Vedoucí Sparta hostí v lize Ostravu, Slavia hraje s Olomoucí

19.04., 17:12
Aktuality
epet ARENA (© AFP)

Sparťané ve 29. kole první ligy přivítají v sobotu Baník Ostrava. Obhájci titulu mají dvoubodový náskok před Slavií, která hostí o den později sedmou Olomouc. Letenští mohou při své výhře a současně ztrátě rivala s předstihem ovládnout základní část. Třetí Plzeň po vyřazení ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy s Fiorentinou nastoupí na hřišti šestého Slovácka. Bohemians 1905 v případě bodové ztráty s poslední Karvinou zkompletují šestici účastníků nadstavbové skupiny o záchranu.

Sparta před týdnem zdolala v pražském derby 3:1 Bohemians a díky porážce Slavie 0:1 v Plzni se po jednom kole vrátila do čela soutěže. "Být na druhé příčce samozřejmě nebylo příjemné. Hlavní bylo udržet chladnou hlavu, což se promítlo v dobrém výkonu na Bohemce," řekl asistent trenéra Lukas Babalola. "Baník je nepříjemný soupeř. Před pár týdny změnili rozestavení, prezentují se ale obdobným stylem hry. Drží míč a opírají se o krátké přihrávky, což by nám mělo vyhovovat," přidal sedmadvacetiletý Dán.

Úřadující šampioni v této ligové sezoně doma neprohráli a s Ostravou si na Letné poradili v devíti z posledních deseti utkání nejvyšší soutěže. Jedinou ztrátu zaznamenali v tom posledním při remíze 1:1. "Je to pro nás výzva. Proč bychom nemohli být první, kdo ji porazí? Respektujeme kvalitu Sparty, v ofenzivě jsou velmi silní, ale i my jsme dopředu nebezpeční," uvedl bývalý hráč i trenér Pražanů a současný kouč Baníku Pavel Hapal, jehož svěřenci před týdnem pouze remizovali 2:2 doma v derby s Karvinou.

Slavia v Plzni zaváhala po čtyřech vítězstvích, i ona je ale na svém stadionu takřka stoprocentní. Doma slavila tříbodový zisk v lize sedmkrát v řadě. "Porážka s Plzní je velká komplikace. Nastavilo nám to zrcadlo, zbylých sedm zápasů musíme odehrát jinak. Musíme začít hned proti Olomouci," podotkl trenér Jindřich Trpišovský.

Sigma nebodovala v Edenu šestkrát po sobě, do nedělního duelu ale půjde povzbuzená poslední domácí výhrou 1:0 nad Jabloncem, kterou si připsala navzdory dlouhému oslabení. "Naší povinností je bojovat každou minutu, prostě nechat své ego v šatně a bojovat za Sigmu. Chceme potrápit favorita, být pro něj nepříjemní a pokud možno uspět," řekl trenér Hanáků Jiří Saňák.

Plzeň ve čtvrtek na hřišti Fiorentiny udržela po základní hrací době další bezbrankovou remízu, v prodloužení už ale favorit vytěžil z tlaku dva góly a postup. "Proti Fiorentině se nemáme za co stydět. Vyloučením našeho hráče byla náročnost utkání ještě vyšší. Máme teď těžký program, uvidíme, jak budeme vypadat v neděli na Slovácku," uvedl kouč Miroslav Koubek.

Západočeši se pokusí Slovácku vrátit podzimní debakl 1:4. Celek z Uherského Hradiště prožívá nevydařené jaro, během kterého v devíti utkáních získal jen čtyři body. V týdnu navíc úspěšný kouč Martin Svědík oznámil, že po sezoně u týmu skončí.

Pro boj o postup do skupiny o titul bude zásadní i zápas Liberec - Hradec Králové. Severočeši ztrácejí na šestou příčku jediný bod a budou chtít potvrdit pozitivní domácí bilanci, když pod Ještědem vyhráli sedm z posledních osmi ligových duelů. Skvělou formu ale mají i "Votroci", kteří slavili triumf třikrát za sebou a jsou jen o dva body za svým sobotním soupeřem.

Bohemians musejí v sobotu zvítězit v Karviné, aby si uchovali šanci na prostřední nadstavbovou skupinu. Pražané v posledních pěti vzájemných duelech povolili Slezanům zisk jediného bodu, ani další výhra jim ale nemusí stačit, pokud zvítězí Olomouc, Hradec i Teplice. Velkou příležitost stvrdit po pěti letech umístění v desítce mají zejména "Skláři", kteří v sobotním podvečerním utkání hostí předposlední České Budějovice.

Ve stejný den se odehraje i souboj dvou jistých účastníků skupiny o záchranu mezi Jabloncem a Zlínem. V neděli doplní program 29. kola duel třináctých Pardubic s pátou Mladou Boleslaví.

Autor: ČTK

Komentáře (1)

Přidat komentář
Mistřizbystří

Ježiš, to je fakt nejhnusnější stadion. To je jak někde u starýho rezivějícího autobusáku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele