Veterán Ryan Giggs končí kariéru. Za United odehrál 24 sezon

19.05.2014, 16:50
Aktuality
Hned dvě velké zprávy si dnes připravil pro své fanoušky Manchester United. Nejprve oznámil jméno nového manažera, kterým se stal, respektive po světovém šampionátu stane Nizozemec Louis van Gaal a vzápětí své rozhodnutí ukončit hráčskou kariéru oznámil veterán Ryan Giggs. Čtyřicetiletý Velšan zasvětil celou svoji kariéru Rudým ďáblům, po 963 zápasech nyní končí...

Právě příchod nového manažera s Giggsovým rozhodnutím úzce souvisí. Jeden z nejúspěšnějších hráčů, které kdy Anglie poznala, se totiž stane Van Gaalovým asistentem a tuto pozici již s aktivní kariérou skloubit nedokáže. Když v dubnu převzal na poslední zápasy sezony trenérské žezlo po odvolaném Davidu Moyesovi, hlásil, že s hraním ještě nekončí, a v posledním domácím duelu proti Hullu se na posledních dvacet minut poslal na hřiště. Jak se nyní ukázalo, byly to jeho poslední minuty v rudém dresu.

Třináctinásobný ligový šampion, čtyřnásobný držitel FA Cupu a dvojnásobný vítěz Ligy mistrů oznámil, že kopačky ve 40 letech definitivně věší na hřebík a plně se vrhne na trenérskou dráhu. S fanoušky i hráčskou kariérou se rozloučil v otevřeném dopise:

Dnes je fantastický den pro Manchester United. Louis van Gaal je výbornou volbou a já bych rád začal tím, jak jsem nesmírně potěšen, že mohu pracovat s někým takového kalibru. Jeho úspěchy hovoří za vše a jsem přesvědčen, že klub bude pod jeho vedením v následujících letech vzkvétat.

Rád bych také tuto příležitost využil k oznámení konce mé profesionální fotbalové kariéry a zahájil novou, vzrušující kapitolu mého života, ve které budu asistentem manažera Manchesteru United. Jsem ohromně hrdý a šťastný, že jsem mohl 963krát reprezentovat ten největší klub na světě a 64krát reprezentaci Walesu. Mým snem vždy bylo hrát za Manchester United a ačkoliv smutním z toho, že již nikdy neobléknu dres United, měl jsem dostatečné štěstí, že jsem si naplnil svůj sen a zahrál si s nejlepšími hráči světa, pracoval pod neuvěřitelným manažerem Sirem Alexem Fergusonem a především hrál pro ty nejlepší fanoušky na světě. Vždy jsem cítil a vážil si vaší podpory.

Zároveň bych chtěl velice poděkovat trenérskému týmu a všem zaměstnancům, které jsme měli a máme v Manchesteru United. Nikdy bych bez jejich neutuchajícího zanícení a odhodlání nedosáhl na takové úspěchy, protože vytvořili to nejlepší prostředí, v němž mohli hráči růst. Bez vás bych nikdy nevyhrál 34 trofejí. Rád bych zvlášť poděkoval svým přátelům a rodině za veškerou lásku a podporu.

Pro mě dnes startuje nová kapitola plná emocí - ohromná hrdost, smutek, ale ze všeho nejvíc nadšení z toho, co přijde. Doufám, že fanoušci United budou sdílet mou důvěru v klub, management a vlastníky, že dělají všechno, co je v jejich silách, aby tenhle klub vrátili tam, kam patří, a věřím, že s námi budou na každém kroku. Nejlepší fanoušci na světě, děkuji vám, miloval jsem každou minutu, kterou jsem pro vás odehrál.

Uvidíme se v příští sezoně,
Ryan

Autor: Ondřej Holzman / manutd.com

Komentáře (312)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele