Většina českých akademií neumí podchytit talenty, říká Antonín Barák st.

16.08.2023, 08:50
Rozhovory

Přes dvacet let učil na sportovní škole v Příbrami a trénoval v tamním klubu. Rukama mu prošla celá řada hráčů, kteří si později zahráli v nejlepších evropských klubech. Sám hrát profi fotbal nechtěl, Antonín Barák st. ho vyměnil za dobrodružství a muziku a později za studium. Oklikou se k němu ale znovu vrátil a věnuje se výchově fotbalové mládeže. Jak fungují tuzemské fotbalové akademie? Dokážou konkurovat těm zahraničním? A umíme v Česku pracovat s talenty?

"Pořád si myslím, že když už v České republice ty talenty máme, tak je naprosté minimum akademií, které by je dokázaly v tom věku adolescentů podchytit a dostat je až do dospělého fotbalu. Tam bychom se měli poučit z toho, jak to dělají v zahraničí," říká Barák st.

Sám dal kdysi před fotbalem a slibně rozjetou kariérou přednost vzdělání. Ještě předtím s partou kamarádů odjel za hranice a živil se koncertováním v ulicích. Po čase se ale vrátil nejen do Česka, ale taky k fotbalu, když při ZŠ Březové Hory v Příbrami s několika spolupracovníky rozjel fotbalovou akademii. Později se tak zvaná "příbramská škola" stala pojmem a neotřelý způsob trénování mládeže, který tam vymysleli, vodítkem pro další akademie, které v Česku začaly vznikat.

Do Příbrami pak roky přijížděli skauti z evropských velkoklubů. Někteří hráči získali zahraniční angažmá, trenéři zase možnost nahlédnout pod pokličku vzdělávání mládeže v top klubech, třeba Ajaxu Amsterdam.

"Oni vůbec neměli problém podělit se s námi o jejich know-how, protože věděli, že je stejně nikdy nedoběhneme. Ale zase když viděli naše hráče, tak si říkali, že to asi neděláme úplně blbě."

V aktuální epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

- proč Barák st. není příznivcem rané specializace ve sportu

- v čem je kouzlo komplexního vzdělávání fotbalistů

- kde jsou v Česku rezervy ve srovnání se zahraničím

- proč je dlouhodobě problém skloubit profesionální sport se studiem

Celý díl dalšího Livesport Daily najdete i na - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
$dolar$

Uz davno meli Pribram koupit a Starka se toho mel vzdat. Takhle na tom trati vsichni.

Reagovat
Gimme

Zájem byl, ale podmínky byly pro oba Baráky nepřijatelné

Reagovat
emisarpravdy

Reagovat
dave30

Měl jsem tu čest. Moudrý člověk, který vše co řekl měl podložené argumenty. A ne vždy kráčel s hlavním proudem. Nedivím se, že měl na svazu problémy. Takoví lidé to mají ve všech oborech těžké.

Reagovat
jsemdement

Reagovat
Ronaldo.com

Reagovat
Selänne

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Bakary3

je to borec, chytrej, charismatickej, dobře se poslouchá.

Reagovat
dave30

Ano, takové lidi si dovedu představit na svazu. Ale on by tam asi nechtěl a nebo nevydržel...

Reagovat
Bakary3

Bohužel

Reagovat
BrutusGargamel

Proto taky fotbalistu roku vyhrává Souček, který žádný talent nemá a fotbal hrát neumí. Leč dřel a má super fyzičku.

Reagovat
KKralik77

Problém bude, že kluci co ten talent měli, nedřeli jako Souček.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jsou takový případy, ale ne všechny.

Reagovat
BrutusGargamel

On fakt bude problém v tom, že se špatně s mladými pracuje a musejí hrát hráči Sparty a Slavie. Fyzická kondice se rozvíjí lépe, než herní dovednosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Je neskutečně unavující fungovat v českým světě fotbalové mládeže. Opravdu je vidět a cítit na každým kroku, jak fotbalu každej rozumí a 50% lidí jsou vypatlaní kokoti, kteří si léčí mindráky z práce a sexuálního života.

Vyskytujou se tam pořád ty stejný, opakující se typy chlapů.

1. Tatínci, nadšení, dělají to maximálně za pár korun, po práci, bez vedlejších úmyslů, nikam neserou sebe ani svoje děti. V životě třeba ani fotbal nehráli a ani to nevadí.

2. Tatínci, kteří mají nějakej problém v jiné oblasti a přenáší na děti, rodiče, soupeře, rozhodčí a ostatní aktéry svou vnitřní frustraci, nedělá je práce s mládeží šťastnýma, ale budou to dělat, aby to náhodou nedali "támhletomu kokotovi".

3. Bývalý kopačky, profi/poloprofi, kteří by se rádi stali profitrenérama, dávaj tomu dost, postupují v licencích a nakonec zjistí, že jestli chtěj mít dobrou práci a rodinnej život, tak jim to za to nestojí, protože jim někdo dá maximáně 5k měsíčně a budou tím trávit 3 odpoledne v týdnu + půl den o víkendu.

4. Bývalý kopačky, který maj nějakej jinej příjem, maj dost vyděláno a nebo jim někdo za jméno nasype za trénování 20k. Někteří jsou v pohodě a je s nima čest pracovat, někteří jsou opět frustrovaní kokoti, kterým dochází, že budou muset začít dělat i něco jinýho, aby nechcípli hlady.

5. Bývalí trenéři ligových týmů, reprezentací apod., kteří nám už 30 let cpou sračky jako: Půjdeme německou cestou, půjdeme anglickou cestou, půjdeme španělskou cestou, musíme najít českou uličku apod., pořád o tom melou, dělají semináře, zkouší na licencích, sedí na fačru za 70 čistýho, aby se každý 4 roky zjistilo, že tahle ulička byla slepá a musíme hledat novou cestu.

6. Nevím.

Reagovat
jsemdement

7. gaučový profík jako já, co všemu rozumí a udělá to nejlíp, ale nikdy nedostal šanci.

Reagovat
ratusek

mocipáni

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bakary3

A ty se tedy v tom světě fotbalové mládeže pohybujes, že to dokážeš takhle hodnotit ?

Reagovat
Neri04

Zajimavy nazor na ceske trenerske prostedi. Ale bez urazky, tohle mi prijde jako vypotek nekoho, kdo se v tom prostredi realne prilis nepohybuje.

Reagovat
M.Vaza

To ne, ale prachy podchytit jistě umí a o to jde..

Reagovat
FC-RUBRIKA

Nádherný chlap!

Reagovat
ACSeRw!n

uplnej Vinetou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele