Zachraňte legendu. Zachraňte Torpédo

29.05.2008, 21:28
Aktuality
Legendární ruský klub Torpédo Moskva se topí v problémech. Už je tomu dva roky, co poprvé v historii sestoupil z nejvyšší soutěže. Teď se navíc pohybuje v pásmu sestupu druhé ligy. Před utkáním 13. kola proti Kubáň Krasnodar proto nespokojení příznivci klubu zorganizovali akci s názvem "Zachraňte legendu. Zachraňte Torpédo."

Torpedo má za svou letitou historii slušný výčet trofejí. Třikrát vyhrálo sovětskou ligu, šestkrát sovětský pohár a jednou ruský pohár Kubok Rossiji. Dres Torpeda oblékal Eduard Strelcov, mnohými považován za nejlepšího fotbalistu Ruska všech dob. Do roku 2006 byly v ruské Premier Lize dva kluby, které nesestoupily z nejvyšší soutěže od jejího založení – Dinamo Moskva a právě Torpedo. V ročníku 2006 však došlo i na černobílé, když se umístili na patnáctém sestupovém místě.

Od tohoto momentu se začala psát nová, pro fanoušky a klub mnohem smutnější éra. Krize slavného týmu vyvrcholila v této sezóně, po třinácti odehraných kolech jsou moskevští v Pervyj Divizion dvacátí. Klub sužují velké finanční problémy. Především starší fanoušci pamatují na mnohem lepší časy. Prezident klubu Alexander Tukmanov je sice před sezónou ujišťoval, že klub má za jednoznačný cíl postoupit do Premier Ligy, momentálně se krčí na opačné straně tabulky. Před utkáním 14. kola proto příznivci Torpeda zorganizovali akci "Zachraňte legendu. Zachraňte Torpedo." Fanoušci rozdávali v Lužnikách letáky s cílem získat pozornost od státu, města a ostatních sponzorských subjektů. Mimo to leták nabádal všechny nespokojené příznivce, aby na protest opustili Lužniki po patnácti minutách druhého poločasu. Dostavili se i fanoušci konkurenčních moskevských klubů, i těm prestižní derby proti Torpédu chybí.

Samotné utkání proti Krasnodaru se odehrálo ve výmluvném duchu pro dnešní Torpédo. Fanoušci sice zpočátku svůj tým hlasitě povzbuzovali, v 60. minutě ale splnili svůj slib a stadion za stavu 0:1 pro hosty masově opustili. Torpedo nakonec prohrálo 1:3. Ale tentokrát nebyl boj na hřišti nejdůležitější. Fanoušci slibují: "Naše akce v utkání s Krasnodarem byla pouhým začátkem."

Torpedo se musí vyléčit a samotné dosazení legendárního hráče klubu Valentina Ivanova na post poradce prezidenta nestačí. Klub totiž potřebuje drastické změny a především nového sponzora. Jinak se může stát, že se Torpedo rozloučí. Nadobro.

Autor: David Kubáň

Komentáře (34)

Přidat komentář
fantomas

Pěkné.

Reagovat
smazaný uživatel

dival jsem se na dokument o fotbale a bylo tam zrovna neco o Strelcovovi, byl to vynikajici fotbalista dokonce se rika ze by byl i lepsi nez Pele kdyby mu komari neudelali co mu udelali ale to je zase kdyby, ale fotbalista to byl dobrej, ze prej kdyz chtel dat gol tak ho dal

Reagovat
smazaný uživatel

Ten dokument jsem viděl taky. Však mu taky přezdívají "brazilský Pelé".

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě ruský...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

I mě to chybí. Proto jdu protestně spat.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry že se blbě ptam ale co mu kdo udělal?

Reagovat
smazaný uživatel

on byl trochu bohem a moc si nedaval pozor co rikal a to za komaru se moc nesmelo spis vubec, byl jednou na nejakym snobskym vecerku a byla tam i dcera nejaky vyznamne poslankyne a on tu dceru necim urazil, tak ho obvinili z toho ze nekoho znasilnil a vubec to nebyla pravda.Zrovna v te dobe se taky hralo bud ms nebo euro a on tam mel byt jako hlavni tahoun rusu ale to nemohl pac byl zatcenej, a proto ze tam tak chtel tak komari mu nabidli jestli podepise priznani tak bude moc jet hrat, on to samozrejme podepsal a misto toho aby jel hrat tak jel do gulagu

Reagovat
terry

Jak smutny konec, skveleho fotbalisty.

Reagovat
smazaný uživatel

verbež bolševická takhle zničila nejeden život

Reagovat
jtbs

by sa mi pacila taka masova akcia pre opustenie stadionu za nepriazniveho stavu. Slo by to pouzit na zapasy slovenskej reprezentacie, uz len to zorganizovat. Vsade vyhlasit aby fans prisli nech stadion puka v svikoch a ked zacneme prehravat (co sa pri tychto vykonoch stane lahko), tak vyludnit cely stadion. Mozno si ti kkti "tam hore" vsimnu ze nieco nie je s nasim futbalom v poriadku (teda ze oni nie su v poriatku)

Reagovat
smazaný uživatel

On splečně s Lvem Yašinem byli svojí slávou něco jako u nás Panenka s Masopustem...bylo to s ním přesně jako popisuje Jev...ještě bych doplnil že se po 6 letech ve vězení vrátil do Torpéda, kde hrál ještě dalších 5 let než skončil s fotbalem, probojoval se i zpět do reprezentace...ale jak bylo zmíněno v dokumentu...už to nikdy nebyl ten pravý Strelcov. V roce 1990 v 52 letech zemřel na rakovinu v panelovém bytě v Moskvě.....vřele doporučuje ten dokument! Už si nevzpomenu jak se jmenoval ale byl dobře zpracovaný jak po stránce obrazové tak i po stránce vykreslení tehdejší doby....

Reagovat
smazaný uživatel

děkuji za info...

Reagovat
Arne

díky

Reagovat
smazaný uživatel

díkas

Reagovat
fantomas

Dik za info.

Reagovat
smazaný uživatel

Torpedo Moskva je klasický a tradiční ruský klub,který určitě nepatří do druhé ligy a doufám,že se v klubu situace obrátí a bude prohánět CSKA a Spartak,své městské rivaly

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem videl ten dokument.Uplne mu znicili karieru.Mel jet na MS a skoncil v gulagu.Dobry byl i ten dokument o VychodoNemeckem fotbalu jak fanousci chodili poslouchat zapasy Herty ke zdi.Jo Komari udelali jednu chybu,ze nedovolili zivnostniky jinak by tu byly snad do ted.Pri trocha upravach bych vubec nebyl proti.

Reagovat
Arne

nevíš, jak se jmenuje? ten dokument se zdí

Reagovat
smazaný uživatel

to je ten samy dokument tam bylo o madarsku, nemecku, rusku a anglii a nevim o kom jeste, ale jak se ten dokument jmenuval to ti nepovim

Reagovat
smazaný uživatel

Este bych doplnil ze Eduard Strelcov ve svem reprezentacnim debutu v 17 letech dal hned hattrick.Coz svedci o jeho vyjmecnosti.Skoda ze komunisti sou tvrdohlavy hnupy.Protoze jinak by na MS urcite hrali hlavni roli, takto se zdekovali hned po zakladni skupine.Navic uvodni zaps prohrali s tim tymem ktery strelcov sestrelil hatrickem, bohuzel si nepamatuji co to bylo za repre.

R.I.P.

Reagovat
smazaný uživatel

Švédsko.

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte někdo co bylo torpédo za tým? Jako že dynamo (myslím???) byl tým tajných služeb, cska vojenský, spartak nebyl komoušů a Torpedo?

Reagovat
smazaný uživatel

ses ukrainec?

Reagovat
smazaný uživatel

samotného mě to zajímalo, takže: Dynamo byl klub KGB, CSKA armády, Spartak patřil Sovchozům a kolchozům, Torpedo (původně klub "Kovárna Proletářů patřil automobilce ZIL, Lokomotiv patřil ministerstvu dopravy, Zenit patřil leningradské ocelárně. MYslím, že jsem na nic nezapomněl.

Reagovat
smazaný uživatel

To byl tym torpedoborcu asi?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim.Pokusim se nejak zjistit a dam vedet Arne.

Reagovat
Arne

diky

a jak to jako bylo? to chodili ke zdi a doslechli odsud až na Olympiastadion?

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel někteří fanoušci Herty zůstali na špatné straně a na stadion se nemohli sotat...tak chodili ke zdi a potichu poslouchali reakce diváků na stadioně....

Reagovat
Arne

to je mi jasný, ale jak tam mohli doslechnout?

Reagovat
Arne

Olympiastadion se nachází na západním okraji Charlottenburgu...

http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Germany_divided_Berlin_West_district_names.png

Reagovat
Arne

díky moc, aspoň vím, jak se ten dokument jmenuje... ¨

ještě, jestli bys náhodou nevěděl, zda se to dá někde pustit na netu

Reagovat
smazaný uživatel

Přeju jim všechno, jen né zánik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele