Výkonný výbor znovu podpořil trenéra Šilhavého, Fousek očekává maximální výkony

03.10.2023, 20:51
Aktuality

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR před říjnovým srazem české reprezentace navzdory dvěma bodovým ztrátám v dosavadním průběhu evropské kvalifikace znovu podpořil trenéra Jaroslava Šilhavého. Předseda FAČR Petr Fousek očekává v nadcházejících zápasech v Albánii a s Faerskými ostrovy maximální výkon a nadále nepochybuje o tom, že mužstvo postoupí na šampionát do Německa v příštím roce. Na tiskové konferenci také uvedl, že účast na turnaji je pro asociaci velmi důležitá i z ekonomického pohledu.

"Cílem nadále zůstává postup na Euro 2024 do Německa s tím, že trenér Jaroslav Šilhavý i mužstvo mají podporu navzdory dosavadním ztrátám bodů. Zároveň však očekáváme maximální výkon v zápasech v Albánii a proti Faerským ostrovům," uvedl výkonný výbor.

Český tým po čtyřech z osmi zápasů kvalifikace figuruje na druhém místě skupiny dva body za Albánií, kde nastoupí v příštím týdnu. Na šampionát do Německa projdu první dva celky.

"Jestliže si shrneme dosavadní průběh kvalifikace, odehráli jsme čtyři utkání a máme dvě výhry a remízy. V Moldávii a proti Albánii jsme čekali lepší výsledek (než remízu), ale stále platí to, že naším cílem je postup na Euro a máme to ve svých rukách," poznamenal Fousek.

"Hraje se v rychlém sledu - září, říjen a listopad. Záleží i na dalších výsledcích ve skupině, nejen na nás. Proto nechci spekulovat o počtu bodů," odpověděl Fousek na dotaz, kolik bodů z nadcházejícího srazu by si představoval.

Šilhavý, který na minulém Euru překvapivě dovedl tým do čtvrtfinále, má smlouvu do konce této kvalifikace. V případě postupu by se kontrakt automaticky prodloužil i na šampionát.

"Hráči, s řadou z nich jsem mluvil jak v Maďarsku (před přípravným zápasem), tak i teď v mezidobí, po postupu strašně touží. Udělají pro to všechno. Kdo jiný než trenér, realizační tým a vedení asociace by si měli přát postup. Věřím, že v Albánii uspějeme, že odevzdáme co nejlepší výkon a že nám to přinese body. Stejně tak v Plzni s Faerskými ostrovy," uvedl Fousek.

V Albánii se očekává mimořádně bouřlivá atmosféra. "Albánský svaz měl 300 tisíc žádostí o vstupenky, asi čtyřikrát jim spadl server, když spustili předprodej. Minulý týden jsem seděl s albánským předsedou a skutečně ticketing je momentálně jeho nejvytíženější agendou," podotkl v nadsázce Fousek.

"Očekávám ďábelské prostředí, ale ne incidenty, které se odehrály při utkání Albánie - Polsko. Na druhu stranu i tak jsme požádali UEFA o maximální kontrolu bezpečnostních opatření a všech věcí, které se zápasem souvisejí. Tohle k těm rozhodujícím zápasům patří. Albánie má dobré postavení ve skupině, celá země tím zápasem žije. My se s tím musíme vypořádat, především hráči na hřišti," dodal.

Netají se s tím, že postup je pro FAČR důležitý i z hlediska financí. Jen za samotnou účast na minulém Euru inkasoval národní celek v přepočtu zhruba 237 milionů korun, dalších 141 milionů vydělal díky výsledkům na turnaji.

"V UEFA budeme prize money pro Euro 2024 schvalovat teprve v listopadu a prosinci. Nicméně čísla z trhu ukazují, že si Němci vedou velmi dobře," prohlásil Fousek, který je členem výkonného výboru UEFA.

"Nemůžu říct, že by nepostup pro FAČR znamenal likvidační skutečnost. Musíme rozpočtově pracovat ve variantách bez postupu a s postupem, jak je to ve fotbalových institucích běžné. Samozřejmě účast na Euru je velmi podstatná. Částky, které se dělily při posledním Euru, jsou jasné. Pochopitelně, že asociaci by to velmi pomohlo zejména v podpoře sportovních projektů," doplnil Fousek.

Připustil, že při minulém kvalifikačním zápase s Albánií (1:1) doma v Edenu nepanovala z českého pohledu úplně ideální atmosféra. "Albánci jednak vyprodali svůj sektor a pak pochopitelně nešlo úplně zabránit tomu, aby si někdo ze třetí země, Albánci třeba žijící jinde, nekoupil lístek do českého sektoru," uvedl.

"Albánský jižanský naturel je hodně intenzivní. Pro nás to bylo poučení, jak chceme pracovat s domácími zápasy ohledně podpory národního mužstva, ať už v Plzni nebo v Olomouci v závěru evropské kvalifikace, nebo pak v kvalifikaci mistrovství světa. Věnujeme se tomu, ale teď je předčasné o těch opatřeních mluvit," dodal Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (44)

Přidat komentář
Pablos

Jestli se tu musí před zápasem podporovat trenér, tak to už je zlý

Reagovat
Blasphemer

Před zápasem s Albánií a Faerskými ostrovy...

Reagovat
ratusek

Reagovat
noustres

Maximální? Totální!

Reagovat
delfin

Totální nasazení.

Reagovat
Salfovic

Maximální

Reagovat
Greny

Pokud to euro neudělají tak ať táhnou oba spolu pryč to budou mít v takovém případě e případně moji totální podporu

Reagovat
Chittak_LFC

Tak to se snad má očekávat v každém ostrém zápase.

Reagovat
dondinho

Nejlehčí skupina co vůbec šla vymyslet...všechno mimo prvního fleku bude Francova ostuda.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zrovna Albánie ze třetího koše není úplně to nejlehčí, spíš patří mezi ty těžší. Čtvrtý koš sice obsahoval Turecko, ale jinak tam byly slabé týmy, rovnako v pátém. Takže jsme měli štěstí jen na Poláky.

Reagovat
Pablos

Rovnako ? Jakoby nestačili ty anglický výrazy, ještě tu budeme zatahovat slovenštinu

Reagovat
Pablos

*nestačily

Reagovat
GabrielBatistuta

Snad nie.

Reagovat
ratusek

Reagovat
inferno08

Taky vám to přijde trapný, když někdo nahrazuje random slova anglickými? Přijde mi, že to dělá úplně každý dneska. Strašně maloměšťácký.

Reagovat
Pablos

jo rozhodně ano. Nejlepší, že to používají i někteří novináři

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
smazaný uživatel

U člověka co v práci pravidelně mluví češtinou a angličtinou je to úplně pochopitelný. Nic malomešťáckyho v tom není. Mě zas přijde směšný, že se nad tím dneska někdo pozastavuje. Ze zkušeností se ale většinou jedná o člověka, co sám cizí jazyk neovládá, takže tady to vždy přisuzuji takové klasické vlastnosti jménem závist.

Reagovat
inferno08

Ale nepřeháněj prosím tě... Vždyť rok nebo dva zpátky takhle blbě nikdo nemluvil. Tehdy lidé v práci angličtinu nepoužívali? Stačí otevřít Twitter a podívej se, jak některé tweety vypadají. Je to buranský a maloměšťácký. Podsouváš mi závist, přitom to nahrazování slov působí dojmem, že se člověk naučil pár slovíček anglicky a chce se jimi pochlubit, tak to cpe nesmyslně do každý druhý věty. Tady fakt není co závidět. Je to trapný...

Reagovat
bartes

přesně, na sport.cz věčně píšou sračky typu to byl super sukcess nebo jak to ten kretén píše. Jako by nemohl napsat česky úspěch. Teď mě napadlo, že zrovna u slova úspěch nevěděl, jaké "u" tam má napsat nebo nevěděl, jak tam dát "ú"

Ono obecně to prznění češtiny vychází z lidí, kteří ani pořádně česky neumí, ale tráví spoustu času na onlinovkách a žijí si ve svém virtuálním světě.

Reagovat
Pablos

přesně tak

Reagovat
inferno08

Nehledě na to, že spousta lidí mluví v práci němčinou, například u nás ve firmě. Myslim, že můj šéf mluví za den víc nemecky, než česky, ale v životě jsem ho neslyšel, aby zaměňoval zufällig slova za německá.

Reagovat
Banikovec7

random

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Mönchengladbach

Klauni.

Reagovat
delfin

Jsou ti před ním.

Reagovat
lubik

EF polibek smrti? Nebo Franko zlomí prokletí a vydrzi u repre

Reagovat
Sosi

"Šilhavý a jeho realizační tým mají smlouvy do konce kvalifikace, v případě postupu se automaticky prodlužují na šampionát v Německu. Případné odvolání stávajících členů české lavičky by FAČR vyšlo na významné peníze – podle informací Sportu dělá odstupné pro realizační tým 6,3 milionu. "

Ty vole a kdo jim takovy dementni smlouvy nastavil? Samy alibisticky curak vedle curaka v tom FACRu... Fousek a Silhavy by se meli chytit za ruce a jit spolecne do prdele.

Reagovat
kattos

Úplně standartní pro trenéry repre.

Reagovat
Sosi

Jak si to nastavi, tak to maji

Reagovat
bartes

prostě je to nastaveno tak, aby to nikdo nemusel řešit a mohli se na cokoliv vymluvit. Vždyť ani těch 6 mega není tak velká částka, aby je z fleku poslali někam.

Sranda bude, když nepostoupí. To se budou všichni krotit jak žížaly, aby nikdo nemusel nic měnit a budou argumentovat jeho velkými zkušenostmi a momentální smůlou a nejspíš to stejně automaticky prodlouží, protože by sami museli najít někoho jiného. Což je pro ně zase práce navíc.

Reagovat
Kaspar

Jak od Fouska ve fotbale, tak od Hadamczika v hokeji se cekala zmena k lepsimu, bohuzel nic

Reagovat
Csaplárova past

Jsou to Kaspari

Reagovat
ratusek

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Riquete s čupřinou

Od Hadamczika nikdo normální nic nečekal.

Reagovat
Sosi

Ani od Fouska

Reagovat
Kucka

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
ratusek
Reagovat
Neon

Budu hádat - Černošek+Faltýnek+Prostějov?

Reagovat
romeo351

Hadamczika?

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
OTASi

to je čanda buráků, to je hrozný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele