Začíná jarní část druhé ligy, jasným favoritem je vedoucí Vyškov

29.02., 17:24
Aktuality

Po téměř čtyřměsíční zimní přestávce v pátek odstartuje jarní část druhé fotbalové ligy. V roli hlavního aspiranta na jediné přímé postupové místo do ní vstoupí vedoucí tým tabulky Vyškov, který má po podzimu čtyřbodový náskok před druhou Duklou. Boj o účast v nejvyšší soutěži otevřeně ohlásily i pražský celek a největší předsezonní favorit - aktuálně až pátá Zbrojovka Brno. Přímo mezi elitu projde jen vítěz soutěže, druhý a třetí celek čeká baráž.

Vyškov v 16 podzimních kolech desetkrát zvítězil a jen dvakrát prohrál. Moravský klub v zimní přestávce změnil majitele, místo kamerunského podnikatele Kingsleyho Pungonga jej nově vlastní americká investiční skupina Blue Crow Sports Group. Vyškovští už v minulé sezoně došli až do baráže, v níž nestačili na Zlín. Otázkou je, kde by Moravané nejvyšší soutěž hráli. Nyní působí v azylu na stadionu v Drnovicích, který nesplňuje prvoligové parametry.

"Máme nějaký náskok na Duklu, který je rozhodně dobrý. Nemůžeme se již za nic schovávat, naše situace nás opravňuje k tomu, abychom bojovali o celkové první místo. V tříbodovém systému soutěže se nicméně může všechno rychle změnit," poznamenal trenér Jan Kameník.

Dukla v posledním podzimním kole prohrála důležitý venkovní duel s Vyškovem a soupeř se jí v tabulce vzdálil. Pražané hned na úvod jara přivítají Brno, na které mají pětibodový náskok. Doma na podzim získali méně bodů než venku, byť tam odehráli o dva duely méně.

"Cíl jsme si dali před sezonou a ten se nemění - chceme postup z prvního místa. Ale bude to těžké, protože Vyškov má silný tým. Pak je tam baráž, o kterou zabojuje hodně týmů," podotkl pro web ČT sport zkušený trenér Pražanů Petr Rada.

Od třetího do jedenáctého místa je pouze šestibodový rozdíl. Třetí Táborsko má o bod více než čtvrtá Jihlava a páté Brno, o postupu ale příliš nahlas nemluví. "Téma baráže kolem nás létá, ale buďme realisté. Budeme se však rvát. Po čtyřech kolech si řekneme, jak jsme na tom," konstatoval na tiskové konferenci ředitel jihočeského klubu Martin Vozábal.

Také Jihlava je v ambicích před jarem spíše opatrná a postup jako cíl otevřeně nevyhlásila. "Sezonu jsme dobře rozjeli. Tým se stále lépe sehrává, realizační tým s mančaftem velmi dobře pracuje, tudíž se rozhodně nebudeme vzdávat cíle pohybovat se na jaře v horních patrech tabulky. Určitě bychom chtěli atakovat nejvyšší příčky," řekl předseda představenstva Vysočiny Lukáš Vaculík.

To Zbrojovka nebere nic než návrat do nejvyšší soutěže. Na vedoucí Vyškov ztrácejí Brňané devět bodů, na třetí místo ale jen bod. "První příčka je vysoko, což vnímáme, ale naše postupové cíle vyřčené už před startem soutěže se nemění. Věřím, že minimálně na barážovou příčku dosáhneme," řekl sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Psotka.

O první ligu chce zabojovat i Příbram, která vloni neuspěla v baráži proti Pardubicím. Středočeši půjdou do jara z šestého místa, neboť jim byly odečteny dva body za nesplacení dluhu vůči bývalému hráči. Proti verdiktu se nicméně odvolali.

Vyrovnaná je i situace na opačném konci tabulky. Dvanáctá Sparta B má jen o dva body více než dvojice posledních týmů - jiný pražský klub Žižkov a Prostějov. Ze soutěže sestoupí nejhorší dva celky.

Autor: ČTK

Komentáře (81)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Vyškov do první ligy pojd. Bude mít změna majitele vliv na příchod zahraničních hráčů do klubu? A mají kde hrát tu první ligu v případě postupu? Vypadají jako tým, kterému by se dalo fandit a kvůli kterým bych si tu ligu i pustil v tv.

Reagovat
meno

Reagovat
oli9

Změna vliv nemá. Ta kvalita tam pořád chodí a řekl bych že tu ligu vyhrají

Ligu by podle mě hráli v Brně nebo Znojmě

Já myslím, že s jejich fotbalem to bude určitě zábava a bylo by to oživení..

Ovšem s fanouškama by to asi bylo horší.. Návštěvy cca 700 lidí, tak bych to viděl... Když budou hrát daleko od Vyškova, Drnovic...

Reagovat
Seydou Doumbia

Díky za info Oli

Reagovat
STR

Pan Zbořil měl před pár měsíci rozhovor ve kterém tvrdil, že rozhodně v Brně hrát určitě nebudou. Pokud by si postoupilo. Takže by se nabízela ještě Olomouc.

Reagovat
Imos

Znojmo dobrý, konečně by se tam dostala liga

Reagovat
misomy6

A co sa stalo zo stadionom Drnovic ze nesplna kriteria na ligu? Ved este ako male dieta som bol na priatelskom zapase Ceska so Svajciarskom tusim, vtedy tam hrala este Petra Drnovice

Reagovat
soukup

Stalo se to, že uběhlo 25 let

Reagovat
STR

Jono od té doby to tam bylo 5x vytopeno vodou a 40x vykradeno a to včetně světel na stožárech. Jednu dobu to mělo jít celé k zemi a být tam nové parcely na bydlení.

Reagovat
misomy6

Jasne ale stale je to smutne…stadion co u nas na Slovensku mnoho prvoligovych klubov nebude este dlho mat takto schatrat… chapem ze Petra Drnovice skrachovala atd.

Reagovat
Emmett Brown

Je to takmer rovnaký štadión, ako má Ružomberok a ten patrí k tomu najhoršiemu v našej lige, snáď len Skalica má horší.

Reagovat
misomy6

Ruzomberok neantribunyza branou a kapacita je okolo 4600, Drnovice 7800 ale ano architektnicky su podobne… horsie stadiony maju aj (oproti tomu ked ten v Drnoviciach bol plne funkcny a udrziavany) Michalovce, Moravce, Banska Bystrica, Pdbrezova, Sklalica a to porovnavam rok 1999 a 2024. Takze neviem o com tocis

Reagovat
Emmett Brown

Drnovice tiež nemajú tribúny za bránami, teda ak nerátaš tie tri schody za jednou. Podbrezová má po rekonštrukcii jednoznačne lepší štadión, Zlaté Moravce sú síce maličké, ale je to moderný štadión a Dukla síce vyzerá zastaralo, ale tiež je po úplnej rekonštrukcii. Neviem o čom točíš ty, ale ja som bol na všetkých súčasných ligových štadiónoch na Slovensku. Aj ty?

Reagovat
JeséRodriguez

i Zlín není tak daleko

Reagovat
MoonKnight

Vyškov je fajn. A mimo fotbal mají velmi zajímavou zoo zaměřenou na hospodářská zvířata rozdělena podle geografických území. Není tam žádný slon ani žirafa, ale ten koncept je originální a zajímavý, jsou snad jediná v Evropě taková. Takže určitě někdy zajdi na fotbal a zkus k tomu i tento výlet

Reagovat
didosh

Pravda ,velmi povedená, naučná ZOO. Mají tam i dinopark kam jedeš takovým vláčkem přes celé město a kus po hlavní v provozu.

Reagovat
Bex5

Reagovat
Sosi

Přesně, takový hospodářský dinosaurus...

Reagovat
Seydou Doumbia

Stavil bych se, škoda že z plzenského kraje to je přes celou prdel daleko.

Reagovat
ratusek

Brno to snad ukope. No o osudu jara rozhodne hned první zápas na Dukle

A Žižkov se snad zachrání

Reagovat
Zdechlina

Brno letos ještě ne. Ale hlavně ať postoupí kdokoliv, mimo Prahu

Reagovat
MoonKnight

Brno asi ještě ne. Mě to Brno už poslední roky nebaví, přijdou do ligy a hned jdou. Ať se pořádně zapamatují, vytvoří si klidně během 2-3 let zázemí a tým, co opravdu bude v lize k něčemu.

Reagovat
soukup

To je rada k ničemu, když ti nějaký hráč druhou ligu přeroste, tak o něj přijdeš, když nepostoupíš. Nebo jako myslíš, že když Brno nepostoupí a přijde třeba o Alijagiče, Endla a Řezníček si půjde dát do ligy ty poslední dva góly, co mu chybí do stovky, tak budou další rok lepší a víc připravení na postup než dnes?

Reagovat
ratusek

jedině hned postup nebo se v tom budou plácat hodně dlouho

Reagovat
eliskafan

Dle fotografie samí místní odchovanci

Reagovat
monty25

Tyhle narážky u klubového sportu dlouhodobě nechápu. Když fandím klubu, tak mi přece nezáleží na tom, odkud hráči/ky pocházejí a jakou mají národnost nebo rasu, ale jestli pro ten klub odvádějí maximum. Když chodí člověk v Praze do divadla, tak taky neřeší, jestli tam hrajou jenom rodilí Pražáci.

Reagovat
Raul=Real

To, že tebe na tom nezáleží, je každému u prdele.

Pri malom miestnom klube urcite budem radsej fandit hracom, odchovancom, ktori su s tym klubom roky spojeni a maju ku klubu nejaky "vztah"...ako fandit žoldakom migrujucim z africkych kmeňov

Reagovat
Thelvin

No já teda fandím klubu a pokud ti hráči za něj odvádějí maximum, tak je mi úplně volný odkud jsou

Reagovat
monty25

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Imos

to můžeš klidně fandit v krajským přeboru, kde by ten klub pouze s odchovanci byl

Reagovat
Axelrose

Akorát bys jim fandil v okresním přeboru

Reagovat
Spalovač šancí

Ani to, tam jsou zase víkendové náplavy z měst

Reagovat
Seydou Doumbia

Když půjde člověk v Praze do divadla a budou tam vystupovat kamerunci, arabové tak to určitě dost lidí odradí. A to je v pořádku. Stejně jako je v pořádku fandit malému klubu na vesnici plném černochů.

Bud víc tolerantní a chápavy vůči tomu, že ostatní vidí svět a situace jinak než ty. Když fandíš nějakému týmu tak zároven si nějak spojený se směrem a identitou klubu. Když tým místo odchovancům nechává hrát samé černochy tak ten tým pro určité lidi ztráti tu identitu a nemohou se s tím týmem dále spojit. A někteří chodí dál bez ohledu na to, kdo v tom týmu je, pokud odvádí pro ten tým maximum tak jím je zbytek ukradený. Obě varianty jsou v pořádku, není jedná dobrá a jedna špatná.

Reagovat
Thelvin

Šel jsem na koncert a hráli tam nějací Američani, hrozně mě to pohoršilo

Snažíš se znít hrozně chytře a osvíceně, a pak řešíš odkud lidé jsou místo toho, co umí

Reagovat
monty25

Je fakt, že ve 2. lize to není moc běžné, ale jestli chceš na klubové úrovni něco dokázat, tak nemůžeš koukat na národnost. Stačí se teď podívat na soupisky Sparty a Slavie. Nebýt cizinců, tak tyhle výsledky v Evropě prostě neudělají. Dřív to prakticky jenom s Čechy a Slováky uměla Plzeň, ale to už je taky několik let zpátky. Přitom v Evropě je to úplně běžná věc, že ty top týmy jsou prostě mezinárodní. Já fandím basketbalistkám USK Praha a pořád vidím komentáře, že za ně hraje moc cizinek. Tak buď budou hrát Euroligu jenom s Češkama a dostávat příděly, nebo budou mít cizinky a hrát špičku Evropy. Je třeba si uvědomit, že klub není nároďák a už nejsme někde v předminulém desetiletí, kdy ty zahraniční posily ještě mohly působit jako nějaká exotika.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo tak ono i ty týmy na východ od nás dělají úspěchy hlavně díky tomu že mají sestavu prošpikovanou cizincema, Ludogorec, Qarabach, Shakhtar, S.Tiraspol, cizinci prostě dělají rozdíl. Pak jsou fanoušci, kteří chtějí úspěch za každou cenu a jsou fanoušci, kterým stačí to co hrajou, ale chtějí to hrát s domácími hráči. Klub má samozřejmě za cíl se dostat co nejvýše to jde, když to dovolují finance a zázemí, fanoušci to zase vidí trochu jinak.

Reagovat
monty25

Tak jsou kluby jako třeba Athletic Bilbao, kde se na tom původu hráčů hodně lpí, ale jinak si neumím vysvětlit, že někdo fandí klubu a nechce v něm větší kvalitu. Přece když někomu fandím, tak chci, aby se mu co nejvíc dařilo a nemusí to být zrovna velkoklub. Když se podíváš na moje oblíbené kluby, tak teda fanoušek úspěchu zrovna nejsem.

Reagovat
Seydou Doumbia

Chci at se mému týmu daří, ale ne za každou cenu. Taky bych byl radši kdyby můj tým hrál průměr, než aby hrál vysoko s hráči, které nesnáším. Nejde mi o to, co hraje ten tým, ale taky s kým to hraje. Úspěch týmu s hráči které nenávidím bych vyměnil za průměrné výsledky s hráči které mám rád. Já jsem jeden z těch, když nějakého hráče nemám rád a přestoupí do mého týmu, tak ho zázračně nezačnu milovat. A kdyby takových hráčů bylo v mém týmu 8z11 tak by mi to taky nebylo příjemný.

Podle tvých týmu bych hádal že si větší fanoušek ženského fotbalu jak mužského, btw včera Francouzek škoda, ale celkem jednoznačný zápas. Do stavu 2-0 FR bez větší šance. Ale prdelky dobré no.

Reagovat
monty25

To je zajímavá úvaha. Asi nemám tolik hráčů/ek, co bych nějak vyloženě nesnášel, ale taky už jsem zažil pár takových, co jsem neměl rád a přišli/y do mého oblíbeného klubu. Ale kolikrát to je tak, že je máš rád ve svém týmu, ale v týmu soupeře tě serou. Zrovna v USK jsem takhle zažil Amandu Zahui, kterou jsem předtím ani potom moc nemusel, ale tu jednu sezonu v USK mi nevadila, protože zaprvé se jí celkem dařilo a zároveň jsem si třeba všimnul, že se dobře chová k fanouškům. Nebo třeba v Plzni chodím občas na futsal a strašně mě baví Tomáš Vnuk, protože to je takovej drzoun, ale dovedu si představit, jak ty soupeře musí srát. No a když zůstanu u fotbalu, tak asi nejlepší příklad je Krejčí ve Spartě. Kdyby ho tehdy koupila Slavia (jak říkal Tvrdík), tak je to dneska přesně obráceně - slávisti by ho milovali a sparťani nesnášeli.

Co se týče těch oblíbených klubů, tak jsem právě narážel hlavně na ty mužské. Tuhle sezonu se teda aspoň zvedají Teplice, ale fandit Viktorce Žižkov a Schalke, to je prostě celoživotní prokletí. U těch ženských to mám výběr spíš podle oblíbených hráček, ale je fakt, že to sleduju hodně. Tu výhru Španělek jsem čekal, momentálně asi nemají konkurenci. Jinak o včerejšku mi nemluv, nejdřív USK prohrálo basket a potom Nizozemky ve fotbale přišly o šanci na olympiádu.

Reagovat
Spalovač šancí

Ta úvaha je naprosto v pořádku. Raději budu ve svém klubu kopat přebor, než aby místo mě majitel přivedl Haalanda

Reagovat
didosh

Když se tak mrknu dozadu co jsem si taky zažil se "svýma"klubama. Ať už s AC,Baníkem,Zbrojovkou, Kometou, Neapoli...tituly, Evropské poháry ale taky sestupy do nižších soutěží, zavření či bourání stadionů,přeřazení do nižších soutěží atd.

Reagovat
Seydou Doumbia

No jací byli tví neoblíbení hráči co přišli do tvých fotbalových týmů třeba? Jo tak fandit těm tvým týmům to je utrpení to bych radši začal sledovat NHL nebo NBA to je promrdany čas sledovat takové týmy. Ale ne sranda. Krejčí je hovado toho nemám rád a neměl bych ho rád nikdy,.ale fandit Pražákům tak to vidím jak píšeš no.

Reagovat
monty25

Můj nejméně oblíbený hráč, co působil na Žižkově i v Teplicích, byl určitě Bezdička. Ale on byl tak levej, že naštěstí tolik nehrál. Jinak dřív jsem toho z mužského fotbalu sledoval víc, třeba anglickou i španělskou ligu. Tam jsem měl problém s kanibalem Suárezem, když hrál za Liverpool a Barcelonu.

Reagovat
Seydou Doumbia

David Bezdák, děláš si srandu? Syn moji kolegyně v bývalé práci, jeho máti je v pohodě. Masakr, svět je malej. Kanibal mi nevadil, ale chápu lidi co ho nesnáší. Mě sral Lewa v Bayernu dlouhých 10 let jako největší hvězda týmu a týpek co tam dal 300 golu. Jeden z mách nejméně oblíbených hráčů fotbalové historie a ne nezalibil se mi ani po 150 trofejích za tu dobu co vystřílel. Naštěstí okolo něj bylo většinou alespon 9 mistrů (fuj Benatia) tak jsem to nějak přežil, ale bolelo to

Reagovat
didosh

Jj tak jsem to měl se Zlatanem,dneska mi teda nevadí ale jako legendu Milana ho neberu tak jak ostatní fanoušci. Ještě jsem nesnášel VanBommela.

Reagovat
Seydou Doumbia

Oba mistři a sympataci, to samý Nigel De Jong gangster z Brooklynu.

Reagovat
Nieuwendyk

Niger De Jong je zkurvenej zmrd, nic víc. Láďa Krejčí naopak extrémní borec a Tvrdík mele hovna

Reagovat
Seydou Doumbia

vidím to naopak no

Reagovat
Seydou Doumbia

Já trpěl na Lewandowskem v Bayernu, jeden z mých nejméně oblíbených hracu historie no a týpek je v Bayernu 10 let měj hvězda a dál 300 gólů...no hnus

Reagovat
Seydou Doumbia

Jinak k 1 odstavci - je to asi jako se vstupem arabáču do klubu. Někteří by je přívítali s vidinou úspěchu a někteří o tom nechtěji ani slyšet a budou si radši hrát ten svůj průměr. To je podobný případ za mě.

Reagovat
Axelrose

To Bilbao je sice pravda, ale takových týmů moc po světě nebude. Většině jde o "okamžitý" úspěch

Jinak holky (USK) teď docela kosí zranění, ne?

Reagovat
monty25

USK kosí zranění pravidelně na konci sezony už asi posledních 5 let. Teď vím teda o jednom, ale zrovna nám vypadla kapitánka a tahounka.

https://www.idnes.cz/sport/basket/teja-oblakova-zraneni-konec-sezony-zvvz-usk-praha.A240228_234358_sport-basket_ten

Reagovat
Kily

otázka vkusu, já si teda nedovedu představit, že bych měl fandit paskvilu, jaký třeba v minulosti představoval Štětín, majiteli jeblo, vyházel domácí hráče a místo nich nakoupil 25 Brazilců, jelikož jim stačily menší platy

Reagovat
Seydou Doumbia

Myslíš Pogon Szczecin ?

Reagovat
Kily
Reagovat
Seydou Doumbia

Masakr o tom jsem vůbec netušil.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Seydou Doumbia

Skončili na 7. místě, vyhodili poláky, sportovní ředitel dal polskému ménecenemu hráči čelo, vyhodili sportovního ředitele a ze 7. fleku sestoupili do druhé ligy...tak to moc nevyšlo, sledoval někdo tu komedii více podrobně?

Reagovat
monty25

Tak zase všeho s mírou.

Reagovat
Jordi Alba

Ženskej basket..., ty tu laťku posouváš dál a dál.

Reagovat
Seydou Doumbia

Koukal jsem to finále LN žen a nedalo se na to moc koukat, sledoval jsem jen ty prdelky francouzské, bohužel totální neschopnost od nich, ale.dalo se to čekat

Reagovat
monty25

Aby bylo jasno, ženský basket sleduju dýl než ženský fotbal a USK fandím 16 let.

Reagovat
Seydou Doumbia

Sleduješ i muže v basketu? Myslím jako pravý basket NBA, ty mi stejně napíšeš že sleduješ mužskou českou ligu co.

Reagovat
monty25

Přiznám se, že ani tu českou ligu nesleduju, i když jsem na ni dvě sezony v Plzni chodil (pak sestoupili ). Občas se podívám na repre, ale NBA nesleduju vůbec.

Reagovat
Seydou Doumbia

NBA top liga ale bez obran no neláká tě?

Reagovat
monty25

Ne, vůbec. Dřív jsem docela sledoval WNBA, ale taky už mě tam zajímají jenom hráčky, co potom v evropské části sezony hrajou za USK. Mě prostě nejvíc baví ženská Euroliga a potom repre. Česká ženská liga by mě bavila víc, kdyby tam USK mělo nějakou konkurenci. Takhle se většinou jenom podívám na výsledek, o kolik vyhrály.

Reagovat
milan78

tento článek si založ.., do 20 let, krom odchovanců tipuju i několik přírustků do repre Česka z okolí Vyškova..., to bude mrak Nováků původem z afriky

Reagovat
Mönchengladbach

Přímý postup Dukla (sestup Karviná), z baráže jako obvykle neprojde z druhé ligy nikdo.

Reagovat
fsada

Jedou to moc dobře , tu strategii ... U nás v malém rybníčku je téměř vybráno , když nepočítáme Slávii a Spartu A Plzeň , ty si dokážou sáhnout na všechny dobré České hráče a pro kluby druhého až třetího sledu , toho moc nezbývá , tak já jim fandim , pro mě za mě ať za ně hraje třebas ulanbátarec

Reagovat
Cotton

Tyhle týmy bez stadionu jsou v lize na hovno. Znojmo je 100 km od Vyškova, kdo tam na ně bude chodit kromě zápasů s top 3?

Reagovat
ratusek

a navíc je otázka co potom? Vždyt hrát jinde můžou jen rok a zároveň musí začít stavět ne? Jinak nedostanou licenci

Reagovat
Cotton

Já myslím, že Pardubice hrály v Praze déle než rok, ale určitě tam nějaká podmínka je, že musí začít stavět, což u Vyškova nevidím reálně. Četl jsem, že možná přestěhují klub do Znojma, ale ani tam není ligový stadion , navíc by přišli o fanoušky.

Reagovat
ratusek

Tak těch pět fanoušků seženou i ve Znojmě

Ono to nebude tak růžové až budou muset postavit vlastní stadion a ne jen cpát prostředky do hráčů. No uvidíme

Reagovat
Cotton

Já myslím, že ve Vyškově by na ně chodilo hodně lidí. Přece jen jediná konkurence tam je Zbrojovka a ta nestojí za nic, ale bez stadionu ať prostě do ligy nelezou. V Olomouci hrát nemůžou, pokud béčko Sigmy nesestoupí, takže jedině na chátrající Srbské, kam by aspoň přišlo pár místních no, ale neumím si představit, že Zbrojovka půjčí stadion přímému konkurentovi. Jestli skončí někde ve Zlíně s průměrnou návštěvou 500, tak to bude pro ligu po současném nárůstu návštěvnosti škoda.

Reagovat
FiX

Snad se zachráníme, ale v přípravě byla docela hrůza. Nejspíš zase o záchranu budeme hrát do posledního kola

Reagovat
monty25

Taky se toho obávám.

Reagovat
Cotton

2. nejlepší liga světa

Reagovat
andrew96

"Po téměř čtyřměsíční zimní přestávce"

Šílenost.

Reagovat
Radin

Tři body, ale hrozná kopaná

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele