Vzestup Serie A? Ligu mistrů může na podzim hrát šest italských klubů

20.04., 10:32
Aktuality
Daniele De Rossi a Paulo Dybala (© Profimedia)

Nejprestižnější evropská fotbalová soutěž, Liga mistrů, bude mít v příští sezoně minimálně pět účastníků z italské Serie A. Může jich však mít až šest, pokud Atalanta Bergamo nebo AS Řím ovládnou Evropskou ligu a neobsadí jednu z prvních čtyř příček v domácí soutěži. Blízko pětičlenné posádce, která v příští sezoně vypluje do vod nové Champions League, je i německá Bundesliga.

Liga mistrů se bude v příští sezoně hrát v novém formátu. Hlavní fáze se zúčastní 36 týmů, což je o čtyři více než v současné podobě. Italským týmům se v letošní sezoně na mezinárodní scéně daří. Zástupci Serie A si tak v ročníku 2023/2024 vysloužili nejvyšší koeficient 19,428 bodu. Týmy z německé Bundesligy a anglické Premier League mají 17,928, respektive 17,375.

"Není to náhoda, italský fotbal je na vysoké úrovni. Měli jsme období, kdy se kluby z naší ligy trápily, ale v posledních pěti nebo šesti letech se jim podařilo dojít v evropských soutěžích daleko. Týmy ze semifinále Evropské ligy mohou klidně hrát Ligu mistrů. Ne všechno je tu růžové, ale díky skvělé atmosféře, kterou jsme viděli na Olympijském stadionu a na San Siru, budou hráči chtít v Itálii hrát i nadále," řekl trenér AS Řím Daniele De Rossi po úspěšném vystoupení ve čtvrtfinále Evropské ligy.

Dvě nejlepší ligy mají pro příští sezonu v Lize mistrů jistotu pěti týmů a Bundesliga má největší šanci doplnit Italy. O triumf v evropských soutěžích se ucházejí ještě další tři německé kluby - Bayern Mnichov s Borussií Dortmund v Lize mistrů a Bayer Leverkusen v Evropské lize. Anglický koeficient může vylepšit pouze Aston Villa v ECL, zatímco francouzskou Ligue 1 stále reprezentují Paris St. Germain v LM a Olympique Marseille v Evropské lize.

V pětiletém žebříčku, který zahrnuje i sezonu 2019/2020, vede v koeficientu zemí Anglie před Španělskem, Itálií, Německem a Francií.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / TASR

Komentáře (69)

Přidat komentář
K1ng Kyrg1os

Reagovat
zeroberto

Tak kdo půjde pročesávat zdejší diskuze tak 3 až 5 let nazad o 100% zaručených tezích úpadku taliánský ligy a jak se z toho už příštích 20 let nevyhrabou, protože jím ujel vlak?

Reagovat
mistr129

A videl jsi jak ty týmy v té LM hrajou? za posledních 5 sezon v play off vyřadila Atalanta Valencii, Inter Porto, AC Tottenham a Neapol Frankfurt. Jinak neporazili ŽÁDNÝ zahraniční klub!

Bilance za těch 5 let:

Itálie: 0x vítězství, 1x finále, 1x semifinále, 2x čtvrtfinále

Anglie: 2x vítězství, 2x finále, 1x semifinále, 6x čtvrtfinále

Španělsko: 1x vítězství, 0x finále, 3x semifinále*, 5x čtvrtfinále

Německo: 1x vítězství, 0x finále, 3x semifinale**, 4x čtvrtfinále

Francie: 0x vítězství, 1x finále, 3x semifinále*, 0x čtvrtfinále

* za každý letos pokračující tým.

Myslím že je hodně zřejmý ten rozdíl mezi Itálií a Francií a těmi zbylým třemi TOP ligami, za kterými tyhle dvě zaostavaji

Reagovat
mistr129

*sorry, ještě loni vyřadil Inter Benficu

Reagovat
zeroberto

Né, neviděl. Jen pár zápasů... jen bych chtěl, aby Český lize taky takhle ujel vlak jako Talošům a měla 6 míst v LM

Reagovat
delfin

Počkej, to se stalo už tenhle rok, ne?

Reagovat
zeroberto

Ty pyčo 6 českých týmů v LM by byl dobrej ústřel.

Reagovat
Lubinterista

Nevím. Hned u Ita. Jako třeba loni chápu, ze AC v semifinále jakoby nebylo. To znamená 1x semi, kdyz hrálo s Interem - 2 ita kluby..?

Reagovat
mistr129

?Nechápu teď co máš na mysli, z loňska tam je finále Interu, semifinále AC, čtvrtfinále Neapole, a k tomu tam bylo ještě jedno čtvrtfinále dřív (tuším Atalanta)

Reagovat
Lubinterista

Nepochopil jsem, jak to počítáš.

OK

Reagovat
stuff

Ved je to pravda

Reagovat
Muffi

pokud by měla Serie A 6 týmů v LM včetně Bologni a Atalanty a zároveň skončila mimo poháry Neapol, koeficient by mohl jít zase rychle dolů.

Jaké budou ambice Juve v přestupáku a příští sezoně?

Jsou peníze nebo se to bude lepit Weahy, případně prodávat?

Reagovat
Salfovic

Tohle tu psali prakticky všichni. A ono to není jen o výsledcích v pohárech, ale i o ekonomické síle, stadionech atd.

Reagovat
Raffaello

Italská liga upadá, soustavně několik let. Výsledky v evropských pohárech neodráží reálný stav italského fotbalu.

Reagovat
Rudnevs

V semifinále CL a ani EL žiaden anglický klub Síce sem teraz prídu PL fans a začnú hovoriť o tom, že to je len náhoda a že sa turnajový modus nedá brať vážne, ale ja si myslím, že to o niečom hovorí. Tak im treba.

Reagovat
mistr129

A o čem to hovoří? Němci chyběli v semifinále LM 3 roky po sobe, z toho jednou taky i v EL (ale ta o nicem nevypovídá).

Výše jsem dával dlouhodobou bilanci, která je mnohem víc vypovídající.

Jinak pořád si myslím, že jsou letos 3 anglické kluby mezi 6 nejlepšími na světě, ale 1 se loni nekvalifikoval a 2 zbylé narazily na jiné prislusniky té top 6

Reagovat
mistr129

Jinak ty Němce jsem nemyslel nijak útočné, ba právě naopak - že se nějakou sezónu nezadaří v LM, nevypovídá o kvalitě ligy a týmů nic

Reagovat
Neutron

Reagovat
LFCreds

Reagovat
Rudnevs

Hovorí to o tom, že sú tie ligy podľa mňa vyrovnanejšie než sa nám všetci snažia podsúvať. Všetci tí ľudia, čo vidia PL na míle ďaleko vpredu a všetko ostatné je “farmers league” ma neskutočne serú a toto je podľa mňa odpoveď, že to tak úplne nie je.

Reagovat
mistr129

Tak já si určitě nemyslím, že jsou ostatní ligy farmers league, na druhou stranu záleží, co znamená "na míle vpředu". Dle mého je rozdíl mezi Premier League na jedné straně a LaLigou či Bundesligou na druhé podobný, jako mezi těma dvěma a Ligue 1 například.

LaLiga drží krok s Premier League na té úplné špičce, ale postupem tabulkou kvalita odpadá, zatímco v Bundeslize si myslím, že ty celky z druhé poloviny tabulky by byly s těmi z Premier League plus minus vyrovnané, ale zatímco Bundesliga má špičkových klubů cca 5, tak v PL je to minimálně 8 klubů.

Reagovat
Rudnevs

To, čo si tu napísal, je povedzme celkom realistické zhodnotenie. Nepopieram, že PL je stále na čele, len si myslím, že ten rozdiel nie je tak veľmi priepastný a že PL je časom zosaditeľná. Zároveň to podľa mňa ukazuje, že za peniaze si nekúpiš všetko, resp. od nejakej doby príde stav presýtenia, keď už tie peniaze iba vyhadzuješ na prázdno. To by mohlo znamenať, že trend zvyšovania čiastok a otvárania nožníc, sa pomaly bude končiť a Anglicko nebudem mať nekonečnú hegemoniu, čo je pre futbal vlastne celkom optimistická idea. Čiže myslím si, že môj hejt je vlastne svojim spôsobom optimizmus.

Reagovat
Muffi

pozice v koeficientech za posledních 5 let:

Anglie 3,1,1,1,3

Španělsko 1,2,3,4,5

Německo 2,4,5,3,2

Itálie 4,3,6,2,1

Celkový rozdíl za 5 let mezi Anglií a druhým je 15 bodů.

Takže o čem mluvíš?

Reagovat
mistr129

Jinak trochu off-topic, nevíte kde bych našel ten pětiletý koeficient dle rozpadu po soutěžích? Zajímalo by mě, kolik z toho kdo získal v LM a kolik například v KL.

Reagovat
Salfovic
Reagovat
mistr129

kouknu, díky

Reagovat
zeroberto

Mluvím o tom, že se naprosto roky odepisovaným talošům podařili poslední 2 roky v evropských pohárech. O ničem víc. Nemluvím o horizontu 5 nebo 10 let

Reagovat
Seydou Doumbia

tak letos to nevyšlo no, ale jinak z posledních 5 lm finále (počítáme pořádnou soutěž žejo) hned 3x vyhral anglický tým a z 10 finalových týmu měla 6 anglie 1 rok dali šanci i jiným zemím at se předvedou no, nejde dominovat furt.

Reagovat
Neutron

Ale pekne, ako druhych tesi iba to, ze tam nie je ziaden anglicky klub vacsinu to tesi viac ako sledovanie svojej vlastnej ligy.

Reagovat
zeroberto

Já se koukám jen na PL, talošská liga mě nezajímala ani v době svý největší slávy. Jen konstatuju a sklízím potrefený husy.

Reagovat
zeroberto

Já si myslel, že reaguješ na mě

Reagovat
Neutron

Reagovat
Rudnevs

No tak ma to teší, a čo teraz? Futbal je hra, človek si môže z pozície fanúšika dovoliť niekoho mať rád a niekoho hejtovať. Mnohí túto nenávistnú ideu prenášajú aj do volieb alebo medziľudských vzťahov, kde si myslím, že je to prehnané, nakoľko to priamo ovplyvňuje naše životy. Ale ako vravím, futbal je hra. Tu je to ešte v medziach. Zvlášť keď človek číta všade nie úplne pekné veci od anglických fans a fans PL.

Reagovat
Neutron

Neviem o akych veciach hovoris sice, ale v pohode maj rad koho chces, ono skor viac fans inych lig sa tu vystatuju ako je atmosfera v takom Taliansku o parnik pred anglickou, fans bundesligy zase prichadzaju s tym, ze je lepsie fandit klubom co maju historiu a peniaze su proste blbost, chlapci zo spanielskej ligy si idu svoje kecy o tom, ako je nefer, ze nemaju ich dva kluby tolko penazi hoci z tv prav beru drvivu vacsinu kolaca preto je zabavne ako to mnohym dokazalo zlepsit zivot pritom taka blbost

Reagovat
smazaný uživatel

> ze nemaju ich dva kluby tolko penazi

??

Reagovat
Neutron

Priznavam toto bolo z tabora cules svojho casu sa rozculovali, ze nie je fer, ze Barca nevie financne konkurovat, pricom druhym dychom bolo dodane, ze vlastne to, ze su vlastneni socios je moralne hodnotnejsie a robi z nich viac ako hocijaky iny klub…celkom vtipne.

Reagovat
El Cid z City

Slušnej mindrák.

Reagovat
zeroberto

Reagovat
Rudnevs

No to ešte buď rád, že som sa nevyjadroval k City Ale nakoľko ťa to zrejme nezaujíma, tak ťa tohto názoru ušetrím

Reagovat
Front hell

Vám ta PL nedá spát

Reagovat
zeroberto

Tyvole já jsem taky fanoušek PL ale nenahodit si udičku, když se vás tolik ozve

Reagovat
zeroberto

stejně jako u kolegy výše, myslel jsem že reaguješ na mě

Reagovat
Neutron

kolego vyserte se na to

Reagovat
zeroberto

Asi jó

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Panini Calciatore

Je chore ak sa nevie vopred o presnych poctoch ucastnikov Europskych sutazi nasledujucej sezony este pred aktualnou sezonou ale dozvedaju sa to mesiac pred koncom ligy.

Ved to je vazny zasah do intergrity sutazenia ako takeho, kluby ktore sa uz videli mimo realneho boja o pohare ich nakoniec hrat mozu.

Chodte do prdele s takymi pravidlami cela UEFA, banda senilnych dedov co v zivote nekopla do lobdy

Reagovat
kilobyte

Jo, určitě jsou ty kluby nasrané, že můžou hrát o poháry.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Neutron

Reagovat
tr1p

Reagovat
Franta Jetel

Reagovat
Panini Calciatore

Nic si nepochopil alebo sledujes futbal len odvcera.

V urcitej faze sezony ked klub strati nejake realne sance na pohare ale zaroven ma istu zachranu, stavia sa k zapasom v zavere sezony trocha "lezernejsie".

Da sancu mladym hracom, nepostavi opory ak nie su uplne fit atd lebo "nema o co hrat" kedze im nejde o body, "pripravuje" sa na novu sezonu.

Je to uplne bezna prax vsade.

Potom 5 kol pred koncom zmeni UEFA pravidla a dany klub ktory si takymto sposobom "vypustil" par bodov, pride o sancu hrat tie pohare lebo ho predbehnu ini.

A teraz mi este dajte zopar smajlikov vy futbalovi nevzdelanci.

Reagovat
Salfovic

UEFA ale nic něměnila. Vše je jasné už před začátkem sezony. A ten argument s vypouštěním zápasů mi přijde vtipný.

Reagovat
Panini Calciatore

Mas pravdu ze nic nezmenila, pouzil som nespravnu formulaciu ale ide o ten blby system ked sa tieto veci kluby dozvedaju neskoro.

Nech sa to robi obsezonu, cize dnesne body nech sa vztahuju na 2025/26 a tym padom bude kazdy vediet o co sa hra uz dopredu.

Napr. Napoli sa uz lucilo s vidinou LM, dokonca to doslova takto pisala aj Gazzetta, pricom sa nikde nespominala sanca ze tam moze este ist aj 5.tim pretoze ten system je tak neprehladny a komplikovany ze sa v tom nevyznaju ani samotne kluby.

Zrazu sa im ta sanca otvara a aj dnesny zapas v Empoli uz beru vaznejsie ako keby to bolo po starom.

Toto som len tym chcel povedat, ak to niekto este stale nechape tak uz potom neviem.

Reagovat
smazaný uživatel

tl;dr

Reagovat
Truffaldino

Loni pomohl Itálii bezesporu los, letos zase rozložení týmů, kdy Neapol s Laziem hrály LM a AS s Atalantou EL. Víme, že přístup prvních dvou celků k nižším soutěžím není stoprocentní, stačí si přečíst někdy až nedůstojná prohlášení Lotita s Tarem. Zároveň Itálii pomáhá i systém rozdělování bodů, kdy je pro čtyři týmy v EL+KL více bodů ve hře, než by bylo pro trojici týmů v LM. Výpadky ve skupině milionářské soutěže a postupy do EL pak mají na sbírání bodů často pozitivní vliv. Uvidíme také, jak se Itálii bude dařit dělit 8 (možná i devíti).

Jinak co je vzestup jednoho, může být ve skutečnosti úpadek druhého, zažili jsme sezónu kdy se španělské celky musely vybít navzájem, jinak dokázaly kompletně ovládnout vyřazovací fáze všech soutěží. Španělsku určitě uškodilo zavedení vlastních FFP a z klubů mimo top trojku nejde strach a dominance, na jakou jsme byli zvyklí.

Itálie má výhodu v určité stabilitě, top 8 hraje pravidelně poháry a celky si udržují kontinuální úroveň bez velkých výkyvů, zároveň si kluby na bídné podmínky v Itálii postupně zvykají. Nejvíce chybí dřívější síla Juventusu a celkově by Itálie potřebovala lepší příspěvky v LM od tří historických gigantů, zároveň, ale nelze sílu ligy brát jen podle posledních třech kol v LM, výhoda Španěska je v tomto ohledu v nerovnoměrném rozdělení tv práv, které zvýhodňují tři nej. kluby. V Itálii je rozdělování více rovnoměrné a ve výsledku generuje vyrovnanou skupinu zástupců pro evropské poháry.

Jednoduše, abyste nemuseli číst první tři odstavce, Itálii je stále v troskách, jen se z relativního pohledu zmenšila mezera mezi ní a Španělskem, které jde od desíti k pěti. Germánsko je stale na svém a Anglii chybí silná Chelsea s United, letos ukázalo sílu jen CIty, které mělo smůlu na los, jinak jsou hlavní anglické úspěchy stále závislé na dvou ropáckých klubech a vedle nejlepší ligy světa ji patří i titul té nejvíce přeceňované.

Reagovat
10

Reagovat
Rudnevs

Za mňa je škoda, že Neapol a Lazio vždy brali EL na veľmi ľahkú váhu, čo vlastne v konečnom dôsledku sťahovalo dole celé calcio.

Reagovat
kattos

Ale prd dle statistik je Anglie furt na vrchu. City, Liverpool, PSG, Bayern, Real, Tottenham, Inter... Finalisté posledních let. Anglie 3 ostatní každej 1.. v tom případě je Itálie závislá na Interu a Španělsko na Realu

Reagovat
GEGE

Reagovat
Salfovic

Doobrej souhrn. Jen nesouhlasím s pohledem na španělské nerovnoměrné rozdělení tv práv. Pro tu velkou trojku je to sice výhodné, ale celkově vzato to španělskému fotbalu škodí. A výsledkem je, že ty další kluby už nejsou schopny předvádět v pohárech takové výkony jako dřív, protože si nemůžou dovolit kvalitní kádry.

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Raffaello

Reagovat
Jason_

teším sa ale nechápem ved v LM hanba tento rok, za všetky 3 suťaže sa dava rovnaky počet bodov?jak to dosiahli ? ved ešte aj juve je už nejaku dobu out...

Reagovat
Truffaldino

Nejsou velké rozdíly v bodovém ohodnocení soutěží, nicméně, a možná tě to překvapí, do LM se počítají i skupiny a italským klubům se z nich daří pravidelně postupovat, případně alespoň spadnout do EL.

Reagovat
Franta Jetel

To je sice hezký. Ale italský tým vyhrál LM naposledy před pomalu 20 lety.

Reagovat
Salfovic

Ale loni k tomu byl Inter blíž, než se dalo čekat.

Reagovat
Raffaello

2010 není před 20 lety.

Reagovat
DelPiero137

Skoda slabsej Neapoli v LM, ak by mali normalneho trenera, veril by som v ich postup do dalsieho kola. Lazio si tiez vybralo svoje stastie, konecne sa dostanu do LM a Sarrimu exiruje zivostnost

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele