Zažít atmosféru mistrovství světa byl splněný sen, říká Klimková

31.10.2023, 09:11
Rozhovory
Jitka Klimková (© AFP)

Český trenér u zahraniční reprezentace a navíc u týmu, který hraje domácí mistrovství světa? Možná to zní jako hudba hodně vzdálené budoucnosti nebo rovnou jako úplný nesmysl. Ale ona to letos v létě byla realita, na ženském MS totiž z pozice hlavní trenérky vedla domácí tým Nového Zélandu Češka Jitka Klimková. A právě i o zážitku z tohoto velkého fotbalového turnaje vypráví v aktuální epizodě podcastu Livesport Daily.

"Měla jsem vždycky velké sny, snila jsem o tom, že jednou budu trénovat tým na velkém turnaji," vzpomíná Klimková. "Díky tomu jsem se rozhodla z té mé malé moravské vesničky odstěhovat do měst a do světa a zažít něco jiného. A letos v létě se mi všechna ta práce vyplatila," dostává se k letnímu světovému šampionátu žen, které se hrálo na Novém Zélandu.

"Nejdřív se nezdálo, že to lidé na Zélandu budou tolik prožívat. Ale pak jsme v prvním zápase porazily Norsko a vypukla mánie. Velká škoda, že jsme ze skupiny nepostoupily, ale i tak to byl neuvěřitelný zážitek, každou chvilku jsem si užívala. Bylo to velké, pořád mám ještě husí kůži, když o tom mluvím. Samozřejmě za tím vším bylo hodně hodin strávených v kanceláři s celým realizačním týmem i na hřišti s hráčkami. Byla to dřina, ale užívala jsem si to, protože to může být jednou za život."

Z Česka odešla před 12 lety, tenkrát trénovala dívčí reprezentaci do 19 let. "Těch důvodů bylo víc, ale jedním z nich byla nízká podpora ženského fotbalu. Pan Berbr, který byl tehdy ve vedení, nebyl můj příznivec, takže to byl jeden z hlavních důvodů. Navíc jsem věděla, že zkušenosti ze zahraničí budou ideální pro můj rozvoj. A potvrdilo se to, teď mám na Zélandu smlouvu až do roku 2027 a jsem tu spokojená," uzavírá úspěšná česká trenérka.

V nové epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Co chybí českému ženskému fotbalu k mezinárodnímu úspěchu?

Proč v zahraničí nepůsobí moc českých trenérů?

Zažila někdy ve fotbale útlak ze strany mužů?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
monty25

"Pan Berbr, který byl tehdy ve vedení, nebyl můj příznivec..." Tak kvůli němu bych šel taky radši pryč.

Určitě si to pustím, ale přiznám se, že bych Klimkovou jako trenérku naší repre zatím nechtěl. S tím Zélandem nemá moc dobré výsledky, ani přes tu senzační výhru nad Norskem nakonec na MS nepostoupila ze skupiny...

https://www.livesport.cz/tym/novy-zeland/Or33d6md/vysledky/

Taky si pamatuju, když před 5 lety trénovala americkou WU20. Ani s ní tenkrát na MS nepostoupila ze skupiny, což bylo pro USA poprvé v historii.

Reagovat
veikko

Já jsem viděl jen první polovinu toho MS a obecně mi někdy taktika, ať už nastavená trenérem/trenérkou nebo předvedená od hráček (to nejsem schopen posoudit), přišla dost mimo. Hlavně u Norek teda.

Reagovat
Kucka

Tak to zní, jako že si Klimková Norky takticky namazala na chleba. I když ale asi laťka nebyla moc vysoko...

Reagovat
veikko

Jo, v tom zápase je to ale pravda. Norky vůbec netušily, co mají hrát. Vypadaly, že spolu hrají poprvé v životě.

Reagovat
fabec1222

Nejspíš nechtěla Berbrovi ukázat švába.

Reagovat
Mimalu

tak koho za Radu?

Reagovat
monty25

To bych taky rád věděl.

Reagovat
Mimalu

Vnímám to tak nějak z dálky, ale když pominu to, že už vítězství v LN nemáme ve vlastních rukou, tak i ten výkon před dost luxusní návštěvou byl dost bídný a i v tomto si dneska holky dost uškodily.

Reagovat
monty25

Tak bídný výkon to byl hlavně už v Bosně a oba zápasy jdou za Karlosem. V tom prvním střídal poprvé až v 83. minutě a dneska dal do základu Stárovou, která zavinila oba góly.

Reagovat
Mimalu

No vycházel jsem teda dost z komentáře Kalouse a Svitkové, ze kterého mi nepřišlo, že by Bosna měla být nějaký zázračný soupeř. To že jsme si vytvořili tak 1,5 pořádné šance za celý zápas je proti takovému soupeři dost slabé, zvlášť doma a potom, co nám proti nim nevyšel zápas před pár dny. Jako individuální chyby při bránění jsou jedna věc, ale kromě držení míče mi přišel tým Bosny mnohem líp připravený

Reagovat
monty25

Musíme taky brát v potaz, že nám chybí půlka standardní základní sestavy. Tím ale nechci omlouvat, že ze dvou zápasů proti Bosně máme jenom bod. Vždycky jsem se Karlose spíš zastával, ale jestli si někdy zasloužil kritiku, tak je to teď.

Reagovat
Salfovic

Myslím si, že je to jasné.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele