Wenger navrhuje změnu pravidla o ofsajdu. Chce ji už pro EURO

19.02.2020, 17:01
Aktuality
Bývalý manažer Arsenalu Arséne Wenger, který nyní pracuje pro FIFA jako šéf globálního rozvoje, navrhuje zajímavou úpravu pravidla o ofsajdu. Podle něj by vymizely situace, kdy není na základě videa uznán gól třeba proto, že útočník má před bránícím hráčem špičku kopačky.

Podle Wengerova návrhu by se neposuzovalo, zda hráč přesahuje ofsajdovou linii některou z částí těla, kterou se dá skórovat, nýbrž fakt, zda má jakoukoliv takovou část těla před ofsajdovou linií.

Centimetrové a milimetrové situace by tedy zůstaly, nicméně trestána by byla jen skutečně zjevná výhoda, kdy je útočník za posledním bránícím hráčem opravdu celým tělem.

Právě situace, kdy rozhodčí po zásahu videa neuznal gól ve chvíli, kdy útočící hráč překročil linii obrazně řečeno o špičku nosu, rozpoutaly především na britských ostrovech vášnivé debaty o budoucnosti systému VAR.

Wenger by si přál, aby změna pravidel proběhla ještě před letním mistrovstvím Evropy. Pravidlové změny schvaluje speciální komise IFAB. Z osmi členů jsou čtyři zástupci "domácích národů" Velké Británie, další čtyři členy má FIFA. Jakákoliv změna musí získat alespoň 75% hlasů. Nejbližší zasedání bude mít IFAB na konci února v Belfastu.

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (128)

Přidat komentář
jk

Takzě se bude milimetrově řešit kde komu končí noha nebo hlava... Zajímavý krok ale řekl bych že je to vytloukání klínu klínem.

Reagovat
martin.b

Milimetry z VARu neeliminuješ, pro začátek bych offside posuzoval pouze podle nohou. Konec konců podle nich je sport pojmenován :D

Reagovat
Foppy

A budeš řešit, kde končí nohy a začíná zadek

Reagovat
martin.b

Zadek je sice součástí dolních končetin, ale tak jsem to nemyslel. Zůstal bych u stejné metody, ale posuzoval jen chodila. To že někomu trčí v offsidu koleno/rameno/hlava nepovažuju za zvýhodněný postavení.

Reagovat
dave30

Ono při vybíhání obránců a náběhu útočníka mohou být chodidla ve stejné úrovni ale mezi trupy (hlavami) rozdíl víc jak metr.

Reagovat
martin.b

Jasný, ale asi nejde vymyslet 100% spravedlivý pravidlo a rozdíl mezi trupem(hlavou) mi opravdu nepřijde jako nějak zvlášť zvýhodněné postavení.

Reagovat
dave30

Zrovna v tomto případě (kdy mají hráči trupy v opačném směru) je to výhoda podstatná. Proto tvrdím, posuzujme ofsajdy po staru, ale bez ofsajdlajny. A pokud není ze zastaveného záběru 100% jasno, tak gól platí.

Reagovat
martin.b

Jenže to taky nebude fungovat konzistentně. Nastanou případy, kdy rozhdodčí offsidové postavení pustí a kdy ho odpíská. A zase bude twitter plnej fotek s chybným posouzením a volání pro VAR out :D Chodidla dle mě dostatečně vyhoví voláním po zvýhodnění útočníků, ale zároveň nepůjde o výrazné znevýhodnění soupeře. Co tak ale o tom debatujem, současnej VAR je jedinej spravedlivej (co se offsidů týče), ikdyž krutej :D

Reagovat
dave30

Včera Rosetti (šéf sudích UEFA) opět zopakoval, že VAR má řešit pouze jasné a zjevné chyby, nikoliv kontroverzní situace. Tyto deseticentimetrové ofsajdy budou vždy pouze kontroverzní situace (už jenom tím, že pracují s odchylkou v řádu desítek cm).

Reagovat
Foppy

Jasný, já spíš chtěl říct, že vždy bude potřeba něco posuzovat, a to něco bude někde začínat a někde končit. Myslím že by to měli i čároví docela těžké....

Reagovat
smazaný uživatel

nic neřešící blbost

Reagovat
shitcool

Dyt je to to stejny, taky se budou zkoumat milimetry, akorát z druhý strany

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infi

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť je to jen zvýhodnění útočícího hráče, problém by to nijak neřešilo ...

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger OUT

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
Liquid

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Salfovic

Tohleto malování čar a posuzování na mm ve chvíli, kdy není technicky možné zastavit video přesně v momentě přihrávky, je neskutečná blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
rave

Tohle je obecně používaný blábol. Proč by to nebylo technicky možné? Nejsme v pravěku. Kop a pohyb balónu, který opouští kopačku je v drtivé většině mnohem rychlejší než pohyb hráče, u kterého posuzuješ offside. Když si zpomalíš záznam na kameře, která snímá řekněme 60 FPS, tak ten moment kopu dokážeš určit s dostatečnou přesností na to, aby ta reálná odchylka v pohybu hráče byla úplně zanedbatelná.

Reagovat
rave

A to jsem ještě dost podcenil, 60 FPS nahrává i telefon za trojku.

Reagovat
PtákOhnívák

Reagovat
Hokaido

Není to tak, ta odchylka je tam fakt velká.

Reagovat
rave

Kolik myslíš, že trvá ten kontakt kopačky s míčem? Je tam samozřejmě nějaké zpoždění způsobené tím, že se ten balón zdeformuje, ale podle mě to je max. v rámci setin sekundy.

Reagovat
Talker

Tak hlavně se používají kamery, které mají 50-60fps a tudíž tam je nějaké 0.02 sekundy, kdy tam frame není - takže ty sice můžeš najít první frame, kde je dotyk kopačky, ale mezi tím předchozím a tím dalším je prostě 0.02 sekundy. A když běží hráč rychlostí 24km/h, tak mezi jednotlivými framy je rozdíl 13cm u útočníka. A pokud se pokouší soupeř jít dopředu a vystavit ho ofsajdu, tak to přidá další centimetry. A to neberu nějakou maximální rychlost sprintu přes 30km/h, kdy tam je 30cm mezi framy.

A v tu chvíli je blbost řešit milimetry/centimetry.

Reagovat
rave

Profi kamery, které se používají na zpomalené záběry, by měly mít asi vyšší rychlost snímání. Ale uznávám, že v extrémních případech tam může být znatelný rozdíl.

Nicméně 30 cm za 2 setiny by nedal ani Bolt při své maximální rychlosti na stovce.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak těch 30 cm není pohyb jednoho hráče, ale obou proti sobě

Reagovat
Talker

Tak ty kamery jsou zase desítky metrů od akce - ono gopro má vyšší FPS, ale zkus si to použít na stadionu a přiblížit si to, neviděl bys prakticky nic.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-7367673/THE-GREAT-VAR-DEBATE-Tech-said-Sterling-2-4cm-offside-allowed-13cm-margin-error.html

Cameras used by VAR run at 50 frames per second. One picture taken every 0.02 seconds. To the human eye, it looks like a moving image.

Reagovat
lubko17

Kde jsi četl že kamery používané pro systém VAR mají 50-60 snímků za sekundu????

Reagovat
IkerCasillas

Pochybuju, že systém VARU by stál tolik peněz a měl by FPS 50-60, když jen takový blbý Gopro dokáže pracovat s 240FPS

Reagovat
Mimalu

Jenom technická: při vybírání framů je max odchylka 0,1 s. Ve většině případů se hráč teprve rozbíhá a 24 km/h neběží. V drtivé většině případů ta chyba bude max ty nízké jednotky cm + var favorizuje útočící tým, tak jak to má být při nejistotě posuzované pomezním bez VARu

Reagovat
Mimalu

Sorry, blbě jsem to přečetl, první část nemusíš řešit, ale to že rozhodnutí jde ve prospěch útočícího týmu platí a jsem s tím ok

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
PH8

Já bych navrhl pravidlo, že když 10 let nevyhrajete s předním anglickým týmem žádnou trofej, tak Vám jednu dají, abyste nebyli pod zbytečným tlakem. Třeba Charity Shield.

Reagovat
stiflerovamama

Podľa mňa dobrý nápad a spravodlivejšie riešenie. Vyššie síce píšete, že to nič nerieši a je to len posudzovanie z druhej strany opat o milimetre. O milimetre to s videom bude vždy, či už by sa to posudzovalo s nejakou odchýlkou alebo toleranciou. Ale z hľadiska posudzovanie toho či je útočiaci hráč vo výhode to podľa mňa dáva oveľa vačší význam, ako to keď má v ofsajde špičku kopačky. Navyše to bude výhodnejšie pre útočiacich hráčov, tak ako to mali posudzovať ešte rozhodcovia pred zavedením videa.

Reagovat
Talker

Tohle nechápu, jak by pomohlo. Jediný rozdíl je, že by to výrazně zvýhodnilo útočícího hráče. Ale stále by se musely řešit milimetry, akorát by se řešila pata útočícího hráče.

Například Sterling zde: https://pbs.twimg.com/media/ERH-dMHWAAIntSu?format=jpg&name=small by nebyl v ofsajdu.

Reagovat
PH8

Reagovat
Generalní Gladiator

zrovna výhoda jak prase

Reagovat
stiflerovamama

Noa, ja som za to aby sa posudzovalo len postavenie nôh, tak ako to už roky funguje v hokeji a nikto sa na to nestažuje.

Reagovat
Muffi

současné situace bych jako příklad nedával. Dnes jsou pravidla taková a podle nich hráči trénují/hrají, když se pravidla změní, projeví se to i na jejich hře/taktické přípravě.

Reagovat
Talker

Podle mého je tohle nereálné, protože by to dalo útočníkovi obrovskou výhodu a tím pádem by musely automaticky vymizet věci jako vysoká obranná linie (protože útočící hráč má oproti současné době metr náskok) a ofsajdová past, protože ta občas nevyšla dříve - a s tímto pravidlem by to znamenalo často situaci útočník x golman.

Jasně, znamenalo by to více golů a podle mého dost velký bonus pro defenzivnější týmy, které brání hluboko - ty týmy se mohou mnohem častěji dostat do ofsajdu, který bude znamenat ohrožení branky než týmy, které se snaží dobít vápno.

Reagovat
kilobyte

Hlavně ať to není moc jednoduché.

Proč prostě neberou jen chodila? Plus zjistit přesnost té čáry a podle ní nastavit toleranci.

Reagovat
thewall

Myšlenka zvýhodnění útočícího hráče se mi celkem líbí, ale vidím ještě jeden problém: pomezní bude mít mnohem větší problém než dosud posoudit přímo ve hře ofsajd. V současném pojetí si kontroluje postavení hráčů směrem do volného prostoru ve směru útoku. Při navrženém pravidlu bude muset často posuzovat ofside ve změti těl obou týmů. Řekl bych, že by se tím "online" mávání ofsajdů prakticky nekonalo a vše by řešil dodatečně VAR.

Reagovat
mistr129

Zjednodušení by bylo leda to, kdyby se počítaly jen kopačky. Tohle sice může přinést víc gólů, ale zkoumat to bude stejně na hovno a pro pomezní to bude mnohem těžší než teď

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

Změnil bych to na tu část, kterou hráč následně zahraje. Ale pořád by to byly těsný případy. Platila by například Giroudova hlava, ale branka Wolves ne, když frajer centroval levou nohou, kterou měl jedinou v ofsajdu

Reagovat
TheMally11

Tohle může vymyslet jedině někdo, kdo trénoval 4rsenal

Reagovat
smazaný uživatel

Vtipy jsou většinou založený na nějakym faktu/pravdě, proto bejvaj vtipný. Snažim se přijít proč by tohle mělo dávat smysl, ale nedaří se mi to. Platil by tenhle vtípek i v případě, že by to navrhoval Unai?

Reagovat
SunFells

To by podstatně zvýhodnilo útočícího hráče a byl by z toho akorát větší cirkus.

Reagovat
Witcher

Ten fotbal stojí za hovno co tam sou ty kamery.

Reagovat
pobody's nerfect

Vždyť je to totální nesmysl, pro čaroveho rozhodčího mnohem složitější na posouzení, než nyní. Přece se fotbal nebude vydávat cestou dvojích pravidel v závislosti na přítomnosti VAR

Reagovat
Y.N.W.A

Jak za mě skvělý tak by to přesně mělo bejt, tak v podstatě to pravidlo i vzniklo... teď ta špička nosu za hráčem a neuznanej gól je fakt na hlavu...

Reagovat
Poll Hamm

Spíš by se neměly počítat nohy nebo aspoň jejich část. Když to bude těsné tak ať rozhodne rozhodčí zda ofsajd byl nebo ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas. Protože ve výsledku ty milimetry žádnou výhodu nepředstavují.

Reagovat
smazaný uživatel

Posuzoval bych jen podle kopacek, žádný ruky nohy hlavy. A třeba ve vápně, popř na úrovni vapna uz bych ofsajdy nepiskal vůbec.

Reagovat
Stannis Baratheon

Ofsajd zrušit!

Kdo má sakra pořád běhat zpátky před obránce.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dave30

"Je třeba připomenout, že VAR je tu pouze pro jasné a zjevné chyby, nikoliv pro kontroverzní situace. Řekl Rosetti - šéf rozhodčích UEFA.

Měření milimetrů (a je jedno jestli špičky, nebo paty) bude vždy kontroverzní situace. Takže ofsajdlajnu nepřikládat a jestliže ze zastaveného záběru není 100% jasný ofsajd, tak gól uznat. Tyto centimetry prostě nejsou zjevná chyba.

Reagovat
Salfovic

Možná by šlo zkusit namalovat jen jednu lajnu ,,prostředkem´´ bránícího hráče a zbytek ať si posoudí rozhodčí ve smyslu: pokud to není evidentní, tak ofsajd nepískat.

Reagovat
bobis21

A pak to dopadne jak v Plzni, kde i s var uznají góly z jasného ofsajdu, protože nemají lajnu...

Reagovat
pobody's nerfect

V Plzni že nemají lajnu?

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

Ne že by se to dělo nějak často. Podle mě ofsajdy v naší lize fungujou bez lajny hodně dobře.

Reagovat
netopier

Reagovat
Godwinson

Vzhledem k tomu, jak se to řeší teď, by se mi to docela líbilo. Zajímavý nápad.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Reagovat
Džeko55

Další návrh:

Při ofsajdovém postavení hráče okamžitě udělovat žluté karty.. oni si to pak rozmyslí ti útočící hráči, pohybovat se na ofsajdlajně... tím pádem nebudou žádné sporné situace

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Musím říct, že jsem čekal od Wengera nějakou pí****** Ale tohle není vůbec špatný nápad Milimetrové situace zůstanou, ale je to změna, která přinese více gólů. Odstrání to situace, kdy padne gól, stadion šílí, z fotbalistů pod emocemi stříká energie a odhodlání např. zápas zvrátit apod. a v tu chvíli zasháhne VAR a gól neuzná, protože byl útočící hráč jednou částí dlaně před bránícím hráčem... Pokud VAR odhalí, že hráč byl celým tělem za bránícím hráčem, tak myslím, že nikdo křivdu cítit nebude, nebo aspoň ne tak velkou...

Reagovat
dave30

Ale vždyď to zcela ovlivní taktiku hry. Opravdu si myslíš, že to přinese více gólů? Začne se úplně jinak bránit a nikdo nemůže vědět, co to přinese.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Na co víc gólů? Vždyť by to nic nezlepšilo…

Reagovat
smazaný uživatel

Driv byl ofsajd proste nesmis byt jakoukoliv casti tela za poslednim hracem soupere a fungovalo to dobre. Ted se vymyslela picovina s casti tela, kterou muzes skorovat, aby se v tom ani prase nevyznalo. Je to na urovni primyslene statistiky created chance pro Messiho, kdyz se dostal do stinu ronalda, aby se mohli fanousci o neco oprit. Bohuzel vytvorene sance nejlepsiho hrace nedelaji. Obrovska chyba byla zacit pouzivat VAR na vsechno. Melo se to nechat na zkoumani situace, kdy padne gol, nic jineho. Veskere fauly, auty a ofsajdy bez branky musi posoudit sudi, tecka.

Reagovat
Pilsnersfaust

Reagovat
johan14

Nikdy by som si to nepomyslel, ale teraz s Wengerom súhlasím na 100 %

Reagovat
Infi

aneb z bláta do louže, vůbec nic to nevyřeší

Reagovat
Modi6

Myslím si, že současnost, kdy se za ofsajd považuje, že hráč přesahuje ofsajdovou čáru nosem, stínem, nebo vlasem, je nebetyčná hovadina. Samozřejmě by mělo být celým tělem, nebo alespoń zjevně viditelnou větší částí těla. Úplně přesné to nebude nikdy, ale současnost, kdy rozhoduje náklon těla, je dalším omezením pro ofenzivní fotbal.

Reagovat
johan14

Reagovat
barosek

Reagovat
Pharrell

Reagovat
masly008

Já bych to posuzoval podle toho čím dá gol.Dá ho hlavou a měl ji v ofsidu tak ofsid.

Dá ho pravou nohou, ale tu v ofidu neměl ikdyž zbytek jo tak gol.

Reagovat
smazaný uživatel

Zajimavy napad, to se mi libi

Reagovat
IkerCasillas

Takže by mohla vzniknout situace kdy jsi si vědomej, že si pravou nohou přešlápl a byl si v "ofsajdu" a jdeš sám na golmana a musíš dát gol levou nohou? To by mohlo být zajímavý

Reagovat
smazaný uživatel

Pochybuju, že by si to hrac v tom momentu uvědomil ...spis by bylo zvláštní, kdyby dal gol levackou a byl celym tělem v ofsidu, jen tu levačku v ofsidu neměl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Agent z Melmacu

chýba mi tento senilný dedo

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Vsadim gule

Ze má porad někdo potřebu vymýšlet vymyšlené. Takhle to je proste nejpřehlednější a pro posouzení nejjednodušší. Tak proč vymejslet pi*oviny! Pro všechny týmy jsou pravidla přece stejný.

Reagovat
Ferguson6

Dať do lopty a pod ihrisko veľký silný elektromagnet a keď je offside, automaticky sa zapne, čím sa lopta znehybní a je to vyriešené, žiadne čiary, žiadne góly z offsidu a podobne

Reagovat
smazaný uživatel

Jasny a kdyz bude v dobe ofsidu mic nad nekterym hracem tak ho to zatluce jak hrebik

Reagovat
smazaný uživatel

Isto bezva reseni, na slovensku by byly hriste rozorany a magnety rozkradeny jeste do zacatku ligy

Reagovat
Rarášek

Reagovat
fefo

Yeah bitch! Magnets!

Reagovat
ACSMan

zrovna jsem to dokoukal

Reagovat
REPLIKATOR

Místo špičky se bude zkoumat pata

Reagovat
dreambox61

Ted je to naprosto spravne,uz 30 let rikam ze je to strasne jednoduchy v pozemnim hokeji to funguje uz leta a nikdo neprotestuje!!!

Reagovat
spider_8

To by se carovym pekne debilne posuzovalo. Wenger out

Reagovat
smazaný uživatel

Zrušit offside.

Reagovat
smazaný uživatel

No to je pi*ovina .... ♥LIVERPOOL - FC♥ OUT

Reagovat
smazaný uživatel

Jsi tak zlej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Melda

Nejideálnější by to bylo podle těžiště hráče ale na to asi ještě není technologie uzpůsobena.

Reagovat
smazaný uživatel

ten žebrák linej ! Jěště tak podporovat ty babra co jsou liné jít do sprintu, či přemýšlet nad obehráním soupeře ..

Reagovat
smazaný uživatel

Rozdíl tak bude moci být easy přes metr a ten už se dohání velmi špatně !

Reagovat
smazaný uživatel

Už aby ho mor vzal :D

Reagovat
smazaný uživatel

cau arsene !!!!!

Reagovat
Pharrell

Reagovat
sunakashi

nezlobte se na mě, ale to je ozajstný kokot...chujovina jak cyp...

Reagovat
Jan Horáček

Včera se mi zdálo divné uznání čtvrtého gólu Bergama proti Valencii. Vždyť hráč v ofsajdu ovlivnil hru, bylo jasně vidět, že hráči Valencie udělali pohyb směrem k němu a jiný hráč Bergama šel potom sám na bránu.

Reagovat
Liquid

senilní děda ať už raději nic nevymýšlí

Reagovat
Csaplárova past

Tento clovek poslednich 15 let neumel nic jineho nez kecat do pravidel a brecet na rozhodci. Nikomu nechybi ....

Reagovat
smazaný uživatel

Líbí se mi jaký komplexy z něj chelsea fans maj Liquid nad tebou to samý, chytrý kucí jste.

Reagovat
Csaplárova past

Za to nemůžeme, že pořád brečel. Tuhle si stěžoval na rozhodčí, támhle zase na to, že hráč, který vhazuje, tak mu pořadatelé podávají ručník, aby si otřel míč. Kdyby měl aspoň ty výsledky, tak ať si říká co chce ...

Reagovat
Jan Horáček

Tady na tento nápad většinou nadáváte, ale ono by to mohlo pomoct. Prostě aby se mával ofsajd, musel by být hráč CELÝ před předposledním hráčem soupeře. To by se posuzovalo podstatně lépe než dnes, kdy se řeší špička kopačky nebo rameno.

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo strašně výhodné pro útočící hráče a nevýhodné pro obranu...

Reagovat
Jan Horáček

Ale protože obě mužstva mají útok i obranu, tak by nebyl nikdo poškozen. Při desítce je třeba brankář také v obrovské nevýhodě A navíc se pořád mluví o podpoře útočného fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš ať zavedou jinak to kopání penalt....zadny dobihani a dorazky, prostě strelec to bud da, nebo gólman chytne, nic jiného, v hokeji z nájezdů taky nemuzou dat dorážku... předešlo by se opakování penalt kvůli vběhnutí dříve do vapna...

Reagovat
OTASi

Zruště ofsajd a bude. Vždyť se to závádělo ještě za krále klacka z důvodu, aby útočníci nestáli nonstop v šesnáctce. Tohle hlídání milimetrů je uplně o ničem, to je uplně nulová výhoda pro útočníka. Zrušit ofsajd, ať si útočníci stojej kde chtěj, obránci je budou muset holt pohlídat. Atraktivitě fotbalu by to neubralo, ba naopak

Reagovat
smazaný uživatel

to je nesmysl... to by teda ubralo na atraktivitě

Reagovat
OTASi

náhodou by mě zajímalo, jak by se s tím útok/obrana popasovaly

Reagovat
smazaný uživatel

Byl by v tom strašný gulas Všichni útočící hraci by byli nalezli pred branou a cekali na nakopavany mice a doklepavali do brany jezis jen si to představim a je mi z toho zle

Reagovat
OTASi

jak říkám, bylo by zajímavý to vidět

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele