Vytržení z letního spánku aneb shrnutí sezóny FORTUNA:LIGY

18.06.2019, 14:01
Názory a komentáře
Sezóna FORTUNA:LIGY nám skončila už před dvěma týdny a už se nacházíme ve víru přestupů a dalších spekulací, přesto nám nic nebrání poohlédnout se zpátky za uplynulým ročníkem a zrekapitulovat si, kdo si bude uplynulou sezónu dlouho uchovávat v paměti a kdo se naopak snaží co nejrychleji zapomenout.

V následujícím souhrnu si o tomto i mnohém dalším můžete přečíst. Připomenete si ty nejhezčí branky, nejzajímavější zápasy, okamžiky, při kterých jste se neubránili smíchu, a individuality, které v dokončené sezóně nejvíce zazářili. Pohodlně se usaďte, začínáme!

Titulové dostihy dvou koní


Na konci září, po první třetině základní části, to vypadalo na souboj o titul mezi třemi celky. Jedním z nich měla být po dlouhé době i Sparta, která na konkurenční Slavii i Plzeň ztrácela pouhý bod. Jenže její forma strmě spadla a pouhé dvě výhry ve zbytku podzimu ji ze hry o titul de facto vyšachovaly.

Od té doby tak otázka zněla jednoduše. Slavia, nebo Viktorka? Sešívaní zvládli závěr podzimní části o něco lépe a přezimovali se čtyřbodovým náskokem. Když dokázali vítězně vstoupit i do druhé poloviny sezóny, zatímco Západočeši klopýtli, vypadalo to, že cestě vršovického celku za druhým titulem během tří let nic nebrání.

Jenže rozdíl mezi dvěma soky se měnil každým kolem. Po úspěchu ve vzájemném zápase byli viktoriáni na dostřel, jenže hrůzostrašný dvojzápas na Spartě a v Teplicích natáhl rozdíl na devět bodů. Období okolo dubna zase příliš nevyšlo Slavii, která ale uspěla v nadstavbovém vzájemném zápase, načež bylo potvrzení zisku titulu už jen formalitou.

S větším odstupem za dvojicí účastníku vyřazovací fáze Evropské ligy se umístily Sparta a Jablonec, na jaře každý hrající si svou vlastní ligu. Rozdíl mezi Letenskými a Severočechy činil devět bodů, jejich odstup od druhého ani pátého celku nebyl menší než deset bodů.

Trochu komplikovaná bitva o Evropu


Velmi těsno ale bylo mezi pátou a desátou pozicí, na příčkách, které vzhledem k úspěchu Slavie v MOL Cupu znamenaly tuhý boj o Evropu. Po základní části páté místo držel poměrně v poklidu Baník, který na podzim dýchal na záda Spartě a Jablonci, jenže po zimní přestávce mu dech došel a vinou těchto respirační potíží neměl na čtvrté místo nárok.

"Černého Petra" v podobě šestého místa si vytáhl Liberec, který v průběhu sezóny podával konzistentní výkony a nikdy nevyhrál ani neprohrál více jak dva zápasy v řadě. Ve skupině o titul sice Slovan dokázal remizovat se Slavií a následně dokonce porazit hlavního konkurenta z Ostravy, dvě remízy ale Slezanům i tak stačily na uhájení páté pozice a možnosti utkat se s vítězem prostřední skupiny o předkolo Evropské ligy.

V té se očekávali tuhé boje bez velkého množství fotbalové krásy. Favoritem byla Mladá Boleslav, která po rozháraném startu do soutěže vstoupila do jara skvěle, nakonec ale nechala (možná úmyslně) šesté místo Liberci. Na Středočechy čekal oblíbený soupeř - s Teplicemi neprohráli čtyři sezóny v řadě. Takový uragán, jaký se při jejich vítězství Na Stínadlech udál v podobě vítězství 8:0, si ale nepředstavovali ani v těch nejpříjemnějších snech.

To druhý dvojzápas se nesl ve značně vyrovnanějším duchu, a přestože Zlín od samého začátku tahal proti Olomouci za delší konec, strachoval se o postup až do posledních sekund. Domácí zápas se Fastavu povedl i proti mladoboleslavským hráčům, jenže tentokráte svůj dvougólový náskok promarnil a kvůli třem brankám v závěrečném poločase sledovali ševci radost fotbalistů z města automobilky.

Na ty čekal zápas náhlé smrti. I když zvládli všechny nástrahy play-off, pořád je od Evropské ligy dělil náročný úkol - porazit Baník na horké půdě ve Vítkovicích. To jim hodně usnadnila jejich opora Nikolaj Komličenko, který hned v úvodu poslal Boleslav do vedení, které už nepromarnila a získala tak právo nastoupit v mezinárodních pohárech.

Dramatická a kontroverzní řež o záchranu


Na šestici celků zbylo po základní části místo jen ve skupině o záchranu. Nejlépe z ní vyšlo a jedenáctou pozici tak obsadilo Slovácko, které v sezóně střídalo dobrá období s bídnými. Po nadějném startu přišla série osmi porážek vyvážená zdařeným přelomem jara a podzimu. Na nadstavbu naštěstí pro ně vyšla uherskohradišťským hráčům solidní forma a s přehledem se zachránili.

Náročný byl start do sezóny pro Opavu, která v brněnském azylu nezářila a musela se probíjet ze spodních pater tabulky. To se jí za mohutné podpory fanoušků podařilo, stejně tak se včas probudili Klokani, kteří se v jednu chvíli na vítězství pořádně načekali. Zcela ztraceným případem byla Dukla, která možná hrála pohledný fotbal, avšak skončila beznadějně poslední.

Novinku v podobě baráže o účast v nejvyšší soutěži dostaly příležitost si vyzkoušet Příbram a Karviná, jejich druholigovými vyzyvateli byly Zbrojovka a Jihlava. Především dvojzápas mezi MFK a Vysočinou byl plný prapodivných rozhodnutí rozhodčích, i přes zákulisní dohru ale oba prvoligové celky uhájily svou příslušnost.

Jedenáctka sezóny - Ondřej Vaculík


Sestava: Nguyen - Coufal, Ngadeu-Ngadjui, Hubník, Bořil - Souček, Hrošovský - Masopust, Trávník, Stoch - Komličenko

Brankář: Filip Nguyen (Slovan Liberec)

Kometa sezóny mezi gólmany. Začínal jako náhradník liberecké jedničky Václava Hladkého, v 10. kole ale poprvé dostal šanci mezi třemi tyčemi a od té doby se stal klíčovým hráčem severočeského celku. Hned dvanáctkrát z 26 zápasů udržel čisté konto, průměr 0,77 inkasované branky je druhý nejlepší za též dobrým, ale nejistým Ondřejem Kolářem ze Slavie. Nguyen si svými výkony vysloužil pozornost právě sešívaných, takže se dost možná stane Kolářovým konkurentem.

Náhradník: Jan Laštůvka (Baník Ostrava)

Pravý obránce: Vladimír Coufal (Slavia Praha)

I vinou zranění se na jaře tolikrát nepředvedl, přesto si suverénně zachoval status nejlepšího pravého beka v lize. Coufal do vršovického Edenu dorazil v létě minulého roku a přes veškeré pochyby se od začátku zařadil mezi opory budoucích mistrů. Někdejší kapitán Liberce vyniká nadstandardní podporou útoku, přičemž si zároveň spolehlivě plní defenzivní povinnosti. Odměnou je Coufalovi zájem bundesligového Freiburgu o jeho služby.

Náhradník: Martin Sladký (Sigma Olomouc)

Střední obránce: Michael Ngadeu-Ngadjui (Slavia Praha)

Do defenzivní formace lze s klidem zařadit kteréhokoliv z jeho obranných druhů v sešívaném dresu. Pravé Ngadeu byl ale tím nejstabilnějším článkem slávistického valu. Kamerunský reprezentant je na hřišti v podstatě nepřekonatelnou skálou. Ngadeu je nesmírně silný v osobních soubojích, v této sezóně navíc vylepšil rozehrávku. Další horké zboží z Edenu, které se v létě bude stěhovat do zahraničí?

Náhradník: Ondřej Kúdela (Slavia Praha)

Střední obránce: Roman Hubník (Viktoria Plzeň)

Kdoví, jak by nakonec dopadl závod o titul, kdyby do rozhodujících utkání mohl zasáhnout tento velezkušený obránce. Vinou zranění se však Hubníka netýkala nadstavba, což s odstupem času byla jedna z příčin, která stála Plzeň obhajobu prvního místa. V průběhu ročníku totiž někdejší reprezentant dokazoval, že rozhodně nepatří do starého železa. Hubník kromě výborné obranné práce korigoval často splašené spoluhráče. Zkrátka lídr, jak se patří.

Náhradník: Simon Deli (Slavia Praha)

Levý obránce: Jan Bořil (Slavia Praha)

Na podzim to od Bořila nebylo špatné, rozhodně ale mohl zahrát lépe. V únoru přišel nepovedený duel v Plzni a bum - od té doby se "Béřa" zdravě naštval a jaro odehrál ve velkém stylu, přičemž dokonce zastínil kolegu Coufala z druhého kraje obranné řady. Bořil byl klíčovém hráčem nejen v lize, ale i při fantastické jízdě Slavie do čtvrtfinále Evropské ligy.

Náhradník: David Limberský (Viktoria Plzeň)

Defenzivní záložník: Tomáš Souček (Slavia Praha) - hráč sezóny

Z pozice defenzivního štítu či box-to-box záložníka nasbírat 13 gólů a 6 asistencí? To celkem ujde. Ale pozor, Souček vyčníval i v jiných statistických ukazatelích. Třetí největší počet přihrávek, vynikající úspěšnost driblinků, 288 vyhraných obranných soubojů - nejvíc ze všech záložníků. Souček prostě vyrostl v komplexního hráče, kterému je Slavia malá, ať si její předseda představenstva Jaroslav Tvrdík říká, co chce.

Náhradník: Adam Jánoš (Baník Ostrava)

Střední záložník: Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň)

Hned vedle Součka operuje asi druhý nejlepší hráč sezóny. Také Hrošovský už by se měl vydat ochutnat jiné pivo než to plzeňské. V uplynulém ročníku táhl Viktorii za druhým místem 5 brankami a stejným počtem gólových asistencí. Nepostradatelný středopolař přitom na hřišti nechyběl ani minutu a ze všech hráčů v lize zkompletoval největší počet přihrávek. Nyní už by si slovenský reprezentant opravdu zasloužil přestup ven.

Náhradník: Lukáš Budínský (MFK Karviná)

Pravé křídlo: Lukáš Masopust (FK Jablonec/Slavia Praha)

Po zimním přestupu do Slavie se spekulovalo, jestli si vůbec získá srdce náročného kouče Trpišovského. Masopust to dokázal - a navrch navázal na vydařený podzim v Jablonci. Sezónu zakončil s bilancí 8 branek a 7 asistencí, zároveň byl jedním ze strůjců výhry Slavie v MOL Cupu. Odchovanec Jihlavy zažil v šestadvaceti letech přelomové jaro.

Náhradník: Jakub Hora (FK Teplice)

Ofenzivní záložník: Michal Trávník (FK Jablonec)

V první polovině ročníku zářil, měl na svém kontě celkem 15 bodů za branky a asistence a očekával se jeho přestup. V zimní přípravě ale Trávníka zbrzdilo zranění, které ovlivnilo jeho jarní formu. Přesto se nakonec vyšplhal na metu 10 gólů a stejného počtu gólových přihrávek. I vytoužené změny působiště se Trávník po životní sezóně dočkal, upsal se totiž pražské Spartě.

Náhradník: Josef Hušbauer (Slavia Praha)

Levé křídlo: Miroslav Stoch (Slavia Praha)

Další z řady hráčů, kterým se podzim vyvedl mnohem lépe než jaro. Stoch v první půlce ročníku bavil snad všechny příznivce tuzemské kopané, které učaroval skvostnou kopací technikou. Po zimě už se někdejšímu hráči Chelsea tolik nevedlo, na jeho podzimní kousky ale budou fanoušci Slavie dlouho vzpomínat. Otázkou je, jestli Stoch zůstane v Edenu, jelikož v závěru sezóny neměl jisté místo v základu.

Náhradník: Tomáš Přikryl (FK Mladá Boleslav)

Útočník: Nikolaj Komličenko (FK Mladá Boleslav)

Kdo jiný by měl být vyhlášen nejlepším útočníkem, když ne nový držitel střeleckého rekordu v jedné sezóně? Ruský kanonýr rozvlnil síť soupeřů celkem devětadvacetkrát, čímž překonal počin Davida Lafaty, který v sezóně 2011/2012 nastřádal 25 branek. Komličenko se tak nesmazatelně zapsal do historie české ligy. Vedle toho si vysloužil pozornost klubů z celé Evropy i pozvánku do ruské reprezentace.

Náhradník: Jean-David Beauguel (Fastav Zlín/Viktoria Plzeň)

Trenér: Jindřich Trpišovský (Slavia Praha)

Pavel Vrba z Plzně sice dělal, co mohl, nakonec se však i on musel sklonit před uměním české verze Rinuse Michelse. Trpišovský je v podstatě stále mladý a nadějný trenér, ale už nyní převyšuje tuzemskou špičku a jméno si dělá i v Evropě. Ve Slavii úspěšně implikuje svoji osobitou verzi náročného fotbalu, který slaví úspěch na domácích kolbištích, v Evropské lize, a kdoví, možná bude efektivní i v Lize mistrů. Nejen sešívaní jsou nesmírně zvědavi, jak se progresivní lodivod bude v následujících sezónách prezentovat.

Jedenáctka sezóny - Martin Vejdělek


Sestava: Nguyen - Coufal, Hubník, Hovorka, Fleišman - Souček, Hrošovský - Kayamba, Kanga, Stoch - Komličenko

Brankář: Filip Nguyen (Slovan Liberec)

Poprvé do branky letos nakoukl až na konci září, od té doby ale odchytal vše. Vyšvihl se především ve dvou zápasech proti Slavii, konzistentní výkony ale podával po celou sezónu. Z gólmanů s více než pěti zápasy měl nejvyšší procentuální úspěšnost zákroků, pyšní se i nejdelší sérií bez obdržené branky a dvanácti vychytanými nulami.

Náhradník: Jan Laštůvka (Baník Ostrava)

Pravý obránce: Vladimír Coufal (Slavia Praha)

Debutová sezóna v sešívaném dresu se mu povedla - a obzvláště podzim. Během něho vstřelil tři branky a na ligovém trávníku chyběl jen čtyřikrát, přestože vedle domácí soutěže nastupoval i v Evropě. Soupeřům pravidelně znepříjemňoval život důraznou hrou, proto pravděpodobně překvapí, že za celý ročník FORTUNA:LIGY vyfasoval jedinou žlutou kartu. Hned 250 hráčů bylo potrestáno vícekrát.

Náhradník: Tomáš Holeš (FK Jablonec)

Střední obránce: Roman Hubník (Viktoria Plzeň)

I ve svém pokročilém věku se řadí mezi nejvýraznější persony Plzně i celé ligy. Byl nepostradatelným mužem defenzivní řady a stal se třetím nejvytíženějším hráčem svého celku, přestože vinou zranění zmeškal celou nadstavbovou část a dvakrát předtím stál kvůli karetnímu trestu. Kromě jiného měl také suverénně nejvyšší úspěšnost driblinků ze všech pravidelně hrajících viktoriánů.

Náhradník: Michael Ngadeu-Ngadjui (Slavia Praha)

Střední obránce: David Hovorka (FK Jablonec)

Po protrápeném angažmá ve Spartě se vrátil na sever Čech a tohoto rozhodnutí určitě nelituje ani on, ani jablonecký klub. Kromě vynikajícího plnění obranných povinností přidal nadstavbu dopředu v podobě přesných přihrávek i ohrožení ze vzduchu. Právě kombinace těchto schopností mu vynesla přestup do pražské Slavie, kde však tak jistou pozici jako v Jablonci očekávat nemůže.

Náhradník: Costa Nhamoinesu (Sparta Praha)

Levý obránce: Jiří Fleišman (Baník Ostrava)

Jeden ze železných mužů ostravské defenzivy. Kromě dvou disciplinárních trestů na hřišti nechyběl ani jeden poločas. Tím se zařadil mezi nejvytíženější desítku mužů v celé lize, což je v pětatřiceti letech vskutku úctyhodný počin, zvláště při Fleišmanově pojetí hry. Kromě poctivého pilování levé postranní čáry byl ale velmi viditelný i směrem dopředu a tradičně zásoboval spoluhráč ve vápně i mimo něj velkým množstvím přihrávek.

Náhradník: Jan Bořil (Slavia Praha)

Defenzivní záložník: Tomáš Souček (Slavia Praha) - hráč sezóny

I v této sezóně ukázal všechny své přednosti a v utkáních Slavie dominoval ve středu hřiště. Mezi záložníky nastřílel nejvíce gólů, byl druhý nejúspěšnější v osobních soubojích a odehrál druhý nejvyšší počet minut. Zvláště jeho herní vytíženost stojí za zmínku, neboť i při vysoké minutáži v Evropské lize chyběl na hřišti pouze jednou kvůli žlutým kartám a jednou byl vystřídán sedm minut před koncem. Slavia na něj navíc mohla spoléhat v klíčových zápasech, Spartě a Plzni totiž dohromady nastřílel hned šest gólů.

Náhradník: Adam Jánoš (Baník Ostrava)

Střední záložník: Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň)

On a jablonecký Holeš byl jediní, kdo odehráli v uplynulém ročníku plnou porci minut. I když se činil z pokutových kopů (všechny čtyři proměnil) a v počtu gólů i asistencí skončil na pěti, jeho hlavní devízou byla fáze předfinální. Více přihrávek než Hrošovský neměl žádný z ofenzivních hráčů, k jeho schopnosti dirigovat hru se nikdo ani nepřiblížil.

Náhradník: Michal Trávník (FK Jablonec)

Pravé křídlo: Joel Ngandu Kayamba (SFC Opava/Viktoria Plzeň)

Co se týče produktivity, mnohem úspěšnější pro něj byl podzim ve Slezsku, kde zapsal tři góly a stejný počet asistencí. Po přesunu na západ Čech nabývalo jen asistencí, i tak na své straně pravidelně hýřil aktivitou. O tom ostatně svědčí i třetí místo v lize v počtu driblinků. Jeho nejzářnějším okamžikem, který Viktorku udržel ve hře o titul, bylo patnáctiminutové působení na hřišti proti Jablonci okořeněné dvěma gólovými přihrávkami.

Náhradník: Jakub Hora (FK Teplice)

Ofenzivní záložník: Guélor Kanga (Sparta Praha)

Částí veřejnosti neoblíben pro své kontroverzní chování, avšak políben fotbalovou chytrostí a šikovností. Ve středu sparťanské zálohy se staral hlavně o distribuci balónu do nebezpečných pozic, největší jeho předností je bezesporu otevírání soupeřovy obrany. Kromě toho je v hierarchii letenských penaltovým exekutorem číslo jedna, jeho podařená bilance osmi proměněných pokutových kopů z devíti vyvažuje čtrnáct žlutých karet.

Náhradník: Josef Hušbauer (Slavia Praha)

Levé křídlo: Miroslav Stoch (Slavia Praha)

Na podzim byl jedním z nejlepších hráčů ligy, možná i tím úplně nejlepším, na jaře se trochu vytratil. Za celou sezónu se díky svým neúnavným dalekonosným pokusům stal druhým nejaktivnějším střelcem, z čehož vytěžil dvanáct branek, doplněných o jedenáct asistencí, což ho zařadilo na druhé místo i v produktivitě. I přes jeho problematickou historii bez potíží zvládal i vystřídání v průběhu zápasu.

Náhradník: Tomáš Přikryl (FK Mladá Boleslav)

Útočník: Nikolaj Komličenko (FK Mladá Boleslav)

Kanonýr, opora Mladé Boleslavi, rekordman. Všemi těmito označeními se může pyšnit ruský střelec, od něhož se při jeho příchodu tolik zdaleka nečekalo. Jedna branka ho dělila od pokoření třicítky, nastřílel dva hattricky a čtyřikrát zapsal dva góly. Navíc přispíval i svojí konzistencí. Kromě ne úplně vydařeného začátku jara se mu nikdy nepřihodilo, aby dvakrát v řadě neskóroval.

Náhradník: Martin Doležal (FK Jablonec)

Trenér: Zsolt Hornyák (Slovan Liberec)

Ano, Jindřich Trpišovský má za sebou skvostnou sezónu, když dovedl Slavii k úspěchu hned na třech frontách. V lize ovšem sešívaní svůj potenciál úplně nenaplnili, na rozdíl od Slovanu. Hornyák nejenže dokázal i po velkých změnách v kádru obhájit s Libercem šesté místo, ale dal vyniknout i individualitám. Oscar, Mara nebo Nguyen se hned v první sezóně vypracovali mezi nejlepší na svém postu.

Největší překvapení


Ondřej Vaculík:

1. Karviná se po 25. kole nacházela na dně tabulky. Slezský celek však přišel spasit ten nejpovolanější, a sice expert na záchranu František Straka. Dnes už v podstatě kultovní postava českého fotbalu dokázala své svěřence skvěle motivovat. Karviná se bez problému vyhnula hrozbě přímého padáku do druhé ligy a následně v baráži - i za asistence rozhodčích - udržela prvoligovou příslušnost. Sehr gut, Franz!

2. Baník je zpět. Klub, jenž má za sebou turbulentní desetiletku, během níž mu hrozil i zánik, se vloni jen tak tak zachránil. Letos to byla zcela jiná písnička. Družina kouče Bohumila Pánika válela především na podzim a celou sezónu se držela mezi nejlepšími. Ostravanům sice nakonec utekla účast v předkole Evropské ligy, pořád však musí odehraný ročník hodnotit veskrze pozitivně.

3. Zaslouží si plukovník Rada povýšení? Starý vlk české ligové scény si o změnu hodnosti hlasitě říká. Současnému lodivodovi Jablonce měl přitom podle mnohých škarohlídů již dávno zvonit fotbalový umíráček. Jenže opak je pravdou. Rada dokazuje, že do starého železa nepatří. S Jabloncem navázal na předešlou sezónu, a byť si o příčku pohoršil, opět zahraje si v pohárové Evropě.

Martin Vejdělek:

1. Při pohledu na tabulku předchozí sezóny se nedá opomenout Baník. Družině Bohumila Páníka se povedl především podzim, který zakončila v boji o třetí pozici. Na jaře sice hra postupně upadávala a poslední měsíc byl pro fanoušky spíše utrpením než potěšením, páté místo a boj o evropské poháry jsou však pro chachary příjemnou změnou po několika předešlých sezónách.

2. Stejně tak je třeba vyzdvihnout tabulkového souseda Slezanů, Jablonec. Severočeši pod leckdy zatracovaným Petrem Radou stále příjemně překvapují a i přes nepovedený start do soutěže bravurně zvládli podzim na více frontách, když vedle národní ligy bojovali o body i v Evropě. Konečné čtvrté místo je zásluhou především domácích výkonů (kdo by to byl do Jablonce řekl), neboť od března zelenobílí venku nevyhráli, zato na Střelnici neztratili ani bod.

3. Klidný závěr sezóny má za sebou i Sigma. Po jejím hrůzostrašném začátku a pouhých třech bodech po osmi kolech přišlo od mužstva postaveného na ročníku 1993 postupné zlepšení. Na jaře se Hanáci řadili mezi nejlepší celky soutěže a po základní části na tom dokonce byli ze všech moravských celků nejlépe, na osmém místě. Co na tom, že v nadstavbovém dvojzápase nestačili na Zlín.

Největší zklamání


Ondřej Vaculík:

1. Je to jaro špatné na zlínský nebo Pánikův způsob? Odpověď stále visí ve hvězdách, neboť ani Moravanům ani Pánikovi ve službách Baníku se po zimní pauze nedařilo. Zlínské jaro bylo ale přímo tragické a volba na Romana Pivarníka, který na trenérskou sesli usedl poté, co Michal Bílek odešel za lepším do Kazachstánu, se ukázala jako nešťastná. Ševci byli po sestupující Dukle nejhorším jarním mužstvem a propadli se ze skupiny o titul do šedého středu.

2. Také Sparta se dočká své zmínky, byť by raději figurovala v sekci překvapení. Nelze však jinak, nejslavnější český klub opět zůstal za očekáváním. Uplynulý ročník sice nebyl až tak tragický jako ten předešlý, to je ovšem stále slabá náplast. Sparta až příliš brzy ztratila kontakt s vedoucím tandemem Slavia-Plzeň a konečné třetí místo s velkou bodovou ztrátou na nesmiřitelného rivala nemůže náročné příznivce utěšit.

3. Ne, sezóna 2018/2019 se ligovým rozhodčím ani zdaleka nepovedla. Skandální už bylo užívání technologie videorozhodčího jen na vybraná utkání, která navíc nepochopitelně nedokázala odhalit mnohé přehmaty sudích na hřišti. Vrcholem bylo vystoupení mužů s píšťalkou v barážových bojích. Rozhodčí sice byli potrestání, tuzemská fotbalová veřejnost je však až příliš skeptická na to, aby věřila v lepší zítřky.

Martin Vejdělek:

1. Suverénním vítězem této části jsou pro mě sudí. Očividné a zlomové chyby se sice děly "až" v baráži, dobré výkony od naší rozhodcovské garnitury ale byly k vidění málokdy. Ano, někdy se do nelichotivé situace tvořící frašku navezou tak trochu nevinně, jako třeba Pavel Královec ve vršovickém derby. Jindy to jsou do očí bijící chyby. Pokud zůstaneme u Královce, poslouží příkladem třeba jen žlutě ohodnocené saně Costy proti Fillovi.

2. Očekávání zdaleka nenaplnili Klokani. Získali sice v základní části jen o čtyři body méně než loni, vzhledem k potenciálu mladého kádru se od nich ale dalo očekávat spíše zlepšení a opětovné umístění v horní polovině tabulky. Sezóna přitom začala nadějně, postupně se z ní ale pro Bohemku stala noční můra. Posuďte sami - sérii bez vítězství okolo poloviny sezóny trvala deset zápasů, posledních pět z nich navíc muži z Ďolíčku nebyli schopni rozvlnit soupeřovu síť.

3. Dalším do party je jiný pražský celek, sestupující Dukla. Během podzimních devatenácti kol získala jen sedmnáct bodů a leckdo by myslel, že hůře už být nemůže. Může! Ve zbytku základní části získali Pražané jenom čtyři body a v nadstavbě, která mohla být poslední spásou, přibyl do jejich bilance jen jediná remíza. Na třinácté místo zaručující záchranu tak zůstala Dukle ztráta propastných osmnácti bodů.

TOP 3 góly


Ondřej Vaculík:

1. Miroslav Stoch (Slavia Praha - 1. FK Příbram, 11. kolo)

O Stochově šikovnosti s míčem už byla řeč, teď tedy jedna dokumentace. V již rozhodnutém zápase proti Příbrami vstřelil slovenský šikula výstavní gól. Převzal balón na polovině hřiště, druhým dotykem si jej připravil pro střelu, kterou vymetl šibenici. Gólman Příbrami Ondřej Kočí se po ráně jen ohlédl.



2. Jan Kovařík (Slavia Praha - Viktoria Plzeň, 2. kolo nadstavby)

Klíčový zápas o titul Plzeň nezvládla. I kvůli Kovaříkovi, který za stavu 0:0 spálil obrovskou šanci a trefil pouze tyč. Následně se Slavia dostala do rychlého vedení o tři branky, které v závěru korigoval právě Kovařík. Ten převzal pas do běhu a svůj pohyb dokázal zkorigovat tak, že se do míče skvěle opřel levou nohou a zavěsil pod břevno brány bezmocného brankáře Ondřeje Koláře.



3. Adnan Džafić (Fastav Zlín - Slavia Praha, 29. kolo)

Slavia výstavní branky očividně přitahovala. I třetí vybraný kousek se zrodil v jejím zápase, ovšem podobně jako v případě Kovaříka se její hráči museli sklonit před uměním soupeře. Tentokrát to byl zlínský záložník Džafić, který se výborně popasoval s koordinací pohybu a ukázkovou pumelicí do vzdálenějšího horního rohu brány zajistil Moravanům překvapivý skalp favorita.



Martin Vejdělek:

1. Patrik Hrošovský (FK Teplice - Viktoria Plzeň, 25. kolo)

Tři porážky zaznamenala na jaře Plzeň, dvě z nich si však alespoň okořenila pohlednými brankami. Proti Slavii se blýskl Kovařík, dva měsíce předtím zase pohledným způsobem proti Teplicím snižoval Patrik Hrošovský. Jeho gól nebylo ledajaké prásknutí do míče, ale famózním způsobem provedený oblouček, proti němuž Grigar nic nezmohl.



2. Josef Hušbauer (Slavia Praha - MFK Karviná, 2. kolo)

Teď z trochu jiného soudku. Trefy z malého vápna se málokdy umísťují v anketách, Josef Hušbauer si ale zmínku za perfektní bezplatné školení karvinské defenzivy zaslouží. Drtivá většina slávistický příznivců už na stadionu i před televizory řvala "Střílej!", Hušbauer ale namísto toho vymáchal hned čtveřici obránců a brankáře.



3. Tomáš Holeš (Slavia Praha - FK Jablonec, 3. kolo nadstavby)

Gól ze zápasu Slavie i na závěr. Po vítězství nad Viktorkou šli červenobílí do zápasu s Jabloncem nažhaveni a plni optimismu, ovšem velmi brzy je zpražil jejich budoucí spoluhráč Tomáš Holeš. Z pravé strany si navedl míč na střed a slabší levou nohou vymetl ku překvapení všech (včetně sebe samého) pavučinku.



Zápas sezóny


Ondřej Vaculík:

1. FC Slovácko - Sparta Praha 2:1 (17. kolo, 1. prosince)

Bláznivé utkání dokumentovalo sparťanský zmar v závěru podzimu a částečně nastavilo zrcadlo o kvalitě sudích. Již v prvním poločase zaujal hostující Guélor Kanga, který neproměnil penaltu. Po změně stran se letenští dostali do vedení, ovšem závěr duelu byl jak ze špatného snu sparťanského fanouška. Nejprve se nechal vyloučit Kanga, načež Slovácko skóre otočilo i zásluhou pokutového kopu, který si nechutně vymodlil simulující Jan Kuchta. Alespoň remízu chtěl podobným způsobem jako Kuchta zařídit Costa, jenže další chybně nařízenou penaltu rozhodčím Příhodou zahodil Ristić. Vskutku jedinečný a neopakovatelný zápas.

Martin Vejdělek:

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 0:8 (1. semifinále o EL, 3. května)

Do poslední sekundy nervy drásající utkání to věru nebylo, ale kdo se u toho nebavil, ať hodí kamenem. Veškeré prognózy předpokládající vyrovnaný dvojzápas vzaly za své asi po čtyřech minutách, kdy po Přikrylově a Mešanovićově brance Boleslav Na Stínadlech vedla o dva góly. A když v závěru první půle navyšoval Komličenko na 0:6, nemohl v obrat doufat ani ten nejzarytější optimista. Po pauze to vypadalo, že se Středočeši domluvili na nenavyšování náskoku, zřejmě o tom ale zapomněli říct střídajícímu Takácsovi, který v závěru dvěma brankami stanovil konečný výsledek.

Nejzábavnější momenty


Ondřej Vaculík:

1. Můžete Františka Straku pro mnohé nenávidět. Ať už jste sparťan či slávista, nemáte rádi německou kopanou, jste ateista či se vám v životě vyhýbá štěstíčko...Pokud však nejste úplný necita, musíte uznat, že Franz umí vždy pobavit. Zmatený Straka, který v pozápasovém rozhovoru neví konečný výsledek právě skončeného utkání, je již nyní legendou.



2. Mezi hlasité odpůrce technologie videorozhodčího patří trenér Bohemians Martin Hašek. Jeho kalich trpělivosti přetekl zejména po derby se Slavií, kdy po zásahu VARu nešli do vedení Klokani, nýbrž sešívaní. Haškovo rozhořčení šlo pochopit, ovšem výrok, kdy rozhodnutí videorozhodčího přirovnává k frustraci z neuskutečněného pohlavního styku...těžko říct, co tím chtěl ve skutečnosti říct.



3. Boss Slavie Jaroslav Tvrdík je znám jako "Mr. Twitter". Prostřednictvím této sociální sítě často informuje fanoušky dění v klubu, zároveň ale ventiluje své emoce. O opravdový zářez se Tvrdík postaral po říjnovém vítězném utkání nad Duklou, kdy zveřejnil fotografii tří slávistů, kteří jsou zcela nazí ve vířivce. Nejen Jirka Luňák viděl opravdické peklo...



Martin Vejdělek:

1. Na první místo zařazuji situaci přímo z fotbalových trávníků. Roman Potočný se po vzoru Kukece snažil zapůsobit na komentujícího Vlastimila Vláška, jenže k povedené raboně mu chybělo asi půl metru a především vlastní noha. Této situaci už chyběl jen gól Dukly z protiútoku.



2. Co by to bylo za "all-star", kdyby tam chyběl mistr sociálních sítí Jaroslav Tvrdík. Ten je na Twitteru dlouhodobě nejvýraznější českou personou pohybující se ve světe fotbalu, a ačkoliv je u některých oblíbený méně, je nutno mu dát kredit za eleganci, s jakou se vypořádává se svými názorovými oponenty.


3. Nejznámějším českým fanouškem poslední doby je bezesporu Džeky. Neproslavil se vytrhanými sedačkami, ukradenými šálami nebo házením pyrotechniky, ale svými emotivními a svéráznými hodnoceními své milované Opavy. Kromě kritických videí se objevují i ta pochvalná, jako třeba výbuch nadšení po vítězství v derby o Slezsko.



Autor: Martin Vejdělek, Ondřej Vaculík

Komentáře (117)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
Frank Lampard 8

Pěkné shrnutí a počtení

Reagovat
smazaný uživatel

Mejte se, sbohem, už vás tu nechcem

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
Losinho

Nejlepší liga

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
ratusek

Reagovat
kilobyte

S nejlepšími rozhodčími. Pro show udělají cokoliv.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

*

Reagovat
smazaný uživatel

S těmi rozhodčími fakt ne Snad se něco změní na sezení klubů.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
doshcz

Žádná sezona se nestala a to první místo taky nesouhlasí!

Reagovat
smazaný uživatel

Jakej nick má vlastně Ondřej Vaculík? (Hlavně v sestavě bych to napsal hodně podobně.)

Reagovat
kilobyte

Trochu mi tu chybí zmínka o příbramské obraně, která se párkrát nechala překonat rovně běžícím hráčem.

Reagovat
smazaný uživatel

Stronati se nevesel ani jako nahradnik? Zajimave...

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo?

Reagovat
Euphael

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kecipep

Byl tak výborný, že ho skoro zaplatila Poznaň.

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

A to nejak shazuje jeho vykony?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
PlackaSKS

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
lichna.

Čuráci se ti smějí, ale místo Costy tam mohl být úplně v klidu.

Reagovat
Kang & Kodos

Jako ta sestava je top. Dát tam Costu místo Ngadeua nebo Deliho... A že mám starýho sáňkaře fakt rád

Reagovat
lichna.

Reagovat
mistr129

Ngadeu tam je, Deli odehrál asi půlku minut. Když už někdo místo Costy, tak třeba Kůdela nebo ten Stronati.

Reagovat
Kang & Kodos

Třeba no. Costu bych tam fakt nedal. I když v konkurenci ostatních na Spartě byl určitě nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Co jineho taky muzou curaci bez argumentu a znalosti taky delat zejo...

Reagovat
Bakary3

Jakozto jeden z nich ( ) ja bych ho za Ngadeua a Deliho jako nahradnika asi spolu s Hovorkou soupnul, ikdyz bych trosku uvazoval o Kudelovi, ktery bych rekl je na tom kvalitou podobne, plus pro Kudelu je EL, naopak v lize byl povetsinou oproti Stronatim nahradnik. Takze bych dal spis Stronatiho.

Reagovat
PlackaSKS

Čůráci? Protože mají jiný názor? Aha.. Navíc Stronati v top 4 stoperech je samozřejmě nesmysl.

Reagovat
lichna.

Podívej se, kdo se směje. Lidi naprosto bez argumentů. A pokud je tam Costa, může tam být Stronati naprosto v pohodě.

Reagovat
PlackaSKS

Nevidím důvod říkat jim čůráci... A ano, Costa tam nemá být stejně jako Stronati

Reagovat
lichna.

Vidíš a já bych na 4-5. místo tam Stronatiho klidně dal. Ale tu nejde o to, že kdo by ho tam nedal, je u mě čurák. Tam šlo jen o výsměch, protože to napsal Cukrouš. Jiný důvod bych v tom nehledal.

A neřešme kdo je a kdo není čurák. To si každý musí udělat názor sám. Třeba někdo z nich přijede na sraz a přesvědčí mě o opaku.

Reagovat
Losinho

O spoustě hráčů se dá uvažovat, že by tam jako náhradníci na různý posty mohli bejt. Ale jen u Stronatiho se za tím musí hledat bůh ví co

Reagovat
lichna.

Ale vždyť za tím nikdo nic nehledá. Jen se Cukrouš nad tím podivil, protože tam podle něj jasně patří.

Reagovat
Losinho

Ok

Reagovat
lichna.

Reagovat
smazaný uživatel

ef kavarna se ti msti

Reagovat
Bakary3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Super jen ten isport prehravac je na mobilu naprosto prisernej, s tim by meli neco udelat...

Reagovat
smazaný uživatel

U isportu není špatnej jen přehrávač...

Reagovat
C-M@ster

Ty stránky jsou atentát na čtenáře...

Si třeba pustíš video a chceš si po něm začít číst článek a mezitím se zapne reklama před dalším videem, kterou nemůžeš zastavit a další video sis ani pouštět nechtěl... a nejjednodušší cesta je refreshnout a zase zescrollovat dolů.

Reagovat
Greny

Takže nejsem jedinej kterému se toto děje.. super

Reagovat
C-M@ster

Jo, to se děje každýmu, nebo občas se někde naboku zničehonic pustí video... a ty máš otevených víc záložek a najednou to začne hrát a ty nevíš kde to začalo hrát a kde to vypnout a hledáš tam na té stránce jak blbej...

Reagovat
Losinho

nejhorší jsou redaktoři

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pyroman

"Šestatřicetiletý defenzivní univerzál Marek Janečka se vrátil do Karviné, odkud v lednu zamířil na rodné Slovensko do Trnavy." Zdenda hadr.

Reagovat
wyqinac

Ty kravo to Potocnyho rabona to snad neni mozny nechapu jak mi mohl utect takovej epickej moment

Reagovat
kilobyte

Udělat tohle v okrese, tak má novou přezdívku a celý tým by se mu smál minimálně rok.

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Mě to připomnělo Štetinu a jak si ve sprintu nakopnul balon do držky.

Reagovat
wyqinac

to bylo taky dobry, ale da se to vic pochopit, nez ze nekdo dela neco aby zamachroval a pritom to smrdelo nominaci na blbce roku mel si jeste zlomit nohu a mohl byt v darwinovych cenach

Reagovat
kilobyte

To by si musel zlomit tu prostřední.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Greny

Kdo má vanu ten má ránu

Reagovat
KingMaster13

Druhej Horvi

Reagovat
smazaný uživatel

podle me skonci v Libe

Reagovat
kilobyte

Volnej dres.

Reagovat
Azazelo RD

Vyhřezlý břišáky.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
Blasphemer

Tak říkal v rozhovoru, že nemá kondici.

Reagovat
Kang & Kodos

Ale sváděl to na kotník

Reagovat
Kiwi-21

https://www.sport.cz/fotbal/ostatni/clanek/1116588-fotbalova-asociace-nedovolila-svym-hracum-odjet-reprezentovat-ti-se-odhodlali-k-netradicnimu-protestu.html#hp-sez

Vím že mimo téma ale pokud by naši reprezentanti měli takovou chuť reprezentovat tak jim budu tleskat i kdyby prohrávali vše 5:0

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.idnes.cz/fotbal/domaci-souteze/egon-vuch.A190617_100548_fot_dsouteze_rou

To si dělá prdel? Že by za měsíc zamotal Vrbovi hlavu?

Reagovat
Greny

Já si myslím že by to stihl i dřív třeba za hodinku v baru...

Reagovat
jk

on je fakt celkem klasik. Co se mu stalo v Teplicích?

Reagovat
Blasphemer

Malinko se zadlužil.

Reagovat
Losinho

Kdo se v ČR nezadlužil, ať hodí kamenem

Reagovat
Blasphemer

...po exekutorovi.

Reagovat
smazaný uživatel

a kam ho mám jako hodit?

Reagovat
smazaný uživatel

On myslí tvůj podíl na státním dluhu

Reagovat
Rarášek

Kun*yyyyyyyyy

Reagovat
smazaný uživatel

Všechny góly po střele z poza vápna, jen Pepa si to tam vodí

#pepaneniclovek #pepajebuh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mě udivilo, že tam je jediný technický gól a jinak samé (pravda hezké) pumelice, které jsou ale většinou spíš cností z nouze, protože ten hráč už neví co, tak do toho kopne. A většinou do pr*ele

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Los LM a EL.

Ani nevím co by pro Plzeň bylo lepší jestli Basilej nebo Olympiakos. Asi spíš Basilej, ta mi přijde že je v útlumu poslední dobou.

A u EL si akorát počkat s kým zase vypadne bolka. Docela překvapilo že ty bulharský týmy maj tak v hajzlu koeficienty https://ctrlv.cz/WPSs

Reagovat
Greny

tak jedinej kdo z Bulharu neco nahraje je Ludogorec

Reagovat
KingMaster13

Stačí se podívat i na transfermarket, Ludogorets je prostě takový Bulharský PSG, co tu ligu pravidelně vyhrává a jedinej hraje poháry. Ostatní vypadávají v předkolech.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo já měl za to že Levski hráli LM docela nedávno a ono je to 13 let no , tak mě překvapilo že jsou až tak v hajzlu.

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Blasphemer

Basilej podle mě hratelnější, Olympiakos je pro mě zase divácky zajímavější... ale stejně radši ne, tam by to byl Ludogorec vol. 2 určitě.

Reagovat
Greny

Basilej mela snad nejhorsi sezonu za x let .. neporazili za ten rok nikoho silnyho ... YB Bern je v lize az na jeden zapas vzdy suverenne prejel

Reagovat
KingMaster13

A YB přitom v Lm skoro nic neuhráli takže to taky není nějaká super kvalita

Reagovat
KingMaster13

Hlavně řecký fanoušci jsou kokoti a Olympiakos jsou úplatný kurvy, takže daleko raději si zahrát s Basilejí. Navíc jim odešel kapitán Suchoš

Reagovat
Blasphemer

Řecký fanoušci jsou top, ty vole. Ale zrovna Olympiakos rád nemám, navíc jsem je naživo už viděl, takže u mě je jednoznačný přání Basilej.

Reagovat
KingMaster13

Fans co hází mezi ostatní molotovy, majitelé chodí se zbraní na hřiště Super země Olympiakos kterej pomalu nemůže nikde hrát protože ho po celý zemi tak nesnáší, že se tam vždy stane nějakej fanouškovskej průser Já na Řecko mohu použít akorát jeden smajlík a to Já mám sice fanouškovsky rád Balkán ale Řecko už mi přijde, že ani není civilizace pořádně

Reagovat
Blasphemer

Tak něco se občas stane. Ale to není jen o fotbale v Řecku. Tam se takový věci dějou při demonstracích nebo protestech docela běžně, no. Sem tam nějakej koktejl, rozbitý výlohy, zapálený auta... Kolébka civilizace, no.

Reagovat
KingMaster13

Jako tam se ale tyhle průsery na fotbale dějou celkem pravidelně. My tady nadáváme na 1 dělobuch, což je asi největší průser na tribunách od rozpadu ČSR. Pro mě Řecko je prostě banda opic

Reagovat
Greny

no já teda letos Suchoša za Basilej parkrat videl a nemyslim si ze by oslabili i kdyz je pravda ze ta jejich hra dozadu nefungovala vubec ... Plzni by stacilo hrat zezadu a chodit do rychlych brejku

Reagovat
Losinho

Nebyl snad pětkrát v top sestavě ligy?

Reagovat
Greny

to nevím ja sledoval zapasy kdy jsem mel Basilej na tikete

Reagovat
KingMaster13

A to vám přesně jde Máte spoustu mladých hráčů do zálohy takže by ta hra mohla být i živější a ten Suchoš není kdoví jakej stoper, to je pravda. Tu obranu ale organizovat umí a to Basileji od doby co nehrál hrozně chybělo Za mě Basilej je pro Plzeň super. U Olympiakosu bych se bál že by vás mohli posrat rozhodčí jako nás s Kyjevem. Olympiakos jsou kurvy

Reagovat
KingMaster13

Přeju jim Basilej. On Olympiakos sice není takovej jako třeba 5 let dozadu ale furt to řecký peklo by bylo na hovno. Basilej se loni ani nedostala do EL.

Reagovat
smazaný uživatel

urcite Basilej, Olympiakos je bez sance, ten bude tezce tlacenej zase

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Greny

OT : Slovan v pripade postupu APOEL to je docela hratelnej souper pro ne

Reagovat
KingMaster13

Hlavně ať si nenechají dát první gol, jinak pak se budou válet

Reagovat
Greny

tak Olympiakos ... vubec nevim co od nich cekat

Reagovat
smazaný uživatel

postup

Reagovat
Greny

snad jo postup by znamenal ze Plzen ma jisté pohary

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

Tak ΠΑΕ Ολυμπιακός bude hodně těžkej oříšek .....

Reagovat
KingMaster13

Olympiakos Kurva na Řeky jsme nikdy neuměli To se bojím, že pro Plzeň je asi konečná, snad uhrají alespoň EL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele