ZAČALO MISTROVSTVÍ SVĚTA DO 17 LET

20.09.2005, 21:50, aktualizováno 20.09.2005, 21:50
Aktuality
16. září odstartoval v jihoamerickém Peru jedenáctý světový šampionát hráčů do sedmnácti let. Šestnáct týmů, které se do Peru kvalifikovalo, bude spolu soupeřit na pěti stadionech a nového mistra světa této věkové kategorie budeme znát 3. října zhruba ve tři hodiny po půlnoci středoevropského času. Titul z posledního šampionátu v roce 2003 obhajuje Brazílie.

Jak již bylo řečeno, světového šampionátu se účastní šestnáct týmů z celého světa. Domácí Peru mělo jako pořádající země účast zajištěnu. Jižní Amerika pak ještě vyslala další dva týmy. Shodně po třech zemích má pak zastoupení Evropa, Afrika, Asie a zóna CONCACAF. Poslední volné místo pak náleží Oceánii. Účastníci šampionátu jsou rozděleny do čtyř skupin po čtyřech týmech. Do čtvrtfinále si pak zajistí postup vždy dva nejlepší týmy z každé skupiny a dále se pak pokračuje vyřazovacím systémem.

Skupinu A tvoří týmy Číny, Kostariky, Ghany a domácího Peru. Mezi tradiční favority mládežnických turnajů patří Ghana, ovšem počítat se musí především s Čínou, která buduje základ pro Olympijské hry v Pekingu 2008, kde, jak je všeobecně známo, startují převážně hráči do jednadvaceti let. O postup se také bezesporu popere Peru, které bude povzbuzováno domácím publikem. Ve skupině B změří síly mužstva Mexika, Uruguaye, Austrálie a Turecka, které se na šampionát probojovalo jako úřadující mistr Evropy do sedmnácti let. Ve skupině C svedl los dohromady Itálii, USA, Pobřeží slonoviny a KLDR. Favoritem na postup budou bezesporu Italové, ale překvapit mohou i USA, kde úroveň fotbalu rok od roku stoupá. V poslední skupině se pak střetnou Nizozemsko, Katar, Gambie a obhájce titulu z Brazílie, který bude opět pomýšlet na příčky nejvyšší.

Historie světových šampionátů do sedmnácti let se začala psát v roce 1985, kdy první mistrovství světa hostila Čína. Ve finále, které sledovalo fantastických 80 000 diváků podlehla tehdejší NSR Nigérii 0:2. V roce 1987 se pak hrálo v Kanadě a opět hrála Nigérie finále, tentokrát však neuspěla, když po remíze 1:1 podlehla na penalty 2:4 Sovětskému svazu. Mistrovství světa sedmnáctiletých v roce 1989 hostilo Skotsko. K radosti domácích příznivců se mladí Skotové probojovali až do finále proti Saúdské Arábii. Po remíze 2:2 musely opět rozhodovat penalty. Z vítězství se nakonec radovala Saúdská Arábie, když zvítězila v poměru 5:4. Velkou měrou k světovému titulu přispěl brankář Mohammed Al Deayea, který pak v letech 1994, 1998 a 2002 byl brankářskou jedničkou na světových šampionátech seniorů.

V roce 1991 se pořadatelství zhostila Itálie. Ve finále pak porazila Ghana 1:0 Španělsko a podruhé se světový titul do sedmnácti let stěhoval na černý kontinent. V roce 1993, kdy šampionát hostilo Japonsko, se poprvé závěrečného turnaje zúčastnilo i Československo, v jehož sestavě však nebyl žádný hráč, který by se později výrazně prosadil v seniorské kategorii. Vyhráli jsme sice skupinu C před USA, Kolumbií a Katarem, ale hned ve čtvrtfinále jsme podlehli Chile 1:4. Finále, ve kterém podlehla Ghana Nigérii 1:2, se pak stalo zcela africkou záležitostí. Tehdy v týmu mistrů světa figuroval Nwankwo Kanu a Celestine Babayaro a v týmu poraženého finalisty Samuel Kuffour. V roce 1995 se mistrovství světa sedmnáctiletých konalo v Ekvádoru. Tentokrát si vše vynahradila Ghana, když ve finále porazila Brazílii 3:2.

V roce 1997 poprvé zavítal světový šampionát této věkové kategorie na africký kontinent, přesněji do Egypta. Ve finále se střetly naprosto shodné týmy jako před dvěma lety, tentokrát však byli šťastnější Brazilci, kteří zvítězili 2:1. V kádru tehdejších mistrů světa byla i největší hvězda současnosti Ronaldinho. V roce 1999 se o titul mistra světa do sedmnácti let bojovalo na Novém Zélandu. Ten se podařilo obhájit Brazílii, která ve finále po bezbrankové remíze zdolala na penalty 8:7 Austrálii. Na úspěšné obhajobě se podílela další hvězda fotbalových trávníků současnosti, útočník Interu Milán Adriano.

V roce 2001 se nejlepších šestnáct týmů utkalo o světový titul na Trinidadu a Tobago. Z celkového vítězství se nakonec radovala Francie, která ve finále porazila Nigérii 3:0. Zatím poslední šampionát se konal roku 2003 ve Finsku, kde ve finále porazila Brazílie Španělsko 1:0. Kdo se tedy stane světovým šampiónem do sedmnácti let v roce 2005? Na to si budeme ještě muset pár dní počkat.

Jak je z historie patrné, tak mezi úspěšné týmy patří tradičně Afričané, kteří budou chtít na své předešlé úspěchy navázat i letos. Mezi další favority bude jistě patřit i obhájce z Brazílie, který touží získat již čtvrtý titul v této věkové kategorii. Zajímavé také bude sledovat to, jak si povedou evropské týmy, které zatím vyhrály světový šampionát sedmnáctiletých jen dvakrát. Především se hodně očekává od mladých Turků, kteří v květnu vyhráli evropský šampionát do sedmnácti let. Překvapit však může i kdokoliv jiný.



MISTŘI SVĚTA DO 17 LET:

2003 - Brazílie
2001 - Francie
1999 - Brazílie
1997 - Brazílie
1995 - Ghana
1993 - Nigérie
1991 - Ghana
1989 - Saúdská Arábie
1987 - Sovětský svaz
1985 - Nigérie


Autor: Marek Chromčák

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dva evropské týmy, to je zase turnaj

Reagovat
smazaný uživatel

jo aha 3 ze 16 jak trapné

Reagovat
HOST*Brl

Toto fakt nemá úroveň. Je jasné, že Južná Amerika tam poslala viac menej to najlepšie, ale v mládežníckych kategóriách je to málo. Aj krajiny, ktoré nemajú také vyrovnané kádre môžu mať jeden supertalent, ktorý ich dostane vysoko, a je potrebné aby si ho všimli. Ale pri takom obsadení tímov... Pochybujem.

A rovnako tri miesta pre Áziu a Severnú Ameriku a jedno pre Oceániu...

Tí snaď nie sú normálni. A potom s pár freakmi to skončí ako v ´89.

Reagovat
smazaný uživatel

FIFA se snaží v mládežnických kategoriích rozdělit účastnická místa rovnoměrně do všech kontinentů. Snahou je rozšiřovat fotbal po celém světě a ne jen po Evropě. Samozřejmě, že seniorské MS je něco jiného, tam bude mít Evropa vždy nejsilnější zastoupení.

Evropské mládežnické týmy se pak mohou měřit každý rok, kdy se hraje závěrečný turnaj ME do 17 let nebo ME do 19 let.

Reagovat
smazaný uživatel

Brazília je ževraj favorit, ale v 1.kole dostala 3:1 od Gambie!!!Ale inak si myslím, že je to v poriadku s tými mužstvami, aj s európskymi.Niekomu sa zdá 3 málo a niekomu akurát, lebo kategória do 17 rokov nie sú seniori.

Reagovat
smazaný uživatel

Na letošním MS do 20 let prohrála Argentina úvodní zápas s USA 0:1 a stejně se nakonec radovala s titulu mistra světa v této věkové kategorii. Takže Brazílii bych ještě neodepisoval.

Reagovat
smazaný uživatel

To som ani nechcel, len myslím, že je veľa krajín mimoeurópskych, kde sa hrá v tejto kategórii možno lepší futbal ako v Európe.A navyše s tým, čo píšeš trochu vyššie tiež súhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas.

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí se podívat,kdy a kdo z evropanů toto mistrovství vyhrál.

Reagovat
smazaný uživatel

je tu nejaky ozajstny talent, ktory bude novy Maradona ci Pele a oplati sa ho sledovat?

Reagovat
HOST*PUYOL

Giovanni Dos Santos-Mexiko,FCBarcelona

Stredny zaloznik,ci utocnik..

Inak kyslik,ako sa mu darilo v 2.zapase??dik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele