Většina českých stadionů není připravena na kolaps při tréninku

18.04.2008, 11:10
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Když už je dole ten Zlín s Baťovou nemocnicí - Kladno má tréninkové hřiště oddělené od nemocnice nízkym plotem. Takže by se to mohlo taky řešit operativně - hodit to sousedovi za plot

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu nechápu Slavii. 40tisíc pro takovej klub zas není tolik, aby ho nemohli na novej stadion koupit hned a ne až časem. Holt jak to tady bývá, všechno se pořídí, až se něco stane. Do tý doby to není nutný.

Reagovat
Slejdy

presne

Reagovat
smazaný uživatel

Zase tolik nežer ten bulvár ČTK, ta už spadla na úroveň Novy. Sám o sobě je ti defibrilátor dost na hovno. Mnohem důležitější je mít po ruce někoho, kdo opravdu umí dát první pomoc. Nepřímou srdeční masáží by toho umírajícího taky udržel při životě do příjezdu záchranky, kterej v Praze nebude trvat zase tak dlouho. Když tam nikdo vyškolenej nebude, tak jim bude ta po minutě přinesená elektrická krabička leda na okrasu. A neberu výmluvy, že to zvládne každej, protože to není taková prdel jako v Pobřežní hlídce, většinou se místo masáže srdce rozdávaj rány přímo na solar, páč maj ruce úplně jinde než by měly být.

Reagovat
smazaný uživatel

Hele, tak si říkám, na kolikátém řádku jsi ten článek přestal číst. Hned po titulku, co?:)

"Kluboví lékaři si pochvalují, že jej díky snadnému návodu může použít i laik. "Elektrody se přilepí shora na hrudní kost a ze strany pod paži u strany srdce. Přístroj si umí sám automaticky vyhodnotit, zda je nutný elektrický šok do srdce, nebo jestli je pouze nehmatný tep," popsal využití defibrilátoru teplický lékař Jan Štěrba."

Defibrilátory tohoto typu mají v záloze i v obyčeném obchodním centru.

No a i ten zbytek tvého výlevu je moc ftipnej.

a) tréninky u ligových týmů obvykle sleduje alespoň jeden doktor

b) součástí trenérského kurzu je zdravotní školení

c) záchranka v Pze za chvíli? Ty jsi se zbláznil...vloni v létě nám sebou seknul na tréninku jeden kluk, totální dehydratace, celková svalová křeč. Zbyli jsme v kabině už jen tři a když jsme začali ztrácet puls, už jsem se hodně modlil...sanitka přijela po dvanácti minutách. Víc nemá cenu dodávat, snad jen, že to díky dvěma ostrým injekcím přežil.

(I proto tohle není bulvár, ani omylem. Pleteš si pojmy. Bulvár jsou snadná a prvoplánovitá témata, tohle je jejich pravý opak.)

Reagovat
smazaný uživatel

Dočetl sem to, neboj, to už se dá vyvodit z úplně prvního příspěvku.

Že defibrilátor umí použít i laik je sice fakt, o to se nepřu, ale pokud ten laik ani neuvolní dýchací cesty ( a že sme v rámci výuky takovejch videí viděli spoustu ), tak bude celej defibrilátor úplně na hovno. Než se přinese a připojí, tak se ztratí minuta a to je v tomhle případě moře času. Defibrilátor ti taky rozhodně neřeší vše - neumí podat umělé dýchaní ( a to taky není sranda, bez tréninku to nelze udělat správně ). Kdyby ČTK nebyl bulvár, tak se nezabývá defibrilátorama, ale obecnou znalostí první pomoci, která je v ČR naprosto tragická. To je základ, defibrilátor "jen" doplněk. Oni totiž netrénují jen prvoligisté a ani tam není pořád doktor, to se dost pleteš. Profíky maj na západě, u nás to mají spíš jako bokovku.

Doba příjezdu bude asi dost proměnná, každopádně v tvém případě bych se pídil po tom, kdo dopustil tu totální dehydrataci, protože to je jen jeho chyba. V létě běhat na slunci a nedoplňovat tekutiny, co k tomu dodat?

Reagovat
smazaný uživatel

Defibrilátor musíš přinést z ordinace i ze sanitky, tahle prodleva bude pokaždé. Jde o to, že než ho sanitka na stadion dostane, bude už patrně po všem. Na nepřímou srdeční masáž patrně dojde tak jako tak, ale s umělým dýcháním ji vydržíš dělat jen chvíli.

Umělé dýchání, nepřímá srdeční masáž a další úkony první pomoci je skutečně nezbytné umět už při nejnižším stupni trenérské licence. A myslím, že základy umí kdekdo, vždyť se to učí i v pitomé autoškole...

Zbytek tvého příspěvku už je mimo totálně.

a) u profesionálních týmů je pravidlem, že v době tréninku je přítomen když už ne lékař, tak minimálně fyzioterapeut. Což není taky žádný nýmand, v řadě případů je to člověk s vysokoškolským vzděláním v oboru. U amatérů se to řeší zdravovědou při studiu trenéřiny. Bez licence nesmíš trénovat ani žáčky.

b) Spoluhráčova dehydratace, za kterou si může sám - ano, může. Znamená to ale, že má umřít? Zcela nesmyslná a zhovadilá argumentace. Amatéři v oblastní soutěži nejsou žádní profíci.

c) hádám správně, že máš něco společného se studiem medicínského oboru? Přesně takhle se vyznačují fachidioti. "Hospodářské noviny jsou bulvár, protože řešit nízkou produktivitu práce v ČR je bulvární téma. Kdyby nebyli bulvár, řešili by obecně blbou náladu ve společnosti"

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud takovy pristroj stoji pouhych 40,- tisic tak bych ho predepsal jako povinny.

Reagovat
fandabayern

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
smazaný uživatel

defibrilátory by měli být na každém ! stadionu , 40 tisíc není moc, a pro rychlou záchranu života je nezbytný sakra ,ale někdy pomůže někdy bohužel ne... ,můžete se to nedej bože stát komukoliv , sice jsou hráči vyšetřováni,ale na vadu srdce se jen tak nepříjde , takže defibrilátory by měli být povinně tolika lidem už zachránili život... ale záleží samozřejmě na tom jaká je to vada..,určitě by měli být i na hokejových stadionech

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele