Vždycky jsem měl radši Barcu než Real. Kvůli Leovi, říká kat Bílého baletu Castellanos

27.04.2023, 11:44
Aktuality
Taty Castellanos (© AFP)

Z hodiny na hodinu se stal slavným, podobný kousek přitom předvedl už podruhé v kariéře. Girona předevčírem porazila Real Madrid 4:2 a hlavním hrdinou se stal Valentín Taty Castellanos, útočník zaznamenal všechny góly svého týmu.

Celý příběh začíná v Guaymallénu, jedné čtvrti v argentinské Mendoze, kde malý Valentín začínal s fotbalem v klubu Leonardo Murialdo. Právě odtud se Castellanos dvakrát vypravil přesvědčit trenéry velkých akademií do Buenos Aires. V Lanúsu ani v River Plate však neuspěl. "Prý jsem byl příliš hubený," vzpomínal na své začátky útočník Girony.

Navzdory tomu měl trenér Tony Torres pocit, že by talentovanému útočníkovu mohl pomoct. A tak kontaktoval kamaráda Diega Rivarola, který pracoval jako sportovní manažer klubu Universidad de Chile.

Setkání s otcem

Do Chile je to z Mendozy "pouze" 500 kilometrů přes horské dálnice, zatímco do Buenos Aires takřka dvojnásobek. A hlavně, v Chile bydlel Valentínův otec. "Bylo pro mě těžké odejít, bylo mi 17 let. Ale všichni mi říkali, že je to jen na chvíli. Můj táta zrovna žil v Chile. Do té chvíle jsem ho neviděl sedm let. Znovu jsem se s ním mohl potkat, za což vděčím fotbalu," vyprávěl Castellanos pro list Clarín.

Rozhodně to pro něj nebylo jednoduché. "Nejdřív mě chtěli (táta a jeho žena) poslat do penzionu. Na to jsem řekl, že se vrátím do Mendozy. Pak jsme si vše vyříkali, otevřel mi dveře svého domu a já tam bydlel. Naučil mě spoustu věcí, které mi pomohly," dodal Castellanos, jemuž tak začalo období, které z něj udělalo profesionálního fotbalistu.

Za Universidad de Chile sice Castellanos odehrál jen jeden zápas a znovu se stěhoval, vše však bylo plánované. Tentokrát vyrazil do Montevidea, na východní pobřeží Jižní Ameriky, kam zamířil na hostování. Pobyt v Uruguayi se ukázal jako klíčový. V Torquay se Taty, jak se mu začalo přezdívat, v první sezoně podílel na postupu do první ligy, kterou si v té další i chvíli zahrál.

"Začal jsem tam dávat góly a vlastně jsem od té chvíle nepřestal. Nechali mě hrát na hrotu a je fakt, že se dnes považuji za opravdovou devítku. V Uruguayi na tenhle post nedají dopustit. V té době jsem se inspiroval Luisem Suárezem a moc se mi líbil Falcao," vyprávěl.

Guardiolova pravá ruka

Góly v dresu Torquay ho katapultovaly na další, ještě zajímavější adresu. Videa s Castellanosovými akcemi se totiž dostala do rukou Domeneca Torrenta, v té době už bývalého asistenta slavného Pepa Guardioly a zároveň hlavního trenéra New York City, který rozpoznal v teenagerovi poklad. A tak se Taty znovu stěhoval.

"Stál o mě tolik, že se mé hostování v polovině sezony ukončilo a hned jsem se stěhoval na White Plains," vzpomínal Castellanos. Proč právě tam? "Ve White Plains bydlel Maxi Moralez. Chvíli jsem přebýval u něj. Na Manhattan to bylo asi 20 minut," vysvětlil.

Právě dvojice Moralez, Castellanos pak tři roky táhla newyorské Citizens vzhůru a odměnou jim bylo vítězství v play off Major League Soccer v roce 2021. Argentinec se stal nejlepším střelcem týmu i celé soutěže a nechal tak zapomenout na bývalého spoluhráče a výjimečného forvarda Davida Villu.

Podle svých slov však zůstal pokorný. "Jasně. Je to sen, žít ve 21 letech sám v New Yorku. Ale nebojte, dobře se o sebe starám a chovám se slušně. Nikam moc nechodím a sám si vařím," smál se tehdy při otázce na lákadla velkoměsta. "Ani se necítím osamocený, je tu spousta kluků z Latinské Ameriky, scházíme se na jídlo, a mám i spoustu přátel mimo fotbal," vysvětloval.

Patnáct milionů dolarů

Další sezonu v Citizens už Castellanos nedokončil. Zamířil na roční hostování do Girony. A pokud se ptáte, proč zrovna do průměrného klubu španělské ligy, když na stole byly nabídky z brazilského Palmeiras, argentinského River Plate či anglického Leedsu, více než dostačující jsou pro vysvětlení slova sportovního manažera New Yorku City Davida Leeho.

"Máme pocit, že nejen evropské kluby podceňují kvalitu MLS i jejich hráčů. Žádná z těch nabídek podle nás neodpovídala jeho hodnotě. Takže nám zbylo málo možností. Pokusit se Valentína udržet, nebo ještě zvýšit jeho hodnotu," vysvětloval pro web The Athletic. Citizens si svůj útočný klenot cenili na 15 milionů dolarů. Tolik do něj však nikdo investovat nechtěl.

Girona, která je vlastněná holdingovou skupinou City Football Group, stejně jako Manchester City, Melbourne City, francouzské Troyes či Montevideo City Torques, se tak zdála být ideální adresou. Ať už pro jednodušší adaptaci, jazyk i příležitost předvést Argentince evropskému trhu.

"Myslím, že pokud bude podávat dobré výkony, takové, jaké očekáváme, bude jeho hra i cena za 12 měsíců lepší. Je to pro nás strategické rozhodnutí a pro Tatyho příležitost hrát v Evropě, což bylo něco, po čem opravdu toužil," objasnil Lee.

Podobně se New Yorku podařilo zvýšit hodnotu křídelníka Jacka Harrisona. Ten se v roce 2018 z USA stěhoval do Anglie, kde si před příchodem do Manchesteru City prošel hostováním v Middlesbrough a následně zamířil do Leedsu. Právě týmu z Elland Road pomohl k postupu do Premier League a The Whites pak byli logicky ochotní zaplatil za jeho trvalý přesun 15 milionů dolarů (asi 319 milionů korun).

Mezi elitou La Ligy

Postupná cesta z Ameriky do Evropy se zdá být úspěšná i v případě Castellanose. Taty je momentálně jedním z nejlepších střelců La Ligy. Nastřílel už 11 gólů, tedy stejně jako Antoine Griezmann a dokonce o jeden více než Vinícius Júnior. A to hraje "pouze" za Gironu.

Čtyři trefy do sítě Realu Madrid byly jen pečetí jeho kvality. Takový kousek se ve 21. století povedl pouze dalším dvěma borcům. Diego Milito v roce 2006 vyřadil Bílý balet v semifinále Copa del Rey, když v dresu Zaragozy čtyřikrát skóroval při vítězství 6:1. Podobně se dařilo i Robertovi Lewandowskému, který tak učinil v roce 2013 v semifinále Ligy mistrů.

Taty Castellanos vstřelil čtyři góly v jednom zápase už podruhé v kariéře (©Livesport / @GironaFC)

Pro Castellanose to však nebylo nic nového. "Poker", jak se ve fotbalové terminologii přezdívá čtyřem gólům v jednom zápase, složil Argentinec už podruhé ve své kariéře. Takřka na den přesně před rokem (17. dubna 2022), řídil kanonádu 6:0 proti Salt Lake City. "One man show" z Estadi Montilivi, domova Girony, si ale váží mnohem více. "Vždycky jsem měl radši Barcu než Real. Kvůli Leovi," prozradil Taty s odkazem na Lionela Messiho pro Madrid Universal.

Na serveru Transfermarkt, který se specializuje na trží hodnoty ve fotbalovém světě, svítí u Tatyho Castellanose částka 10 milionů eur. Ta by se po úterním večeru mohla ještě zvýšit. O povědomí v Argentině nemluvě. Zatímco dres La Albiceleste navlékl šestkrát v kategorii do 20 let, na první start za reprezentační áčko zatím čeká.

Další střelci čtyř branek do sítě Realu:

Paraguayec Eulogio Martínez (Barcelona, ​​​​1957, Copa del Rey), Španělé Esteban Echevarría (Oviedo, 1947, LaLiga), Emilín (Oviedo, 1944, LaLiga), Martínez Català (Oviedo, 1940, LaLiga), Marti Ventolrà (1935, La Liga), Carlos Bestità Evropa, 1929, LaLiga) a Josep Samitier (Barcelona, ​​1926, Copa del Rey).

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (21)

Přidat komentář
Vsadim gule

To je tvl titulek.

Reagovat
Vsadim gule

To je lepsi

Reagovat
Lojd

co tam bylo?

Reagovat
Vsadim gule

Tak to už ti nepovim, jen se to debilne četlo

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Kucka

Článek

Reagovat
Xavi

Pěkně to borci z Ovieda Realu nasypali.

A na toho Millita jsem úplně zapomněl.

Reagovat
Jordi Alba

Přeju mu to, ale rozjiždí se tu slušnej hype.

Často jsem právě kvetl, jak situace řešil nebo zakončoval akce, sestřelení jednoho průměrnýho týmu z Madridu jaro nedělá.

Reagovat
Juan Román Riquelme

Radi by jste byly tak prumerny jak Madrid….

Reagovat
Jordi Alba

Z pohledu Girony jistě ano.

Reagovat
Juan Román Riquelme

taky tak Barca by byla hodne rada tak "prumerna" jako Madrid....ale s tou Geronou souhlas

Reagovat
Jordi Alba

Poprosíme nazývat pouze Girona, či Gironka.

Reagovat
Juan Román Riquelme

En castellano je to Gerona, stejne tak je Lérida misto Lleida

Reagovat
madridcan

On asi naražal na Rayo

Reagovat
Jordi Alba

Ten zápas jsem neviděl a skóre taky nesouhlasí.

Reagovat
Juan Román Riquelme

Reagovat
Phillipinho

Herne je vic nez slusnej. Zakonceni zatim skripe. To, co zahodil proti Barce, bylo na kriminal

Reagovat
AjaxFans

Já taky

Reagovat
Salfovic

Sympaťák

Reagovat
oli9

takže za rok do Realu

Reagovat
Spagetka

a nebe je modré...každý má rád radši Barcu než Real...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele