Zdraví hráčů to neohrozí, pomůže to fotbalu mimo Evropu, říká Wenger o novém MS klubů

19.12.2023, 19:59
Aktuality
Arséne Wenger (© AFP)

Šéf rozvoje globálního fotbalu FIFA Arséne Wenger tvrdí, že rozšířené mistrovství světa klubů pomůže fotbalu mimo Evropu a zdraví hráčů výrazně neohrozí. Bývalý francouzský trenér tak reagoval na kritiku některých organizací, jež se obávají, jaký dopad v nabitém kalendáři bude prakticky nová soutěž na hráče mít.

Světová federace FIFA v neděli oficiálně potvrdila, že letošní ročník klubového MS se sedmi účastníky, které se aktuálně hraje v Saúdské Arábii, bude v tomto formátu poslední. Nově se bude turnaj hrát každé čtyři roky se 32 kluby, první ročník uspořádají od 15. června do 13. července 2025 Spojené státy americké jako test před MS 2026. Zároveň se bude hrát každoročně Interkontinentální pohár mezi vítězem Ligy mistrů UEFA a týmem, jenž získá právo vyzvat evropského šampiona v interkontinentálním play off.

Oznámení FIFA vyvolalo kritiku od světové hráčské unie FIFPRO či organizace Fórum světových lig (WLF), jejichž představitelé upozorňovali na zdravotní rizika plynoucí z možného přetížení hráčů.

"Souhlasím, že kalendář je nabitý, ale tahle soutěž se bude konat jednou za čtyři roky a samozřejmě odpočinek během ní i po ní se bude dodržovat," citovala agentura Reuters Wengera, podle něhož se lékařská péče a prevence se v posledních letech "dramaticky zlepšila". "Nedá se to srovnat s tím, jak to bylo dřív," řekl bývalý dlouholetý trenér Arsenalu. "K ochraně hráčů pomáhá také VAR, protože hráči vědí, že rozhodčím neuniknou ošklivé zákroky způsobující zranění. Takže celkově si myslím, že došlo v péči o hráče k velkému pokroku a chceme v tomto trendu pokračovat."

Podle Wengera nový systém mistrovství světa klubů především mimoevropským týmům pomůže finančně. "My v Evropě máme štěstí, ale je důležité, abychom udělali z fotbalu skutečně globální sport, a tohle ostatním mužstvům pomůže. Více hráčů z celého světa dostane příležitost utkávat se na nejvyšší úrovni," uvedl čtyřiasedmdesátiletý Francouz k rozšířenému MS klubů, na němž se představí 12 týmů z Evropy, šest z Jižní Ameriky, po čtyřech z Afriky, Asie, Severní a Střední Ameriky a po jednom z Oceánie a pořádající země.

Autor: ČTK

Komentáře (32)

Přidat komentář
Igner Farnsworth

Co je mi do fotbalu mimo Evropu

Reagovat
Salfovic

Pro hráče evropských klubů bude tohle za trest, místo dovolené tahle píčovina.

Reagovat
misomy6

Frajer uz ked trenoval Arsenal som obdivoval ako za jeho ery sa im vyhybali zranenia, jeden z mala ludi vo futbale co do toho vidi

Reagovat
Well

Reagovat
janinho

Reagovat
LyEX

lepšie by som to nenapísal, hajzli jední úradnícki, na staré kolena chce byť užitočný tým, že je neužitočný, tak nech ide pracovať pre organizácie mimo Európu a dvíha ich úroveň, prečo na úkor Európskeho futbalu chce dvíhať ostatné kontinenty, lebo niekto si to u neho za poplatok objednal? P.S. akú silu majú vlastne FIFPRO a WLF, veď zatiaľ všetko čo si u kokotov s jachtami objednali prevažne arabaši, tak aj dostali bez nejakých výraznejších protestov alebo stávok, na ker. pič. sú také organizácie aby sa tiež len priživovali na tých, ktorí ten šport naozaj tvoria a to futbalistoch?

Reagovat
ratusek

Ježiš to je šašek

Reagovat
Csaplárova past

Dobrý mozkový průjem a alibismus. Stačilo prostě říct - chceme víc peněz do FIFA

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
janinho

tak vidim ze arsene si potreboval privyrobit nejakou tu korunu na dochodku... pri tych cenach energii a inflacii sa nemozno cudovat. drz sa Arsene!!!

Reagovat
janinho

hlavne ta chelsea tam priamo nasadena je len ceresnicka na torte!

Reagovat
oli9

strcte si to nekam

Reagovat
king23

Senilni dědek, co by se měl jít raději léčit.

Reagovat
Pony Slaystation

Zítra zpráva, že je Wenger ambasadorem projektu...

Reagovat
Dubov

Zase další soutěž, která má za úkol jenom generovat prachy. Všechno ostatní nikoho nezajímá

Reagovat
Spalovač šancí

Co jiného by měl profesionální sport dělat než generovat peníze?

Reagovat
kilobyte

Není FIFA nezisková organizace?

Reagovat
janinho

chceli to dat v uvodzovkach ale na uradoch im nepovolili

Reagovat
Thelvin

Tak i neziskovka může generovat peníze, ale měla by je vrážet zpátky do rozvoje např. FIFA část peněz rozdělí zpět mezi asociace, kluby a reprezentace a zbytek si nechává jako "finanční rezervu" na blackjack a štětky

Reagovat
Tromas

Evropské týmy se na to snad vyserou a pošlou tam náhradníky a hráče z B týmů.

Reagovat
kilobyte

A nemohli by rovnou odstoupit?

Reagovat
pobody's nerfect

Asi mohly, ale možná by se s tím pojila nějaká sankce. V zájmu zamyšlenych cílů turnaje tam pošlou juniorku, ať získává zkušenosti. Ať turnaj pomůže rozvoji.

Reagovat
Tomik111

Proč by to dělali? Dostanou za to slušný prachy. Je to jen o penězích.

Reagovat
kilobyte

Kdyby to bylo jen o penězích, tak by bylo pro kluby lepší udělat si tu Super ligu.

Reagovat
Tomik111

A proto ji taky chtěli udělat, jenže Premier League je tak finančně silná, že to ustála.

Reagovat
kilobyte

To nebylo tak o síle PL, ale spíše o vyhrožování vlády UK, že cizí hráči nebudou dostávat pracovní povolení. Což po vystoupení z EU je velmi silná páka. Nebýt toho, tak by ten projekt trval určitě déle.

Reagovat
smazaný uživatel

PL má ve svých stanovách možnost vyloučit kluby účastnící se soutěží jiných než FIFA/UEFA a sama FA je jejich součástí. K tomu do jejího rozpočtu přichází ze strany fotbalové unie velká částka, kterou anglická asociace nemusí rozdělovat mezi kluby. Následuje obrovská nevole napříč veřejností a pak jsou teprve populistická prohlášení vlády. Superliga skončila na jednoduchých právních základech, ten projekt byl paskvil, který nemohl mít dlouhého trvání. A to jsem pro superligu vyčleněnou ze struktur FIFA, ale udělanou pořádně.

Reagovat
kilobyte

Tak těch faktorů bylo hodně. A každý tomu trochu přispěl. Ale třeba vyloučení klubů z PL by bylo z obou stran nevýhodné a bylo by to o tom, kdo dokáže déle blafovat. Ze SL by měli více než kolik jim posílá FA, navíc FA by se odchodem těch klubů taky snížil přísun peněz. Ta nevole veřejnosti byla z těchto faktorů nejsilnější, ale kluby by mohli vsadit na to, že se časem otupí a výpadek jim pokryjí ze zahraničí.

Tohle všechno byli silné faktory, ale dalo by se jít do toho rizika. Jenže když by jim dělali problémy s pracovními vízy, tak by se to dalo těžko přečkat. Těžko by těch 6 klubů přivádělo jen domácí hráče, když by chtěli být v SL konkurenceschopní. A kupovat zahraniční hráče a čekat třeba rok na pracovní povolení? Ne-li déle?

Reagovat
smazaný uživatel

S tím blafováním máš pravdu, ale PL je fungující výdělečný projekt a superliga nahrazovala midweek program, rozhodně by z ní neměli více, než z Premier League. Pro angl. týmy je takto pojatá potenciální superliga doprovodný program a způsob, jak si pohlídat dominanci, za risk ztráty příjmů z ligy jim to ale nestojí, tak klauzule zafungovala prostě nejlépe, restrikce spojené z brexitem a registrace hráčů už beztak fungují.

Reagovat
Nodi

Ehm a proč že tohle není Super liga? Protože s tím nepřišli kluby ale FIFA nebo protože to je jednou za 4 roky?

Reagovat
kilobyte

Protože na tomhle bude vydělávat FIFA a její zaměstnanci, kteří o tom rozhodují a budou se stěhovat do SA.

Reagovat
LyEX

Myslím si, že reálne aj tak to bude mať dopad na stabilnú zostavu, hlavne vzhľadom na slova toho idiota, že bude dostatočný odpočinok, čo asi znamená, že dostanú po turnaji 10 dni voľna a následne im najebu všetky zápasy v lige a európskych súťaziach v máji, júni nech ich klepne a najlepšie, ak bude hneď nejaké Euro alebo MS, nech sa tie peniaze na "blackjack a štětky" cez leto neminú.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele