou sílu, trénovat slavnou Barcu, to vůbec není snadný. Ještě když ví, jak dopadli jeho předchůdci. Ať si ještě užije chvilku klidu, než se pustí do znovuzrození Barcelony!

Reagovat
smazaný uživatel

Rijkaard je rozumný a nemyslím,že hned tak vyhoří. Bude postupovat s naprostým klidem a neudělá jen tak nějakou VELKOU chybu!!!

Reagovat
antimadrista

Rijkaard má rozhodně na to, aby vydržel aspoň jednu selou sezonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Kluivert za 58 mil korun? to už si ho může koupit i Sparta! :-) Ted už vám snad konečně sklapne! Abyste nebyli z finančních důvodů přeřazení do 2 ligy :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj,to se nikdy nestane. Ve španělsku na tom nejsme ze všech nejhůř a jak jednou řekl antimadrista,my máme hodně finančních zrojů.

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo je na tom hůř?! Kromě Barcy a Madridu se nikdo tak vysoce zadlužit ani nemůže, ostatní mají rozpočet v úplně jiných dimenzích.

Reagovat
antimadrista

Narozdíl od Madridu, Barca nemá nikoho kdo by to za ni žehlil.

Reagovat
antimadrista

Pánové, Luis Garcia se k nám vrací! Politika Joana Laporty se začíná opravdu vyplácet. Dále, klub uved, že počítá v dalším ročním období pouze s dvěma brankáři, a to s Rustum a s Víctorem, klub chce tímto jasně zkombinovat nadání se zkušeností. Bonano s Enkem skoro jistě odchází. O osudu Patricka Kluiverta se rozhodne ve středu, jinak klub na něj naléhá, aby zůstal, vše záleží pouze a jenom na něm. Taky mi spad kámen ze srdce- Cocu zůstává! Úspěšně prodloužil smlouvu o rok, z toho vyzařuje jeho jasná oddanost ke klubu a toho si vážim.

Reagovat
antimadrista

Jinak se s vámi minimálně na 14 dní loučim, jedu na zaslouženou dovolenou, tak se tu mějte. Adios mis amigos!

Reagovat
PJ

Budeš nám tu chybět :-) Ale vážně - užij si dovolenou :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, bude mi po tobě celkem smutno,to myslím vážně. Já tu vlastnětaky 14 dní nebudu. Adios!

Reagovat
smazaný uživatel

To je super,že za nás zas bude hrát Luis García. On je v Athletiku důležitá část základu. Snad to tak bude i u nás.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele