Velkolepá oslava Breitnerových šedesátin

12.09.2011, 11:46
Názory a komentáře
V pondělí 5. září oslavil kulatých šedesát let legendární obránce Paul Breitner. Pilíř zadních řad Bayernu Mnichov dostal dodatečně od svých nástupců parádní dárek v podobě sedmigólového vítězství nad Freiburgem v rámci 5. kola Bundesligy.

S přestávkou devět let působil Breitner v Bayernu (1970-1974 a 1978-1983) a spolu s Franzem Beckenbauerem a Berti Vogtsem tvořil zároveň nekompromisní reprezentační obranu Spolkové republiky Německo.

Jeho fotbalový vrchol přišel velmi brzy, když v roce 1972 vyhrál Mistrovství Evropy a byl navíc zařazen do hvězdného týmu šampionátu. O dva roky později dokráčel dokonce k titulu mistra světa, když k památnému finálovému vítězství 2:1 nad Nizozemskem přispěl gólem z penalty. A především skvělým výkonem v obraně, vždyť Holanďané vedení Johanem Cruyffem předváděli tehdy pověstný totální fotbal a Braitner a spol. je přesto dokázali ve finále přehrát.

Tenhle Němec je po boku Pelého, Vavá a Zidana jediným hráčem, který se kdy dokázal trefit ve dvou finále MS! Jde prostě o fotbalovou personu první kategorie a sluší se minimálně popřát Breitnerovi všechno nejlepší do dalších let. Jestli se oslavenec rozhodl zpestřit svůj narozeninový týden návštěvou zápasu v Allianz aréně, musel být v sedmém nebi.

Právě sedm gólů dal Bayern Freiburgu a ani se na to příliš nenadřel. I když, nenechme se zmást prvním dojmem. Domácí hráli s velkou chutí, s obrovským nasazením, bylo jich plné hřiště a ještě k tomu byli efektivní v zakončení. Jaký to rozdíl proti prvnímu kolu, kdy jsem na těchto stránkách hru Bayernu lehce kritizoval. V zápase s Mönchengladbachem hrála takřka stejná sestava - změnou teď byla jen účast Ribéryho namísto ne zcela zdravého Robbena. A bylo to právě sebevědomé francouzské křídlo, koho lze považovat za nejvýraznější postavu zápasu. Mario Gomez dal sice čtyři góly, ale byl to Ribéry, kdo byl pořád u míče, kdo nenechal vydechnout zadáky soupeře a donutil Freiburg střídat pravého beka Nicua. Jeho dva góly pak jistě budou atakovat první příčky gólových hitparád.

Celá ofenzíva Bayernu byla ve srovnání s prvním kolem jako vyměněná. Hráči se nebáli měnit pozice, hráli přímočaře a nesobecky. Každý dotek míče měl význam pro hru dopředu, takřka chyběly přihrávky dozadu, o alibismu nemohlo být ani řeči. I střední záložníci, jejichž hru jsem v prvním kole považoval za jednu z příčin neúspěchu, byli tentokrát platnou součástí ofenzivní souhry. Jeden z nejlepších výkonů v bavorském dresu podle mě podal Toni Kroos. Parádně zrychloval hru přihrávkami na jeden dotek nebo dobře nabíhal za obránce. Z Maria Gomeze se zase stává stroj na góly, v zápase vylepšil letošní bilanci na osm zásahů a z útočné hry Bavorů jde prostě strach.

Stará fotbalová pravda praví, že hrajete to, co vám umožní soupeř. Když už srovnávám první a páté kolo, řeknu na rovinu, že obrana M'gladbachu byla daleko pevnější a organizovanější než prostupná defenziva Freiburgu. Ale pozor, podívejte se na srovnání útočných statistik Bayernu v obou zápasech (1. kolo / 5. kolo):

góly:0 / 7
držení míče:59% / 64%
střely na branku:17 / 26
rohy:12 / 12
souboje:59% / 58%

Je patrné, že hlavní rozdíl byl v počtu vstřelených gólů a když se trefíte už v 8. minutě, jako tuto sobotu Gomez, může to pak jít skoro samo. Pokud zápas sledoval oslavenec Paul Breitner, možná přemýšlel, jak by si v obraně poradil s Ribérym či Gomezem on.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (13)

Přidat komentář
DosSantosAveiroCR9

Aj tak bolo naj ako cital tie pismena skupin a kazdy ho vkuse opravoval Ale aj tak secko naj

Reagovat
blaugrana

Veľký sympaťák. Žrebovaniu skupinovej fázy CHL dodal potrebnú šťavu.

Reagovat
Filip12

sice bych mu hádal víc babičce bylo 9. 66 ale vypadá mladší jak on ale všechno nejlepší Boateng bude jednou stejně tak kvalitní

Reagovat
fantomas

Kdyby nebyl zarostlej..

Reagovat
Filip12

tak to možná jo

Reagovat
smazaný uživatel

Kedy on nebyl zarostlej? I počas kariéry vypadal jak bezďák, ale v 70 rokoch tak asi vyzerali všetci chlapi.

Reagovat
kubys

Vždyť na začátku 80. let se oholil...sice za nehorázné prachy, ale oholil.

Reagovat
fantomas

Tim jen chci říct, že kdyby nebyl zarostlej, tak by mu víc určitě netipoval.

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Boateng - Breitner by byla obrana snů viď

Reagovat
Filipow

Reagovat
johan14

Bol to tvrďas nikdy neuhol, to by bola metla na FCB. Tvrdší bol snáď len Briegel, štucne na kotníkoch a už to rezal a to aj v Talianskej lige a tá vtedy stála za to, Gentile atď.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy som ho nevidel hrať ale veľa som o nom čítal. V slovenčine vyšli memoáre Seppa Maiera, jeho spoluhráča z Bayernu a reprezentácie, ktorý o nom veľa píše. Behal a bojoval ako blázon aj za toho najbeznádennejšieho stavu,ale bol to hráč typu Stoičkov či Maradona,samé konflikty s vedením,spoluhráčmi. Najlepší priateľ Uliho Hoenesa.Lenže čo napísal Maier v poslednej kapitole je dnes už nemožné a ťažko sa tomu verí. Ked abdikoval na prezidenta klubu W.Neudecker, hráči sa chopili moci v klube. A po odchode Maiera do dôchodku sa jediným vládcom klubu stal práve Paul Breitner. Novým manažérom sa stal jeho najlepší priateľ Uli Hoenes,trénerom slabý Madar Pál Czernai a prezidentom slabý Wili. O. Hoffman. Breitner tak bol prakticky skutočným trénerom, manažérom aj prezidentom klubu.Novinári ho prekrstili na Ajatoláha Paula.Ked s Hoenesom spadlo lietadlo a bol v nemocnici, obsadil Breitner jeho kanceláriu, aby ju nikto nemohol obsadiť.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele