Vincent Kompany, stagnující talent

24.03.2008, 13:55
Aktuality
Býval to dost možná neobletovanější talent na starém kontinentu. V belgickém Anderlechtu dělal teprve ve 20 letech kapitána a zajímala se o něj řada evropských velkoklubů. Vincent Kompany však zvolil pozvolnější cestu na vrchol – přes Hamburk. Na něj však nikdy nemusí vystoupat, zbrzdila ho totiž zranění.

Vincent Kompany se zdravotních neduhů pravděpodobně nikdy pořádně nezbaví, čeho se mu zatím zbavit povedlo je to, že už na jeho zápasy nemají v hledišti rezervovaná sedadla tucty skautů těch nejlepších klubů v Evropě. Proč? Odpověď je jednoduchá: Kompany je v Hamburku 2 roky a za tu dobu, a teď se držte, odehrál pouhopouhých 22 utkání. A drtivou většinu těchto startů zaznamenal až letos, kdy se mu konečně vyhýbají zranění, za první sezonu v přístavním městě si připsal jen 6 startů. A to za něj vedení Hamburku neváhalo vysázet na stůl něco okolo 10 milionů eur.

Letos ovšem belgický stoper opět ukazuje svou kvalitu a i jeho zásluhou je momentálně skvělé druhé místo, které patří Hamburku v tabulce Bundesligy. Rozdíl hry HSV bez a s Kompanym lze pozorovat taktéž na loňském umístění, kdy se musel Hamburk bez Kompanyho obejít prakticky celou sezonu a skončil až sedmý. Tehdá chyběl hře ambiciózního klubu především on - 190 centimetrů měřící, atletické tělo mající, ohromným přehledem, rychlostí a silou v osobních soubojích oplývající stoper. Měla to být náhrada za krajana Van Buytena, místo toho se však odborníci ptají: "Je to ještě vůbec talent?" Ale kdeže, jistě že je, jen důvěru, kterou do něj vedení vložilo, začíná splácet až nyní. Zato spolehlivě a hned se okolo něj točí kluby jako milánské AC, Juventus a dříve o něj měl zájem i Liverpool, jenž už ale získal na stopera Slováka Škrťela.

Před duelem se Slavií ve 3. předkole Ligy mistrů na rozjezdu sezony 2005/06 řekl o Kompanym český brankář Daniel Zítka toto: "Sám jsem se divil, že jsem ho po dovolené ještě potkal v šatně. Belgická liga už mu moc nedá. Vincent je jiná třída." Přesto si o něm leckdy dovolili fotbaloví experti zapochybovat. Na hřišti je vždycky famózní, elegance sama, ale až moc často okupuje hamburskou marodku, což nikdy žádnému talentu nepřidalo. Hned po příchodu k HSV si na začátku listopadu roku 2006 poranil achilovku a navzdory počátečním prognózám, které zněly, že si nezahraje "jen" do března, už v tomto ročníku na zelený pažit nevyběhl. Jedna sezóna v tahu a na kontě pouhých 6 zápasů.

V červenci 2007 už ale natěšený Kompany neostyšně hlásil: "Chci ukázat, co všechno umím. Mým cílem je být v sestavě pro otevírací zápas. Psychicky jsem připraven na tři sta procent." A navíc dodal: "Chci hrát na samotné špičce. Pokud bych nesnil o tom stát se šampionem, potom bych nikdy nedosáhl svého cíle." Na startu nové sezony se tyto výroky mohly zdát poněkud velkohubé, nicméně vytáhlý Belgičan může snít dále. Hamburk v tuto chvíli ztrácí na vedoucí Bayern 7 bodů a to není nedostižitelná ztráta.

Ale teď zase zpátky do sedmého měsíce loňského roku, kdy mohlo dojít k velmi zajímavému přestupu. Leč Kompany neodehrál v dresu HSV skoro nic, už si na něj brousil zuby Rafael Benitez. Ve "velké" Evropě takřka neozkoušený Belgičan poněkud nečekaně přivábil tedy Liverpool, jenže jeho umění se ani zdaleka nenasytili ani v Hamburku, a tak na severu Německa setrval, jak dlouho to je zatím ve hvězdách.

Ta délka by však nemusela být nějak zvlášť obrovská, neboť Kompany hraje letos nejen pravidelně, ale i tradičně spolehlivě, a tudíž by nemusel v Hamburku vydržet přes léto. Čerstvě byl zvolen nejlepším belgickým fotbalistou, což znamená, že na něj v Belgii rozhodně nezanevřeli, přestože svou rodnou zem opustil docela brzy. Ale proč ne, vždyť Kompany vždy hrdě reprezentuje svou zem, za kterou poprvé nastoupil už v sedmnácti letech! Byl to zkrátka monstrózní talent a je stále, jen ta zranění, ouha!

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Je toi bezesporu skvělý hráč ... podle mě zamíří do AC Milán

Reagovat
smazaný uživatel

kez by to tak bylo...

Reagovat
smazaný uživatel

nevim no .. Milán potřebuje omladit .. a zejména pak obranu, ta je přestárlá a myslím si, že Kompany je jeden z největších adeptů

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím, ale spíš celé AC, dalších pár let bude v milaně hodně zajímavých s transfery

Reagovat
RickNash

ac ma Gattusa!

Reagovat
RickNash

pardon on hraje i v obrane...

Reagovat
smazaný uživatel

především v obraně no

Reagovat
smazaný uživatel

borec jak swin

Reagovat
havrys99

já to iřkam furt.....je to típek a dal bych ho do základu místo Reinharta

Reagovat
smazaný uživatel

je dobrej, přeju mu ať se dál zvedá

Reagovat
smazaný uživatel

Jen aby neskončil jako Deisler, ten byl taky věčně zraněný

Reagovat
terry

Jn - taky obrovskej talent nemeckyho fotbalu a musel to zabalit

Reagovat
smazaný uživatel

kompany je z belgie, nepletu-li se...

Reagovat
jtbs

rec bola o deislerovi

Reagovat
terry

Presne tak - mluvim sem o Deislerovi, kterej mel taky obrovskej talent, ale ...

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

paradni clanek...zase je co o pondelnim odpoledne delat..diky za to

Reagovat
smazaný uživatel

+ plus kompany samozrejme...to se cte trikrat

Reagovat
smazaný uživatel

Kompany je machr,dobrej hráč,vždycky ho kupuju v manažerovi.

Reagovat
smazaný uživatel

HSV bez Van der vaarta a Kompanyho bude polovicny

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím s Juventusem taky ho často kupuju v manageru:D:D....skvělý hráč ve skutečnosti i ve hře

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

takhle spatne napsnaj clanek uz jsem tu dlouho necetl

Reagovat
smazaný uživatel

je to tvůj názor, ale musím do opozice ... článek je skvělý

Reagovat
smazaný uživatel

tak taky sem zkus něco napsat prosím tě

Reagovat
fantomas

diky za názor, ale přece jen bych uvital abys mi přinejmenším napsal jakych chyb sem se dopustil, abych se mohl pro příšte zlepšit

Reagovat
smazaný uživatel

Kdysi ho chtela Chelsea a on prohlasil ze tam nechce ze je to jen tovarna na penize

Reagovat
smazaný uživatel

v tom pripade je nejenom talentovany ale i moudry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Moje tajné přání je,aby šel do Barcy,poslední dobou ta obrana nic moc

Reagovat
smazaný uživatel

Ja bych rekl ze barce by se hodil spis Garay nez Kompany

Reagovat
smazaný uživatel

a to že barca dostava dost golu nebude podle me kvalitou obrancu ale zvolenou hrou Barcy. kdyz chce goly davat musi i vic dostavat a pak sou ty zapasy zabavné ne jako zapasy chelsey.

Reagovat
jtbs

presne, ibaze minule sezony platilo ze vela golov dali, takze mohli dostat. Teraz im to v niektorych zapasoch nepada. tak to potom vyzera aj v Tabulke

Reagovat
smazaný uživatel

poslední dobou Barca dostává góly pouze po individuálních chybách obránců hrajících v né právě oslnivé formě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele